Keresés

Részletes keresés

second Creative Commons License 2002.02.14 0 0 29
Jenő,

minden valószínűség szerint lehetne időjáráskövető szabályozást is csinálni, de minek. Egy családiházban ahol csak radiátorok vannak termosztatikus szelepekkel jobb a belső hőmérséklet-értéktartó szabályozás. A belső hőmérsékletre nézve az időjáráskövető szabályozás csak vezérlés. Olyan helyen jó ez, ahol nem lehet megfelelő referencia belső hőmérsékletet találni (pl. egy nagy panelházban), vagy ahol pl. légtechnia számára állandóan magas hőmérsékletű víz kell, és emellett a fűtési előremenő hőmérsékletét bekeveréssel szabályozzuk a külső hőméséklet függvényében. De ott nem a kazánteljesítményt szabályozzuk.

Sec.

Előzmény: Tisza Jenő (28)
Tisza Jenő Creative Commons License 2002.02.13 0 0 28
Sziasztok!

>> ,,a kazán hőcserélője milyen összefüggésben lehet a by-pass szelep nyikorgásával az még nem tiszta előttem, de roppant kíváncsi vagyok. :)".
Hát én is, csütörtökön jön a manus majd meglátom!
Sec! A kazára rá lehet kötni egy időjárásfüggő szabályzót is. Ez mennyivel jobb mint a szobatermosztát? Mert úgy gondolom, hogy akkor is 20 °C-nak kell lenni ha kint -30 °C van és akkor is ha +2 °C van ? Vagy ez nem így működik?

Üdv: Jenő

Előzmény: second (24)
bobbobek Creative Commons License 2002.02.12 0 0 27
"A gázóráknak és a készülékeknek is meg van határozva a minimális és maximális magassága"

igy van. nekem pl. a szaki 90cm vagy 160cm magassagot ajanlott/mondott a gazoramnak.

az a 150 rugo a gazora athelyezesert eleg durva: nekem az 50-et is azzal magyaraztak, hogy mert akkor az osszes lakast le kell kapcsolni arra az idore a gazrol, de hogy ebbol a lakoknak adnak-e vmifele kompenzaciot azt erosen ketlem.

Előzmény: Rebeka1 (26)
Rebeka1 Creative Commons License 2002.02.12 0 0 26
Pár napja kezdtem el olvasni az építkezésről szóló topicokat. 20 éve egy kísérletként épült sorházas lakótelepen, mint közös képviselő is elég sok problémával találkoztam már. Most épp tavaszra tervezem a konyhám felújítását. Jelenleg a konyhában van a gázóra, a vízmelegítő, és a cirkó is, amiket szeretnék kicserélni, ill. áthelyezni. Ősz óta keresek jó szerelőket és tervezőt, hogy pár hónap múlva belekezdhessek ebbe a nem kis feladatba. A gázórám áthelyezését a gázművek 150.000 forintért vállalta volna, de az egyéb gázos feladatokra más kivitelezőt kellett volna keresnem. A Gázművek saját magának természetesen nem készít tervet, de ha nem ők végzik a munkákat, akkor csak terv alapján adnak engedélyt. Sikerült találnom egy jó tervezőt elfogadható áron, és egy rendes kéményes szakembert is. Kéményes szakvélemény nélkül nem lehet benyújtani a gáztervet ebben az esetben. Az előzetes szakvélemény díja 2000 forint körül van, és 2 évig érvényes, ugyanúgy, mint a gázterv. A gázóráknak és a készülékeknek is meg van határozva a minimális és maximális magassága. Az sem mindegy, hogy ehhez képest milyen magasan és hosszan megy a füstelvezetés. A szerelés befejezésekor kell kérni egy újabb, immár végleges kéményes szakvéleményt, ennek díja 4.424,- forint.
Több kivitelezővel is beszéltem már, de még nem találtam meg az igazi szakembert (ritka, mint a fehér holló). Lehet, hogy maximalista vagyok, de írásban szeretnék kapni árajánlatot az elvégzendő munkákra (gázóra áthelyezés, kombi cirkó beszerelés, tűzhely, radiátor és összes cső csere). Nem szeretnék később vitába keveredni, hogy ez vagy az a tétel benne volt-e az árban vagy sem.
Üdv
bobbobek Creative Commons License 2002.02.11 0 0 25
sorry folks, a heten meg most jutok eloszor gepkozelbe...

ZP
a vizlagyito rendszer utan a CWG Hungary-nal tudsz erdeklodni (nem tudnek mar arat mondani, mert regebben kerdezoskodtem a dolog irant) 3613622 a telefonszamuk, es a budai skalanal vannak.

------------------
Gazmero es villanydoboz tavolsagara nincs meghatarozva semmi (ma voltak a gazmuvekes szagertok) viszont a gazmerobol kilepo csonek folyometere min. 1.5m kell, hogy legyen a kazan gazcsonkjaig szamitva - valami nyomasingadozas kikuszobolesere.
aztan olyasmit mondtak meg, hogy a gazcso es a bergmann csovek tavolsaga min. 10cm kell legyen, es a gazmero alatt nem lehet radiator.

egyebkent az attelepites olyan 40-50 rugo lenne, na ez az, amit meg erosen megfontolok :)

udv, bob es bobek

Előzmény: ZP (21)
second Creative Commons License 2002.02.08 0 0 24
Jenő,

hidd el ezt én is és más is azért csináljuk, mert jólesik. Ez nem valamiféle szent misszió. Ez az egyik hibám, hogy szeretek a szakmámról dumálni. Itt meghallgatnak, sőt kérdeznek. :) Ez is itt csak egy olyan forrás, mintha megkérdeznéd a szomszédaidat, néha kb. annyit is ér. :) Az építkezőnek nem alapvetően nem rám van szüksége, hanem arra, hogy felfogadjon egy tisztességes tervezőt.

Sajnos az is igaz, hogy az épületgépészet nagy területein elég járatlan vagyok. Egy uszoda ködtelenítése most hirtelen elég nagy fejtörést okozna. Vagy pl. egy barátom most agyal egy olyan hőellátó rendszeren, ahol össze kell hozni igényszinten klímakonvektoros és padlófűtést, HMV készítést, uszodatechnikát és légtechnikát, hőforrás oldalon pedig egy faelgázosító kazánt meg egy napkollektoros cuccot. Tacskóként van vele töpprengenivaló bőven, nem rajzolom fel a tuti kapcsolást csuklóból.
És aztán ott van a gázellátás és égéstermékelvezetés dzsungele, ahol nem a fizikát kell ismerni, hanem a rendeleteket, előírásokat. Meszire ott sem szaladok...

No mindegy...

Más: a kazán hőcserélője milyen összefüggésben lehet a by-pass szelep nyikorgásával az még nem tiszta előttem, de roppant kíváncsi vagyok. :)

Sec.

p.s.: a nyomásmérő az nem óra, csak úgy szimplán nyomásmérő.

Előzmény: Tisza Jenő (23)
Tisza Jenő Creative Commons License 2002.02.08 0 0 23
Sziasztok!

Second! Ne légy szerénytelen természetesen a szakértelmedet is tisztelem de azt, hogy ingyen "szolgáltattok" tanáccsal és ez vonatkozik a sokat emlegetett Hacsekre és a többi szakértőre is azt azért nem mindenki csinálná ily hosszú ideig! Tehát minden elismerésem nektek! Ez független attól, hogy Hacsek néhány válaszát erősen kifogásolom de szerintem utána Ö is. De ilyen és így kell elfogadni. Szükség van rátok, hogy a sok "dilettáns" önerős építkező mint én is meg tudja kérdezni, hogy a ,, mester így mondta szerintetek is így van".

Más: Jött a szervizes kicserélte a nyomásmérő órát mert az se mért jól. És hallgatnánk a kazán "nyikorgását" amire megjött az áramszünet
:-(( így a vizsgálódást áttettük a jövő hétre. Azt mondja a manus egyszer találkozott idáig ilyen problémával a praxisa során annak a kazánnak a hőcserélőjét kellett kicserélni és az megoldotta a problémát. Hát várom a jövő hetet.

Üdv: Jenő

Tudom: A fogadatlan prókátornak az ajtón kívül a helye. De azért leírtam ezeket a gondolataimat.

greenlak Creative Commons License 2002.02.07 0 0 22
Szia Second!

" Nem tudok én olyan sokat... " ,nana az öndícséretet is káros, de az ön alá becslés
( de szépen van mondva)sem a hosszú boldog élet titka :(-:).
greenlak

Előzmény: second (20)
ZP Creative Commons License 2002.02.07 0 0 21
Hi!

Köszi a válaszokat!

A víz olyan kemény mint a beton ;-) (Tatabánya)
Több helyről hallottam, hogy a mágneses vízlágyító (Gel, Antikal, ca. 11 kHUF )valamennyire hatásos, jóval ritkábban kell vízkövezni a boylert.

Vennék én ioncserélőset, de amiről hallottam, az több százezer forint, arra meg most nem "fussa".
Ha tudsz olcsóbban, szólj légyszíves!

Szűrőt természetesen én is rakok be.

Ciao

ZP

second Creative Commons License 2002.02.07 0 0 20
Jenő,

érdeklődéssel várom az újabb híreket. :)

Mellékesen azt szeretném kérni - ha nem probléma -, hogy a gépészeti tervezés fontosságát igen, de engem ne reklámozz ennyire, mert egy ideje ez nagyon feszélyez. Nem tudok én olyan sokat...
Kössz! :)

Sec.

Előzmény: Tisza Jenő (19)
Tisza Jenő Creative Commons License 2002.02.07 0 0 19
Sziasztok!

Örülök, hogy lett egy ilyen topic is, szerintem kellett már! Igy legalább nem kell szétbombázni a másik topicokat a huje kérdéseimmel! De annak mégjobban örülök, hogy Sec már meg is találta a topicot és már osztja is az okosságokat! :-))) Halgassatok rá megéri!
Az építkezési kiadásokban egy nagyon jelentős részt foglal el a gépészet tehát komolyan kell venni és TERVEZTETNI megéri nem elég a gázszerelő saccolására halgatni!

Sec ma jön a beüzemelő szerelő elvileg mert már egy hete igérgeti. Majd megírom a fejleményeket!

Üdv: Jenő

bobbobek Creative Commons License 2002.02.06 0 0 18
Herr X
nem gaz, mert a vizvezetekezes meg vagy egy het, mire belekezdek.

Sec
kosz szep

ZP
csakegy kerdes, nem okoskodni akarok - a vizedet megmeretted mar kulonben? en is azt hittem, hogy jo lenne egyet bekotni, de megmertek a lagysagat, es jobb, mint a hatarertek - penz marad a zsebemben. viszont reszecskeszurot azt rakni fogok. Sec-nek igaza van, az ioncserelos jobb, mint a magneses, szaki nem vagyok, de en is utananeztem a dolgoknak, es fuggetlen emberektol ilyen valaszokat kaptam...

------------

arra tudnatok tippet mondani, hogy mivel szoktak a vizvezetekszerelok ezeket a kicsi lejteseket beallitani? pl. 1.2mm-t eleg durva lenne centivel beloni...

kosz

Herr X Creative Commons License 2002.02.06 0 0 17
Bobbobek

Bocs, rosszul emlékeztem.

Előzmény: second (16)
second Creative Commons License 2002.02.06 0 0 16
bobbobek

A WC szennyvíz ágvezeték lejtése legalább 0,012m/fm (1,2%), a mosogatóénak 0,025m/fm (2,5%). (MSz 04-134-1991)

ZP,

ha az a mágneses jóság valóban lágyítja a vizet, akkor elég a hidegvízvezetékben alkalmazni, ha nem, akkor meg egy sem kell belőle. Vízlágyító berendezésből alkalmazhatnál ioncserélőset is.

Sec.

ZP Creative Commons License 2002.02.06 0 0 15
Sziasztok!

Nagyon sürgos tanácsra lenne szükségem, hétvégén kötöm be a fürdőt.

Amennyiben mágnese vízlágyítót alkalmazok a házba bejövo hidegvíznél, akkor kell-e még egy ilyen kütyü a használati melegvíz keringetése esetén a melegvíz vezetékbe?

Az elektromos szerkezet használata esetén kell, adalékosat (polifoszfát) meg nem igazán szeretnék használni.

Segítségeteket előre is köszönöm

ZP

Herr X Creative Commons License 2002.02.06 0 0 14
A kénessav és a szénsav gyenge savak. Pl. kioldják/marják a malterből a mész származékokat. Márpedig malter nélkül a téglák csak egymásra vannak rakva...

A szennyvíznél, ha jól emlékszem, akkor 0.5-1%, azaz 0.5-1cm/m a "lejtés" (majdnem vízszintes).

Ha túl nagy a lejtés, akkor a "sűrű" anyag "lemarad" a vízhez képest és "megáll".

Előzmény: bobbobek (13)
bobbobek Creative Commons License 2002.02.05 0 0 13
KEMENY
azt hiszem, hogy nalam most meghuzott a kaki-rele ezzel a kemenydologgal kapcsolatban, belevilagitottam, de sehol egy deka belelest sem talaltam benne.
viszont az elozo tulajnak ez a cucc mar legalabb olyan regen installalva lett, mint greenlak-nak (lehet, hogy ezert lett engedelyezve hogy a gazmero is egy helysegben legyen vele), ugyhogy azt hiszem, hogy holnap en is elkerem azt a kemenysepros atveteli igazolast, biztos ami biztos...

kemiabol en tok nulla vagyok, a kenessav, meg a szensav mi jot csinalnak?
------------------------
Vizszereleshez lenne egy kerdesem: valaki irja mar meg nekem legyen szives, hogy pontosan mennyi lejtest kell adni 1 meteren a szennyvizcsonek a slozibol es mennyit a lefolyocsonek a mosogatoktol. ?

ahany konyvet megneztem/embert megkerdeztem, mind mast mondott...

kosz, bob es bobek

greenlak Creative Commons License 2002.02.05 0 0 12
Szia Herr X!

Nos ellátogattam az oldalra és megtekintettem az elrettentő pédákat, érdekes de nálam ilyen még nem fordult elő, még folt sincs a kéményen sehol sem, egyébbként az érdekes, hogy valaki megvárja, hogy ilyen ramaty állapotba kerüljön a kéménye.
A gázos cucc meg abszolúte hivatalosan üzemel a kéménybe ugyanis őrzőm a kémény átvételi és használatba vételi bizonylatot a kémény seprőktől.
ill lehet, hogy hihetelen de amikor jönnek-jönnek kopogtatnak a kémény " előfizetői díjért" én mindig meg nézetem és a bizonylatot elteszem a kéményről ( ez annyi a számlára ráíratom jó vagy sem a kémény ) ígyhát úgy érzem én maximálisan igyekszem betartani a szabályokat.
A bélelésnél is egyertértek a miértjével csakhát ugye ez némi bontás, vakolás, festés, csempézés stb jár együtt és nagyon bosszantó mivel 4 éve készült el a konyha a beépített bútorral, de ha menni kell hát menni kell.
Köszönettel
greenlak

Előzmény: Herr X (10)
Herr X Creative Commons License 2002.02.05 0 0 11
Ja, hogy miért kell bélelés a gázos cuccokhoz:
(Forrás: www.scheidel.hu)

Régebben a "kéményprobléma" nem jelentett gondot, hiszen az akkori tüzelési technikáknak köszönhetően (fa, szén) a füstgáz magas hőfokon távozott a kazánból, így még gyenge szigetelés melletti hő veszteség ellenére sem érte el a kicsapódási hőmérsékletet. Ma viszont a korszerű, energiatakarékos gázkazánok idején a probléma megoldása gondos tervezést és időtálló, megbízható kéménytechnikát igényel.

Tehát bélelés nélkül a pára lecsapódik a kémény falára, amely egyrészt áztatja a kéményt, másrészt az égési gázokkal vegyülve savakat képez:

CO2+H2O = H2CO3 szénsav
SO2+H2O = H2SO3 kénessav

Üdv: Herr X

Előzmény: Herr X (10)
Herr X Creative Commons License 2002.02.05 0 0 10
Szerintem ne nagyon hivatkozz arra, hogy jelenleg is gázos cucc megy a kéménybe.
Gázos készülék esetén mindenképpen aluminium bélelt kémény kell (vagy Schiedel). Ez előírás.

Annó nekünk is béleltetni kellett, amikor gázkazánra álltunk át.

Előzmény: greenlak (8)
second Creative Commons License 2002.02.05 0 0 9
bobbobek,

nekem nincsen elég gázos gyakorlatom, amit tudok annak alapján nem terveztem volna közös helyiségbe, de az a non plus ultra, amit a gázszolgáltató elfogad. Azért ha a kazán felett engedélyezik a gázmérőt, azon csodálkozni fogok.

Nem ismerem a körülményeket, de miért nem teszed a mérőt és a biztosítékokat valami kis előszobaszekrénynek álcázott izébe?

greenlak,

nagyon sajnálom, de a kéményekkel kapcsolatos előírások terén nem tudok többet nálad. Próbálok valamit kideríteni, de nem áltatlak.

Sec.

greenlak Creative Commons License 2002.02.04 0 0 8
Szia Second !

Az előző építkezés-felujítás topicban elhangzott egy kérdés a kéménnyel kapcsolatban, most nekem is lenne egy aprócska kérdésem lehet, hogy nem itt kellen kérdeznem, de hálás lennék ha közelebb vinne a megoldáshoz.
Ugye mint említettem, úgy tünik a teljes rendszert cseréljük és itt jött a probléma a KÉMÉNY.
A jelenlegi gázvízmelegítönk üzemel az adott kéménybe melyet cserélni fogunk egy kombi készülékre, a mostani készülék egy régi 89'-es darab az új meg egy korszerű készülék lessz, de a kémény nem bélelt és a a kereskedő álltal javasolt (mát mint a cirkóhoz) szakszervíz jelezte csak akkor üzemeli be a készüléket ha kéményseprők a kéményről kiadják a használatba vételi engedélyt.
A probléma itt leledzik mikor kb. 1 hónapja érdeklődtem akkor azt a tájt. kaptam semmi gond huzatmérés és ha minden OK akkor, nem kell béléni a mai nap viszont azt közölte egy másik hang semmi estre sem adnak engedélyt az új és mégkorszerübb készülék bekötésére sem.
A kérdésem az volna, hogy kötelezö vagy csak ajánlott a kéménybélelés, egyébbként a kéményt igy bélelésnélkül csont nélkül átvette a kéménysepregető igaz 95'-ben.
Köszönettel
greenlak

bobbobek Creative Commons License 2002.02.04 0 0 7
a gazmerom nekem most is egy helysegben van a kazannal (az eloszobaban), ugyhogy erre kivancsi leszek mit mondanak a gazos kollegak, mert szereztem egy telefonszamot, ahol ezt meg tudom toluk kerdezni, de gondolom nem adtak volna at az elozo rendszert, ha nem felelt volna meg nekik...

egymas alatt mondjuk elfernenek, mert majdnem 3m a belmagassagom, bar van egy kis piros praktiker-fele tagulasi tartalyom (tenyleg, ennek a kazan folott, vagy alatt kell lennie?) ami miatt kicsit zsufolt lenne a hely, de megoldhato.

termeszetesen csak akkor, ha nem masfel meteres tavolsagok vannak kotelezoen eloirva egymastol :)

Előzmény: second (6)
second Creative Commons License 2002.02.04 0 0 6
bobbobek,

az egyenes csőszálakat (ami a bontás után maad belőlük) fel tudod használni, de az idomokat nem, mert a rézcsöves szerelés elsősorban forrasztást jelent, ami roncsolás nélkül nem oldható. A szerelvények (szelepek, elzárók stb.) temészetesen szintén használhatók, ha az állapotuk engedi.

Azt nem tudom, hogy a villamos hálózat kialakítására milyen szabályok vonatkoznak. Csak sejtem, hogy a kazánhoz túl közel a villamos biztosítékszekrény sem lehet. Az azonban tuti, hogy a gázmérő és a kazán nem lehet egy helyiségben.
Egymás felett amúgy sem férne el a három cucc.
Általában a gázberendezések elhelyezésével kapcsolatban érdemes a helyi gázszolgáltatót megkérdezni, mert ők engedélyezik a tervet.

Sec.

Előzmény: bobbobek (5)
bobbobek Creative Commons License 2002.02.01 0 0 5
Aha, kosz, es azzal kapcsolatban van esetleg valami tapasztalatod, hogy a most benn levo szerelvenyeket (rezcsovek, konyokok, stb) vajon szabad-e, vagy celszeru-e az ujraszereleskor felhasznalni?

naes egy ujabb kerdes (van am meg :))

szabad-e a cirkokazanom kozvetlen kornyekere a villamos kismegszakitok dobozat tenni? ezt ugyan mar megkerdeztem a villanyszerelo topikban is, de fogalmam sincs, hogy hol tudna erre valaki valaszt adni, ugyhogy megprobalkozok vele itt is...
arrol lenne szo, hogy nem akarnam hogy a lakasban osszevissza csufitsak a falakat a gepeszeti berendezesek, ugyhogy szeretnem oket egy fix helyre felrakni, ezert a gazmero orat, a kazant, meg a villamos dobozt ugy nagyjabol egymas fole szeretnem felszerelni. nem tudom, vajon erthetoen nyogtem-e ki a mondanivalom...

szoval ha valaki tudna segiteni, azt nagyon megkoszonnem.

Előzmény: second (3)
greenlak Creative Commons License 2002.02.01 0 0 4
Szia Second!

Nos arrak gondoltam, hogy új cirkó-t is beszereznék, egy Stiebel-Eltron készülékkel szemezek kb 1 hete és ez tartalmzza a tartályt is.
Köszönöm szépen a választ!
üdv:
greenlak

Előzmény: second (3)
second Creative Commons License 2002.02.01 0 0 3
greenlak,

különösen nagy hatásfoknövekedésre ne számíts. Ha a csövek állapota nem indokolja a cserét, akkor az általában önmagában meg nem térülő beruházás. Ha azonban azok is olyan vaczak állapotban vannak, mint a radiátorok voltak (erre van esély), akkor inkább egy füst alatt legyen meg a felújítás. Arra azért figyelj, hogy a csőhálózat cseréjével a rendszer teljes hidraulikája megváltozik, érdemes ellenőrizni, hogy a régi szivattyú megfelelő lesz-e.
A rendszer zárttá tétele jó gondolat, mert a nyitott tartályon keresztül nagyobb az oxigén bejutásának a kockázata, ami a korróziós problémák egyik forrása lehet. A zárt tágulási tartály kiválasztásakor nem lenne szerencsés a nyitott tartály méretéből kiindulni, mert a a rendszer térfogata és ezzel táguló térfogat is sokat változik, ha a nagy vízterű radiátorok helyett lapradiátorok, a vastag csövek helyett vékonyabbak lesznek. Előfordulhat, hogy spórolhatsz az ügyön, ha nem kell feleslegesen nagy tartályt venned. Mindazonáltal a szükségesnél kisebbet ne vegyél!

bobbobek,

a hidraulikai méretezést valószínűleg nem tudod saját magad segítség nélkül megcsinálni. Azzal talán meg lehet próbálkozni, hogy egy csöves céggel kiszámoltatod, ha utána tőlük veszel csövet.

Sec.

bobbobek Creative Commons License 2002.02.01 0 0 2
Nekem is az volt a bajom, hogy a gepeszeti dolgokhoz sokat kellett bogaraszni a fo epitkezos forumot...

Hello second, pontositok akkor. szoval van egy vastag 22mm-es rezcsovem, es a dolog ugy nez ki, hogy mivel par falat is mozgatok a lakasban, ezert biztos mostmar, hogy ujra lesz tervezve a nyomvonala a futesnek. a radiatorok maradnak, viszont ha nem muszaly, akkor valoban vekonyabb csovekkel dolgoznek inkabb.

Mit javasolsz tehat, erdemes egy szakemberrel kiszamoltatnom a terfogataramot, es abbol a csomereteket bemeretezni, vagy meg tudom en azt (ismerve a radiatorok mereteit) laikuskent is csinalni?

udv, es kosz a segitseget

Előzmény: second (0)
greenlak Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1
Sziasztok !
Nagyon szuper, hogy külön topic indult e témakörben,így nem kell az előző kettőben a gépészeti megoldásokkal kapcsolatos hozzászólásokat kicsemegézni, meg aztán bár laikus vagyok a témában, de meg ér egy külön topicot.
A fűtéscsővel kapcsolatban én is hasonlóan jártam, mint bobbobek kilyukadt a kb 25 éves tapos lemezradiátorunk két egymást követő évben a fűtési szezon indulásakor. Belefáradtunk a víztelenités, hegesztés, festegetés jav. stb; stb, ezért úgy gondoltuk, hogy radiátort cserélünk az egész lakásban, és ekkor jött a fűtésszerelő aki közölte, hogy bizony a vastag (3/4" és 5/4" ) vas fűtés csöveinket szerencsés volna kicserélni korszerű réz csövekre, melyek átmérője hozzá lenne igazítva a radiátorokban szállítandó víz mennyiségéhez ( lehet, hogy nem pontosan idéztem ) ja és most nyílt tágulási tartályos rendszerünk van, mert egy régi szenes kazános akkor még gravitációs fűtés rendszert adoptáltak a szüleim egy cirkó gázkazánhoz.
Először sokkolóan hatott, hogy a radiátor cseréből komplett fűtési rendszert kell csinálni,de úgytűnik nem megvágni akar bennünket a szerelő hanem próbál a jó és hatékony fűtési rendszerre rávilágítani ha már úgy is felfordítjuk a lakást.
Az új felállás: rézcső+ lapradiátor+ zártrendszer.
A kérdésem Second-hoz az volna jól gondolkodunk és tényleg hatékonyabb és gazdaságosabb lessz a fűtés vagy tényleg "beugratás", még lefujható ez egész!?( Természetesen csak radiátort is cserél a fent leírtakat nem kell megcsinálnuk mi választunk).
Elnézést a "bő szájért"!
üdv.
greenlak
second Creative Commons License 2002.02.01 0 0 0
bobbobek,

A radiátorokat akarod egymással összekötni?

Hogy milyen átmérőjű bekötővezetékre van szükség a radiátoraidhoz, meg egyáltalán az egész rendszerbe az a térfogatáram nagyságán múlik elsősorban. Nagy általánosságban bekötővezetéknek 1/2" elég szokott lenni, de réz csőből kisebbet is el tudok képzelni. (Apropos a réz csövek méretét nem collban adják meg... )
Nagy átmérőjű csövek a gravitációs melegvíz fűtések korában kelletek, mert ott kicsi a felhasználható nyomáskülönbség. Ma már szinte senki nem épít gravitációs fűtést, egyrészt mivel senki nem akar hatalmas csöveket nézegetni, másrészt a termosztatikus szelepekkel meg se moccanna a fűtés, harmadrészt pedig az elterjedt falikazánokban eleve benne van a szivattyú. Így igazából nem is értem ezt a "ha van keringetőszivattyú, akkor..." kezdetű mondást.

Sec.

Előzmény: bobbobek (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!