nem volt 1.4es, megnéztem tömítéskatalógusban is. MN az 1.3as dízel kódja. wan egy ilyen technika egy ismerősöm wartburgjában. nem megy sehogy, de nem is eszik. :)
Én 10w 40 -est használok.Ha márkát kérdezel akkor én a Rowe mellett teszem le a voksomat ( A VW gyári olaja) , az ára is egész jó. De tehetsz bele Valvoline-t is stb. stb.
Tibke! Tudtad, hogy volt előredőlős 1.4 dízel VW motor? Én most szembesültem vele (munkaidőben eBay nézegetés közben...). Trabantba kisfogysztás hajhászoknak jó lehet:
Engem lehet, hogy érdekelne a kormányváltókar, az enyémnek eltört a műanyag markolata. Bár még megpróbálok előbb szerezni egyet itt Szegeden, mert a távolság itt akadály lehet, csak eddig még nem is próbálkoztam, mert már fél éve egyéb projektek vannak folyamatban.
Én olajleeresztéshez egy műanyag kannát használok, aminek ki van vágva az oldala. Ha nincs benne 4 liternél több, akkor meg tudom úgy billenteni, hogy a kupakjától már elfolyik az olaj, letekerem a kupakját, és ki tudom önteni belőle az olajat a száján.
Hát egyszer csak úgy megszokásból engedtem le valamiből az olajat, és hogy ne legyek nagyon olajos, meglazítottam a leeresztőcsavart, és utána már csak egy csavarhúzóval bökdösve tekergettem, hogy pottanjon bele nyugodtan a kannába, majd visszateszem, ha a kannából kiöntöttem az olajat. Leeresztőcsavar pottyan a kannába, olaj rázúdul, kanna vészesen telik, én meg rájövök, hogy ebben a gépben bizony több olaj van a szokottnál. De félbeszakítani nem tudom, mert a csavar az olaj alján. :-)
Végül szerencsém volt, mert a kanna épp színültig telt, persze így kiönteni nem tudtam, egy tejfölös pohárral meregettem ki belőle annyit, hogy ki bírjam önteni. :-)
Egyszer lenne rengeteg időm, akkor megépíteném a motoromat hengerenkénti injektorral, és összeraknám hozzá a neten terjedő Megasquirt nevű vezérlőegységet. Mindent, az utolsó hajszálig be lehet állítani házilag, akár az ütemenként többszöri befecskendezést is! Többet tud, mint a legtöbb gyári vezérlő. Igazi jó játék műszaki érdeklődésűeknek.
Hogy miért karbit teszek fel? Mert nem hiányzik a sok tyúkbél és elektronika a motortérbe, nomeg egyelőre nem hiányzik a pénztárcámnak sem az injektorbeépítés költsége. Mondjuk 1.3-ra tűrhető pénzért lehet szerezni hengerenkéntit, de mire összeáll, biztos lesz 50-be az is (computer, AC, beállítás stb.). A karbik várhatóan fele ennyiből fent lesznek. És olyan rettenetes különbség szerintem nincs. Fogyasztásban biztosan jobb a hengerenkénti injektor minden kategóriában (utcára/versenyre), de jól összerakott rendszereknél nem nagy a különbség. A Honda karbim jó példa. Ugyanazt a motort (1.6 16v ZC) gyártották PGMFI programozott befecskendezéssel és DC (dual carb) karburátorral. Hajszálra ugyanazok a paraméterek, kivéve, hogy a karbis 500-zal hamarabb adja le a csúcsnyomatékot. Fogyasztásban 2 deci a PGMFI javára.
Persze injektornál könnyebb tovább lépni, könnyen és precízen újraparaméterezhető a vezérlés (chiptuning). Karbinál ez kissé macerásabb.
ehh..én a féltengelyeket "pattintottam ki" egyszer, csak a váltóolajról megfeledkeztem. Pedig oda volt készítve a kis tepsi az olajnak...Jutott rám is, a földre is :-)
Pszt.. csak megsúgom, hogy a haveri körömben nincs olyan figura, aki ne járt volna így legalább egyszer :P Én még váltóolajjal is megcsináltam, pedig az picit drágább :P
Cimborám (autószerelő) nagy 353W felújítás közben összerakta a hátsó fékerőszabályozót fordítva... szerinted mennyi idő alatt jöttünk rá, miért "ragad" be a hátsófék állandóan? ( kb 1 hónap)
Na Úrak feldobom a labdát. Most az elkövetkező két hétbe megint meg lesz a vita téma. Szerintetek 4T Wartyiba karbi v injektor? Melyik miért? Miért ne? Na esünk egymásnak. Minden érvet meg hallgatok. Tudni kell én karbi párti vagyok. De az injektorral kevesebbet eszik.
Következő a kérdésem: nem kell-e valakinek 4 majdnem vadiúj Dunlop téligumi, Irmscher felniken...? így tél végén...
Igazából sejtem a választ, mert sajna ezek nemolcsó gumik:-), ezért a másik kérdésem, hogy vajon mennyiért adható el csak a 4 Irmscher alufelni? Nem keres véletlenül valaki Wareszre alufelnit gumi nélkül?
(Amúgy, csak hogy kiöntsem a lelkem...:-)))))), azért került eladósorra a sok évre tervezett, újonnan vásárolt téligumim (alufelnistül), mert az új, 16"-os nyári felnik felrakása nem lett/lesz olyan egyszerű dolog (mint ahogy elképzeltem), hogy csak csináltatok egy osztókörmódosítót, és pikk-pakk!:-) Szóval kerékagy-átfuratolás lesz a megoldás, de ez hátul nem megoldható a dobfék és a hátsó kerékagyak miatt. Így kiiktatom a dobféket, és hátra kerül az első agy, tárcsafékkel együtt. Így persze előlre akkor már nagyobb féktárcsákat rakok (jóval nagyobbakat...), így már nem fogom tudni töbé felrakni a 14"-es kerekeket. Na hát ez a rövid sztori. Szóval jól beelvágtam a lecsóba... Nem így akartam, de szerintem örülni fogok neki a végén!:-)))