Keresés

Részletes keresés

Satriani Creative Commons License 2003.03.20 0 0 962
Szia Infomaker !
Teged is megkerdeznelek: miota uzemel es volt valami rendelleneseg eddig ?
Előzmény: Infomaker (960)
Satriani Creative Commons License 2003.03.20 0 0 961
Szerintem egy 24kW-os eleg lehet arra a lakasra. Kb. ugyanakkora van nekem is, mar beszeltem vagy 3 tervezovel es annyira saccoltak nalam ( a terv meg nincs meg !) A teljesitmeny felso hatarat meg inkabb a melegviz keszites hatarozza meg (nalam es a tervezo szerint). De persze majd a tervezod kiszamit mindent..
Ha van kemenyed es be tudod csatlakoztatni a kazant en nem latom ertelmet a Turbo-nak. Van egy kis elonye (a katalogus szerint: modulalasi tartomanyban az also ertek kisebb: 8,9kW).
Ja, es en inkabb tarolos megoldast valasztanek, persze attol is fugg hanyan vagytok, hany csap van, milyen messze es mennyi vizet hasznaltok. Egy ket elony: idoben nem romlik annyira ahatasfoka (nincs vizkovesedes), peldaul majd napkollektoros rendszerrel ossze lehet hozni (nalam ez donto).
Tervezesi arak: nekem 30-ert csinaljak (csak futes rendszer).
Erdit tudnek ajanlani.
Előzmény: András111 (959)
Infomaker Creative Commons License 2003.03.20 0 0 960
Nekünk Thermotop plust tettek fel, bár 64 m2 csak :)

Gyönyörűen muzsikál, de ez csak kombi, nincs benne tároló.

Kis feleségem be akarja falazni szekrénnyel, de nem hagyom, olyan jól néz ki :)))

Előzmény: András111 (959)
András111 Creative Commons License 2003.03.19 0 0 959
Teljesen laikusként nézegetem a Vaillant oldalait, leendő családiházam fűtését (radiátoros) és melegvízellátását próbálom belőni.
A méretek: földszint+tetőtér, esetleg pince, 150 m2 hasznos lakótér.
Alkalmas erre a Thermotop Plus ill. Turbotop Plus kazán? Mi a kifizetődőbb? Kombi készülék, vagy csak fűtő+melegvíztároló? (a honlap mintha az utóbbit preferálná, ha van hely a tárolóra...).
Mire számíthatok tervezési díjként? Hol keressek gépész tervezőt? :)))) Meg millió és egy hasonló kérdés felmerül még bennem, ha mindezekről volt már szó, akkor a topic melyik részén olvasgassak?

Gépész tervezői infókat ide is írhattok, de várom magánban is az udvari@mail.datanet.hu címen.

Köszi előre is a segítséget.

Bagandre Creative Commons License 2003.03.19 0 0 958
még nem kezdtük el az építkezést, de azért nagyjából ismerem az árfekvéseket. nekünk szerencsénk lezs, mert ismerős csinálja meg a teljes gépészetet, a normál ár töredékéért, ráadásul nem Pesten, úgyhogy a munkadíjon viszonylag sokat tudunk spórolni...
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 957
"Merre építkeztek?"
Erden.

Szerintem sem olyan sok a negyzetmeterenkenti ar, de van olcsobb is, mondtam :)

Napkollektor: 3-4 fos csalad reszere eleg 4-6nm felulet. Magyar cegeknel a negyzetmetere ~100.000Ft + 12% AFA azonkivu meg elektrinika+ szivattyu es csovek. Nyaron ha minden jol megy be se kapcsolom a kazant, tavasszal es osszel is van megtakaritas. Amilyen ido ma van szerintem ma sem kellene a kazan bekapcsoljon a HMV kesziteshez. Inkabb ebbe fektetek bele mint egy hiper-szuper kazanba. Ja es plusz 30% allami tamogatas :)
Ha uj hazat epitesz mindenkepp kalkulaj ezzel. En sem az iden akarok bele fektetni, de kihagyni nem akarom !

Előzmény: Bagandre (955)
wotan Creative Commons License 2003.03.19 0 0 956
padlófűtésszerelés kicsit soknak tűnik m2-re lebontva, abból kijöhet így százezres nagyság is

izé, nem építkezel? A gépészet sokba kerül!

w.

Előzmény: Bagandre (955)
Bagandre Creative Commons License 2003.03.19 0 0 955
60ezer havi lenne, remélem, hogy tényleg nem lesz ennyi és fázni sem fogok vagy 5 pulcsiban otthon üldögélni..:-))
a padlófűtésszerelés kicsit soknak tűnik m2-re lebontva, abból kijöhet így százezres nagyság is...
napkollektor??? ilyenben mi végképp nem gondolkodtunk, azt se tudom, mennyi a beruházása..
Mi sajnos kéményes verzóban nem gondolkodhattunk, mert nem megoldható a pincében a kazán elhelyezése ilyen formában, maradt a parapetes..
Merre építkeztek?
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 954
A Turbo Top Plus az tetszenne nekem is, meg mondom miert:
1. mert Vaillant :) jo, nem akarok sznob lenni, a Viessmann jobban tetszene csak tul draga
2. inkabb azert mert tetszik az 8.9-24kW modulalasi tartomany. Nem is ertem, hogy a Premiumnal miert kisebb ez a tartomany, szoval en inkabb ezert a Plust mint a Premiumot (persze a Vaillantosok biztos meg tudnak magyarazni hogy ott miert kisebb a tartomany es hogy az ugy jo :)
Szoval nekem mindenkepp parapetes kell mert PB gazrol fog menni es ott nagyobb megszoritasok vannak. De ha foldgazom lenne akkor kemenyest vennek es lehet hogy ontott vasast, allitolag azok a budos eletben nem lyukadnak ki...
Meleg viz tarolobol en csak 120 literest tennek (3 szemely) de vegul lehet egy 300 literes bivalens tartaly lesz - mert kesobb lesz napkollektor (ez mindenkepp!). Az elobbi hozzaszolasokban aggodalmaskodtam hogy mi a feneert futsek 300 litert telen mikor nincs napenergia, de kozben ugy ugy nez ki csak okosan ki vannak talalva ezek a bivalens tarolok: van bennuk ket csokigyo, egy lent , egy meg fent. A kazant a felsore kell kotni a szolar futokoret emg az alsora. A mleg viz mindig felszall, a hoerzekelo erzekeli ha a felso 120 liter mondjuk felmelegedett a napkollektor miatt es a kazan nem futi. Ha meg nem fut a napkollektor akkor meg a kazan csak a felso 120 litert melegiti :) Szoval vegul lehet ilyen tarolom lesz..
Szerelesi arak:
- padlofutes negyzetmetere 12.000 Ft
- radiator bekotes 1.200 Ft/db
- kazanhoz valo beallas (oszto/gyujto stb) 70.000 Ft
Ettol persze biztos van feljebb is de lejjebb is hallottam egyet :)
A 60.000 Ft az havi, vagy evi, mert ha havi akkor kicsit sok :)
Előzmény: Bagandre (953)
Bagandre Creative Commons License 2003.03.19 0 0 953
és van már esetleg hozzávetőleges számításod, hogy így mennyibe fog kerülni a fűtési rendszer kiépítése (radiátor + padló)?
játaszdozni persze kell is meg lehet is, nekünk is lesz vendégszoba, ott nyilván nem kell úgy fűteni, de fagyoskodni se akarok, mert nem tudom kifizetni a 60ezer forintos gázszámlát például..
ti milyen radiátorokat néztetek? És milyen kazánt hozzá? kéményes vagy parapetes? mi Vaillant Turbo Plus-t néztük ki 150 l HMV-vel...
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 952
Az en hazam 140nm (70nm lent+ 70nm fent) + pince.
Le padlofutes + radiatort szeretnek, fel meg csak radiatorokat. En is csak itt olvastam hogy ez a kombinalt padlo+radiator futes gazdasagosabb es komfortosabb, amugy engemet is zavarnak a radiatorok (helyhiany). Mivel en is felek a gazszamlatol azert szeretnek ugy terveztetni hogy csak azokban a helyisegekben legyen 20-22 fokos futes ahol tobbnyire tartozkodni fogok. Egy vendegszobat, meg a nappalimat meg ha vendegem van akkor felcsavarom a radiatoron a szelepet, vagy az oszton a szelepet es csak arra az idore futok mig szukseges.
Az az osszehasonlitasi tablazat jo, realisnak tunik :) Ha jol emlekszem annak idejen azt a kerdest tettuk fel mi is hogy padlofutes vagy falfutes, de ugy tunik nem sokat gondolkodtunk rajta. Ja emlekszem mar nalam meg az is volt egy negativum hogy a lakasom hosszukas es 4,2 m a belteri szelessegem es abbol nem akartam meg tobbet lopni. De kerdezz meg masokat is ha tetszenne a falfutes, en csak az en velemenyemet moondtam..
Előzmény: Bagandre (951)
Bagandre Creative Commons License 2003.03.19 0 0 951
Satriani!
Túl sokat én se tudok róla, csak amit a prosikban olvastam illetve a honlapjukon: www.szikra.hu
Mi kizárólagos padlófűtésbne nem gondolkodtunk, max. csak kiegészítésképpen a padlólapos konyhába és fürdőbe.
Szóval: bútorok és szekrényke valóban gátolják a levegő áramlását, így tényleg nem tehetsz oda nagyobb tárgyakat (nálunk külön gardrób lesz, nem szeretem a szekrénysorokat, max. csak az ülőgarnitúra gátolja)

Fűtési mód Hőlépcső Hűtési/fűtési lehetőség Jellemzők
Radiátoros 70/50 Nincs + gyors beavatkozási lehetőség
+ alacsony bekerülési költség
-rossz komfortérzet
- magas porterhelés
- helyigényes
Padló 45/35 Van, de nem célszerű + jó komfortérzet
+ építészeti, lakberendezési szabadság
+ kedvező ár
+/- nagy hőtehetetlenség
- rossz szabályozhatóság
- lebegő por
Fal 35/20 Van, jól funkcionál + jó komfortérzet, ideális hőelosztás
+ gyorsabb falfűtés, jobb szabályozhatóság a padlófűtéshez képest
+ helytakarékos
+ energiatakarékos
+ légáramlás nélküli hűtés
- lakberendezési szempontból kötöttebb a padlófűtéshez képest
- mérsékelten magasabb bekerülési költség
- körültekintően kell végezni a falfúrást

Ez az Ökoházak c. folyóiratban jelent meg, egy összehasonlítás az egyes fűtési módokról.
Nem tudom, hogy visszajön-e a táblázatforma, majd kiderül..

Ti csak a padlófűtés mellett döntöttetek? Ha én szeretem a meleget (23-24 fok), akkor is takarékosan működik vagy a gatyádat is ráfizeted a gázszámlára? Az épülő házunk összesen 170 m2 alapterületű lesz + pince, ezéer keresünk egy energiatakarékosabb megoldást..

RodrigeZZ Creative Commons License 2003.03.19 0 0 950
Az _osztón_ van szelep, hisz ezen lehet beállítani a tömegáramot.
A _gyűjtőn_ nincs, amúgy egyformák.
Tekintettel arra, hogy a gyüjtő olcsóbb, és a radiátoron úgyis van valamilyen szelep szoktak az osztó helyére is gyűjtőt tenni...

Félreértettük egymást. én azt hittem, hogy a család napi "periódusához" akarod illeszteni a fűtést. Pl a fürdőben reggel és este van meleg, a nappaliban délutántól estig, a hálóban estétől hajnalig stb és a hőmérsékletek sem egyfomák. A fürdőben meleg legyen a hálóban szinte hűvös stb.

Valahol olvastam, hogy van már olyan rendszer, ahol buszos adatsineken megyen az infó és a hűtés/fűtés-világítás-riasztás stb. egy központról vezérelhető. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy valami számítógépes kpt kezeli az adatokat, és csak hőmérni kell a helységekben.

R

Előzmény: Satriani (938)
Herr X Creative Commons License 2003.03.19 0 0 949
Előzmény: Elm (947)
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 948
Hallottam rola, gondolkoztam is rola (bar inkabb a felesegem). En a kovetkezok miatt nem tartom hasznosnak, vagy mondjam ugy hogy akkor miert inkabb padlofutes:

1. a meleg levego fuggolegesen fog aramlani (meg egyszer mondom a padlofutessel hasonlitom)
2. szekrenyeket meg ilyesmit nemigen rkhatsz a fal melle. Ablakok alatt megint nem tudom ha eleg lesz az a holeadas ami kellene (lehet igen..)
3. szerintem nagyobb a hovesztesseg kifele mint padlofutes eseten.

De ha vannak pozitiv ervek mellette ird meg ! Csak ne a radiatorossal hasonlitsd hanem a padlofutessel.

Előzmény: Bagandre (946)
Elm Creative Commons License 2003.03.19 0 0 947
szvsz ha nedvessegben tenyeszik, akkor a hmvvel is terjed, csak nem egy egesz gyulest ut ki a levego kozvetitesevel, hanem csak aki iszik belole... pl. egy csaladi hazban.
Előzmény: wotan (944)
Bagandre Creative Commons License 2003.03.19 0 0 946
Sziasztok!
Volt vagy van esetleg valakinek tapasztalata falfűtéssel kapcsolatban? Vagy hallottatok róla valakitől valamit, aki használja?
Most kezdünk majd építkezni és felmerült a falfűtés is, mint energiatakarékos megoldás (Meditherm rendszer a Szikra Épületgépészeti Kft.-től).
Prosik, leírások vannak, tetszene, csak érdekelnének a vélemények is..
Köszi!
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 945
OK, kosz !
Nem kotozkodes, csak vannak, hallottam mar akik azt mondjak, hogy egy Ferroli, Sauner Duvall, Thermomax stb.. is tudja ugyanazt biztositani kevesebb penzert :)
De amugy en is ezt szeretnem megvenni ha ossze lehet hozni egy napkollektoros korrel is.
Előzmény: Herr X (943)
wotan Creative Commons License 2003.03.19 0 0 944
a legionella nem légkondik által terjed? (márminthogy az ott keletkező nedvességben tenyészik, a légkondi meg szétszórja jól).

AFAIK amerikában egy ex-légiós találkozón észlelték először tömegesen, innen a név.

w.

Előzmény: Herr X (943)
Herr X Creative Commons License 2003.03.19 0 0 943
A legionella valami bacilus féle. Mo-n nem jellemző az ivóvízben, de úgy véltem nem árt fertőtleníteni a bojlert. (Talán 80C-ra fűti fel a vizet vagy valami hasonló.)

A szervíz kiszállásért nem fizettem, lévén jótállása is van a kazánnak.

Hogy miért szeretem:

Megfelel az igényeimnek, megbízható, inteligens (védi magát és minket is a kazán, továbbá kiírja hibakódokkal, ha baja van, nem pedig a szakik kuruzslására vagy bízva)

Amúgy a lényeg az első tagmondat:

MEGFELEL AZ IGÉNYEIMNEK. Tőlem aztán zenélhetne, emberi hangon beszélhetne hozzám, nem tudna érdekelni, pláne nem fizetnék többet emiatt a kazánért...

Előzmény: Satriani (942)
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 942
Kosz HerrX !
A legionella védelem mit jelent ?
A szerviz kiszallasert kellett fizess ? Mind a harom alkalommal ? Ha igen mennyi volt ?

"Igazság szerint nem cserélném el a kazánom másikra még a kezdeti nyűgök ellenére sem"
Miert szereted, mi tetszik benne, a komfort, hatasfok, megbizhatosag ? Hasznaltal esetleg elotte mas kazant is ?

Előzmény: Herr X (941)
Herr X Creative Commons License 2003.03.19 0 0 941
A VRT390s 3 időrést tud kezelni. A HMV cirkulációt külön kis WI-LO szivattyúval csinálták és egy 900Ft-os kapcsolóórás dugaljjal vezérlem.

A vízhőfokot a kazánnál adom meg. Valahogy nem hiányzik az időrésenkénti hőfokvezérlés. Ellenben míg új volt a rendszer, addig a legionella védelmet bekapcsoltam jobb a békesség alapon.

A fűtést is a VRT390-es vezérli, szintén 3 időrés.

A termosztáton van egy party/gyors HMV gomb is ha éppen eltérsz a normál menetrendtől.

A kazán augusztus óta muzsikál. Eleinte F22-es hibákat dobott (állítólag szárazégés). Ekkor a kazán leáll, de egy gomb megnyomásával újraindítható, tehát nem blokkolódik. (Mondjuk egy hajnali 2 órakor dobott F22-es leállást az ember csak ébredéskor veszi észre, hogy hideg van.)

Szóval a szervíz 1 napon belül kijött, addig is manuálisan újraindítgattuk. 2x a helyi support, 3-ra a pesti szervízes jött ki. Azóta szépen teszi a dolgát a kazán.

Valahogy eszembe jutott a meghibásodási fürdőkádkörbe, amit annó az egyetemen tanítottak:

míg be nem áll a rendszer (pl. az utolsó légbuborék is eltávozik a rendszerből - akár ez is okozhatta az F22-t), addig van vele nyűg. Aztán hosszú ideig semmi, majd az elhasználódásból származó nyűgök jönnek.

Igazság szerint nem cserélném el a kazánom másikra még a kezdeti nyűgök ellenére sem.

Előzmény: Satriani (940)
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 940
Jo, hat ha az ep.gepesz azt mondta biztos igaza van. Azt meg nem is tudtam (vagy lehet hallottam mar csak nem jutott eszembe) hogy lehet programozni hogy milyen periodusban tartsa/kontrollalja a melegvizet a tartalyban. Jo :))
Tenyleg hany ilyen idorest tudsz megadni a kazanodnak ? Gondolom mindegyik idoresre (bar az nem is fontos hogy kulon) de megadhatod a kivant vizhomersekletet is. Meg az edekelne meg hogy uyanezzel az elektronikaval programozod a futesedet is ?
Es meg egy utolso: irtad hogy Turbotop Plus 20kW-od van. Miota hasznalod es neked nem ment meg meg a motoros szelepe ?
Kosz !
Előzmény: Herr X (939)
Herr X Creative Commons License 2003.03.19 0 0 939
Tkp. én is 120 literesre gondoltam. (Hiába, olcsóbb, mint a 150-es) Az ép. gép. tervező viszont azt mondta, hogy kell a 150-es. Ő meg ért hozzá, én meg csak ugatom.

A fűtési periódus meg úgy van programozva (ha jól emlékszem), hogy 18-23-ig van HMV készítés (azaz 18-kor felfűti a tartályt és ha 23-ig kihasználjuk, akkor újra fűti, ha nem, akkor meg ott van a melegvíz). Mivel életmódunk (munkám) szerint a zuhanyzás már elég későn van, ezért éjszakára már nem marad benne melegvíz. (A fürdés vége 23 után van, így akkor már off-line használjuk a melegvízet.)

A másik fűtési időszak 6-7(?), ami arra jó, hogy reggelre ismét van melegvíz és ez a reggeli felfűtés elegendő a napközbeni melegvíz igényekre. (mosogatás, kézmosás, főzés stb.)

Szóval itt jó a 150l, mert esetleg a 120-asnál be kellene iktatni egy napközbeni egyszeri felfűtést is.

Előzmény: Satriani (935)
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 938
En maskepp gondolkodok :)
Nyilvan egyik oldalrol kiadod a penzt amit irtal 15.000 Ft/szoba, de azt is merlegelni kell mennyit fizetsz ra ha az egesz lakast futod annak ellenere hogy csak egy vagy ket szobat hasznalsz.

Nekem nem kellene olyan amit programozni lehet, legyen egy 'egyszeru' kapcsolo ami nyitja vagy zarja adott korben a futokozeg keringtetest, vagy szabalyozza a tomegaramot. Arra lennek kivancsi hogy az osztokon azok a fojto szelepek, azok mi celt szolgalnak ? Ezt ? Mert ahogy lattam futolag ismerosoknel ilyen osztot, nekem nem tunt fel hogy azokon lettek volna ilyen 'user friendly' kis csavaro foggantyuk amiket forgatni lehetne.

Előzmény: RodrigeZZ (936)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.03.19 0 0 937
A helyesírási, fogalmazási, mondattani, gépelési hibákért az olvasóközönség szíves elnézését kérem.
R
Előzmény: RodrigeZZ (936)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.03.19 0 0 936
Az osztón körönkétn egy mezei szelep van, amit - mint a vízcsapot - tudsz szabályozni. Nem igazán korszerű megldás.
A drágaságot abban látom, hogy értelme az egésznek akkor van, ha minden helyszégbe külön programozható termoszátot veszel. Csak így tudod beállítani, hogy mikor hol legyen/ne legyen meleg. A legolcsóbb prog termosztát 7500Ft. a motoros szelep szintén e körül van, tehát szabályozott körönként a beruházás (olcsón számítva) 15e anyagköltséggel jár. Ez az összeg nálunk a egy hideg téli hónapora számított teljes víz+fűtés+főzés gázszámlája (4 fő, 125m2).
R
Előzmény: Satriani (934)
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 935
Gondolom erre gondolt HerrX :)

"10C-os vizet 60C-ra 20kW-os kazánnal kb. 30 perc alatt fűti fel. (Ez pl. nincs feltüntetve sehol.)"
Ez tkp. benne van az adatokban. A felfűtési idő úgy jön ki, hogy Mvíz[kg]×cvíz[kJ/kg K]× t[K]/Q[kW]= felf.[s], azaz
120kg×4,2kJ/kg K×(60-10)K/20 kW=1260 s=21 min

HerrX egy kerdes ha mar irok :
miert dontottetek a 150 liter mellett es miert nem volt eleg a 120l? Csak azert szurt szemet, mert OK mondjuk 150 literes kell a melegviz szuksegletetekhez, de akkor nem celszerubb lett volna egy 24 kW-os kazan ? Mert a kazan teljesitmenyenek felso hatarat gondolom nalatok is a HMV keszites hatarozta meg...Bar a felfutesi ido a te esetedben pont benne van a fenti idezetben - ami mellesleg nekem teljesen OK, komfort szempontjabol - csak arra lennek kivancsi hogy nem tapasztaltad hogy 150 liter vizet kihasznalatlanul tartasz mondjuk 40-50 fokon (vagy amennyin szoktad ..)

Előzmény: Herr X (930)
Satriani Creative Commons License 2003.03.19 0 0 934
Mi a draga benne: a termosztat+szelep koronkent ? Mert az oszto-gyujto + kulon kor mindegyik szobahoz az nem olyan draga (viszonyitva az oszto nelkuli megoldashoz).
Az mondjuk engem is erdekelne ha nem ezt a termosztat+szelep koronkent megoldast hasznalom akkor hogy tudom beallitani hogy mondjuk csak 3 szobabol egyet futsek vagy 2 ora mulva csak egy masikat ? Azt hallottam a tervezotol hogy az osztokon vannak fojto szelepek es azzal lehet varialni... Tehat oda megyek az osztohoz egy csavarhuzoval es saccra lecsavarom, vagy valami kulturaltabb megoldas is van ?? Tenyleg fontos lenne hogy ne az egesz keglit tartsam 22 fokon !
Előzmény: RodrigeZZ (929)
Abraka Dabra Creative Commons License 2003.03.18 0 0 933
és néhány termofejjel olcsóbban megvan majdnem ugyanaz a komfort...
Előzmény: RodrigeZZ (929)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!