Keresés

Részletes keresés

Satriani Creative Commons License 2003.03.18 0 0 918
Egy cipoben jarunk :)
Milyen kazanokban gondolkodsz, hatha tudok segiteni. Szoval azt mar tudod, hogy kemenyest akarsz vagy turbosat; tarolosat vagy kombit; olcsobbat vagy jobb minosegut ?
Előzmény: blase333 (917)
blase333 Creative Commons License 2003.03.18 0 0 917
A szolár kezelést nem tudom, hogy tudják-e, csak a melegvíztárolóhoz kapcsolódóan írtam más gyártmányokat is.

Eddig az építkezés folyamán nekem semmi nem okozott még ennyi gondot, mint a kazán kiválasztása. Ennél még a csempéket is egyszerűbb volt megvenni...

Blase

Előzmény: Satriani (914)
Satriani Creative Commons License 2003.03.18 0 0 916
Igen ertem en, csak ez akkor all fenn ha a vetelezesi terfogataram legalabb megegyezik vagy kisebb mint a regenerali terfogataram. Erted mirol beszelek. A kazan teljesitmenyebol ki lehet szamolni mennyi az a vizmennyiseg amit adott ido alatt adott hofokre felfut.
OK, de mindent egybevetve ha tenyleg nem egymas utan hasznalsz el 2-3 kad vizet szerintem se all elo az hogy kifogy a tartaly. Szoval ezt nem tartom egy hatranynak az indirekt futesu taroloknal..
Melyik volt a legkedvezobb arajanlat ?
Előzmény: wotan (915)
wotan Creative Commons License 2003.03.18 0 0 915
Hat igen indirekt futesu tarolonal ha kifogy a vized kell varj

most kértem ajánlatot vagy 10 helyről, vissza is hívtak sokszor pontosítani. Szóval azt mondták (vaillant), hogy mivel réteges felépítésű a melegvíz (értsd: a meleg van legfelül) és mindig onnan vesz ki vizet a tárolóból, gyakorlatilag működik "átfolyós" üzemben is.

w.

Előzmény: Satriani (913)
Satriani Creative Commons License 2003.03.18 0 0 914
Igen nekem is ajanlotta a multkor az elado fiu az egyik kereskedesben hogy minek Vaillant, mert az draga, meg majd az alkatreszek milyen dragak lesznek, meg 'itt-ott' szerelik ossze... fene tudja en inkabb olyat vasarolnek (ha tud szolart is kezelni).
Amugy Turbotop Plus 24kW + 120 literes tarolot lehet most kapni 401.000-ert. Tegnap hivtam fel az egyik ceget valamelyik (Bp. piac ??) reklmaujsagbol. Nekem tetszett ez az ar..

Infomaker: a Warmstart-rol annyit tudok hogy az a kombikazanoknal letezik (egy Vaillantos mondta) es amit a neve is takar egybol jon a melegviz a csapbol, de hogy hogy arra mar nem emlekszem, lehet ott is valami visszacsatolasi kor van a csaptol amibenkeringeti ... nemtudom, nem akarok hulyeseget mondani

Előzmény: blase333 (911)
Satriani Creative Commons License 2003.03.18 0 0 913
Igen ez az ! Aquaplus. Szoval egy tervezo dicserte nekem...
Hat igen indirekt futesu tarolonal ha kifogy a vized kell varj. A varakozasi ido meg a kazan_terfogata/kazan_teljesitmenye aranytol fugg (egyenesen:)
Előzmény: wotan (910)
Infomaker Creative Commons License 2003.03.18 0 0 912
..és a normál Vaillan ThermoTop Plusnak a Warmstart funkciója?
Előzmény: Satriani (909)
blase333 Creative Commons License 2003.03.18 0 0 911
Helló!

És a Vaillanthoz (350 eFt) hasonlóan van a Ferrolinak (200 eFt) és a Saunier Duvalnak (260 eFt) is, csak azokban nagyobb a tároló, 50-60 liter.
Ha jól tudom a Buderusnak is van, de az már egy nagyobb/drágább (600 eFt) kategória, mert az már kondenzációs.

Az nagyságrendi bruttó árakat írtam oda. Szóval van már ebből a fajtából is választék.

Blase

wotan Creative Commons License 2003.03.18 0 0 910
Vaillant Aquaplus:
http://www.vaillant.hu/termek/2/4/3_2_4.html

szóval ha közvetett fűtésű a HMV tároló, akkor ha elfogy a melegvíz várhatok 10+ percet?

w.

Satriani Creative Commons License 2003.03.18 0 0 909
Szerintem nem kepes, mert vagy kombi kazan akkor on-line allitja elo a meleg vizet, vagy csak tarolohoz kapcsolhato kazan akkor meg egy kulon koron indirekt modon futi a tarolodat. Van a Vaillantnak eg yolyan kazanja VUI 282 (ha jol tudom) ami atfolyos es van egy 20 literes belso taroloja. Allitolag ez egy uj modell nagyon jo, gyorsan kesziti a melegvizet (28 kW) es a 20 literes tartaly meg kompenzalja azokat a hatranyokat hogy tobb csapolas eseten valtozo a viz homerseklete...Nekem azert inkabb az indirekt futesu tarolos rendszer a szimpatikusabb (van ra okom is :)
Előzmény: wotan (907)
Satriani Creative Commons License 2003.03.18 0 0 908
Koszi ! Ugy latom eleg hasznos, at is nezem, addig is ha van valakinek otthon szolar rendszere segitsen mar egy kicsit, mit kell nezni, hogyan kell tudjon vezerelni az elektronika ? Keszitettem egy kis rajzott itt magamnak, szerintem a kovetkezo csatlakozasok/vezerleseket kellene tudja megvalositani az elektronikanak:
1. egy homero a taroloban
2. egy keringeto szivattyu (esetlep szelep) a kazan tarolo futesi korben. Ezt 1.-ben mert homerseklet szerint vezerli
3. egy homero a napkollektorban
4. egy keringeto szivattyu (esetleg szelep) a napkollektor tarolo futesi korben - ezt a 3.-ban illetve 1.-ben mert homerseklet fuggvenyeben inditja zarja
5. meg egy vezerles a gazlang modulalasahoz amit 1.-ben mert homerseklet szerint vezerel - de ez mar nem szolar specifikus elem, vagyis minden kazanban megvan..

Van meg valami amit kelll tudjon csinalnia a vezerloegysegnek ? Gondolom esetleg lehet meg egy homero ha nem bivalens tarolot hasznalok hanem kulon szolar dedikalt tarolot...

Azon tunodom a Vaillantnak miert nincs ilyenje (legalabbis amit Mo-on forgalmaznak) ? Vagy maskepp hogy lehet osszekombinalni ha nincs ilyenje ? OK tudom epuletgepesz tervezot kellene kerdezek de hatha tudja valaki ?
Vennek Vaillant kazant de ha ez hatranyt jelentene (marmint a szolar kezelese) akkor inkabb Buderus...

Előzmény: viktor a takarító (902)
wotan Creative Commons License 2003.03.18 0 0 907
nyilván nem szeretnék fűteni 300 litert azért, h napi 2x100-at kivegyünk...

Más: ha kifogy a tárolóból a víz, akkor képes átfolyó üzemmódban pótolni?

w.

Előzmény: Satriani (905)
Satriani Creative Commons License 2003.03.18 0 0 906
en sem vennek nagyobbat ha 4-en lennenk, de egyeni melegviz hasznalati szokas valogatja.
Előzmény: ggaabboo (904)
Satriani Creative Commons License 2003.03.18 0 0 905
Azt nezd meg hogy hogy szoktatok furdeni, azzal egyidoben kell mosogatni, meg ilyesmik. Mindig egymas utan, kadban, vagy csak zuhanyzas. Aztan vedd a legkritikusabb esetet: mondjuk mindenki egymas utan, kadban, bar igy ha osszeadom akkor meg a 150 literes sem elegendo :)) Nem tudom...en meg azt is megnezem (meg fogom) hogy a mostani villanybojlerem hany literes (remelem 120-nal nincs tobb) mert annyi nekem/nekunk biztos elegendo...
Nagyobb tartalynak nem latom ertelmet hogy csak fizesd a gazt hogy tartsa melegen a plusz vizet..
Előzmény: wotan (903)
ggaabboo Creative Commons License 2003.03.18 0 0 904
Szia!

Biztos, hogy normális használat mellett elég a 120 liter.

Üdv: Gabó

Előzmény: wotan (903)
wotan Creative Commons License 2003.03.18 0 0 903
tartály: ezennel szeretném megkérdezni, h egy 4 fős családnak, átlagos használat esetén mekkora melegvíztartály elegendő?
A 120 literest favorizálom, mert az a kazán alatt elfér. Tapasztalatok?

w.

Előzmény: Satriani (901)
viktor a takarító Creative Commons License 2003.03.18 0 0 902
csak egy hasznos cím fűtésről és aktív szolár rendszerről ábrákkal és magyarázattal:
http://www.egt.bme.hu/futht/f1.htm
Satriani Creative Commons License 2003.03.18 0 0 901
"Mindig jobb, ha nagyobb a tartály, szerintem. "
- ezt nem igazan ertem, ha nagyobb ( a szuksegesnel) akkor mindig nagyobb mennyisegu vizet kell melegen tarts ami plusz penz ! Szoval szerintem van egy optimalis meennyiseg. Jelen esetben (3 fos csalad) szerintem a 120 l eleg nekunk.
Azert gondoltam az elzarasra mert telen ha a szolaros nem tud besegiteni akkor 240l vizet kellene futeni, de most jut eszembe hogy ezt biztos meg lehet oldani egy visszacsapo szeleppel, nem ?
Na de ha egy ket futokoros 300l-es tartalyt veszek, akkor ott mindig 300 litert kell melegen tartsak, nem ? Tehat ezert is gondoltam hogy energetikailag gazdasagosabb a ket tartalyos megoldas...
Előzmény: tudós (900)
tudós Creative Commons License 2003.03.18 0 0 900
Mindig jobb, ha nagyobb a tartály, szerintem.
De így sem lesz gond.
Én a helyedben a két tartályt majd sorba kötném, előre a naposat, utána a gázosat.
Nincs szükség arra, hogy a naposat el kelljen zárni. A gázos csak a sajátját fűti, ha kell. Amúgy csak azt veszi észre, hogy a bejövő víz télen nem 15 hanem 30 fokos.
De szóljanak hozzá az okosabbak is.
Előzmény: Satriani (899)
Satriani Creative Commons License 2003.03.17 0 0 899
Sziasztok,

szerintetek van annak valami hatranya - azonkivul hogy toobbe kerul - annak hogyha majdani napkolletoros rendszeremet ket melegviztaroloval oldom meg mintsem eggyel ?
Vagyis most vennek egy 120 literest amit a kazan futene fel, majd egy ket ev mulva meg egy 120 literest amit direktben a kolletorok futenenek, es persze a ket tartalyt osszekotnem. Szerintem ez a megoldas energetikai szempontbol meg kedvezobb is mint egy 2 futokoros 300 literes tartaly, mert ha nincs napenergia le tudom zarni a napenergias tartalyt a kazanostol es ilyenkor a kazanom csak 120 liter vizet kell melegitsen nem 240-t. Vagy van mas technikai hatranya ?

FotexZoli Creative Commons License 2003.03.17 0 0 898
maradt még olyan alátét, kiprobálhatom

én vettem, mert ha ő hozza, felszámol 10% besz. ktg.et, ami a radiátorok és a kazán tekintetében kb 50e lett volna

hát így nem ő hozatta, utálnak is azóta abban az üzletben rendesen, mert a főnök telefonon kért árajánlatot a kazánra (380e, Vác), én meg kihozattam Pestről a radiátorokkal együtt fuvar nélkül a Dég-Pesttől, és így 320e volt a kazán

és hogy én keverek össze vissza, aztán máshol veszem meg, ő meg miattam telefonálgatott

ezek után még felhoztam neki, hogy nem szerepelt a számlán (víz,gáz, fűtésszerelési anyagok kb 350e) a megígért 3% kedvezmény

na erre berágott, hogy úgysem találtam volna olcsóbban vácott anyagokat

végkifejletként rábasztam az ajtót miután kijöttem, majd az udvaron még kölcsönösen elküldtük a másikat.......

na azóta nem ott vásárolok

H3x Creative Commons License 2003.03.17 0 0 897
Nálam is kattogott (pattogott) egy (Délonghi)radiátor, mikor szobafestés után visszaraktuk.
Tettem a radiátort tartó konzol és a radiátor közé egy olyasmi fóliát, mint amit a laminált padlók alá
tesznek. Azóta nem katog.
Előzmény: FotexZoli (889)
Herr X Creative Commons License 2003.03.17 0 0 896
Ezek szerint te vetted a radiátorokat, meg a kazánt is?
Előzmény: FotexZoli (895)
FotexZoli Creative Commons License 2003.03.17 0 0 895
szerintem a következő az lenne, hogy

akkor rossz a radiátor, hozassak egy másikat

Herr X Creative Commons License 2003.03.17 0 0 894
Zoli!

Én azért visszakérdeztem volna, hogy nem jól értettem a ragot a végén. Mi az, hogy ÉN légtelenítsem?! Ő a szakember.

Mi az, hogy távgyógyít?!

Javaslom, hogy adj ultimátumot a kivitelezőnek. Vagy kijön és jótállásban megcsinálja, vagy a ki nem fizetett részből hívsz egy másik szakembert...

Előzmény: FotexZoli (893)
FotexZoli Creative Commons License 2003.03.17 0 0 893
a kivitelező ötlete az volt, hogy légtelenítsem

nem volt benne levegő.....

de még nem fizettem ki tejlesen a kivitelezőt

Infomaker Creative Commons License 2003.03.17 0 0 892
Csak az nem tudhassa az analóg szabályzást, gondolom.

Üdv.:
Infomaker

Előzmény: with (886)
Herr X Creative Commons License 2003.03.17 0 0 891
Nálunk a Vogel&Noot abszolút csendes.

Én azért csak kihívnám a kivitelezőt....

Előzmény: viktor a takarító (890)
viktor a takarító Creative Commons License 2003.03.17 0 0 890
Az enyém is kattog, szokott. Néhol árulnak kattogásmentes radiátort (leírásában ez szerepel), az nem annyira zavaró.
Egyébként nálam a Dunaferr radiátor kattog, a Xhénia egyáltalán nem.
Előzmény: FotexZoli (889)
FotexZoli Creative Commons License 2003.03.17 0 0 889
még mindig kattog a radiátor!

az előremenő vízhőm. 75 fok volt, levettem 60-ra, kattog

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!