Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 501
Én passzolok, mert az egész utóbbi vitában kb annyi értelmet látok, mint egy véletlengenerátorral létrehozott szövegben. ;-)

Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 500

A négyesvektornak csak az íránya változhat meg,csak az összetevő bázisvektorainak a  nagysága változhatmeg(az írányúk mellett).A négyesvektorra,mint teljes állapot leírására alkalmas négyesvektor,összefügg a négyessebességgel,és amiatt hogy a változása csak íránybeli változásban nyílvánul meg nagyságban sosem,biztosítva van a Hilbert-tér bázisvektorai együtthatóinak normáltsága.

Az ortogonalitást az biztosítja,hogy a két bázisvektor összeszorzásánál,vagy nullát kapsz,ha különbözőek,vagy egyet ha azonosak.

Amikor olyan nyílakat rajzolunk aminek a nagysága is változhat az írány mellett a négyesvektor valamely bázisra,vagy a bázisok szuperpozíciójából való bázisra való vetülete.

Pl:négyesimpulzus:nagyság nem változhat,írány változhat

energia/c:nagyság változhat,írány nincs

impulzus:nagyság vátozhat,írány változhat

Előzmény: Aurora11 (499)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 499
Szerinted is csak egyféle anyag van,az egyes áramlási típusok az egyes térbent elkent elemi részecskék(az ugyanazon nyílak összessége a téridőben).Mégis az áramlás 3D-ben zajlik,csak az áramlást jellemző vektortér Hilbert-tér a négyesvektorok(és az azokat alkotó bázisvektorok) a frekvenciaírányba állnak.
Előzmény: qandalf (494)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 498

Nálad is az örvény klasszikus perdülete egyenlő a térben elkent(globálisan a nyílak összessége)csak egy részecske spinjével?A tömege pedig kapcsolatban van a háttéráramláshoz képesti fluxussal?

Szerintem csak a koontinum áramlásban örvények vannak.

Előzmény: qandalf (492)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 497

És a szabad pionoknál is ennyi a tömegarány,ahol részecskegyorsítóban nagy sebességre gyorsítottuk fel őket?Mert a magban lassan mennek és v sokkal kisebb,mint c.Csak a tömegük aránya(a töltött és semleges pionok közötti),mint tehetetlenségük mértéke függhet-e a sebességük nagyságától.

Magmodellnél,ahol a pionok sebessége nem nagy intervallumban változhat,szerintem jó modell.A sebességük a pionok sajátsága a magon belüli állapotukban.Szóval a magon belül mindenképp igaz,de ez csak az én véleményem!

Az,hogy a leptonok feleslegesek-e arról nem tudok mit mondani,mert a leptonok tömege sokkal kisebb,mint a kvarkoké.De nem ez nem azt jelenti,hogy nem lehetséges,mert lehet negatív tömegű a részecske.Csak a spinjük a leptonoknak egyketted,ahogy a kvarkoké.De van ellentétes írányú spin is.Szóval szerintem van benne valami...

Előzmény: qandalf (490)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 496

A kvarkok és mezonok tömege nagyobb,mint a leptonoké.

Szerintem a kvark a mezon vagy bármely mezon ugyanazon nyíl különböző frekvenciájú típusai,csak a globális vektortérbeli elrendeződésük határoz meg olyan tulajdonságot,mint a spin(a nyílak írányitottsága a hely függvényében),a tömeg(a nyílak nagysága a hely függvényében),a töltés(sajnos fogalmam sincs) ami meghatározza milyen típusú részecskékből áll.Itt jönne be az örvényképp,amik egyazon fajtájú részecskénél ugyanolyan szerkezetű,de az azonos minőségűeknél a különböző frekvenciákhoz tartozók közötti örvények fluktuálnak.Ez okozza a komplex fázis megnyílvánulását.

Bocsánat Gandalf nem tudom,hogy a Te modelled jó-e,de remélem,hogy igen!:)Ugyanolyan alapon lehet jó,mint az egyém,de ha az enyémről kiderül,hogy nem igaz,remélem a Tiéd azért jó lesz.

Mégegyszer átrágom,egy pillanatra elfelejtem a modellemet és a Tiédbe kerülők!

Minden jót kívánok!

Előzmény: qandalf (490)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 495

Nem lehet,hogy mondjuk a mezongyűrű elemi részecskék csoportjából áll,az egyes pontokhoz tartozó nyílak az egyes részecskék.De a teljes térben örvényt rajzolnak ki.De minden egyes részecske ugyanaz a nyíl csak a többire azért van szükség,hogy a globálisság,vagyis a helyfüggés kifejeződjön.De egy frekvenciához vagyis írányhoz tartoznak.Az írány változását az erősségük megváltozását jelenti.Ha a téridő nyílainak nemcsak a különböző lokális pontokra vonatkozó értékét és írányát nézzük,hanem globálisan nézzük,vagyis beépítjük a helyfüggést akkor örvényeket látunk.De ez ugyanaz a részecske mintegy "elkenve".

 

Előzmény: qandalf (492)
qandalf Creative Commons License 2008.02.19 0 0 494
Lehet, hogy jobb lenne a fizikával foglalkozni, nem a kartonokkal.
Előzmény: Törölt nick (485)
qandalf Creative Commons License 2008.02.19 0 0 493

Helyesebben a pi mezonok tömegének a feléhez.

 

De nem számít mennyire mosta el az eső a nyomot. Minden nyom közelebb visz a célhoz.

Előzmény: qandalf (490)
qandalf Creative Commons License 2008.02.19 0 0 492

Ekkor az elektron két mezon-gyűrű, vagy örvény, ami egymással szemben forog.

Emiatt kell a doppler.

Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 491

Ha a potenciál nem függ az időtől(gondoskodom róla,hogy a sebességtől ne függjön,vagyis csak telej kölcsönhatás potenciálját nézem),nincs disszipáció,akkor a négy bázisvektort csak az egyik energiasajátvektorukban fordlnak elő.Ha a téridőben levő nyíl elfordul akkor a négy bázisvektor mindegyike a saját bázisvektorrendszerében megváltozik más bázisvektoraik is részt vesznek a négyesvektorok bázisvektorainak összeállításában.Ez a mehanizmus biztosítja,hogy a nyílak a téridőben elfordulhatnak,vagyis a komponenseknek más bázisvektoraikban is lesz erősségük.De szigorú értelemben a téridőben sohasem mutatnak egy írányba,hanem egyszerre minden írányba is mutathatnak csak a többi írányokba elhanyagolható a négyesvektor erőssége.

Előzmény: Aurora11 (489)
qandalf Creative Commons License 2008.02.19 0 0 490

Nézzük egy frekvenciakomponens példát.

Tegyük fel, hogy a leptonok feleslegesen vannak a sm-ben, mert összetettek, valójában kvarkokból állnak. Akkor ezek a keresett négy kvarkos egzotikus részecskék.

Hogyan lehetne ezt felírni?

 

A két rezgésből álló lebegés hullámhossza  L(lebeges) =L1*L2/(L1 - L2)

A doppler-eltolódás mértéke f=f0*c/(c+v)  f=f0*c/(c-v)

Legyen a v=c*alfa

Ekkor a lebegés  egy L=h/m*c Compton hullámhosszú részecskére

 

A=c/(c+v)

mivel  f=c/L  =>

L(lebeges)=c/f0 * c/(f0*A) / (c/(f0*A) - c/f0 )

 

Ebből kifejezhető f:

f=c*c/(L*c - A*L*c)

 

Ez a képlet lehet a kulcs a részecskék tömegeinek kiszámolásához.

Mert ha L=h/(m(elektron)*c)   és A egyszer A=c/(c+v) és A=c/(c-v),

akkor a két kapott f frekvenciához tartozó tömeg, ha a freki a Compton hullámhosszhoz tartozó freki, a töltött és a semleges pionok, avagy pi mezonok tömegéhez nagyon közel van.

Arányokban 1.01 és 1.03 .

 

Ez azt mutatja, hogy a leptonok feleslegesek az sm-ben, és négyes kvarkcsoportok. Mivel a kötés nagyon erőss bennük, emiatt kicsi a tömegük.

Lehet ...

Előzmény: mmormota (482)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 489

A potenciál kifejezés érdekelne,hogy akkor milyen viszonyban van a másféle energiákkal.Az egy alapvetőbb függvény?

A bázisvektorok felbontását azért kezelem lazán,mert egy könyvben azt olvastam,hogy nem a bázisvektorok létezése a kérdés,hanem hogy melyik az adott probléémához a legjobban illeszkedő.A Hamilton-operátor megtalálása a nehéz,ebben van leírva a kölcsönhatás alapvető sajátsága.

De úgy képzelem,hogy a téridő négy dimenziója,a teljes jelenség négy bázisvektora.Azért pont négy,mert az elektromágneses kölcsönhatás egy töltött részecske  és egy virtuális foton állapota négy bázisvektorral jellemző,ahogy a hidrogénatomnál a hiperfinom szerkezetnél,ahol az elektron és a proton spinjét is figyelembe veszik,az alapállapot négy állapotra bomlik.

A téridő négy dimenzióihoz tartozó bázisvektorok külön-külön energiabázisvektorok lineáris kombinációjaként írható fel,vagyis külö-külön bázisvektorrendszert alkot.A Téridő bázisvektorrendszer négy bázisvektora,külön-külön bázisvektorrendszerek. 

Előzmény: mmormota (483)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 488
Akkor csak a potenciális energiára gondolok,csak megzavart a klasszikus bolygómozgás elmélete.Mert ott a teljes energiát a potenciális és a mozgási energia összegeként írja le.De a relatban a mozgási energia,a gyökjeles kifejezés Taylor-sorának első tagjaként jön ki,mint a klasszikus mechanikához jó közelítés.A tömeget tartalmazó tagok,meg a sebességet magasabb hatványon tartalmazó energiatagok akkor nem a potenciális energiaként van összecsapva.Mert azt hittem.Akkor a potenciál,mint skalártér független a többi energiától?Ebből jönnek ki az erők?A mozgási energia csak a dp/dt energiává alakításának terméke,nincs köze a kölcsönhatáshoz,ezért nem származik belőle az erő?
Előzmény: mmormota (484)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 487

Szívesen rajzolnék,de kitalálok valamit,beszkennelek füzetből oldalt és elküldöm Nektek.Csak azt kérem,hogy ne higgyétek azt,hogy felfedező szeretnék lenne,csak vannak fogalmi kérdéseim,amiről meggyőződésem,hogy az egyetemen sohasem fogok tudni.

Ma statfiz órán a tanártól megkérdeztem,hogy a Liouville-es fázitérnél a hatdimenzió nem-e azért hatdimenziós,mert a bázisvektorok energiasajátvektorok.Mert ha hvonás kockákra osztja az ábrát,meg a hipergörbe az azonos energiának megfelelő energiákat jelőli,akkor nem-e frekvenciák a koordinátatengelyek.Nem kaotam rá választ csak kitérő magyarázatot,n-dimenziós hipergömb elméletét magyarázta,meg hogy annak térfogata nagyon nagy dimenziónál majdnem akkora mint a felülete.Pedig tényleg érteni.

Meggyőződésem,hogy én semmi újat nem produkálok,hanem a régieket probálom,igazán megérteni.Nem Új Fizikát akarok csinálni,hanem a Régit alaposan megérteni.

Előzmény: mmormota (483)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 486
Csak azért mosolygók,mert örülők,hogy olyan dolgokról fogunk vitatkozni,ami a kulisszák mögött szokott lenni.Ez egy Axl mosoly volt,Oh Yeah!:D
Előzmény: Törölt nick (480)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 484
Ahhoz képest, hogy csak két sor, figyelemreméltóan zavaros. Nem lehet tudni, egyáltalán miről beszélsz. Hogy keverted a mozgási energiát a potenciáltérhez?

Bele kéne vinni valami rendszert a dologba.

Előzmény: Aurora11 (479)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 483
Koncentráljunk a frekvencia felbontásra. :-)

Előzmény: Aurora11 (481)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 482
Szerintem amit a frekvencia komponensekről írtál, az sült bolondság. Persze könnyen lehet, hogy tévedek. Ehhez kéne a számpélda.
Arra nézve, hogy csak a sajnálatos hülyeségem miatt nem értem, egyelőre megnyugtat, hogy eddig senki se írta, hogy érti, sőt... Szilárdtestfizikában előszeretettel alkalmaznak absztrakt tereket, bemelegítésnek a reciprok rácstérrel szokás nyitni, hogy aztán kellően elvadulhasson dolog. Nem a tied lenne az első absztrakt ábrázolásmód amit életemben láttam, de eddig ez a legérthetetlenebb... :-)

Gyanítom, hogy az emberi színlátás komponenseit keverted össze valami kvantumfizikai modellel, de ki tudja. Abból, amit eddig írtál, semmi se derült ki.
Előzmény: Aurora11 (477)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 481

A teljes energia nem a mozgási és a potenciális energia összege,nem relativisztikus közelítésben?

Előzmény: Aurora11 (479)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 479
Egynek vettem.De igaz,potenciális energia.Ge a mozgási energiából nem szerepelnek térkoordináták,így azok a helyszerinti parciális deriváltaknál úgyis nullát adnak.
Előzmény: mmormota (478)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 478
Na kérem, alakul ez. Potenciáltérnek már lehet gradiense. Komoly lépés... :-)

Ettől még nem energia ugyan, ha történetesen olyan potenciált választasz, lehet akár energia is.
Előzmény: Aurora11 (474)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 477
Azért Te látod a hibákat?Vagy annyira pontatlan minden,hogy tényleg csak halandzsa jön ki az egészből?
Előzmény: mmormota (472)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 476

A mechában sokszor csinálják azt,hogy:

d(fi)---d(omega)

Szerintem ennek van súlyos következménye. 

Előzmény: mmormota (472)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 475

:)

Fickó vagyok.Nem is vagyok sunyi!:(  :D

Előzmény: Törölt nick (473)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 474
A potenciál a helynek a függvénye,mint skalár függvény szerepel benne az x-,y-,z-térkoordináták.Ha hattatod rá a nabla operátort energiagradiens-vektort képez belőle aminek van x-,y-,z-komponense.Ezt hívtam én energiagradiensnek ami vektor.
Előzmény: mmormota (469)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 472
Bármit választhatsz, csak legyen konkrét. Nem az a cél, hogy bonyolult számításokkal szívassalak, hanem hogy érthetővé váljon miről beszélsz.
Előzmény: Aurora11 (471)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 471

Jó megprobálom.

A nem azonos részecskék problémájára teljesen müködik,és az azonos részecskék interferenciáját is szemlélteti.

A hidrogénatomot választhatom?

Kérlek hidd el,hogy nem halandzsa,mert nem összevissza beszélek mindenről.Lehet,hogy van benne elvi hiba,de nem halandzsa.

Előzmény: mmormota (467)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 470
Gondolom, egyszerre írtuk, mert elég részletesen leírtam, mire gondolok.
Előzmény: Aurora11 (468)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 469
Az energiának nincs x, y, z koordinátája.
Előzmény: Aurora11 (466)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!