Keresés

Részletes keresés

Herr X Creative Commons License 2002.02.22 0 0 43
Hali!

Lassan nekem is szükségem lesz ilyen melóra. Meg tudnád adni a főbb paramétereket? (ár, cégnév)

Ha nem akarod publikálni, akkor a herrx@freemail.hu-ra légyszíves.

Kösz: Herr X

Előzmény: bobbobek (42)
bobbobek Creative Commons License 2002.02.22 0 0 42
kisimultak a rancaim: tegnapelott egy osszehasonlithatatlanul olcsobb ajanlatot kaptam egy gazszerelo kft-tol, ami meg tervdokumentacioval (amit hivatalosan a gazmuveknek kene jovahagyni) is olcsobb, mint a korabbi gazmuvekes ajanlat.

udv, B&B

Előzmény: second (41)
second Creative Commons License 2002.02.20 0 0 41
bobbobek,

a gázszerelésre van rendelet, hogy ki végezheti. Akárki biztosan nem, valami erről szóló tanúsítvány is kell. Annak idején elég nagy felbolydulás is volt miatta, de a rendelet érvényben maradt. Az azonban biztos, hogy a mérő után nem csak a gázművek szerelhet.

Sec.

Előzmény: bobbobek (40)
bobbobek Creative Commons License 2002.02.19 0 0 40
szevasztok.

tiszerintetek a gazmero es a cirkokazan kozotti gazvezetek szakaszt kizarolag a gazmuvek szerelheti, vagy hozzanyulhat mas szakember is?

arrol van szo, hogy kijott az arajanlat a gazmuvektol, aztan seholse latom azt a beigert 5000Ft/m arajanlatot, helyette ennek legalabb a triplajaval szamoltak. :(

orulnek neki, ha a kollegakat el tudnam kuldeni a halal f@szara a pofatlan ajanlatukkal egyutt...

kosz, bob es bobek

second Creative Commons License 2002.02.19 0 0 39
Kedves Turesz!

Legyen neked! -mondanám, de nem tehetem. Minden szakmának megvan a maga zsargonja, belső használatú kifejezéstára. Az épületgépészetében az időjáráskövető szabályozás fogalom elsősorban azt a megoldást jelenti, amikor a külső hőmérséklet (és esetleg egyéb időjárási paraméter) függvényében változtatjuk a fűtési rendszer előremenő, esetleg visszatérő hőmérsékletét. Éppen azért jelenti ezt, mert sokkal korábban létezhetett és létezett ilyesmi, mint azok az intelligens szabályozó elektronikák, amikről te írtál. És bizony ez szabályozás, mert a víz hőmérsékletét folyamatosan méri a szabályozó és összehasonlítja a megadott (a szintén folyamatosan mért külső hőmérséklettől függő) értékkel. Ez tehát zárt hatásláncú irányítási kör: szabályozás. A helyiséghőmérsékletre nézve nem az, de ettől még úgy hívják, ahogy hívják.
Ehhez a feladathoz nem kell számítógép, analóg elektronikák prímán megoldják a feladatot, és a PI szabályozót nem 15 éve használja a szakma. (Thermoreg fűtésszabályozók a hetvenes évek legeleje óta léteznek és működnek!)
Az a Tempera FF készülék, aminek leírására mutató címet írtál magad is pontosan ilyen szabályozó. Ilyen készülékek dolgoznak a legtöbb hőközpontunkban. Az általad hivatkozott leírásból idézek:

"A készülék időjárásfüggő szabályozást végez: a szabályozó körönként külön méri a külső hőmérsékletet, és az épület hőtechnikai tulajdonságainak figyelembevételével kiszámítja és beállítja a fűtővíz hőmérsékleteket. A két kör fűtővíz hőmérséklete automatikusan követi a külső időjárás változását, így a szabályozó mintegy megelőzi annak hatását, és az épület helyiségeiben folyamatosan biztosítja a kívánt helyiséghőmérsékletet. Ez a szabályozási mód optimálisan alkalmazható sok helyiséget tartalmazó, nagy kiterjedésű többlakásos épületeknél, panelházaknál, ipari és kommunális létesítményeknél, ahol nem jelölhető ki egy referencia helyiség, melynek a hőmérsékletét a szabályozásnál alapul lehetne venni. Az időjárásfüggő szabályozás olyan görbített fűtési karakterisztikák alapján történik, melyeknek meredeksége az épület tulajdonságaihoz illeszthető, a készüléken állítható. "

Nekem ehhez nem kell hozzátennem sokat. Ugyanezt mondtam ezelőtt is...

Azt bevallom, hogy nem értettem mindent abból, amit írtál. Valósznűleg további definíciós válságról van szó.
Mit nevezel "fűtési jelleggörbének"?

Sec.

Előzmény: turesz (38)
turesz Creative Commons License 2002.02.18 0 0 38
Kedves Second !

Mondom hogy kevered a szezont a fazonnal.
Amiről Te beszélsz, többször jól megfogalmaztad, az az időjárás követő VEZÉRLÉS. Ezt ha még nem is 30, de már 15 éve van szerencsém "élvezni" a panelban. Ennek "korszerűsége" fel sem merült bennem. Amiről én beszélek az a időjárás függő szabályozás "ahol a kazán előremenő víz hőmérsékletének beállításánál VESZIK FIGYELEMBE a külső hőmérsékletet " Nem a külső hőmérséklethez szabályoznak, hanem a külső hőmérő adatai alapján az igencsak korszerű szabályzó kiválaszt magának egyet az előre beprogramozott fűtési jelleggőrbék közül és az szerint szabályozza (mint korábban említettem a szobatermosztát jelének függvényében) a lakás hőmérsékletét. Abban valóban tévedtem, hogy csak a többfokozatú égőfejes kazánoknál alkalmazható. Gyakorlatilag bármilyen rendszerű (egyfokozat, útöbbfokozatú, fokozatmentes, keverőszelepes vagy bármilyen rendszerhez gyártanak (de nem 30 éve, amikor a számítógépről se hallottál, nem hogy ilyen gyakorlati használatáról). Néhány hely ahol konkrét készülékeket és alkalmazásokat találhatsz:
http://epuletgepeszet.lap.hu/
http://www.vaillant.hu/
http://www.viessmann.hu/
http://www.buderus.hu/
http://www.stiebel-eltron.hu/
http://www.net23.hu/delta/ber_info/tempr_ff.htm
Kellemes böngészést !
TJ.

Előzmény: second (35)
Herr X Creative Commons License 2002.02.18 0 0 37
Én azt hallottam egy épületgépésztől, hogy a Dunaferr annyival rosszabb a VogelNootnál, hogy a belső felületkezelése nem teljesen OK. Ez nem azt jelenti, hogy <10 év kilyukad, hanem azt, hogy a fűtővíz lesz "zavaros". És ezt meg a kazánok/cirkók sinylik meg. (fűtőelem, szivattyú)

Ha nem igaz, ne kövezzetek meg. Nincs tapasztalatom, csak hallottam.

Előzmény: greenlak (32)
HGPL Creative Commons License 2002.02.18 0 0 36
Sziasztok,
Lenne egy kérdésem, nálunk a gáz és a fűtés/vízszerelés külön zajlik. (tehát más csinálja) Kérdésem, hogy a víz csatorna és a gáz vezetékek keresztezésére vonatkozóan milyen szabályokat kell betartani? (szeretném az Ő általuk mondottakat ellenőrizni)
HGPL
second Creative Commons License 2002.02.18 0 0 35
bobbobek,

amennyire én tudom a Dunaferr radiátorai jó minőségűek ami az anyagokat illeti, hőtechnikailag pedig nincsenek csodák.

turesz,

Az időjáráskövető szabályozás a fűtéstechnika fontos eleme, a megfelelő helyen, a megfelelő módon alkalmazva igen hasznos dolog.

"Szerintem az időjárás függő szabályozással kapcsolatban van némi képzavar. Ez nem arról szól, hogy a külső hőmérsékhez állítod a belsőket"
Több százezer lakásban a belső hőmérséklet értéktartása a feladata az időjáráskövető szabályozásnak.

"nem lenne zárt a szabályzási kör"
A belső hőmérséklet értéktartásaként valóban nem, ezért emlegettem vezérlést.

"Az időjárás függő szabályozás egy korszerű..."
Ilyen szabályozások 30 éve is működtek már.

"energiatakarékos forma."
Önmagában az időjáráskövető szabályozás nem jelent energiamegtakarítást.
Megvan ennek is a maga korlátja. Nagy tömegű épülek esetén, ahol a külső határoló szerkezetek hőtároló képessége nagy a külső hőmérsékletben bekövetkező változások hatása a hőveszteségben jelentős késleltetéssel jelenik meg, miközben a szabályozás számára azonnal jelentkezik. Például egy nem kifejezetten jól elhelyezett külső hőmérsékletérzékelő alaposan becsaphatja a rendszert, amikor megsüti a nap, és 5-10°C-kal többet mér a valóságosnál.

"ahol a kazán előremenő víz hőmérsékletének beállításánál veszik figyelembe a külső hőmérsékletet "
Legtöbbször nem a kazánteljesítmény és a kazán előremenő szabályozását valósítják meg, hanem a rendszer előremenőjének szabályozását egy keverőszeleppel. Ahol a fűtésen kívű más hőigényt is kielégít a kazán ott a kazán előremenőt sokszor nem lehet egy szint alá vinni. Pl. tárolós melegvízellátás van, ha kint 8-10°C van a fűtés elmehet 40-45°C előremenővel is, de ezzel 55°C-os HMV-t nem lehet készíteni.

"A belső szabályzókör azonos a hagyományos rendszerrel (egy referencia termosztát és radiátortermosztátok)"
Vendégség van, a sok ember és a főzés miatt a referencia (belső) hőmérséklet nő, közben a külső hőmérséklet csökken. A szabályozás mit fog csinálni a kazánteljesítménnyel?

Sec.

bobbobek Creative Commons License 2002.02.17 0 0 34
hello greenlak.

a ket ev alatt nalam nem sargultak, utesallosag: hat a kalapacsot nem hinnem hogy birnak :), de amugy nem kenyesek.

Előzmény: greenlak (32)
turesz Creative Commons License 2002.02.16 0 0 33
Sziasztok !

Szerintem az időjárás függő szabályozással kapcsolatban van némi képzavar. Ez nem arról szól, hogy a külső hőmérsékhez állítod a belsőket, ez teljesen eszetlenség lenne, nem lenne zárt a szabályzási kör, csak ha a radiátoraidat a külső falakon helyeznéd el. Eldönthetnéd hány fokot akarsz bennt, beállítasz pl 20fokot, felfűtöd az utcát, aztán már csak szellőztetni kell, hogy bejöjjön a meleg. Magyarul az időjárás függő szabályozás nem egyenlő az időjárás szabályozással. Az időjárás függő szabályozás egy korszerű energiatakarékos forma ahol a kazán elöremenő víz hőmérsékletének beállításánál veszik figyelembe a külső hőmérsékletet ( esetleg szélsebességet), ha kint pl nincs túl hideg, a belső hőmérsékletek fenntartásához kevesebb előremenő vízhőmérséklet is elég, töredékére csökkenhet a kazán ki-be kapcsolásának száma. természetesen az ilyen szabályozás fogadására csak a korszerűbb, többlépcsős vagy fokozatmentes kazánok alkalmasak. Autópélda: egylépcsős kazán hagyományos szabályzással = sebességváltó nélküli autó ahol csak full gáz van (te vagy a szabályzó, ha lassú a tempó nyomsz egy tövig gázt, ha gyors teljesen elveszed).
Többlépcsős kazán hagyományos szabályzással = sebességváltós autó ahol szintén csak full gáz van.
Többlépcsős kazán időjárás függő szabályzással = sebességváltós autó sebességtartó automatikával.
Hab a tortán a fokozatmentes égőfejű kazán időjárás függő szabályzással = automata váltós autó sebességtartó automatikával. A belső szabályzókör azonos a hagyományos rendszerrel (egy referencia termosztát és radiátortermosztátok). Bocs a poénkodásért !
TJ.

Előzmény: Tisza Jenő (28)
greenlak Creative Commons License 2002.02.16 0 0 32
Sziasztok!
Köszönöm a gyors választ tényleg nem voltam elég pontos, de sajnos nem volt több időm.
Nos konkrétan olyanokra gondoltam, mint szín elváltozás, festés minőségi problémát tapasztalt e valaki,ütés álloság ( nem kalapáccsal de gyerekkel).
Azért érdekel a téma ilyen nagyon, mert most akció van ( 20 % ) és VNoot-hoz nálam most jelentene 35% megtakarítást, de nincs senki aki tapasztalattal bírna a kereskedő meg úgye "Úram az olyan tuti hideg vízzel fűt".
Köszönettel
greenlak
bobbobek Creative Commons License 2002.02.16 0 0 31
hello greenlak.

nekem DK-s radiatorjaim vannak, teljesen OK, bar egy kicsit homalyos szamomra a kerdesed, mert nem tudom milyen lehet a negativ velemeny ilyen kerdesben... mivel most szamoltattam ujra epuletgepeszekkel a lakas radiatorszuksegletet, ezert boldogan jelentem, hogy ket radiatorom felszabadult (ket evesek):

egy 1630-as DK
egy 1100-as DKEK

arban megegyezunk, ha esetleg a tipus mellett dontenel, mivel nekem mar csak a helyet foglaljak... ja! karcmentesek :)

udv, bob es bobek

Előzmény: greenlak (30)
greenlak Creative Commons License 2002.02.15 0 0 30
Sziasztok!
Elnézést, hogy ismét kérdezek de ha valaki tud segítsen milyen tapasztalatai vannak a Dunaferr lapridátorokkal kapcsolatban.!?
Köszönettel
greenlak

second Creative Commons License 2002.02.14 0 0 29
Jenő,

minden valószínűség szerint lehetne időjáráskövető szabályozást is csinálni, de minek. Egy családiházban ahol csak radiátorok vannak termosztatikus szelepekkel jobb a belső hőmérséklet-értéktartó szabályozás. A belső hőmérsékletre nézve az időjáráskövető szabályozás csak vezérlés. Olyan helyen jó ez, ahol nem lehet megfelelő referencia belső hőmérsékletet találni (pl. egy nagy panelházban), vagy ahol pl. légtechnia számára állandóan magas hőmérsékletű víz kell, és emellett a fűtési előremenő hőmérsékletét bekeveréssel szabályozzuk a külső hőméséklet függvényében. De ott nem a kazánteljesítményt szabályozzuk.

Sec.

Előzmény: Tisza Jenő (28)
Tisza Jenő Creative Commons License 2002.02.13 0 0 28
Sziasztok!

>> ,,a kazán hőcserélője milyen összefüggésben lehet a by-pass szelep nyikorgásával az még nem tiszta előttem, de roppant kíváncsi vagyok. :)".
Hát én is, csütörtökön jön a manus majd meglátom!
Sec! A kazára rá lehet kötni egy időjárásfüggő szabályzót is. Ez mennyivel jobb mint a szobatermosztát? Mert úgy gondolom, hogy akkor is 20 °C-nak kell lenni ha kint -30 °C van és akkor is ha +2 °C van ? Vagy ez nem így működik?

Üdv: Jenő

Előzmény: second (24)
bobbobek Creative Commons License 2002.02.12 0 0 27
"A gázóráknak és a készülékeknek is meg van határozva a minimális és maximális magassága"

igy van. nekem pl. a szaki 90cm vagy 160cm magassagot ajanlott/mondott a gazoramnak.

az a 150 rugo a gazora athelyezesert eleg durva: nekem az 50-et is azzal magyaraztak, hogy mert akkor az osszes lakast le kell kapcsolni arra az idore a gazrol, de hogy ebbol a lakoknak adnak-e vmifele kompenzaciot azt erosen ketlem.

Előzmény: Rebeka1 (26)
Rebeka1 Creative Commons License 2002.02.12 0 0 26
Pár napja kezdtem el olvasni az építkezésről szóló topicokat. 20 éve egy kísérletként épült sorházas lakótelepen, mint közös képviselő is elég sok problémával találkoztam már. Most épp tavaszra tervezem a konyhám felújítását. Jelenleg a konyhában van a gázóra, a vízmelegítő, és a cirkó is, amiket szeretnék kicserélni, ill. áthelyezni. Ősz óta keresek jó szerelőket és tervezőt, hogy pár hónap múlva belekezdhessek ebbe a nem kis feladatba. A gázórám áthelyezését a gázművek 150.000 forintért vállalta volna, de az egyéb gázos feladatokra más kivitelezőt kellett volna keresnem. A Gázművek saját magának természetesen nem készít tervet, de ha nem ők végzik a munkákat, akkor csak terv alapján adnak engedélyt. Sikerült találnom egy jó tervezőt elfogadható áron, és egy rendes kéményes szakembert is. Kéményes szakvélemény nélkül nem lehet benyújtani a gáztervet ebben az esetben. Az előzetes szakvélemény díja 2000 forint körül van, és 2 évig érvényes, ugyanúgy, mint a gázterv. A gázóráknak és a készülékeknek is meg van határozva a minimális és maximális magassága. Az sem mindegy, hogy ehhez képest milyen magasan és hosszan megy a füstelvezetés. A szerelés befejezésekor kell kérni egy újabb, immár végleges kéményes szakvéleményt, ennek díja 4.424,- forint.
Több kivitelezővel is beszéltem már, de még nem találtam meg az igazi szakembert (ritka, mint a fehér holló). Lehet, hogy maximalista vagyok, de írásban szeretnék kapni árajánlatot az elvégzendő munkákra (gázóra áthelyezés, kombi cirkó beszerelés, tűzhely, radiátor és összes cső csere). Nem szeretnék később vitába keveredni, hogy ez vagy az a tétel benne volt-e az árban vagy sem.
Üdv
bobbobek Creative Commons License 2002.02.11 0 0 25
sorry folks, a heten meg most jutok eloszor gepkozelbe...

ZP
a vizlagyito rendszer utan a CWG Hungary-nal tudsz erdeklodni (nem tudnek mar arat mondani, mert regebben kerdezoskodtem a dolog irant) 3613622 a telefonszamuk, es a budai skalanal vannak.

------------------
Gazmero es villanydoboz tavolsagara nincs meghatarozva semmi (ma voltak a gazmuvekes szagertok) viszont a gazmerobol kilepo csonek folyometere min. 1.5m kell, hogy legyen a kazan gazcsonkjaig szamitva - valami nyomasingadozas kikuszobolesere.
aztan olyasmit mondtak meg, hogy a gazcso es a bergmann csovek tavolsaga min. 10cm kell legyen, es a gazmero alatt nem lehet radiator.

egyebkent az attelepites olyan 40-50 rugo lenne, na ez az, amit meg erosen megfontolok :)

udv, bob es bobek

Előzmény: ZP (21)
second Creative Commons License 2002.02.08 0 0 24
Jenő,

hidd el ezt én is és más is azért csináljuk, mert jólesik. Ez nem valamiféle szent misszió. Ez az egyik hibám, hogy szeretek a szakmámról dumálni. Itt meghallgatnak, sőt kérdeznek. :) Ez is itt csak egy olyan forrás, mintha megkérdeznéd a szomszédaidat, néha kb. annyit is ér. :) Az építkezőnek nem alapvetően nem rám van szüksége, hanem arra, hogy felfogadjon egy tisztességes tervezőt.

Sajnos az is igaz, hogy az épületgépészet nagy területein elég járatlan vagyok. Egy uszoda ködtelenítése most hirtelen elég nagy fejtörést okozna. Vagy pl. egy barátom most agyal egy olyan hőellátó rendszeren, ahol össze kell hozni igényszinten klímakonvektoros és padlófűtést, HMV készítést, uszodatechnikát és légtechnikát, hőforrás oldalon pedig egy faelgázosító kazánt meg egy napkollektoros cuccot. Tacskóként van vele töpprengenivaló bőven, nem rajzolom fel a tuti kapcsolást csuklóból.
És aztán ott van a gázellátás és égéstermékelvezetés dzsungele, ahol nem a fizikát kell ismerni, hanem a rendeleteket, előírásokat. Meszire ott sem szaladok...

No mindegy...

Más: a kazán hőcserélője milyen összefüggésben lehet a by-pass szelep nyikorgásával az még nem tiszta előttem, de roppant kíváncsi vagyok. :)

Sec.

p.s.: a nyomásmérő az nem óra, csak úgy szimplán nyomásmérő.

Előzmény: Tisza Jenő (23)
Tisza Jenő Creative Commons License 2002.02.08 0 0 23
Sziasztok!

Second! Ne légy szerénytelen természetesen a szakértelmedet is tisztelem de azt, hogy ingyen "szolgáltattok" tanáccsal és ez vonatkozik a sokat emlegetett Hacsekre és a többi szakértőre is azt azért nem mindenki csinálná ily hosszú ideig! Tehát minden elismerésem nektek! Ez független attól, hogy Hacsek néhány válaszát erősen kifogásolom de szerintem utána Ö is. De ilyen és így kell elfogadni. Szükség van rátok, hogy a sok "dilettáns" önerős építkező mint én is meg tudja kérdezni, hogy a ,, mester így mondta szerintetek is így van".

Más: Jött a szervizes kicserélte a nyomásmérő órát mert az se mért jól. És hallgatnánk a kazán "nyikorgását" amire megjött az áramszünet
:-(( így a vizsgálódást áttettük a jövő hétre. Azt mondja a manus egyszer találkozott idáig ilyen problémával a praxisa során annak a kazánnak a hőcserélőjét kellett kicserélni és az megoldotta a problémát. Hát várom a jövő hetet.

Üdv: Jenő

Tudom: A fogadatlan prókátornak az ajtón kívül a helye. De azért leírtam ezeket a gondolataimat.

greenlak Creative Commons License 2002.02.07 0 0 22
Szia Second!

" Nem tudok én olyan sokat... " ,nana az öndícséretet is káros, de az ön alá becslés
( de szépen van mondva)sem a hosszú boldog élet titka :(-:).
greenlak

Előzmény: second (20)
ZP Creative Commons License 2002.02.07 0 0 21
Hi!

Köszi a válaszokat!

A víz olyan kemény mint a beton ;-) (Tatabánya)
Több helyről hallottam, hogy a mágneses vízlágyító (Gel, Antikal, ca. 11 kHUF )valamennyire hatásos, jóval ritkábban kell vízkövezni a boylert.

Vennék én ioncserélőset, de amiről hallottam, az több százezer forint, arra meg most nem "fussa".
Ha tudsz olcsóbban, szólj légyszíves!

Szűrőt természetesen én is rakok be.

Ciao

ZP

second Creative Commons License 2002.02.07 0 0 20
Jenő,

érdeklődéssel várom az újabb híreket. :)

Mellékesen azt szeretném kérni - ha nem probléma -, hogy a gépészeti tervezés fontosságát igen, de engem ne reklámozz ennyire, mert egy ideje ez nagyon feszélyez. Nem tudok én olyan sokat...
Kössz! :)

Sec.

Előzmény: Tisza Jenő (19)
Tisza Jenő Creative Commons License 2002.02.07 0 0 19
Sziasztok!

Örülök, hogy lett egy ilyen topic is, szerintem kellett már! Igy legalább nem kell szétbombázni a másik topicokat a huje kérdéseimmel! De annak mégjobban örülök, hogy Sec már meg is találta a topicot és már osztja is az okosságokat! :-))) Halgassatok rá megéri!
Az építkezési kiadásokban egy nagyon jelentős részt foglal el a gépészet tehát komolyan kell venni és TERVEZTETNI megéri nem elég a gázszerelő saccolására halgatni!

Sec ma jön a beüzemelő szerelő elvileg mert már egy hete igérgeti. Majd megírom a fejleményeket!

Üdv: Jenő

bobbobek Creative Commons License 2002.02.06 0 0 18
Herr X
nem gaz, mert a vizvezetekezes meg vagy egy het, mire belekezdek.

Sec
kosz szep

ZP
csakegy kerdes, nem okoskodni akarok - a vizedet megmeretted mar kulonben? en is azt hittem, hogy jo lenne egyet bekotni, de megmertek a lagysagat, es jobb, mint a hatarertek - penz marad a zsebemben. viszont reszecskeszurot azt rakni fogok. Sec-nek igaza van, az ioncserelos jobb, mint a magneses, szaki nem vagyok, de en is utananeztem a dolgoknak, es fuggetlen emberektol ilyen valaszokat kaptam...

------------

arra tudnatok tippet mondani, hogy mivel szoktak a vizvezetekszerelok ezeket a kicsi lejteseket beallitani? pl. 1.2mm-t eleg durva lenne centivel beloni...

kosz

Herr X Creative Commons License 2002.02.06 0 0 17
Bobbobek

Bocs, rosszul emlékeztem.

Előzmény: second (16)
second Creative Commons License 2002.02.06 0 0 16
bobbobek

A WC szennyvíz ágvezeték lejtése legalább 0,012m/fm (1,2%), a mosogatóénak 0,025m/fm (2,5%). (MSz 04-134-1991)

ZP,

ha az a mágneses jóság valóban lágyítja a vizet, akkor elég a hidegvízvezetékben alkalmazni, ha nem, akkor meg egy sem kell belőle. Vízlágyító berendezésből alkalmazhatnál ioncserélőset is.

Sec.

ZP Creative Commons License 2002.02.06 0 0 15
Sziasztok!

Nagyon sürgos tanácsra lenne szükségem, hétvégén kötöm be a fürdőt.

Amennyiben mágnese vízlágyítót alkalmazok a házba bejövo hidegvíznél, akkor kell-e még egy ilyen kütyü a használati melegvíz keringetése esetén a melegvíz vezetékbe?

Az elektromos szerkezet használata esetén kell, adalékosat (polifoszfát) meg nem igazán szeretnék használni.

Segítségeteket előre is köszönöm

ZP

Herr X Creative Commons License 2002.02.06 0 0 14
A kénessav és a szénsav gyenge savak. Pl. kioldják/marják a malterből a mész származékokat. Márpedig malter nélkül a téglák csak egymásra vannak rakva...

A szennyvíznél, ha jól emlékszem, akkor 0.5-1%, azaz 0.5-1cm/m a "lejtés" (majdnem vízszintes).

Ha túl nagy a lejtés, akkor a "sűrű" anyag "lemarad" a vízhez képest és "megáll".

Előzmény: bobbobek (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!