Keresés

Részletes keresés

Haver Lamur Creative Commons License 2003.02.14 0 0 687
Hello mindenkinek !
Hát eljutottam ez elejéig. A legvégéről kezdtem, de nagyon tanulságos volt. Előtte állunk egy fűtés korszerűsítésnek, egyenlőre a tervezgetésnél vagyunk, közben hallgatjuk a C21-ünk időnként már eléggé hangos "szusszanásait".
Konkrét kérdésem most az, hogy garázsban üzemelhet-e egy fali kombi kazán ? Olyasmit hallottam, hogy nem, vagy csak zárt égésterű, vagy az sem ? A fokozottan tűzveszélyes helység miatt. Turbós kazánt terveznénk (ugye az a zárt égésterű?), mert a kémény messzebb van, és nagyon valószínű, hogy béléscsövezni kellene, azt a pénzt inkább a kazán turbójára költenénk, meg a garázsban jobb helyen is lenne mint az előszobában. A kéményt viszont elbontanánk az előszobából mindkét szinten ha funkcióját veszti.
Szakmai és tapasztalati szempontból helytálló ez ? Ez az alapja az elképzelésünknek, és ha nem lehetséges, akkor másban kell gondolkodnunk.
Előre is kösz a jó tanácsokat !

Haver Lamur

Droopy Creative Commons License 2003.02.14 0 0 686
Bocs, de egy aprosagot pontositanek: nalunk 70+50 m2 haziko (egybeepitett 50 l-es boyler+24 kw kazan, 70 m2 padlofutes 50 m2 radiator) eves gazszamla 65000 Ft tokkal/vonoval keszenleti dijastol satobbi!
3x gazaremelesig nem gondolkodom villanyfutessel, ebbe meg belefer az meglevo futes finomitasa heti programozas, X-10 inteligens haz satobbi
Előzmény: MANI Kft NOBO Hungary (655)
Herr X Creative Commons License 2003.02.14 0 0 685
Nekünk a tervező a turbotop-ot javasolta. Gondoltam, hogy mi a fenének nekem turbós, különben is drágább a készülék, meg duplafalú füstcsövet is igényel, de elmagyarázta:

- nem a lakás légteréből szívja levegőt (nálunk a ház közepén van a kazánház, nincs közvetlen kapcsolat a külvilággal)

- ha a lakás légteréből szívná a levegőt, akkor ott magasabb lenne a páratartalom, hajlamosabb lenne penészedésre

Előzmény: Szellőke (682)
Satriani Creative Commons License 2003.02.14 0 0 684
Igen, koszonom szepen !
Nagyon halas lennek!
Előzmény: Szellőke (683)
Szellőke Creative Commons License 2003.02.14 0 0 683
Még folyik a kapott ajánlatok rendszerezése, de van érdi illetőségű is, hamarosan jelentkezem majd mélbe, jó?
Előzmény: Satriani (681)
Szellőke Creative Commons License 2003.02.14 0 0 682
Bocs, tévedtem a két tervezett Vaillnat készülék árajánlatát illetően.
VU 240-5 XE és VGH 130/5 Xz együtt kevés híján 400e Ft.
Előzmény: Szellőke (680)
Satriani Creative Commons License 2003.02.14 0 0 681
Szevasz Szelloke !
En meg csak most szeretnek keriteni egy megbizhato ep.gep. tervezot, ugyhogy az lenne a keresem, nem kuldened el azokat az ajanlatokat nekem is (ha nem akarod itt kozze tenni:) esetleg megjelolve, hogy neked melyik jott be, vagy melyik tunik megbizhato, jo szakinak.
Persze masoktol is varom az ajanlasokat.
Elore is kosz mindenkinek !
Ja, Pesten lakok es Erden epul a haz...
Előzmény: Szellőke (680)
Szellőke Creative Commons License 2003.02.14 0 0 680
Sziasztok,
köszönöm azoknak, akik küldtek gépészeti kivitelező ajánlást (még nem zárult le a tender!),
Olyan kérdésem lenne, hogy bár szerettünk volna kondenz kazánt, úgy néz ki, hogy nincs most rá pénzünk, ezért sima, alacsonyhőmérsékletűt kértünk a tervbe. Ehhez képest a tervezőnk egy Vaillant 240-5 XE Thermotop plus kéményes cirkót (ionos, keringető szivattyúval, csak fűtésre)tervezett, VGH 130/5 XZ Mmv tárolóval kombinálva. Dobtam nemrég egy hátast, mikor megtudtam, hogy milyen sok pénzbe lesz.(250e)A kérdésem az, hogy tényleg jó megoldás-e ez, vagy hasonló tudású szerkezet van-e más márkából olcsóbban.
(70+70 tetőtér, kombinált fűtés: padló+Perfekta szalagradiátorok).

,

Satriani Creative Commons License 2003.02.14 0 0 679
Sziasztok,

Futes rendszer kivitelezest altalaban az is szeretei megcsinalni aki megtervezi, vagy annak az ismerose. Ez egyreszt kerdes is masreszt allitas is mert bar 2 az nem sok de toluk ilyen ajanlatot kaptam hogy ok meg is tervezik el is keszitik. Tenyleg csak tervezni nem nagyon szeretnek?
A masik kerdesem: eddig a hazat harman epitettuk, a mester, komuves, szaki (nem tudom hogy nevezzen, o egy ember:), meg a baratom es en. Szoval mindezt harman ugyhogy most teto alatt van a haz. A futes rendszer kivitelezeset lehet csinalni igy 'hazilag' ? Az illeto szaki az epitoiparban dolgozott, es hat az eddigi munkajaval nagyon meg vagyunk elegedve, azonkivul teljes mertekig megbizhato (ami nem elhanyagolhato manapsag). OK, a kerdesem az lenne hogy ezt a munkat meg lehet tanulni, tapasztalatot szerezni olyan mertekig, hogy igy hazilag elvegezzuk ? Nyilvan a tervet azt mernokkel keszitettnem el tehat abbol kellene kivitelezni. Csinalta valaki ilyen 'hazi' mesterrel, vagy akar onmaga es nem fazott ra ?

Joe

Gigi_ Creative Commons License 2003.02.14 0 0 678
Köszi. A fűtési költség több padlófűtés esetén?
Előzmény: RodrigeZZ (677)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.02.14 0 0 677
Azért javasolnám, hogy a padlófűtéses helyiségbe is tegyél néhány radiátort, mert összel, tavasszal estére ha egy kicsit be kell fűteni, akkor erre a padlófűtés nem alkalmas, mert a tehetetlensége több óra.
Előzmény: Gigi_ (676)
Gigi_ Creative Commons License 2003.02.14 0 0 676
Köszönöm a hozzászólásokat a padlófűtés és vagy radiátor témában számomra igen tanulságosak.
Herr X Creative Commons License 2003.02.13 0 0 675
"2. Hálószobai padlófűtés azért nem lehetséges mert ott francia ágy van?
Ez nagyon yo ellenjavallat! Bravo!
Kérdem én ahol nem francia ágy van ott lehet padlófűtést alkalmazni a burkolattól függetlenül?"

Nem azt mondtam, hogy ez az egyetlen ok. Viszont ez egy elég nyomós ok! Függetlenül a burkolat tipusától. Nálunk pl. a hálószobában is laminált parketta van, ami alatt elvileg lehetne padlófűtés, de a szoba területének kb. felét lefedik a bútorok. Márpedig az elég jól szigetelné a padlófűtést.

Előzmény: Indaxli (674)
Indaxli Creative Commons License 2003.02.13 0 0 674
Hi MANI és HerrX!

Egy kicsit vitába szálnék veletek padlófűtés téren.
Bár alapvető dolgokban egyetértünk, azért a pontosítás kedvéért érdemes néhány dolgot megemlíteni padlófűtés ügyben.

1. Honnan ered ez 20%-os részarányú padlófűtöttség?

Nálunk kombinált rendszer van, és még durva számításal számolva is több mint 20%-os a a padlófűtöttségi részarány. Bár igaz, hogy a hálószobában nem padlófűtéssel fűtünk, de azon egyszerű okból kifolyólag, hogy ott padlószőnyegezve van. Ilyen helyiségekbe pedig köztudottan "ellenjavalt" a padlófűtés.

2. Hálószobai padlófűtés azért nem lehetséges mert ott francia ágy van?
Ez nagyon yo ellenjavallat! Bravo!
Kérdem én ahol nem francia ágy van ott lehet padlófűtést alkalmazni a burkolattól függetlenül?

Tudomásom szerint nincsenek ilyen és ehhez hasonló kitételek.
Általánosan elfogadott, hogy ahol hideg burkolatot használnak a helyiségek padlózatán, ott van létjogosultsága a padlófűtéses megoldásnak. Illetve kombinálható 1 helyiségen bellül a padló és radiátor fűtés olyan helyiségekben ahol a sok nyílászáró miatt nagy a hőveszteség.
A padlófűtés üzemeltetés szempontjából 1 alacsony hőmérsékletű fűtési megoldás. A fűtővíz hőmérséklete általában nem haladhatja meg a 40C. A lényeg még is inkább azon van mennyi az ilyen fűtéssel ellátott helyiségek padlózatának felületi hőmérséklete, és ettől függ a padlófűtés egészségessége.
Egy padlófűtött helyiség komfortérzete már 21-22 fokon is van olyan kellemes, mint hagyományos, radiátor fűtéssel fűtött helyiség 23-24 fokosan. A hőmérséklet különbség és az, hogy a hőleadás milyen közeghőmérsékletről történik meg, az viszont már egyértelműen forintosítható.
Természetesen meg kell említeni, a padlófűtésel szemben azt is, hogy ez 1 lényegesen tehetettleneb rendszer, így átmeneti időszakokban lassabban reagál.

Gondolom így dióhéjban ennyit érdemes volt megemlíteni, pusztán a pontosítás kedvéért. :))

Előzmény: MANI Kft NOBO Hungary (661)
Satriani Creative Commons License 2003.02.13 0 0 673
Kosz !
Előzmény: Elm (672)
Elm Creative Commons License 2003.02.13 0 0 672
Nalunk igy nezett ki:

ARAM: belso terv kell, azt jovahagyja az elmu, de belul nem ellenoriz semmit, nyilatkozatot ker, hogy megfelelo kepesitesu a tervezo(/kivitelezo).
A lakhatasihoz NEM kellett az elmutol semmi!

GAZ: gazterv, leadni, jovahagyjak, a kivitelezotol nyilatkozat, hogy csinalhatja, mikor kesz van atveszik a belso halozatot is, kivul ok szerelnek. Utana kell meg egy engedely, hogy ha mar uzemel, ez a lakhatasihoz.

VIZ: belso csoterv, jovahagyjak, majd kernek a kivitelezotol egy nyilatkozatot, hogy mindent aszerint csinalt es lenyomasprobazta. Nem ellenoriznek semmit. Ha ezt a nyilatkozatot beviszed, akapod az igazolast a lakhatasihoz.

FUTES: magat a futes csovezeset celszeru terveztetni, de ezt nem ellenorzi senki.

bye
Elm.jovohetenkapjaalakhatasit.hu

Előzmény: Satriani (671)
Satriani Creative Commons License 2003.02.13 0 0 671
'az épgép terv azért is kell, hogy árajánlatot tudjál kérni a kivitelezőktől, ne csak "ennyi szokott lenni alapon" '
..igen meg azert is, hogy gazdasagosan mukodjon az egesz rendszer, ahogy lejjebb is irtad.
De a keredesem az az lenne, hogy azt is kell engedelyeztetni, vagyis szerintem nem, csak azt amit az elobb irtam, de azert erosits meg, nehogy felre ertsuk egymast !

Az elso 320 hozzaszolast vegig olvastam (sok hasznos info van benne valoban !!!) es a tobbit is vegig fogom amint idom van, de most egyelore az erdekelne (amire meg valaszt sem lattam az eddig atolvasottakbol), hogy milyen kommunikaciot igenyel egy ep.gep. terv elkeszitettese a mernokkel ?

Előzmény: Herr X (668)
TATA01 Creative Commons License 2003.02.13 0 0 670
Helló !

Csak Infóként: Tavaly szeptemberben köttettem be a gázt az épülő házunkhoz . Győr-Moson-Sopron megyében a közműfejlesztési hozzájárulás
110.000 Ft volt, a miből az ÁFA (vagy valami hasonló) visszajárt. Ezzel már bekerült a gázcsonk a telekhatáron belülre. A gázóráért összesen 13.400 Ft-ot kellett fizetni felszereléskor. A házba történő bevezetés költségével egyetértek , 108.00 Ft volt óraszekrénnyel és tervezéssel együtt.

Üdv. Tata

Előzmény: Herr X (664)
Satriani Creative Commons License 2003.02.13 0 0 669
Igen, meg annyit az elozo hozzaszolasomhoz hogy tartalyos gazvezetek eseten is kell minoseg ellenorzesi akarmilyen engedely (MEO..) ahol a tartalytol a kazanig, vagy tuzhelyig tarto gazvezeteket ellenorzik. Ezt nyilvan itteni, bentfentes akarkivel kiviteleznem, de az epulet gepeszeti terv az mas, nem ?
Ha igy van ahogy gondolom, akkor az erdekelne aki mar terveztetett ilyen mernokkel, milyen gyakran kell a nyakara jarni, vagy o milye gyakran kell velem talalkozzon, beszeljen, rajzot kerjen, stb...
Es kb. mennyi idobe telik egy ilyen terv elkeszitese ? Lakas kb. 70nm lent, 70nm tetoter, padlofutes, radiatorossal kombinalva, es turbo cirko melegviz tartallyal kombinalva.

Joe

Ha vannak ep.gep. mernok ismerosok akikkel dolgoztattok es meg voltatok elegedve, johetnek az ajanlatok maganba is. Budapest..

Előzmény: Satriani (667)
Herr X Creative Commons License 2003.02.13 0 0 668
Ez már kicsit építkezős rész. (Nem vagyok a témában szakember, csak már átestem ezeken.)

1. külön-külön:

villany (ott nem kell belső terv, de célszerű, ha a villanyszerelőnek adsz egy akár saját készítésű rajzot, hogy mit hova szeretnél) Jó vállalkozót keress, aki az áramszolgáltató felé elintézi az összes papírmunkát a villanyóra szereléssel együtt. Rengeteg időt és energiát takarítasz meg vele.

víz: a vízóráig (1 kerti csappal) csináltasd meg a helyi vízművekkel. Menj be a telephelyükre és kérdezd meg az ottani szerelőket, hogy mennyi az annyi. (Nekem is elmondták, hogy mekkor gáz, ha rávágsz a csákánnyal a nyomócsőre és hogy ők ezt tuti megspórolják neked.)

gáz: na ez már mindenképpen külső-belső terv köteles

fűtés: nem árt, ha megméretezik (NEM ilyen 60W/légköbméter alapon!!!, hanem rendesen kiszámolva a terv alapján)

kéményseprői engedély: ezt célszerű az építészre bízni

2. az épgép terv azért is kell, hogy árajánlatot tudjál kérni a kivitelezőktől, ne csak "ennyi szokott lenni alapon"

Javaslom, hogy olvass kicsit vissza a témában írt hozzászolás(aim/ok) közt, rengeteg infót leírtunk már. (Tapasztalatot.)

Amúgy az ép.gép terv (víz, gáz, fűtés) megéri a szumma <100kHUF-ot. Egy rosszul méretezett fűtés, vízhálózat nehezen módosítható. A gázt meg nem lehet megkerülni.

Előzmény: Satriani (667)
Satriani Creative Commons License 2003.02.13 0 0 667
Kosz a velemenyt Herr_X !
OK, akkor kicsit reszletesebben: a hazban a futes nem foldgazzal lesz megoldva, hanem tartalyos PB gazzal. Azt tudom (tegnap mondtak egy kazan kereskedesben:), hogy ahhoz hogy a lakhatasi engedelyt megkapd kell legyen egy hatosag altal elfogadott gaz-, viz- illetve aram bekotesi terved.
Kerdesek:
1. A hatosag itt kulon-kulon a szolgaltatokat jelenti vagy az onkormanyzaton a lakasepitesekkel foglalkozo osztalyt ?
2. Nekem ep.gepeszeti terv kell amibol tudom mekkora, milyen tipusu kazan, milyen csovek, hany, milyen radiatorok stb. kell. Mindezt terv nelkul is meglehetne csinalni, csak ugy hasra csapva (persze nem ajanlott :) Szoval ezt a tervet is engedelyeztetni kell ???
Kosz!

Joe :)

Előzmény: Herr X (665)
Herr X Creative Commons License 2003.02.13 0 0 666
Hálószoba vs. padlófűtés: franciaágyat fűtöd, nem a levegőt. (kis hőleadó felületed marad az ágy és bútorok miatt)

A padlófűtés "elleni" egészségügyi ok, hogy a padlóról felfelé szálló meleg levegő viszi magával a port is. Továbbiakban lásd allergia címszó.

Költségek tekintetében kérdezze épületgépészét, kivitelezőjét. Vegyes fűtésnél pedig figyelni kell a radiátor visszatérő vízhőmérsékletére (spec. szelep) mielőtt a padlóba eresztenénk. Nem szerencsés 60 fokos padló....

Előzmény: Gigi_ (663)
Herr X Creative Commons License 2003.02.13 0 0 665
Nem javaslom a külföldi ép.gépészt: a hazai hivatalok nem fogják szeretni és azért az engedélyezésnél ez komoly hátrány. (Ha egyáltalán jogosult Mo.-n tervezni)
Előzmény: Satriani (662)
Herr X Creative Commons License 2003.02.13 0 0 664
Hát igen, az a baj az egésszel, hogy a 3.3 kontra 3.5 az csak a fűtés költsége maga.

Ha gázt akarsz bármihez a házba, akkor a gázbekötés ~500 000 Ft. (gázterv, gázcsonk, gázóra, stb.)

Gáz bevezetése a házba: ~100 000Ft. (Nem csinálhatod magad, így muszáj szakit fogadni.)

Szóval az az igazság, hogy nagyon együtt mozog a kettő és a gáz már bizonyított.

Ráadásul a gázár politikailag fontos tényező. A villanynál meg az "éjszakai" áram vagy van aznap, vagy nincs, így a fűtési áram nem csak tarifa kérdése, hanem műszaki is. Lásd áramlopás.

És az az igazság, hogy egy jól megépített fűtési rendszer nem 10 évre épül. Továbbá csökkenti a ház eladhatóságát jelentősen. (Neked, mint építőnek megtérült, de a következőnek csak a drága fűtés marad.)

Előzmény: MANI Kft NOBO Hungary (655)
Gigi_ Creative Commons License 2003.02.13 0 0 663
Hi, azt hallottam, hogy hálószobába nem szabad padlófűtést tenni, ezért úgy gondoltam, hogy a szobákban radiátor lenne, a többi helységben, (nappali, konyha, étkező, fűrdő, közlekedő) padlófűtés. Bár ez így is több lenne mint 20 %. Mik az eü. okok? A padlófűtés költsége tényleg nagyságrendekkel több a radiátornál?
Bocsi, ha nagy hülyeségeket kérdezek, de tapasztalatom nem sok van.
Előzmény: MANI Kft NOBO Hungary (661)
Satriani Creative Commons License 2003.02.13 0 0 662
Sziasztok,

eljott az ido, hogy epulo hazamba elkeszitsuk/megterveztessuk a futest. Sajnos nincs epuletgepeszem, vagyis lenne valaki de Erdelyben. A kerdesem az lenne, hogy szerintetek lehet e ugy tervet keszittetni, hogy csak emailen ertekezunk egymassal? Egy ilyen terv keszitese soran milyen gyakran kell kommunikalni az ep. gepesszel ? Azt tudom hogy az elejen az ember elmondja az igenyeit, utana a haz parametereit stb..de azutan ?
UI: Second-al mi van ? Kiszallt a Forumbol? Csak az elso 320 hozzaszolast olvastam meg el meg most az utolso 10 -et de nem lattam a hozzaszolasait...

MANI Kft NOBO Hungary Creative Commons License 2003.02.13 0 0 661
Helló Gigi!

Csak padlófűtéssel fűteni nem szabad, eü okokból. Ha szeretnél padlófűtést, akkor úgy kell megtervezni a rendszert, hogy a teljes "fűtésmennyiség" 20%-a legyen a padlóban, a többi bármi másban.

Üdv:
Palánki Zoltán

Előzmény: Gigi_ (658)
MANI Kft NOBO Hungary Creative Commons License 2003.02.13 0 0 660
Valóban, ilyen eset is előfordulhat, sajnos...
Előzmény: kgy2316 (657)
MANI Kft NOBO Hungary Creative Commons License 2003.02.13 0 0 659
Valami lemaradt!

> Érdekelne, hogy mit, hova, hogyan szerelsz, és mi van benne a 450-600kHUF-ban. Már csak kíváncsiságból is.

Építkezés utolsó fázisában, takarítás előtt, négy csavarral a panel tartókeretét a falra, aztán a panel ráakasztható a keretre, beköthető fixen vagy konnektorba csatlakoztatható. 1 nagy ház fűtésszerelése fél nap alatt kész.

A fenti árból kb 360 EFt a panelek, a többi a vezérelhetőségtől függően a termosztátokra/vezérlőkre megy el. Természetesen bruttó végárakról beszéltem.

Üdv:
Palánki Zoltán

Előzmény: Herr X (648)
Gigi_ Creative Commons License 2003.02.13 0 0 658
Sziasztok!
A közeljövőben szeretnénk építkezni, de nagyon sok mindenben tanácstalanok vagyunk.
Ilyen pl. a következő, szerintetek melyik a jobb, a gazdaságosabb, padlófütés vagy radiátor? Mik a hátrányok, az előnyök a kivitelezésben és utána?
A válaszokat előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!