Keresés

Részletes keresés

Zmac Creative Commons License 1999.11.23 0 0 91
Bocs, esélye.
Zmac Creative Commons License 1999.11.23 0 0 90
>>Versenyen egy kicsi, 2-3 perces hibát futással (az iram növelésével) _nem_lehet_ behozni. <<

Ha megpróbálod, jó esély van a "győzelmi zászló effektus" bekövetkezésének. :)

Előzmény: szultan (89)
szultan Creative Commons License 1999.11.23 0 0 89
Kedves Pulp!

Nem is tudtam, hogy napjainkban is vannak túraversenyek! Azt tudtam, hogy régebben (30-40 éve) volt, de nem tudtam, hogy még ma is működik, mint versenyzési forma.
Örülnék, ha röviden tájékoztatnál, hogy ez hogyan megy. Hogyan történik a feladatok megadása, az értékelés, pályák hossza, térképek, stb.
Nekem a túrázással mint teljesítménytúrázás és hobbi van kapcsolatom.
Tapasztalatom szerint a teljesítménytúrázók között (akinek nem inge, ne vegye magára!!) alacsony a tájékozódási ismeretek és a tájékozódásra való hajlandóság szintje. Gondolok itt arra, hogy az útvonalak megadása elsősorban a turistajelzésekkel történik. Szerintem a térkép sokkal egyértelműbb és biztosabb. Én ki nem bírnám anélkül.

Túraverseny vs. tájfutás:
Ismeretségi körömben nem tudok róla, hogy a tajfutók lenéznék a túrázókat vagy fordítva.
Persze ettől még létezhet a jelenség, de szerintem is mindenki járjon olyan tempóban az erdőben, ahogy neki jólesik, a többi meg (már bocs, de) le van sz@rva. Hülye ember mindenhol van, sajnos nem kivétel ez alól a tájfutók és a túrázók tábora sem.

A tájékozódás szerepe a tajfutásban:
A tájfutás összetett sportág. Kemény körülmények között folyó szellemi tevékenység, ahol a tájékozódási feladat megoldása közben a terepen való haladás és az ezzel járó küzdelem fokozza a feladat nehézségét. Első látásra nem nyilvánvaló, de a tájfutás főként szellemi sportág. Válogatott szintű eredmények eléréséhez átlagosan kétszer-háromszor annyi ideig tart a tájékozódási technika elsajátítása, mint az ahhoz szükséges erőnlét és futótudás megszerzése. A tájékozódásnak döntő szerepe van. Versenyen egy kicsi, 2-3 perces hibát futással (az iram növelésével) _nem_lehet_ behozni.

pulp Creative Commons License 1999.11.22 0 0 88
Heelo Zmac

Látom, miután kis vitánk elfogadható kompromisszummal zárult, el is mész kipihenni a fáradalmakat. o:))
A Bükk-fensíkra való felmászás nehézségeit már ecsetelték, de szerintem a Mátraháza-Sirok szakasz sem kutya. Nekem a kedvenc utam, de nagyon durva tud lenni. Lefelé is van vagy 1000 m szint, megmászol közben 10 hegyet, szóval mindent bele. Szerintem én kibuknék a végére, főleg szűz hóban.

Egyébként azt hittem, nem lehet tájfutni tökig érő hóban, de most hallom, a hét végén megtartották a soproni versenyt. Jó lehetett.

Jó utat, aztán várjuk az élménybeszámolót.

Carpy Creative Commons License 1999.11.22 0 0 87
OFF
Teljesen jogos a tallyai kitero. Miskoc kornyeken vannak a legocskabb borok a kocsmakban. Egy kicsivel keletre, eszakkeletre viszont az maga a menyorszag!
ON
Előzmény: Zmac (85)
Carpy Creative Commons License 1999.11.22 0 0 86
Szarvaskorol mentem mar fol a varhoz, es le Belapatfalvara, az sem rossz ut, foleg ha latod veletlenul, ahogy ki-be bujik egy vonat az alagutakban, meg ha nyitva van a helyes kis kapolna feluton, nem beszelve a belapatfalvi templomrol meg a jujhogyishivjak-nevu hegyrol. Az igazi szivas Belapatfalva utan van. Ott tenyleg csak kanyarban lattam a labamat a nyelvemtol.

A Sirok-Szarvasko szakasz azert emlekezetes, mert a tervvel ellentetben csak egy Sirok-Sirok turat tettunk, de ezt annyi ido alatt, hogy az alatt elerhettunk volna Szarvaskore. Mentsegunkre szolgal, hogy az idojaras nem igazan tamogatta azt a Bukk-turat...

Előzmény: Zmac (85)
Zmac Creative Commons License 1999.11.22 0 0 85
Pedig az igazi szépség szerintem a Szarvaskő utáni szakasz, fel a Bükk-fennsíkra...
Tállyán már csak egy-két pincét látogatunk meg. (Tokaj-hegyaljai borvidék... Van aki a túrának csak erre a részére jön. :) )
Előzmény: Carpy (84)
Carpy Creative Commons License 1999.11.22 0 0 84
Ez nem hangzik rosszul. Foleg a Sirok-Szarvasko szakaszrol vannak kellemes emlekeim. S Tallyatol micsinaltok?
Előzmény: Zmac (83)
Zmac Creative Commons License 1999.11.22 0 0 83
Tisztelt Túrajongók!

Szerdától nélkülözni leszek kénytelen a társaságotokat. Talán nem meglepő, hogy túrázni megyek. :)))
A Nagy Oszkár Emléktúra útvonala:
szerda - Mátrafüred, Kékes, Sirok (kb 30 km)
csütörtök - Sirok, Szarvaskő, Cserepes-kő (kb 32 km)
péntek - Cserepes-kő, Lillafüred, vonat Tállyára.
szombat - az előző este kiheverése.

Figyelembe véve a fokozódó körülményeket :) izgalmas túrára van kilátás!
(Álnok Csokis kollégánk sumákol, és vmi munkára hivatkozva el akarja lógni.)

Carpy Creative Commons License 1999.11.22 0 0 82
Ez jo lehet!
Előzmény: Havária (81)
Havária Creative Commons License 1999.11.22 0 0 81
Sziasztok!

Jön valamelyikőtök pénteken ide?

Havária

Carpy Creative Commons License 1999.11.22 0 0 80
Kedves Gomez!

Isten hozott a topicban!

Előzmény: Gomez (79)
Gomez Creative Commons License 1999.11.21 0 0 79
Bocs Csokis, nekem is úgy tűnt, hogy a tájfutás is benne van, annak kizárásáról ugyanis nem szól a fáma (ha ez az, ami a Tájoló újságban megjelent)
Minden, ami nem gyalogos tájékozódás: ebből a futás nincs kizárva, csak a gyaloglás, nem?
Előzmény: Csokis2 (76)
Zmac Creative Commons License 1999.11.19 0 0 78
Kedves Kétkerekes!

A bakanccsal vigyázz, mert nagyon függ az anyagától, hogy mivel kell kezelni! Ha Gore-Tex membrános bőr, akkor csak az ahhoz rendelt anyaggal szabad tisztítani, mert pl. a vax eltömi a pórusokat, és megszűnik szellőzőnek lenni. Ha normál bőr, akkor a vax jó, ha (műanyag)szövet, akkor tisztításhoz elég mosogatni, ápoláshoz meg talán szintém tudnak vmi spec anyagot adni.

Előzmény: kétkerekes (75)
Zmac Creative Commons License 1999.11.19 0 0 77
Kedves Pulp!

Mivel nem ismerem eléggé a túraversenyzést, ezért nem tudok válaszolni. Adtam egy definíciót. Ha ennek, és a Te tapasztalataidnak az összevetése alapján a túraversenyzés versenysport, akkor valószínűleg annak tartom.

Ha elfogadjuk, hogy az a versenysport, amiben versenyeket rendeznek, akkor feltétlenül. Ha a hangsúlyt a szerencse szerepére helyezzük, akkor megint csak Te tudsz dönteni.

Kedves Csokis!

Ha tudtam volna, egyértelművé vált volna a megfogalmazásod is. :)

Előzmény: pulp (74)
Csokis2 Creative Commons License 1999.11.19 0 0 76
> Egy példa: épp most hirdetnek egy rendezvényt, klubdélutánt, ahola téma: minden, ami tájékozódás, csak nem gyalogos.
Jaj, ne bantsuk mar szegeny Serdulot! A klubdelutan tenyleg a nem gyalogos dolgokrol szol, azaz a tajfutas is kimarad belole. A tema a tajbicikli, a sitajfutas, a lovas tajekozodas, a tajuszas(!) es a tobbi baromsag lesz. Ezek nagy reszet persze a tajfutok csinaljak szorakozasbol, bar nehanyan onalloan is egesz jok ezekben a szakagakbol. A tajbiciklinel es a sitajfutasnal pl. nagyon kijon az, hogy tudsz-e jol es gyorsan tajekozodni. Egyszeruen megesznek, ha nem birod a versenytempot fejben is kovetni. Az allando megallasokkal es elindulasokkal annyi idot vesztesz, hogy az eredmenyednek siman reszeltek.
Szegeny lanyrol:
Zmactol nem szep, hogy lerondazza a volt baratnojet, csak mert en bevettem a fogalmazasgatlomat. :-)))
Előzmény: pulp (49)
kétkerekes Creative Commons License 1999.11.18 0 0 75
Naponta elolvasom a topikot érdekel a dolog igaz én kerékpáros telj.turákra járok.Általában saját tempomat hajtom ami böven elég a szintidöhöz,de mi is versenyzünk a haverokkal csak nem élesben.A sportértéke a mozgás,kikapcsolodás.
Kérdés kicsit off
Most vettem egy uj Merrell turabakancsot és érdekel hogy kell beavatni,és mivel kell ápolni kenegetni? Halotam melegitésröl,szarvaszsir kenöcsröl stb.
pulp Creative Commons License 1999.11.18 0 0 74
Elnök Úr

Hát körülbelül ez az, amiből sokat szeretnék olvsani itt. Soha nem fogok teljesítménytúrázni, de az ilyen sztorikat nagyon bírom. Csak így tovább.

Bükk-teljtúr.
Előre is gratulálok mindenkinek, aki a 65-öt lenyomja, várhatóan tökig érő hóban.

Zmac

Hát igen, nagyon érdekeseket írsz. Nem is akarom tovább fokozni a kérdést, de akkor most a túraversenyzés szerinted versenysport? A verseny már a nevében is benne van, sportnak meg talán elfogadható, nem?

Előzmény: Elnok ur (73)
Elnok ur Creative Commons License 1999.11.18 0 0 73
"Jövőre azt a murvát elcserélheted a Tornyópuszta környéki aszfaltra"

Te irtad. En nem ertettem, erre volt a kerdes. A meleg kaja egyebkent szuper a 75-koruli megallonal. Eddig sosem vittem mast magammal, mint egy ovtaskat, esokabatot, lampat meg penzt. Egyszer egy baratom hatalmas hatizsakkal erkezett. Harman voltunk, szerencsetlensegemre kitalaltam, hogy vigyuk kozosen a zsakot, mert nem birtam nezni ahogy kinlodik. 8-nal atvettem tole a zsakot, mert marha lassunak tunt a tempoja. Sajna igy is elmaradt tolunk, a 25-os km-nel kialakitott pihenonel elkezdtunk varni ra. A masik sraccal eleg jo tempot mentunk, ugyhogy nyugodtan nekialltunk falatozni. Ugy masfel ora mulva kezdtunk aggodni, hogy nalunk a fiu osszes cucca, penz, iratok, stb o meg sehol. Meg haza sem fog tudni menni. 2 es fel ora mulva mar kezdtek elbontani a pihenot, srac meg sehol. Kb meg egy jo orat kellett varni ra, mire elobaktatott, mar sehol senki a kozelben, baromi volt. Persze nem folytatta a turat, valahogy leevickelt a hegyrol es hazabuszozott. Mielott vegleg elvaltunk kertem mutassa mar meg mi van a zsakban. Tobbek kozt egy ketkezes hatalmas elemlampa (8 goliat megy bele), olmos bot, es nyolc fott tojas kerult elo. Meg kb tizenot dupla szendvics.

Előzmény: Gödény (72)
Gödény Creative Commons License 1999.11.18 0 0 72
Nem. Fixen az első tíz évi útvonal - legalábbis körülbelül, mert volt akkor is néhány kisebb változás. Koldusszállás - Tornyópuszta - Somlyóvár, kulcsosház - Nagyegyháza, M1 aluljáró - Kőrösi Csoma forrás - Szárliget, általános iskola. A Kisegyháza, vadászház melletti tavat a másik oldalról kerülve, utána a majornál jobbra, a "csorda út" felé, de átkelve a patakon, át a dombon, az aluljáró melleti birkatelephez kilyukadva. Jövő tavasszal az Országos Kék is visszakerül ide az unalmas nagyegyházai aszfaltról, úgyhogy végig a kéken kell majd menni.

Hogy értetted azt, hogy választható ? Csak nem úgy, hogy Tatán és Szárligeten is egy-egy cél lesz meleg kajával ?

Előzmény: Elnok ur (70)
moineau Creative Commons License 1999.11.18 0 0 71
Sziasztok!
Ez most jott a tajfuto levelezési listan. Annak akit érdekelnek a turak. Ebbol is latszik hogy nem minden tajfuto nézi le a turazokat.

Udvozlet mindenkinek!
Az Egri Testedzo Club vezetosege megkert tegyem fel a listara a teli
Miskolc-Eger
teljesitmenytura kiirasat, amire mindenkit szerettel varnak.
Üdv. B.D. László

Tortura - Extrem teli teljesitmenytura: Miskolc - Eger
1999. december 18.

Az Egri Testedzo Club ez evben immár 7. alkalommal rendezi meg a ket
megyeszekhelyet osszekoto TORTURA elnevezesu teljesitmenyturat. Celunk a
Bukk kevesse ismert es jart reszeinek nepszerusitese es egy igazi
kihivas allitasa a resztvevok ele.

Idopont: 1999. december 18. szombat
Jelentkezes: A rajtban, december 17 -en, 18:00 oratol.
Rajt: Miskolctapolca, Gyori Uti Alt. Isk. 06:00 - 08:00 között
Cel: Eger, Lenkey J. Alt. Isk. (Dobo tertol 100 m)
Tavok: 12 km, 30 km, 65 km,
Utvonal: Miskolctapolca, Bukkszentkereszt (12 km), Bankut (30 km),
Tar-ko, Tamas-kut, Varkut, Eged-hegy, Eger. Osszesen: 65 km, 2000 m.
szint
Nevezesi dij: 500 Ft/fo
Szintido: A rajtban lesz kiadva.
Info: Dr. Nagy Arpad (3300 Eger, Klapka Gy. u. 1.), 30/953-1135, Kiss
Teodora 30/9032-632
Csomagszallitas: A rajt es a cel kozott 400.-Ft dijert.
Szallas: A rajtban es a celban sajat felszerelessel, ejszakankent
300.-Ft

Ajandekeso: a celba erkezok kozott ertekes ajandekokat sorsolunk ki.

Egy evezred-bucsuztato jo hangulattal var a RENDEZOSEG.

moineau

Elnok ur Creative Commons License 1999.11.18 0 0 70
Valaszthato lesz az utvonal?
Előzmény: Gödény (62)
Zmac Creative Commons License 1999.11.18 0 0 69
Kedves mindenki!

Talán lassan egyetértésre jutunk anélkül, hogy a sportot túlzottan nehéz munkával próbálnánk definiálni.

Szerintem ketté kell választani a dolgot. Az egyik a versenysport, ahol a versenyek indulói között, elért eredményeik alapján sorrendet szeretnénk megállapítani. Ezek esetében alapfeltétel a minél magasabb szintű objektivitás. (Ezért nézem néha gyanakodva pl. a műkorcsolyát.) Objektivitáson egyaránt értem az eredmény egyértelmű mérhetőségét, másrészt a verseny, az eredmény kialakulása során a véletlen minél kisebb szerepét.

A sportoknak másik, de semmiképpen sem értéktelenebb fajtája, ahol maga a teljesítmény a lényeg, a másokkal való összehasonlítás sokadrendű kérdés. Lásd pl. hegymászás.

Természetesen ez a felosztás sem egyértelmű, mert egyik oldalról sokan törekednek arra, hogy a teljesítményeket - akár hegymászásban - összehasonlítsák, illetve valamilyen módon összehasonlíthatóvá tegyék, másik oldalról pedig a versenysportban is a versenyző mentalitásától függ, hogy a többieket akarja-e legyőzni, vagy pedig saját magából akarja-e a legjobb teljesítményt kihozni. Személyes példa: olyan versenyeken, ahol fontos volt a helyezés, pl. országos bajnokságokon, ott a többiek legyőzésére koncentráltam, de általában a törekvésem sokkal inkább az volt, hogy az elérhető legjobb teljesítményt nyújtsam. (Abba most hadd ne menjek bele, hogy ez mit is jelent, gondolom keveseket érdekelne.)

Kedves Pulp!

Igazad van, sajnos a tájfutásból sem sikerült teljesen száműzni a szerencse szerepét. Azonban nagyon nagy mértékben sikerült. Ez részben az egyre jobb térképeknek, részben az egyre jobban kikristályosodó pályakitűzési elveknek köszönhető. A példádnál maradva: egy fél négyzetkilométeres bozótos közepére jóérzésű pályakitűző nem tesz be egy gödör pontot. Ha mégis, az ellenőrző bíró kiveteti vele. Más esetekben viszont azt a gödör pontot bizony meg lehet fogni. Pontos térképolvasás, iránymenet, lépésszámolás. Ha tudom, hogy már meg kellet volna lennie a pontnak (távolságmérés), nem megyek tovább, hanem alaposan körülnézek.

Gödény Creative Commons License 1999.11.18 0 0 68
Sport-e az evezés ? Hmmm. Persze, hogy az. Világbajnokok, olimpiai bajnokok vannak belőle. De sportol-e az, aki elcsobog egy kis szigetkerülésre ? Nem akar ő hamarabb visszaérni, mint a haverja. Élvezni akarja a vizet, a tájat, a hangulatot - meg a mozgást. Sportolt ?

És sport-e a hegymászás ? Nem a mászóversenyek, hanem az expedíciók. A 6,7,8 ezresek meghódítása ?

Mondtam - sajnos a definíciónál kell kezdenünk. Hozzá tartozik-e a sport fogalmához a vetélkedés az elsőségért, vagy csak az (egyébként értelmetlennek tűnő) fizikai erőkifejtés teszi azzá ? De ez se igazán jó. Ha a kert végében páros napokon kiások egy 2 köbméteres gödröt, páratlan napokon meg visszatöltöm, akkor végzek fizikai erőkifejtést nem pénzkeresés céljából, de ez nem tűnik számomra sportnak. Vagy mégis az ? Biztos, hogy vannak, akiknek a szemében a gödörásás pontosan ugyanolyan értelmetlenség, mint a teljesítménytúrázás.

Az élsport egyértelműen a vetélkedés világa - sorrend nélkül nincs "él" a sportban. De a tömegsportot az egészséges életmód, a belső öröm elérése legalább annyira élteti, mint a vetélkedés ösztöne, és sokszor csak mozog az ember, verseny nélkül. A tömegsport nem teljes egészében sport ?

Előzmény: pulp (66)
Carpy Creative Commons License 1999.11.18 0 0 67
Semmi ketseg Csokis Kartacs uriember mivolta felol, de a labdat en is le akartam csapni...
Előzmény: Zmac (56)
pulp Creative Commons License 1999.11.17 0 0 66
Kedves Zmac

Az első definíciód részben igaz a túraversenyzésre (állandó, komoly edzés nem kell, de kondi nélkül nincs esélyed, soxor futni kell, ahogy korábban írtam) A második rész (sakk-hasonlat) nagyon nehéz kérdés. Hatalmas szerepük van a pályakitűzőknek, nagyobb, mint a tájfutásnál.Ha csak öt méterrel odébb raknak egy bóját, abból már soxor vita van. Egy ismerősöm mondta, hogy a 15 bajnoki verseny közül 11-nél vita, vagy óvás volt. Az ilyen hibák a gyengébbeknek kedveznek (erről hosszasan értekezik a "főadminisztrátor" a már többször idézett linken) és ilyenkor sajnos a szerencse szerepe jelentősen megnő.
Mondjuk szerintem a tájfutásnál is van szerepe: egy hosszú átmenettel elérhető gödörpontnál azért itt is mázli kérdése, hogy ha beleteszik a bóját, akkor meglátom-e, vagy elrohanok mellette öt méterrel, nem?
Ettől függetlenül aláírom, hogy a tájfutásnál kisebb a szerencse szerepe és hogy a Te definíciód szerint ez egy nagyon jó és szép sportág. (Nekem nincs definícióm, de e nélkül is ugyanezt mondom.)

Érdekes Gödény felvetése is a teljesítménytúrákról. Megvallom őszintén, engem teljes meglepetésként ért rohamos terjedése. Húsz éve még szinte hülyének nézték azt, aki ilyenre vetemedett, tíz éve még csak pár verseny volt évente, öt éve meg már minden hétvégére jutott egy, sőt, ma úgy tudom már választani mkell, mert párhuzamosan futnak. Én ugye nem csinálom, de érdekel. És hogy sport-e? Szerintem azért nem, mert nincs vesztes és nyertes. Ha az idősorrend alapján kihirdetik, hogy ki csinálta meg leggyorsabban, akkor talán versennyé válik és sportnak is tekinthető, de tudtommal nem ez volt a cél. Ma már mondjuk sokan végigszaladják és sporttá teszik ha nem másnak, hát maguknak. Aztán lehet, hogy totál hülyeséget írtam, mivel nem vagyok nagyon járatos a témában.

Gödény Creative Commons License 1999.11.17 0 0 65
Nehéz ügy. Először azt kell ugyanis tisztáznunk, hogy mi a sport.

Egyébként a teljesítménytúrázás meghatározása is egy érdekes dolog. Bár van, aki megpróbál belőle versenyt csinálni, de tulajdonképpen a legtöbbek számára nem az. A természetbarátok között - különösen a 20 évvel ezelőtti, kezdeti időkben - elég ferde szemmel néztek rá, merthogy a teljesítményt kergeti, nem a természet szépségét élvezi. De az "igazi", a versenysportok közé sem sorolható be. Attól még egy egész jó dolog ...

Előzmény: Zmac (64)
Zmac Creative Commons License 1999.11.17 0 0 64
Kedves Pulp!

Elnézést, hogy nem reagáltam egy kérdésedre, igyekszem pótolni. Természetesen nem beszélhetek "a tájfutók" nevében, csak a saját véleményemet írhatom.

Az, hogy valaki "átvált bunkóba és lenézőbe", az csak rá vet rossz fényt, semmiképpen sem a túraversenyekre vagy -versenyzőkre.

Magam nem szeretnék véleményt mondani egyikről sem, mert - mint írtam - keveset tudok róluk. Általánosságban azt tudom csak mondani, hogy én azokat a sportokat tekintem "komolynak", ahol a jó eredmény eléréséhez rendszeres és kemény edzésekre van szükség. Ebben benne van az is, hogy a szerencse szerepe minimális. (Ilyen alapon tehát pl. a sakk nagyon is kemény sport.)

Tudom, ez a definíció nem tökéletes, hiszen vannak "komoly" sportok, ahol a teljesítmény nem mérhető egyértelműen. (Nem szeretnék külön vitát nyitni mondjuk a jógáról vagy a tai-chi -ről, bár lehet hogy ezek sport mivoltáról el lehetne gondolkodni. Azt hiszem én egy vitában odáig hagynám meggyőzni magamat, hogy "lehet hogy nem sport, de biztosan jó dolog".)

Előzmény: pulp (63)
pulp Creative Commons License 1999.11.17 0 0 63
Sok tekintetben meg kell, hogy adjam magam. Az én ismerőseim közül csak egy szokott E-ben menni, de pl. válogatott még nem volt és szerinte nem is lesz, a többiek inkább A-ban mászkálnak.
Annyira volóban nem ismerem a kérdést, ahogy Te, s ennek megfelelően elhiszem, amiket írsz.
De arra továbbra sem reagáltál (érdekelne, hogy szerinted miért van így) hogy a túraversenyeket nem tartják sem versenynek, sem sportnak a tájfutók. (Csak az a verseny, ahol a leggyorsabb nyer?)

Személyes tapasztalat: megismerek egy intelligens tájfutót, összehaverkodunk, s mikor kiderül, hogy mi túraversenyekre is járunk, átvált bunkóba és lenézőbe. Soxor megesett ez már velünk és nem nagyon értem, miért. (Mellesleg fordítva is előfordult, turista-körben) Annyit tudok mindössze, hogy a többségnek fogalma sincs, milyen egy túraverseny, csak annyit tud a többség, hogy a sietést is büntetik. (De jó is lenne, ha egy nehezebb versneyen odáig jutnánk, hogy ezen bukjunk pontot. soxor majdnem úgy rohanunk, mintha tájfutnánk, hogy a dögnehéz ferladatok mellett tudjuk tartani az időt)

Előzmény: Zmac (61)
Gödény Creative Commons License 1999.11.17 0 0 62
Jövőre azt a murvát elcserélheted a Tornyópuszta környéki aszfaltra. Hidd el, az se volt jobb az első 10 évben. Különösen akkor nem, amikor kicsit utána, a bővülő bányából folyt a híg iszap a Kisegyháza, vadászház előtt.
Előzmény: Elnok ur (58)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!