Keresés

Részletes keresés

TOM Creative Commons License 2003.03.31 0 0 1019
Sziasztok!
Kazan temaban ki miert NEM A Vie...-t valasztotta?
Az aran kivul volt valami aki miatt nem ezt valasztottatok/ valasztanatok?
Kosz,
TOM
zspeti Creative Commons License 2003.03.31 0 0 1018
Ja, én tudom, hogy ez így működik, csak felháborítónak tartom. Mondjuk az építkezés egésze egy kész idegbaj, ami az engedéjek, anyagok, mesterek, stb "beszerzését" illeti. Akinek ez nem tetszik az építtethet kulcsrakészen egy válalkozóval. Nem lesz idegbajos az építkezés közben csak később amikor rájön, hogy mi mindent elbaltáztak a "hozzáértők". Engem sokkal kevesebb hibáért/nem hozzáértésért úgy rúgnának ki, hogy szállnék mint a sóhaj. Ezek meg továbbra is igen jól megélnek a kontárságukból. Tisztelet a kivételnek.

Bocs, hogy OFF voltam, többet nem fordul elő. ÍÍÍgérem (ahogy a szaki igéri, hogy holnapra jön és megcsinálja... :-)

wotan Creative Commons License 2003.03.31 0 0 1017
ezeket szerinem egy epuletgepesz megmondja, ugyis tervezni kell hozza. IMHO ezt nem erdemes önképzőköri "azt hallottam hogy" módon megoldani...

w.

Előzmény: Satriani (1016)
Satriani Creative Commons License 2003.03.31 0 0 1016
Sziasztok,

2 kerdesem lenne:

1. (ez kemennyel kapcsolatos): belelt kemeny atmeroje, gondolom egyreszt a kemeny magassagamak a fuggvenye, de lehet a kazan tipusanak a fuggvenye is ? (valami ilyesmit olvastam lejjeb,hogy 24kW-os kazanhoz 130mm-es kemeny...). Es ha igen akkor csak a kazan teljesitmenyetol fugg, vagy tipusatol is fugghet? Azert kerdezem mert bar most turbos kazanom lesz azert valamikor nehany ev mulva majd a pincebe szeretnek helyezni egy kazant es meg fogalmam sincs rola milyen tipusu lesz, milyen eloirasai lesznek a kemenyre vonatkozolag...de kemenyhez nem szeretnek majd akkor piszkalni csak azert hogy a kazan elvarasainak feleljen meg...

2. a futesem gazkazannal lesz megoldva de ra szeretnek segiteni egy vegyes tuzelesu kazannal is. Ki tud, ki latott erre peldat ? A megvalositas erdekelne, hogyan lehet osszehozni a rendszert hogy a ket kazan hatekonyan, egymast segitve tudjon futeni ?

Kosz !

RodrigeZZ Creative Commons License 2003.03.31 0 0 1015
Nézd, ha a hatóság előírja, és jogszabáky nem, attól még vagy megcsinálom, és 30 napon belül van engedélyem/hozzájárulásom, vagy fellebbezek orrba-szájba és mondjuk 1-2 év múlva nekem lesz igazam:-((

A kémény nálunk a következőképpen működött:
Ép. engedély előtt kellett a hatósi véleménye a kéményseprőknek. Ebben az építés közbeni ellenőrzést is előírták + a végleges használatbavételi engedélyeztést.
A kémény Schiedel 30 év garanciával+hivatalos műszaki megfelelőségi bizonyítvánnyal (így árulják). Úgy gondoltuk, hogy tekintettel a kémény műszaki engedélyeire, a "közbenső ellenőrzést" megspóroljuk. (kb 10000Ft.) Nem sikerült. A kész kéményre kellett kérni egy "építés közbeni" ellenőrzést, majd miután ez elkészült (2hét sürgetve) meg lehetett kérni a végleges engedélyt. A dolog januárban kezdődött, másfél hete hoztam el a használatbavételi engedélyt (jelentős kenőcsöléssel).

_Tudom_, hogy szívattak, de mit tehetek ellene? Építkezés közben az idő pénz! Sok pénz! Ha fellebbezek, mondjuk elfogadják, de akkor is csúszok min. 2-3 hónapot addig több veszteségem lesz, mint az összes kenőpénz és engedélyezési költség együtt.

Előzmény: zspeti (1014)
zspeti Creative Commons License 2003.03.31 0 0 1014
Látom, a kéménybélelés/nem bélelés hozzászólásom elég sok embert érint, ezért leírom az említett újságcikk pontos adatait.

Szép házak 2002/06-os szám, 88-89-es oldal. A cikk szerzője Dr. Meszléry Celesztin.

"Ma már előre tudható, hogy az adott kéményben lesz-e folyamatos kondenzáció (mert induláskor mindig jelentkezik). Ha nem, akkor a bélelés felesleges költség. Sajnos, sokszor ma is feleslegesen tervezik és építik be, vagy enyhe nyomással ráveszik az állampolgárt, pedig semmilyen jogszabály nem teszi kötelezővé, még ha ezt mondják is egyes kéményseprőcégek"

Számomra ez az idézet azt jelenti, hogy lehet olyan kéményt tervezni amit nem kell bélelni, akárhogy ugrál a szakhatóság. Ha ezt a terveződ meg tudja indokolni. (lehet, hogy a tervezők hiányoztak amikor a kéményekről volt szó? :-)

wotan Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1013
Használ valaki házi szennyvíztisztító berendezést? A tapasztalatok érdekelnének.

Ilyesmi:
http://www.foek.hu/korkep/vizgazd/3-4-2-2-2-0-.html

w.

simine Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1012
Na mi egy kicsit bonyolultak vagyunk:(
Először is nem volt szakvélemény (elvi engedély, vagy mittudomén hogyis hívják) a kéményről az építési engedélyhez. A tervező nekünk nem mondta, hogy kell, Ő nem intézte, de építési engedély így is van. Most a kéményes balhé után csak annyit mondott, hogy az Önkormányzat nem kérte. Most erre mit mondjak?
Másodszor, a kéményesnek az volt a baja, hogy szerinte rövid a kémény a kazán teljesítményéhez. Ha szélesebb lenne, akkor elég lenne.
Megnéztük a kazán gépkönyvét, 130-as béléscső van előírva, 130-as van benne. Kémény huzatigény 0,1 mbar. Na most ha lenne egy képletem, nagyjából kiszámolhatnám az ehhez a kéményhuzathoz szükséges kéménymagasságot. Erre utalt az első kérésem. Ebben tudna valaki segíteni?

köszi
simine

Abraka Dabra Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1011
Pest megyében vették át a kéményünket, fel volt falazva, be volt bélelve, és nem kellett sem bonatani, sem utólag bélelni. Ez egyszerűen hülyeség. A falazás minőségét úgyse nagyon tudja megállapítani, de ha be van csövezve, akkor ennek a jelentősége mérsékeltebb. A béléscsőről viszont be kell mutatni a műbizonylatot, és a kéményépítőnek pedig nyilatkoznia kell, hogy jól csinálta. Ha nincs a kőművesnek ilyen joga, akkor legalább olyan ismerőse van, aki nyilatkozik helyette. Ennyi.
Előzmény: Szellőke (1007)
szürkesün Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1010
hozzám kijöttek közbeni ellenőrzésre, a rózsaszin kotongumi nála a tisztítónyílás(pontosabban az a kis ajtócska) volt és a tetejéről hiányzott a lap(mivel még nem volt kész). De mikor legközelebb jött már csak azt nézte ami előzőleg nem volt megfelelő.
Ami furcsa volt számomra, hogy az időpontot a központ adta meg,de a mobilszámát az ellenőrnek nem adták meg, nehogy órára pontosan tudjak ott lenni:(
Előzmény: RodrigeZZ (1006)
Elm Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1009
Semmi gond nem lesz ezzel, nalunk is igy csinaltak. Meg nyilatkozatot sem kertek az epitotol, elvegre a terveben benne van milyen kemeny kell, es at fmv felelossege, hogy olyan is legyen epitve +minosegre is megfeleljen. Nalunk az ellenorzest akkor csinaltak, amikor be volt vakolva es le volt festve a kemeny.
Benezett a ficko a tisztitoajton, hogy van-e benne tenyleg beles, oszt annyi.

Az utolagos beleles sokkal macerasabb, nem is jo megoldas az valojaban, csak meglevonel nincs mas nyilvan. Korbeepitve kell csinalni azt...

Jo lesz az.

RodrigeZZ Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1008
Az építési engedély kiadásának feltétele, hogy a kéményseprők véleményezzék a kéménytervet.
E hatósági szakvéleményben rögzítiki, hogy a tervezett kémény az előírásoknak megfelel, (ez idáig biztos, különben nincs építési eng), valamint azt, hogy mikor, hogyan kell további ellenőrzéseket elvégeztetni velük.
Ha nem írják elő az építés kezdeti, közbeni ellenőrzés szükségességét, akkor csak a végleges használatbavételi engedélyhez kell kérni a vizsgálatot.
Egyébként marha nehéz egy kéményt utólag szigetelni és bélelni mondjuk 10 méter hosszon:-) (szvsz szigetelni nem is lehet) Minden normális kőmíjes építés közben csinálja.

R

Szellőke Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1007
Sziasztok,

nem tudja valaki, hogy Pest megyében mit szólnak ahhoz a kéményesek a lakhatási kérésekor szükséges kéményátvételkor, hogy a kőművesek építették a gázkéményt, korracél csővel bélelték, de nem utólag húzzák bele, hanem a szigetelőanyaggal körbetekerve körbefalazzák?

Egyik gépészkivitelező, akitől ajánlatot kértünk olyasmit emlegetett, hogy ezt nem engedélyezik, mert nem tudják a falazás minőségét megállapítani, csak akkor, ha béleletlenül megvizsgálják és utólag béleltetjük ki. Ez elég negy szívás lenne, mert kéménybontás nélkül nem tudjuk eltávolítani a béléscsövet?

Mit tudtok hozzászólni? Bármi ötlet érdekel!

RodrigeZZ Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1006
A dolog ennél sokkal 1xűbb.:-(((
Ha van1 kéményed, és be akarod kötni a gázt, KELL kéményseprőipari szakvélemény. A kéményseprő cég (kft!!!) SZAKHATÓSÁG (a fene egye meg). No ha ők előírják, hogy rózsaszín kotongumival kell kibélelni a kéményt, mindaddig, amíg ez nem történik meg, nem adnak használatbavételi engedélyt, a gázos nem ad hozzájárulást a kazán üzembehelyezéséhez stb.
Ja és fellebbezésnek helye van ugyan, de azt is a kéményesek bírálják el.

R.

Előzmény: zspeti (1004)
wotan Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1005
ja, lehet schie.. kéményt is venni pl, az nincs bélelve. A téglából építettbe viszont kell béléscső, mert - mint nálam okosabbak már írták ebben a topikban is - a füstgáz kisebb hőmérsékletű, ezért kicsapódik amíg kiér a kéményen és xxsav képződik, ami szétmarja a fugát -> bejön a gáz

w.

Előzmény: zspeti (1004)
zspeti Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1004
Itt és egyéb fórumokon mindenki arról beszél, hogy gázkazánhoz kötelező a kémenyt bélelni. A Szépházak magazin januári vagy februári számában volt egy cikk a kéményekről, amiben DR. Valaki (elnézést tőle, de most nincs itt az újság) leírta, hogy ezzel kapcsolatban tévedésben vannak az épitkezők, mert gazkazán nem = kéménybélelés. Gondolom ezt a tévedést meg jól kihasználják a bélelő iparosok. Ha érdekel valakit (és nem felejtem el) hétfőre megkeresem a cikket a pontos leírás végett.
szürkesün Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1003
sajnos igaz:(

http://www.construma.hu/info_latog.php

Előzmény: szürkesün (1002)
szürkesün Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1002
ez biztos ???
Előzmény: wotan (1001)
wotan Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1001
construma: egy másik topikban olvastam, h csak 12 lesz közönségnap. Lesz ott tolongás...

w.

Előzmény: szürkesün (999)
szürkesün Creative Commons License 2003.03.28 0 0 1000
1000
:)
szürkesün Creative Commons License 2003.03.28 0 0 999
Aki még nem tudná: Ápr 8-12 CONSTRUMA !!!
szürkesün Creative Commons License 2003.03.28 0 0 998
Nem vagyok szaki, csak velem is kekeckedtek:(
van rá szabvány - "sima" tüzelésnél 14x14cm belmérettel, de BEVAKOLVA !!!
Gázkazán esetén bélelni kell, szarufától legalább 10cm-re kell legyen, alsó-felső tisztítónyílás, stb,stb.
Előzmény: simine (997)
simine Creative Commons License 2003.03.28 0 0 997
Sziasztok!

A fűtéshez ugye általában kémény is kell. :) Tudnátok nekem kémény ügyben segíteni? Nem tudjuk, hogy a kéményseprők kekeckednek, vagy tényleg rossz a kémény. Ha valakinek szakmába vág, segítsen már ki valami képlettel, amivel kéményt lehetne méretezni.
köszi
simine

Abraka Dabra Creative Commons License 2003.03.26 0 0 996
SD Isotwin
Előzmény: H3x (994)
wotan Creative Commons License 2003.03.25 0 0 995
vaillant, saunier duval biztos tudja

olvass vissza vagy nezd meg a honlapokat

w.

Előzmény: H3x (994)
H3x Creative Commons License 2003.03.25 0 0 994
Sziasztok,

Volt szó a fórumon olyan kombi kazánról, ami átfolyós módon adja a HMV-et, de van benne
egy puffer tartály - amit talán még melegen is tart -.
Megmondanátok a típusát és hogy milyenek vele a tapasztalatok ?
Esetleg ajánlhatnátok több típust is, ha van.
24kW körüli érdekelne.

Köszi.

wotan Creative Commons License 2003.03.25 0 0 993
Én lokálisan cselekedtem, mert így volt olcsóbb

azért érted miről van szó, nem? Azért elmondom h. a globális gondolkozás kimaradt a fenti cselekedetből...

w.

Előzmény: Herr X (991)
Satriani Creative Commons License 2003.03.25 0 0 992
megint csak egyet kell ertsek veled :)
Előzmény: Herr X (991)
Herr X Creative Commons License 2003.03.25 0 0 991
Ígérem utolsó hozzászólásom e flame-ben:

Ha a szemetet áttolom a szomszéd üres telekre, akkor nálam tiszta az utca, ellenben a szomszéd telken még a növényzet is kipusztul. (Én lokálisan cselekedtem, mert így volt olcsóbb.)

A lelkes környezetvédők tüntetnek az atomerőmű ellen, de amikor nincs áram a lakásban, akkor meg anyáznak.

Érdekes, hogy az atomhulladék is mindig valami szegény államban köt ki. A gazdag állam meg nem szennyezi a saját környezetét, a szegényben meg milyen fertő van......A gazdag szemetétől.....

Előzmény: wotan (990)
wotan Creative Commons License 2003.03.25 0 0 990
környezetvédelem: ha senki sem tesz semmit, nem is lesz semmi változás.

Think globally, act locally!

w.

Előzmény: Satriani (989)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!