Keresés

Részletes keresés

ottar Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3665

Mácsak 1 kérdésem van, szobatermosztát ügyben:

Van fenn egy tekerős.

Kiválasztottam mostmár egyre biztosabb, hogy egy Honeywell CM67 a nyerő, de: mennyire eccerű egy ilyent felszerelni? El lehet ezen tolni valamit?

Leveszem a régit, a drótjaira felteszem az újat, aztán mehet a beprogramozás?

Vagy hívjak szakembert?

Előzmény: eBalázs (3630)
j_doo Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3664

Hapci!

Köszönöm a válasz, de felvetett bennem egy másik kérdést. A betonba (cement sóder 1:4)  ahol padlófűtés van kell esetleg valami adalék?

Üdv: J_Doo

Előzmény: HHapci (3650)
Satriani Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3663
aha, ertem.
Az a baj nem ismerem a SD felepiteset. Annyit talan hallottam itt hogy van egyfeltoltocsap valahol a kazanban amivel tudod tolteni a rendszert a vizhalozatrol,,,A zegyik kozos pont a vizhalozattal ez lehet a masik meg, de az nem lehet mert gondolom atfolyos a kazanod es a vizmelegites az egy hocserelon keresztul megy ami le van valasztva a kazan rendszeretol. De a nyomasod egybol esett le vagy folyamatosan es lassan ?
Es akkor egy vizszunet volt mikor a csapodbol az a levegos viz jott ki ?
Előzmény: gaspars (3661)
Kutya23 Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3662

Sziasztok!

Nekem is lenne padlófűtéses kérdésem.

1. probléma

Van a padlófűtésben egy kör, amelyikben nem nagyon akar keringeni a víz. Ezt onnan látom, hogy a meglágyult víz sokkal barnább, viszont a visszatérő vezetékben fehér és hűvös. Próbáltam már, hogy az összes kört lezártam és csak a kérdéseset hagytam nyitva, de 2 óra alatt sem jött a visszatérőn meleg. Gondolom levegő lehet az útban, de hogyan tudnám azt kipiszkálni?

2. probléma

A földszinten padlófűtés és radiátoros fűtésem is van. A radiátor viszonylag hamar felmelegíti a levegőt, így a padlófűtésnek nincs elég ideje átmelegedni. Ha lejjebb zárom az osztóban a raditátort, akkor viszont nagyon lassan melegszik a levegő! Milyen megoldást javasoltok? Létezik olyan bekötés, hogy egy bizonyos hőfokon a padlófűtést állandóan keringtesse a kazán?

3. probléma

Van olyan termosztát, amelyik nem csak ki-be kapcsolgatja a kazánt hőfoktól függően, hanem a beállított értékhez közelítve csökkenti a keringtetett víz hőmérsékletét? Nekem már két éve van ez a fűtésem, de még mindig furcsa a hideg radiátor, annak ellenére ha éppen 22 fok van.

Köszönök minden segítséget!

gaspars Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3661
Az a baj, hogy ez a két hét már letelt (sőt), mert már egyszer légtelenítettem a rendszert, és akkor meg is voltam vele elégedve. A furcsa az, hogy épp akkor ment le a nyomás, amikor a csapból is a levegős víz folyt. Egyáltalán ilyenkor hova megy a nyomás???
Előzmény: Satriani (3658)
FLA Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3660
A napkollektoros rendszerek addig nem fognak elterjedni Mo-n széles körben (ha egyáltalán valamikor elterjednek), amíg a meg nem újuló energiaforrások tartalékai annyira le nem csökkennek, hogy az energiaárak emelkedése a napkollektoros beruházások megtérülési idejét kézzelfogható léptékűre le nem csökkentik, oder az állambá pl. környezetvédelmi termékdíjhoz hasonló formában rá nem lapátol a villamos áram ill. gázárakra, vagy éppen meg nem támogatja a megújuló energiaforrások kihasználását ugyanúgy, mint teszi (v. tette? Május óta ezt nem tudni...) a nyílászárók cseréjével ill. a külső hőszigeteléssel kapcsolatban. 
Előzmény: HHapci (3653)
FLA Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3659

Szervusz,

várjunk egy kicsit: ez az éves 1000 kWh teljesítmény milyen napos órák száma tényezővel igaz és melyik szélességi fokon? Nagyon nem mindegy...

Előzmény: HHapci (3653)
Satriani Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3658
>>Az nem teljesen különálló, zárt rendszer, ami független a használati víz-rendszertől?
De igen az kulonallo zart rendszer. Varjal egy ket hetet aztan legtelenitsed rendszeresen a legmagasabb ponton a rendszeredet. 2 het utan mar nem lenne szabad esni a nyomasnak a rendszerben.
Előzmény: gaspars (3657)
gaspars Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3657

Sziasztok!

Még mindig vannak számomra rejtélyes dolgok a fűtésrendszerünkkel kapcsolatban, szeretném a szakértők véleményét kikérni:

Társasházi lakás (új építésű), Saunier Duval Renova 24KW Turbo kéményes kombicirkónk van, 5 db lapraditátorral a lakásban. Elvileg úgy vettük át a lakást, hogy a fűtőrendszer be volt állítva, fel volt töltve, stb. Amikor azonban elkezdtünk fűteni, a radiátorokban állandóan csordogáló hangot lehetett hallani. Azután a légtelenítő szelepek segítségével légtelenítettem a radiátorokat, majd 2bar nyomásig utánaengedtem a kazánt vízzel. Tegnap aztán a csapok megnyitásakor (pl. a konyhában is) a víz "fröcskölt", csapkodott, szerintem valami levegő került a rendszerbe, és ettől nem folyt simán. Megnéztem, és a kazánon csak 1.7 bar nyomás van kiírva. Kérdés, hogy ettől lehet a fűtési rendszerben is valami hiba? Az nem teljesen különálló, zárt rendszer, ami független a használati víz-rendszertől? Szerintetek mit kéne csinálni, hol van a hiba?

Előre is köszi a segítséget!

Satriani Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3656

:))

A 3633-ban van az eredeti kerdesem amit nm ertek .

Előzmény: HHapci (3655)
HHapci Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3655
Most már nemértem hogy mit nem értesz?
Előzmény: Satriani (3654)
Satriani Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3654

Pedig nyomas ala kell rakni mert zart rendszerrol van szo. Ebbol a reszbol:

"Ha a fűtési rendszer feltöltése során a nyomást nem növeljük nagyobbra, mint a zárt tágulási tartályban lévő légnyomás (gáznyomás), akkor a tartályba „nem megy be a víz” , a gumimembrán nem mozdul el, a fűtési rendszernek így nem lesz tartalék vize."

az derul ki szamomra hogy noveljuk a nyomast de nem nagyobbra mint a zart tagulasi tartaly elonyomasa.

Nyilt tagulasi tartalynal ott mas a helyzet (a cikk elso resze). Az vilagos, hiszen ott nincs is nyomas alatt a rendszer (leszamitva a vizoszlop statikus nyomasat)

Előzmény: HHapci (3652)
HHapci Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3653

Igen a megtérülési idő nem valami kedvező.

Vegyünk pl 2m2 kollektort 100e.

Éves teljesítménye 1000kwh Ezt beszorozva a vezérelt villamos energia árával

10 év a megtérülése. Gázzal persze sokkal több, főleg ha már adott a gáz, és ha nem emelik 3xosára.

De az jó bent hogy ha már megvan akkor ingyen kapod a melegvizet.

Én az SK rendszerre írtam amit írtam és csak abban az esetben ha villanyal készítem a melegvizet. 

Amúgy tényleg nagyon soká térül meg. Egyenlőre én sem csinálom meg, majd valaha talán.

Üdv

Előzmény: FLA (3627)
HHapci Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3652

ha a nyomasmero 0 bar folott all  akkor sehogy.

Ha jó értelmeztem a cikket akkor azt magyarázta hogy ha felmelegszik a víz és légteleníted visszahűléskor lemegy 0-a alá és akkor kerül be.

Üdv

Előzmény: Satriani (3648)
HHapci Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3651
padlofutes
HHapci Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3650

Itt van róla 1 kép.

Üdv Hapci

Előzmény: j_doo (3646)
HHapci Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3649

Szia!

Nem a kapható rendszerekből építettem, hanem magam szedtem össze az alkatrészeket. Pedig kaptam jó ajánlatot a Hev-sugar tól de elég későn is jött az ajánlat és inkább az sk-t választottam.

A vastagabb csöveset csináltam, ahol nincsenek toldások minden kör 1ből az osztóba megy. Ezt meg tudtam oldani házilag.

A rendszer árát még nem tudom pontosan mert még csak a csövezés van meg, mivel most vakolunk.

Nem számítok magas árra 250eft körül talán ki fog jönni.  120m2 ház. !SK- anyagárban!

A csövek ára ugyanannyi mint a radiátoroké lett volna.

+ A vakolás sokkal több munka mivel dryvitolás több anyag a csövek miatt.

A kandallót is pályázatból gondoltad finanszírozni?

Előzmény: td cdx (3624)
Satriani Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3648

hogy  hogy ?? ezt nem ertem bocs.

Vakuum lesz a csohalozatban ugy hogy kozben nyomas alatt van a viz ???

A levego hogy jut be azt nem ertem. A cikk szerint lehuleskor ha a halozatban a viz nyomasa nem eri el a tagulasi tartaly elonyomasat akkor levegot sziv be lehuleskor ?? De hogyan hogy ha a nyomasmero 0 bar folott all ?

Előzmény: HHapci (3647)
HHapci Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3647

Szerintem arra az a magyarázat hogy nem 0.3-0.4ig esik vissza  a nyomás hanem vákuum lesz, mivel kimegy a levegő ami ugye összenyomható ellenben a vízzel.

Üdv Hapci

Előzmény: Satriani (3645)
j_doo Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3646

Sziasztok!

Padlófűtés fölé mennyi betont kell tenni (min/max) és honnan kell mérni a vastagságot a hővisszaverő fóliától vagy a lefektetett cső tetejétől.

Még egy kérdés a hungarocell, a hővisszaverő fólia, és a rácson kívűl kell még valami a padlófűtés alá?

Előre is köszi.

Satriani Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3645
Igy mar ertem, de nem elkepzelem :)
Szoval ha ugy van ahogy mondod vagyis a tagulasi tartaly szerkesetileg olyan hogy a 0.8 bar elonyomas letrehozasakor a tartalyban a membran nem mozdul el akkor az teljesen igaz hogy minimum 0,8 bar ellennyomas kell hogy elmozduljon a masik iranyba.

De az eredeti kerdesemre tudsz valami logikus magyarazatot, tippet ?
Előzmény: sz0989 (3644)
sz0989 Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3644
Tudom, hogy nehéz elképzelni, de a példa szerinti 0,8 bar alapnyomásnál nem nyúlik meg a membrán, hanem neki feszül valami támasztéknak, és azt nyomja.  Ha a víz nyomja a másik oldalról, akkor 0,8 bar nyomásig kevésbé nyomódik neki, de nem mozdul meg, 0,8 bar felett pedig elmozdul a másik irányba, és tartalék víznek adja át a helyét.
Előzmény: Satriani (3643)
Satriani Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3643
Igen :) en is valaszoltam kozben.
Tehat a rugalmas testek mozgasat vagy mi a fenet vettem modellnek a tartaly membranja eseteben.
Vagy egyszerubb ha egy rugot kepzelsz el: annal nagyobb a megnyulasa minel nagyobb ero hat ra...

Vitatkozhatunk errol is :) de engemet inkabb az erdekelne ami cikkben van hogy hogyan kerulhet levego a rendszerbe a viz lehulesekor ???
Előzmény: sz0989 (3641)
Satriani Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3642
Az ertekeket csak a pelda megertesenek a kedveert vettem.
Hat igen persze hogy nem szokvanyos de szokbvanyosrol hogy beszeljek ha nem tudom milyen rendszerrol van szo. Nyilvan egy kis csaladi hazban mas beallitasok szokvanyosak mint eg yirodaepulet rendszereben.

Na de a peldanal maradva: membran egyik fele 0.8 bar (ures nyomas) a masik fele meg 0,6 bar (a viz nyomasa a rendszerben). Azt mondod nem mozul el a membran ?
En a kovetkezokepen gondolkodtam:
a nyomas egyenlo az ero osztva a felulettel. Uresen hat egy 0,8 barnak megfelelo ero a membranra. Ha a masik oldalrol adok egy 0,6 bar ellennyomast akkor meg mindig ugyanabban az iranyban fog jhatni az ero mint az elobb de mar csak 0,2 barnak megfelelo ero, tehat kisebb es mivel az elmozdulas ( a membran elmozdulas) itt aranyos a ra hato ero nagysagaval ezert a membrannak el kell mozdulnia ezaltal teret biztositva a viznek..
Előzmény: Degeczi (3640)
sz0989 Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3641
Közben jött egy válasz , de én is megerősítem: ha a membránt a tartályban lévő levegő alapnyomása pl. 0,8 barral nyomja , akkor a másik oldalról min. 0,8 bar nyomás kell, hogy a membrán egyáltalán elmozduljon, és a tartályba tartalék víz kerüljön. És mindezt némi rátartással, hogy a legkedvezőtlenebb esetben is  legyen tartalék víz.
Degeczi Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3640
"0,8 baros elonyomas eseten ha a rendszerbe 0.6 bart nyomok az mar osszenyomja a membrant"

ezt nem értem - miért tenné?
0.6 (na ezt akartam kérdezni hogyan kerül ide ilyen alacsony érték, kb a 2x lenne a megszokott) bar-al nyomja a víz a membrán egyik oldalát, 0.8-al tart ellene neki a túloldalról a gáz = az biza egy szemernyit sem moccan el a kiindulási helyzetéből
Előzmény: Satriani (3637)
Satriani Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3639
OK, akkor meg egyszer: ezzekkel mind tisztabban vagyok es nem is azt szeretnem feszegetni hogy miert kell a tagulasi tartaly :) ami szamomra is evidens.
Ugyanakkor a ket masik cikket "szivattyu a futesrendszerben" es Szivattyu a futesrendszerben, hibak..." cikkeket is atolvastam ugyhogy kapizsgalom a rendszer dinamikus viselkedeset is most mar ..szerencsere.

Hanem a kerdesem konkretan arra a cikkre, arra a reszletere vonatkozik ahol a szerzo azt targyalja hogy lehuleskor ha nem ug ytoltjuk fel a rendszert hogy a tagulasi tartalyba viz keruljon, akkor levegot fog beszivni maganak (pl az automata legteleniton, mert ha hermetikusan zarva lenne akkor megint nem lenne eselye meg csak arra sem:).
Es meg egyszer: a rendszert ugy toltom fel hogy legyen nyomas alatt de a tagulasi tartaly nyomasat ne erje el...
Előzmény: sz0989 (3638)
sz0989 Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3638

Tehát a zárt tágulási tartállyal kapcsolatban.

A tartály két dolog miatt kell.

Az egyik : alapesetben a fűtési  rendszerben lévő víz hideg, és persze nincs semmi levegő a csövekben-radiátorokban. Namost elkezdek fűteni, és a víz alaposan kitágulna a kb. 70 fokos hőmérsékletig. De hová tágul, ha nem a tartályba ? Felrobban a kazán ?

A másik eset: elindítom a fűtést és hamarosan beindul a szivattyú. A szivattyú egyik oldalra nyomja, a másik oldalról szívja a vizet, de a kettő nem azonnal semlegesíti egymást, tehát a nyomott oldal felé menő víz nem azonnal jelenik meg a szívott oldalon, mert valamekkora rugalmassága a csöveknek azért van. Namost mit fog beszívni valahol a rendszer, ha a szívóhatás fellép, de nincs ott víz? Jó eséllyel levegőt egy tömítésen keresztül. Ha viszont van tágulási tartály, amiben van víztartalék, akkor onnan kerül a rendszerbe átmenetileg víz. Fontos , hogy ez csak egy tranziens jelenség, csak amíg a rendes keringési folyamat ki nem alakul. Ezért javasolt egyébiránt, hogy a zárt tágulási tartály a szívattyú előtt legyen, tehát a szívott oldalon.

Előzmény: Satriani (3633)
Satriani Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3637
Nem, ez nagyon erdekel.
Igen, az automata legteleniton ketsegtelenul beszivja a levegot mikor , urited le a vizet a rendszerbol, mikor vakuum keletkezik.. Na de ha nyomasmerom 0,5 folotti nyomast jelez a rendszerben ?
Az a baj most nem nagyon erek ra..
Azt mondod :
>>mert sok tartálynak nem 0,8, hanem mondjuk 2 bar a gyári értéke
OK, erre azt mondom az en Viessmann-om szerelesi utmutatojaban az all a minimalis feltoltesi nyomas 0,8 a max arr amost nem emlekszek de 3 barnal van a biztonsagi szelepe. Ez a min 0,8 bar azt jelenti hogy a tagulasi tartaly ures elonyomasa max. kb. 0.7 bar kellene legyen mert mint az irasbol tudjuk a rendszert a tagulasi tartaly ures elonyomasa plusz 20%-ra illik feltolteni.
Ugyanakkor a szerelesi konyvemben azt is leirja hogy elso uzembehelyezeskor feltoltetlen allapotban megmerjuk a tagulasi tartaly elonyomasat majd feltoltjuk a rendszert . Azt nem irja le a konymiert kell elotte megmerni a tag tartaly elonyomasat de a szerelo, uzembehelyezo kell tudja (most mar en is). Azt hiszed a seggfej Viessmann-osok megcsinaltak ezt ? Azt mondtak hogy a rendszer fell kell legyen toltve ok csak beuzemelik. Na mindegy ez mas tema...

De tenyleg kurvara erdekelne miert mondja azt a cikk szerzoje hogy ha nem toltod fel nagyobb nyomasra a rendszered mint a tag tartaly elonyomasa akkor lehuleskor belevegosodhet. Meg egyszer a rendszerben ekkor sem eri el a 0,3 bar nyomast meg osszehuzodas utan sem :)

Aztan egy masik dolog amit nem ertettem azt irja hogy :
"Ha a fűtési rendszer feltöltése során a nyomást nem növeljük nagyobbra, mint a zárt tágulási tartályban lévő légnyomás (gáznyomás), akkor a tartályba „nem megy be a víz”
Szerintem ez sem igaz mert pl, 0,8 baros elonyomas eseten ha a rendszerbe 0.6 bart nyomok az mar osszenyomja a membrant meg ha nem is kerul bele a szukseges tobblet viz.
Előzmény: Degeczi (3635)
Magnat Creative Commons License 2004.10.18 0 0 3636
Ilyemn öreg technika a konvektor, h rajtam kívül már senkinek sincs vagy csak senkinek nem kattog? :-)
Előzmény: Magnat (3620)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!