Keresés

Részletes keresés

second Creative Commons License 2002.11.29 0 0 402
balux,

mint már szóba került a relét semmilyen körülmények közt nem úszod meg, mert nincs ezen kívül eszköz, amivel automatikusan kapcsolhatnád a szivattyú motorját.

a cső attól, hogy átlátszó műanyagnak néz ki még lehet oxigéndiffúzió-álló. Az ilyeneken egy speckó fólia van, ami amúgy átlátszó. Nem csak többrétegű csövek lehetnek diffúzió-állóak.

Sec.

second Creative Commons License 2002.11.29 0 0 401
zspeti,

megkövetlek, mert feleslegesen bíráltam felül a komfortigényeidet.
Természetesen megoldható, hogy független szabályozású zónákat alakíts ki az épület fűtési rendszerében. Ez adott esetben megoldható egy szivattyúval is és mögötte kialakított mennyiségi vagy minőségi szabályozással. Ekkor a különböző körök nem függetlenek hidraulikailag, tehát a méretezésük nagyobb gondosságot igényel. Vagy meg lehet csinálni hidraulikailag független körökkel is, de az minden körhöz saját szivattyút igényel.
Előremutató módon irányíthatá mindezt egy DDC, ami esetleg rá van kötve a számítógépedre, naplózza az üzemi jellemzőket, diszpécser programból állíthatod a szabályozási paramétereket, hiba eseteén egy GSM modemen keresztül üzenetet küld a mobiltelefonodra.

Magyarán, mindent igényt ki lehet elégíteni. A kérdés az valósak-e az igények.

Sec.

u.i.: ha kicsit utána gondolok akkor azért az a termosztatikus szelepes, klasszikus megoldás sem olyan rossz.
Legyen az alapeset az, hogy 22°C-ot tartunk a lakásban. A radiátorokat ennek megfelelően méretezzük. A termosztát a kazánt vezérli. Éjszakára a termosztát alapjelét lejjebb veszük 18°C-ra. A kazán nem ad annyi teljesítményt a rendszerbe, hogy a radiátorok 22°C-ra fűtsék a helyiségeket, a termosztatikus szelepek csak tátognak hiába. Jön a te példád specialitása. Egy(!) szobában ennél melegebb kell. Az ottani radiátort túlméretezzük. A túlméretezett radiátor napközben túlfűtené a helyiséget, de a termosztatikus szelep nem engedi, éjjel is túlfűti a helyiséget, de akkor a csökkentéshez képest fűti túl, azaz normál hőmérsékletet tarthat. Ha ott is csökkentenénk a teljesítményt, akkor ott lejjebb kell tekerni a termosztatikus szelep alapjelét is. Ez persze csak a kiragadott példádra megoldás (a maga kompromisszumaival), és nem terjeszthető ki értelmesen. Megint csak ott tartunk, hogy a kérdés, mik az igények.

Előzmény: zspeti (391)
greenlak Creative Commons License 2002.11.29 0 0 400
Szia Balux!
Talán nézd meg itt mit tudhat a csöved:
www.hydro-therm.hu/futes/polipropjel.htm
remélem ez nem reklám!
Az ilyen szerelői "asszongyákra" meg nem sokat
adok bár ez is lehet, hogy a személyiségem problémája ez a gondolkodás mód:-((.
Szia
Előzmény: balux (398)
second Creative Commons License 2002.11.29 0 0 399
szvic,

A szerelő inkább ne mondjon semmit, ha értelmeset nem tud.
Soros rendszer - gondolom - egycsöves fűtést jelent, a párhuzamos meg kétcsöveset. Az lehet, hogy hidraulikailag el van b...va a rendszer, de az nem 5 év után derül ki. Egycsöves fűtéssel is gyönyörűen kellene mennie a kazánnak elvben.

Sec.

Előzmény: szvic (390)
balux Creative Commons License 2002.11.29 0 0 398
Greenalk !

Köszönöm válaszod ! Marad a relé !

Te sem ismered ezt a nooxypipe padlófűtéscsövet ?
A neve alapján valóban oxigéndiff.mentesnek tűnik, de egy magát szakinak nevező emberke ránézére azt mondta nem az. Kinézetre ez olyan átlátszó müa. cső. E szaki szerint csak a több rétegű alu betétesek oxidifmentesek, egy másik szaki szerint ez is az. Mi akkor most az igazság ?????

balux

Előzmény: greenlak (396)
zspeti Creative Commons License 2002.11.29 0 0 397
Van valakinek tapasztalata az IMMERGAS cirkókról? Leírása alapján mindent tud amit a "nagyok", de 60-70 ezerrel olcsóbb mint azok (kéményes, beépített indirekt melegvíztároló... 200 E alatt).
greenlak Creative Commons License 2002.11.29 0 0 396
Szia Balux!
Csőtermosztát: Úgy képzeld el, mint egy gyűrűt a fűtés csöveden, ebben van bent az érzékelő mely a fűtővíz hőmérsékletét méri és a beállított értéknek megfelelően kapcsolja a keringető szivattyút, az árát nem tudom, de lényegesen meghaladja egy relé árát.
Herr X:
Abba a helységbe a hova szoba vagy helység termosztát felszerelésre kerül nem szerelhető termosztatikus radiátor szelep!- sőt a hozzáértő szerelőnek illik eltávolítani a normál elzáró tekerentyűt is csak védő kupakot alkalmazni!!!
zspeti:
Az álltalad kért fűtési komfort 1db helységtermosztáttal és X db termosztatikus radiátor szeleppel ( még ha ezek egyenként programozott digitálisak is )tökéletesen megoldható! Amennyiben maradnál az előző verziónál úgy bekerülési költség a fűtési körökszámától függően akár n X 50.000 Ft is lehet!
Előzmény: balux (393)
Herr X Creative Commons License 2002.11.28 0 0 395
Ez most nem szakmai hozzászólás lesz, de:

a gyerek ne számítózzon a haverjaival, amikor már az egész család alszik. Ilyenkor már minden havernak illett volna rég hazamennie.

Tudom, ez egy kiragadott példa volt.

Viszont gondold végig, hogy mondjuk van 3 hálószobád, meg egy nappalid, fürdőszobád.

A hálókban éjszakára tipikusan alacsonyabb hőmérséklet is megfelelő alváshoz. A nappali és a fürdők kell, hogy a legmelegebbek legyenek.

Tedd a termosztátot a nappaliba, a fürdőbe normál szelep teljesen kinyitva. A 3 hálóba pedig tegyél termofejes szelepet.

Vagy tegyél a nappaliba is termofejes szelepet és egy egyszerű (nem programozható) szobatermosztátot a szobá(k)ba. Gondolom ilyen igények mellett a kazánod tudni fogja a többpont szabályzást.

Ekkor már csak arra kell figyelned, hogy a nappali szobatermosztátja alacsonyabb hőmérsékletre legyen állítva, mint a termfejes szelep. Különben folyamatosan menni fog a kazán, amíg a védelem le nem állítja.

Már ez utóbbi megoldás is szerintem csak a konkrét anyagot+szerelést számítva is ~100kHUF. (És akkor nem beszéltünk a megnövekedett kazánkültségekről.)

Szóval gondold végig, hogy megér-e ennyit. Ráadásul a karbantartási/javítási költségek is nőnek majd.

Előzmény: zspeti (391)
ll2002 Creative Commons License 2002.11.28 0 0 394
Szia zspeti,

Szerintem indokolatlanul elbonyolítja a fűtési rendszert ha minden hálószobát külön szeretnél szabályozni. Persze el kell gondolkodnod, hogy hányszor fordul elő ez a probléma, hiszen a megoldása több tízezer forintba kerül és nem biztos, hogy a kényelem és a megtakarítás valaha is megtérül.
Vannak olyan radiátorszelepek amelyeket ugyanolyan heti programmal lehet ellátni mint a szobatermosztátot, de egy ilyen kb. 15kHUf áron szerezhető be. Igaz a programozható szobatermosztátok is hasonló áron kaphatók.
Egy átlagos méretű családi ház esetén szerintem egy nap éjszakai csökkentett hőmérséklettel kb. 1m3 gázt lehet megespórolni, ez persze függ a háztól és a hőmérsékletektől.
Üdv LL

Előzmény: zspeti (391)
balux Creative Commons License 2002.11.28 0 0 393
Grundfos UPS 25-80 v. valami ilyesmi. Azt én sem értem miért kell ehhez 3mm-s érintkezőtávolságú relé ??? (http://net.grundfos.com/download/tm/pdf.nsf/vunid/78F85E2B236E8595C1256B2500392A66/$file/5041100802_UP_Serie_100.pdf?openelement)
Egy olyan relé már elég komoly pénzbe kerül, bár greenlaknak igaza lehet, hogy nem kell olyan komoly relé ehhez.

Greenlak ! Annyit persze, hogy rá lehet szánni :-)!

A csőtermosztátról nem írnátok ? Ahhoz is kell relé ;-)?

balux

Előzmény: second (389)
greenlak Creative Commons License 2002.11.28 0 0 392
Szia Balux!
Egy 5V-al üzemelő mikró relé 230V/2A kapcsol cca.:600 FT, úgy gondolom ennyit azért rá lehet szánni!
A szivattyú ismereteim szerint 150W-os így a 2A a két szivattyúra elég kell, hogy legyen!
greenlak
Előzmény: second (389)
zspeti Creative Commons License 2002.11.28 0 0 391
second!

Az egy szobatermosztát és a többi helyen thermosztatikus szeleppel azért vannak bajok. Képzeld el, hogy éjszaka van. A család alszik ezért a fűtést levesszük 18 c-ra. De a gyerek saját szobájában, a haverjával javában számítózik, és ők fáznak. Ha a nappaliban lévő vezérlő 18 C-ra van állítva akkor, hogy lessz egy másik szobában 22 C ?? A beállított értéktől csak lefelé tudsz eltérni a radiátoron lévő thermoszt. szeleppel! Vagy nem jól gondolom?
Vagy akkor a nappaliban is melegnek kell lenni ahhoz, hogy a gyerekszobában is meleg legyen.

szvic Creative Commons License 2002.11.28 0 0 390
second,

Igen felhívjuk a Berettáékat.Remélem kijön egy másik ember is. A szerelő azt mondja, hogy ne teregessünk a fürdőszobában, mert a ruha szösztől tele lesz porral a cirkó.Egyébként Veresegyházon lakunk; por az mindig van.
Szerelő szerint nem jó a soros rendszer, át kell építettni párhuzamosra.Mivel ehhez nem értek, és a csövek a falban,padlóban mennek így nem tudom megítélni,hogy soros v. ph-os körről van e egyáltalán szó.Remélem a másik fűtésszerelő porszívózáson kívül alaposabban átnézi a cirkót.

szvic

second Creative Commons License 2002.11.28 0 0 389
balux,

a csövet nem ismerem, sosem találkoztam vele, de a márkanév arra enged következtetni, hogy oxigéndiffúzió mentes csőről van szó. Valami műszaki leírás, tanúsítvány csak kapható mellé...

Ha a plusz relé alkalmazását drágálod, akkor nincs megoldás, mert a szivattyú automatikus leállítására nincs más mód. Akármi lenne a vezérlő jel, a beavatkozás úgy is egy relé nyitása-zárás lenne.

Mekkora aza szivattyú, hogy ilyen komoly cucc kell hozzá. A régi FÉG kazánban is a szivattyút állította le a termosztát...

Sec.

Előzmény: balux (386)
second Creative Commons License 2002.11.28 0 0 388
zspeti,

az elektromos szelep és a minden szobában kapcsolótermosztát kivételével minden ok. Ahogy Rodrigezz(?) is írta termosztatikus radiátroszelepeket kell alkalmazni (kivétel az a helyiség, ahol az egyetlen szobatermosztát van).
A termosztatikus szelep is azt csinálja, amit te akarsz, csak az segédenergia nélkül és olcsóbban.

Sec.

Előzmény: zspeti (381)
second Creative Commons License 2002.11.28 0 0 387
szvic,

ennyi infóból a készülék ismerete nélkül sajnos nem tudok semmi érdemi segítséget adni, hogy mi okozza a jelenséget. De ha a rendszeren változás nem történt, akkor gyanús, hogy a cirkó a ludas.
Az sem kerek nekem, hogy miért kell olyan sűrűn tisztíttatni a hőcserélőjét. Ennyire poros a környék? Van Berettáéknak képviselete, esetleg fel kellene hívni őket.

Sec.

Előzmény: szvic (382)
balux Creative Commons License 2002.11.28 0 0 386
Sziasztok !

Közben én is kicsit utánanéztem a relés dolognak : A termosztát reléje nem bírja a szivattyút, mert a Grundfos min. 3 mm érintkezőtávolságot ír elő a szivattyú vezérlésére, ráadásul a fázist és a nullát is meg kell szakítani v.mint kapcsolni. Ez megoldahtó lenn egy második relével. Ez sem olcsó.

Ez a csőtermosztát ez micsoda ? A beépítéshez meg kell e bontani a fűtési rendszert, valamint mibe kerül egy ilyen, milyen típust ajánlotok ?

Még egy kérdés : a NOOXYPIPE tip Oxigen Stop feliratú padlófűtéscső oxigéndiffúzió mentes ( olyan átlátszó műanyagnak látszik ) ?

köszönet:
balux

Előzmény: greenlak (380)
szvic Creative Commons License 2002.11.28 0 0 385
Köszönöm a tippet,ezek szerint próbálkozzam meg egy másik szerelővel.
RodrigeZZ Creative Commons License 2002.11.28 0 0 384
szvic!

most olvasom a melegvizet. E szerint, akkor csak a harmadik lehetőség a tipp.

R

Előzmény: szvic (382)
RodrigeZZ Creative Commons License 2002.11.28 0 0 383
szvic!
Több tippem van.
- levegős a rendszer és nem tud megfelelően forogni a víz.
- Nem volt rendesen átmosva a rendszer és most érte el azt az állapotot, hogy a hőcserélő környékén (vagy ~ben) eltömődött.
- a gázszabályozó szelep nincs jól beállítva. Ez a leírtakból szinte biztos, mivel ma már a korszerű kazán csak egy közepes lánggal gyújt be, aztán "fújja föl magát" max. teljesítményre.

zspeti!

szerinted a beruházás elég jelentős költsége milyen előnyöket, esetleges megtakarításokat hoz?
Mennyire arányos a két dolog egymással?
szvsz. helységenként elég jelentős költséggel lehet számolni (+cső, elosztó, thermosztát, el.szelep, el.szerelések). ez nekem még hosszú távon sem érné meg. Ennél lényegesen olcsóbban megoldható a radiátor thermosztátos szelepével.

R.

Előzmény: szvic (382)
szvic Creative Commons License 2002.11.28 0 0 382
Sziasztok!

A topicra azokután kerestem rá, miután tegnap kint járt nálunk a cirkó szerelő.Mivel véleményével nem értek egyet ezért lennék kíváncsi máséra is.A történet:
Két éve költöztünk egy 5 éve épült házba(sorház széle). 90nm-s alapterületű gázfűtéses lakás.Beretta cirkó adja a melegvizet és a fűtést.
Landis&Staefa termosztát kapcsolgatja a cirkót, amivel gond egy szál se.Hanem a cirkó!Már hatodik alkalommal járt nálunk a cirkós,kiporszívózta a cirkót és elkért 15 perc porszívózásért 5000Ft-t.Már hatodszor!!!A probléma: a cirkó eddig jól működött, a probléma csak az volt, hogy az őrláng elaludt.De együtt éltünk vele.Az új probléma ami két hete jelentkezett:szabályozó jelet ad, cirkó bekapcsol,teljes gázzal melegít és 15másodperc alatt lassan abba hagyja a melegítést,miközben a szabályozó adja a jelet neki folyamatosan a fűtésre.Ahogy leáll a cirkó melegítése újabb nagy robajjal begyújt a cirkó.Tehát percenként négyszer csinálja, amíg a termosztát le nem kapcsol.Ezt tíz percen keresztül hallgatni, hogy szenved a cirkó nem bírom.Szerelő a következővel magyarázza: soros körű a fűtésünk, vékony csövek vannak és a cirkó nem bírja nyomni a vizet.Főleg ha valahol a cső megnyomódott.De eddig működött!!!A falban megnyomódik a cső?Ráadásul melegvíz vételkor is ez áll fent.Ha percekig folyatom a meleg vizet teljesen nyitva,akkor ugyanez a jelenség! És a cirkó és mosdókagyló között nincs bonyolult soros csőrendszer,ami megnyomódhat!
Várom véleményeteket.Hívjak másik cirkóst?
Előre is köszi
szvic

zspeti Creative Commons License 2002.11.27 0 0 381
Szeretném központi fűtéssel megvalósítani,hogy minden helyiségben külön szabályozható legyen a hőmerséklet. Ehhez az alábbiakt találtam ki:

Minden helyiségnek külön fűtési köre lenne, egy elektromos szelep amely nyitni/zárni tudja a fűtéscsövet (kört). Minden helyiségben szobatermosztát lenne. És csak egy keringtető szivattyú. Ha valamelyik helyiségben lecsökken a hőmerséklet akkor a szobatermosztát jelez, a kazán és a szivattyú bekapcsol és a megfelelő helyiség fűtési körének szelepe nyitja a csövet. Igy a melegvíz csak abba a körbe áramlik ahol hideg van.

Megvalósítható egy ilyen rendszer? (Eddig csak olyanokat láttam ahol minden körnek külön szivattyúja volt.)

greenlak Creative Commons License 2002.11.27 0 0 380
Szia Balux!
Amint látom, Second mester már illendően megelőzött a válaszokkal :-)).
A mennyiben nem gond ( majd Second megmondja ha az ),hogy a padlófűtés szivattyúja a cirkóéval együtt áll meg, úgy kapcsold rá a mostani helység termosztátodra és így együtt vezérli a két szivattyút.
Azonban mielőtt ezt megteszed nézd meg mekkora áramerősséget bír kapcsolni a termosztátod reléje!!
Amennyiben nem tudna kettőt akkor sincs gond, mert vagy + relét kell betenned vagy kis műszaki ismerettel a meglévőt cserélni!
Vagy felszerelesz a padlófűtéses körödre egy cső termosztátot és az vezérli ezt a fűtési kört ( a csőtermosztátod olyan legyen mely kellően alacsony fokra is beállítható).
Szia
greenlak
Előzmény: balux (375)
second Creative Commons License 2002.11.26 0 0 379
Ha működik és nincs vele gondotok akkor ok.
A második szivattyút valószínűleg ugyanúgy le tudod kapcsoltatni a termosztáttal, mint a kazánt. A termosztát reléje valószínűleg bírná.

Sec.

Előzmény: balux (378)
balux Creative Commons License 2002.11.25 0 0 378
Second !

Szvsz akkor megy feleslegesen, amikor nem megy a kazán ( pontosabban amikor az előremenő lehűlt, nincs szükség fűtésre ), és gyakorlatilag hideg vizet keringet.

A cirkot szobatermosztát vezérli ( relével ki-be kapcsolja ). A szobatermosztát a padlófűtéses nappaliban van. ( a többi helyiségben termosztátfejes radiátor )

A hőcserélő primer oldalára egy távérzékelős termosztátfejes szelep van beépítve, mely érzékelője a padlófűtés előremenőjének a hőmérsékletét figyeli. Tehát ezzel a padlóf. max. előremenője állítható ( max 50C-ig )

Ez ilyen primitív módon van megoldva, de az eddigi tapasztalatok alapján jól működik.

DE minek megy akkor is a padlófűtés szivattyú amikor hideg vizet keringet, mert nincs szükség fűtésre ????

balux

Előzmény: second (376)
efamily Creative Commons License 2002.11.25 0 0 377
Sziasztok!

Szükségem lenne olcsó és gyorsan dolgozó villany-és vízszerelőre. Olyan címeket kérek, akikkel nagyon elégedettek voltatok!!!
Köszi, timi

second Creative Commons License 2002.11.25 0 0 376
Balux,

hogy érted azt, hogy akkor is megy a szivattyú a padlófűtési körben, amikor nincsen rá szükség?
Mi szabályozza a hőcserélőn átadott teljesítményt?
Milyen szabályozása van a kazánnak?

Sec.

Előzmény: balux (373)
balux Creative Commons License 2002.11.25 0 0 375
Greenlak!

Cirkóval megy a fűtés. A cirkó szivattyúja természetesen attól függöen ki - be kapcsol, ahogy a cirkó vezérli.

Az lenne a jó, ha a padlófűtés szivattyúja is csak akkor menne, amikor a cirkóé.

Mi az a csőtermosztát ? Ez vmi. relét vezérel hőfokfüggően ?? Ha lenne url is azt megköszönném.

balux

Előzmény: greenlak (374)
greenlak Creative Commons License 2002.11.22 0 0 374
Szia Balux!

A Cirkóban lévő keringető szivattyú mit csinál ilyenkor vagy nem is cirkóval fűtesz?!
Egyébként szerintem csőtermosztáttal megoldható lenne a probléma.
greenlak

Előzmény: balux (373)
balux Creative Commons License 2002.11.22 0 0 373
Sziasztok !

Most építkeztünk, tetőtér még ez után következik.

Nappali padlófűtés hőcserélővel, ker.szivattyúval. A szivíttyú egszerűen a konnektorba van bedugva, így akkor is megy, amikor semmi értelme ( szvsz ). Hogyan lehetne a szivattyú vezérlését megoldani, hogy akkor menjen amikor annak értelme is van ?
( cirko + szobatermosztát )

balux

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!