Tegnap megnéztem azt az ME250 marógépet amit Marketplace-n hirdetnek. Sajnos nincs meg a gerenda és többi cucc horizontális maráshoz és úgy néz ki nem is hányódik ott. 2000ben újították fel, azóta nem sokat ment, az Y irányú ágyról teszek fel képet de körbefotóztam amennyire tudtam. Beindítottuk, bizonyos mozgatási funkciói nem működnek.
Viszont a szomszéd bácsinak, Kertész úr, aki dolgozott is ezen a gépen vannak marós cuccai amiket eladna. Most egy pincében vannak, a rozsda már melegít. Teszek fel képeket. Azt ígértem neki, hogy itt megjáratom, szerintem meg lehet egyezni vele. Van még képem ugyanazokról amiket felteszek. Ha vkit érdekel akkor írjon nekem privátban és megadom a telefonszámát.
De...... nagyon sok ám itt a motoros, szerintem érdemes lenne egy felmérést végezni, mert tudom, hogy sok itt a BOLDOG Simson, Jawa, Csepel és Pannónia tulajdonos is. Nagyon szeretjük a gépeket és nagyon vigyázunk rájuk. Legyen az egy motor egy autó, egy fúrógép, egy marógép vagy egy eszterga, mindegy nekünk. Mi idősebbek már csak ilyenek vagyunk. Nálunk még a gépeknek lelke van.
Hirtelen ezeket a képeket találtam az MN80 osztófejről és magassági szánról (marófeltétről).
Ezen baloldalt van a magassági szán. 3 T-horony van rajta, és van hozzá egy - a T-horonyba illeszkedő - vízszintes "asztal", bár ez ritkaság, az eladó példányok 90%-áról hiányzik.
A jobboldalon pedig a régi típusú osztófej látható. A két hatpofás tokmány nem gyári tartozék.
Ezen a képen pedig az újabb konstrukció látható, a magassági szán felszerelve:
A fogaskerekek mozognak, nem állnak szorosan, egy bilincs a főorsón tartja a térközt köztük (az már levéve, nincs a képen) Na majd újult erővel ma is megnézem, így, hogy aludtam rá egyet! :)
Szerintem se javít, és teljesen igazad van, hogy nem betonon a helye.
Csak azt a sugalmazást éreztem erősnek, hogy pusztán attól, hogy egyszer lerakták a betonra, egyből lőttek annak a köszörült felületnek. Különösen, hogy a képek alapján jó eséllyel már évtizedekkel ezelőtt lőttek neki.
Igen előre szerelős, viszont a támcsapágy jobbra eső gyűrűje az orsóra van sajtolva-szerelve együtt forog vele, és a hátul kívül lévő külső szimpla vagy iker anya húzza a baloshoz.
Illesztése válogatja lehet egy gyenge lökéssel megindul az orsó kifelé, mert a fogaskerék retesz ékelésének engednie kell ha minden rendben.
Nem, itt annyira folyik, hogy álltában is pár nap alatt lemegy nívó alá, és akkor már nem ken - plusz mindig áll a gép alatt az olaj... ha csak szivárogna, hozzá sem nyúlok... mindenképp bele akartam nézni, hol a gebasz. Szerelték ezt már előttem is, hátha kimaradt valami...
Előzőhöz: támcsapágy nem akadályozhatja, az ugye belül van balra a hátsó falnál, és én előre (jobbra) húznám ki...
Általában siklócsapágyas gépeknél kis darab filclap akadályozza meg az olajhornyokból való kijutását az olajnak, hogy csak szivárogjon ne folyjon. Egyébként csak az olajfogyasztásod lesz magas de a kenés garantált.
Szét akartam szedni kis esztergámat, mivel a főorsónál a tokmány felől (továbbiakban elöl) ereszti az olajat. Gondoltam, valami tömítés ott elkophatott, nem nagy ügy. Hát nem boldogultam - pedig általában szét tudok szedni mindent.
Előre jön ki, ez nyilvánvaló, ott már lötyög is a bronz csapágy, az kijönne. Úgy érzem, hátul akad meg, a menetes rész nem csúszik át a hátsó perselyen, mozdul pár mm-t, határozottan koppan, de nem látok sehol stiftet benne. Abban sem vagyok biztos, hogy hátul egy darab réz, vagy lecsavarható a palást (képen, ami sötétebb kívül) körmös kulcsnak való lyukak vannak rajta, de nem mozdul, erőltetni meg nem akartam - így, hogy nem tudom biztosan. A belül lévő támcsapágy erre a rézre fekszik fel, úgyhogy masszívan benne van. Két kép:
Valami ötlet? Hogy szokták ezt szerelni általában?
Köszönöm, az esztergámra gondoltam rászerkeszteni, mert ahhoz horror áron van egy ilyen kis osztófej (Myford S7) , de így a Strigon "árnyékában" lehet kihagyom..
Kétféle verzióban létezett. Az újabb verziót a sima magassági szánra (marófeltétre) kell felerősíteni. A régebbi verzió egy saját magasságállítóval rendelkezik.
Az a rész, ami neked van, ugyanaz a régi és az új verzióban.
Sziasztok, ha már azonosítás.. nekem TOS MN 80 osztófejének azonosították, csak a patronbefogó helyett egy kis 80 as tokmány van rajta, sajna magassági szán nélkül. Jó volt az azonosítás?
Csak az oszlop merevítésére fókuszáltam. Az alját hiába csak csusztatom a faasztalon azon van forgács és bizony karistolja a síkot. Valamit ki kell találjak.
Beleolvastam a motoros fórumba. Itt a jó idő rátok csak a határok átjárhatatlanok. Régen én is motorral csavarogtam. Lemzvillás Csepellel kezdtem aztán Pannónia, Jawa, Simson, Babetta. A garázsban kb. 20 éve áll egy Puch. De ezeket amott kellett volna elmondanom. Remélem nem szólnak meg ezért az off.-értr. Ahogy mondjátok: Széles utat!
Persze szeretem én is ezt a kis gépet. Ahogy írtam hegesztettem alá egy rácsot 40x20x2-es zártszelvényből. Én az excentrikus szorítót csak fa dolgok leszorítására használom. Vettem hozzá egy kis fúrógép párhuzamsatut és egy kis 80mm eszterga tokmányt amikor az a megfogás a jó. Én a fémforgácsok könnyű takarításához hajlítottam alu lemezből egy kis tepsit amit mivel a gumi lábak kicsit megemelik a gépet, így alá tudok tolni.