Keresés

Részletes keresés

FRODO Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1357
Volna egy kérdésem gáz témában:

Tudtommal a gázt csak falon kívül lehet vezetni. Hogyan oldható meg a következő szituáció: főzőszigetes konyhaelrendezés, ahol a gáz főzőlap ugye nem fal mellett áll, hanem a térben, viszont nincsen pince, ahonnan esetleg a gázvezetéket a főzőlap alá függőlegesen fel lehetne hozni. Felülről belógatni a csövet igen randa látvány lenne.
Megoldhatatlan probléma?

András111 Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1356
Mivel kb 10 percre lakom kocsival, egy körbenézést megér...:))
Előzmény: RodrigeZZ (1355)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1355
A home centerbe csak akkor érdemes kimenni, ha a környéken laksz :-(( A boltokat sorra járni, pedig nemigen tudod, mert összesen 1 darab vizes van, de nem tudom kazánja van-e.
Ha már arr jársz, akkor a pesti út túlodalán van egy kicsiny bolt, Viz-gáz-szerelvény, vagy valami hasonló néven fut, a HC után 5-600 méterrel van a DÉG-nek egy mintaboltja és ha még tovább mész, akkor a Kucorgó téren a Kucorgó Ház-ba is érdemes benézni. Itt gyakorlatilag mindennel foglalkoznak, ami az építkezéshez és a viz-gázhoz kell. (A parkolóban kb ugyanannyian állnak mind a HC-nél)

nemtudomkinek:
Cirkulációs vezetéket bármelyik tárolóhoz lehet csatlakoztatni. A bemenő hidegviz csatlakozója és a biztonsági-visszacsapó szelep közé be kell rakni egy T elágot és kész. Bátrabbak erre az elágra ráköthetnek egy tágulási tartályt (is), minek következtében a biztonsági szelep nem fog állandóan csöpögni...:-)

R.

Előzmény: András111 (1324)
Satriani Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1354
Radiatorok teljesitmeny tablazatait hasonlitgatom ossze es az lenne a kerdesem mitol lehet az mig egy adott tipusnal az egy konvektor lemezes teljesitmenye kisebb mint mint egy masik tipuse, ugyanakkor mar ket konvektoros eseteben forditva all a helyzet

Pl:
11K (Radel) > 11K (VN)
22K (Radel) < 22K (VN)

sonne Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1353
na ezt nem tudom. mivel nálam nem kell 2 kör (65 m2-t kell befűteni egy szinten), ezért ilyen szempontból nem néztem a cuccot.
Előzmény: András111 (1352)
András111 Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1352
Ehhez milyen vezérlőrendszert adnak? Illetve melyiket kell megvenni, hogy több fűtéskört is vezérelhess? Ahogy pl. az SD-nél néztem az árakat, egy legalább 2 körös vezérlő úgy 100-150-nel megdobja a költségeket...

Egyébként megnéztem a honlapot, és laikusként nekem szimpatikus, ránézésre "mindent tud amit a nagyok"...:)))

Előzmény: sonne (1350)
sonne Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1351
Ja, az alábbi url-en HK 5-ös hőközpont néven fut a konfig.
Előzmény: sonne (1350)
sonne Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1350
úgy érzem, hogy egyre okosabb vagyok! kösz!

akkor beszéljünk konkrétan: amit kinéztem (és röviden egyeztettem az épületgépésszel is), az a következő:

Microsystem 21 RI (21 kW-os gázkazán)
BACD 125 indirekt tároló (alapból tud cirkulációs vezetéket fogadni)
+ 2 szerelőkészlet, amivel összepattintható a dolog.

Mindez összesen 210 ezer forintért (bruttó). Szerintem ennyiért a Vaillantnál jobb esetben megkapom a kazánt, és vehetek még 170-ért tárolót+szerelőkészleteket.

A cuccról itt az infó: http://www.mts.hu/quadriga/hokozpontok/quadriga_hokozpontok.html

Ma délután vagy holnap tervezem megvenni. Ha valaki szerint nagyon gázos a fenti konfig és bűn lenne megvenni, akkor legyen szíves vétózzon! Köszi!

Előzmény: Törölt nick (1343)
András111 Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1349
microbee, hajramagyarok:

Köszi a válaszokat, ennek megfelelően nézegetek tovább. Ha jutottam valamire, majd beszámolok.

András

Satriani Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1348
Igen, meg a rossz tervezo is bizik a munkajaban csak en nem bizok a jo tervezo munkajaban (egyreszt mert nem tudom hogy tenyleg jo e), ezert utana is szamolgattam tobbszor (mar amennyire konyitok hozza, de szeerencserenekem is ugy jott ki hogy megfeleloek a radiatorok.

Amugy vissza kell menjek a tervezohoz mert a tervben nincsennek szamitasok csak oda van bigyesztve hogy ekkora es ekkora teljesitmenyu radiator kell. Azt mondta hogy "a szamitasokat nem szoktuk bele irni a tervbe". Pedig nekem kellene ! Masoknal hogy van ?

"A háztartásokban használtaknál tényleg nagyon kicsi ez az eltérés, tehát nem igazán rentábilis. "
-- pedig itt a munkahelyemen tenyleg egy kicsi radiatorrol van szo ahol atlos bekotest lattam (saccra 50x50-es). Ilyen aprosagokkal is erdemes tuningolni a hatasfokot szerintem, masreszrol meg a lerakodasokat a radiatorban is jobban gatolja; na de megkerdezem a tervezo velemenyet is.

Előzmény: Törölt nick (1344)
Abraka Dabra Creative Commons License 2003.06.24 0 0 1347
Az SD Isotwin nem indirekt tárolós, így a 60 l egyáltalán nem kevés. Ez tapasztaalt, simán megtöltöttünk egy termetes sarokkádat, míg a másik fürdőszobában a zuhany is ment. Sehol nem fogyott ki a melegvíz.
Előzmény: Törölt nick (1345)
microbee Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1346
András 111!

A Termo kazán honlapját már olvastad, mert ez nem derült ki. www.termomax.hu

Kérdés: Milyen készülék van még amihez 3/4-es bekötés "illik"?

Előzmény: András111 (1317)
FRODO Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1342
Ezt találtam:

http://www.elnettdirect.hu/aruhaz.html

Mondjuk ezekhez is adnak csapot, de legalább van olyan is, amihez egykarost adnak.

Vagy nézd meg a http://www.stiebel-eltron.hu/ oldalt, itt van átfolyós is.

Előzmény: dalia (1340)
zspeti Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1341
Az átlós (persze azért felül be, alul ki!) bekötésű radiátorszerelés tényleg nincs elterjedve. Valószínű, hogy a későbbi esetleges nagyobb/kissebb radiátor szerelést ez megakadályozza. Tehát még a "jó" tervező sem bízik a saját munkájában. (hátha mégsem megfelelő az oda tervezett radiátor! és akkor 10-20 centivel nagyobb/kissebb szinte mindenhol cserélhető) Pedig valamelyik radiátoros hónlapon volt egy összehasonlító táblázat a különböző bekötési módok között és messze az átlós volt a legjobb hatásfokú (logikus). De ami furcsa, hogy még az alulra kivezetett, "rejtett" bekötő csonkkal rendelkező radikat sem így gyártják. Ugyanis az alsó bekötő csonkok a két radiátor lemez közt felfutnak, de mindkettő egy oldalra! Pedig itt már lehetne átlós a ki/be vezetése a víznek.
Na mindegy ha lesz időm akkor beadom újításnak a Dunaferrnek, Vogelnak.... és felveszem érte a nagy lóvét.
dalia Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1340
OCEAN, köszi, utánanézek.

d.

Előzmény: sonne (1339)
sonne Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1339
na az nagy kár, mert épp van egy ócsó ilyenem. nem kell? csapot is adok hozzá :)

itt a cégnél OCEAN márkájú van, az olasz gyártmány, és rendes 1 karos csap van rákötve.

Előzmény: dalia (1328)
sonne Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1338
hehe, jó gyorsan reagáltak zspeti fenyegető megnyilvánulására :)))
Előzmény: Herr X (1337)
Herr X Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1337
Csakhogy én több, mint egy évvel ezelőtt néztem. Akkor még nem volt. Most már nem érdekelnek.
Előzmény: blase333 (1336)
blase333 Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1336
http://www.saunierduval.hu/
Ez magyarul van.

Blase

Előzmény: Herr X (1331)
GuMiSZu Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1335
Hi!

A FERROLI kazánokról tud valaki valamit?

Öntötvas hőközpont 100L HMV tároló 24Kw 300eFt megéri valaki tud róla valami negatívosságot?

Satriani Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1334
Egyet ertek en is veled ! Muszaj utana jarni es minel tobb kereskedot, tervezot, kivulallot megkerdezni mert mindenki a sajat lovat dicseri.

Akkor hasznal valaki Purmu, Radel vagy Star radiatorokat ? :)
Essetleg hallott valami jo, rossz kritikat roluk ?

Radiator bekotes: mostanaban olyan bekoteseket lattam ahol a radiator egyik oldalan lent illetve fent van rakotve a csore a radiator. De ma a munkahelyemen ugylattam bekotve hogy atlosan (ami szerintem hatasosabb, utolso elemig is ugyanaz a homersekletu viz kerul el).
Az a kerdes hogy miert latni ritkan ilyen atlos bekotest ? (vagy csak en?)
En nekem az az egy tippem van csak, hogy atlos bekotesnel kesobb, ha radiatort akarsz cserelni csak ugyanolyat tudsz falbontas nelkul. Van mas erv is ez ellen ?

Előzmény: zspeti (1330)
András111 Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1333
Megnéztem az SD leírását, és egyre inkább idehúz a szívem... már a Construmán is szimpatikus volt, és a kisebbik bruttó 300-ból alig lóg ki, nagy eséllyel ez lesz, de azért a hétvégén a többi is kap még egy esélyt.
Előzmény: zspeti (1329)
András111 Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1332
Jó ötlet, köszi, megnézem...:)))
Előzmény: zspeti (1329)
Herr X Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1331
Nincs érdekeltségem benne, de amikor én döntöttem, akkor még csak a Vaillant-nak volt tisztességes honlapja. A Junkers meg elmehetett a francba. Az SD-nek meg csak a franciáknál találtam honlapfélét, csak éppen nem tudok franciául.
Előzmény: zspeti (1330)
zspeti Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1330
Egy kicsit OFF.

Valószínű azért fogok Saunier-Duval fűtést vásárolni, mert ez az egyetlen cég ami normális műszaki leírásokat tett hozzáférhetővé az interneten. Nem csak a szokásos "A mienk a legjobb!" szöveget és 3 sort a műszaki paraméterekről, hanem több oldalas, a félművelt beruházók által is érthető műszaki-, működési-, telepítési-leírást. Sajnos, ha elmész egy átlagos boltba ott sem tudnak komoly felvilágosítást adni a különböző gyártmányok előnyeiről/hátrányairól, még csak a működési tulajdonságairól sem. Kb. azon a szinten megy az ajánlás, hogy ilyet vett a szomszédom és jól/szarul működik.

Én pl. szeretem tudni, hogy miből lehet választani. Hiába mondja akár a tervező, hogy az ide jó lesz, ha én tudom, hogy van egy másik tipus ami nem sokkal többért sokkal többet tud. És amikor erre rákérdezek a tervezőnél akkor azt mondja, hogy persze az is jó. (Sarkítva: ha nem tudsz a gázról akkor vidáman lapátolod a szenet és hordod ki a salakot. És akkor is meleg van.)
Autót is úgy vesz az ember, hogy egy csomó tesztet elolvas, tájékozódik mi mit tud azért a pénzért amennyit rá kíván szánni.

Tehát tisztelt többi gyártó/forgalmazó!! (hátha valamelyikük ide téved) Mi már nagy fiúk/lányok vagyunk. Tessék minket komoly információkkal ellátni!! mert az Önök hónlapja 0 !!!

Bocs hogy OFF és hosszú voltam..:)

zspeti Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1329
András111 !

Nagyon sok műszaki leírás, árlistát találsz a Saunier-Duval magyar honlapján. (http://www.saunierduval.hu/) Nem csak az általam leírt típusról hanem az álló hőközpontokról is. A letöltéshez regisztráltatni kell magad, (érdemes!) majd a tervezési segédleteknél igen részletes leírásokhoz férsz hozzá. Ugyanígy az árlistákat is le tudod tölteni. Ránézésre ezek jóval kedvezőbbek mint az általad említett Junkers-é.

dalia Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1328
(bocs ha valki több heylen olvassa, most találtam ez a topicot)

Segítséget kér szépen:

Felső kifolyású - vagy alsó? izé, sose tudom, az ahol alul van a vízmelegítő, a pult alatt - elektromos, ha lehet átfolyásos vízmelegítőt keresek, csaptelep nélkül! 5-10 literes elég, konyhába kéne,a hol max. kezet mosunk, ill, elöblítünk egy poharat.
Mindnehol csak ezt az idióta hajdú-t lehet kapni, ami ronda, pocsék és drága. azért drága, mert van hozzá egy rém ronda csaptelep, én meg már vettem szépet 15K HUF-ért, ezért ha lehet nem fizetnék érte feleslegesen.
Lelőhelytipp?
(baumarktokon túl vagyok)

ezerköszi

d.

András111 Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1327
Oké, nem vagyok szakember, csak a mérnöki (ami villamos) agyammal próbáltam meggondolni a dolgot...
Mondjuk az SD hőközpontjában se 120, csak 90 literes a tartály...

Másik kérdés, amire nem nagyon találok választ sehol: milyen összefüggés van egy adott kazán illetve aközött, hogy hány fűtéskört tud önállóan vezérelni? Ez kazánjellemző? Vagy valami kiegészítő kütyü jellemzője? Általában az alapáras kazánoknál (tipustól függetlenül) hogy alakul ez a jellemző?
Ugyanis eddig mindössze a korábban emlegetett Junkersnél láttam ezt így feketén-fehéren leírva, hogy 3 fűtéskör önálló vezérlésére is alkalmas.

Előzmény: zspeti (1326)
zspeti Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1326
Nem hiszem, hogy a 60 lit. tartály kevés lenne. Ez úgy működik mint a Saunier-Duval ISOTWIN készüléke. (Csak az kb 300.000 Ft!) Vagyis mikor érzékeli a készülék a vízelvételt (csökken a tartály alján lévő víz hőmérséklete) rögtön beindul a melegvíz utántöltés. Azt elfogadom, hogy ha az egyik csal.tag zuhanyzik a másik tölti a kádat, akkor elfogy a tartályban lévő melegvíz, így ilyenkor már csak annyi melegvizet tudsz vételezni, mint egy hagyományos átfolyós bojlerből. A S-D leírásában egyébként valami olyasmit olvastam, hogy ez a rendszer komfortja megfelel egy 120 literes tároló kapacitásának. És az újra melegítés csak valami 7 perc!!!. Ha a családtagok beszélő viszonyban vannak egymással, akkor meg lehet beszélni, hogy amíg teleengedem a kádat (10 perc) addig ne zuhanyozzon már senki! Egyebként egy zuhanyzó és egy mosogató/csap együttes használatakor nem fogy el a melegvíz!

És még egy előny: csak 60 liter melegvizet kell melegen tartani nem 120-150-et. A 120-150-liter a csúcsfogyasztásra van méretezve, vagyis ezt csak a legritkább esetben használod el, fele-harmada fölöslegesen lett felmelegítve, melegen tartva.

András111 Creative Commons License 2003.06.23 0 0 1325
Köszi!

Tudsz erről valahol specifikáció lelőhelyet?

Előzmény: TATA01 (1323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!