Nekem a világon bármiről előbb eszembe jut a jó mulatás, mint pont a vesekőről. Tényleg bármiről, ennél még Brezsnyev elvtárs sírja is mulatságosabb...
És ezek szerint az uréterben lévő kő az rosszabb, mint amelyik még a vesében van? Úgy értem, hogy fájdalmasabb, nehezebb kihozni, vagy ilyesmi? Egyébként ha már itt tartunk: szégyenlem a tájékozatlanságomat, de tulajdonképpen mi az az uréter? A vese, vagy a hólyag, vagy mi?
Nem jut el odáig, az uréterben megakad, attól pang a vizelet, ez okozhat pl méretes vesegörcsöket. Ha a hólyagodig leért, akkor már tuti kijön. Most szaladnom kell, de később lerajzolom Neked, mi hogyan :-))
Az már ott nem akad meg, mert addig el sem jut, elakad. Leírtad, hogy pang a vizeleted az szerintem egyértelműen uréter kőre utal - merthogy a vizelet útját akadályozza az uréterben, mellette csak szivárogni tud a vizelet a többi pedig marad a vesében. Addig nem indul el a pangás ameddig a vesében van a kő, mert ott nem okoz ilyen jellegű problémát.
"Az problémásabb úgy hallottam, ha megindul egybe a kő, mert a 8 mm-es tuti nem tud kijönni egyben- nekem legalábbis mind a három doki azt mondta akiknél jártam a zúzás előtt."
Jézusom, ez kemény! És ez gyakran fordul elő? Ha belegondolok, hogy egy 8 mm-es kő megakad kifelé menet pl. a fütykösben, akkor annál még a halál is jobb... :-((
"Kétféleképpen tudnak zúzni uréterkövet, az egyik, ha jól látható, bemérhető, akkor ott helyben"
Azt honnan lehet tudni, hogy az uréterben van-e a kő, vagy nincs? Én csak annyit tudok, hogy az enyémet azért kell zúzni, mert részben elállja a vizelet útját, ezért panghat a vese. De hogy most éppen hol van, azt nem tudom, mert nem érzem egyáltalán, teljesen tünetmentes vagyok...
Nekem is 8-9 mm-es kövem volt, de szerencsére kehelykő volt, úgyhogy a vesémben zúzták. Most darabokban van az uréterben, meg néhány darab kiürült (kb 1-1,5 mm-es kettő db) a zúzást követő 1-2 napban. Azóta nem figyelem. Majd kontrollra kell mennem. Az problémásabb úgy hallottam, ha megindul egybe a kő, mert a 8 mm-es tuti nem tud kijönni egyben- nekem legalábbis mind a három doki azt mondta akiknél jártam a zúzás előtt.
Hát neked aztán eddig mindenben volt részed, nem irigyellek. Jól kiképezted magad vesekőből. ÉN ennyire nem mentem bele a témakörbe, remélem, hogy így egy zúzással túlleszek a problémakörön, azóta nem volt igazi vesegörcsöm, fájdalmaim azért voltak, de azok is inkább a zúzús után néhány napig. Kíváncsi vagyok az eredményre, hogy vajon a kövek kiürültek-e már, úgyhogy lehet, hogy a másik dokimhoz elmegyek és megnézetem, hogy mi a helyzet augusztus végén. Üdv és szép, vesekő mentes napot!
Kétféleképpen tudnak zúzni uréterkövet, az egyik, ha jól látható, bemérhető, akkor ott helyben, ha nem lehet bemérni (az uréter elég nagy szakasza takarásban van), akkor visszatolják a veséig. Ahol nekem csinálták, ott a nagyobb kövek közül alkalmanként egyet zúznak, a kisebbekből zúzhatnak többet, de csak akkor, ha azonos oldalon vannak. Az nagyon fontos, hogy alkalmanként csak egy vesét bántanak.
Tudnak zúzni uréterkövet is, de nagyon nézzék meg, hogy pontosan hol van, mert nekem mást helyet határozott meg a beküldő doki és mást a "zúzó" doki és gondolom nem mindegy, hogy hol milyen sorozatot kapsz .
Mint az nem reg kiderult,nekem is vannak v.koveim.Mindket vesemben van egy-egy 2-3 mm-es ko,es van egy 8mm-es kovecske ami mar megindult de az istennek sem akar kijonni,pedig mindennel probalkoztam.Penteken megyek zuzasra de azt nem tudom,hogy a megindult kovevet,ami az ureterben van lehet-e zuzni?Esetleg egyszerre tobb kovet is zuznak alkalmankent?
Azt, hogy hány ütést kapsz az orvos írja elő, meg azt is, hogy az utolsó 1000 mondjuk hányas fokozaton legyen, de nekem a többit nem írták elő, én emeltettem ahogy hozzászoktam a fájdalomhoz a szinteket. Nem tudom, hogy máshol hogyan működik.
"...magyarázunk egymásnak ezt- azt, próbáljuk nyugtatni a másikat, pedig mi is éppen olyan tanácstalanok vagyunk időnként."
Olykor még ez is SOKKAL hasznosabb, mint hallgatni az orvosoktól a szokásos: "nyugodjon meg a kedves beteg, nem lesz semmi probléma" című bullshit generálást... :-))
"Jót mulattam az ordításon meg a termeten, meg ne próbáld szerintem."
Szia! Az ordítást, meg a 8 napon túl gyógyuló tettlegességet csak arra az esetre helyeztem kilátásba, ha nem akarnának infúziót adni egy vesegörcs esetén! Ugyanis annál nagyobb szemétség nincs, mint ha akkut rosszulléttel küzdő betegen nem akarnak segíteni, holott könnyűszerrel megtehetnék! :-(( Egyébként általában békés nyugodt ember vagyok...
"...a fájdalomcsillapítás miatt meg ne aggódj, látod, sokunknak nem voltak komoly fájdalmai és infúziót sem kaptunk. Az sem nagy baj, ha elsőre nem lesz a kő olyan méretű, hogy ki tud jönni, majd másodjára."
Én igazából nem is a zúzás alatti fájdalmaktól tartok, hanem attól, amikor a zúzás után megindul kifelé a széttört kő. Ugyanis, ha nem sikerül szinte por méretűre szétzúzni, akkor rettenetes fájdalmat okozhat akár 1 egymiliméteres fragmentum is. Ráadásul az anatómiai felépítésünkből fakadóan, a férfiaknál az "output" sokkal érzékenyebb, mint a hölgyeknél! Legalábbis, mi férfiak így gondoljuk... :-))
"Egyedül én arra figyeltem még, hogy minél több ütést kibírjak magasabb fokon, még én szóltam, hogy emelhetik a frekvenciát."
Ez opcionális? Én azt hittem, hogy az ütések számát és erejét a doki határozza meg, annak alapján, hogy milyennek látja a kő állapotát a monitoron...
Ja, és egyébként nekem is azt mondta, az orvos, hogy valószínű oxalát kövem van, de azt csak a tipizálásból tudják megmondani majd, hogy mono vagy dihidrát. Egyébként ami kijött az kívül fekete volt, belül meg sárga. Érdekes volt az biztos!
Jót mulattam az ordításon meg a termeten, meg ne próbáld szerintem. Nyugika, kérj közeli időpontot a zúzásra és essél túl rajta mielőbb, nem halt bele más sem, a fájdalomcsillapítás miatt meg ne aggódj, látod, sokunknak nem voltak komoly fájdalmai és infúziót sem kaptunk. Az sem nagy baj, ha elsőre nem lesz a kő olyan méretű, hogy ki tud jönni, majd másodjára. Egyedül én arra figyeltem még, hogy minél több ütést kibírjak magasabb fokon, még én szóltam, hogy emelhetik a frekvenciát. Én végül 3500-at kaptam, ebből 1000-et 4-es fokozaton, fájdalomcsillapítás nélkül. Még egyszer: nyugi, túlélhető!!! :)
Sziasztok, annyira vicces néha a fórum, magyarázunk egymásnak ezt- azt, próbáljuk nyugtatni a másikat, pedig mi is éppen olyan tanácstalanok vagyunk időnként. Jópofa volt Konvergencia az ordítással meg a termettel, szerintem nem kéne megpróbálni. Aranyos volt, hogy mezei mérnök vagy, én meg igazgatásszervező, úgyhogy pont a témába vág... :)))
"Előfordult már emberekkel, h küzdeni kellett a vénás görcsoldóért, mert a doki izomba akarta adni, mondván, előbb-utóbb így is hat."
Az gáz, ha már a fájdalomcsillapítóért is küzdeni kell! :-(( Ilyenkor jön jól az emberes termet, ( 196 cm / 113 kg ) és ha szükséges, akkor ordítani is nagyon tudok... :-))
"Nem bántásból, de így nehéz segíteni, ha minden infot kétségbe vonsz."
Dehogy vontam kétségbe, egyszerűen összekevertem a húgycsövet a húgyvezetékkel. Én eredetileg metallurgus ( kohómérnök ) vagyok, szart sem értek az anatómiához. Ebben a témában nekem eddig csak az volt a fontos, hogy a hölgyeken felismerjem az elsődleges nemi jellemzőket... :-))
Húgycső # húgyvezeték!!! Az előbbi a hólyagot köti össze a külvilággal és szűk, de rugalmas, míg az utóbbi a vesét köti össze a hólyaggal. Én a húgyvezetékről beszélek. Nem bántásból, de így nehéz segíteni, ha minden infot kétségbe vonsz. A pisiléskori fájdalomnak semmi köze a húgyvezetékhez.
Kontrollra mikor mész? Mert gondolom ott meg tudnák mondani egy CT vagy röntgen felvétel alapján, hogy ott vannak-e még a kődarabok, vagy már távoztak. Az ultrahang sajnos nem túl megbízható eszköz ilyen apró dolgok kimutatására...
Tényleg nem kamuzok, ugyanolyan jól érzem magam, mint a legutolsó vesegörcs előtt. A kövem 6 mm átmérőjű volt zúzás előtt. A zúzás közben a doki mutatta az UH monitort, hogy nézzem meg, milyen szépen törik össze a kő, és szó szerint láttam a monitoron, ahogyan pattan szét apróbb darabokra. Amikor as sürgősségire bementem, folyamatosan görcsöltem, izzadtam, mint a ló és állandóan hányingerem volt. Aztán intravénásan jöttek a fájdalomcsillapítók, ezek hatására az egész elmúlt és amíg jól voltam szétzúzták a követ eggyel arrébb. Aztán kb. 2 napig éreztem kisebb fájdalmat, de fájdalomcsillapítóra abszolut nem volt szükségem. Mára már ez is totál elmúlt, és jelenleg semmit nem érzek. Ez számomra is igen furcsa, mert nem tudom, hol vannak a kövek... Elvileg ha már egy 2 mm körüli kő is távozik, az is elég nagy fájdalmat szokott okozni. Ahogy már írtam, szerintem 2 lehetőség van: 1) A kövek még nem hagyták el a vésémet 2) Annyira apró méretűre zúzták szét a követ, hogy már távoztak a veséből, észrevétlenül Passz.
"Szoktam kikövetelni, ez jó :-) Szerencsére nem kellett követelnem, megláttak és már adták is."
Azért fogalmaztam így, mert Te magad is ezt írtad:
"Ha görcs van, akkor orvos, ha nincs, akkor mentő, sipirc be a kórházba és követelni az infúziót."
Tényleg, erről jut eszembe: az oké, hogy az infúzió szerencsére gyorsan megszünteti a vesegörcsöt, de mennyi időre? Tehát akár előfordulhat az is, hogy mire hazaérsz a kórházból, már fordulhatsz is vissza, mert újra begörcsöl? Ebben mi a tapasztalatod?