Sziasztok,
Remélem, jó topicban járok, találok valakit, aki válaszolni tud majd gyermeteg kérdéseimre:
Nemsokára aktuális lesz a fütésszerelés az új építésü házamban. Egy évvel ezelöttig meggyözödésem volt, hogy a meleg padlójú helyiségekbe radiátoros, a padlócsempével burkoltakba pedig a padlófütés az ideális az én szemontjaimat figyelembe véve.
De jött ám a falfütés valamelyik Construmán. Mindenki (eladó cég, reklámok, fórumok) dícséri, azt hirdetik, hogy minden hátránya ésszerüen kompenzálható. Nekem is tetszik, mint ötlet, de van egy nagy gondom: nem ismerek embereket, akik vásároltak már ilyet, esetleg van összehasonlítási alapja más fütésrendszerekkel szemben.
Szívesen fogadok minden jellegü információt a témában, annyit tudok csak, amit a reklámokban leírnak. Rábeszélni nem kell engem, mert tetszik, inkább arra lennék kíváncsi, valaki fel tudná-e nyitni a szemem, hogy miért hülyeség esetleg egy ilyen rendszer?
Tetszene a falikazán, de semmi infóm nincs róla...
Megbízhatóság, szervíz.... ha valaki tud valamit, kérem írja meg.
TERMOMAX TOP CONDENS 24 kondenzációs fali gázkazán
96-108% hatásfok (futoértékre vonatkoztatva)
Zárt égésteru, nagy szilárdságú, alumínium öntvény hocserélo
6,5-24 KW névleges teljesítménytartomány (max.28kW telj.)
Mikroprocesszoros vezérlés idojárásköveto futésszabályozóval
1 radiátoros vagy közvetlen padlófutési kör muködtetése
1 kevert körrel való bovítésre alkalmas vezérlés - külso motoros keveroszelep muködtetése
Alacsony homérsékletu futési rendszerekhez (padló-, falfutés) közvetlenül is bekötheto
Szerelopanel a gyors beépítéshez
Futési rendszer félautomata feltöltési lehetosége
5 év garancia a kondenzációs hocserélore
Kondenzációs fali gázkazán melegvizes központi futésre, 6,5-24kW folyamatos teljesítményszabályozással, idojárásköveto futésszabályozóval, 1 direkt futési körhöz. Beépitett zárt tágulási tartály és biztonsági szelep.
Ha csak radiatorokkal fog futeni akkor en nem a kondenzaciost vennem, vagy akkor nagyon nagy feluletre kellene meretezni a radiatorokat hogy viszonylag alacsony homersekletu vizzel futson, maskulonben semmi megtakaritasa nem fog adodni a kondenzacios uzemmodbol...bar latom egy arban van ugyhogy lehet en is azt valasztanam.
1206-oshoz semmi tippetek ??
Aki kapott/keszitetett mar ep.gep. (csak futesi) tervet, erdekelne hany lapbol allt a terve (OK, nem kilora merik hanem tartalomra, de most csak ennyi erdekelne:)
na most jövök a kereskedésből. Persze hogy van belső érzékelője, magába a termosztátba építve. Namost ezt a termosztátot be lehet építeni magába a kazánba, én erre kérdeztem korábban (lehet hogy ez zavarta meg). Szóval ha a kazánba van építve, akkor azért sok értelme nincs az érzékelőnek - valszeg nem a fürdőszobát szeretném mérni...
Biztos vagyok benne, hogy van belső hőérzékelője is, különben honnét tudná, hogy hány fok van bent. Kinyitottad az ablakot stb.
Ne már, hogy a jelleggörbe alapján pontosan tudja tartani bent a hőmérsékletet. Ahhoz PONTOSAN tudnia kellene a ház hőveszteségét, meg a radiátorok elosztását, hőteljesítményét stb.
Ez a lehetetlennel vetekszik. Mennyivel egyszerűbb beletenni egy nyamvadt hőérzékelőt is. És mennyivel olcsóbb. Meg mennyivel egyszerűbb beállítani...
Ennek a szabályzónak van egy jelleggörbéje, ami azt jelenti, hogy a kinti hőmérséklet függvényében változtatja az előremenő vízhőmérsékletet. Viszont minden ház más más hőszigetelésű, szellőzésű, alapterületű stb., tehát ez a jelleggörbét hozzá kell igazítani a saját lakásodhoz hőigényéhez, ez kb. egy fűtésidényt vesz igénybe, viszont jelentős megtakarítás érhető el vele, főleg padlófűtés esetén, azol nagyobb a rendszer tehetetlensége, ebből adódóan lassúbb a reakcióideje.
Tanács:a hívj egy vaillantos szakembert, aki elmagyarázza az alapismereteket, és azt is, hogy a további szükséges finomításokat hogyan tudod te magad elvégezni.
Holnap, de lehet meg ma megvennem a belso vizvezetekeket. Az mar eldontott, hogy rezbol lesz, de ott is van ket fajta ami kozul nem tudom melyiket valasszam:
az egyik egy szivacs kopenybe van burkolva, a masik meg csak egy sima muanyag kopenyben van. Az arkulonbseget nem tudom, csak hallottam hogy nem nagy (de hat ez relativ:)
Kerdes, ti melyiket hasznalnatok ? Vagy inkabb az hogy ha csak a muanyag bevonatut teszem ugy e akklor sem lesz paralecsapodas a falamon ahol a cso lesz ?
- a kazánt felrakhatom a padlásra esetleg? (pont a kémény mellé lenne helye :) /van erről valahol leírás mit lehet mit nem?/ a kémény még utána kb 2,5 m magas
- megéri az öntötvas tárolós(átfolyós) kazán a +150eFt ot? (300eFt lenne)
szerelt már valaki vaillant kazánhoz időjárásfüggő szabályzót? még csak telefonon érdeklődtem hogy is van ez. Tájékoztatásuk szerint _csak_ a kinti hőmérsékletet méri, beltéri érzékelője nincs is.
Akkor most ezt hogy kell beállítani? Ráadásul 2 db fűtéskör esetén? (nem radiátor+padló, hanem 2 radiátoros kör: földszint-emelet).
A kéményesek nálunk nem 6/10-es vagy 8/12,5-es egymásban vezetett csövet kértek a zárt égésterű kazánhoz, hanem hogy legyen kibélelve a kémény, nehogy koszt szívjon be a kazán, benne pedig menjen egy 8-as cső a kimenő égésterméknek. Akkor ez nem Vaillant-kompatibilis?
Harom evig volt Ferroli kombi kazanunk (utana eladtuk a lakast) addig semmi gond nem volt vele. Ha ket ev utan kihivod a szervizt ellenorzesre +1 ev garancia van ra. Kihivtuk, rendesen atnezte, semmi hibat nem talalt.
Azert inkabb ontottvas kazant vegyel ha elfer, mert ezek a kombi cuccok csak szuksegmegoldasnak tekinthetok a hozzaertok szerint.
Igen, foldan allo WC-em van es also kifolyasu (vagyis az a 100-as elvezeto cso) es azon gondolkozok hogy falba epitett viztartalyt rakjak hozza (Geberiten kivul esetleg van mas is ?)
"arra kell figyelni hogy a wc hátsó kifolyású legyen"
-- ezt nem ertem :) mi koze lenne a viztartalynak a WC kifolyasahoz ?? Kifolyo cso asszem 100-as, befolyo talan 30-as...
Inkabb azt kellene megnezzem hogy a tartaly csovenek keresztmetszete stimmeljen a WC-em befolyo csovenek keresztmetszetevel , nem ?
Köszönöm az infót, de nem igazán tudtam belőle kihámozni 3x elolvasva sem a rám vonatkozó pontos adatokat :-((
Tehát akkor elég szellőzőnyílásokat kialakítani. Mivel az ajtót nem szeretném elrondítani, elegendő lehet egy 4 lángos gáz főzőlaphoz a már említett (kb. 15x15 centis) szellőzőrács beépítése a falba? És ha igen, ezt hogyan kell kivitelezni? Alul, felü, alul-felül, és hány darabot? Bocs, de én nem értek hozzá, a kivitelező cégről pedig, hírnevük ellenére egyre inkább úgy érzem, hogy totál pancserek :-(((
Geberit WC-nel tenyleg ki kell alljon ket csaver a falbol mert azt a falra rakja az ember (legalabis nalam itt a munkaheleyen ilyen tipus van).
De hogy Geberit tartalyhoz miert csak Geberit WC-t lehetne csatlakoztatni azt nem ertem???
A lenyeg hogy hogy van egy kiallas a falbol a tartaly reszerol es oda olyan budit lehet ra kotni amilyet akarok , nem ?
Egy gyors kerdes :
letezne az, hogy ha falba epithetos Geberit WC viztartalyt szerelek fel akkor ahhoz csak Geberit WC cseszet rakhatok (es peldaul nem lehet Alfoldit, vagy mas tipusut) ??
Az egyik vizvezetek szerelotol hallottam ezt...
Előírás szintén, hogy gázkészüléket (kivéve a zárt égésterűt) csak olyan helységben lehet elhelyezni, amely rendelkezik 1,3 m2 szabadba nyíló felülettel. (Ennek nem csak szellőzésben, hanem a robbanás esetén a hasadó-nyíló felület biztosítása is a feladata.)
Bizonyos hőterhelés felett. Idézem:
A légellátás-szellőzés általános előírásai. Háztartási, 58 kW ( 50 000 kcal/h) egységteljesítmény és 116 kW ( 100 000 kcal/h) összteljesítmény alatti kommunális-ipari, nagykonyhai vendéglátó-ipari gázfogyasztó berendezések helyiségeinek légellátása-szellőzése.
75. § (1) A gázfogyasztó berendezések biztonságtechnikai és egészségügyi szempontból kifogástalan üzemének biztosítása céljából gondoskodni kell
- a kéménybe kötött gázfogyasztó berendezések esetén a tökéletes égéshez szükséges, valamint a szellőzőkön (huzatmegszakítón) keresztül a helyiségből kiáramló levegőmennyiség pótlásáról (égési levegő + szellőző levegő), és az égéstermék maradéktalan elvezetéséről;
- kéménybe nem kötött gázfogyasztó berendezések esetén a helyiség olyan légcseréjéről, amely az égésterméknek, valamint a használat során keletkező egyéb szennyező anyagoknak a helyiségben kialakuló koncentrációját az egészségügyi követelményeknek megfelelően korlátozza.
(2) A légellátás, szellőzés az égéstermék elvezetés méretezésére az ezekkel kapcsolatos számítási eljárások és kiviteli megoldások alkalmazására vonatkozó előírásokat az illetékes hatóság adja ki.
76. § (1) A 258 kW ( 50 000 kcal/h) egység teljesítmény feletti kommunális ipari nagykonyhai vendéglátó-ipari gázfogyasztó berendezéseknél a tervező a nyílászárók helyzetéhez rendelt fajlagos légtérterhelési értékeken alapuló légellátási előírásokat nem köteles figyelembe venni.
(2) Háztartási központi fűtő- és melegvíz-termelő berendezések légellátása, szellőzése szükség esetén a gázszolgáltató hozzájárulásával, a VII. fejezet 84. és 85. §-ában foglaltak értelemszerű alkalmazása mellett is biztosítható.
(3) A légellátás, szellőzés (légcsere) mértékét a műszaki leírásba bele kell foglalni. A terven az alkalmazott szellőzési mód alkalmazása, annak berendezései, fő méretei elhelyezésének módja fel legyen tüntetve és arról a légellátásra vonatkozó minden kérdés megválaszolható legyen.
77. § Mesterséges szellőzés létesítésénél az alábbi biztonsági alapkövetelményeket kell betartani:
- elszívásos (depressziós) szellőzés csak kéménybe nem kötött gázfogyasztó berendezések esetén alkalmazható,
- vegyesen alkalmazott (kéménybe kötött és égéstermék elvezetés nélküli) gázfogyasztó berendezések esetén csak kiegyenlített vagy túlnyomásos szellőzés alkalmazható,
- ha gyűjtőkéménybe kötött gázfogyasztó berendezésekkel ellátott helyiségekben (ún. gázgyűjtőkémény esetén) mesterséges szellőzés létesül, akkor csak központi (szintenként azonos hatású) és csak túlnyomásos szellőzés alkalmazható,
- csak kéménybe kötött gázfogyasztó berendezések esetén, vagy ha a létesítményen belül túlnyomásos égőjű (égőterű) gázfogyasztó berendezés is van - csak túlnyomásos szellőzés alkalmazható.
78. § (1) 5230 W-nál ( 4500 kcal/h-nál) nagyobb egyidejű hőterhelésű, égéstermék elvezetés nélküli gázfogyasztó berendezések csak külső terű (szabadba nyíló ajtóval, ablakkal rendelkező) helyiségben helyezhetők el. A helyiség ajtaja vagy ablaka együttesen 1,3 m2-nél nagyobb legyen.
(2) A belsőterű helyiség esetén - a gázfogyasztó berendezések alkalmazásakor - a szellőző (levegőellátó) nyílásokat ki kell alakítani.
79. § (1) Háztartásokon belül a fajlagos légtérterhelés ellenőrzéséhez a gázfogyasztó berendezések hőterhelését az alábbi használati egyidejűségi szorzókkal kell figyelembe venni:
Valamennyi kéménybe kötött készülék 1,00
1 főzőhelyes gázfőző 1,00
2 főzőhelyes gázfőző 0,65
2 főzőhelyes és sütős tűzhely 0,65
3-4 főzőhelyes és sütős tűzhely 0,50
10,5 kW ( 150 kcal/perc) alatti nem kéménybe kötött, kisvízmelegítő 0,65
(2) Külön kell figyelembe venni a kéménybe kötött és égéstermék elvezetés nélküli gázfogyasztó berendezések hőterhelésére adódó követelményeket, és arra a berendezés fajtára adódó légellátási feltételeket kell betartani, amelyre a szigorúbb (nagyobb) értékek vonatkoznak.
(3) Az előírások alkalmazása szempontjából a gázfogyasztó berendezések névleges - arra minősített, és a gyártó által dokumentált - hőterhelését kell figyelembe venni.
80. § Kéménybe kötött gázfogyasztó berendezések esetén:
(1) A helyiség fajlagos terhelése legfeljebb 3140 W/m3 ( 45 kcal/perc, m3) lehet (alaplégtér).
(2) 1750-3140 W/m3 ( 25-45 kcal/perc, m3) fajlagos terhelés között, a helyiséget 2 db min. 150 cm2 keresztmetszetű és min. 1,80 m függőleges távolságú, nem zárható szellőzővel, más helyiséggel (helyiségekkel) össze kell szellőztetni úgy, hogy az alábbi feltételek fennálljanak:
a) együttesen a fajlagos terhelés 1250 W/m3 ( 18 kcal/perc, m3) alatt legyen;
b) együttesen legalább 1,3 m2 felületű szabadba vagy lépcsőházba nyíló ajtóval-ablakkal rendelkezzenek;
c) a szellőzőnyílások eltakarását tiltó figyelmeztető tábla felszerelésre kerüljön.
(3) 1750 W/m3 fajlagos terhelés alatt összeszellőztetésre nincs szükség, ha a helyiség szabadba nyíló ajtóval vagy 1,3 m2-nél nagyobb ablakkal rendelkezik, vagy ha ajtaja ilyennel rendelkező helyiségből nyílik és nem belső terű. Ellenkező esetben az összeszellőztetést meg kell valósítani a (2) bekezdés b) és c) pontja szerint.
Na, ez elég nagy információtartalmú levél volt! Köszönöm. Tegnap még azon gondolkodtam, hogy esetleg lehetne a konyha-nappali közötti falra felül, esetleg alul-felül egy-egy olyan rácsos (kerámia? Mintha láttam volna valahol kb. 15x15-ös méretben) szellőző nyílást tenni... A régi melóhelyemen a FÉG kazán egy kb. 1m2-es lyukban volt, ablak nélkül, az ajtaja meg egy szűk folyosóra nyílott. Ott elég volt alul-felül beépíteni egy ilyet... Szerinted elég lehet ennyi? Az még nem is zavarna, viszont a 1,3m2 szabadba nyíló felület követelménynek ez sem tesz eleget :-(((
Nekünk a konyhának (6 m2) müanyag (tehát jól záródó) ablaka van, az ajtón viszont alul és fölül két téglalap alakú nyílás van. Így engedélyezte a gázművek. A fördőszobának (4 m2) nincs ablaka, átfolyós vímelegítő van benne és az ajtaja ugyanilyen megoldású. Ja midkét ajtó az előszobába nyílik.