Gyakorlatilag nincs új a nap alatt. A PumpenDüzen (PDTI) már létezett a II.VH-ban is, a német tgk-k 20%-a ilyen volt. Közös nyomócsöves diesel a harckocsikban működött (CommonRail). Elektronikus vezérlésű automata váltó: Ikarus, Csajka. Csak sok minden olcsóbb volt így, és a mostani technologia már lehetővé teszi a praktikum keverését a gazdaságos gyártással. Nagypolskinál milyen bonyolult volt a kormányváltó rudazata?
Ezeket a fogásokat hívják tudományosnak látszó figurák PR-nek, vagyis nagy látványosságként beharangozzák, mekkora újítás. Németek manapság amúgyis szeretnek kitaposott ösvényén járni.
M
Egyébként sztem a 311-s váltórudazata tökmindegy melyik oldalról jön, nem egyszerű a balosnál sem :P A 353 padlóváltó rudazat még egyszerűbb is a kormányváltónál, tökéletesen működik, csak azt is illik kenni.
Létezett viszont jobbkormányos gömbölyű Wartburg (311-312/6 Rechtslenker), de csak a négyajtósból, na ott milyen lehet a rudazat? Mert a képek szerint a kormányoszlop detto ugyanolyan, és a tűzfalon is megvan a helye, kivágatlanul (a képet most nem találom a gépemen).
Ez rendben is van. Csak mikor az első egyterű joystickes autók megjelentek, aminél át tudsz csúszni innen-oda, az összes újságíró arccal Mekka felé az autók elé borult, hogy ez mekkora tutiság, és a komfort, meg a meggondolt tervezés, meg a habos lóf ..., közben meg gyerekkorukban ilyen autóban ültek, csak azt manapság szégyen felemlegetni ... :o(
Befagyottt hétfő hajnalban az OFF nubira ON centrálzárja. Csak jobb oldalon tudtam beülni, és át kellett szállnom a bal oldalra. Elég "szignifikáns" különbséget éreztem a Wartburg és ezen autó közt: simán összerugdostam a frissen pucolt (vizsgára ment, a zár is az autómosás miatt fagyott be ...) autó belsejét sáros lábbal ...
Nem tudom, mennyi Genex-modell készülhetett, gondolom hogy néhány tízezer az 1 miilió 224 ezer darabból. Vagyis ennyi üléspárral lehet számolni. Odakint inkább előfordul, mint idehaza. Lásd az Ebay-es üléspárt is. Amúgy a fejtámlától nem kell túl sokat remélni: 2 egyszerű acélcső a tartója, a keretre hegesztve, benne 1-1 golyóval. Az áthúzásakor is belehegeszthették, egy erre a célra feláldozott fejtámlás ülésből.
"Igen, a 353W-szériát a nyugat utánzása céljábol csinálták padlováltoval a hasznaltauto.hu-n fentis van egy inyenceknek ajánlom egész jóáron."
Nem. A dolog hátterében egészen más van. A németek (helyesen!) úgy gondolták, hogy a kormányváltó egy praktikus dolog, merthogy nem kell messte eltávolodni a váltáshoz a kormánykeréktől, így kényelmesebb és biztonságosabb a vezetés. Van benne valami, gondoljunk csak a teljesen sík padlóra például, amelyet most ájult csodálattal reklámoznak a modern joystick-váltós nyugati fostalicskákban. Holott egy 50 éves dolog újramelegítése csupán, csak szégyellik ezt bevallani. Ellenben a Wartburg gyár a 353-as típusból készített jobbkormányos verziót, Knight típusnévvel. Emiatt konstruálták meg 1970 körül a padlóváltót, hogy ne kelljen átvariálniuk a kormányváltó rudazatát. Először az 1972-es Londoni Autószalonon jelent meg a botváltós Wartburg, majd rendelhető extra lett a sima baloldali kormányos autókba is. Szóval, a Nyugatnak csak ennyi köze van a dologhoz, vagyis a kemény valuta bevétel reménye a gyár részéről ...
Örülök, kíváncsi leszek a motorra ha kész lesz! Gyáriak a dugók? Mellesleg nem te akartál Transot építeni? Maluch épp belinkelt az előbb egy egész használható darabot "olcsóér". :-)
Még nem vettem le az üléstámla hátsó részét, de kívülről nagyon gyári berakásúnak tűnik a fejtámla, ki-be állítható, stabilan áll, stb. Majd jobban megnézem. Szerintem nagyon kényelmes benne ülni, kipróbáltam. Hogy mennyire ritka, azt majd a Mesterek (atomi, twk004) megmondják.
Solct! Még Te beszélsz nekem a széthajtásról:P Mikor nem is tudom ki szokott 90-nél tolni egy 4-est:) De akkor is csak azért mert már onnan nem ugy húz...
Jó motornál, húz az még onnan is :o) Nekem 105-ög húz 3.-ban rendesen... Viszont a generátoron, már eleve kissebb tárcsa van ;o)
Solct! Még Te beszélsz nekem a széthajtásról:P Mikor nem is tudom ki szokott 90-nél tolni egy 4-est:) De akkor is csak azért mert már onnan nem ugy húz...
(ehez a szénkefe megnéz dologhoz le kell szedni a generátort?, jahh, hogy néz ki ez a szénkefe, én ki tudom cserélni? Forrasztani vagy vmit mókolni kell hozzá??)
WR! Ma boltoltam a manussal, már itt figyel a szobámban 3 db 75-ös dugó:) A hozzá való csapszegekkel, meg gyűrűkkel... Jah meg vettem szabadonfutóhoz is vmit. A lényeg, h kaptam egy kis pöszt meg hozzá 10 még kisebb pöszt (időközben már rájöttem , hogy 10 kis pösz az a görgő lenne:) De a nagyobb izé az nem tom mi:)
Csak gyári "félbőrös", meg csoffadtabb. Ja és nem fejtámlás. A két szélén műbőrszerű a kárpit, középütt meg olyasmi textil, mint a trabant vagy barkas üléseknek. Sajnos a párból csak a másik már átkárpitozott. Az volt gyárilag vagy csak utólagos mókolás hogy a tiedben rendesen benne van az 1981 utáni fejtámla ?
Igazábol felakarom "lapozni" kicsit ismerkedni a kétütemü csodával, ugyanis szeretnék majd egyet. Értek az autokhoz, így nem okoz meglepit imádom szerelni ápolni karbantartani az autokat pont ideális mert sosincs kész, mindig van mit csinálni rajta. :)
A németnek is nagyon nagyon tudnék örülni tudok németül meg-meg fejtegetem, na meg bárminek is amilyen könyv van róla. Ha nem okoz gondot és belinkelnéd nekem megköszönném, fogok venni Vaterán és majd bescannelem és a klubnak felajánlom. :)
Régen volt egy wartburgja nagypapámnak 353W tárcsafékes.
Mikor én kissrác voltam 7-8 éves már javában a kertben állt. Egyszer előrehoztuk énmeg tökre örültem hogy még megy meg minden de aztán kiderült az volt az utolsó útja. A motorját megvették majd apám szétszedte és elkerült a méh telepre. Sok mindent megmentettem belőle, belsőtér, külső dolgok, felnik dobok,stb. 3 ajtó és motorháztető két szélvédő stb. ezeket most elöszedegetem és megmentem, legalább ennnyi használható maradt az öreg zöld warbibol. :) Ennyi körülbelül a wartburg történetem. Most 17 éves vagyok nagy kispolszkis, és kgst autoörült, ezekközt a wartburgé is.
Igen, a 353W-szériát a nyugat utánzása céljábol csinálták padlováltoval a hasznaltauto.hu-n fentis van egy inyenceknek ajánlom egész jóáron. Csak hát nemjött be, mert a váltó ugyanaz volt szerkezetileg és ez a gyorsan gyorsan padlováltót neki stratégia elkapkodosra sikerült nem lett tökéletes., nemvette jol a sebességeket és hajlamos volt széthullani beis fejezték hamar a padlováltos 353w tipust és visszatértek a jókis kormányváltós megoldáshoz. :) Aminek örültem nemrég olvastam, hogy egy ideig párhuzamosan gyártották a wartburg 1.3 és a 353W ket 1991 ig :)
Nekem van eredeti DDR-ben magyarra fordított W353 javítási kézikönyv, csak nem tudom hol. Viszont, ha megtalálom, esélyes, hogy bescennelem, és a köz javára fordítom. A kezemből sosem adom ki, az elsőt simán lenyúlták tőlem, ezt is "véletlenűl" szereztem. Van hasonló 311-hez is, azt megtaláltam fénymásolatban.
Mennyire sűrgős?
Ja, 77-ben már létezett padlóváltós kivitel, ezen meglepődtem :)
Mi történt? Hogyan gányoljuk Wareszunkat szakképzés indult?
80-s években volt divat olajjal feltölteni a zsigulik küszöbjét, ma erre megfelelő anyagokat is lehet kapni. A GYÁRI küszöb elején és végén (a legmélyebb pontokon) 8mm-s kifolyólyuk van (ezeket inőnként érdemes tisztítani. A hátsó doblemezben egy gumidugó a küszöbbel szemben az ÜREGVÉDELEM céljából.
Melegebb száraz napon a küszöbléceket leszedve, gumidugó kiszedve, egy félórás aszfaltautózás alatt kiszárad a küszöb. Ekkor valamilyen levegős módszerrel célszerű a port kifújni (cső+tüdő), és rozsdamaróval (RO-55, vagy hasonló) jól megáztatni, erre is jó valami levegős permetezés egy hosszú cső segítségével. Amikor kicsöpögött a felesleg (a lyukak alá célszerű valamit tenni, ne a földre csurogjon). és megszáradt, akkor a jobb autósboltokban kapható ÜREGVÉDŐ VIASZ SPRAY (olyan, amelyikhez adnak hosszú vékony csövet a végén több irányban kilukasztva), és szépen befújni az egész küszöb belsejét, ami kikfolyik, az így járt.
Mikor már nem csöpög, szépen letörölgetni ami látszik, és visszarakni a küszöbléceket, és a gumidugót. Na ezt hívják üregvédelemnek nálam.
Az ajtók alja ugyanúgy, és ott is van több kifolyó gyárilag.
De van másik módszer, cimbim hígabb betonnal öntötte ki a zsigaküszöböt, az is tartós. :P
Ez hosszúra sikerült, de nagyon irritál, ha valaki kókányol, amikor egy normális megoldás is létezik. Bocsi!
A kasztnis srác, aki az autómat csinálta sima szilikonpasztával dolgozik. Úgy felrakta vele az üvegszálas sárvédőelemet hátra, hogy a csavarok kiszedése után sem tudtam leszedni. Persze ha erőltetem, lejött volna, de rombolni nem akartam. Majd leszedi ő, úgyis lesz egy kis munkája a hátsó kerekek környékén (is).
Ezekről az "állagmegóvó" műveletekről jutott eszembe: az én autómban csak hátul van dobbetét, de egyik az is el van már repedve a kerék fölött (műanyag, nem üvegszál), elöl az ősszel kapott 3 réteg alvázvédőt, ott így elég jó szvsz.
De: a múlt héten volt a bontóban egy első gazdás 4T és volt benne 4 üvegszálas betét, szinte hibátlan állapotban. El is hoztam, szerintem még új korában tehették bele, olyan volt alatta a lemez. Szal azon viszont furkálva volt, én ezt nem akarnám - főleg a sárvédő pereménél.
Hogyan lehetne azt tartósan és megbízhatóan rögzíteni? Illetve ha már fúrni kell, gondoltam jó lenne vmi "masszás" tömítő a betét és a lemezfelület között.
Az alu léceket már csavaroztam le, amikor tavaly megvettem az autót, az összes ülést kivettem, benéztem a szőnyegek alá, kiszárítottam, a befolyást megszüntettem, azóta rendben vannak (kopp-kopp). De most tavasszal ezzel a "küszöb projekttel" megint ellenőrzöm majd.
Az ajtót kb 1 hónapja szedtem szét, amikor zajzsigetelő lapokat ragasztottam az ajtók belső oldalásra (akkor tettem be képet a lapról), szal akkor kitakarítottam a vízkifolyókat, sajna az ajtók alját festeni kellett (ami rácsukódik a kaszni gumi tömítésére alul), de remélem most az is rendben lesz egy darabig.
Még annak idején a TESCO-ban vettem valami holland üregvédő spray-t, és azzal fújtam ki az ajtók hézagait belülről. Meglepődtem, mert a színe nem fekete, hanem átlátszó volt. Sajnos erre már későn került sor, de remélem, lassul az ajtók rohadása. Nekem már nem a gyári küszöb van, de még egész jól tartja magát. Az eredeti motorháztetőtől és csomagtartó fedelétől pedig már meg kellett válnom... :-(
Az én 75ös touristomban is a gondos előző gazda olajjal töltötte fel,és valószínűleg ennek köszönhetően még a gyári küszöbök vannak a 32éves autón! Simán a tetejéről belelátni, nekem az alján csordogál most valamennyi sűrűbb állagú cucc, meg alulról meg van fúrva mindkét küszöb elöl és hátul is és egy-egy olajleeresztő:) csavarral van ellátva. Ja és utastérben nem érezni bár nem tudom mivel van feltöltve. Az ajtók is le vannak belölről ápolva valami kenődős cuccal úgyhogy nem rohadnak egyáltalán.