A Dastert már 4 éve hol magasnyomásúval mosom, hol forgókeféssel. Előtte az Opelt 10 évig ugyan így mostam. Őszintén megvallva nem is emlékszem, hogy az utóbbi évtizedben mostam e szivaccsal, kefével autót. Semmilyen karcot, károsodást nem észleltem a mosások következményeként. Olvastam én is olyan írásokat, melyek a gépi mosás ellen szóltak, de olyat is melyekben a gépi mosást nem tették "tiltólistára".
Köszi, a mondat első felét még értem:) a második felétől a többi már kínai. Gondolom kell hozzá valami kütyü, meg valami program amivel ezt meg tudom tenni, már ha értenék ilyenhez. De közben sikerült szereznem olyan 2016-os felniket amiken van tpms szenzor is. Ettől függetlenül érdekelne, mi az amit írtál laikusok nyelvére lefordítva, mert gondolom más ilyen dolgokat is lehet vele állítgatni.
Én ez alapján ragasztottam fel. Az ajtón lévő csík aljától 13 cm-rel feljebb mutatja. Először zsírtalanítottam, aztán több helyen felmértem a méretet és ceruzával rájelöltem, utána a festésnél használatos papír maszkoló szalaggal végig ragasztottam, ez volt a szamárvezető. Ezután már csak fölé kellett illeszteni és egyik végétől a másik felé felragasztani. Amit C és D betűkkel jelöl az az ajtó élétől értendő távolság felragasztáskor, tehát praktikus innen indítani a felrakást. Ez az ajtó akadás mentes nyithatósága miatt kell, ha teljesen a szélére rakod beakadhat a védőcsík amikor kinyitod az ajtót. Jó munkát hozzá.
Köszönöm, hát ez nem annyira jó hír, akkor tpms-es felnit keresek majd. Az enyém 2014 december végi üzembe helyezésű, már a ráncfelvarrot verzió ez akkor most dátum alapján régebbi vagy újabb műszeregységnek számít?
Újabb műszeregységekben én sem néztem. Régebbiek Error-t dobtak rá, nem sikerült. Illetve akaratom ellenére fórumtárs Dusteréből (nem aktív szenzoros) úgy eltűnt a TPMS funkció, hogy nem sikerült rá visszacsinálni több óra és 2. nekirugaszkodásra sem.
Folyamatosan világítani fog a visszajelző lámpa. Régebbi műszeregységekben nem lehetett kikapcsolni, az újabbakban lehet, hogy igen (az UCH-ban is ki kell kapcsolni). A szenzorokban van elem, de nem cserélhető, ha lemerül, új szenzort kell venni.
Loganos mester, vagy bárki akinek esetleg van ezzel kapcsolatos tapasztalata. Vennék egy második garnitúra felnit is, hogy ne kelljen cserélgetni a felnin a gumikat. A gyáriban van TPMS szenzor. Ha a vásásrolt felni olyan amiben nincs szenzor, akkor folyamatosan jelezni fog a computer, vagy tudomásul veszi hogy most egyik kerék sem olyan és csöndbe marad. Illetve a jelzés kikapcsolható e valami egyszerű módon, és mikor vissza kerül rá a szenzoros kerék akkor megint vissza lehet kapcsolni? Amúgy ezekben van valami elem, amit időnként célszerű kicserélni? Köszönöm a választ.
Ez mind csak dísz. Ahány autó, annyi féle ajtó. De bármelyikét is nyitják rá a Dusterre (vagy más autóra) 100% , hogy nem ott fog hozzáérni, ahol a díszléc van.
Régebben a Ladákon volt az a kb 5 cm széles, amit utólag raktak fel. Na az pont jó lenne az ajtókra, oda ahol a törés van a lemezben. Ott jobban védne, mit ez a széles gyári alul. Sztem.
Igen, de szerintem az Urbannak a kerék íveken is van. Én oda direkt nem akarok. Az ajtómnak már egy barom nekicsapta a sajátját. Ha a kihúzatást számolom, annyi mint a védő a 4 ajtóra! Feltenni nem nagy kunszt!
Nekem, az Urban Explorer 2016-os verzióban ilyen vagy nagyon hasonló van fent gyárilag. Elvben véd az ajtórányítástól (?) és szerintem szebb, dögösebb lesz tőle az autó. Kérdés, hogy 50 ezer forintot megér-e? Ha egy sérülés lenne az ajtón, így ez eltakarná, akkor igen (ugyanis a fényezés ára), ha sértetlen az ajtó, akkor nem biztos, hogy az egyéni felrakása nagyon jó ötlet. Szerintem úgyis eldöntötted ....
Rugós, mocorog is, de nem láttam az alján a másik végállás helyét. Meg a rövid rugóút végén "felkeményedik", és inkább nem erőltettem. Minden esetre besoroltam a tennivalók közé, ha melegebb lesz az idő, kipróbálom.
Tudom igen, tapasztalom ezen kívül is az ilyen épp ésszel fel nem érhető hibajelenségeket. Kapott egy fesszabályzót igen, többire nem emlékszem most hirtelen, de az biztos, hogy nem Unixos. Jó ismerősöm csinálta, teljesen hibamentes amiket szokott csinálni. Az furcsa volt nekem is, hogy 56e km-nél elhasal, ismerős is úgy kezdte, hogy van benne 200e mi? Pont nem sajnos. Rövid időre tudtam próbálni egy másik akkumulátorral, de lehet megpróbálok szerezni pár napra egyet. Fojtószelepet takarítottam, kalibrálva is lett, ha jól emlékszem lehet. Hegesztve, vagy bármi egyéb elektromos dolog nem lett csinálva rajta, meg le szoktam venni a sarut. Egy érdekesség, amit jeleztem ismerős felé is. Üzemmeleg állapot közelében, ha nagyobb terhelést adok neki, marha jól eljátszik fulladás és 1500 közti fordulatszámon, van mikor semmi baja. Élő adatban a generátor terhelés 2 vonásig egyenletes, közel azonos értéken van, amint bemelegszik, elkezd elég jól látható kilengést végezni.
Szia! Nehéz így látatlanban bármit is mondani, főleg, hogy a generátort nem is te csináltad. Gondolom kapott egy új fesszabályzót, remélhetőleg nem valami unixos gagyit. Aztán kérdés, hogy volt e kommutátor csere, rendesen fel lett e esztergapadon szabályozva. Ha a generátor biztosan rendben van már, utána érdemes tovább nézegelődni, mi lehetett az oka, lehet véletlen is, de ezeknek azért minimum 200ezer km-ig gond nélkül kellene menni. Másik akkumulátorral is érdemes megpróbálni, vegyél ki másik autóból ,,kölcsönbe". A motor felpörgés lehet feszültség miatt is, de szoruló elektromos fojtószelep háztól is, szarakodó lambdaszondától, de ami még gyakoribb, hogy valaki barom ráhegeszt az autóra (pl. kipufogó) hogy nincs lekötve az akku saru, és ,,elküldi" nyaralni a motorvezérlőt, ami csak hetekkel, hónapokkal később jelentkezik.
...folyamatosan figyelem az autóm paramétereit...tehát rendszeresen mért adatokkal tudok szolgálni.
2 hét állás után is 14,2 hidegen a töltés,ami kb. a bemelegedés idejére esik vissza 14-13,8-ra...ha sokat megyek akkor 13.6. Természetesen ezek az adatok tizedenként..de akár -1 volt változhatnak a felkapcsolt fogyasztók számának függvényében.
Amikor döglődni kezdett az aksim (sajnos totál kisütöttem ) 14.6 volt a töltés és 14.2 alá nem is nagyon ment. (még akkor sem amikor egy egész napos töltés után tettem vissza a kocsiba)
Reggel - akárhány fokban is indított ha minden nap mentem vele,de a hétvégék után érezhetően nehezebben pörgette.....aztán egyszer csak már a másnap is fura volt.
3,5 évet bírt szegény aksi...de ebből 1 év taxi üzemben ami rendesen kiszipolyozza.
...hozzá teszem ,hogy 6-8 havonta kiszedem és a csepp töltővel egy napig karban tartom a kocsim aksiját.
Csak érdekesség ,hogy a chopperemben 2006-os az aksi és ugyan olyan kondiban van mint a túragépem 4 éves aksija.
Azon személyekhez szólnék, akik jártasak még a FL előtti, 1.6-os motorokban(k4m969).
Ki cseréltem a vezérlést, hosszbordás feszítővel, szíjjal, mindennel együtt, célszerszámokkal volt motor rögzítés. Momentum után kb 2-3 héttel a generátor azt mondta, hogy ő befejezné a munkásságot, szét feszítve magát tudott tölteni 10v-ot. Hatáskörömön kívül esik a dolog, megfelelő személy kezelésbe vette, felújította, próbapadi mérésen átesett. Ezt követően 1 hónappal, napjainkban az autó menet közben ha mondjuk kuplung be van nyomva, pörög 1500-at kb, vagy épp lámpához gurulás üresben történik, forog ugyanúgy, majd leesik normál fordulatra. Továbbá ezzel nagyjából egyidejűleg, check engine random megjelenik, Generátor túltöltés DF 532 hibakóddal. Cserébe a töltése változó viszonyok közt is megfelelő. Semmit nem venni észre az autón, töltése 14.4 amikor megvan a hiba, amikor nincs. 7 éves az akksi benne, kaptam rá tippet, hogy miatta csinálja. Indításra beesik 10-10,5-re a feszültség, de -5°-ban éjszaka szabad ég alatt, reggel minden gond nélkül indul.
Tapasztalat korábbi javításból, típusprobléma, ami nem annyira ismert?
Nem könnyű, magam is tudom, de elkerülném az indokolatlan alkatrészek cserélgetését.
Nagyon jó az új térképfrissítés, tényleg akkor ér valamit a NAVI ha frissítve van... Ismeri az ősszel sőt télen átadott új csomópontokat, körforgalmakat.
A tolatókamera meg egyenesen csodálatos, kedvem lett volna végig rükvercben jönni :))))
Viccet félretéve, köszönök szépen mindent, a Királyi tipped meg egyenesen királyi volt. Ilyet és ekkorát rég nem ettünk :)
Szóval köszönök szépen mindent, minden tutijó lett. :)
Két oka volt hogy feltettem, az egyik inkább esztétikai. Nekem oldalról így jobban tetszik, hogy azt a nagy világos felületet megosztja egy csík és nem egy nagy ezüst az egész, de ez kinek-kinek mi. A másik hogy előtte párszor oda ütöttem itt ott az ajtó oldalát, pl. a metro áruház parkolónál vannak az elválasztó láncok, meg annak a karói, az ellen pl. pont nem véd az élvédő de ez igen mivel az ajtó azon része kintebb van mint az alja. Másik autó rányitása ellen inkább a lenti küszöb véd mivel magasabb az autónk mint más személyautók, de ha magasabb a másik ajtaja akkor azért azt is megfogja. Az élvédő talán inkább az oldalsó hátsó ajtónál jó, mert annak elég érdekes a kiképzése ahogy a legszélén kikunkorodik.
Nem kell pánikolni, megcsinálta más is innét a fórumról. Csak az utasításokat kell követni. Írsz nekik, válaszol egy ember, elküldöd a pénzt, kapsz csomagszámot, majd a repülőtéri szolgálat keres. Elküldöd nekik a papírokat, pénzküldési bizonylatot stb...
Megállapítanak egy illetéket, VÁM, ÁFA. fizeted másnap hozza a postás. Ennyi. Dec 18.-án rendeltem, 28.-án kerestek a VÁM-ról... Ha nem lettek volna közte ünnepek előbb itt van!
Nekem is megérkezett a " nagy baráti országból " a csomag. December 18.-án rendeltem, ma kaptam kézhez! Mielőtt mindenki eszeveszett módon rendelne elmesélem az én történetemet.
Nekem nincs "elvtársam" aki személyesen intézte volna a dolgokat, ezért levezés formájában történt a rendelés. A megadott összeget elküldtem Western Union-on keresztül. Kaptam csomagszámot, követni tudtam a csomagot. 28.-án hívtak, hogy VÁM-on van a csomag, kérik a számlát, webshop elérhetőséget stb. stb. Lényeg a lényeg, hogy összesen ÁFA, VÁM, kezelési költség summa 22.000 Ft-volt! Rendeltem: lábtérfűtés terelőt, alsó védőrácsot, sebváltó oldalburkolat védelmet, és belső küszöbvédőket a 4 ajtóhoz belülre.Ezek voltak 7.900 rubel (205 Dollár)
Ezek után, mindenki döntse el, hogy megéri-e rendelni unión kívüli országból!!!
Azért az Elvtársat még megkérdeztem, mennyibe kerülne egy kp haspáncél készlet......elmondom a DaciaMag-nál olcsóbb!!! Jóval!!! Arról nem beszélve, hogy az Oroszok felszereltségi szintjei, műszaki megoldásai nagyban eltérnek, az Európai modellektől! Erről a kockázatról még nem is beszéltünk!
Itt köszönöm meg a fórumtárs segítségét!!!! Nem rendelek, ne keressetek!:)
Na ez így szimpatikus, a felxelés nem mattította be vagy színezte el? Gondolom a sorját utána valami finomabb csiszoló papírral szedted le.
Én még ilyen sárfogókat csináltam rá, rendes szövet betétes gumiból, mert az előző kocsira vettem tipusazonosat valami polyakármi anyagból. Na az kb. kibírt egy évet és egy elég nagy esőben menetelés alatt szét is szakadt több helyen. Ezután gondoltam hogy nem veszek ilyet erre, hanem inkább csinálok rendes anyagból. Először csináltam egy papír sablont, azt alakítgattam, mikor meg volt a végleges alak arról vágtam ki a gumit.
Na ilyet se láttam még, tetszik, hol adják? Kicseréltem a gyári taposót én is nagyobbra, de ettől még pereg mellé gazdagon a sár. De ennek a készletnek a hátsó gumija legalább olyan ami a kardán alagutat is védi:)
Pont a napokban szereztem még rá szatuna légterelőt az ablakokra is egy márkatárstól akinek nem jött be, de erről még nincs kép:), Régebbi autóimon is volt, praktikus dolog szerintem.
Pedig kalibrálható a rendszer, csak a márkaszerviznek nincs kedve hozzá. Vagy szakértelme se :( Lajo_sh fórumtárs feltette korábban hogyan konfigurálta át a sajátját. Azóta már jó pár autóban bevállt, sokat csináltam én is.
Pont egy éve vettem a kocsit, 2014 év végi, már a ráncfelvarrott verzió, 4x4-es 1,5 dci. Április 24.-én raktam rá a saját szervízkönyvem szerint. Az autofelszerelések.hu oldalon vettem a csomagtértálcával együtt. Azóta kb 12000 km-t mentem vele, mindig kint áll a kocsi a szabadban, terepen és saras környezetben is sokat járok vele. Télen járok IMO mosóba, kb havi két alkalommal kb. 4 hónapon át. Amikor már jobb idő van itthon mosom magam, slaggal kefével, mikroszálas ronggyal autosamponnal. Teljesen jól bírja, semmi probléma vele, jó a ragasztó és a színe sem fakult még eddig. Felrakáskor alaposan letisztítottam, zsírtalanítottam előtte a felületet, maga a felrakás már nem volt nagy szám. Festős papír ragszalaggal meghúztam a vonalat meg arra tudtam rajzolni is, az volt a szamárvezető a felrakáshoz. Az ajtók nyithatósága miatt nem mindegy milyen távolságra kerül a peremektől. Kb ennyi, ha van még kérdés kérdezz nyugodtan. Ez is segített valamennyit.
Ma (02.22) a dunakeszi Auchan parkolóban láttam egy olyan Dustert, amelynek irányjelzővel egybeépített, kézzel behajtható külső visszapillantó tükrei voltak. Az oldalsó irányjelzők meg az eredeti helyükön is megvoltak. A hátsó lámpák szerint 2016 ráncfelvarrott típus volt. Bocs, nincs fotó, a mobilom régi. Kérdezlek titeket, hogy ez:
1. gyári-e,
2. engedélyköteles-e?
Nekem is jó volna a behajtható külső tükör.
Más:
Immár 3. alkalommal vittem az autót (2017.-es vétel) az újpesti (ez nem a reklám helye) Renault szervizbe, hogy állítsák be már az üa. fogyasztás-kijelzést. Ugyanis minden tankoláskor az autó kijelzése 15-20 %-kal kevesebb fogyasztást mutat a betöltött mennyiségnél - ÖMV-MOL-Shell - kutaktól függetlenül. Az oszlopdiagram meg kritikán aluli, 20 l-ig nem is jelez csökkenést. A szerviz szerint "ez ilyen".
A Dusi kijelzője átvétel után sokáig megbízható volt, de az EGR szelep márkaszervizben történt újrakalibrálása óta (sorozatos visszahívások) fennáll ez a jelenség.
Ha olcsóbban adták volna, egy szavam se lenne, mérőpálcát használnék... :)
Ha van valakiek ötlete, írja meg! (pl.: vegyél egy jobb autót, stb nem kérem...)
Nos, nem állt szándékomban, de a hozzászólásodra illik válaszolnom.
Ártó/bántó szándék irányodban bennem sem volt, nincs és nem is lesz.
A hozzászólásaim hangvétele szándékosan és tudatosan volt hűvös, távolságtartó, de semmiképpen sem bántó.
Ebben a kificamodott, értékeit vesztett mai magyar társadalomban, ritka és becsülendő erény az, ha valaki, - mégoly burkolt formában is -, mer elnézést kérni, elismer egy apró, jelentéktelen bakit.
Remélem és kívánom, hogy mielőbb összejöjjön Neked/Nektek az áhított Malac, amit sokáig, egészségesen és eseménymentesen használhatsz/használhattok.
Semmilyen bántó dolog nem akart lenni a hozzá(d)szólásom mögött, viccnek szántam az egészet! Illetve... azért mégsem annyira vicc. Nem egy kedves fórumomat szétvertek néhányan az idióta plusszozós, minuszozós baromkodással, aminek az lett a vége, hogy a segítő szándékú, szakértő tagok szépen eltűntek és ma már szinte semmi az a fórum a néhány évvel ezelőttivel összevetve. Aztán egy ilyen illető távozásakor begurultam, létrehoztam ezt a nicket és megszórtam a bandát plusszal.
Benneteket két éve olvasgatlak, mióta álom a Malac...A spórolt pénzt az ingatlanboom elvitte, de azóta is gyűjtöm az infót is,a pénzt is. Sokat nem kotyogok bele, mert semmihez nem értek ezen a terepen... de nekem is jó lenne egy új autó újabb 15-20 évre, míg a pénz összejön, kikupálom magam tán.
Szóval, két éve olvasgatlak Benneteket, öröm azt látni, itt milyen hangnemben, segítő szándékkal jön-megy az info; sajnos, nagyon ritka már ez. Ezért dühített fel, hogy itt is megjelent ez az álruhás mínuszozó...de tényleg jobb teljesen figyelmen kívűl hagyni.
Én is lezártam itt a témát, minden jót Neked...meg minden segítő szándékú hozzászólónak!! Egy utolsó plusssz Mindenkinek!:))
Látod pont erről beszéltem. Csak olvasol, de nem érted amit írtam. Pont azért idegenkedem a gázolajszagtól, mert a traktorokban kellően megutáltam. Na, nehogy már a személygépkocsimban is azt szagoljam. Ezért egyedi, hogy kinek mi jön be.
Sajnos ez van olcsóbb autókkal. Diesel swifttel is ugyanígy jártam, rám sóztak egy jász akkut. Szerencsére fizikailag sem passzolt, így vissza tudtam vinni, és az eladó felháborodva mondta, hogy persze, van ehhez való is, de az drágább. Szervizekben is ugyanez van, mindenből a legolcsóbb megoldást keresik, ha meglátják a márkajelzést.
Egész jól összefoglaltad. Azért a Sencinél tőled sajnos elpártolt a szerencse, nem ez a jellemző.
Amúgy a mai magyar autós társadalommal még mindig 2 nagy probléma van, részeben ezt írtad te is csak másképp. -A km költség nem csak az üzemanyag árból áll. Használat módjához kell motortípust választani. Adott km-re rosszul megválasztva egy diesel km költsége akár 3-szor akkora is lehet, mint egy benzinesnek. Jól használva meg 2/3-ada a benzineshez képest.
,,A dízel a ráaggatott kütyükkel olyan bonyolult lett, hogy szerelő legyen a talpán -még ha gyári támotása is van- aki kiismeri magát a különféle hibákon."
Ez mára lassan mindennel így van, nem csak a diesellel. Annyi szenzor, visszacsatolt jel, beavatkozás van, hogy hiba sem kell ahhoz, hogy ne legyen ,,kerek a történet". Elég csak a természetes elhasználódás, kopás, konkrét hiba sem kell. Ez egy bonyolult, összetett rendszer. Pár érték picit megváltozik, eltér, és visz magával mindent mind a lavina. (és ezt napokig lehetne méricsgélni, diagnosztizálni, az órabért meg valakinek ki is kellene fizetni) És ekkor mit fog majd a szerelő mondani a tulaj 5 éves autójára? Kedves uram, el kell dobni, mert a fél autót cserélni kellene. Miközben a tulajnak mondjuk csak annyi volt a problémája, amit eddig tapasztalt, hogy nem indul olyan szépem, nem ,,ugrik" akkorát gázadásra, néha mind ha torpanna, vagy nőtt a fogyasztás pár decit.
Lehet, a hirdetett ár nem jelent sokat, az a lényeg mennyiért viszik el.
De a de általad nézett számok is azt mutatják, hogy használtan a diesel már nem ér többet a benzinesnél. Régen pedig többért lehetett eladni a gázolajost.
Ha 50-80 ezer km-nél nem ér többet a diesel, akkor kár volt többért megvenni, ha a "termőre fordulás" előtt akarod eladni.
Más:
Nézegetem egy ideje a nagymotoros szívóbenzines autókat, ha egyszer kapuzárási pánikom lesz, tudjam, hogy mit kell venni.
Tavaly a BMW 645ci 4,4 literes, 2004 körüli évjáratot 3 milla körül a nem széthajtottakat meg lehetett venni, most ennyi már inkább a kínálat alja, inkább 4 milla a normális állapot. Jobban jártam volna, ha megveszem tavaly, elrakom zsírpapírba, és ha rám jön a kapuzárási pánik, előveszem.
Ha elmúlik még egy 5-10 év, ilyen autókat már csak aranyrudakért lehet majd venni. Talán a Mustang lesz még elérhető, abból még van szívó benzines az új kínálatban.
Az 1.6 Sce és 1.5 dci között ne mondd már, hogy 150 ezer km-nél nincs különbség a rizikófaktorban!
150 ezernél lesz a befektetett összeg és a beletankolt összeg kb azonos szinten.
A hahu-n csinálsz egy keresést a Dusterra, 2014-es évjáratra, legalább 150 ezer km futásra, akkor ez jön ki:
6 db 1.5 dci 2,35-2,8 millió Ft között, és 1 db 1.6sce 3,1 millióért.
Úgy néz ki, hogy beárazta a piac a rizikófaktort.
Elég sok autót látok a környezetemben 0-400 ezer km-ig, kb 2000-től a mai napig. Konkrétan 100 db feletti autó, zöme gázolajos, legalább a fele nem bérflottás, és látom az utóéletét a céges használaton túl is.
Volt elég sok 1.4 és 1.6 benzines, amikben 400 ezer km volt, mikor a dolgozók megvették. Motorikusan egyikre sem kellett sokat költeni, és a dolgozói vásárlások után is még elmentek még néhány évet gond nélkül.
A dieseleknél azért volt szívás, jellemzően a nem csak autópályás autóknál a befecskendezőrendszer 200 ezer km-nél kezdte a bajokat. Ameddig nem volt kettőstömegű, addig csak kicsit kormolt, kicsit rángatott. Mikor lett benne már kettőstömegű, akkor szétverte azt. Mikor megjelent a részecskeszűrő, a kormolás nem látszott, de a bajok ettől ugyanúgy megvoltak. Sőt, inkább halmozottan jöttek elő. És ezek nem 10-20 ezer Ft-os jeladók, meg érzékelők. A dieselnél egy nem tökéletesen működő befecskendező, képes magával vinni a kettőstömegűt, a motortartó bakokat, főtengely szíjtárcsát.
Persze a turbós benzinesek más képlettel számolhatók.
De ha összeadom azt az összeget, amit a hirhedt 1.4 tsi-re költöttünk 400 ezer km alatt (3x kellett nagyobb javítást végezni), az kevesebb, mint a saját tulajdonú Renault Grand Scenic 1.9 dci-re kellett költenem 170 ezer km-nél.
De ne érts félre, nem mondom, hogy a gázolajos motor csak traktorba való, ahol elindulsz a hideg motorral reggel, és utána csak este állítod le.
Amelyik autót én hajtom, az azért lett 1.4 tsi, mert sokszor előfordul, hogy csak bemegyek az irodába reggel, este meg haza (2x4 km). Pedig 4-5 év alatt bele fogok tenni 200 ezer km-t, de ha 1-2 hétig nem megyek messzire, azért adok neki elég nagy pofont... De egy másik kollégámnak, aki meg sokat megy (szinte minden nap) hosszabb távot, neki gázolajos van.
Tehát nem úgy kell venni autót, hogy izomból eldönti az ember, hogy benzin vagy gázolajos. Azt kell nézni, hogy mire használod, mennyit mész vele, és mikor akarod eladni, és milyen dinamikát vársz tőle.
Ha megfelel az 1.6 sce dinamikája, max 5 évre és 150 ezer km-re tervezel, és nem mész sokat 110 km/h felett, akkor a gázolajos, vagy turbós benzines ráfizetés.
Ha szeretnél haladni, de nem mész sokat, sok nagyon rövid táv van a használatban (ovi járat), akkor turbós benzines.
Ha rengeteget mész, nem sok a hideg indítás, akkor gázolajos.
1. A benzines befecskendezés egy telejsen kiforrott rendszer és a teljesítménye nincs a határra kitolva. Sokan értenek hozzá és nem horror a javítása. A turbo sem bonyolult, csak arra meg figyelni kell hogyan pörgeted. Ez sok embernek meghaladja már a képességeit.
Félek/nek is az új benzinesektől! Főleg az újaktól. Amit a Mercédeszesek pénztárcája elbír a Daciásoké nem biztos....
2. Nekem volt dizel autóm 0Km-től. 90k körül ütött be a krach. kb 150000 Ft ment el mindenféle vizsgálatokra és biszbaszok ceréjére. Majd végül egy 20000 Ft-os nyomásmérő cserével megoldódott, nagyjából. Mert közben az okosok új szoftvert is raktak a motorvezérlőbe, azzal meg meg nem ment úgy és jobban fogyasztott, persze downgradelni nem lehetett. Így hozzá jött egy hozzáertő "chip tuningos" aki átírta egy kicsit a "görbéket" és érdekes modon jó lett megint. 70000Ft-ért. Így került a nyomásmérő bruttó 240000 Ft-ba hogy járulékos költségeket már ne is mondjam.
A dízel a ráaggatott kütyükkel olyan bonyolult lett, hogy szerelő legyen a talpán -még ha gyári támotása is van- aki kiismeri magát a különféle hibákon.
3. A vezélés csere a márkaszervízben annyi, tehát az injektor csere ára is akkor lenne reális ha márkaszervizes árat mondasz.
Ennél azért jóval barátibb árat is ki lehet alkudni. Mindamellett azért sem jó példa ez, mert vezérlés csere a dizelen is van. Ráadásul sz SCE-től láncosak a benzines motorok.
4. Kaminokat kár ide keverni, mert nem hasonlítunk össze körtét az almával. Teljesen más üzemben dolgoznak. Szinte ki sem hűl a motorjuk. Ez pedig a legjobb egy belsőégésű motornak. Folymatos részterhelés hosszú km-en át. Ilyenkor a legkisebb a kopás.
5. A 4 évszakos gumi meg parasztvakítás. Föleg a prémium. Főleg a mi éghajlatunkra.
Ha keveset mész elég egy jó nyári, legfeljebb nem használod ha hó van. Ha meg menni kell megveszed a téli szettet. Az új autó árának ~ 3-4%-a.
Ha nem érzed az autót és az utat vehetsz rá szöges gumit is, akkor is fejre állsz.
Különben meg semmi más ez az egész mint a fogyasztói társadalom hű tükre!
Írom ezt 52 évvel, 35 éves jogsival és pár koccanással, informatikusként.
"De a gázolajosban van mindenféle romlandó cucc, a benzinesben csak gyertyát kell cserélni."
Ez mondjuk nem így van, lambda szondától kezdve holtponti jeladón át, hőmérséklet és levegőszenzorok, alapjárati léptetőmotor, stb... Az újabb benzinesekben turbó, AdBlue, kettőstömegű, spéci olajok is.
A másik baj az, hogy kevesen hajtanak új koruktól diesel autót ennyi kilométeren, így valószínűleg mindenki hallomásból meséli ezeket a feltételezéseket. Nem akarok én meggyőzni senkit, de konkrétan hosszútávú költségek terén van személyes tapasztalatom, nem pedig totalcar-os újságírók tollából olvastam. És bár mérnök vagyok, ide is írtam már butaságokat, képzeljük el akkor a bölcsész/vámügyintéző/marketing végzettségűt az "autós szaklapnál":)
Nos: az egyik diesel autómat konkrétan 440e km-nél törték totálra, enyhén chippelt motorral ment ennyit.
Volt egy injektor felújítása pont a baleset előtt, a 4 db került 150e Ft-ba Bosch szakműhelyben.
Úgy tippelem, ez kb egy vezérléscsere ára a szívó benzinesen.
A másikat 245e km-al adtam el, egy holtponti jeladó ment tönkre a motoron 11 év alatt, máshoz hozzá sem kellett nyúlni.
Megkapták 10 ezrenként a friss olajat, a gyári 30-on már akkor is nevettünk.
Konkrétan
Persze ezek más típusok voltak, a renault dci-t nyilván nem ismerem, az Euro6d-t meg nagyon még senki sem - szerintem. Kamionokban azért elég régóta használnak AdBlue-t, az 50-100ezres olajcsere periódus is teljesen általános a teherforgalomban, nyilván ott nem 5 liter kering. Az élettartamot mégis millió km-ben mérik.
Ha viszont kicsit tágabb kontextusban nézzük, akkor az üzemeltetésre (üzemanyag, biztosítás, parkolás, adó, matrica, fékbetét, olajcsere, lengőkar, törlesztőrészlet, abroncsok stb.) szolídan számolva is elmegy évi 500ezer-1millió Ft. Ehhez képest mondjuk egy 150-200e Ft-os kettőstömegű cseréje 5-10 év alatt nem ördögtől való kiadás.
Érdekes módon működik az ember, mert pl a négyévszakos gumiból mindenki a prémiumot szajkózza, miközben normál abroncsból simán megelégszik a középkategóriás gyárival. Akkor ott miért hoz kompromisszumot, miért nem számít a +1 méter féktáv?
Ez a legutolsó + én voltam :) Ő az, aki eddig is volt a sokadik nick nevével, (a legújabbal ide még nem írt) és amikor megemlítettem, mindig törölte magát. Hogy miért, fogalmam sincs, sosem ártottam neki, korábban még telefonon is beszéltem vele.
Attól, hogy nem hallottad/tudod, az még létezhet...
Ízlések és pofonok...
A nejem is mindig rosszul van a tömény, nyers benzinszagtól, így én "itatom" az ő autóját is, bár már az is megfordult a fejemben, hogy csak azért csinálja, hogy én fizessem az ő tüzelőanyagát is... 😊😊😊
Alaptanulság: jó az anyós a háznál, de akkumulátort ne vegyen, legfeljebb akkor, ha járműgépész szakmérnöki oklevéllel rendelkezik és az autóvillamossághoz is ért egy keveset (legalább PhD tudományos fokozat). 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊
A Start&Stoppos Dci-dbe nem tehetsz akármilyen akkumulátort! Ezekbe a normál akkumulátor már nem jó. Vagy EFB típusú kell, ami gyárilag is van benne vagy AGM. (EFB helyére lehet a drágább, jobb AGM-et is, de fordítva nem) Az autó elektronikájába fel van tanítva a az akkumulátor kapacitása, értékei is. Ha kisebb akkut teszel bele, azt hosszú távon nem fogja bírni. Ha meg nagyobbat, az akkumulátor menedzsment nem tud vele mit kezdeni, sosem lesz teljesen töltve, és azért döglik meg. Ez utóbbi tipikusan taxisoknál van, azt hiszik beleteszik a 90Ah-sat,és akkor ,,királyság" lesz. Aztán 4.5 hónap múlva dobhatják ki. Általában ekkor hívnak fel telefonon. Tehát vagy a gyári akkumulátor (amire egyébként 3 év a garancia, így megéri), vagy vele teljesen megegyező paraméterű kell. Ha valaki még is nagyobbat szeretne, akkor az autó elektronikáját erre a megfelelő diagnosztikai eszközzel át lehet írni. Országonként is van eltérés.
Legfőképpen azt nézd, mire van szükséged. Én pl. a szívómotoros 1,6-os benzinest gyengének éreztem. A dieseltől meg a gázolaj szag meg a kipufogó gáza miatt idegenkedtem. Végül turbómotoros benzines lett, mert a dinamikája nekem nagyon bejött.
Megváltam szeretett malacomtól. 5 évig használtam, meg voltam vele elégedve, egyszer sem bántam meg a választást.
A következő is természetesen Duster lesz. Kérdésem felétek, hogy belevágjak-e a TCe130FAP motorral szerelt verzióba, vagy maradjak a "jól bevált" SCe115 motoros Dusinák? A vonzalom a modernebb felé, a nyomaték és fogyasztás. A félelem oka, az újdonság esetleges kiforratlansága.
A benzinessel a legjobbak kb 6,5 literrel eljárnak. Egy nyugodt vezetési stílussal, max 100-110 km/h sebességgel, és viszonylag kevés hideg indítással összejön.
Nekem 1.2 Tce van, nagyon rövid városi szakaszokra használjuk, zömében azt is erős forgalomban. Így a 10000 km-es átlag 8 liter.
Mentem már vele 6 liter alatti átlagot is, de üzemmeleg motornál (tankolás után) nulláztam a számlálót, nem volt nagy forgalom. Nekem kicsit lefelé csal a fedcomp, így a 6,5 tényleg reális.
A dieselre a legjobbak se jönnek ki nagyon 5 liter alatt. A 4,5 is csak úgy jön össze, ha nem mész 130-cal, és nagyon spórolósan nyomod a gázt.
A spritmonitoron találtam olyat, akinek az autópályás, nagy tempóval jelzett szakaszra 7,92-8,78 közötti értékeke vannak. A légellenállás nagyon sokat számít...
A spritmonitoron is a benzines nagy átlag 8,4, a diesel 6,3.
Szóval én 2 literrel számolnék.
A prestige felszereltséggel érehető el az 1.6 sce, 1.2 Tce, és az 1.5 dci.
Az 1.6 sce-hez képest az 1.2 Tce +400 ezer. Ez egyértelmű ráfizetés, mert inkább többet fog enni, az 1.2, mert jól megy és nyomja neki az ember. Ha valakinek az 1.6 dinamikája megfelel, szerintem ez e legjobb. A diesel meg az 1.6-hoz képest +750 ezer.
Nálunk a benzin most 352, a gázolaj 387. Így 100 km-re a költség a 8,4 és 6,3 átlagokkal benzinböl: kb 2950, gázolajból: 2440, azaz 510 Ft a nyeremény. A 750 ezer így kb 150 ezer km múlva jön vissza, utána fordul csak termőre. De a gázolajosban van mindenféle romlandó cucc, a benzinesben csak gyertyát kell cserélni.
Szóval, aki bírja az 1.6 dinamikáját, nem tervezi az autót 2-3 százezer km-re, annok jobban megéri az 1.6 sce.
Ha az 1.2 Tce-t nézem az 1.5 dci-hez, a fentiek alapján már 80-90 ezer körül kijöhet a befektetett összeg, és ott még a diesel sem egy időzített bomba.
Dinamikája kb ugyanolyan mindkettőnek.
Én azért vettem meg az 1.2 Tce-t, mert a hidegindítások, rövid távok miatt kinyírtam volna a dieselt a tervezett 5 év és 60-70 ezer km alatt.
Amit még érdemes átgondolni:
Az 1.6 sce alacsonyabb felszereltséggel is elérhető, ha nagyon nem mindegy az autó ár, akkor azzal lehet még "nyerni".
Most már nem az 1.2 Tce van a kínálatban, hanem az 1.3 Tce. Az 1.2 fogyasztás szempontjából egy....fos. Elvileg az 1.3 Tce elvileg jobb, szerintem legalább 0.5 litert lehet fogni az átlagon.
Ha el akarod adni, a dieselt csak kevés km-rel lehet pár év múlva normális áron eladni. Pár év múlva már mindenki tudni fogja, hogy a kettőstömegű kb 200 ezer km után cserére érett. De ha nem újítod fel a befecskendezést, akkor a kicsit kopogósab befecskendezés miatt 20-30 ezer km múlva újra tönkremehet a kettőstömegű. Meg ott van a részecskeszűrő....
Kipróbáltam az 1.6-ost, közlekedni lehet vele, de nekem harmatos volt.
Nagyon nem mindegy, miből ülsz át.
Korábbi kocsijaimhoz képest a diesel is jó "sokat" eszik autópályán (+1-1,5 liter) - vélhetően a kaszni alakja miatt. utolsó fedkomp-os adat szerint 5,8, sietősen is 6-7 között tartható.
Városban és országúton pedig extrém keveset. Ha nincs dugó, meg araszolás, meg állandó hideg üzem, akkor 4-5 liter közé levihető.
A rajta levő adatok alapján 70 Ah és 720 A. A kérdés: ettől az adattól mennyire lehet eltérni új vásárlásakor, vagy pont ilyen kell és pont? (Mert lett volna 70 ah, 660 a-os, de nem mertem megvenni) A start-stoppot szinte egyáltalán nem használom.
Neked is köszi :) Tudom, hogy lehetetlent kérdezek, mert a legtöbben vagy az egyiket, vagy a másikat ismerik, de megpróbálom: megéri a felárat? Tehát pl. valós vegyes üzemben a 3 liter körüli megtakarítás /100 km? Karbantartási többletköltség esetleg? Dinamikusabb vele az autó?
Jó nagy az árkülönbség, de hosszú időre szeretném, szóval ha megéri, inkább rászánnám a pénzt.
Ha a tervezésnek megfelelő a használat módja, azaz üzemszerűen 2000 1/min fölött forog a motor rendszeresen és hosszasan, akkor ajánlom, nagyon finom kis szerkentyű.
130-nál 2400 körül forog, országúti tempónál én nem kapcsolok hatodikat.
Milyen motorral érdemes most venni a Dustert? Város és autópálya is sok lenne benne. Érdemes még dízelt venni a mostani dízelhisztéria mellett? A turbó benzines megéri a felárat fogyasztásban és használhatóságban? Vagy tökéletesen elég az alap 1.6-os benzines?
Azért furcsa, hogy az üzletkötő a kocsi átadáskor arra biztatott, csináljam meg én az éves kötelező olajcserét! :) Addig eléggé rendesnek mutatkozott.
Persze az feltűnt, hogy amíg meg nem kötöttük a szerződést, be nem fizettem az előleget ígért fűt-fát! Például azt, hogy ha az átadásra sikerülne eladni a kocsimat, majd ő leugrik értem. Csodálkoztam is, mert egy ötven kilométeres távolságról van szó. Na, a kocsit eladtam addig, esze ágában sem volt értem jönni, hanem úgy kellett valakit fogadnom, hogy levigyen az új kocsiért.
Nekem volt garis jobb oldali lengőkar csere pont 28 ezernél a két éves szervíznél. /én semmit nem vettem észre, semmit hangot nem adott, de kicserélték/
Most hoztam el a vezérlés alóli olajszivárgás javításból, ez is pipa. Illetve szivárgásnak sem nevezném amit mutattak, annyit lehetett látni hogy a vezérlés fedelénél ami pasztával van tömítve, ott a találkozásnál nem szürke száraz a por, hanem fekete száraz, tehát valami minimális eresztés lehetett ott. De mivel mondták hogy inkább újra tömítik, mintsem hogy később baj legyen, így megtörtént a javítás. Ami érdekes, hogy mivel olyan megbontással jár aminél a következők cseréje is előírás a RH szerint, cserélve lett: szelepfedél tömítés, generátor szíj, főtengely szimering. Mindez 43 ezernél. Tegnap vittem, ma hoztam, garanciában ment az egész, megérte megvenni a plusz két évet, bár én észre se vettem ezt az egészet, lehet eljártam volna vele így míg nálam van, hacsak nem kezdek el egyszercsak olajcseppeket látni alatta, de semmi ilyesmi nem volt egyelőre.
Nekem a hátsó lökhárító bal oldala a sárvédő felé eső részen és a két hátsó küszöb vég műanyaga foltosodott... Kipróbáltam a hőlégfúvós módszert...ideig -óráig volt jó...különböző műanyag pasztákat...szintén nem tartós....lökös festékkel pedig annyira elütött a szín ,hogy egyből le is szedtem...
Az enyémhez (H4M) adtak egy fénymásolt A4-es lapot, azon azt írja, hogy 20000 km. vagy egy év, amelyik előbb elérkezik (elmaradás esetén jogvesztés, ergo: kötelező).
Szerintem a wax nem jó a műanyagra, mert a petróleum tartalma megtámadja a műanyag felületet. Én anno matt fekete spray-al kezeltem a régi skodám kifakult műanyag lökhárítóit, tükörházait. kb. anyyit bírt, mint a neolux festék, azaz 1 évet. Lehet kapni műanyag ápoló szereket, de ezek csak akkor érnek valamit, ha újkora óta rendszeresen kezelik vele a védendő felületet.
Úgy tűnik, hogy sikerült a szélvédő gumitömítését (is) letudni. A E-bay-n vettem ezt a gumit is. (Sajnálom már szegény postás bácsit, miattam az utóbbi időkben nagyon megsokasodott a munkája.) Furcsa módon ez is jónak bizonyult.
Elvileg tovább fog csökkenni a utastéri zaj. Persze az eddigi munkálataim miatt már annyira lecsökkent, hogy félő, nem lesz drasztikus a változás.
Van egy aprónak tűnő, ám mégis bosszantó dolog a családban lévő Dusterral: Most volt a 2 éves szervizen, és megreklamáltuk, hogy a küszöböknél végighúzódó műanyag elemek nagyon csúnyán, ráadásul foltosan kifakultak. Az összes többi műanyag elem kifogástalan.
A reklamáció miatt fotózgatták, állapotfelvételi lapot töltöttek, majd pár nap múlva közölték, hogy garanciában nem cserélik, mert akár a nem szakszerű tisztítás is okozhatta. De szívesen kicserélik a két oldalit potom 260.000 Ft-ért. Vagy választható opció, hogy festik, ráadásul azt garanciában, csakhogy az csak néhány hónapra fog szólni, nem lesz tartós.
Van ezirányú tapasztalatotok? Esetleg házilag kezeltétek már ezeket a fránya műanyag küszöb-burkolatokat?
Turtle Wax Black Chrome cuccal más autókon már viszonylag sikerrel szoktam díszléceket, ezt-azt kezelni, de azért az mégsem küszöb...
Van értelme foglalkoznom a kérdéssel, vagy fogadjuk el, hogy ez ilyen, és hagyjuk annyiban?
Én Pesten lakom és a Mátra-alján van a "birtokom". 😊
Az emelőt kb.: 8000,- forintért vettem.
Maradok a hagyományos emelgetésnél, kellemes időben még szórakoztat is (esőben, zimankóban természetesen utálom)...
A lényeg: mire felraktam a gumis, beakasztó kampós huzatot, az ülés eldolgozatlan, sorjás, éles alkatrészei rendesen cafatokra szabdalták az irhát a kezeimen. Talán, ha kiszedtem volna az üléseket, ez nem történik meg, de ismert tény, hogy a lustaság fél egészség, a másik fele meg tönkrement az ülés alatti matatás közben... 😊😊😊
Megnéztem és a gyári diagnosztikával egyesével ki-be lehet kapcsolgatni, hogy melyik nyelveket jelenítse meg a menüben. Lehet, hogy a szervíz is csak ezt állítgatja, nem is tölt rá új szoftvert... Mondjuk logikusabb is lenne...
Köszi az infót! Mármint hogy büdös a légpárnás emelő. Bár megjegyzem, nem tartanám a kocsiban, mivel csak a téli-nyári gumi szett cserélésekor használnám.
Az emelőt még meggondolom, én is drágállom érte a 25-öt.
Lehet, hogy marad egy hidraulikus krokodil emelő, csak arra kell figyelnem, hogy elég magasra tudjon emelni, mivel magasabban van a kocsi alja az átlagosnál.
Szia! 4x4 Dusterbe szereltettem több mint egy éve LPG-t. (azért emelem ki a 4x4-et, mert gyári csak 4x2-ben létezett. A pótkerék helye a 4x4-ben a csomagtartó felől van, a 4x2-ben meg alulról a csomagtartó alatt) A 'régi' 1,6-os motor (K4M kódú) hidrotőkés, az új H4M kódú lapkás, abba nem ajánlott a gáz. Tartály a pótkerék helyén, úgy emlékszem ötvenvalahány literes, amit azóta picit megbántam, mert lehet, hogy az egy mérettel nagyobb is elfért volna (akkor épp az nem volt raktáron). Fogyasztása nagy átlagban 9,6-ra jön ki az elmúlt 45 ezer kmen.
2 T hidraulikus olajemelő 5-9 eFt: autóemelők.hu. Kipufogógázos emelő volt a közelemben, hetekig büdös az autóban és NAGY. Üléshuzat ügyben: Piroska, megbeszéled vele, ki- és beszerelik, sőt, nekem még a rosszul beszerelt ülés kábelezését is megigazították. Az üzlet 500 m-re van a Duna Plázától.
Nos, azt nem tudom, hogy hol laksz, de ha figyelembe veszem a minőségbeli különbséget és azt, hogy Piroska csapata fel is helyezi a huzatokat, megéri a személyes látogatás. Az anyagot ki kell választanod, van egy egész rakás minta, márpedig fénykép alapján választani meglehetősen könnyelmű döntés. Rossz választás, adott esetben, évekre tönkre teheti az autódban a kényelmi érzetedet.
Úgyhogy, akár két utad is lehet, ugyanakkor vannak olyan dolgok amelyek tényleges értéke nem fejezhető ki pénzben, időben, távolságban...
Olvass vissza célirányosan a nick-emre történő kereséssel, részletesen leírtam az üléshuzatos "kalandjaimat".
A jövőben, amíg Piroska üléshuzatot készít, csakis tőle vásárolok.
Az emelő tetszetős.
Kérdés: mennyibe kerül??
Gyanítom, hogy maradok a hagyományos megoldásnál... 😊😊😊
Lehet,hogy szállít vidékre is,de mivel a felrakás benne van az árban érdemes rászánni azt az 1 órát.Te nem biztos,hogy ugyanolyan szakszerűen meg tudod oldani. Az ő megoldásuk nem csak az egyszerű felakasztós,gumis megoldás,hanem tartósabbnak tűnik.Mindezt 24 ezerért (első,hátsó)....
Köszönöm! Hamarosan felveszem a kapcsolatot Piroskával! :) Remélem vidékre is szállít, mert csak ezért nincs kedvem felmenni Pestre! Tegnap láttam üléshuzatot a lidlben, de 7000-ért az anyaga nagyon ócskának tűnt!
Sejtettem, hogy a gyári emelő csak defekt esetén ajánlatos! :P
Üdv a csapatnak! Pár hete már olvasgatom a fórumot, használt Dusti vétel van tervben. 2011 óta LPGsek az autóink (CXP 2005-s 1,6; páromnak C3 2004-es 1,1), mivel a Szlovi határnál lakunk, s kint 180 ft/liter az autógáz. Van valakinek a fórumozók közül ("gyári", vagy utólagos beépítésű) LPGs Dustere? Érdekelnének a tapasztalatok. A fészes Duster csoportban is érdeklődtem, ott azt írták, hogy van amelyik motor bírja, van amelyik nem szereti az LPGt. A szelephézag állítás is lényeges, mivel gázos üzemben fogy a kipufogószelepeknél, s nem mindegy, hogy csavaros állítású, hidrotőkés, esetleg lapkás-e. Gázfogyasztás, gáztartály méret, stb. Ilyen és hasonló tapasztalatok érdekelnének a gázüzemmel összefüggésben. Köszi előre is!
Anno, '92-ben, a cég hét BMW-je közül az egyikben kb.: 2 millimétert mozgott a sínben az ülés. Morogtam, azonnal kicserélték az egész ülést.
Mellé-/rábeszélés, vezérképviseleti engedélyeztetés nem volt, elismerték a hibát, a központi raktárból hozattak egy másikat, szó nélkül kicserélték és még elnézést is kértek.
Akkor még vigyáztak/odafigyeltek a márka jó hírnevére.
A mai helyzetet ismerve, lehet hogy csak álmodtam az egészet...
Sokáig, örömmel, egészségesen és eseménymentesen használd!
Üléshuzat, mint írták, Piroska.
A légzsáknál az anyagból kivágtak egy részt és szépen beszegték, körbevarrták. A keletkezett nyílás tapogatásra a megfelelőhelyen van. Inkább ne legyen lehetőség a kipróbálására.
Az emelő arra való, amire tervezték, azaz vészhelyzeti használatra. Arra megfelelő, de csak arra!!! Minőség, megmunkálás kritikán aluli... (Kesztyű nélkül ne használd, mert a vér-/vízhólyagok garantáltan megjelennek a tenyereden.)
Az évszakos kerékcserékhez egy hidraulikus palackemelőt rendszeresítettem.
Arra vigyázz, hogy megfelelő emelőmagassággal rendelkezzen, azaz felemelje az abroncsot is a talajról.
Az enyém egy két tonna teherbírású, teleszkópos, dupla emelőmagasságot biztosító szerkezet.
Nekünk majd június elején esedékes a 3 éves, kíváncsi leszek, találnak e valamit. (Mondjuk ősszel a lengőkarok cseréje már megvolt gariban Érden, úgy, hogy ők szóltak miatta olajcserekor.)
1-es Dusternél jellemző a magasságállítható üléseknél. Lehet, hogy ez maradt a Duster2-nél is, a Renault szerint úgy látszik, ez belefér "ennyi pénzért"...
Megvolt a múlt héten a Duster 3 éves szervize az új helyre költözött Baumgartnernél a XI. kerületben. Továbbra is be lehet menni az autóhoz a szerelés alatt, vihető olaj meg szűrők, de ezúttal írás is készült róla, hogy azt én vittem és semmi felelőséget nem vállalnak a légszűrő meg az olaj miatt, de fel van írva az olaj típusa is. /olajszűrőt tőlük veszem mindig, azt nem viszem/
Ezen kívül észrevették hogy a vezérlés fedele alól enyhe olajszivárgás tapasztalható, azt majd a kövi szervíznél meg kellene csinálni. Mondtam hogy ok, de erről meg én kérek írást. :-) Kaptam is, rávezették a munkalapra.....majd alig értem haza, csörgött a teló, hogy inkább megcsinálják most, a javítást 100%-ban a Renault Hungária állja, amit el is várok az 5 év gari miatt. Szerdán viszem a műveletre a verdát.
Klassz, nagyon jó kis autó, gratula! 👍 /nálam is volt egy kis elhajlás 10 napja, nem is ment azóta a Duster egy cm-t sem szegény, de azért el nem adom, nagyon szépen mutat tesóméknál az udvaron! 😎😆/
Semmi olyat nem írtam, ami degradáló lenne, pláne olyat nem, ami hazugság. Ha arra gondolsz, hogy az I-es Duster belsejének kicsit munkásautó jellege van, hát igen, így igaz, de így szeretjük! :) A II-es től nem is véletlenül változtattak ezen.
Gratulálok, nagyon jól néz ki! Sok Vitara mászkál az utakon, de ebből az új elejűből még nem nagyon látni felénk. Ez a szín, és ráadásul 2 tónusú pedig nagyon jól áll neki. Daciánál a hasonlót kolbász zsír metálnak nevezik :) Ha bejárattad, és az összes paci egészségesen feléledt benne, kirakhatod a Targoncást előzni tilos táblát :)
Kedves Dusteres Barátaim! Közkívánatra bemutatom, hogy mire cseréltem régi hűséses, szeretett Dusteremet:
Vitara 1.4 GL+ 2WD 6AT. Sok olyan extrát kapam hozzá, amikre nekem nem is lenne szükségem, de a GL+ felszereltséghez járt. Nem tudom megmondani, hogy ha ilyen paraméterekkel kapható lenne Duster, melyiket választanám. De nincs. Amire valóban vágytam, és az én (2003-as 1.6B cool) Dustermben nem voltak, azok a tempomat, az automata váltó, és a valóban nagyon dinamikus turbó benzinmotor. A B oszloptól hátrafelé sötétítettek az ablakok, számomra meglepő módon ez is gyári tartozék (Vinettu Kartács kedvence lenne :)). A Duster futóműve jobban tetszett, de azért a Vitaráé sem rossz. Járt hozzá még könnyűfém kerék (nyári gumival), média-navigációs egység, és fed. kompjuter, könyölkő, és még sok ilyen kis apróság. A fogyasztása az első mérések alapján 7-8l között lehet. A turbo miatt könnyen feljebb mehet a fogyasztás, mert ugye ha egy autó jobban megy, általában többet is fogyaszt. A motor halk és erős, és oké, hogy ne hasonlítsuk össze egy szívómotorral, de itt 130-nál 2400-es a fordulatszám, a Dusterem kb. 4000-eséhez képest (Tudom, hogy az 1.2-es turbo Duster fordulatszáma is kisebb, de nekem nem olyan volt).
Bízom benne, hogy a Vitara is hasonlóan hibátlanul fog működni, mint a Dusterem hat éven keresztül.
A napokban lettem egy új Duster boldog tulajdonosa.
Akarok rá természetesen egy üléshuzatot. A gyárit drágállottam!
Tudna-e valaki javasolni üléshuzatot, ami neki bevált, elégedett vele?
A másik kérdésem, a gyári emelővel elégedettek vagytok-e, vagy érdemes hozzá valami komolyabb emelőt venni? Nem csak defekt esetén kéne használnom, külön felnin van téli-nyári gumim, és ha gagyi a gyári emelője, nem akarok azzal szenvedni!
Turbós motornál minden azon múlik hogyan használták előtte, és hogyan/mivel volt karbantartva. Ezeket meg soha nem fogod megtudni. Amúgy a vártnál (részemről) sokkal megbízhatóbb lett, nem különösebben vannak vele problémák. Igaz elmúlt bő 1 hónapban 2 autón is termosztát ház csere kellett, egyik 72, másik 90ezer km-nél. Euro6 ennek se tett jót, lomhább lett. Fogyasztása elég jó. A 3 henger alapjáraton szörnyű. Dinamikája kb. 70km/h-ig jobb mint az 1.6-osnak, utána ,,elfogy".
Azt szeretném megkérdezni Tőletek, hogy az új Duster 1.6-os szívó benzines (Sce 115) milyen kuplung szerkezete van? Kettőstömegű lendkerekes, vagy "sima mezei"?
Az előző autót "Duster I." is még az első éves szervízre visszavittem mert hiába új autó volt "főleg még akkor" féltem tőle hogy lessz valami meglepetés és azért így volt két év garanciám ha adódik valami. Utána már nem hordtam vissza megcsináltam magamnak azokat a kötelező cseréket. Bejött mert semmi gond nem volt vele. "Lekopogom" Most ugyan ez a helyzet hiába új még lehetnek meglepetések, mint lehet is olvasni egy-két apróság előfordul, főleg a számítógép agya környékén ahol néha rendet kell rakni, egy frissétéssel. Ilyenkor nem árt a garancia hogy van rajta. Terveim szerint az egy évesre vissza viszem megint, és a két év alatt ha nem jön elő semmi olyan nagyobb probléma akkor remélhetőleg ugyanolyan megbízható less mint az előző széria, és majd a továbbiakban is csinálhatom magamnak. ☺️
Azt nem igazán értem, hogy ha eddig Te csináltad, - ami azt jelzi, hogy valamilyen szinten értesz is hozzá, ld.: a szerszám beszerzése, elkészítése -, akkor most min gondolkozol, mi tart vissza attól, hogy a továbbiakban is csináld??? 😊😊😊
Kis tanulság az új dustert használóknak. 😉 nem oktatást kérek, infót adok. 😂
Adott szitu, ma baleset volt a városban es megállt a forgalom egy enyhe lejtőn. Nem akartam pazarolni a benzint,mert hosszú várakozásnak igérkezett. A motorot leállítottam. Tisztában voltam vele,h vákum hianyaban elmegy a szervó de szervó nelkül is meg lehet allítan a csorgást. Így óvatosan csorogtam a dugóban lefelé. Kb 3,4x fekeztem mikor kirakta a villáskulcsot és kiírta,h fekrendszer hiba 🤔 ejjdejooo
Természetesen fek és lufi hibát nem szokot törölni magától egy kocsi sem. Ki a bánat gondolta volna,h gyújtás nelkül nem fékzhetsz. Most már tudjuk.
30km megtetele és 30 perc bezárás után a hibajelzés eltűnt a műszerfalról. Gondolom a tárolóban bent van de az nem zavar. 😂nem lesz nehezebb tőle az autó.
Szia! Hallottam hírét félig meddig. Mert amikor vissza akartalak hívni, nem értelek el. Napközben szokás szerint egy csomó nem fogadott hívás, mert ha benne vagyok valamiben, nem tudom felvenni és nem is érdekel ha csörög a telefon. Na az egyik számot visszahívva rám akartak sózni egy traktort, de az lett a vége, hogy én győztem meg egy Daciáról :) Na jó, ez csak poén volt. De kiderült ki kicsoda, és mondta hogy van egy kis problémád és nem foglak elérni. Amivel igazából rohadtul nem nyugtatott meg, mert részleteket meg nem közölt. Szóval bármi van, jobbulást.
Most meg próbálom visszakeresni, hogy mi volt az előzmény. Ha tudsz, telefonálj majd.
A kocsihoz rendeltem kavicsfogó gumikat is, de mivel láttam több változatot az autókon, közöltem a kereskedővel, hogy csak az eredeti, gyári darabokat kérem, még akkor is ha azok esetlegesen drágábbak.
Amikor megjött a kocsi, szólt a kereskedő, hogy menjek nézzem meg az árut, még mielőtt felszerelik, nehogy nézeteltérés legyen később. Megnéztem, gyári csomagolású volt a kavicsfogó és a gumiszőnyeg is. A szőnyegekbe már a gyártáskor belepréselték, hogy Duster-hez valók.
Vettem, pontosabban rendeltem hozzá gyári szőnyeget, méretpontos, Duster-be való volt (azzal adták át), nem Tesco-s.
Az már más kérdés, hogy használhatatlan volt. Sokan a szagára panaszkodtak. Az nem zavart. Az már igen, mégpedig nagyon, hogy merev volt mint a páncél még 40 °C-os melegben is és kunkorodott.
Kidobtam a kocsiból, most a sufniban várja, hogy természetes úton lebomolhasson (van rá úgy kb.: 40000 éve). Az egyiket a nejem a kertkapu mellé tette, a sáros cipőjét, csizmáját azon szárítja. Pompás karriert futott...
Úgyhogy ne sajnáld.
Az természetesen nem szép dolog, hogy átvertek és hülyének néztek (bár, ez ebben az országban nem meglepő, haladó hagyomány).
Vettem másikat, több helyen árulnak méretpontos szőnyegeket, csomagtér tálcákat. Lengyel gyártmány, szilikonos gumi, egész jó.
Azt nem tudom, hogy az új Duster-hez gyártanak-e már, de előbb-utóbb biztosan lesz.
Azt még elfelejtettem, hogy a gyári szűrőd fehér lesz, de aki bemegy, olyat fog tudni venni mint amit linkeltem. Ne foglalkozz vele! Senkit nem fog érdekelni 1 éves korában, főleg nem a szerelőt aki épp csinálja a szervizben.
Jól teszed! Nem akarlak elkeseríteni, de pont ahhoz az egy motorhoz nem ilyen leeresztő szerszám kell, feleslegesen dolgoztál. Az 1.6Sce-n normál 6 lap fejű csavar van.
Szia! Teljesen igazad van, szégyen nem szégyen ez eszembe sem jutott meglépen ezt a dolgot annyi változtatással hogy a szűrőt nem én veszem meg mert ismernek 😉
Ez egy tök új motor, alig egy éve szerelik Renault-kba. Dusterben az elsők között leszel, jó béta-tesztelést :)
A motor nyomatékban vetekszik az aktuális 1.5 dCi-vel, cserébe majdnem ugyanolyan bonyolult (kettőstömegű lendkerék, turbó, közvetlen befecskendezés, részecskeszűrő). Biztos nagyon jól megy és majdnem egy literrel kevesebbet eszik mint az elődje, a hírhedt 1.2 TCe.
Sziasztok! Pénteken rendeltem meg az 1.3 130 lovas gépet a legmagasabb felszereltségi szinttel ! Nem vagyok nagy autó értő ember ezért kérdezném hogy mivel ez turbós és eddig csak dieselem volt van e külnbség a sima benzin járatása és a turbós között? És tudtok e valami konkrétatt erről a motor tipusról ?
Gratulálok az új szerzeményhez, balesetmentes közlekedést kívánok!
Nálam az átadáskor derült ki, hogy a magyar nyelvű menü nincs beállítva. Az ügyintéző hölgy szólt a szakinak, öt perc alatt orvosolták a dolgot. 1.6 comfort felszereltség.
A bejáratás témában újat nemigen írhatok, sokszor elemeztük ezt a fejezetet itt a topic-ban is.
A gépkönyv utasításait tartsd be, a hidegen beindított motort hagyd kicsit járni alapjáraton; a kezelőszerveket finoman kezeld; amíg a motorban hideg az olaj, és általában is, kerüld a hirtelen gázadást, gyorsítást; 3000-es fordulat fölé ne pörgesd (legfeljebb rövid ideig, vészhelyzetben!!!); változó, de egyenletes fordulatszámon használd (autópálya is lehet, de ott se menj huzamosabb ideig azonos fordulaton); váltogass gyakrabban, hogy a váltó alkatrészei is összecsiszolódhassanak; bár nem turbós, leállítás előtt hagyd kicsit járni alapjáraton, hogy lehűlhessen. Tudom, ezek már padon bejáratott szerkezetek, de a kíméletes bánásmód később meghálálja magát.
Én 3000 futott kilométerig használom ezt a finomabb bánásmódot, aztán fokozatosan átállok a mindennapos, megszokott használati módra, ami továbbra sem jelenti azt, hogy gyilkolom, ütöm-vágom az autót. 10000 megtett km. után érte el a teljesítőképessége maximumát.
Olajat, van aki az első 1500 km., esetleg 3000 után cserél. Mindenesetre az előírt 20000-es csereperiódust ne tartsd be, tízezrenként kapjon friss, gyártói előírásoknak megfelelő olajat, persze, csak ha hosszabb távon szeretnéd jó állapotban tudni a motorodat.
Bejáratás nem csak a motornak, váltónak jár, hanem minden olyan alkatrésznek, amelyik valamilyen módon mozog, pontosabban valamin elmozdulhat. Összességében elmondható, hogy gyakorlatilag az egész gépjárműnek.
Sokan lomhának tartják ezt a motort, de nem az. A benzint nem kell sajnálni tőle, de ésszel kell adagolni és akkor megy rendesen.
A fürgeséget, dinamikát ne a bejáratás alatt teszteld, ráér az később is.
Amennyiben van vonóhorog az autón, - meg egyébként is -, a vonszolást is hagyd a bejáratás utáni időszakra.
Fékezésre megáll az autó, de az első kilométereken a fékek sem üzemelnek 100%-os hatásfokon.
Előrelátó vezetésmód, valamint a pedálok észszerű használata esetén, a tüzelőanyag és a kopó alkatrészek fogyása, elhasználódása jelentősen csökkenthető.
Írtam mindezeket jó szándékkal de a teljesség igénye nélkül. Sok olyan dolog van, lehet még, amire a fentiekben tételesen nem tértem ki.
Kellemes, sokáig tartó, eseménymentes autózást kívánok!
Szia! Miért viszed ezért el vagyonért a márkaszervizbe? Veszel egy bele való kanna ELF SXR 5W30 olajat, bemész a márkaszervizbe egy ilyen gyári szűrőért, aztán lecseréled magadnak, vagy az első autószerelő, aki bevállalja. Mivel gyári anyag, és nem kötelező, hanem egy köztes szerviz, garanciát nem befolyásolja.
Egészséggel és eseménymentesen használjátok, jó sokáig, ameddig csak szeretnétek.
Egy valóban gyári, új autó mindig nagy öröm a háznál.
Volt már néhány szalonban átvett, frissen kicsomagolt járgányom, de egy új autó még mindig nagy örömet okoz. Így történt a Malac esetében is.
Az új autónak van egyfajta varázsa.
A tudat, hogy gyakorlatilag én vezetem először (leszámítva a gyári és a szállítási mozgatásokat), én járatom be ahogyan nekem tetszik, az összeszokás időszaka, stb..
Renault "gazdaságos" márkája én is ezt rakattam bele míg szakszervízbe hordtam ( 5 évig) sőt Légszűrő Olajszűrő és gyertya is az volt (utóbbi 80 e-t ment kinézetre mint a gyári rönyó tehát valszeg ugyanaz). Semmi probléma nem volt velük.
Mai nap hívtam a szervízt, (Mislolc) mert esedékessé vált ez a 3000 km-es Olaj csere. Kérdésemre hogy milyen olajat tesznek bele azt hiszem
" Motrio " nevű olajat mondott de lehet hogy nem jól értettem mert nagyon hadart. Említette az elf illetve a totál olaj nevét is hogy valamelyiknek az olaja vagy valami ilyesmi. 🥴 Egyébként hordós 5W40.
Kiváncsi vagyok a márkaszervizek mit fognak bele töltögetni, előre aggódhatnak a tulajok. Ahhoz is 4-5 év kellett, hogy egyáltalán legyenek olyan szervizek, akik tartanak SXR 5W30-at, és ügyfél kérésre beletegyék azt. És még a mai napig van olyan márkaszerviz az országban, aki beleteszi az 1.2Tce-be és az 1.6Sce-be is a 10W40-es olajat.
Hát igen, néha csodálkozom ha beülök valaki mellé utasnak és tök hideg motornál, gyakorlatilag indítás után olyan dinamikusan vezetnek mint amit üzzemmeleg állapotban illene csak...
De mint láthatod, a listában ott sem volt benne a magyar nyelv. Mert az értékesítő rendeléskor nem kérte (pedig ingyen van). Majd ha a szerviz rátölti a magyart, utána a tulaj azt állít a listából, amit szeretne.
Gyújtás ráadása után háromszor megnyomja a lefelé gombot, aztán nyomva tartja, amíg megjelenik a nyelvek listája, kiválasztja a nyelvet, végül a le- és felgombot egyszerre megnyomva beállítja az új nyelvet.
Szia! Mert az értékesítő cseszett rá bejelölni a megrendelő lapon :( így nincs is benne. Vissza kell vinned a szervizbe megreklamálni, és feltöltik rá, akkor tudod a fedélzeti menüben állítgatni a nyelvet.
Egy utólagos elektronikával nekem így volt megoldva a Logan1-ben és az MCV-ben is. Ez volt a legtökéletesebb. 0-90másodperc közt amit akartam, azt megjegyezte.
Édesapám a mai nap folyamán Duster 2 tulajdonos lett.
Pár órája van meg az autó de már szerelmes lett belé (nekem is tetszik, sose volt még új autónk).
Az lenne a kérdésem hogy a fedélzeti számítógép nyelvét én is betudom állítani vagy csak a szervízben lehet? Valamiért lengyel vagy cseh nyelvre van állítva, pedig szalonból jött.
Egyébiránt, az is igaz, - amint ezt írták is -, hogy a motor akkor üzemi hőfokú, amikor az olaj is elérte a megfelelő hőmérsékletet.
A tapasztalatom azt mutatja, hogy inkább az idősebb korosztály igényli a vízhőfok kijelzését, - talán, mert így szokták meg -, a mai, telefonjukkal összenőtt, kütyükön nevelkedett, fiatalokat nemigen érdekli semmi. Menjen az autó, aztán, ha szétesett, vesz másikat...
Nekem visszalépés, korábbi autón az egyik irányba pöccintés után a másik irányba történő kapcsolás közötti időt mérte az autó, és ez lett a szakaszos törlés intervalluma.
Ki tudja bekapcsolni egyébként ezeket az okosságokat?
Duster 2-ben ha egyet pöccintesz felfele, akkor töröl egyet, és visszaugrik a kar alaphelyzetbe. Utána lefele van a szakaszos, a folyamatos, majd a folyamatos gyors.
Arra gondol loganos kolléga, hogy gombnyomásra egyet töröl, nem kell hozzá a kart le- és visszahúzni, vagy röviden magad felé húzni. Duster1-be beépíthető a Clio4/Captur kapcsolója, annak a végén két fedkomp-gomb van, az egyiket át lehet úgy kötni, hogy egyet töröljön:
Könnyen lehet, hogy a Duster2-be illetni fog a Clio5/Captur2 kapcsolója, mert ugyanaz a platform. Azon lehet, hogy lesz egy gyűrű, amellyel az esőszenzor érzékenységét lehet állítani.
Mentem már drágább, felső kategóriás autókkal, amelyekben volt eső érzékelő. Egy idő után, ahogy koszolódik a felfröcsögéstől a szélvédő, azokban sem működik rendesen, meghülyül, önálló életre kel. Nekem nem hiányozna. Sokkal jobb az a megoldás, amit a Duster1-nél lehet mókolni, hogy egy gomb nyomásra töröljön.
Megnézték autóvill. szerelők két helyen, kitörölték a hibakódot, olajcserét javasoltak, de az megtörtént, ennek ellenére hol világít, hol nem az ízz. kontrollámpa. Bocsi, de ráadásul " béna" vagyok az egészhez, más "gyógyírt" nem javasoltak. Hova vigyem? köszi
Eddig semmi problémám a diesel Dusterral, hét éve nyűvöm, de most az ízzísztó lámpa kigyullad- elalszik váltakozva menetközben, olajcsere volt amit ajánlottak. Mi lehet a probléma? Köszi!
Duster2-ben szoftveresen bekapcsolható az esőszenzor: az EMM-ben kell a WipingAndWashing - Configuration alatt a Nbx_AUTO_WIPE_CF paramétert true-ra állítani.
Ha nem lóditás történt, akkor valami extrém hülye kerék lehetett fent. Én ismertem egy srácot, drága tuningautókat épített, tervezett, porig voltak ültetve rettentes nagy és peres kerékkel. . A kerepesi úton 30 nál nem ment gyorsabban, mert beleért minden mindenbe.
Ha már fél évszázaddal ezelőtt a Wartburgból sem sajnálták a vízhőfok kijelzőt, akkor én szeretnék annyiban hagyományőrző lenni hogy ez a funkció nekem hiányzik... 😂
"Én még nem láttam olyan autót (közúti forgalomban), amelyiken ezeket az adatokat feltüntették, valamint arra sem emlékszem, hogy ezt bármilyen jogszabály előírná, kötelezővé tenné."
A Duster vezető oldali ajtaján van matrica, amelyen többek között felni ( 16", 17") és gumi méret, guminyomás értékek szerepelnek. A kérdés az, hogy ettől el lehet-e térni jogszerűen anélkül, hogy
pl. a felnit egyedileg engedélyeztetni kelljen. Ha nem lehet, akkor a vizsgán is kiszúrhatják, nem kell hozzá rendőr.
A példaként említett ügy információi megbízható forrásból származnak, úgy tudom jogi úton van a dolog.
"...a rendőr levetette a rendszámot közlekedési esemény kapcsán, mert nem volt az
autón lévő gumi és felni méret feltüntetve a karosszérián..."
Ez így meglehetősen abszurd.
Én még nem láttam olyan autót (közúti forgalomban), amelyiken ezeket az adatokat feltüntették, valamint arra sem emlékszem, hogy ezt bármilyen jogszabály előírná, kötelezővé tenné.
Gyanítom, hogy lódítás történt, vagy esetleg rendőri túlkapás.
Az lehet, hogy a szerv valóban leszedette a rendszámokat a közlekedési esemény kapcsán, de valamilyen más szabálytalanság miatt, a mérges érintett meg ezzel a szakszerűnek és hivatalosnak hangzó zöldséggel etette meg a környezetében lévőket...
Amennyiben váltóméretként szerepel az adott felni, akkor igen, meg egyébként is, ha nem sért vele semmilyen műszaki előírást. S. v. sz..
Arról már sokszor értekeztünk, hogy általában a nagyobb átmérőjű felnire alacsonyabb oldalfalú (kisebb oldalfal magasságú), "peres" abroncs kell, ami lényegesen sérülékenyebb.
Az lehet, hogy ezzel a kocsi jobban néz ki, de ez már ízlés kérdése és nagyon egyénfüggő.
Meg tudja-e valaki mondani, hogy a Duster II-re fel lehet-e hivatalosan tenni minden fajta plusz adminisztráció nélkül 18"-os felnit?
Egyes weblapokon szerepeltetik, hogy igen, viszont ismerős más típusú autójáról a rendőr levetette a rendszámot közlekedési esemény kapcsán, mert nem volt az
autón lévő gumi és felni méret feltüntetve a karosszérián ?
"...a tervezőknek fontosabb volt a környezeti hőmérséklet kijelzése, mint az hogy lássa a pilóta azt hogy mikor érte el a rendszer az üzemi hőmérdékletet..."ű
A rendszer viszonylag régi, már megszokott, de ettől még természetesen idióta.
Én nem csodálkoznék, pontosabban, már nem...
"Tudományos", műszakinak tűnő magyarázat létezik százszámra, pro és kontra egyaránt.
Személy szerint, a mindenkor vagy igény szerinti, de hozzáférhető kijelzés pártján vagyok.😊😊😊
Köszönöm a gyors választ. Ezek szerint a tervezőknek fontosabb volt a környezeti hőmérséklet kijelzése, mint az hogy lássa a pilóta azt hogy mikor érte el a rendszer az üzemi hőmérdékletet.
Ez vicces... :)
Még egy kérdés.
A start-stop funkció ki vagy be kapcsolásánál azon kívül hogy kiírja hogy aktív vagy insktív, de piktogramot kéne- e látnom?
Nagyon gyártó-függő, hogy kábelköteg-ügyben hogy gondolkoznak.
15 évig kábelköteg-gyárban dolgoztam, eléggé képben voltam (de bő tíz éve már túl drága ehhez a munkaerő Magyarországon, azóta mást gyártunk).
Volt olyan, hogy egy bizonyos autótípushoz összesen 141-féle karosszéria-kábelkötegből állt a választék. Ehhez jött még a motortéri, és a műszerfali kötegek különbözőségeiből adódó képtelenül sok variáció.
Másik véglet, a saját autóm: csak két-háromféle felszereltségi szintet alkalmaztak, így adódhat olyan furcsaság, hogy ajtókábelből csak az extrák száma szabja meg a néhány különböző kivitelt, de az, hogy hány ajtós az autó, az már nem. Tehát a központi zárhoz a háromajtóshoz szükséges hosszúságú a vezetékek hossza, ezért a legyártott autók 95%-án egy nagy hurkot képeztek, hogy a sokajtós kiviteleknél eltüntethessék a felesleget. Olyat, hogy ülésfűtés, vagy hátsó elektromos ablakemelő, ezek szintén közös kábelköteg-kivitelt jelentettek, emiatt simán előfordul, hogy egy ülésfűtéses háromajtós kivitelben ott árválkodik a hátsóajtó-csatlakozó a küszöbnél elrejtve. :)
Jó régen olvastam ezt is, meg még egyéb helyeken. Amit linkeltél, azon nem, de valahol másik magyar oldalon ha jól emlékszem KoAn közzé tette az ellenállás értékeket is, és ott az volt, hogy nem minden hőmérsékleten pontos, van ahol 2-3 fok eltérés van.
Sok esetben olcsóbb valamiből csak egy változatot gyártani, egy darab átlagosan így olcsóbban kijöhet, mintha gyártanának külön egy minimálisan olcsóbb változatot. A kábelkötegek kifejezetten ebbe a kategóriába tartoznak.
A fedkomp meg tisztán szoftveres funkció, egyszerűbb beprogramozni hozzá egy kapcsolót a szoftverbe, mint külön szoftvert írni bizonyos modellekhez/felszereltségekhez.
Ugyan már, kevesek vagyunk mi ilyesminek a megértéséhez.
Feleségem szüleinek a Dusterében fizikailag be volt építve a külső hőmérő, plusz a szükséges vezetékezés is hozzá, ám szoftveresen engedélyeztetni kellett, hogy jelezzen is.
Tehát költöttek a gyárban az extrára (oké, hogy csak 1-2 Eurot, de akkor is) de arra plusz energiát fordítottak, hogy ebben a konkrét felszereltségű autóban (open) alapból nem szabadott működnie...
Ki tudja: lehet, hogy még bizonyos fedélzeti számítógép-funkciókat is simán ki tudna jelezni.
Én úgy tudom, nem kell hozzá külön hardver, viszont szoftveresen le van tiltva a funkció és nem lehet engedélyezni (OK, mindent lehet, de az már durva hackelés, az óratekerés kategóriája).
Lehet biztos olcsóbban is venni, viszont az eredetileg hagyományos helyett így nem kókány módon aeroblade lett, szuperül néz ki és az asszony állítása szerint hangtalanul, kitünően töröl. (Sem időm, sem kedvem nem volt hajkurászni olcsóbb verció után, pláne, hogy azonnal kellett, mivel a vazető oldaliból egyszerűen kicsúszott a gumi egy része. A Baumgartner meg 5 perc kocsival tőlünk, ráadásul a munkahelyem irányába...)
Úgyhogy a 2016-os évjáratnál (nekünk Urban Explorer kivitel) ajánlott a termék, a neten elérhető elvileg olcsóbban is.
Az Auchanban kapható piros sajátmárkás Classic névre hallgató 500mm-es ablaktörlő jó a ráncfelvarrott Dusterhez, dobozán "Duster 2010-" szerepel, de jó lett a 2016-os kocsihoz is. Darabonként van csomagolva, 990ft az ára, hogy mennyire lesz tartós nem tudom de jelenleg tökéletesen töröl, az eredeti most adta meg magát 3 évesen. Tűzoltásnak ennyiért mindenképp jó volt. Amúgy szerintem nem 100% ehhez való, de a megakadás után kicsit erősebben megnyomva bemegy a helyére, viszont nem úgy rögzül mint az eredeti "klikkes" hanem vhogy máshogy szorul meg, de jó. /olcsó megoldás égető szükség esetén/
Kereskedelem. Biztosítva a jövőbeli bevételeket hosszútávon :)
Mi indokolna olyan tervezést, hogy a kesztyűtartóhoz 27-es biztonsági torx kell, a pollenszűrőhöz 5,5-ös metrikus dugókulcs - de ki kell szerelmni hozzá a gázpedált, az izzócseréhez le kell venni a lökhárítót, stb....
Nekem úgy tűnik, hogy a külső hőmérséklet jeladója azonos a sok francia autóban bő húsz év óta alkalmazott jeladókkal. Bontóban volt, hogy szinte ingyen is kaptam már ilyet. Egy próbát bőven megérne, akinek szükséges.
Ilyenkor valamilyen nemlineáris karekterisztikájú jeladót gyártatnak, amit a sw kompenzál, kizárólag azért, hogy ne lehessen a 100 Ft-os alkatrésszel helyettesíteni. Ez kereskedelem.
Fél megoldásoknak nem vagyok a híve. Valami vagy jó, vagy nem. 10-en éve ha a Megane-osoknak és a Clio-soknak nem jött össze, akkor kár vele szórakozni. Az idő pénz.
Agy közel azonos értékű ntc ellenállás további ntc ellenállásokkal (soros, párhuzamos) nem kalibálható be? Vagy elmászik a lineritás is? Szerintem fagypont környékén elég ha pontos, a többi nem annyira érdekes.
Nekem valaki összetörte a jobb tükör burkolatom, majd igyekezett visszatenni, sikerült is neki. Észre sem vettem, csak később, de el van repedve. Az a műanyag rendelhető külön szerintetek? "Szatén" színben.
Korábban azt mondták külön nem kapható :( Azért lenne érdemes neten törött tükröt keresned. Univerzális NTSC ellenállás sajnos nem kapható olyan értékű, amivel pontos lenne a hőmérő, pedig kb. 5ft lenne az előállítása.
Engem is nagyon zavar az ilyen nem feltétlenül szükséges zaj, de miután kiderült, hogy nemigen orvosolható, hamar megszoktam. Ma már csak akkor hallom, ha kifejezetten azt akarom... 😊😊😊
A kiegyensúlyozást nem befolyásolja, de a szelepházat megterheli, a vártnál hamarabb kell cserélni. Én kétévenként, mindentől függetlenül, cseréltetem a szelepházakat, nincs meglepetés, bár egyszer volt, de akkor a beépített alkatrész gyári hibás volt.
A gépkönyv, illetve az ajtón a felirat 2,1-et ír. Hideg állapotban ennyire állítom, az érték végleges beállítását a saját, hitelesített mérőmmel végzem. Körülményes eljárás, de én dilis, bolond vagyok, nem sajnálom az időt az efféle apróságnak tűnő, de lényeges dolgokra.
A kutakra vonatkozó megállapításod, sajnos, helytálló. 😒
A vártnál előbb kezdenek jönni Magyarországra is az új fajta 4. generációs Medianavos Dusterek. December legvégén, és január elején is adtak már át belőle. Többi Dacia típusnál még kicsit várni kell rá, de tavasszal azokban is lesz. Ezeken is megvan a gyári navigációs felület, mint az előző generációkban. Ha a jövőben valaki mezt szeretné frissítetni, Kishoris kollégával ezt is megoldjuk majd mint eddig. Akik okos telefont használnak, és szeretnének a telefonjukról tükrözni online navigációt (pl. Wazze, vagy Google) és nem jön nekik össze az Android Auto alkalmazás telepítése, használata, abban is tudunk segíteni.
A Dci Lodgyval kb. 10-ből 7-szer nekem is csinálja a kormány beremegést a napi első indulás után amikor kiállok a garázsból, majd az utcára, és az első kereszteződésnél. Új korában is volt, de nem ennyiszer. Mivel nincs napi szinten használva, először arra gondoltam, hogy a hosszabb állástól van. De nem, mert, mert ha másnap használom az autót, akkor is. Hőmérséklettől nem lehet, mert fűtött garázsban áll. Akku feszültségtől se, mert gyakorlatilag az autó szinte mindig csepptöltőn van. Egyenlőre nem érdekel, van rá még 3.5 év garancia, ha baja akar lenni, majd kijön rajta. A 0.9Tce Sanderom nem produkálja.
Én se vagyok mazochista, nem tekergetem egész nap álló helyzetben a kormányt, csak hogy produkáljak valami furát. De sajnos nem csak álló helyzetben érezni, hanem egyenetlen talajon kanyarodáskor is. Vagy pl. ha esőben beállok a garázsba, ahogy beigazítom az autót középre/egyenesbe, katasztrófa ami történik. De biztos más is parkolt már be olyan szűk helyre, hogy alig volt elöl-hátul hely, ilyenkor bizony álló vagy szinte álló helyzetben kell tekergetni a kormányt, és megint jön a nevetséges de inkább elszomorító előadás. Én is írtam, hogy ettől nem áll meg az autó, de szerintem nagyon ciki. Persze amióta tudom, hogy nem csak az enyém csinálja, legalább nem aggódok, hogy egyszer csak a kezemben marad a kormány. Mert tényleg olyan érzés, mintha a kormányoszlop nem lenne rendesen rögzítve.
Az indexkapcsoló olyannyira típushiba, hogy loganosnál mindig van belőle készleten, de. pl. a fóti szervízben is. Úgy hallottam több forrásból is, hogy néhány éve javítottak a konstrukción, lehet, hogy az újabbakat nem érinti. De pl. német fórumon többeknek pár tízezer km alatt többször cserélték garanciában. A tuti megoldás az izzók relézése. Speciel nekem 30 ezer km alatt nem volt gondom vele, de én 90%-ban menetfénnyel megyek, így alig kap terhelést.
Típushiba persze minden autóban van. "kormányszervó bizonyos helyzetekben beremeg, könnyen reprodukálható, ha nedves aszfalton álló helyzetben tekergeted,"
Kedves lajo_sh! Mi visz rá valakit, hogy egy ilyen helyzetet teremtsen?
"fényezés megrepedezése hátul a tetőn" Ez valóban megvan nálam is. Időnként nézegetem, de a látványon kívül semmi más. (csak úgy halkan írom: már 8 éves)
Az 1.2 TCe-ről nincs tapasztalatom, erről bármit elhiszek.
Index kapcsolóval eddig soha semmi bajom nem volt.
Nálam semmi burkolat nem zörög.
Ha én beleülök a vezetőülésbe, ott már semmi nem mozog.
A fogyasztás jelző értelmezése gyakorlatot igényel. Az indulás előtti (vízszintestől eltérő helyzet) komoly hatással van a kijelzőre, ez igaz.
Azt viszont el kell mondanom, hogy ilyen kevés gondom autóval még sosem volt. A kopó alkatrészeken kívűl: 1db kormánygömbfej hiba (persze párban cserélve) 1db lengéscsillapító hiba (ez is párban) turbó felújítás stabilizátor szilent hiba
Hát ennyi.
Újkorában úgy terveztem, hogy mostanra már más lesz, de egyszerűen nem tudok tőle megválni. Akármi is lesz ezután, ilyen jó egy sem lesz.
A remegés (vizes betonon vagy műgyantán) a kis tömegű nagy ballonos kerékkel rendelkező autóknál előfordul...nem csak duster.
...én arra gondoltam ,hogy nincs széteső váltó,kirívó olaj zabálás (Fosvágen csoport) Elfogyó alulméretezett váltó csapágy csak az 1.3 suzuki. Kigyulladós porig égős bömös...és sorolhatnánk a drágább márkák fődarabos hibáit.
A mi forintunk vásárlóértékéhez mérten..még kinyöghető áron kínált autók közül szerintem a Dákó még elviselhető nyűgöket produkál. (persze az 1.2 turbós magas olajfogyasztása nem tudom ,hogy mennyire általános)
Használt Duster vásárlása esetén egy gazdás,számlákkal igazoltan karbantartott,káresemény mentes autónál...szerintem nem nagyon lehet mellényúlni.(főleg ha közvetlenül a tulajtól és nem neppertől veszed)
Sziasztok! Azok után érdeklődnék, akiknek már jónéhány év óta van Daciája, alapvetően a Duster érdekel, de Sanderobol is a Stepway változat, ami könnyű terepre ideális lehet, szóval milyen az autó alja, felületkezelés, mennyire várható, hogy rozsdásodni fog? Köszi. Illetve vannak-e típushibák, mire kell figyelni, bár gondolom nagy baj nem lehet egyszerű technikáról lévén szó.
Én nem mértem le hány g , de nekem ennél a járműnél lényegtelen. Személy autónál egyébként ha a felni nem csámpás, és csak a gumi miatt kell centírozni, akkor 5-10g észrevehetetlen, még autópályán is. Kiskínai nem fog millió féle szenzort gyártani, ránézésre az enyém s olyan mint a tiéd. Én összehasonlítottam a guminyomás mérőmmel, pontos volt mind a 4db, így szerintem a tiéd is az.
Értem és értékelem a kérdést a súlyra vonatkoztatva. Tudom, hogy 3-5 gramm is csodákat tehet...Igazad van, lehet, hogy egy kerékcentirozás korrekt lenne. Egyelőre nem tapasztalom, hogy bármiféle hatása lenne a menetre. A nyomás hidegen elöl 2.2, hátul 2.4. Lehetséges, hogy a hátsót egy kicsit le fogom ereszteni. Amíg nem volt ilyen rendszerem, addig ez nem jelentett problémát. Biztos, hogy a mérési hibája az érzékelőnek legalább 2-3 %, viszont az utóbbi időben a kutakon található pumpa csövének a katasztrofális minősége nem tette lehetővé számomra az objektív mérést. Ez legalább egy támpont. Az embert úgy is (általában) az érdekli, hogy a vizsgált mennyiség nőtt vagy csökkent....
Nem lóg kábel ha nem akarjuk. Saját akkuja van, amit mobil töltővel tölthetünk, ha akarunk, de nincs rá szükség, csak max, ha sötétben sokat használjuk, mert amúgy napelemes. Én nem kapcsolom be állandóan, indulás előtt ránézek, meg néha mente közben. Meg nekem szerencsére a műszerfalig nem látni fel, így csak nem lopják ki.
Igen, én is szemeztem anno egy ilyennel, de azért választottam a szivargyújtós változatot, mert nem akartam egy plusz zsinórt és féltem, hogy esetleg e miatt törik fel az autót. Így nekem ez praktikusabbnak tűnik. Egyébként jól teszi a dolgát. Érdekes megfigyelni, hogy amint felmelegedik a gumi (indulás után 10-20 percre), a nyomás is 1-2 tizedet nő. Csak ajánlhatom mindenkinek.
Sikerült jó áron beszereznem egy keréknyomás ellenőrző rendszert, ami 4 db. szelepsapkára rögzíthető nyomásérzékelőből és egy szivargyújtóra illeszthető kijelzőből áll. Egyelőre jól működik, mutatja az egyes gumik hőmérsékletét és a nyomását.
A kütyük a (elvileg)következő csoportokba oszthatók:
Egy ideig hasznosnak tűnik, de ténylegesen semmi szükség rá. (Ez nagyon gyakori....)
Sokáig hasznosnak tűnik és tényleg hasznos is. (Ideális eset.)
Sokáig haszontalan, de az ember megveszi, hát ha hasznossá válik. (Ez elég ritka, de megesik...)
Ez is egy a sok hasznos és kevésbé hasznos kütyük közül, amiket az ember megvesz.
Lehetséges, hogy el kéne egy ilyen alfórum, ami a hasznos és teljesen haszontalan kütyükről szólna?
Annyiból talán jobb a helyzet, hogy a benzinmotornál eleve magasabb a kupufogóban a hőmérséklet. Így talán nem kell, vagy kevesebb trükköt kell bevetni, hogy elérje a regenerálásnál a korom elégetési hőmérsékletét. Remélhetőleg kevésbé lesz problémás mint a dízelen mivel a korom is biztos kevesebb lesz.
Már csak az a kérdés, hogy a szívó oldali szelepek, hogyan bírják majd a kipufogó gáz visszavezetést.
Nagyjából igen, de a benzinesek koromképzése jóval kisebb mértékü a dízelekénél, tehát ritkábban regenerálnak (és az egyórás idötartam is barokkos túlzás).
Ha jól olvasom, akkor ezek is részecskeszűrős motorok. Kezd ugyanolyan bonyolult lenni és talán városi használatra alkalmatlanná válni, mint a diesel. Akkor ezekkel is kell menni tankolásonként egy órányi autópályát, hogy regeneráljon?
Köszi szépen, bár egy kicsit el is bátortalanítottál a méricskéléssel, főleg, h a te képeiden olyan egyszerűen szépnek tűnt minden. :)
Annyit még kérhetek, hogy amikor legközelebb gyönyörködsz az eredményben, csinálj közelebbi képeket is, hogy lássam, mennyire tölti ki a réseket az ajtók pereménél? Köszi előre is és persze használd örömmel, egészséggel a nagy kékséget!
Egy biztos, hogy a gumi nagyon jól zár. A kétoldalas ragasztó valóban elsőosztályú. A felhelyezésnél vigyázni kell, hogy valóban esztétikus (gyári) hatású legyen. Korrekt módon ki kell mérni a görbületet, különben nem csak rossz, hanem csúnya is lesz. Ezzel semmi baj.
A szélzaj tudjuk sebességfüggő. Én nem vagyok az utak bajnoka. Nagyon ritkán pályázok, általában 70-80-nál nem szoktam többel menni. (A fogyasztásom ezért általában 6.2.-6.5) Nekem eddig sem volt probléma a zajjal. Ez a gumi rontani biztosan nem rontott a helyzeten. Mivel nem került sok pénzbe, ha valakinek van ideje és energiája, akkor mindenképpen hasznos dolog.
Beruháztam egy pár méter gumira (A gumi elvileg mindig véd...) Összesen 10 métert rendeltem Kínából. Kellemesen csalódtam a minőségben, jól feszül az éleken és az egyik oldala kétoldalas ragasztóval borított.
Valamint, ha már gumi, legyen gumi a külső szélvédő és a tető közti résnél is. Ezt is feltettem. Ez sem tűnt gagyinak. Elvileg a belső zajnak valamelyest csökkenni kellene, de hogy milyen mértékben, azt majd meglátjuk...
Ahogyan azt BM szaktárs is írta, kényszermegoldás.
Annak tökéletesen megfelel, de hosszabb távon nem bíznék benne...
Voltak ilyen "kényszeres" megoldásaim, amelyek az adott, meglehetősen kellemetlen helyzetben/helyzetből, rövid távon kiutat biztosítottak, de mindig visszatértem az eredeti, már jól bevált megoldásokhoz, legyen is az kerék, vagy akármilyen más, "barkácsolható" alkatrész.
Az első -kényszerszülte- megoldás egy levágott kampójú műanyag vontatókötél volt. Azóta azt pótoltam, de nekem a legjobb a kb. hüvelykujj vastagságú mezei kenderkötél lett. Nem kell túl szorosra hurkolni, a nedvességtől megfeszül. Ha rendkívüli a helyzet, ágakat is lehet alá fűzni... Levételkor tompa eszközt használj: az abroncs oldalfala rendkívül sérülékeny.
Sokféle japán autó felnije passzol rá az egyező osztókör (5x114,3) miatt, a Mitsubishinél úgy rémlik, központosító gyűrűt kell tenni a középfuratba. A konszerntesóké (Juke, Qashqai) tökéletesen passzol.
Egyszerűbbnek tűnt, ha nem forgolódok az autóban a 190 centimmel, ezért a csomagtartón bemászva, a lehajtott hátsó ülésről fejjel előre támadtam. De csak úgy tudtam megoldani, hogy bal kézzel nyomtam a féket, jobb kézzel meg az indító gombot. És közben a románokra gondoltam.
Összejöhet a 10 liter feletti fogyasztás sok hidegindítással, dugóban araszolással, terepezéssel, vagy autópályán 150 feletti sebességgel...
De ha nálad nem ez a jellemző, akkor a 7 liter körüli érték tartható.
Csak egy példa:
A szünetben rokonlátogatás, 10 km oda, 10 km vissza, mindkét indulás hideg motorral, de egybefüggő útszakaszok, kb fele városon kívüli szakasz, 80-90 km/h sebességgel. Az oda vissza úton 6,5 literes átlagfogyasztás.
Ma hajnalban a hétvégi hó maradékot le kellet vakarni az autóról, közben járattam a motort, kb 10 percig, majd kiflibeszerzés, utána a lányom vittem az uszodába, onnan boltba, aztán munkahelyre. 20 km volt összesen, éppen lement az út végére 10 liter alá a fogyasztás.
Más felhasználás, más körülmények, az autó és a láb ugyanaz...
Az Duster II. 1.5 Blue dci 130-nál nem éri el a 2400 1/min fordulatszámot 6-ik fokozatban 2WD. Országúton nem is kapcsolok csak 5-öst, így is csak 2000 környékén forog. És kifejezetten csendes. Már többen rákérdeztek, ez tényleg dízel?
Köszönöm szépen a válaszodat. Nem szeretnélek fölöslegesen terhelni elméleti hülyeségeimmel. Viszont örömmel olvasok a jövőbeli tervemmel (DD II. sce 4wd Prestige) kapcsolatos minden tapasztalatról a fórumon. Sok-sok balesetmentes kilométert kívánok!
Következtetés: a Dacia oldalon, a DD II. sce Prestige 2wd és 4wd végsebessége 172, illetve 170 km/h. Feltételezem, hogy az általad leírt 2800 ford/percnél a 110 km/h sebességet - a hasonló végáttétel, mínusz 4wd miatt "a nagyobb" súrlódás és tömeg miatt - VI. fokozatban is produkálja a 4wd. Az egyik megosztó oldal kb. 5. lapjának alján találtam egy román nyelvű videót (DD II. sce 4wd???), azon is arányaiban közel azonos fordulat/sebesség értékeket sikerült beazonosítani.
Hogy miért is fontos nekem ez? Talán a koromból, a habitusomból adódóan már szeretnék úgy autózni egyéb paraméterek mellett, hogy uccsó fokozatban már nem pörgetem a motort. Csak utazni kb. 2200-3500 ford/percen, 90-120 km/h között fő- és mellékutakon, autópályán...
Többször elakadtam homokban, sárban, hólánc persze otthon... meg ide túl kicsi a kapaszkodó felület. Végy olcsó kötelet, tekerd körbe-körbe spirálisan a külsőkre, a felni lyukain át-átbujtatva, mintha kenderkötél hólánc lenne. Rögzítsd a szabad végeket, hogy ne akadjon be sehova. Kb 4 m elég lesz, olcsóbb, mint a terepgumi, és kemény úton kíméli is a futófelületet. Homokban elmerüléskor ugyanez, meg még egy kis nyomáscsökkentés (ha vissza tudod fújni a kimenekülés után). Olcsóbb, mint a terepgumi+felnik, és még vontatni is jó... Persze, a terepgumi nagyon dögösen néz ki, pláne 4x.
Pl. A Duster II esetén ha nem szükséges a szemüvegtartó rekesz egy kis sínt beragasztva beállítható egy 7" inch-es tablet amin rajta lehet a teljes Európa térkép wifin rákötve egy ELM327 adapter 18 cm es kijelzőn lehet nézni a motor paramétereket ha nem navigálunk. Aztán tovább osztva a mobil net-et bármit telepíthetünk használhatunk.
Tegnap voltam hegyen, havas körülmények között, -3C, sózott latyak, kb 10 cm friss hó, letaposott hó, végül hazafelé kb 5 km egybefüggő hóátfúvásos szakasz, néhol 20 cm hóval.
Az általam vártnál sokkal jobban muzsikáltak az abroncsok.
Nem csúszott meg vagy pörgött ki, a meredekebb részeken gáz nélkül, alapjáraton döcögtem.
A hófűvásba száraz útról, kb 90es tempóval érkeztem egy kanyart és bukkanót követően. Padlófék, bírta.
Az autó amúgy roppant érzékeny az oldalszélre, pláne havon.
Teszteken akár 10l feletti fogyasztást is írnak vegyes körülmények között. Azt elég soknak tartom. Én egy kis városban élek ahol egy körforgalom van :) azon kívül zömében országúton közlekedek. Autópályázni főként nyaraláskor szoktam. Ezt az 525D BMW-m 7-8l-es fogyasztással produkálja. Az 1.2 Tce-től azért szűk 1l-el kevesebbet várnék el. (Nem tudom ez mennyire lehet reális)
Kicsit tartok a kis turbos motortól.
Érdesség hogy a hasznaltauton összesen 8db 1.2 Tce motorost Dustert találtam. Vagy nagyon kevés fut ezzel a motorral vagy annyira jók hogy senki nem szeretne megválni tőle...
Szia! Három éves az 1,2 Tce motoros Dusterem. Vásárlás előtt kipróbáltam a szívómotorost is meg a Dieselt is. A turbós benzines volt számomra a legjobb. Imádom. Gyors, erős, robbanékony, nekem ez fontos volt. Nálam 8 liter a fogyasztása, de nagyon sok földúttal. Az éves olajcserén kívül nem látott még szervízt. Egy Suzuki SX4 után cseréltem Dáciára, fényévekkel jobb attól. Sok autóm volt már, de eddig ez a legjobb. Az ára a motor miatt magasabb, de énekem ez jött be
Igazad van, nem az a baj hogy meg kell venni,ha nem az,hogy horror összegért árulják a külömböző márkákhoz tartozó térképcsomagokat a cégek. De már vannak olyanok akik legalább 7 évig igyen adják a frissítést. Egyébként lehet venni olyan wifis eszközt kínából amivel lehet tükrözni a mobil képét a régebbi készülékre,a google térkép meg ingyenes akinek nincs más. Kb 13 ezer forint egyszeri befektetés. Egy barátomnak már évek óta van a chevijében és tökéletesen müködik. Persze akik majd az új medianaval kapják az autójukat már nem lesz ilyen gondjuk,ha csak a renault le nem tiltja szoftveresen valahogy a navi tükrözést,hogy csak a gyárit lehessen használni. Uzletileg nekik az lenne a jó,persze lehet hogy csak hülyeségeket beszélek...
Köszönöm a segítséget. A fényezésről polírral teljesen eltűnt. Az üvegről is sikerült leszedni. Találtam itthon egy régi pályamatrica eltávolítására használatos pengés eszközt, megpróbáltam, elsőre letolta. Holnap azért ecettel is àtkenem. Még egyszer köszönöm.
Sokan túlmisztifikálják ezt a garancia dolgot. A Medianavra amúgy is csak 2 év van nálunk. Ha pedig szakszerűen van csinálva (bárki csinálja is) akkor azzal sem lesz gond. Volt ügyfélkörben már olyan, nem is egy, akinek a 2 éven belül gond akadt a medianavval, pl. bluetooth szakadozott, egyre rosszabb lett az érintő kijelző, a végén már püfölni kellett, vagy rádió vételi problémák voltak, elszállt az egyik hangszóró kimenet, stb. Mindet kicserélték garanciában, hiszen egyértelmű volt a probléma. Garanciáról jut szembe: Ha valamit a márkaszerviznek nem akaródzik itthon megcsinálni, érdemes Ausztriában rákérdezni. Ott simán cserélik azokat a kopogó, zörgő, lötyögő dolgokat, amire itthon legyintenek, ,,ez Dacia" hozzáállással.
Üzletpolitikának nevezni a megélhetést kicsit fura. A tudás persze hogy hatalom, de azt hiszem mindenki egy valamihez jobban ért az átlagembernél, ezt hívják szakértelemnek. Ha valaki ezt szívesen csinálja és ebből meg is él, az már boldognak mondhatja magát. loganos már nagyon sokszor leírta itt a megoldását a gyári navi probléma megoldására. Akiknek megcsinálta, azok mind elégedettek voltak. Tevékenységének csak egy része a navi, enélkül is vígan megélne. Biztos van más megoldás is, ez az útkeresés elég régen folyik itt a fórumon. Úgy látom egyenlőre még senki nem talált más utat. Azért viszont nem kéne őt kóstolgatni, mert nem teszi ingyen elérhetővé. Ez egy lehetőség. Lehet vele élni, vagy mást keresni.
Én szurkolok neked, de nyilván te is tudod, ha bármilyen difi van, ugrott a garancia. Ez a te rizikód. Én megértem Loganos Mestert, a tudás=hatalom. Ingyen ebéd csak a nick nevemben létezik, egyébként nem....
Nekem Duster II prestige 1.6 benzines két kerékhajtású van. nyugodtan írhatsz nekem ha tudok segítek, de nekem is csak pár hónapja van meg a kocsi. Tőlem sokkal tapasztaltabb emberek is vannak itt, de ha tudok mint mondtam nagyon szívesen segítek bármiben.
Nekünk az 1.2 Tce van, és meg vagyok vele elégedve, kb 9000 km van benne, ebből kb 500 km nem autópályás vidéki út, kb 500 km autópálya, a többi városi rövid táv, a rövid táv az tényleg csak néhány km, és zömében csúcsforgalomban.
Még le vagyok maradva a tankolási adatok feldolgozásával, de az április és október közötti kb 5000 km-en 9,01 volt az átlagfogyasztás.
Szerintem ez nem sok.
Ugyanilyen körülmények között a Renault Grand Scenic 1.9 dci 8 liter körül jött ki.
Csináltam már a tankolás utáni nullázás utáni kb 10 km-en 6,2 literes átlagfogyasztást, de akkor mindenre oda kell figyelni. Én inkább nyomom neki, meg a feleségem is szeret haladni. Ha ilyesmi fogyasztási adatokat szeretnél produkálni benzinessel, akkor az 1.6 jobb választás. De ha azzal haladni akarsz, akkor a 4000 feletti fordulatszám tartományban kell autózni, az 1.2 Tce-vel pedig ha dinamikusan is mész, nem kell 3000 fölé tekerni. Sokkal jobb ezzel autózni, nekem az 1.6 eleve ki volt zárva a keresésből.
Ennyi idő alatt nem hinném, hogy az üveget megmarja. Ahogy már is javasolta, ecet. Nedvesíts be vele egy rongyot, aztán alaposan dörgöld át (üvegen ne legyen kosz), vagy vízkőoldós ronggyal. Utána öblítsd le vízzel ha lejött.
Amiért más nem keveset dolgozott, és egy rakás pénzt fektetett be, az már csak így működik. Legyen az szoftver, autó javítás, vagy bármely üzleti tevékenység. Ha minden ingyen lenne, mindenki mindent magának csinálna, boltokra és munkahelyekre se lenne szükség. Nem kell a készülékre plusz Igo-t tenni, a gyári navigációs felület is arra a szintre hozható, és tudni fog mindent.
Sziasztok! Érdeklődöm 1.2 Tce motoros Dusterral kinek milyen tapasztalata van? Tényleg annyira sokat fogyaszt? Úgy látom nem túl népszerű ez a tipus a csoport tagok között. Volt szerencsém ma összehasonlítani az 1.6 benzinessel és sokkal dinamikusabbnak éreztem. Nem igazán értem miért nem terjedt el!?
Áh, a gyári megoldásban nem bízok, csak "úgy" nem fognak odaadni semmit. Nincs is friss térképük, ez önmagáért beszél..
Megvan a legfrissebb igo magyarország térkép, azt frissen is tudom tartani, már csak az igo-t kellene valahogy rátennem a medianav-ra. Egyenlőre bújom a fórumokat, hátha lesz egy olyan videó, amiben bemutatják a menetét.
A Renault jan.31-ig kuponozik. Ha addig frissítenek térképet (2018 Q1-re), akkor erősen meggondolom a vásárlást. Persze valószínűleg nem lesz az egészből semmi, mert a kuponozás pontosan arról szól, hogy sok-sok térkép "ragadt bent" és valahogy ezeket még el kellene adni. Éppen ezért gondolom, hogy a frissítés csak febr. 1. után lesz aktuális.
"Cseppkő". Szerencsés esetben lejön ecettel. Felnyitnám vízszintesre, építenék köré szigszalagból gátat és 20%-os langyos ecettel áztatnám pár percig. Utána bő víz.
Ha a csöpögő víz kioldott mást is a mészen kívül (beton adalékanyagot, valami polimer a festékből, esetleg savas közeget), akkor sajnos nem biztos a művelet. Ha megmarta az üveget, akkor sem használ.
Képzeljétek, hogy jártam, illetve kis segítség is kellene.
Tegnap az Ázsia Center parkolójában parkoltam. Direkt kinéztem egy helyet, ahol oldalról védve van a kocsi. Egész nap ott volt dolgom, estére a mennyezetről elkezdett csöpögni a víz, mivel átázott. A mennyezet meszelt. Sajnos a hátsó ajtón, illetve az ablakon lett két jó nagy folt. Az ajtóról polírral lejött, de au üvegről nem tudom eltávolítani. Van ötletetek, mit lehet tenni. Készítettem fotókat, Hétfőn megkeresem az illetékes az intézményből, de nem szeretnék üveg cserét.
Jelenleg 1 éves az elmaradás. Persze-persze jók a Google-Here-IGO stb. térképek, de mivel nem lehet tükrözni a telefont, így ez számomra nem járható út.
"A Drom.ru szerkesztői nem véletlenül kapcsolták ki a hozzászólás lehetőségét a videónál, mert egy ilyen összehasonlítás mindig késhegyre menő vitákat szül. Nyilván nem volt egyforma az abroncs, a Nivának rossz napja volt, direkt bénáztak, csak hogy a Dacia/Renault is olyan jónak tűnjön."
Azt tudja valaki, hogyan kell vagy lehet iGo navigációt telepíteni a Medianavra? Persze a kérdés hülyén hangozhat, hiszen itt ketten nyilván tudják... :) (és Ők nem is fognak segíteni).
Sajnos nem áll módomban az ország másik felébe utazni egy telepítésért így gondoltam, hátha valaki megszán 1-2 kezdeti tippel..
Maga az iGo, ami a Medianavhoz jó az megvan, csak nem tudom hogy kell elkezdeni.
Igen, ez minősíthetetlen, onnan kezdve hogy a zsír új autót szalonból ezer éves térképpel adják oda /jó 90 napig lefrissíthető otthon, de akkor is/, meg hogy külön pénzt kérnek, extraként vehető meg a "teljes" térkép. Aztán évek múlva meg jön a mail -10%-os kedvezményről...hogyne, már indulok is.
Én ezért nem is a Renaultnál érdeklődtem, hanem az "index fórum vevőszolgálatát" kérdeztem meg, 2018 szeptemberi térkép érhető most el, hogy ez Q micsoda azt nem tudom, de az enyém ekkorira fog frissülni most januárban.
Érdekes és meglepő, picit hitetetlen is. Úgy nézem a Nívában nem kapcsoltak differenciálzárat, illetve a csuda se tudja milyen gumi volt rajta és már ez így elég is a téves gondolatok megfogalmazásához. Mert körtét hasonlítunk almához.
Ha egy Duster II. sce 4wd tulajdonosa vagy, akkor van lehetőségem privátban felvenni Veled a kapcsolatot elektronikus levél formájában egy-két gyakorlati kérdésem (pl. mint az 50939-ben) céljából?
A Renault ügyfélszolgálattól konkrétan megkérdeztem, hogy mikor lesz a következő térképfrissítés. (Jelenlegi legfrissebb 2017 Q4) Természetesen nem válaszolt (nem tudott válaszolni) erre. Valószínűleg ez üzleti titok. Azt sikerült csak megtudnom, hogy ez a térkép 2018 jún. 1-vel került fel a medianav honlapjára. Ez alapján erősen várható a hivatalos 2018 Q1. Mindenesetre most a Renault kuponozik ez ügyben (-10%), de csak jan. 31-ig érvényes a kuponkód. Kíváncsian várom a fejleményeket az ügyben.
A baj az, hogy semmit nem lehet tudni, milyen gumi, milyen béna vezető?. A Niva terepváltóval és köztes difivel egy nem klikkvadász cikktől eltekintve egészen más kávéház, mint a Duster. Már bocs!
"odébb tudok scrollozni ha vmi nem érdekel. /ezt szoktam tenni pl. a Winettou bácsi így, Imre bácsi úgy, meg a pálinkák amúgy, a vadászat megint emígy eszmefuttatásoknál, de ettől még tiszteletben tartom"
Tisztelet tudásod tiszteletet érdemel.
Winettou bácsi nincs, van viszont okosvinetu. Klasszikusokat csak pontosan.... Imre bácsi van, de csak a Targonczásnak, egyébként kikérem magamnak. Dél-bácskai pálinka sajnos nincs, ez a legnagyobb baj.
Csak úgy mellékesen: ez a fórum nem csak a daszterről, hanem a daszterről, és a daszteresekről szól.
Ne haragudj hogy ezt írom, itt is sokan tudják, hogy milyen problémáid vannak. Én tényleg csak barátilag rá akartalak ébreszteni, hogy nem jó ötlet így a fórumozgatás. Néha buta dolgokat írogatsz, ennyi! Alapjában véve okos gyerek vagy, csak olvasd vissza magad egy tiszta pillanatodban, és te magad is rájössz. Nincs harag remélem?
Nem vagyok egy nagy video vlogger de gondoltam,h készìtek egy régi vs új duster tesztet. Nem a kézzel fogható dolgokra gondokok,hanem az elmúl 50000és az újná 5000km tapasztalatára. Hátha valaki döntés előtt állna. Azért a próbaút 5 kilómétere nem az igazi.
Csak arra kell nagyon vigyázni, nehogy rosszat rejtsen el az ember, a Pest közeliek ne a Tiedet, a soproni meg véletlenül se Loganosét. :-D Én pl. egyiket sem rejtem el, egyrészt mert nem bosszant ki mit írogat, meg a "fórum nyugalma" sem aggaszt /ez a megnevezés óriási!!!/túlságosan, másrészt odébb tudok scrollozni ha vmi nem érdekel. /ezt szoktam tenni pl. a Winettou bácsi így, Imre bácsi úgy, meg a pálinkák amúgy, a vadászat megint emígy eszmefuttatásoknál, de ettől még tiszteletben tartom hogy van akit ez a rész érdekel, minden fórum ilyen mellesleg, csak mondom :-)))))))/
/elnézést a megnevezett fórumosoktól, természetesen semmi bajom velük, nem is ismerem őket, csak ez jutott az eszembe most példaképp/
Nevetséges tud lenni néhányotok. Két kiskakas összepattan, hogy félig, vagy teljesen illegális tevékenységét melyik csinálja. Szomorú, hogy legalább az egyik mindezt szerelői háttérrel, múlttal teszi. Azonnal terem fogadatlan prókátor is. Aztán jön a nagy hurrogás, hogy na de ilyet, felborítják a fórum nyugalmát, meg milyen dolog már, hogy valakinek más a véleménye! Mint az óvodai homokozóban. Kitiltanátok hozzászólókat, itt komoly teljesítmény, sőt érdem, ha valaki régi fórumtag. A többi meg húzzon el. Ha zavar valakinek a hozzászólása, javaslom használjátok a hozzászólása fölött az XY hozzászólásainak elrejtése nevű gombot, akár mindkét félnél. Én is így tettem, velem is megtehetitek, és újra a régi jó fórum lesz, ahol lehet hallelujázni.
Érdekes,hogy mit mutat a pad és mennyire más a vezetés közbeni érzete a pilótának.
...jelzem,hogy mint B/G tulaj kezdetektől nekem is ez volta az érzetem...de csakis az alacsonyabb fordulatszám tartományban. Magasabb fordulaton 3000 fölött már "erősebb érzetem van a benyával..
...természetesen ez nagyban függ a riport alatt említett gáz egység felprogramozásától..
Ő már azért sokat letett az asztalra...
Nem csak saját magát reklámozza.. segít ha kell, ír építő jellegű hozzászólásokat..
Van multja,tapasztalata,nem mellesleg tisztelet is benne..
Múltkor láttam az Animal Planeten egy műsort, idegen bika tévedt egy másik hím felségterületére és meg akarta hágni az ott tartózkodó nőstényeket, ami értelemszerűen nem tetszett a régóta ott tevékenykedő bikának. Mivel ott nem lehetett a moderációhoz fordulni a problémával, meg kellett verekedni a két bikának egymással!:-)))