Keresés

Részletes keresés

Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 451
További kérdés: honnan tudom, hogy keverő háromjáratú van beszerelve, vagy átcsapó? (Ha nem kérdezek hülyeséget...)
Előzmény: Abraka Dabra (450)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 450
Kedves sec!
Szerintem nyomon vagyunk.
Tehát: szelep MNG, 1". termofej szintén.
Az előremenő a kazánon mindig akkor esik le, ha a háromjáratú zárja a visszatérő ágat. Gondolom ilyenkor az a baj, hogy a teljes áramlás rázúdul a radiátorkörre, ami sokkal kisebb.
További figyelemreméltó éredekesség, hogy a termofej fordítva működik, azaz ha emelem, akkor hűl a víz, ha lefelé tekerem, akkor növekszik. És valóban, 5-ös állásban teljesen zárva van, 4-esben teljesen nyitva. Bennem még az is felmerült, hogy a termofej nem jó, és nem szabályoz rendesen. Ezért kérdeztem, hogy kiiktatható-e valahogy a termofej, mondjuk manuális beállítással helyettesítve?
A kazánt Honeywell CM67 irányítja, a nappaliban van, ami padló+rásegítő radiátor, de a termosztáttól messze. A helység nagy, de a termosztát hőfoka megfelel a hőérzetnek, tehát a szabályozás jónak tűnik, nem kapcsol soxor, de amikor kell, akkor igen.
A kazán kb. 75C-ra van állítva, amit ha zár a szelep, akkor simán meglép.
A radiátor kör van a háló, és gyerekszobákban, ezek kis tetőtéri szobák, a dolgozóban ami kb 13 m2, és a nappaliban rásegítésnek. Többi padló.
Előzmény: second (448)
second Creative Commons License 2002.12.05 0 0 449
Kapitány, Kapitányom!

Létezik. Más kérdés, hogy ehgedélyezik-e az illetéges hatóságok az installációt.
Milyen környülállások miatt lenne fontos, hogy ne nyitott rendszerű, függőleges égéstermékelvetzető rendszerbe legyen kötve a falikazán?

Sec.

Előzmény: keptn_kork (447)
second Creative Commons License 2002.12.05 0 0 448
Ettől féltem...
ugyanis így nem értem, hogyna történhet mindaz, ami történik. Feltételezve, hogy az egyes elemek jól működnek.
Egy gyanúm még van.
Az, hogy a kazán előremenője hány fokos, azt persze az is, vagy elsősorban az befolyásolja, hogy a szabályozó miként befolyásolja az ő működését. Tehát lehet, hogy az előremenő drasztikus csökkenése, nem a padlófűtési kör működésével függ össze. Esetleg csak éppen egybeesett egy lehűlési peiódus a kazánon azzal, hogy állítottál a padlófűtés háromjáatú szelepén. Ez nagyon banális lenne, de elképzelni el tudom.
Az ugyanis nagyon durva lenne, hogy a padlófűtési kör olyan teljesítményt képes kivenni ilyen viszonylag melegebb időben is, hogy a kazán képtelen tartani az előremenő hőfokát.

A háromjáratú szeleppel elég pontosan kellene tudnod beállítani a hőmérsékletet a padlókörökben.
Ha elfogadom, amit nem értek, hogy amikor 5(?) állásban a padlófűtési körökben 50°C a hőmérséklet, a kazán előremenője is ugyanennyi. Az kb. azt jelenti, hogy a háromjáratú a by-pass ágat teljesen zárja. A másik állásban a 20-22°C a padlófűtési előremenőben pedig azt sejteti, hogy csak a by-pass van nyitva, és a víz szép lassan átveszi környezeti hőmérsékletet. Pláne, hogy ilyenkor a kazán felől 75°C-os vizet kellene kapni, amiből már egy kicsi is érezhetően emelné a vízhőfokot. Nekem gyanús, hogy az a szelep nem működik rendesen, de nem tudom most megmondani, hogy mi a baj. De egyre jobban érdekel, mi sül ki ebből! :)

Milyen szabályozás irányítja a kazánt?
Ha belső hőmérsékletről vezérelt, akkor hol van a belső hőmérséklet érzékelője?
Mindenhol van radiátor is meg padlófűtés is?
Mekkora előremenő hőmérséklet van beállítva a kazánon?
Milyen gyártmány, típus, méret a háromjáratú szelep?

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (446)
keptn_kork Creative Commons License 2002.12.04 0 0 447
Jo napokat!

Szeretnem kombi cirkora upgradelni a jelenlegi futes es melegviz ellatasunkat. Letezik olyan kazan, amit nem kell kemenybe kotni? Parapetes?

thnx,
Kep

Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 446
Tehát:
Ha a háromjáratú termofejét 5-ös fokozatba állítom, akkor a 4. pontnál 20-22C-t mér a hőmérő, ha 5-ösbe, akkor 45-50C-t.
Első esetben az 1-es (vagy a 2-es) ponton 75 C az előremenő hőmérséklet, míg a másodikban kb 50C

A visszatérő hőmérsékletet nem tudom, mert azon nincs hőmérő, de gondolom a padlófűtés visszatérője hűti le a 6. ponton annyira, hogy a kazánon lévő hőmérő már csak 50C-t mutat. Ha meg 5-re rakom a termofejet, akkor a padlófűtés hideg. A kettő között lenne az igazság, csak arra meg nem áll be. Elnézést, ha zavaros vagyok, és köszi a sok fáradozásért.

Előzmény: second (445)
second Creative Commons License 2002.12.04 0 0 445
Aham...
Akkor az első ötletem kilőve... mert a rajz szerint nem működne a cucc.

Kezdem egyre kevésbé érteni, hogy melyik hőmérsékletekről beszélsz, melyikek hogyan változnak. Amit értettem, azt nem hiszem el. :)

A javított ábrán látható számok segítségével vegyük át még egyszer, ha nem gond! Köszi!

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (443)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 444
Egyébként pont így néz ki, csak még egy szivattyú van.
Előzmény: second (442)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 443
Húha, ez szép.
Nem, a padlófűtésnek van saját szivattyúja.
Előzmény: second (442)
second Creative Commons License 2002.12.04 0 0 442
Így nézne ki?

Fontos, hogy a kapcsolásban csak egy szivattyú van, a kazáné.

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (441)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 441
Hoppá, ez nem az lett. Emailben elküldöm...
Előzmény: Abraka Dabra (440)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 440
Kedves second, íme a vázlat:
| Kazán |
|_______________| _________________________________
|előre | vissza | |
| | __________ |_____ |
| |radiátorok |
_______radiátor kör_________| |
| |
|_______padló kör_______A|háromj.|AB__osztó … |
B |
…gyűjtő__________________ |___________________________|
Előzmény: second (436)
balux Creative Commons License 2002.12.04 0 0 439
A relé kérdés is megoldódni látszik :-)). Az egyik ismerősömtől - aki egyébként vill.szer. szakmát üzte korábban - kaptam egy ilyen jószágot. Ez megfelel a gr.fos követelményeinek is.

balux

Előzmény: kzt (407)
balux Creative Commons License 2002.12.04 0 0 438
Greenlak, Second!

Köszönöm a címet ! Így már egyértelmű.

"szerelői asszongyák"
Sajnos ez a dolog is mutatja, hogy sok szaki csípőböl mondja a hülyeségeket, a helyett hogy a saját tudását mélyítené, próbálják meggyőzni a saját véleményéről a kedves ügyfelet, akit soxor teljesen hülyének néznek ( mély tiszteletem a kivételeknek ).

Köszönöm a segítségeteket, megnyugtattatok:
balux

Előzmény: greenlak (400)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 437
Bocsánat, közbenső fokozaton a két szám özti kisebb rovátkákat értem. Természetesen fokozatmentesen lehet állítani, csak úgy értettem, hogy két szám között nincs változás bármennyire finoman tekerem.
Megosztanád addig is a balsejtelmeidet, amíg megpróbálok vázolni? (Bár tartok tőle, nem lesz egyszerű).
Szavakban: Az előremenő víz elágazik, egy a radiátorkör, egy a padlókör felé. A padlókörön aztán jön a 3-járatú (A ág), amibe a B ág felől a padló ág visszatérője van bekötve. A padlófűtés előremeneje pedig az AB ágon távozik.
A padló visszatérője a következő módon van kötve: gyűjtők után egy elágazás a háromjáratú felé, majd összekötődik a radiátor visszatérővel, és együtt be a kazánba.
A szelep, és a termofej MNG, bár termofejen még szerepel a Honeywell GMBH neve is.
Előzmény: second (436)
second Creative Commons License 2002.12.04 0 0 436
Kedves Abraka Dabra,

több dolgok nem világosak nekemnek előtte.
Hogy értendő, hogy a köztes fokozatokra nem reagál?
Milyen szelep ez tkp. (gyártmány, típus, méret)?
Leírásodból egy segésenergia nélküli tágulótestes érzékelőjű szerkezetre gondolok, de ott a táguló térfogatnak egy rugó ellen kell mozogni és a fejjel a rugó előfeszítését lehet állítani. Ha ilyen lenne, akkor igazán nincsenek is közbenső fokozatok, mert ezt fokozatmentesen lehet állítani.

Azt végképp nem értem, hogyan képes függeni a radiátoros kör előremenője attól, hogy milyen hőmérsékletet kever ki a padlófűtési szelep. Illetve vannak sejtelmeim, de azok nagyon balsejtelmek.
Meg tudnál egy kapcsolási vázlatot osztani velünk?

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (435)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 435
Kedves second!
Beindult a fűtésünk végre (eddig nem volt gáz az utcában), és az első napok tapasztalata alapján lenne egy kérdésem:
A rendszer tartalmaz radiátoros, és padlófűtéses kör(öke)t. A padlófűtés egy háromjáratú szelepen keresztül csatlakozik, az előremenő vizet a visszatérő keverésével hűti. A padlófűtés előremenő hőmérsékletét -elvileg- egy termofej a háromjáratún szabályozza. Az érzékelője a padlófűtés előremenőre van ráerősítve kívűlről. Namost a gond a következő. Ha a termofejet 5-ös fokozat környékére állítom, akkor 20-22 fokos víz kering a padlófűtés körben, ami szerintem kevés, ha viszont feltekerem 4-esre, akkor 40-50, ami meg sok. Köztes fokozatokra nem reagál, legalábbis nem láthatóan. A másik gond viszont, hogy 5-ösön a radiátorkör hőfoka "normális" 70 fok körüli, illetve a kazánon szabályzott. Viszont ha felmegy a padlófűtés hőmérséklete (4-es állás), akkor max 50 fok a radiátorkör, ami jelenleg mindenhol elég (bár ki tudja ha hidegebb lesz), kivéve egy nagyobb szobát. Kérdésem az, hogy csak türelmetlen vagyok, és 5-ösön kéne hagynom, és majd felmelekszik, bár szerintem az előremenőnek akkor is melegebbnek kéne lennie. Vagy hajítsam el a termofejet, ami nem volt olcsó, és tegyek a háromjáratúra egy csavarós csapot, ha lehet, és az precízebb lesz?
ll2002 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 434
A kérdés persze az (persze költői),hogy a Honeywell termosztát vagy bármilyen más márkájú tudja-e a Vaillant kazánt "analógul" szabályozni vagy sem. És ez a típusú szabályozás előnye igazándiból csak változó (csökkentett) hőmérsékletbeállításnál jön elő. Hiszen a hőmérséklet tartásához kevesebb teljesítményigény van mint a gyors felfűtéshez..legalábbis szerintem.

Üdv

Előzmény: second (432)
ll2002 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 433
Nem, a probléma az, hogy éjjelre nem tudok 21 fokot beállítani.Ez normál esetben nem jelent problémát csak a távfűtésen edződött embernek még a 23 fok is hideg tud lenni. De már szokjuk...

Üdv

Előzmény: greenlak (431)
second Creative Commons License 2002.12.03 0 0 432
Amit írsz, az "csak" annyi, hogy analóg fűtésszabályozó van és nem egy kétpont szabályozó (termosztát). Ilyet más is épít, nem csak Vaillanték. De tény, hogy az ilyen az jobb. Még jobb, ha nem csak napi, hanem heti programot is lehet készíteni, meg még vannak huncutságok.

Sec.

Előzmény: ll2002 (428)
greenlak Creative Commons License 2002.12.03 0 0 431
Szia Il2002!
Az 1. pontban amit írsz az azt jelenti, hogy nem tudod 20C alá csökkenti a hőmérsékletet vagy rosszul értelmezem?
Előzmény: ll2002 (428)
Infomaker Creative Commons License 2002.12.03 0 0 430
De hát mit izgulok?

Fullra készre rakott fűtésrendszert fogok kapni..

(de azért kérdezgetek, mert honeywell termosztátok akarok )

Előzmény: Infomaker (429)
Infomaker Creative Commons License 2002.12.03 0 0 429
hát remélem, a Honeywell is jó lenne, nekem az nagyon tetszik.
Előzmény: ll2002 (428)
ll2002 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 428
Nekem azért vált be mert a hőigény szerint állítja be az előremenő víz hőmérsékletét. Persze nem tudom, hogy a Honeywell tud-e ilyen folyamatos szabályzást.
A Vaillant termosztát 24V-os és 3 erű vezetékkel csatlakozik a kazánhoz. Olyan a karakterisztikája, hogyha a szobahőmérséklet megegyezik a beállítottal 47 fok az előremenő, ha 1,5 fokkal kisebb hő úgy a kazánon beállított max előremenőt állít be. Ha egy fokkal nagyobb a hő a beállítottnál akkor folyamatosan minimumon keringeti a vizet (akár 25 fokon). Így sokkal gyorsabban fűt fel és kevés ingadozással tartja a hőmérsékletet.
Ez persze ott előny ahol éjjel illetve távollét esetén csökkentett hőmérsékletet tartunk.
Mindenesetre érdemes olyan termosztátot beszerezni amelyik jól együttműködik a kazánnal.

ui:azért vannak hibái is 1. a csökkentett hőmérséklet csak 5-20 fok között állítható. 2. napi 3 emelt fűtésü időszakot lehet konfigurálni (csak nappali illetve éjszakai beállítás között kapcsol)
Üdv

Előzmény: second (427)
second Creative Commons License 2002.12.03 0 0 427
Ezt én sem értem.
Miért mindenképpen? Annyira nem tűnt szupernek a belinkelt szabályozó.

Sec.

Előzmény: ll2002 (425)
Infomaker Creative Commons License 2002.12.03 0 0 426
Aha!

Amúgy az építők rakják fel, gondolom ők tudják..(remélem)

Amúgy miért pont olyat? pl egy Honeywell digitális nem működne vele?

Ja!

Még egy kérdés?

Ezekben a Vaillant cirkókban benne van a keringtető szivattyú, automatikus utánfutással, vagy azt is a termosztát vezérli?

Előzmény: ll2002 (425)
ll2002 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 425
Akarom mondani...
Szia,
A Vaillant cirkóhoz mindenképpen a "hozzávaló" termosztátot(http://www.vaillant.hu/termek/6/1/3_6_1.html) válaszd.

Üdv

Előzmény: Infomaker (420)
ll2002 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 424
Szia,
A Vaillant cirkóhoz mindenképpen a "hozzávaló" termosztátot(http://www.vaillant.hu/termek/6/1/3_6_1.html) válaszd.

Üdv

Előzmény: RodrigeZZ (419)
second Creative Commons License 2002.12.03 0 0 423
Én ezeket a megoldásokat nem kultiválom.
Ahol a hőtermelő egyben az egyik helyiség hőleadója is.
Egy kandalló remek lehet, csodás a lángokat nézve és hallgatva borozgatni a félhomályban, de mint jól szabályozható hőtermelő...

Sec.

Előzmény: RodrigeZZ (419)
second Creative Commons License 2002.12.03 0 0 422
Nagyon jó kis készülék.
Ha nem tudsz róla semmit, itt nézhetsz utána.

Sec.

Előzmény: Infomaker (420)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!