Gazdasági adatok és elemzések a magyar gazdaságról.
Nem idegesítjük szándékosan a másikat! Nem gúnyolódunk! Nem próbáljuk megsérteni a másik topikolót, törekszünk a normális hangnemre, toleráljuk a sajátunktól eltérő véleményt!
Mindenki úgy kommunikáljon, ahogy azt stílusában és tartalmában elfogadhatónak tartaná önmagára, vagy a szeretteire tekintve. Akinek nem egyértelmű hol a határ, az előző mondatot olvassa, és értelmezze újra!
Vigyázz! A léc alacsony!
A vélemény szabad, a stílus kötött!
A dehonesztálás, a dehumanizáció tilos! Figyelem! Ez nem csak a topikolókra érvényesen, a közszereplőkre tekintve is tilos! Mindenki emberi méltósága védett.
És milyen aprópénz ez az EU-s 8 milliárd eurós vakcina projekthez képest? Amit azóta eltűnt sms-ben tárgyalt le Ursula, aki egy kinevezett hívatlanok :)
"Maga hornyuszi bácsi dicsekedett azzal, hogy a privatizáció 80 (azaz nyolcvan!!!) százalékát ők csinálták. "
Tudnád idézni ? Esetleg privatizációs bevételt tekintve ? Az első 4 évben a privatizációs bevétel a (külföldi) szakértők díját is alig fedezte sok ezer esetben.
Ha migránsgyerekek potyognak az égből, akkor sem lesz bennük annyi gerinc, hogy legalább a sajátjaiknak elismernék, hogy "Ezt elqrtuk. Nem kicsit, nagyon".
"Egyikünk sem volt ott, csak a végeredményt láttuk, látjuk. A százmilliárdok megszabadítását a közpénz jellegétől. A raktáron rohadó sok-sokezer lomot."
Ursula a 450 millió európainak 19 milliárd adag oltást rendelt.
Eszetlen kapkodás ment akkor, és voltak, akik piszosul kihasználták.
Nyilván Kínában is tartotta valaki a markát a gyors legyártás miatt. (Szíjjártó azt mondta, hogy még a reptéren is licitáltak a gépekre nyugati vásárlók.)
Miért nem 8000 vagy 80 000? A 7000 is erősen túlzott, hibás volt. A felét sem tudták volna személyi feltételek hiányában sem egyidejűleg használni. Ahogy a valóságban is max 2000 is alig volt használatban. Kellett volna több, talán kevesebb áldozatba került volna. De a személyi feltételek ennyit tettek lehetővé. Sajnos. És ezt pontosan lehetett tudni. Egy egyszerű általános orvos is tisztában volt vele. Becsapták o1G-t a rendelkezésre álló szakszemélyzet számával hogy ennyire adott utasítást?
A tény az, hogy nyolcezer lélegeztetettel számoltak a szakértők. A gyenguska beszerzési lehetőségeket látva a magyar kormány 16 000 gépre adott megrendelést, amit aztán teljesítettek is.
Egyikünk sem volt ott, csak a végeredményt láttuk, látjuk. A százmilliárdok megszabadítását a közpénz jellegétől. A raktáron rohadó sok-sokezer lomot. Mert nagy részük már az. Garanciák lejártak, a gyártó és nepper cégek jó része szublimált.
De fizetjük ma is. Igazi szép kerek magyar történet. De így megy ez a stadionokkal, útépítésekkel és mindennel ami állami pénz. Vagy EU-s.
A lengyel gazdaság sikerességét, eredményeit én soha nem vitattam. Azt se, hogy Ausztria jó messze előttünk jár.
És akkor én mit is írtam? Azt, hogy a fidesz idején szemmel láthatóan közeledtünk az eu átlaghoz....és tényleg.
Ausztria fejlődéséről. Nem írod, hogy mikori kezdőpontot vettél fel, de gondolom mindhárom országnál ugyanazt. Ausztria gazdasága tehát a kezdettől a háromszorosára növekedett, Magyaroszágé pedig ezen időszak alatt 18000/3400 = 5,3 -szorosára növekedett.
Mindenesetre a te számaid is fényesen mutatják, hogy a lemaradásunk gyökere a szocializmusban rejlik.
Aki itt sír amiatt, hogy az eu-átlag alatt vagyunk, az a szocializmust, a Kádár-rendszert szidja, miközben lélekben oda vágyik vissza.
Esetleg az illető nem tudja/nem mondja hogy még hány kézen ment át az ügylet.
(merthogy én olyat ismerek, aki ebben közreműködő cégnél volt).
Az közismert tény, hogy a semmiből feltűnő és aztán felszámolt cégek nem véletlenül kerültek bele ebbe a tranzakcióba. Sok ellenőrizhetetlen ügylet történt így az elmúlt évtizedekben. Valószínűleg nem is fognak ezek a módszerek eltűnni soha .
Meg jobban meglepodott volna, ha azt is elmondta volna Cseh Katalin, hogy ok mit kinaltak a legutobbi valasztason Orban elleneben. Pl. hogy azzal a Gyurcsannyal szovetkeztek, aki miniszterelnokkent azt mondta, hogy hazudott ejjel nappal meg este. Meg azt, hogy szerintuk aki mast mer gondolni, mint ok, azt le kell csukni.
Szerintem meg pont azért kerül egy ilyen ügylet projektcégbe mert nem normál ügymenet. A normál ügymenettől így a legjobb elválasztani. Na de mindegy is. Nem voltam ott.
Van benne nyomokban igazság. De itt pont nem rutin beszerzés volt. De tudtommal több hazai cég is be lett vonva a mutyiba. SOHA nem fogom elhinni, hogy pont ezek az előtte nem létező projekt cégek tudták volna a legjobb és leggyorsabb árakat biztosítani.
Nyilván nem arról van szó, hogy az Alibaba elé leülve bárki 10 perc alatt a legjobbat tudja produkálni.
De misztifikálni felesleges. Túlárazni és túlkészletezni csak a csókosoknak sikerülhetett.
Véletlen a feleségem egészségügyben dolgozik, beszerzésen. Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi intézményénél.
Azt gondolom sokat hiszel az ottani képességekről. Ez a rendszer nem úgy működik, hogy az intézmények a nemzetközi kereskedelemben beágyazódtak akármilyen szinten is. Nem, nincs ilyen.
Versenypiaci cégek végzik ezt a tevékenységet, az intézmények rajtuk keresztül érik el a gyártókat. Sőt, gyakran ezek a kereskedőcégek kizárólagosságot kapnak régiókra/országokra, a gyártók által, és a gyártóknak részesedésük van benne. Tehát még más versenypiaci cégek számára is megkerülhetetlenek. Ez így néz ki.