Keresés

Részletes keresés

greenlak Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1
Sziasztok !
Nagyon szuper, hogy külön topic indult e témakörben,így nem kell az előző kettőben a gépészeti megoldásokkal kapcsolatos hozzászólásokat kicsemegézni, meg aztán bár laikus vagyok a témában, de meg ér egy külön topicot.
A fűtéscsővel kapcsolatban én is hasonlóan jártam, mint bobbobek kilyukadt a kb 25 éves tapos lemezradiátorunk két egymást követő évben a fűtési szezon indulásakor. Belefáradtunk a víztelenités, hegesztés, festegetés jav. stb; stb, ezért úgy gondoltuk, hogy radiátort cserélünk az egész lakásban, és ekkor jött a fűtésszerelő aki közölte, hogy bizony a vastag (3/4" és 5/4" ) vas fűtés csöveinket szerencsés volna kicserélni korszerű réz csövekre, melyek átmérője hozzá lenne igazítva a radiátorokban szállítandó víz mennyiségéhez ( lehet, hogy nem pontosan idéztem ) ja és most nyílt tágulási tartályos rendszerünk van, mert egy régi szenes kazános akkor még gravitációs fűtés rendszert adoptáltak a szüleim egy cirkó gázkazánhoz.
Először sokkolóan hatott, hogy a radiátor cseréből komplett fűtési rendszert kell csinálni,de úgytűnik nem megvágni akar bennünket a szerelő hanem próbál a jó és hatékony fűtési rendszerre rávilágítani ha már úgy is felfordítjuk a lakást.
Az új felállás: rézcső+ lapradiátor+ zártrendszer.
A kérdésem Second-hoz az volna jól gondolkodunk és tényleg hatékonyabb és gazdaságosabb lessz a fűtés vagy tényleg "beugratás", még lefujható ez egész!?( Természetesen csak radiátort is cserél a fent leírtakat nem kell megcsinálnuk mi választunk).
Elnézést a "bő szájért"!
üdv.
greenlak
second Creative Commons License 2002.02.01 0 0 0
bobbobek,

A radiátorokat akarod egymással összekötni?

Hogy milyen átmérőjű bekötővezetékre van szükség a radiátoraidhoz, meg egyáltalán az egész rendszerbe az a térfogatáram nagyságán múlik elsősorban. Nagy általánosságban bekötővezetéknek 1/2" elég szokott lenni, de réz csőből kisebbet is el tudok képzelni. (Apropos a réz csövek méretét nem collban adják meg... )
Nagy átmérőjű csövek a gravitációs melegvíz fűtések korában kelletek, mert ott kicsi a felhasználható nyomáskülönbség. Ma már szinte senki nem épít gravitációs fűtést, egyrészt mivel senki nem akar hatalmas csöveket nézegetni, másrészt a termosztatikus szelepekkel meg se moccanna a fűtés, harmadrészt pedig az elterjedt falikazánokban eleve benne van a szivattyú. Így igazából nem is értem ezt a "ha van keringetőszivattyú, akkor..." kezdetű mondást.

Sec.

Előzmény: bobbobek (-)
bobbobek Creative Commons License 2002.01.31 0 0 topiknyitó
Gondoltam most, hogy az egyik rez futescsovemet ugyesen elvagtam, aztan megusztattam a nappalit, miert is ne lenne egy ilyen rovat!?

Temanyito kerdesem: ha DK-NK radiatorjaim vannak (Dunaferr) azoknal szamit-e, hogy milyen atmeroju futescsovekkel kotom oket ossze? ahany szaki latta mar a futest a lakasban, mindegyik mast mondott.

Jelenleg van egy "gerinc" vezetek, ami haromnegyedes, amirol agaznak le a radiatorokhoz a felcollos csovek, de az egyik legnagyobb szaju szaki szerint, ha van keringetoszivattyum, akkor erdemesebb mindenhol a felcollos, mert... azt mar elfelejtettem :)
de a lenyeg, hogy mondott egy indokot, amit kicsit gyanusnak talaltam.

szoval segitsetek.

kosz, bob es bobek

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!