Keresés

Részletes keresés

greenlak Creative Commons License 2002.02.01 0 0 4
Szia Second!

Nos arrak gondoltam, hogy új cirkó-t is beszereznék, egy Stiebel-Eltron készülékkel szemezek kb 1 hete és ez tartalmzza a tartályt is.
Köszönöm szépen a választ!
üdv:
greenlak

Előzmény: second (3)
second Creative Commons License 2002.02.01 0 0 3
greenlak,

különösen nagy hatásfoknövekedésre ne számíts. Ha a csövek állapota nem indokolja a cserét, akkor az általában önmagában meg nem térülő beruházás. Ha azonban azok is olyan vaczak állapotban vannak, mint a radiátorok voltak (erre van esély), akkor inkább egy füst alatt legyen meg a felújítás. Arra azért figyelj, hogy a csőhálózat cseréjével a rendszer teljes hidraulikája megváltozik, érdemes ellenőrizni, hogy a régi szivattyú megfelelő lesz-e.
A rendszer zárttá tétele jó gondolat, mert a nyitott tartályon keresztül nagyobb az oxigén bejutásának a kockázata, ami a korróziós problémák egyik forrása lehet. A zárt tágulási tartály kiválasztásakor nem lenne szerencsés a nyitott tartály méretéből kiindulni, mert a a rendszer térfogata és ezzel táguló térfogat is sokat változik, ha a nagy vízterű radiátorok helyett lapradiátorok, a vastag csövek helyett vékonyabbak lesznek. Előfordulhat, hogy spórolhatsz az ügyön, ha nem kell feleslegesen nagy tartályt venned. Mindazonáltal a szükségesnél kisebbet ne vegyél!

bobbobek,

a hidraulikai méretezést valószínűleg nem tudod saját magad segítség nélkül megcsinálni. Azzal talán meg lehet próbálkozni, hogy egy csöves céggel kiszámoltatod, ha utána tőlük veszel csövet.

Sec.

bobbobek Creative Commons License 2002.02.01 0 0 2
Nekem is az volt a bajom, hogy a gepeszeti dolgokhoz sokat kellett bogaraszni a fo epitkezos forumot...

Hello second, pontositok akkor. szoval van egy vastag 22mm-es rezcsovem, es a dolog ugy nez ki, hogy mivel par falat is mozgatok a lakasban, ezert biztos mostmar, hogy ujra lesz tervezve a nyomvonala a futesnek. a radiatorok maradnak, viszont ha nem muszaly, akkor valoban vekonyabb csovekkel dolgoznek inkabb.

Mit javasolsz tehat, erdemes egy szakemberrel kiszamoltatnom a terfogataramot, es abbol a csomereteket bemeretezni, vagy meg tudom en azt (ismerve a radiatorok mereteit) laikuskent is csinalni?

udv, es kosz a segitseget

Előzmény: second (0)
greenlak Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1
Sziasztok !
Nagyon szuper, hogy külön topic indult e témakörben,így nem kell az előző kettőben a gépészeti megoldásokkal kapcsolatos hozzászólásokat kicsemegézni, meg aztán bár laikus vagyok a témában, de meg ér egy külön topicot.
A fűtéscsővel kapcsolatban én is hasonlóan jártam, mint bobbobek kilyukadt a kb 25 éves tapos lemezradiátorunk két egymást követő évben a fűtési szezon indulásakor. Belefáradtunk a víztelenités, hegesztés, festegetés jav. stb; stb, ezért úgy gondoltuk, hogy radiátort cserélünk az egész lakásban, és ekkor jött a fűtésszerelő aki közölte, hogy bizony a vastag (3/4" és 5/4" ) vas fűtés csöveinket szerencsés volna kicserélni korszerű réz csövekre, melyek átmérője hozzá lenne igazítva a radiátorokban szállítandó víz mennyiségéhez ( lehet, hogy nem pontosan idéztem ) ja és most nyílt tágulási tartályos rendszerünk van, mert egy régi szenes kazános akkor még gravitációs fűtés rendszert adoptáltak a szüleim egy cirkó gázkazánhoz.
Először sokkolóan hatott, hogy a radiátor cseréből komplett fűtési rendszert kell csinálni,de úgytűnik nem megvágni akar bennünket a szerelő hanem próbál a jó és hatékony fűtési rendszerre rávilágítani ha már úgy is felfordítjuk a lakást.
Az új felállás: rézcső+ lapradiátor+ zártrendszer.
A kérdésem Second-hoz az volna jól gondolkodunk és tényleg hatékonyabb és gazdaságosabb lessz a fűtés vagy tényleg "beugratás", még lefujható ez egész!?( Természetesen csak radiátort is cserél a fent leírtakat nem kell megcsinálnuk mi választunk).
Elnézést a "bő szájért"!
üdv.
greenlak
second Creative Commons License 2002.02.01 0 0 0
bobbobek,

A radiátorokat akarod egymással összekötni?

Hogy milyen átmérőjű bekötővezetékre van szükség a radiátoraidhoz, meg egyáltalán az egész rendszerbe az a térfogatáram nagyságán múlik elsősorban. Nagy általánosságban bekötővezetéknek 1/2" elég szokott lenni, de réz csőből kisebbet is el tudok képzelni. (Apropos a réz csövek méretét nem collban adják meg... )
Nagy átmérőjű csövek a gravitációs melegvíz fűtések korában kelletek, mert ott kicsi a felhasználható nyomáskülönbség. Ma már szinte senki nem épít gravitációs fűtést, egyrészt mivel senki nem akar hatalmas csöveket nézegetni, másrészt a termosztatikus szelepekkel meg se moccanna a fűtés, harmadrészt pedig az elterjedt falikazánokban eleve benne van a szivattyú. Így igazából nem is értem ezt a "ha van keringetőszivattyú, akkor..." kezdetű mondást.

Sec.

Előzmény: bobbobek (-)
bobbobek Creative Commons License 2002.01.31 0 0 topiknyitó
Gondoltam most, hogy az egyik rez futescsovemet ugyesen elvagtam, aztan megusztattam a nappalit, miert is ne lenne egy ilyen rovat!?

Temanyito kerdesem: ha DK-NK radiatorjaim vannak (Dunaferr) azoknal szamit-e, hogy milyen atmeroju futescsovekkel kotom oket ossze? ahany szaki latta mar a futest a lakasban, mindegyik mast mondott.

Jelenleg van egy "gerinc" vezetek, ami haromnegyedes, amirol agaznak le a radiatorokhoz a felcollos csovek, de az egyik legnagyobb szaju szaki szerint, ha van keringetoszivattyum, akkor erdemesebb mindenhol a felcollos, mert... azt mar elfelejtettem :)
de a lenyeg, hogy mondott egy indokot, amit kicsit gyanusnak talaltam.

szoval segitsetek.

kosz, bob es bobek

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!