Sziasztok!
Mi is kazáncsere előtt állunk, csak van egy probléma: a kazán, amit a szülőktől kaptunk, egy 91-es gyártású Stiebel. A kazánban PB fúvókák vannak, és nem kap a szerelő sehol sem hozzá földgázos fúvókát. Hol érdemes keresni?
Ha nincs, akkor javasolta, hogy vegyünk újat, és valami Kolibri márkájú kazánt (magyar gyártmány, Vaillant liszensz) ajánlott. Erről a kazánról honnan lehet szerezni infókat?
Nekünk ilyen kazánunk van, annak idején a duvalosok adtak tervezési segédletet is, csak nem találom, lehet hogy a gépésznél maradt. A spec idom valóban igaz, kb. 1000 Ft az ára. A beüzemelést végző szervizes mondta ugyanazt amit te second, hogy ha csak simán bekötik a kazánba a cirkulációst, akkor folyamatosan termeli a mlegvizet. Említette, hogy sok beüzemelésen hivatta már vissza ilyen hiba miatt a szerelőt. Lehet, hogy mi is csak azért úsztuk meg, mert a Construmán hosszan beszélgettem a duvalosokkal, aki segített ebben is.
nem gondoltam folyamatos uzemre, csak felorankent egy karika, mig visszaer a melegviz a kazanig, termeszetesen nem a termos-idomeros keringetoszivattyuval, hanem szivattyu+idozito+termosztat meg mindig 20 rugoval olcsobb:)
Egyebkent az egyik cegunk most kot szerzodest PB tartalyra, es nem emlekszem mar pontosan 2 vagy 3 ev folyamatos szerzodesnel nincs koltsege a tartalynak ill a kihelyezesnek. A kazanok tobbsege meg egyszeru fuvokacserevel uzemeltetheto pb-vel is, de errol Sec tobbet tud mondani
Az IsoTwin-ről csak ezt a spanyol nyelvű manual-t találtam. Ennek az ábrája szerint a kazánnak nincs a cirkulációhoz bemenete. A speckózás arról szólhat, hogy a cirkuláció miatt (ha azt csak úgy a kazán előtt összekötöd a hidegvízzel, ahogy írtad) folyton úgy fogja érezni a kazán, hogy HMV fogyasztás van. Nem tudom mennyire jó a szabályozása a kazánnak. Azt láttam az ábrán, hogy méri a HMV hőfokát, gondolom ennek megfelelően visszaveszi a HMV hőcserélő teljesítményét, ha túlmelegedne.
(A HMV hőcserélő a fűtéstől veszi el a teljesítményt.)
Mindazonáltal konzultálj egy a készüléket jobban ismerő szakemberrel.
Én azt hittem, hogy egy olyan indirekt fűtésű tárolóról van szó, amiben a tároló fűtését a benne lévő HMV hőmérséklete irányítja.
"tenyleg letezik, hogy a gazkazant muszaj foldfelszint fole, zart helyisegbe rakni ha PB gazzal uzemeltetem "
1/1977. (IV. 6.) NIM rendelet
a gázenergiáról szóló 1969. évi VII. törvény végrehajtásáról
[...]
PB-gázfogyasztó berendezések alkalmazásának további előírásai
60. §
[...]
(8) PB-gázpalackot vagy PB-gázfogyasztó berendezést tilos olyan helyiségben elhelyezni és üzemeltetni, melynek:
a) padlószintje a külső terepszintnél mélyebb,
b) melyből annak padlószintjétől mélyebb szintű olyan helyiség nyílik, amelynek teljes levegőcseréje nem biztosított,
c) melyben akna, vízzár nélküli csatornaszem vagy pincelejárat van, valamint ahol
d) a vonatkozó jogszabály tiltja.
"Kifejtenéd ezt bővebben (számomra érthetőbben)? "
Melyik részt? :)
Hagyományosan az egyszerű szivattyús melegvízfűtések úgy működtek, hogy volt bennük egy szivattyú, és ez az egy szvattyú kergette az egész rendszerben a vizet. Ezzel az egyszerű elvvel akkor kezdenek bajok lenni, amikor az egy hőtermelőre kapcsolódó fogyasztók elkezdik a saját térfogatáramukat változtatni. Összetettebb rendszerekben a rendszerek működésükkel egymást zavarhatják.
A nyomáskülönbség nélküli osztó ezt a zavart küszöböli ki. Az osztó és a gyűjtő között hidraulikai rövidzár van, nincs köztük nyomáskülönbség. Minden rájuk kapcsolódó áramkörben (akár fogyasztói, akár hőtermelő)lennie kell egy szivattyúnak, ami annak a körnek a keringetését adja.
Bejövő melegvíz és a kazán bemenő közé... Ha eddig homály volt, most tök sötét. Leblokkoltam...
Nem indirekt tárolós HMV termelésed van?
Ha igen, akkor ott szokás a tárolóba kötni a cirkulációt, de olyat még nem hallottam, hogy "spec csatlakozóval illesztik".
Fiatal vagyok... :)
Ha engem kérdezel, igen.
Persze lehet, hogy felétek sokkal rosszabb az elektormos hálózat megbízhatósága, de ahol eddig én laktam ott olyan ritkán volt nagyobb áramszünet, hogy nem kétesnek látom egy nagyobb beruházás megtérülését.
(A rövid idejű áramszünetek nem igazán érdekesek, mert annyi fűtéskimaradást egy "normális" épület nem vesz észre.)
"Esetleg megoldás lehet az, hogy úgy kell megtervezni a fűtési rendszert, hogy gravitációsan is működjön ?"
...és kellene alá egy sima szenes kazán meg egy fűtő... :)
Nem gúnyolódom, csak az akarom mondani, hogy nem ez a fejlődés iránya.
Legyen hőtároló tömeg, passzív szoláris rendszerek, készbentartható szellőzés... amivel az áramkimaradás miatti fűtésszünet okozta komoly diszkomfort rizikóját csökkenteni lehet...
"Léteznek persze gázmotorok is, [...] Kérdés, hogy megtérül-e ?"
Ha jól sikerül összehozni a rendszert, akkor könnyen lehet. A kis egységben kapcsoltan termelt villamosenergiát kötelezően át kell venni, és jó az ára a jelenlegi villamosenergia-törvény szerint. De szerintm a beruházás jócskán a 1,5 millió fölé menne.
"mivel fogunk fűteni, ha kimerülnek a földgáz/olaj készletek ?"
Mi lesz a vegyiparral, az autózással stb. ha kimerülnek a készletek?
A fűtési gondokat szerintem távfűtéssel lehetne hatékonyan orvosolni. A hőforások pedig nukleáris fűtőművek lennének. :))
1. letezik e olyan kazan futes, melegviz szolgaltatas celjara amely csak villamos arammal mukodik.
2. ha letezik is ilyen, nem hiszem, hogy ez gazdasagosabb lenne egy gazkazannal amely PB gaztartalyrol uzemel (a PB gaz ar ill. telepites ugye nem egy olcso mulatsag). Meg tudtok erositeni ?
3. tenyleg letezik, hogy a gazkazant muszaj foldfelszint fole, zart helyisegbe rakni ha PB gazzal uzemeltetem ?
UPS 625 VA King Pro, + SW, Telefon / LAN / Modem túlfeszültség védelem :22500+ÁFA UPS 2200 VA King Pro, + SW, Telefon / LAN / Modem túlfeszültség védelem :91980+ÁFA
Tavalyi árak!
Most egy UPS 625 VA King buta verzio 16000+Áfa, de abban nincs halokartya, es modem
>Az ügy tanulságaként annyit érdemes itt
>közölni, hogy nyomáskülönbség nélküli osztó
>vagy hidraulikus váltó után minden körnek saját
>szivattyúra van szüksége.
Valahol azt hallottam, hogy a cirkulacios vezeteket egy spec csatlakozoval illesztik a bejovo melegviz es a kazan bemeno koze. Nekem meg csak egy szimpla 1/2 colos T-m van bekalkulalva
Engem is foglalkoztatott és foglalkoztat is a kérdés, hogy áramszünet esetén mit is lehetne tenni,
hogy a fűtés működhessen.
Először bennem is egy sima szünetmentes táp gondolata merült fel. Ezzel meglátásom szerint egyrészt az a probléma, hogy
mondjuk egy egy napos áramszünet áthidalásához is elég nagy teljesétményűre lenne szükség, ami már meglehetősen drága,
valamint általában ezek nem színuszos kimenő feszültséget produkálnak, amihez nem tudom mit
szólna a kazánom.
Ez utóbbival kapcsolatban van valakinek tapasztalata ? Mert spec. az én kazánomnál az sem mindegy, hogy
a nulla meg a fázis hová van bekötve.
Ezek miatt bennem is felmerült az aggregátor kérdése. Egy kis benzines aggregátor kellene, plusz egy kisebb szünetmentes,
ill. inkább egy csepptöltésű akku, ami az aggregátor indítómotorját táplálná.
Persze ehhez először egy indítómotort kellene szerelni az agregátorra, valamint a leállításról kellene még gondoskodni.
És a kazán átkapcsolásást is meg lehetne oldani automatikusan.
Mi erről a véleményetek ? Ágyúval verébre ?
Esetleg megoldás lehet az, hogy úgy kell megtervezni a fűtési rendszert, hogy gravitációsan is működjön ?
Ekkor csak a kazán elektronikáját kellene táplálni, ami nem fogyaszt túl sokat.
Léteznek persze gázmotorok is, amikkel meg lehet oldani egy teljes ház vill. energia ellátását,
valamint fűtését is.
De egy ilyen kb. 1,5M-ról indul. Kérdés, hogy megtérül-e ?
És még egy kérdés: mivel fogunk fűteni, ha kimerülnek a földgáz/olaj készletek ?
Ja, nalunk egy 500 w-os ketyeg a kazan es a padlofutes keringeto szivattyu elott. Az egyetlen problema a kazan (Duval-Twin) piezzo gyujtasanal lepett fel, polarizacioerzekeny!
Azért nem egy kategória a szünetmentes és az agregátor:
Ami a szünetmentes mellett szól:
- automatikus átváltás áramszünet esetén
(agregátornál neked kell beindítani és átdugni a kazánt az agregátorba, hacsak nem akarsz visszatáplálni az áramszolgáltató hálózatába, ami a szinkronizálatlanság miatt nem egészséges)
- ugyanez visszafelé, amikor megjön az áram
- a benzinesnek van égésterméke is, hova vezeted?
- zajszint
- méret
Amúgy egy számítógép sem fogyaszt keveset. (Nem véletlen van már a legkisebb házban is 200W-os tápegység és a monitorok sem a számítógép tápjából kapják az áramot....)
Érdekes módon a ma reggeli áramkorlátozás hatására nekem is hasonló gondolataim támadtak. De szvsz. valamilyen kis agregátort jobb ötletnek tartok hiszen egy kazán kb. 100 W fogyasztást produkál és az szünetmentes áramforrás csak ideig óráig képes ezt biztosítani.
Apropó szerintetek mennyibe kerül egy kb 500VA szünetmentes? illetve egy 100-200VA pici benzines agregátor?
Tegnap volt nálunk egy kb. kétórás áramszünet. Hiába volt gáz, a lakás szép lassan hűlt le. Ilyenkor elindul az ember agya. Milyen módon lehetne és mivel megoldani legalább a kazán (Junkers) áramellátását? Van-e valamilyen ötletetek?
Koszi.
Akkor mar csak egy laikus kerdes: a cirkulacios keringeto bele tudja eroltetni a duval-twin hmv tartalyaba a visszatero vizet a sima 1/2 colos T-n keresztul, mert valahol azt hallottam, hogy spec fuvoka kell hogy ne a bejovo hideg vizet huzza maga utan a kazanon keresztul?
Régebben azt tettem közzé ehelyütt, hogy az egyszerű gázkészülékcsere nem igényel gázmű által jóváhagyott gáztervet.
Ebben is tévedtem.
Mindennemű a gázellátó hálózatba történő beavatkozáshoz tervet, vagy legalább mestervázlatot kell jóváhagyatni az illetékes gázszolgáltatónál.
(Lakott területen pedig 50km/h a megengedett sebesség... :) )
Feelgood langyos pincei radiátoraira azt tippeltem, hogy a rendszer beszabályozatlan.
Nem volt igaz a tipp!
További infomációk alapján kiderült, hogy súlyosabb probléma van.
Az ügy tanulságaként annyit érdemes itt közölni, hogy nyomáskülönbség nélküli osztó vagy hidraulikus váltó után minden körnek saját szivattyúra van szüksége.