Sok helyen felmerülnek díjszabási kérdések, ám ezek pár hozzám hasonló őrültön kívül másokat maximum olyan szinten érdekelnek, hogy mennyibe kerül is egy jegy Pozsonyig. Itt nyugodtan megvitathatjuk "világmegváltó" ötleteinket, mások pedig könnyebben megtalálják a pozsonyi vonatjegy árát :)
Lőkösháza-Arad között külön kishatárforgalmi kedvezmény nincs, az általános román relációs (egy útra 25 %, menettérti útra MÁV 50 %- CFR 45 % ) kedvezmény van.
Ha van belföldön legalább 50 %-os kedvezményed, akkor továbbra is megéri egy vonattal korábban lemenni Békéscsabáig, vagy Lőkösházáig és ott venni a nemzetközi jegyet.
A MÁV-Start szakaszra érvényes nemzetközi jegyárakat itt találod:
Kb. mennyiből lehet kihozni egy Budapest - Trieszt - Budapest utat, monfalconei átszállással (mert ugye, közvetlen vonat már nincs)? Vagy érdemes leszállni Villa Opicinában, és megvárni az első villamost (milyen messze van a stazione?)? :) 'saz mennyibe kerülhet? :)
Szeretnék érdeklődni, hogy Budapestről hogyan lehet legolcsóbban eljutni Aradra oda-vissza. Esetleg van-e valami kishatárforgalmú jegy Lőkösházától, Bp-Lőkösháza között pedig érdemesebb belföldi vonattal menni és átszállni?
Sziasztok! Az lenne a teljesen amatőr kérdésem, hogy nemzetközi menettérti jegy felmutatásával is váltható belföldi IC pót- és helyjegy (konkrétan: Tihany IC). Előre is köszönöm a választ. Üdv M412192
Igazából egy Budapest-Szabadka jegy oda-vissza 3800 forint körüli összegbe kerül. Nem érdemes anyagilag sem variálni, a Kelebia-Szabadka jegy 2.2 euró oda-vissza, 1.1 egy irányban.
"Azzal érdemes próbálkozni, hogy az Avalával elmegyünk Kelebiáig, majd ott leszállva, egy kishatárjegy vétele után (ami elvileg szabálytalan),"
1. Mennyibe kerül egy kishatárjegy Kelebia-Subotica között egy irányba, ha létezik ebben a viszonylatban?
2. Azzal érdemes próbálkozni, hogy az Avalával elmegyünk Kelebiáig, majd ott leszállva, egy kishatárjegy vétele után (ami elvileg szabálytalan), visszaszállni a vonatra, és elmenni Szabadkára? Vagy ez a lehetőség teljesen reménytelen? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv M412192
A 2000 forint a budapesti elővárosi forgalom miatt lett 2000 forint: ne érje meg bliccelni. A korábbi 400 forintos pótdíjjal, és az ellenőrzési hatékonyságot ismerve ugyanis nagyon megérte bliccelni: ha minden másiodik alkalommal kap el a kalauz ÉS nem zsebbe fizetsz neki, hanem kifizeted szépen a jegy árát+pótdíj, akkor is jobban jársz, mintha jegyeznél.
A legnagyobb gondnak itthon nem a kalauz elől elbújást érzem, hanem a kalauzok nem, illetve zsebre dolgozását. Ez ellen pedig csak nagyon picit érne egy adott pótdíj összeg, az is kéne hozzá, hogy az utas követelje magának a jegyet. De aki bliccelni akar, az úgyis kiegyezik a kalauzzal, a lebukás esélye pedig (a peronzárak ellenére) kicsi.
És miért nem lehet belföldi díjszabásban a jegy nélküli utas pótdíja vonaton történő jegyváltás esetén 2,50 €-nak megfelelő Ft, azaz kb. 650 Ft, a jelenlegi 2000 Ft helyett. Talán kevesebben próbálnának elbújni a jegyvizsgáló elől?
A tapasztalatom az, hogy pl. IC-n a 390 Ft-os IC pótjegy árán felül az 500 Ft-os pótdíjat (amit az IC pót- és helyjegy hiánya miatt kell felszámolni), látszólagosan minden zokszó nélkül ki szokták fizetni.
Hoppá! Mit találtam a MÁV-ZS kishatárforgalom szabályozásában:
"A kedvezményes áru menetjegy a vonaton is kiszolgáltatható. Vonaton történő jegyváltás esetében a menetdíjon felül 2,50 EUR pótdíjat kell az utasnak fizetni. Mentesül a pótdíj fizetése alól az az utas, aki olyan állomáson, vagy megállóhelyen száll fel a vonatra, ahol nincs nemzetközi jegykiadás."
Hogy ezt miért nem lehet a Magyar-Szlovák forgalomban megoldani...
Sziasztok! Ismét tanácsot szeretnék kérni Tőletek: Bécs-Innsbruck (vagy Bécs-Feldkirch között) szeretnék utazni autós vonattal (Talán EC 622?). A vasat elég olcsón elviszik, de engem 50 EUR-ért fuvaroznának, pedig sokkal kisebb helyet foglalok. Erre nincs valami Sparchiene-jellegű trükk?
tudtam, hogy van valami hasonló, de nem találtam a máv oldalon a nemzetközi ajánlataink rovatban. És persze, hogy nem, mert az ajánlatok egy része valamiért az utazás rovat alatt szerepel...
A Beograd Special a legolcsóbb, ára menettérti útra 26 euró (illetve megfelelő forint). Ezt bárki megveheti, nincs vonathoz kötöttség, csak annyi, hogy egy hónapig érvényes.
van-e tudomásotok PKP belföldi turistabérletről (néhány naposról) az InterRail kivételével? Próbálkoztam a PKP honlapján, de a sok zsebzsezsebem-en kívül semmilyen értelmes nyelvet nem találtam rajta, angolt sem :-(
Ha valaki tudna segíteni infóval, megköszönném! :-)