Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Egyet áruljatok el. A magmennyiség valahogy látszik? Mármint az egész gyümölcsön. Vagy blindre leszeded, és ha sokmagos, akkor szerencse, ha meg nem, akkor vágva kell utóérlelni? Egyáltalán, felvágva érik még, vagy rothad?
Azt hiszem még várok vele 10-14 napot, mert minél melegebb van, minél nagyobbak az alany hajtásai annál könnyebben erednek az oltások. Az árnyékolás is fontos, mert tavaly csak azok az oltásaim sikerültek amelyek legalább a nap egy részében árnyékban voltak.
termőhelyi adottság is, érdekes. nekem 2 helyen van Tipo,
ugyanúgy citromsárgán szüretelve az egyikben (nyugati) maradt csersav,
a naposabb termőhelyiben meg nem... szín ugyanaz volt...
az biztos, hogy túl korán leszedni nem jó, de ha már kezd narancssárgává válni,
vagy min. enyhe narancssárga, utána tapasztalatom szerint nincs nagy különbség -utóérlelés után.
érdekes, hogy a "keményen is édes" Jiro is csersavas, tehát ez a megnevezés kicsit félrevezető,
nincs arról szó, hogy zölden, citromsárgán édes lenne, sőt fanyar!
legalábbis nálam ilyen volt. de ha elért egy kellemes narancsásrga színt. akkor már lehetett rá mondani: "keményen is KICSIT édes". azaz ezt is utóérlelve jobb enni. keményen kicsit olyan, mint a bolti, csersavmentesített Rojo, ropogós édeskés alma... nem annyira jó, szerintem.
viszont a magos Tipo kákik már szinte zölden sem voltak csersavasak, döbbenet! ahogy (azt hiszem 123János írta) min. 4-5 mag esetén, kevesebb maggal egyre rosszabb volt.
a pl. 5 magos zöld káki belül sárga volt, és édes! (természetesen ropogós, tehát ha valaki a szaftos-édest szereti, utóérlelni kell.) ugyanakkor egy kis lédússág is jelen volt a gyümölcsben, kevésbé volt ropogós - beporzás és 5 magossá válás estén.
még egy érdekesség: néhány Topo a jégverés miatt megsérült egyik évben. a hangyák ott kikezdték. erre a dupla stresszre azzal regált, hogy belül sárgává és édeskéssé vált (kényszerérés), miközben kívül zöld volt... vígan eszegettük augusztus végén!!! (persze nem volt első osztályú, de ehetővé vált...)
Igen, így igaz, puhára érlelve lehet fogyasztani. Többen jelezték, hogy a Tipo időnként puha állapotban is fanyar marad a héjjában. Nekem termett gyümölcsökben nem tapasztaltam csersav maradványt, nagyon finomak voltak mikor puhára értek.
Vélhetően akkor marad csersavas a puhára érett gyümölcs, ha csak citromsárga állapotban szüretelik.
A kivi pincében nagyon sokáig eltárolható, feltéve ha magas a levegő páratartalma . Május végéig minőség romlás nélkül, de egy kisebb menyiséget sikerült szeptember közepéig eltárolnom ,annak ellenére hogy kánikulában a pince hőmérséklete felment 19 C fokig .Egy érdekes jelenség ,hogy a zöld húsú Hayward besárgult, lédús volt és az íze is elfogadható maradt.
Nálam még datolyaszilva nem termett. A fotó Nikitáról készült (harmadik éve, hogy ültettem). Lehetséges, hogy a csúcsrügy virágrügy? A vessző melyik részén jelennek meg a virágok?
Ez a téma már eléggé ki lett tárgyalva, időnként elég sok indulattal.
Az tény, hogy az olasz nyelvű fajta leírások női és hím virágokról ír a Vaniglia datolyaszilvát jellemezve. Mindent elolvastam a Fagytűrő déligyümölcsök fórumban a Vanigliáról. Senki nem látott még hím virágokat nevelő Vaniglia datolyaszilvát. Szlovákiából Gyuri olasz faiskolából származó Vaniglia datolyaszilvája csak női virágokat nevel. Korábban Bene László is olasz faiskolából vásárolt Vaniglia datolyaszilvát, de talán nem meglepő csak női virágok vannak a fán.
akkor nem ertem az egeszet mert ha minden igaz vaniglia boseges him viragokat es atlagos noi viragokat hoz,es mivel tipo csak noi viragokat hoz elvileg jo kell hogy legyen,vagy vaniglia him viragok nem jok tipo noi viragokhaz....azert javaslatodnak megfeleloen gondoltam hogy nem csak tipo t vegyek honem 1 vanigliat,,,,mert ugye szegeden lehet venni ezeket