Keresés

Részletes keresés

andzsin Creative Commons License 2002.09.20 0 0 200
Akinek van már ezekből a típusokból valamelyik kérem írja már meg a tapasztalatait, mert nem tudok választani melyik is lenne jó (kombi kazán): Vaillant, Junkers, Saunier. Van egyáltalán különbség köztük vagy egyforma minőségűek???
bonyolult Creative Commons License 2002.09.10 0 0 199
Koszonom a gaztuzhely-bekotes tanfolyamot, most mar mindent tudok! :))
Mas: levettem a furdoben a radiatort es ledugoztattam a csoveket. 11.500-ast kertek erte, kb. 15 perc volt az egesz. Atvertek vagy tenyleg ilyen meregdragan dolgoznak a vizes szakik, mert ha igen, inkabb kitanulom a szakmat.
second Creative Commons License 2002.09.10 0 0 198
"És kerámia béléscső?... "
Ha ellenáll a savas kondenzátumnak, akkor OK.

"Tátom a számat. Igaz lehet szaktanácsadónk régen elhangzott véleménye, idézem: Ťkémény = Schi...ť. "

Gyárt azért más is kéményt... jót is...
Mekkora mintából merítettél? :)

Sec.

Előzmény: szicsu (197)
szicsu Creative Commons License 2002.09.10 0 0 197
Hello Mindenki, Second!
"Nem a gyártó számít, hanem a kémény anyaga. Itt saválló acélról lehet csak szó. " És kerámia béléscső?... Találtam a neten egy Schi.. doksit, metszetrajzok, szerelési előírás... Tátom a számat. Igaz lehet szaktanácsadónk régen elhangzott véleménye, idézem: "kémény = Schi...". Beleszerettem, most aztán gyűjthetem rá a rengeteg pénzt.
Előzmény: second (195)
second Creative Commons License 2002.09.09 0 0 196
Szervusz szicsu!

Kétszeres csalódást kell okoznom.

Pro primo, a konkrét kérdésben most nem tudok tutit válaszolni. Úgy emlékszem, hogy a gáztűzhely számára a bekötő vezetéket úgy kell lehozni, hogy 1,10m-en legyen az elzáró, és a készülék ua. oldalán legyen a kötés, mint a függőleges bekötővezeték.

A bekötés történhet flexibilis csővel, de házilag szerintem nem szabad szerelést végezni. A gázszolgáltatónak ebbe lehet beleszólása, fel kellene hívni őket, van ügyfélszolgálat ott is.

Pro secundo, elmarad a lehülyézés is. :)

Sec.

Előzmény: szicsu (194)
second Creative Commons License 2002.09.09 0 0 195
"Mennyiben kerül egy elfogadható minőségű kondenzációs gázkazán"

mindig valamivel többe, mint ugyanannak agyártónak, az ugyanakkora teljesítményű nem kondenzációs kazánja. :) Sajnos(?) nem vagyok abban a helyzetben, hogy árakkal legyek tisztában. De kazánosok telefonszámait keresni segíthetek. :)

"ez kb. hány %-nyi energiát takarít meg a hagyományos típusú kazánokhoz képest, kb. mennyi idő alatt térül meg a nagyobb befektetés a mai gázárakat tekintve?"

Hú, ez nagyon összetett dolog. Szerintem itt erre nincs hely, de ha gondolod tudok küldeni emilben egy tanulmányt, ami egész jó áttekintés, és az általad felvetett kérdésekkel is foglalkozik, ha jól emlékszem. Ha kéred, írj egy levelet!

"Jó-e a kondis készülékhez a Schiedel kémény, vagy speciális kell? "

Nem a gyártó számít, hanem a kémény anyaga. Itt saválló acélról lehet csak szó.

Sec.

Előzmény: teletabiii (192)
szicsu Creative Commons License 2002.09.06 0 0 194
Hello mindenki!
Gáztűzhely bekötés!
OFF
Bérszámfejtő vagyok, nem értek a gáztűzhely bekötéséhez. Sokan kérdeznek olyasmit, amit én is szeretnék tudni, de senki nem válaszol nekik (nekünk). Most egy trükkhöz folyamodok! Megválaszolom ÉN a kérdést, ami vélhetően rossz lesz. Ez a csali! A leskelődő szakember lecsap rám, lehüjéz és (reményeink szerint) megadja a helyes választ.
ON

Kedves Bonyolult!
A maximum 1m hosszú, speciálisan gázra kifejlesztett fémhálós védőburkolatú flexibilis bekötőcső teljes terjedelmének a gáztűzhely felső síkja alatt kell lennie, és nem haladhat át keresztben a gáztűzhely mögött sem. Ez két dolgot jelenthet:
1. Ha a bejövő gázvezeték csonkja a gázkészülék felső síkja fölé esik, akkor ezt meg kell előbb toldani egy lefelé hosszabító csővel, csak ennek végére toldható a flexi.
2. Ha a gáztűzhely bevezető csonkja és a bejövő gázcsonk nem esnek a készülék azonos oldalára, akkor tégy ellene (ill. érte!). Ha a készülék erre alkalmas, akkor át kell helyezni a bemenő csonkját a másik oldalára, ha nem alkalmas, akkor a falon belépő csonkot kell úgy meghosszabítani mondjuk egy L alakú merev toldattal, hogy a flex által összekötött két csőszáj a gázkészülék azonos oldalán helyezkedjék el.

A garanciális és jogi kérdést válaszold meg magad!
Javaslatom: ne piszkáld a gázd, a gyereknek se engedd!

Üdv szicsu

Előzmény: bonyolult (189)
bonyolult Creative Commons License 2002.09.06 0 0 193
Hmm...tudtommal csak a fali csatlakozasig illetve az elzaro csapig kell hozza szagember. A fali csatlakozastol a tuzhelyig szvsz eleg egy flexi cso, mindket vegen 1-1 klingerit tomitessel. Vagy tevednek?
teletabiii Creative Commons License 2002.09.06 0 0 192
Sziasztok !

Biztos volt már szó a kondenzációs kombi gázkazánokról, de most nincs időm végignézni a hozzászólásokat. A kérdésem:
Mennyiben kerül egy elfogadható minőségű kondenzációs gázkazán, ez kb. hány %-nyi energiát takarít meg a hagyományos típusú kazánokhoz képest, kb. mennyi idő alatt térül meg a nagyobb befektetés a mai gázárakat tekintve? Jó-e a kondis készülékhez a Schiedel kémény, vagy speciális kell?
Van-e valakinek személyes tapasztalata?

Herr X Creative Commons License 2002.09.06 0 0 191
Vagy legalábbis ki kell hívnod utána, hogy nézze meg és nyomja rá a pecsétet. És ez pont annyi, mint ha ő kötné be....

Mellesleg jobb a gázzal nem játszani!!!! Főleg, ha bizonytalan az ember.

A vizet bárki szerelheti, hiszen ott "legfeljebb" eláztatsz mindent. De a gáz az már pusztítóbb tud lenni. Ráadásul a kötéseknek gáztömörnek kell lenni.

Egy rosszabb kötés a víz esetén nem feltétlen gond, ugyanis gyakran a kis réseket a vízkő még azelőtt eltömíti, hogy észrevennéd, hogy esetleg csöpögne.

Előzmény: KABI25 (190)
KABI25 Creative Commons License 2002.09.06 0 0 190
Szia!

Én nem értek a gázszereléshez, azt viszont tudom, hogy amennyiben nem a szakszervíz köti be az új tűzhelyt, elveszted a garanciát.

Előzmény: bonyolult (189)
bonyolult Creative Commons License 2002.09.06 0 0 189
Sziasztok. Gaztuzhely csere kerdes: az uj tuzhelyunk (ternyeres celjabol) kb. 10-15 centivel balra kerulne a mostani allapothoz kepest. Jelenleg merev csovel van rakotve a tuzhely a vezetekre. Felrakhatom-e az ujat flexi csovel. Egyaltalan bekothetem-e en vagy mindenkeppen szerelot kell hivnom?
szenyor Lopez Creative Commons License 2002.09.06 0 0 188
A gáztervet régebben készíttetük, fogsincs, hogy mi áll benne. Mindenesetre kazánom még nincs. Kösz az infokat.
Előzmény: second (187)
second Creative Commons License 2002.09.05 0 0 187
Helló,

"megvan hozzá a gáztervem"
Hogyan van need engedélyezett(?) terved, ha még az se biztos nyitott vagy zárt égésterű készüléked lesz? :)

"A kérdés az, hogy a turbot is le lehet rakni pincébe?"

Igen.

"Ki lehet vezetni a füstelvezetőjét függőlegesen, vagy csak falra szerelve használható? "

Természetesen lehet függőleges égéstermékelvezető rendszert építeni hozzá. Arra kell vigyázni, hogy bizonyoss hosszak felett nem alkalmazható a koncentrikus elrendezés, hanem két külön csövet kell vezetni.

"Milyen áron lehet kapni alumínium/saválló lemez(nem tudom melyik jó) gázkéményt?"

Tudomásom szerint alumíniummal is engedélyezik, ha nem kondenzációs kazánról van szó, bár igazán jó megoldást csak a korrózióálló acél cső ad. Az árakról fogalmam sincsen.

"Nyilván jobb a tárolós, de ha van valakinek tapasztalata az átfolyóssal, akkor ossza meg."

Attól függ... Mekkora mértékadó HMV igénnyel lehet számolni? Magyarán ha több csapolón egyszerre vesznek melegvizet az átfolyós készülék teljesítménye nem feltétlenül elegendő.
Árakról nem tudok beszélni.

"Kazánt is szeretnék venni, gondoltam akkor egybe veszem. Jó ötlet? "

Jó! :)

Sec.

Előzmény: szenyor Lopez (186)
szenyor Lopez Creative Commons License 2002.09.05 0 0 186
Sziasztok!

Gázkazánnal kapcsolatban van kérdésem:
1. Kombi (kazán+vízmelegítő) kazánt szeretnék és láttam, hogy kétféle van: kéményes és turbo. Én egy pincébe szeretném lerakni a kazánomat, megvan hozzá a gáztervem. A kérdés az, hogy a turbot is le lehet rakni pincébe? Ki lehet vezetni a füstelvezetőjét függőlegesen, vagy csak falra szerelve használható?
2. Ha mégis kéményest veszek, akkor szükség lesz egy kéményre. Milyen áron lehet kapni alumínium/saválló lemez(nem tudom melyik jó) gázkéményt?
3. A Chaffoteaux kazánok között láttam kétféle tipust: átfolyós vízmelegítő és tárolós, ami a kazánhoz kapcsolódik. Nyilván jobb a tárolós, de ha van valakinek tapasztalata az átfolyóssal, akkor ossza meg. A tárolósra találtam árat, de az tartály nélkül értendő. Mennyibe kerül a tartály?

Nekem most egy ősrégi Fég tipusú átfolyós vízmelegítőm van, ami halálközeli állapotban leledzzik. Kazánt is szeretnék venni, gondoltam akkor egybe veszem. Jó ötlet?

Lopez

ZP Creative Commons License 2002.09.04 0 0 185
www.gardematic.hu

interneten árulnak csináld-magad locsolórendszereket. SZVSZ nagyon megéri, ha nem túl kacifántos a kert alaprajza.

ZP

Előzmény: LittleRed (184)
LittleRed Creative Commons License 2002.09.04 0 0 184
Üdv Mindenkinek!
Tudom, hogy nem ide tartozik, de kerti öntözőrendszerről szóló topicot nem találtam, és itt is van szó vízrendszerekről, ezért tőletek kérdezném meg, hogy szerintetek házilag össze lehet-e hozni egy föld alá építhető öntözőt, mert az árajánlat, amit kaptam, kicsit szíven ütött (835000 Ft).
Köszi
LR
laca bácsi Creative Commons License 2002.08.26 0 0 183
Az útátfúrás jó dolog, csak ne lenne az a fránya csövek közötti kötelező védőtávolság...
Előzmény: Herr X (182)
Herr X Creative Commons License 2002.08.22 0 0 182
Nehéz, de szerintem szervezéssel (és a szakik zsebpénzével) megoldható, hogy egyszerre, vagy néhány nap eltéréssel kijöjjenek.

Amúgy meg át is lehet fúrni az út alatt és akkor nem kell feltörni az aszfaltot.

Előzmény: RApple (181)
RApple Creative Commons License 2002.08.22 0 0 181
Köszi Herr X!
Ezt egyébbként bírják egyszerre csinálni a közművek? Vagy mind a 3 külön-külön kijön és szépen felkapja az aszfaltot? Ebben az országban talán kicsi az esélye...
Előzmény: Herr X (180)
Herr X Creative Commons License 2002.08.21 0 0 180
Nagyjából fél misi a három.
Előzmény: RApple (179)
RApple Creative Commons License 2002.08.21 0 0 179
Sziasztok!

Én most veszek telket, és jövőre építkezni szertnék. Egy a kérdés, hogy mennyibe kerülnek a közművek bekötései? Van valakinek tapasztalata, ismeritek az árakat? Nálunk az összes közművet (víz, gáz, villany) az utca másik oldaláról kell átvezetni, azaz törni kell az utat.
Mennyibe fog ez nekem kerülni??

Köszi a segítséget!

Ciao!

AcCEsS Creative Commons License 2002.08.21 0 0 178
Sziasztok!

Tudtok valamit a Termo ÖV típusú kazánokról? Ha jól tudom magyar gyártmányú, jóval olcsóbb mint a Junkers/Vaillant/Buderus, de nem tudom hosszú távon mennyire megbízható/költségkímélő és a vezérelhetősége milyen színvonalú!?

Bármi infótok van légyszíves írjatok!

Köszi!
AcCEsS

VÉNYOLC Creative Commons License 2002.08.17 0 0 177
Köszi az ötletet ,de azért nem ilyen egyszerü.
Egy egész tetőteret kell befűteni.A fürdő meg két hálószoba marad fűtés nélkül.Az egyik helyiséget lehet igy melegíteni,de akkor még mindig marad kettő.Azért gondoltam erre a megoldásra.

greenlak,majd keresek valami tervezőt,köszi

Üdv.:venyolc

Előzmény: laca bácsi (176)
laca bácsi Creative Commons License 2002.08.15 0 0 176
Vényolc,
Ha csak két szobát akarsz fűteni, megteheted, hogy az egyikben van a kandalló/kályha, a füstcső átmegy a másik szobába, ott egy un. "lucifer" után vezeted a füstöt a kéménybe. (A szomszédom mesélte, hogy régebben így fűtött.)

Cserépkályha emeleten:
Nemrég lapoztam át egy könyvet a boltban csupa cserépkályháról szólt, sok képpel. Volt benne olyan "robbantott" rajz is, ahol a földszinti cserépkályha az emeleten továbbépítve fűtött.

Előzmény: VÉNYOLC (153)
greenlak Creative Commons License 2002.08.15 0 0 175
Hol volna az a lakás, mert ha küldök neked eggyet Dabasról, lehet nem fogsz vele tudni mit kezdeni!
Mit jelent az, hogy majd leültünk?
Előzmény: takkI (174)
takkI Creative Commons License 2002.08.14 0 0 174
Sziasztok!

Tudna valaki egy megbízható és megfizethető gázszerelőt????Ugyanis vettünk nemrég egy lakást,amiben villanykonveketoros fűtés van és szeretnénk cirkót.Már volt itt egy-két pali,de olyan árakat kaptunk, hogy majd leültünk.:(
Paraméterek: régi bérház, 57m2, belmagasság 3,2m
Szóval,ha valaki tud ajánlani egy JÓ GÁZSZERELŐT,az elküldhetné mailben az elérhetőségét.
Előre is thanx,takkI

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 173
Szia!

Tulképpen elvi kérdés lett volna, a vizes szó nélkül újraás, és azt sem említette, hogy ez külön píz lenne (próbálja csak meg, de nem fog sikerrel járni ;-)). Itt két bukta van: a meglévő 25-ös csövet nem tudom rakni sehova, illetve a számla a csőelvágás miatt, az utóbbi jogos is.
Az elvi kérdést meg azért tettem fel, mert én egy kis szervezetlenséget érzékelek a hivatalok részéről. Na mindegy, szerintem a legtöbb építkező belefut hasonló dolgokba.
Ja, bank korlátozott mértékben elfogad nyilatkozatot, de ahhoz képest, hogy még nem látjuk a végét, már így is szépen növekszik a nyilatkozatos összegünk, ezért most minden erővel a számlaadás mellett igyekszünk érvelni, csak ez nagyon nehéz :-)

Azért köszönöm a választ!

M.

Előzmény: Herr X (172)
Herr X Creative Commons License 2002.08.13 0 0 172
Szia!

Azt mondom, hogy az 50 000 Ft-os zsebfizetés szerintem eltörpül a banki hitelnél felmutatandó számlák mellett. Hidd el, hogy több is lesz, mint kellene. (Legalábbis, ha a bank elfogad nyilatkozatot is és áfás számla csak az áfa-vissza+szocpol erejéig kell.)

Amúgy fogadd részvétem, de sajnos ma Mo-n ez van.

Az a baj, hogy nem fogod tudni senkin bevasalni a plusz költségeket, mert mindenki a másikra fog mutogatni. (Vagy rád.)

Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 171
Szia!

Nem védekezésképpen mondom, de:

Mi a Vízműnél kezdtük a játékot, mondván, hogy víztervre van szükségünk. Ők voltak azok, akik a polg. mest. hiv-beli emberkéhez irányítottak. Amikor ő a víztervet megcsinálta, már az új szabályok voltak érvényben, neki tudnia kellett (volna) róla, ennek ellenére/ettől függetlenül a (jóváhagyott) terven 25-ös cső szerepel.
A vízszerelő amúgy ezen a terepen már több vízbekötést csinált, tehát nem "messziről jött ember". Más kérdés, hogy a Vízmű dolgozója tényleg bennfentes a témában, de kétlem, hogy áfás számlát is tud adni, holott banki kölcsönnél ez bizony számít :-((
Mellesleg a csőátvágás természetesen a mi sarunk, én most ezen a "kezdjük újra" játékon vagyok megzakkanva kissé.
Szóval még mindig nem tudom, hogy ennél többet mit tehettünk volna..

M.

Előzmény: Herr X (170)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!