Keresés

Részletes keresés

trophy Creative Commons License 2001.07.23 0 0 600
Nézegettem, hátha találok egy huszadikat, de nem jött össze.
Tehát a Duna Magyar szakaszán 19 db Moszkva tipusú személyhajó közlekedik magyar lobogó alatt.
Előzmény: trophy (598)
maczilaci Creative Commons License 2001.07.23 0 0 599
trophy: ez így szinte tökéletes! :-))

(No, Dnyeszter a becsületes neve, de tényleg ennyi!)

Ugyanez a vizibuszokkal is menne??

;-)

Előzmény: trophy (597)
trophy Creative Commons License 2001.07.23 0 0 598
És akkor az alábbiakban, az előbbi felsorolást kiegészítve a Mahartos Moszkvák:

GYŐR
GÖNYÜ
VERŐCE
ZEBEGÉNY
NAGYMAROS
VISEGRÁD
ESZTERGOM
DÖMÖS
BOGDÁNY
SZŐDLIGET

Előzmény: szega (596)
trophy Creative Commons License 2001.07.23 0 0 597
Szia Szega, szisztok hajómániások!

Hmmm!! A kérdés különösen kedves a szívemnek személyes érintettség kapcsán. Megpróbálok kimerítően válaszolni. :)))))

Ezeket a Moszkva tipusú személyhajókat már nem a Mahart hozta be Magyarországra, hane magán, vagy kisebb állami cégek. Ezért ezeknek vagy eredeti orosz neve volt, vagy más elnevezést kaptak, de nem Mahart féle Dunaparti városokról kapták a nevüket.
Nézzük azokat, amikre emlékszem:

Szent Ferenc: ex Jugoszláviából érkezett
Eredeti neve: Krim

Hullám:A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság hajója, (KDVI) ők hozták be az országba, és ez az első magyar neve. Korábban Moszkva 1?? néven-számon ment.

Csárdás: Moldáviában dolgozott a Nyeszter nevű folyón, még nincs teljesen magyar tulajdonban. Eredeti neve: Tigina-2 volt, mikor Magyaro-ra érkezett az István Király nevet kapta, jelenlegi nevén 1998 óta közlekedik.

Matthias Rex: Ukrajnából érkezett az országba, az első nem Mahartos moszkva tipusú személyhajó volt nálunk. Az ex István Király testvérhajója. Eredeti neve: Kapitan ???? volt. Magyaron egyből Matthias Rex lett.

Millenium: A legújabban hazánkba érkezett moszkva, eredeti neve Moszkva-121 volt. (ez áll a Jókai mellett ő a bűnös, hogy nem látható a pesti oldalról) Ja Hamster a képetek szuper köszi!!!

Aquincum: A legelső legyártott moszkva tipúsú hajó. Ennélfogva a legöregebb is. Ez volt a prototípus, ezért kerékállásának műszerezettsége, és a távvezérlés még nagyon kezdetlegesnek és nagyon orosznak hat a többi közül. Szlovákiából érkezett, eredeti neve Szajáni volt.

Tehát látható, hogy mindegyiknek szinte az első magyar neve maradt meg, és nem voltak Dunaparti településekről elnevezve.
Hogy a felsorolás teljes legyen írok még néhány fentihez hasonló moszkva tip. hajót:

Corvin Kapitány Ischenko) Ukrán
Rapszódia (Tigina-1) Moldáv
Szent László (Moszkva-139) Ukrán

Hát most hirtelen ennyi.

Előzmény: szega (596)
szega Creative Commons License 2001.07.23 0 0 596
Tudja valaki az alábbi dunai hajók eredeti nevét? Szent Ferenc, Hullám, Csárdás, Matthias Rex, Millenium, Aquincum. Gondolom, nekik is valami dunaparti település volt az eredeti nevük. Ebből a típusból különben hány van? Esetleg kérhetnék egy felsorolást...?
FOMA Creative Commons License 2001.07.23 0 0 595
Sajnos nekünk 28. szombat nem jó, csak a következő.
Előzmény: deve24 (593)
Hamster Creative Commons License 2001.07.22 0 0 594
A harmadik Jókai-kép, sajnos a scanner szórakozik, ezért a bal szélen kis szöszmöszök vannak :(
Kattints ide!
Előzmény: Rianna (592)
deve24 Creative Commons License 2001.07.22 0 0 593
mit szóltok jövő szombat 11.00, ugyanúgy Agárdon??! ha ok írjatok. Hadihajósok kedvéért elmondom, van ott egy exflottillás naszád is!!
Rianna Creative Commons License 2001.07.22 0 0 592
Akit még érdekel a Jókai..:))
Csináltam egy képet, jó is sikerült..
már csak scannelni kell, és Hamster elérhetővé is teszi nektek..:))))

Na szasztok..

Ja, lesz azért valami hajózásos topictalálkozó?
Mert neveznénk rá..:))

Csokis Creative Commons License 2001.07.21 0 0 591
Azert ez a prud part... ez egy kicsit eros volt. Maga Kadar lehet, de az is eleg gyanus, emlekezve arra, amikor a dobogokoi Kadar villat hirdettek eladasra a 90-es evek elejen. Egyebkent gondolom, hogy az 50-es evek masodik fele lehet a helyes, a tobbi meg nagyjabol klappol.
Előzmény: Triste (590)
Triste Creative Commons License 2001.07.21 0 0 590
OFF
"A Csillag az 50-es évek első felében épült a Balatonfüredi hajógyárban Kádár János külön
hajójának"

Ez bajosan lehet így, hiszen Kádárt 1951-ben letartóztatták, s egy börtönlakónak nem szokás sétahajót építeni. Az orgiákról szóló hír is ugyanennyire lehet igaz, lévén szó egy kifejezetten prűd pártról.
ON

Előzmény: trophy (550)
GEORGIE Creative Commons License 2001.07.20 0 0 589
"Sem a britek, sem a németek nem alkalmazták a háborúban a háromcsöves lövegtornyot, több okból.
Egyrészt tüzvezetési bonyolultsága miatt (ne kérdezzétek meg, hogy ez pontosan mit jelent. Több, mint egy éve próbálom felderíteni az elsö világháborús tüzvezetés rejtelmeit, de még mindig nem teljesen világos a pontos metódus)
Másrészt mert míg a kétcsövesnél mindkét csöhöz volt töltölift, addig a háromcsövesnél szintén két töltölift volt a toronyban, és ez lassíthatta a tüzgyorsaságot.
Harmadrészt mert egy telitalálat több ágyút tehet tönkre a háromcsöves torony esetén."

Szerintem ez az ket lift harom cso nem sokaig jatszhatott, mert az 1. vh vegen tervbe vett, de a washingtoni egyezmeny miatt elbontott jenki csatahajoknal is 3-as lovegtorony elrendezes volt. Nem beszelve arrol, hogy az elso vilaghaboruban nagyobb szamban az USA haditengereszete epitett 3-as lovegekkel felszerelt csatahajokat.
A ket vilaghaboru kozott es a masodik vilaghaboruban epult amerikai csatahajok, csatacirkalok, nehezcirkalok mind kivetel nelkul 3-as lovegeket kaptak. (Nem elfeledkezve a szovjet konnyu es nehezcirkalokrol)
Arrol nem is beszelve, hogy a brit, francia konnyu- es nehezcirkalokra is a 3-as lovegeket pakoltak.
A tornyok pancelvastagsaganak novekedesevel a nagyobb katasztrofak hatasait is lehetett csokkenteni.

es meg vegul megemlitem, hogy voltak negy loveggel felszerelt francia es brit csatahajok is...

Előzmény: Laci bacsi (584)
GEORGIE Creative Commons License 2001.07.20 0 0 588
tegnap beneztem a www.warships1.com -ra (bocs, hrefezni elfelejtettem), es ott mino veletlen sikerult egy, a monarchia csatahajoinak kifejlodesevel foglalkozo chat-ot, subtopicot etc. talalnom.

Ami lenyeges volt:
1,A Monarchia a radetzky-nel alkalmazott hajotestett rakta a tegetthoff-osztaly ala. A hajotest vedelmet csak elmeletileg szamolgattak ki.
2,A hajotest kesz volt, de csak utana vettek fel a kapcsolatot a nemetekkel (Mintha errol meg tavaly vitazgattunk volna?!)
3, A danubius termeket elegge lefikaztak, mondvan a trieszti hajogyarhoz kepest gyengebb anyagokat hasznaltak.
Igaz a kazanok es a turbinak tipusa es szama, valamint a hajocsavarok szama kulonbozott a Szt.Istvan es a masik harom hajo kozott. Erre vezettek vissza a hajo pusztulasat.
Ebben a temaban -ha jol emlekszem- vot valami vizsgalat, de a Ganz-Danubius azzal haritotta el a felelosseget, hogy ok csak vazlatokat kaptak, nem kesz tervrajzokat...
4, A hajoosztaly csak papiron birta a 21 csomot, inkabb csak 18 csomo volt az utazosebesseg (A tragikus napon is gaz volt a turbinakkal, mert a Szt.Istvan kotelek 18-rol 12 csomora lassitott. Igaz, nincs a kezembe se a szakdolim, se Csonkareti konyve es lehet, hogy tevedek. Majd hetfore ranezek).
5, Szamomra uj info volt, hogy a tornyok szellozese csapnivalo volt, mert harci korulmenyek kozott csak 15 percig lehetett elviselni bent a klimat.
6, A hibaktol eltekintve elismeroen irogatnak errol a hajoosztalyrol.
7, Meg egy fontos: azt is irogattak, hogy a Monarchia solyain csak max. 24500 tonnas hadihajot lehetett epiteni es meg volt egypar meretbeli megkotes. Az Ersartz Monarch-2 osztaly csatahajoit eloszor 29,000 es 31,000 tonnara terveztek, de a solya miatt visszavettek a hajo tomeget.

Az en gondom ezekkel a felvetesekkel az, hogy nem irtak hivatkozast, milyen nemet vagy angol nyelvu konyvecskekben talalhatjuk meg ezeket az infokat.
Magyarul leirva en meg nem lattam ezeket a tenyeket!

Előzmény: Laci bacsi (582)
GEORGIE Creative Commons License 2001.07.20 0 0 587
magan velemenyem szerint jobban jarsz, ha a hadtorteneti kozlemenyekben 7 ev alatt lekozolgetett Csonkareti tanulmanyokat osszegyujtod, es lefuzod, mert ott van labjegyzet:-(((
Előzmény: GEORGIE (586)
GEORGIE Creative Commons License 2001.07.20 0 0 586
Csonkareti Karoly: Az Osztrak-Magyar Monarchia haditengereszete, Kossuth, 2001, 213p. Ara a vecsesi piacon a konyvesnel 2450 Ft volt, de lehet hogy atvagtak:-(((
Előzmény: eMM (581)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.07.20 0 0 585
A háromcsöves torony fö elönye a tömegcsökkenés.
Hat löveghez az orosz Gangut-osztálynál két 709 tonnás háromcsöves torony (30,5-ös ágyúkkal) kellett, míg a német Helgoland-osztálynál három 550 tonnás kétcsöves torony (szintén 30,5-ösökkel). Nem beszélve a tornyokhoz tartozó löszerraktárakról és azok páncélozásáról.

Mindent egybevetve, ha tengeri csatában kellett volna részt vennem, inkább német csatahajón tettem volna meg, mint angolon.

(Bocsi, hogy így darabokban válaszolok, de a rendszerünk képtelen nagyobb lélegzetvételü szövegeget átküldeni)

Előzmény: GEORGIE (579)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.07.20 0 0 584
Mindkét oldalon fejlesztettek, de a britek voltak nagyobb pánikban, ök rohantak elöre.
Egyébként a németek is megcsinálták a háború elött a 38-asukat, hogy megelözzék a briteket, azonban késöbb kiderült, nagyjából velük egy idöben fejlesztették ki az angolok a maguk 38,1-esét.

Sem a britek, sem a németek nem alkalmazták a háborúban a háromcsöves lövegtornyot, több okból.
Egyrészt tüzvezetési bonyolultsága miatt (ne kérdezzétek meg, hogy ez pontosan mit jelent. Több, mint egy éve próbálom felderíteni az elsö világháborús tüzvezetés rejtelmeit, de még mindig nem teljesen világos a pontos metódus)
Másrészt mert míg a kétcsövesnél mindkét csöhöz volt töltölift, addig a háromcsövesnél szintén két töltölift volt a toronyban, és ez lassíthatta a tüzgyorsaságot.
Harmadrészt mert egy telitalálat több ágyút tehet tönkre a háromcsöves torony esetén.

Előzmény: GEORGIE (579)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.07.20 0 0 583
Hogy miért nem tettek a németek nagyobb ágyúkat a hajóikra?
Egyrészt mert a német 28-asok gyakorlatilag ugyanolyan hatásfokúak voltak, mint a brit 30,5-ösök. A német löszer sokkal jobban müködött az angolnál, ezt Jütland bizonyította. A kisebb lötávolság nem jelentett semmit, mivel nem gondolták, hogy a csatákat messzebbröl fogják vívni, mint 6-8 km. (mint késöbb kiderült, ebben minden teoretikus tévedett)

Másrészt a németeknél az volt az elsödleges, hogy a hajó minél tovább a vízen maradjon. (ezt elég jól meg is tudták valósítani. A háború után az amerikaiak légibomba-kísérleteinél az Ostfriesland-ot csak több napi bombázás után tudták elsüllyeszteni) Tehát a védelem kapott nagyobb hangsúlyt, és ezt a tüzerö rovására lehetett megvalósítani.
Az angolok szerint a tüzerö a fontosabb, náluk a nagyobb löveg-kevesebb páncél elv érvényesült.
A dreanought egy 30,5-ös lövegtornyának tömege 500 tonna, a Nassau 28-asáé 400.

Előzmény: GEORGIE (579)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.07.20 0 0 582
Mint azt tudjuk, volt Németország és a Monarchia között valamiféle együttmüködés a csatahajók építése terén. A Viribus Unitis-ek építését megelözöen járt osztrák tiszt Németországban, ahol tanulmányozhatta a legújabb német terveket is. Végül az osztrák hajótervezök nem fogadták meg német kollégáik baráti tanácsait, ebböl lett a Viribus Unitis osztály, amely nem is sikerült olyan rosszra. Sot! Illik rájuk a kicsi a bors, de erös kifejezés.
Súlyos hátrányuk volt azonban a gyenge vízvonal alatti védelem.
Előzmény: GEORGIE (579)
eMM Creative Commons License 2001.07.19 0 0 581
Írhatnál erről a könyvről bővebben, pld hogy mi a címe,hol lehet kapni, mennyiért?
Én ma jártam Libri könyvesboltban és neMM láttam.
Akár ide is
Előzmény: GEORGIE (574)
deve24 Creative Commons License 2001.07.19 0 0 580
ugy nez ki, holnaptól ok, ha tudok részleteket irok, találkozzunk most már!
Előzmény: FOMA (576)
GEORGIE Creative Commons License 2001.07.19 0 0 579
Bocs, szivat a gepem. Biztos francia:-((((

Van egy szimpla szamszaki lista az elso vilaghaborus csatahjokrol, Laci bacsi jovoltabol:

"A háború kitörése elott néhány nappal a felek dreadnought-állománya így nézett ki:
Anglia 20 (15 épül), Németo. 14 (5 épül), USA 10 (4 épül), Olaszo. 3 (3 épül), Monarchia 3 (1 épül), Franciao. 3 (4 épül), Oroszo. 2 (5 épül), Japán 0 (2 épül).
Csatacirkálók terén: Anglia 9 (1 épül), Németo. 4 (3 épül), Japán 1 (2 épül)."

A korabban idezett Csonkareti konyv 13. oldalan talalhato az alabbi kis tablazat az 1900-1914 kozott munkaba vett es vizre bocsajtott OM hadihajokrol:

Csatahajok:
nev epites ideje vizkiszoritas koltseg
Erzherzog Karl 1902/05 10600 26 M
E. Friderich 1902/07 u.a. u.a.
E. Ferdinand max 1904/07 u.a. u.a.

E. Franc Ferdinand 1907/10 14500 42M
Radetzky 1907/10 u.a. u.a.
Zrinyi 1907/11 u.a. u.a.

Viribus Unitis 1911/12 20000 60.6M
Tegetthoff 1911/13 u.a. u.a.
Prinz Eugen 1911/14 u.a. u.a.
Szent Istvan 1911/15 u.a. u.a.

Pancelos cirkalo

Sankt Georg 1900/05 4300 18 M

Gyorscirkalo

Admiral Spaun 1907/10 3500 10.4M
Saida 1911/13 u.a. u.a.
Helgoland 1911/13 u.a. u.a.
Novara 1911/14 u.a. u.a.

1904/05-os orosz-japan haboru utan megjelennek a dreadnoughtok es a csatacirkalok.

A Monarchia ket regi sorhajoja epites alatt van, majd 1907-ben beleugranak teljesen feleslegesen a Radetzky-osztallyal ket uj csatahajo arat (124 M koronat) kidobjak az ablakon. Lehet, hogy ket-hartom csatacirkalo jobban jott volna az Adriai hadmuveletekben?

Ugyanakkor a nemet szovetsegeseket se ertem, az uj dreadnoughtjuk 28,0 cm-es lovegekkel szerelik fel a brit 30.5 cm-rel szemben.

Amit nem sikerult meg megfejtenem, hogy
a, A monarchia miert nem torli a Radetzky-programot?
b, A kettos szovetseg ket tagja miert nem mukodik egyutt dreadnought (vagy inkabb flottafejlesztesben) kerdesben?

A brit 30,5 cm-es lovegekkel felszerelt Dreadnughtra a frappans valaszt - megkesve - a Tegetthoff-osztaly jelenti.
Miert is? Mert mindegyik nehezloveggel lehet a hajo mindket oldalara tuzet nyitni es a harmas lovegelrendezessel a 30.5-os kategoriaban a legnagyobb tuzerot lehet kepviselni.

Igaz a Dreadnought megjelenese magaval hozta az loveg urmeret novekedeset, valamint a pancelzat novekedeset es ezzel egyutt a vizkiszoritas novekedeset is.
Anno, meg nem rendelkeznek radarral, a legi felderites es tuzvezetes gyenge, ezert a hagyomanyos modszerrel deritik fel az ellenseges hadihajot.
A hagyomanyos modszer az emberi szem, es ugye a tengeren ehhez meg hozzajon a Fold gorbuletebol adodo nehany inyencseg is, ami talan 40 km korul hatarozhatja meg a hagyomanyos tuzvezetes hatekonysagat. Ha jol emlekszem Jutlandnal 15-16 km-es tavolsagbol lottek egymast az ellenfelek, ami pont a 30.5-os lovegek lotavolsaganak felel meg.
Ezert nem ertem, hogy a nemetek pl. miert nem kezdtek bele mondjuk valaszul egy 38.0-40.6 cm-es loveg kifejlesztesebe (sajnos a fejlesztesi idorol nincs adatom) es miert nem probalkoztak meg tipustervek alapjan, sorozatban gyartani 38.0-40.6 cm-es, 3-as lovegekkel ellatott csatahjaokat?
Egy mennyisegi haborura felkeszult brit flottat a fele annyi, de erosebb tuzersegu es uszokepes flotta jobban felhette volna a versenyt.
Igaz ezt az elmeletet is meg lehet cafolni, hogy akkor a britek is hamarabb kezdenek nagyobb urmeretu lovegekkel felszerelt hajokat epiteni, nagyobb szamban, de itt szerintem talan epp az lehetett a poen, hogy ki kezdi el hamarabb ezeket a lepeseket es jut egy kis lepeselonyhoz.
Summa summarum az 1914-es haborukezdes nem a legszerencsesebbnek szamitott a kozponti hatalmak flottainak szemszogebol.

Előzmény: GEORGIE (578)
GEORGIE Creative Commons License 2001.07.19 0 0 578
Van egy szimpla szamszaki lista az elso vilaghaborus csatahjokrol, Laci bacsi jovoltabol:

"A háború kitörése elott néhány nappal a felek dreadnought-állománya így nézett ki:
Anglia 20 (15 épül), Németo. 14 (5 épül), USA 10 (4 épül), Olaszo. 3 (3 épül), Monarchia 3 (1 épül), Franciao. 3 (4 épül), Oroszo. 2 (5 épül), Japán 0 (2 épül).
Csatacirkálók terén: Anglia 9 (1 épül), Németo. 4 (3 épül), Japán 1 (2 épül)."

A korabban idezett csonkareti konyv 13. oldalan talalhato az alabbi kis tablazat az 1900-1914 kozott munkaba vett es vizre bocsajtott OM hadihajokrol:

Csatahajok:
nev epites ideje vizkiszoritas koltseg
Erzherzog Karl 1902/05 10600 26 M
E. Friderich

Előzmény: Laci bacsi (569)
GEORGIE Creative Commons License 2001.07.19 0 0 577
A harom asz tengeralattjaro:

1, 1914. 12.21. Az U12 Lerch Egon sorhajohadnagy vezetesevel megtorpedozza a Jean Bart francia dreadnoughtot. A csatahajo nem sullyed el, de a haboruban nem vesz reszt.
2, 1915. 4. 22. Az U5 Georg von Trapp sorhajohadnagy vezetesevel elsullyeszti a francia Leon Gambetta pancelos cirkalot.
Az 1+2 tamadas eredmenyekent a francia flotta kivonul az Adriarol.
3, 1915. 7. 18. Az U4 Singule sorhajohadnagy vezetesevel elsullyeszti az olasz Giuseppe Garibaldi pancelos cirkalot.

Előzmény: eMM (575)
FOMA Creative Commons License 2001.07.19 0 0 576
Van már hír a Vencei-tavi hajózás újraindulásáról?
Előzmény: deve24 (547)
eMM Creative Commons License 2001.07.18 0 0 575
Azért egypár olasz hadihajót is sikerült megtorpedózni tengeralattjáróinknak.
Előzmény: GEORGIE (574)
GEORGIE Creative Commons License 2001.07.18 0 0 574
A Tegetthoff visszater!

Hat igen, amit meg a mult heten irtam, a hadiszerencse elegge kegyeibe fogadta a Monarchia flottajat es elsosorban az U4-et, hogy a muszaki szempontbol nem eppen a nemet u-bootokkal egyenerteku vizalatti naszadocskakkal ilyen jo taktikai eredmenyeket sikerult elerni.

A Jean bart-nak nagy makja volt, mert 16 nagyobb egysegbol allo francia flotta minden kulonosebb kiserohajohad nelkul gyakorlatozgatott. Igaz kapott egy technikai K.O-ot es a haboruban nem vett reszt.
(Ekkor jon a tortenietlen felvetes, a mi lett volna ha Monarchia tobb tengeralattjaroval lepi meg ezt a kulonitmenyt? A valasz semmi, mert az angolok minden erofeszites nelkul tudtak volna potolni a kieso hajokat)

A bravuros hadmuveleteket regenyszeruen adja vissza Csonkareti uj konyve, amit tegnap vegre sikerult kiolvasnom.

Előzmény: Laci bacsi (573)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.07.18 0 0 573
Hadihajók a láthatáron!

Igazad van, Georgie, az olaszok több csatahajóval rendelkeztek a háborúban. (a Leonardo da Vinci-t minden valószínuség szerint a Monarchia szabotorjei süllyesztették el Tarantóban)

A Mediterraneum feletti uralmat a britek tulajdonképpen átruházták a franciákra, és fobb eroiket kivonták a térségböl.
A Földközi-tengeren a Monarchia, a franciák és az olaszok sakkban tartották egymást.

A franciák a Jean Bart, majd a Leon Gambetta megtorpedózását követoen kivonták nagy hajóikat az Adriáról. A szövetségesek megelégedtek azzal, hogy tengerzárral szeparálják el a Monarchia hajóit. Ez sem volt tökéletes megoldás; a tengerzárat Horthy 1917 májusában fel is törte.

Előzmény: GEORGIE (571)
Csokis Creative Commons License 2001.07.18 0 0 572
No, akkor polgari hajozas. Most keszultem a vitorlas vizsgara, minek kovetkezteben HSZ elorol-hatulrol, fenyestul, lobogostul, mindenestul. Persze a szokasos "terhes no effektus" rogton bejott. :-))) Egesz nyaralas alatt a hajokat ellenoriztem mindenhol. Meg is allapitottam, hogy a gorogok eleg lazan veszik a dolgokat. Tavon neztem a hajokat, haaat... Naplemente utan egy oraval kezdtek a hajokat kivilagitani, akkor is minden feny, mindenhonnan latszik, szoval nem egy tokolos nepseg. Most viszont nagyon elveem, hogy ertem, mik azok a "karcsonyfak" a Dunan. :-)
GEORGIE Creative Commons License 2001.07.18 0 0 571
Szia Laci bacsi!

Regen hallottam mar rolad!
Ugy tunik, hogy a dreadnoughtok elijesztettek a polgari vonalat:-)))))

Melyik a nagyobb (olasz vs. Monarchia) kerdesenel ha a dreadnoughtok szamat nezzuk, akkor a haboruban az olaszok darabszamot nezve megeloznek.

A vizkiszoritasnal viszonylagos a monarchia folenye, mert hajotipusonkent kellene osszehasonlitani a gepeket, akar a Kramli-fele modszerrel...

Ezt sajnos nem tudom megtenni mert az elso vh-us Janes, meg az 1984-es (es a 2000-es) hadihajok mesekonyvek tolem 200 km-re leledzenek.
Majd elkuldetem erte a Novarat:-))))

Előzmény: Laci bacsi (569)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!