Van több ajállat de gondolkozok nagyon mert az a gondom hogy ha másnál vagyok oda nem hivhatok senkit hogy megmutassak nekik dolgokat,ha a sajátomat inditanám el akkor a gyakorlatban is meg tudnék mutatni dolgokat.
Köszönöm, de erre abszolút méltatlan vagyok. Gulyás József írását tettük be. (Természetesen hozzájárulásával. Ismételten köszönöm Neki!) Kortársai véleményét szintén csak idéztem. A bevezetőt valóban én írtam, de sz egyrészt egy személyes vallomás, másrészt eltörpül, a lényeg mellett. A héten viszonylag sok Szappanos István íráshoz segítenek barátaim. Megpróbálunk, minél teljesebb anyagot összeállítani. Hiszem, hogy lesz, akinek segíthetünk vele... Az sem kizárt, hogy a végén, a teljesség igényének minél nagyobb mértékű megközelítéséhez fórumos segítséget is kérek, kérünk.
van lehetöség böven de sok mindenen töröm az agyam,majd elmesélem bövebben,nagyon belelendültem az utánpotlás toborzásba meg segitésbe ez ha ugy megy ahogy tervezem maradok ha nem akkor Belga.
árpára érkeznek. ennyi talán a diéta. aztán este már a keveréket kapják kis mennyiségben, amit fokozatosan emelek a következő pakolásig. de van, hogy visszaveszem újra és van hirtelen ad libitum is. ahogy az időjárás és a galambok állapota kívánja...szerintem. korábban vettem diétás keveréket, sőt mogyorót is adtam, de most ilyen egyszerűsítős fázisban vagyok. annyi féle takarmányozásról lehet olvasni bajnokoktól, hogy talán annyira nem is kell túlbonyolítani.
legtöbbször nagy fiatalról özvegyítek és talán ez is vált be a legjobban. március végi párosítással az első versenyre fiatalról és tojóról mennek, a másodiknál 1 fiatal várja őket ( a tojók a fiataldúcba kerülnek a másik kicsivel), a harmadikra elmennek a 20-23 napos nagyfiatalról és a tojóra érkeznek. innen indul a teljes özvegység. ez az első 3 út még csak a rövidtávba számít, de mostanában már egész kiegyenlítetten jönnek, megvannak az ötösök. az igaz, hogy élgalamb nem nagyon van. aztán a következő 10 verseny özvegységgel és lassú vedléssel telik. legalább is tavalyig így volt...
Valahol, talán meg van ez a cikk, egy régi újságban. Nagyon jól emlékeztem rá, már csak a Fekete István idézet miatt is. Bizonyisten, holnap megkeresem.........
Tudtommal O. Miklós és a Roland fia közösen versenyeznek - nem is rosszul - nem tudtam róla, hogy másik fia is van. De majd benézek a Rákóczi 79-be és megtudakolom.
Most összekeverlek, mint ez-Ben a Mata-Hari koktélt...... Van a Miklós, de ő nem fórumozik. Kinizs, ő a Roli a Miklós fia, aki viszont Fórumozik. Én vagyok az iti-ati, a Miklós "fogadott fia" , s mint a család legkisebb hülye gyereke én is Fórumozok. Töményen ennyi ! :))))))
Szia!Ez a gyűrű a Gyimesi Gyula bácsié (Z-2 )volt.Ő valamikor nagyon régen az Észak került bajnoka volt. Akkor még nem volt külön Észak-I és Észak-II külön bár már ilyen ma sem létezik.Erről szerintem idősebb fórumozók többet tudnak. Az országos kiállításon átadom.
Nem lehet, hogy az a gond, hogy az Ön által nem éppen pozitív fényben feltüntetett fiatalok nagyon megerősödtek és már nem is mer elindulni a versenyeken???? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Nem akarok senkit befolyásolni de én pont az ellenkezőjét tapasztaltam,ha nem diétáztatok következetesen akkor az étvágy kosarazás előtti napokban nem megfelelő.Ráadásul azzal a galambnak is segítek a ha könnyen emészthető eleséget adok.
Neked is javítottak?:))) Ugrottam vagy 30 helyezést előre a listán.Gratulálok az igen előkelő helyezésedhez!Nekem a 3 számjegyű mindegy helyezés jutott:))
Másra gondoltam, konkrétan arra, hogy melyik az a 9 verseny, ami az értékelés alapját képezi.Nálunk nincs gond, mert 1 versenyünk elmaradt, tehát adott a 9 verseny.De sok helyen 10 , 11 útból melyik 9-et vették figyelembe? A másik , amit Te írsz, hogy mi alapján vették figyelembe a sorrendet (nincs semmi a kiírásban) tehát jogos a reklamálásod. Továbbá az is érdekes, hogy az ászponthoz hasonló elv szerint osztották a pontokat.Vagyis egy rövidtávú úton és egy hosszútávú uton is egyaránt 100 pont a kiindulás.Szerintem ez is erősen vitatható.Szerintem egy hosszútávú úton 1000-ből 10. -nek lenni nagyobb dolog, mint egy rövidtávú úton 3000-ből 30.-nak lenni.De persze ez csak az én véleményem, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Mindentől függetlenül a legjobbaknak gratulálhatunk így is.
Ha schapionnak nevezik akkor a versenyszabályzat alapján egy értelmű a számitási elv.De ezt te is tudod.Semmi féle utalást kiirást nem találok hogy másképpen akarták értékelni.
Sándor ilyen negatív dolgokat csak a magad nevében írj .Ha megengedsz egy tanácsot , sürgősen cseréld le az ismeretségi körödet , ha tényleg ilyen galambászok alkotják . Már többször utaltál eredményeidre , így aztán végképp nem értem ezt a nagy titkolózást .
Azért azt ne feledjük, hogy most "holt szezon" van!
A párosítás után ill. közvetlenül elötte ez a sok csodás galambász a dúc közelébe se fog engedni pláne nem a verseny-dúcba! Én is ezt teszem! Akkor majd már vérre megy a játék! :-)))
Csak azért, hogy "tisztába" tegyük a dolgokat! :-))) Nehogy a késôbbiek folyamán "szemrehányás" lehessen belôle!
Persze akad olyan is akik a végsôkig alázatosak a sporttársaikhoz, de ilyenek nem sokan vannak. 4-5 ilyent ismertem meg a 30 év alatt!!!
Nem akartam hangulat romboló lenni inkább informatikus akartam lenni ezzel a pár sorral.
Köszönettel vettem Kishunyó,ez-ben,Franco C,crome Sandokan segitőkész üzenetét,ha tehetem élni fogok vele. Ha sok hozzátok hasonló szemléletü galambász van közöttetek akkor a postagalambászat egy remek szórakozás és egy jó kikapcsolódás lesz. Kivánok minden fórumozónak sikeres Boldog Uj Évet,és azt hogy egyesületeiket kerülje el az intrika,az irigység,a rosszindulat. Afórumban sok megszivlelendő irást olvastam a takarmányozásról,de szivesen olvasnék arról,hogy a lbajnok galambászok milyen tenyésztési módszerekkel alakitották ki állományukat.
Pótgyürü már nincs, de a kiállításon semmilyen gyűrűt nem lehet venni, csak jelzőgyűrűt+ chipgyűrűt.:-))))) Pótgyűrű helyett most már csak Derby gyűrű létezik.De valószínű nem 100 Ft lesz az ára. Ha 2008-as pótgyűrű megfelel, azt még tudok Neked szerezni.:-))))A kiállításon hozzájuthatsz:-))))).Ha érdekel jelezd!
Üdvözöllek a fórumra írogatók között .Bátran szólj hozzá az általad fontosnak tartott kérdésekhez . Nem tudom ismerjük mi egymást személyesen , ha igen valahogy vezess rá , ki vagy .
Oké...nem felejtelek el...hajtom a dolgot várom a visszajelzést innen-onnan.
Sporik Ha tudna valaki segíteni Benzing express csippben az úúúúúúúúúú de jó lenne....300-400 db..Ha van külföldi spori a fórumon azzal tuti megtudnánk oldani a dolgot.... elöre is thx
Köszönöm a válaszod, a gyűrűért és a papírért nem is akarnák vásárolni. Akkor ezt még át kell gondolnom mivel nincs túl nagy rutinom ilyesmiben, mivel még kezdőnek számítok és tanárokban se bővelkedek. Amit tudok azt könyvekből tudom + saját tapasztalat és a magyarországi ismerőseimtől ellesett dolgok és beszélgetésekből hallottak.
Szerintem az asszony olvasta,hogy nem szoktatok diétázni és mivel nem szükséges, lehet hogy az asszony diétára fogta,hogy tudja meg milyen érzés,ezáltal nem maradt energiája fellépni az internetre:)))))
Ha válogathatsz , és van némi rutinod a kézből történő képesség becslésben akkor jó esélyed lehet , használható galambokhoz jutni . Van ahol lett jó galamb az innen származó galambokból . De csak a gyűrűért kár pénzt kiadni .
A segítségeteket szeretném kérni, lehetőségem van Naturál tenyésztelepről behozott galambokhoz és azok gyerekeihez hozzájutni aránylag olcsón. A kérdésem az lenne érdemes-e? Mit tudtok az ottani galambokról?
Jókor mondod csezd meg , már 10 l üdítőt beszereztem , de tudod mit , maradj te csak antialkoholista , a múltkor lomtalanításkor találtam a padláson egy jó állapotban lévő parókát alig hullik belőle a haj . Azt elviszem neked Gödöllőre akkor legalább a fórumon használt nevedhez is hasonlítanál . Egy kicsit olyan Kiszel Tündés lennél , sokunk örömére .
Tegnapra elég volt. Egyenlőre ideje "leszállni a gályáról". Ígértem, hát jelzem: ugyan weblapunk átalakítása még várat magára, megkezdjük a Mester - Szappanos István - által, illetve mások által róla írt anyagok megjelentetését. Az első, a már említett Gulyás József írás - meglepetésekkel - holnap, azaz hétfőn kerül fel. Jó éjszakát az alvóknak! Jó reggelt a korábban kelőknek!
András ez a Miskolci srác - tudod ez a Cromme gyerek , azt mondta hogy olyan pálinkád és borod van hogy ki nö töle hajam . Akkor én bográcsot hozok meg kanalat az üditöt hagy a fenébe . , .
Jó-jó! A galambász többnyire készpénznek(-ért) veszi az írott dolgokat...
Még mielőtt valakiben felmerülne, kérem ne keressen a galamb miatt! Sem a galamb közvetlen gyereke, sem a galamb unokája, sem... nincs nálam, s nem áll szándékomban...
Addig míg a Gabi válaszol leírom mi és az ismeretségi körömből sokan miért nem diétáztatunk . Jobb az özvegyek étvágya csütörtök péntek mikor a legfontosabb , ha a takarmány mennyiségével szabályozzuk a hét elején az energia bevitelt és nem az összetételével .Érthetőbben fogalmazva jobbnak tartjuk ha a már megszokott erősebb takarmányból a hét elején nagyon keveset csütörtök péntek meg a várható versenykörülményeknek megfelelően takarmányozunk .Kipróbáltuk a diétás takarmányozást is de a fent említett módszer sokkal eredményesebbnek bizonyult ,de a szigorúság nagyon fontos tényező .
tiszteltt:::: spori( barátaim)!!!!!!!!!!!!!! felajánlást kérnék!!!! az idén elöször röptetem meg a fiatalokat. hát csapni valo volt!!! szeretném ha valaki vagy valakik 2010-ben gyürüznének párdb fiatalt. ha nem tul nagy kérés!!! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!! még kezdö vagyok és minden segitséget el fogadok!!! emil:::: nyugaba@gmail.com
Igen csak az itató amiből az alkoholt töltitek majd magatokba kicsit más formájú .De ha valaki igényli a képen látható kiszolgálást , kérem előre jelezni , hogy be tudjam szerezni hozzá a felszerelést .
Özvegyezel és nem diétáztatsz???? Több okból is hibának tartom! 12 utas programunk van,általában 10 hetet vannak özvegyen a begók. Febr.10-20 között párosítás(hőmérséklettől függ)1olykor 2fiatalt neveltetünk,mikor elkezdenének másodszor fészekre hajtani akkor szét szedjük a nemeket és forgóban nevelik a kicsiket,visszaszámolás honnan akarunk özvegyíteni,előtt 18 nappal összeeresztés -8ra letojásn10nap kotlás-és innen kezdődik a taposó malom! Te hogy csinálod?
Nem nem romlik meg, csak mire én ennyi alkoholt egyedül meginnék, ismerve az átlagfogyasztásomat, addigra már olyan fejlett lesz a galambászat és a galambászok is,hogy az alkoholt csak tablettában vagy oltóanyagként vennénk magunkhoz. Akkor meg teljesen felesleges az ilyen orális bevitelre alkalmas megjelenési formája az alkoholnak.
Jó, rendben én is támogatom a szombatot! Maradhat az 13 - 14 óra, de a beszélgetéshez nyugodt hely kellene, mert remélhetőleg a placcon tolongás meg zsinat lesz, szerintem fent jóbb lenne!
Szia Zoltán nekem lesznek jövőre kifejezetten hosszútávosak kiadók mert nem tudom 2 és 3 költést meghagyni. A Csíszeredai kerület sofőrjének adtam galambot elég jókat mondanak róla. Ha érdekel írj nagyvarga.viktor@freemail.hu
2010-es nekem sincs! 2009-es is csak magyar van 7-8 db. amit a fatertól kaptam már lassan egy éve. Nem vagyok tag sehol (lehet, hogy változni fog, mert olvastam korábban, hogy ez-Ben sok mindent el tud intézni, ha "csak" tagságiról van szó!)
Fél dl borra igényt tartanék,de csak azért annyira mert én vezetek:)) A többiek tőlünk egyik sem iszik alkoholt,de majd rábeszélem valamelyiket,ha nem sikerül ivászatra rávenni őket akkor majd a vezetéssel fenyegetem meg őket!!:))) Én örülnék,ha a közeledben lennénk,csak nehogy akkora legyen a tömeg,hogy nem hagynak árulni téged!!:))))
Köszönöm a javaslatot.Mi szombaton megyünk,nekem a péntek az sajnos nem felel meg:( Attól még lehet pénteken,ha a többségnek a péntek a jó.Majd még alakul.Ha a kitűző a többségnek lesz,akkor nekem is.Bár a hülye szóvicceimről engem majd megismertek szerintem:)))
E-mail-t küldtem az elérhetőségemről.Az egyesületet szabadon megválaszthatod. Belépésről inkább szóban (telefonon). Bárhová lépsz be, kell fizetned Szövetség-i tagdíjat (4.000.-Ft/év) ezért kapsz újságot éven át.Az egyesületben és Tagszövetségben is van tagdíj. Az utóbbi 1.500.- Ft/év. Az egyesületi tagdíj az változó, van ahol több, van ahol kevesebb. A kezdő (vagy újra kezdő) galambászokat mindenhol segítik. Ha nyugdíjas lennél, akkor a H-02 javasolnám, mert ott Ők vannak többségben.:-))))) Nálunk se sokkal jobb a helyzet, de nálunk nincsenek többségben:-)))))) Bővebbet telefonon.
A stand környékén lehetne találkozót szervezni ,de lehet ,hogy ennek nem mindenki örülne. Nem nagyon jeleztek vissza a sporttársak , vagy mindenki antialkoholista vagy csak egyszerűen nem kíváncsiak a fizimiskámra. Pedig már félre tettem 5 l pálinkát és 20 l bort .Alighanem rá kell szoknom a piára , mert különben kidobhatom az egészet.
Véleményem szerint pénteken délután 1-2 óra volna megfelelő! A helyének én a felső karzat bejárat feletti részét javaslom, mert az viszonylag nyugis hely! Kitűző???? Nekem lesz! Javaslatot kértél, hát ez az!
Üdvözlök minden sporttársat és Eredményekben gazdag Boldog ÚJ Évet Kívánok.
Briconhoz tudok szerezni 3000+ os gyűrűt, csak jelenleg nincs új útlevelem így nem tudok átmenni Magyarországra. Kisebb mennyiséget viszont eltudok küldeni postán. Pontos árat jövő hétre tudok, mivel saját részre is kell vásárolnom. Legutoljára 1,2 euróért vettem.
De most is hoztak Kasselböl -10-12-drb-ot. A Silveszter unokája is ott van , A Silveszter Wonderboy fia 1911741 és a James Bond lánya 1232978 pártol kelt.Ha át mész a Sandokánhoz meg nézed neked 10 perc-nekem , 3-és fél ora.
Írd meg e-mailba!!!!!!! Oda én is leírom hogy milyenek az enyémek!!!!!!!!! A tiéd hím vagy tojó??? Gondolom nem akarsz venni csak érdeklődik???? A tiéd is gondolom nem eladó??
Üdv Adisztyuk! Azt szeretném csak tudni hogy ezek a galambok milyen távokon szerepelnek jól mert hozzám került egy ilyen galamb és ismeretek hiányában nem tudom hogyan tekintsek rá. Ha a származása érdekel azt is megírhatom...
Üdv mindenkinek először járok itt segitség kellene!
Van valaki a szombathelyi tagszövetségböl netalántán a H2,H3,H4-böl?
Szeretném újra elkezdeni a postagalambászatot már 15 éve voltak galambjaim csak azóta sokmindeb dolog történt költözés család stb.!
Szóval kellene segitség elöször egyesületbe kellene belépnem csak hova mind háromtol ugyanolyan távol lakom ez meg van határozva vagy szabadon választhatok?Mikor lehet belépni?Mi az anyagi vonzata álltalába nem mintha fontos lenne?És mi a menete! Kezdésnek ennyi!Köszi!
Magyarorszagon lehet veni vlakitol 10 db. posta fiokat de vlami jokat tenyesz galamboknak mert nalunk mindenki csak atver Erdelyben ha valakinek lesz ellado es rem vmi normalis aron????
Sporik Ha tudna valaki segíteni Benzing express csippben az úúúúúúúúúú de jó lenne....300-400 db..Ha van külföldi spori a fórumon azzal tuti megtudnánk oldani a dolgot.... elöre is thx
Tisztelt Sandokán!Érdeklődnék,hogy az Országos Kiállításon mekkora lesz a Standod?Egy kisebb fórum találkát meg tudnánk-e szervezni közeledben?Bocsánat nem is kisebbet,mert azt már te szervezed,egy picivel nagyobbat.Fel kérném Ower The sporttársat hogy segítsen kiválasztani az időpontot,ne hogy viharba keveredjünk:) Vagy a sok felhő között elkerüljük egymást:)) Vagy esetleg tudna-e valaki valami megfelelőbb helyet?Remélem többen össze jövünk majd mint a B.T.-n.Ez csak rajtatok múlik Sporttársak ne legyetek szégyenlősek!:)) Üdv mindenkinek!Várom a javaslatokat előterjesztés céljából!:)))
Igyekszünk. Előre is köszönjük a bizalmat! Az "átalakulás" előre láthatólag még kb. egy hét. A Mester írásainak közlését ez - természetesen - nem befolyásolhatja. Ezt ígéretünkhöz mérten január első napjaiban megkezdjük. (Természetesen, amint az első írást feltettük, jelzem.)
Gulyás József a magyar marathon és a 13. tagszövetség prominens személyisége. Marathonos berkekben, vagy a 13. tagszövetségben egészen biztosan nem kell bemutatni senkinek. Az egyik legszínesebb, legeredetibb, legközvetlenebb, bármikor segíteni kész egyénisége a hazai galambász társadalomnak. Aki egyszer is összefutott vele, biztosan emlékszik rá. Egyéniségéről sokat elmond, hogy neki köszönhetően lettem - marathonos galambok nélkül - is a Marathon Klub tagja. Mindezt úgy, hogy büszke vagyok Klubtagságomra... Ezúton is köszönöm, ezúttal is önzetlen segítségét!
Nem tudom milyen sav. Egyszer a tojó tyúkjaimnak a kajájába akartam keverni 30%cirkot(nagyon olcsón vettem) de baromfi tudományos barátom letiltotta mért ott ha leáll a vedlés akkor a tojás hozam is! Hát persze,hogy megyünk!Okosodni kötelező!
Mi a totálözvegységet két letojatással csináljuk és így biztos tudod a második tojás után 10 napra szinte egyszerre dobják az első tollat,ha nincs megterhelő út az elején és ha nem csipkedjük őket akkor a végén gebasz lehet! Gondolom ez a toll probléma dúconként más és más.
Igen mi rendszeresen csináljuk jó tapasztalattal,lehet vele lassítani a vedlést! De ha cirkot etetsz az is fékezi a vedlést mert van benne valamilyen sav ami így hat. A verseny takarmányba is van de a diétás kajánk30%cirok.
Ígértük. Tartjuk. Egy-két napon belül - amint weblapot "kézben tartó" kollégám gép elé kerül - megkezdjük Szappanos István írásainak közreadását. Elsőként Gulyás József "A galambász!" című írása kerül weblapunkra.
Hiszem, hogy kezdő és haladó, tanulni és olvasni vágyó számára hasznos lehet.
Én, bevallottan elfogult vagyok Vele szemben. Számomra tudása, lényeg látása és emberi értékei kiemelik a hazai postagalambsport társadalmából.
Kedvcsinálóként inkább mások véleményét idézem:
"...Korrektségében, szaktudásában megbízhatunk, hiszen Anker Alfonz is így ír róla utolsó cikkében: Agrármérnök barátom, a Bakony tájáról, évtizedes galambász, első osztályú tenyésztő, A LEGRENDESEBB FICKÓ A VILÁGON Gulyás József
Szappanos István nem csupán a szavak embere. A közelmúlt galambászai talán emlékeznek, a jelen galambászai nem, vagy csak kevesen tudnak arról, hogy Szappanos István egy olyan országos rekordot mondhat magáénak, amelyet az 1970-es évek közepétől senki nem tudott megközelíteni, nemhogy túlszárnyalni. Tíz utas versenyprogramban CSAK AZ UTOLSÓ HAT VERSENYEN VETT RÉSZT ilyen hátrány ellenére megnyerte a kerületi általános csapatbajnoki címet. Ha valami, hát ez bizton állíthatom kuriózum a maga nevében. Galambász körökben bármikor szóba kerül Szappanos István, nekem elsőre ez a szenzációs eredmény ugrik be vele kapcsolatban. Pedig ennek körülbelül 30 éve. Szárat György
Ezúton is köszönöm hozzájárulását, s köszönöm mindazok önzetlen munkáját, akik ehhez bármilyen módon hozzásegítenek bennünket, s talán Benneteket, Önöket!
Mivel a 2009-es jókívánságaitokból sz@r se teljesült. Ezért kérek mindenkit, hogy 2010-re jókívánságként kizárólag alkoholt (iti-ati, cromme jó féle házit!) készpénzt vagy esetleg galambtakarmányt küldjetek! De hogy lássátok nem haragszom küldök nektek egy szerencsehozó szívecskét!
B.Ú.É.K.! Úgy látom, hogy Ben.-ben még maradt a tavalyi évből egy kevés "hangulatfokozó". Az ötletet a Dévényi Tibibááá-tól vetted?Na nem komolyan venni, csak ez jutott eszembe a "pontos" ötletedről!:) Az is mindig a "pontos" labdákkal játszott! :)
Íti-Ati- Cromme mondta hogy tegyem fel . küldi neked szeretettel Három vadász verseng ki nek van jobb kutyája , Az elsö nekem olyan kutyám van szolok neki hozza a puskámat , mire a másik , nekem olyan kutyám van , ha szolok le lövi a nyulat , míre a harmadik ez mind semmi , nekem olyan kutyám van , elmentün a feleségemmel fürdeni a tora otthon felelytette a bíkini alsoját meg szagoltattam a puniját el ment és el hozta a szomszéd farkát
Hát igen! Bizony érdekes lehet 10-20-30-esetleg 40 év távlatából "visszatekinteni" a saját dúclakókra! :-)))
Én csak azért kérdeztem, hogy tudjam hányan is vagyunk akik ilyen makro-képes fotókat tudnak sajátkezûleg késziteni. De akkor ezek szerint te "képbe" vagy! :-)))
Igen-igen. Az ünnepi hangulatot már nem akartam szétbombázni "galamb témával".
Én magam készítem a fotókat, de ezt még csak kísérletezésnek mondanám. Maga a fotózás egyáltalán nem érdekelt korábban - most is amatőr vagyok - és csak a galambok miatt érzem fontosnak.
Lényegesnek tartanám, hogy mindenki a saját legjobbjait minél sokoldalúbban megörökítse, hiszen ezeket a képeket évek múlva elővenni és tanulmányozni igen érdekes lehet. Persze vannak akiket ez a fajta "kutatás-dokumentálás" nem érdekel.
:))) Látszik nem ismersz,én sosem ütök övön alul...és nagyon jó mókának tartom az "ikertestvérem" ez-Ben.-( különbség közöttünk,csak egy kis pont :)) jelentkezését !
Jó testvérhez méltóan "megvárom" még felzárkózik hozzászólásokban is,hogy még jobban hasonlitsunk egymásra ! :)) Addig is "tartsátok szárazon a pukaport"...
Talán még belefér a reggelbe, de inkább ez már nap, ezért szép napot -sôt mivel az év elsô napja, továbbra is boldok új évet kivánhatok minden kedves erre járónak!!!
Csatlakozom 6953 hozzászólásához és azt ajánlom a kezdő és kevésbé eredményes galambászok számára, merjenek kérdezni a "nagy harcsáktól". Ha egy dologban több embertől is hasonlót hallanak abban valószínű, hogy sok igazság van nagyon jó hogy van egy ilyen fórum:). Sok nagy tudású galambászt lehet megismerni!! MINDEN KEDVES SPORTTÁRSAMNAK SZERETNÉK NAGYON BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNNI!! Legyen eredményes az előttünk álló év!!
ok rendben!!!! igyekszek!!! bocs! hogy az elöbb nem emlékeztem,de egy pár BOR után.a 2006-50-02053nak a gyereke hozott helyezést, ez a tojocska ha tudod milyen vérvonalbol csörgedezik! köszönöm!!!
Ebben az évben nagyon sokat tanultam, illetve tapasztaltam a fórumon, és nagyon szépen köszönöm mindenkinek hogy olvashattam az írásait! Külön köszönet azoknak, akik segítettek, formálták a véleményemet , és azoknak is akik egyáltalán szóba álltak velem!Boldog Új Évet kívánok nektek Postagalambászok!
Olyan jó az idézet,... akár én is mondhattam volna!:) - csak vicc! Kisebb, nagyobb megszakítással 30 évig kutyáztam, és onnan sok beidegződés megmaradt a galambászatomba. (sajnos nem mind illik a képbe!) A pedigré ott se érdekelt nagyon, mert a munkavonalat favorizáltam. Kezdetekkor öreg galambász barátom - szerintem unta már a szüntelen kérdéseimet - azt mondta, idézem! "Küldd el minden galambodat a legrövidebb, és a leghosszabb távra, és akkor majd megtudod, hogy melyik melyikre jó! Elveszni csak az fog amelyikkel baj történik, mert az igazi versenygalamb mindenhonnan hazatalál!" Eddig ez volt a gyakorlatom!... meg az, hogy állandóan új galambházat építsek! 10 év alatt négyszer kezdtem újra! Ha valakinek a kezdéssel vannak problémái, bátran forduljon hozzám, mert abban óriási gyakorlatom van!:) Nekem még olyan gondom nem volt, hogy betegyek e négyéves galambot a kosárba!:) A szerencse most velem volt - mert érezte, hogy törleszteni valója van - de tudom, nem lesz ez mindig így! Itt Pécsváradon nagyon jó a társaság! Szeretek itt lenni!
gondoltam hogy visza ment. én (hülye) kölcsön adtam egy még kezdö félbe levö sporinak! és szolt hogy ki ment nála. én probáltalak elérni. irtam ide is. a többi tojok meg vannak.
Nem lenne egyszerűbb elmondani?! Apu nincs itthol én nem hívhatom minden válasz után...de ha annyira fontos hogy ki legyen találva akkor majd apu hazajön aztán meglesz oldva a rejtvény!
tiszteltt:::: spori( barátaim)!!!!!!!!!!!!!! felajánlást kérnék!!!! az idén elöször röptetem meg a fiatalokat. hát csapni valo volt!!! szeretném ha valaki vagy valakik 2010-ben gyürüznének párdb fiatalt. ha nem tul nagy kérés!!! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!! még kezdö vagyok és minden segitséget el fogadok!!! emil:::: nyugaba@gmail.com
Aki eljut annak a felismeréséhez, hogy semmit nem tud, az máris óriási lépést tett a fejlődés útján (idézet tőlem)
Szerintem a galamb először mutasson valamit a versenyeken, utána ráérünk a származási lapokat böngészni, hogy hogyan tovább. de ez lehet, hogy csak az én véleményem,,,,,,,,,,,,,,A szerencse nem árt ha az ember mellé szegődik, se az önzetlen sportbarátok mindennél tobbet érnek. Meg kell őket becsülni, mert mert nem terem minden" bokorban"!!!!!!!!!!!!!!
Konkrétan én sem.Csak annyit tudok,hogy a Szakács Mikinél 2005körül,pontosan nem tudom hogy mikor,Kerületi Sampion volt a nagyanyja fiatalon 7út 7 helyezés,és Országos Sampion 4. (de ez sem biztos,hogy pontos) valami Fiatalok Szaklap versenyén.Származását majd elkérem,mert hajt a kíváncsiság.De van itt kb 8db a Mikitől aminek szintén jól mozognak a leszármazottak és egyiknek sem tudom a konkrét származását.
Kedves Sporttársaim, véleményt kérek erről a galambról. Ki mit lát a képek alapján a galambból? Igaz a kép nemjól sikerült, de azért nagyából látható. Előre is köszi a válaszokat.
De ez a galamb nem az a tojó amivel idén is párban volt igaz? Csak mert ha jól tudom az idei évben (nemsokára tavaly) az öreg symons tojóval volt párba!
Húúú! Ha ezt így folytatod, még mindenki elhiszi, hogy egy "vak" dilettánssal van dolgunk, aki dogozni is lusta. A múltkor velem, illetve a "G" sorral váltattad meg a világot. Most olyan galambokat kaptál, melyekkel mellé sem lehetett nyúlni... Holnap kiderül, hogy valaki "rádtestált" egy működő galamházat, s közöd sincs hozzá, aztán jön egy benzinkutas, aki belekényszerít, heti "néhány" tíz liter benzin elpufogtatásába, majd egy szomszéd, aki imád hajnalban kelni, s hobbyja a galambok takarítása, s mivel ő nem tarthat, "átlóg" hozzád... Ha ez így van, költözök a szomszédodba! :-))) "G"-es BUÉK!
Szia Tibi! Szobában a gép, Teee!:))) ... az a baj, hogy olyan dolgokról van szó, amibe érdemben nem tudok beleszólni! ... a hülye ötleteimet meg elég ha az asszony hallja!:) Sokszor úgy össze vagyok zavarodva, mint a pimpós bor! A rengeteg infó, és tapasztalás olvasásától döbbenek rá, hogy semmit nem tudok a galambokról! Sose érdekelt a galambok nacionáléja, de a szerencse mindig mellém állt ezen a téren! Olyan sporikkal kerültem kapcsolatba, hogy ha akartak volna, akkor se tudtak volna rossz galambot adni!:)))
Véget ért egy év ezernyi élménnyel Kezdődik egy új milliónyi reménnyel Remény van örömre vidámabb jövőre Sok szerencsét mindehhez már most jó előre. Boldog és sikerekben gazdag Újévet minden kedves galambszerető sporttársnak.
Őszintén bevallom, komolyan nem hittem, hogy valaki nekiáll, s elkezdi olvasni a hozzászólásaimat. Köszönöm, hogy megtetted!
A 31113-as hozzászólásom:
Szia! A 31101-es hozzászólásomat nem bántó szándékkal tettem. S nem a fokhagyma bizonyos fokú gyógyító hatását kívántam kétségbe vonni. Tény, hogy a fokhagyma rendelkezik ilyen hatással is. Célom csupán az antiszeptikus kifejezés magyar megfelelőjének pontosítása volt.
31096: (Brevduva hozzászólása, amelyre a 31101-el reagáltam.)
"Ne butáskodj, a hagymafélék mindegyike tele van olyan alkaloidákkal és illóolajokkal, amelyek antiszeptikusak, tehát bizony gyógyítanak."
Ne kavarj! :-)))"
Gyógyító hatást kismillió módon el lehet érni. Brevduva hozzászólásában, antiszeptikus hatásról is beszélt.
Az antiszeptikus kifejezés fertőzés ellenest; a kórokozókat elölőt, illetve kórokozók szaporodását gátlót... jelent.
A fertőzés kifejezés alatt, egy idegen faj káros megtelepedését értjük a gazdaszervezetben.
Sandokán 36725-ös hozzászólásának ide vonatkozó részlete: "...Más példa te írtad korábban hogy a fokhagyma a hasznos bélflórát is károsítja..."
Mivel a tejsavtermelők esetében nem beszélhetünk fertőzésről (a gazdaszervezetre nem károsak), számomra a 31113-as hozzászólásomból nem következik a fokhagyma hasznos bélflórát károsító hatása.
A kérdést ezért még nyitottnak érzem.
Mégegyszer köszönöm, hogy szakítottál, szakítasz rá időt!
sikerekben gazdag BOLDOG ÚJ ÉVET KIVÁNOK minden sporttársamnak.külön a sok önzetlen segitségért Kerecseny Györgynek,Elekes józsefnek,és Vétek jánosnak. és a barátaimnak.B.Ú.É.K!!!!!
Boldog Új Évet kívánok minden fórumozónak! Különösen azoknak, akiket ismerek, a teljesség igénye nélkül: vétekj, löszös, félx, Gugora Anti, Kiss Nándi, akik önzetlenül galambbal, jótanácsokkal és egészségügyi készítményekkel segítettek.
Csináltam ma reggel pár képet 7up-ról (telefonnal, és olyanok is lettek!:-) Hogyan lehet egy csúnya galambból a legszebb!:-) 09-20-27117 Kt. Ott lesz Gödöllőn, de nem sok embernek fog megakadni rajta a szeme!:-)
Benzing express...Igen, a Gödöllőit tudom csak ott egy probléma van, hogy 500ft ért akarják adni..Kicsit durva szerintem...Arra gondoltam, hogy valamelyik szomszédos ország is jó lenne... kiugrok érte vagy elpostázzák...
Fogadjátok őszinte jókívánságaimat az Új esztendőre!
P.S.
Jó Uram! Ha levelem megkapod, mit visz majd egy fehér galamb, ha eljön az éjfél, és szól a harang. olvasd el párszor, ha kell hát százszor!... Sírnék ha mindjárt kosárba dobod!
Áruld el kérlek, mi dolgod akadt, - meg van a váltó? elkészült zárszó? - hogy miránk ily kevés időd maradt? Nézd el a vétkem, hogy kissé duzzogok, imát nem mormolok, de én azt kétlem, hogy örökös harcod fedi el arcod!? Hagyod?... a híveid éhbére, nap mint nap csökkenjen felére? Törvényt én szívesen szolgálok, ha nem ülnek mindenhol kufárok! Nem értem, mért leszünk "veszendő"? Sok volt a kétezer esztendő? Elnézed, s ölben a két kezed, hogy letörlik mindenhol képedet, és nem csapsz a rosszak fejére, kik pályáznak Teremtőnk helyére!... Bukméker elemzi sorsodat, kevésre tartja az occodat! Befutó nála már Lucifer, a sötétből mindent ő íberel!
Ne hagyd, hogy elforduljunk Tőled!... vagy meguntad szeretni a Földet?
Tudd meg, hogy azért még imádunk! ... és halld meg!!! "MI" BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk!
Szia Robi!Lehet sokaknak elkerülte ez az általam fontosnak ítélt hozzászólás a figyelmüket?Csipkelődjünk egy kicsit.Burucs Sporttárstól már hallottam valamit róla,de kíváncsian várom a te véleményedet és technológiádat is ez ügy-Ben.
A szóbanforgó történetet egy --szavahihető--nagyon jó Barátomtól hallottam.
Régebben,amikor még igazi protekció kellett a vadásztársaságba való belépéshez,
a társaság törzsvendéglőjében a fizető főpincér is előhozakodott a kérésevel,lehetne-e vadász ?
Atikám-(mert így hívták :)- hát persze,annyi jót tettél már nekünk,hogy ez csak természetes,még a vizsgabizottság is "könnyitett"kérdéseket tesz majd fel.
Vizsga: pár általános kérdés,majd a vizsgadöntő utolsó kapáskérdés következett ?
Mennyi ideig vemhes a nyúl ? ( Mint tudjuk hat hétig-teszem hozzá,tájékoztatásul :)
Ati les-mint Iti a magaslesen-zavarban van,nem jut eszébe...
No akkor mésképpen teszem fel a kérdést-segitett a vizsgabiztos-hány napra ellik a nyúl ? megint fejvakargatás a válasz...
Megértjük a zavarát,akkor azt mondja meg először, mennyi 6x7= ?
52 jött-kapásból a válasz ! Nono,egy kicsit elszámolta magát,mégegyszer felteszem
mennyi 6x7 = ?? még magabiztosabb kapásválasz = 51 !
Nem volt mit tenni,nagy sajnálkozás mellett megbuktatták Atikát !
A társaság tagjai-már a vendéglőben-egy emberként szapulták,hogyan nem tudta ezt az egyszerű választ,hiszen csak egy szórzás...
Hát ez az,búslakodott a fizető főpincér,amikor szóroznom kellett,hát... az Istennek sem tudtam lemenni 50 alá ! :)
Namármost Kedves Sporttársaim,szolgáljon Mindötöknek tanulságul és mielőtt kifizetitek a valószinűleg tetemes szilveszteri számlát,kérdezzétek csak meg a fizető pincértől...hány napra is "ellik a nyúl"...???
Ezévre,búcsúzom...mert még nekem is,át kell néznem a "szórzótáblát" :)))
Cromme neked meg engedem hogy be dúgd a nyelved a pezsgőbe -Bocs de ezt nem tudtam ki hagyni - ez a Kócosért volt . Sandokán nem kap annak van a hütöbe láttam a mutkori képen BÚÉK.
Srácok! No meg csajok, hölgyek! (azért csak meg-meg fordul erre a gyengébbik nembôl is néhány, néha! Reméljük!)
Akkor engedjétek meg, hogy egy sikerekben, szerencsében, a mukanélkülieknek új munkában (jó fizetéssel), a nyugdíjasoknak megemelt nyugdíjban (sok kisszéken eltölthetô órával) a kisiparosoknak, maszekoknak, forgalmazóknak sok új vevôben, vásárlóban, a szülôknek, nagyszülôknek, dédiknek töb tízezer boldogságos eltölthetô percet kívánjak az elkövetkezendô új évre!
Az eredeti formátumot nem sikerült feltennem, így átmásolva meg nem olyan rendezett de azért kibogozható. Lehet neked csalódást okozok (nem tudom)
MAGYAR POSTAGALAMB SPORTSZÖVETSÉG BÍRÁLÓKÉPZŐ TANFOLYAMOK OKTATÁSI SEGÉDANYAGA
ELŐSZÓ: A több évtizedes bírálói gyakorlat nemzetközileg kialakított egy szemléletet, mely a postagalambok Külalaki jellegére adott pontok összességéből minőségi sorrendhelyezést állapit meg. Postagalamb kiállítás a standard kategóriában: A jelenleg elfogadott és a gyakorlatban használt l00 PONTOS BÍRÁLATI RENDSZERT a NEMZETKÖZI POSTAGALAMB FÖDERÁCIÓ /FOI/ konferenciája fogadta el 1967. okt. 7-én Essenben. Azóta a standard-értékelést a NEMZETKÖZI SZÖVETSÉG többször módosította, azonban a postagalambok bírálata a nemzetek és a nemzetközi kiállításokon az eredetileg elfogadott elv szerint történik. Postagalamb Olimpián valamennyi tagország 5 hím és 5 tojó galambot állíthat ki a standard kategóriában. Mind a hímeket mind a tojókat 5-5 különböző tagországokból delegált bíró bírálja. Postagalamb kiállítás a sportkategóriában: A Nemzetközi Kongresszus Amszterdamban 1957-ben megszervezte a sport-kategóriát. Abból az elgondolásból indult ki, hogy a postagalamb-olimpiákon a legjobb eredményt elért versenygalambok is részt vehessenek, ós a standard kategóriájú galambok mellett, a kimagasló eredményt elért galambok teljesítmény kimutatása is megtalálható legyen. A sportkategóriába kiállított galambok rangsorolását az elért teljesítŹmények lapján végzik, eltérően a standard kategória bírálóinak szubŹjektív véleményalakításától, A sportkategóriában kiállított galambokat kézben nem bírálják, Az alapelvet időközben a NEMZETKÖZI SZÖVETSÉG többször módosította. Jelenleg valamennyi-kategóriában a sportteljesítmény sorrendjének kiŹalakítását a coefficiens értékek alapján végzik. Az olimpiára jelenleg valamennyi tagország maximum 12. sportgalambot küldhet.
BEVEZETŐ Ez a jegyzet a bírálóképző tanfolyamok oktatási anyagát tartalmazza. A BIRÁLÓTESTÜLET feladatul tűzte ki általános ismeretterjesztő ás szakosított bírálóképző tanfolyamok szervezését. E tanfolyamok éppen úgy szolgálják az utánpótlás nevelését, mint a továbbképzést. A bírálóképző tanfolyamoknak országos szinten szoros szakmai színvonaŹlon kell állnia, A BIRÁLÓTESTÜLET vezetőségi tagjai kidolgozták ezt a tananyagot, melyet mindén olyan sporttársnak kötelező elsajátítani, aki bírálói tevékenységet kíván kifejteni. Ha a bírálni szándékozó sporttárs vizsgabizottság előtt számot ad a felkészültségéről és gyakorlaŹtáról, engedélyt kap bírálói tevékenység kifejtésére. Tanfolyamot szervezhet egyesület, vagy kerület a megadott tananyag alapján, de tanfolyam előadót és. vizsgaelnököt csak a Bírálótestület Elnöke nevezhet ki. A tanfolyam rendezői javaslattal élhetnek az előŹadó személyére vonatkozóan, A bírálóképző tanfolyamnak legalább négy előadásból kell állni és min-den esetben a hozzá csatlakozó bemutatóból, melynek megtartása után kitűzhető a vizsga. Az előadásokról a tanfolyam vezetője köteles jelenŹléti ívet vezetni, melyet átad a vizsgaelnöknek. A tanfolyam anyagát az előadó bontja fel és készíti elő a hallgatóság számára. A legfőbb hangsúlyt a l00 pontos bírálati rendszer oktatására kell fordítani, melynek minden előadáson szerepelni kell, A bírálóképző anyag Összeállításával célunk az volt, hogy alapot adjunk bírálók szemléletének egységes kialakításához. Természetesen ez csak egy alap, melyet a bírálónak ahhoz, hogy megfelelő színvonalat elérjen ki kell egészíteni a megfelelő szakágakból. Így elsősorban tartástechnológia. állategészségügyi ismeretek, és a különböző tenyésztési eljárások alapvető ismereteivel. Ezt segíti elő a különböző szakirodalom, valamint Szaklapunkban évek folyamán megjelent sok értékes szakcikk. Bevezetőnk záradékául annak a reményünknek szeretnénk kifejezést adni, hogy munkánkkal jó szolgálatot teszünk sportunk fejlesztése érdekében.
A BÍRÁLATI RENDSZER A postagalambok kiállításon való bemutatása és meghatározott értékŹrend szerinti minősítése a röpversenyek mellett egy más formája a versenyzésnek. A kiállítási verseny a jelenlegi gyakorlatban a nemŹzetközi szintű versenyzésnek egyetlen formája. A kiállításon a standard kategóriába nevezett galambok sorrendiségét küllemi szempontokból történő szubjektív megítélés, összehasonlítás alapján döntik el képzett bírálók. Az elbírálást, összehasonlítást bírálati szakleírás alapján végzik az erre a témára szakosodott bírálók. A bírálati szakleírás pontos megjelölése a l00 PONTOS BÍRÁLATI RENDSZER. E bírálati szakleírás egy szabvány, vagy más néven STANDARD valójában egy alapvető fontosságú összefoglaló leírás, mely lehetőséget ad arra, hogy összehasonlítást tegyünk az e kategóriában kiŹállított két vagy több egyed között. A bírálati szakleírás vagy stanŹdard a röpversenyeken részt vett postagalamb külső megjelenési formáját mintázza. Ennek megfelelően a postagalamb teljesítőképességét leginkább befolyásoló tényezőket értékeli legmagasabbra, de egyben a legszigorúbŹban is bírálja azokat. A fenti gondolatok figyelembevételével a standard 5 részbírálati egyŹségből tevődik össze, melyből a III. IV. és V. rész a főbírálati egység. Az FCI által jelenleg elismert és elfogadott valamennyi tagország és az olimpián alkalmazandó bírálati pontérték-táblázat az alábbi: I. Részbírálat Összbenyomás, l0 pont II. Részbírálat Csontozat, mellcsonttaraj, tojócsont 10 pont III. Részbírálat Hát, farok és kötése 20 pont IV. Részbírálat Izomzat, egyensúly, testforma 30 pont V. Részbírálat Szárny, tollazat, tollminőség 30 pont Összesen: l00 pont
BIRÁLATOK I. Az összbenyomás: Legmagasabb pontérték: l0 Az első részbírálat. Bírálni kell a galamb testtartását, alakját, testrészeinek egymáshoz való arányát, fajtajellegét, tettrekészségét, nemi jellegét, egészŹségi állapotát, és a külső takaró milyenségét /toll tisztaság/. A ketrecben álló galamb azt a benyomást keltse bennünk, hogy egy gyors és kitartó repülésre képes egyed áll előttünk, mely fajtájának bélyegeit tökéletesen magán hordozza. Melyek e-követelmény külső jelei? - éles tekintetű tiszta szem - értelemre utaló arc - egészséget tükröző fej - tettre kész testŹtartás - selymes, fénylő tollazat Részletezve az egyes követelményeket az alábbiak szerint vizsgáljuk meg a galambot; Testtartás: a "beállás" a galamb arányosságának elbírálását segíti elő. Nagyon fontos a galamb arányossága. Ezalatt azt étjük, hogy a vizsgált egyed ne legyen hosszabb a begy elejétől a farok végéig, mint a fejŹtetőtől a talpáig mérve. Ha a két távolság hossza hozzávetőlegesen egyforma, úgy a galamb arányosnak mondható. Ezt az arányosságot kie-gészíti egy megfelelő szélességű mell. Fej: nagyságában arányos a test egészével. Íve mentes minden töréstől. A fajtajelleget valamint a nemi jelleget híven tükrözi. Szem: Tiszta, fényes és a szemhús jól körülhatárolt /nem nyitott/. A pupilla kicsi, kerek és szurokfekete. A szem színe lényegtelen. Lényeges viszont, hogy a két szem egyforma színű legyen. Ez alól csak a tarka galambok kivételek, ahol a két szem eltérő színű lehet. Szemhús: a szemeket szorosan zárják körül. Fejlettek de nem lehetnek durvák illetve ripacsosak. Színük szürkésfehér, hamvas. Csőr: a fejjel arányos nagyságú. A csőr és a fej között minél simább legyen az átmenet. Az alsó és felső káva tökéletesen összezárt legyen. A felső káva kissé túlfedi az alsót, de nem hajlik lefelé /karvaly csőr/. Matt fekete legyen, bár a tarka galambok esetében megengedett a tarka, vagy a világos csőr. Van még kereszt csőr. Hamvas orrdudor: hófehér és kifejezésteljes legyen, de nem lehet durva. A nemi jelleget jól tükrözze. Tiszta és elszíneződéstől mentes legyen. Nyak: Enyhe hajlattal mégy át a törzsbe. Egyenes tartású, tömör, aráŹnyos a test egészével. Sima, minden toll fodortól mentes. Láb: arányosan fejlett, sem nem rövid, sem nem hosszú. A lábszáron lefutó apró tollazat nem tekinthető hibának, ha az a csüdig terjed. Hiba viszont ha a tollazat az ujjakra is átterjed. Farok: nem hajlik a földre. A vízszintestől alig eltérő állású. Szárnytartás: testhez simuló, de lehetőséget ad a mellnek arra, hogy szélessége jól látható legyen. A szárnyvégek a farok fölött helyezŹkednek el. Lehetőleg végeik érintsék egymást, vagy közel álljanak egymáshoz. Tollazat: a testhez szorosan simuló, fénylő és jól púderezett legyen. Már szemrevételezve is igen dús legyen. Megkívánjuk a toll tisztaságát is. A szín nem bírálandó. Az összbenyomás részbírálatánál kell figyelembe vennünk a megkívánt ideális testformát. A széles mellből a farok irányába elkeskenyedő test mintegy esőcseppformát alkot. Általában ideális a közepes testnagyság, de elfogadott a kisebb vagy nagyobb test is ha az megfelelően arányos a testtömeggel a súly. Előforduló hibák, hiányosságok és értük levonható hibapontok: 1. Túl kicsi vagy nagy fej, fajtajelleg hiánya 0,25-2 pontig 2. Nem összhangba lévő, aránytalan testalkat 0,25-2 pontig 3. Farkon ülő testtartás 0,25-l pontig 4. Tollas lábujj 0,25-2 pontig 5. Nyitott hát 0,25-2 pontig 6. Nemi jelleg hiánya 0,25-2 pontig További előforduló hibák: /általában 0,25, 0,50 ponttal büntetjük/ A szem fénytelensége, nyitottsága. Ripacsos szemhús és orrdudor. Kampós karvaly csőr. Tokás nyak, hosszú nyak. A bírálat módja: Szemrevételezéssel történik. Szükség esetén a galambot bírálópálca segítségével megfelelő helyzetbe beállítjuk. E részbírálat javasolt pontértéke 7,50 - 9,00.
II. Csontozat. mellcsont, tojócsont. Ebben a részbírálatban kell elbírálni a csontozat fejlettségét, sziŹlárdságát, arányosságát. A követelménynek kizárólag tapintás útján tudunk eleget tenni. Éppen ezért vizsgálatunk tárgyát elsősorban a mellcsonttaraj és a tojócsontok képezik, miután ezek számunkra a leg-jobban kitapintható csontok. Mellcsonttaraj: fejlett legyen és szilárd. Jól be legyen ágyazva a mell izomzatba. Fontos, hogy meglehetősen hosszú legyen. Elöl a begy felé jól, hátul a tojócsontok irányában pedig elenyészően lekerekített legyen. így elegendő felületet és támasztékot biztosit a mellizomzatnak. A mellcsonttaraj tehát nem rövid, nem mély, nem görbe és nem éles. A túl mély mellcsonttaraj durvává teszi a galambot ezért büntetni kell. Tojócsontok: fejlettek és egymással minél kisebb szöget zárjanak be. szilárdak legyenek, a kisebb ujjnyomásnak ellenálljanak. A tojócsontok zártsága, szilárdsága a csontozat minőségi szempontjából egyik biztos jel. A tojócsontok ne nyúljanak túl a mellcsonttaraj képzeletbeli ívén. Végeik minél közelebb álljanak a mellcsonttaraj végéhez. Bírálat módja: a bírálat kézben történik. Benyúlunk a ketrecbe és óvatosan, felülről vagy oldalról megfogjuk a galambot és fejjel előre hozva kivesszük a ketrecből. Alapfogásba két tenyerünk közé fogjuk. Amennyiben a galamb erőszakosan igyekszik a kezünkből kiszabadulni, begyét enyhén magunkhoz fogjuk. Ezután egyik kezünket felhozzuk a begyig, úgy hogy mutatóujjunk a mellcsonttaraj elejét érintse. Innen elindulva egyetlen lassú és könnyed mozdulattal végighúzzuk ujjunkat a mellcsonttarajon. Ezzel a mozdulattal megállaŹpítjuk a mellcsonttaraj milyenségét. A többszöri tapintás elkerülendő. A tojócsontokhoz érve mutatóujjunkkal kitapintjuk azokat, megállapítŹjuk fejlettségüket, zártságukat, szilárdságukat. Előforduló hibák, hiányosságok és értük levonható hibapontok: 1. Gyenge, fejletlen csontozat, mély és durva csontozat 0,25-2,00 pont 2. Mellcsonthiba /rövid, görbe, törött/ 0,25-2,00 pont 3. Tojócsont hiba /túl hosszú, nem egyforma, nyitott, törött./ 0,25-2,00 pont A részbírálat javasolt pontértéke 7,50-9,00 pont III. Hát, farok és kötése. Legmagasabb pontérték 20 pont. A hát alakját az egész test áramvonalas alakja határozza meg. Legyen széles, sima. kissé domború és dúsan párnázott. A farok kötéssel elkeskenyedve menjen át a farokba. A farok kötés dúsan párŹnázott legyen. A farok hossza arányos legyen a test nagyságával. Szélessége egy tollnyi legyen. Nagyon fontos a farktő alsó és felső tollbősége. Alapvető követelmény, hogy a farok tömör benyomást keltsen. A jó farok kötés esetén a farok beáll egy tollnyi szélességre. A takaŹrótollak hosszan lenyúlva tökéletesen közrefogják a farkot. Az alsó takarótollak szélei a farok két oldalán takarva felhajlanak. Bírálat módja: A galambot alapfogásba kezünkbe vesszük. Olyan laza de határozott forŹgást alkalmazunk, melynél érezzük, hogy a galamb nyugodtan fekszik a kezünkbe. Ezután szükség szerint- a farok tollazatát rendezzük. . Ezután egyetlen mozdulattal a szárny takarótollait mindkét oldalon hüvelykujjainkkal felülről lehúzzuk a hátról. Ujjainkat ily módon foŹgásban tartva a következő mozdulattal a szárnyat elhúzzuk a testtől. A galamb az ujjainkon fekszik. Igy a szárnytőtől kezdve az egész hátat jól láthatóvá tesszük. Ezután bírálható a hát, farok és kötése. Visszatérünk az alpfogásba, majd hüvelykujjunkat a farok fölé, a köŹzépső ujjunkat a farok alá helyezzük. Miután két ujjunkkal így közreŹfogtuk a farkot, ujjainkat végighúzzuk rajta. A tömör, nagy tollbőségű farkon ujjaink végigsiklanak, míg a "lyukas" farokba középső ujjunk belesüllyed. Fontos a hát, még inkább a farok tisztasága. A kiállításra rosszul felkészített galambok farka leginkább piszkos. Előforduló hibák, hiányosságok és értük levonható hibapontok: 1. Keskeny, nem elég toll dús hát, gyenge farok kötés, gyenge párnázottság 0,25-3,00 pont 2. Hosszú, széles farok /lompos farok/ 0,25-2,00 pont 3. Farktollak hiánya, törése tollanként 1 pont de max. 5,00 pont 4. A farok piszkossága, szennyezettsége 0,25-1,00 pont Javasolt ponthatárok 17,00-19,00 pont
IV, Izomzat, egyensúly, testforma: Legmagasabb pontérték 30. Az izomzatot két helyen vizsgáljuk: Mellizomzatot a mellcsont taraj mentén. Szárnyizomzatot a szárnytőben és a szárnyakon. Az izomzat mennyisége akkor kielégítő, ha tökéletesen takarja a csontozatot, tehát jól fejlett. Az izomzattól minőségileg megköveteljük, hogy minél elasztikusabb /elengedettebb/ legyen. Tapintáskor az izom kötegek kimozdíthatok, azonban tapintás után visszahúzódnak eredeti állapotra. Nem merev, nem löttyedt vagy elzsírosodott. A galamb teste életcéljának megfelelően alakult, A kitartó és gyors repüléshez a legmegfelelőbb az áramvonalas testforma, így ezt mondjuk jó alaknak. A széles mell, a jól íveit hasi rész és az ékszerűen kesŹkenyedő hát-farok alapfeltétele az egyensúlynak és az ideális testŹformának. Ha a galamb e jó tulajdonságokkal rendelkezik a hátsó súlya alig érzékelhető, tehát kézen fekvése jó. A galamb súlyának arányba kell lennie a testnagysággal. Előnyös ha könnyebb súlyú, mint a testnagysága indokolná. Viszont hátrányos ha nehéz, durva testalkatú. Ideális a közepes testnagyság, azonban nem jelent hátrányt ha a közepesnél nagyobb vagy kisebb a galamb teste, ha erőteljes, könnyű és arányos. Egyensúlyhibáról beszélhetünk a túlzottan elhizlalt galambnál, vagy a bírálat előtti túlzott beetetésnél. A bírálat módja: a galambot alapfogásban tartjuk. Egyik kezükkel háŹrom ujjunkkal kitapintjuk a mellizmot. Legcélszerűbb a mellcsonttaraj mentén /az első felében/ vizsgálni. Itt tapinthatók ki legjobban az izomkötegek. A szárny és szárny tőizmokat két ujjunk harapófogószerű átfogásával vizsgáljuk. Előforduló hibák, hiányosságok és értük levonható hibapontok: 1. Nem kifejezetten áramvonalas testforma 0,25-3,00 pont 2. Nehéz, durva test, egyensúlyhiba 0,25-3,00 pont 3. Merev, puha, löttyedt izomzat 0,25-3,00 pont 4. Izomszegénység/fejletlen izomzat/ 0,25-3,00 pont Javasolt pontértékek: 26,00-30,00 pont V. Szárny, tollazat és minősége: Legmagasabb pontérték: 30 A szárnyat két fő részre osztjuk: - elsőrendű evezők - másodrendű evezők A külső szárnyat általában l0 evezőtoll alkotja. Ha számuk ennél több a bírálatnál sem előnyt sem hátrányt nem szenved. Viszont ha 10-nél kevesebb, feltétlen büntetendő. A belső szárny tollainak száma nem lényeges, viszont követelmény, hogy a külső szárnnyal együtt megfelelő nagyságú és alakú szárnyfeŹlületet képezzenek. Mik ezek az alaki és nagysági minőségi követelmények? A szárnyfelület kiterjesztett állapotban arányos nagyságú legyen a galamb testnagyságával és súlyával, a szárnyfelület kiterjesztett állaŹpotban, arányosan normái fesztávolságra nyitva, törésmentes egyenes vonalba fusson a test tengelyére. Az evezőtollak legyenek jól fejlettek, minél hosszabbak, egymást tökéletesen takarják. Az evezőtollak végeiken jól lekerekítettek, csévéjük repedéstől mentes, fénylő, rugalmas. Az elsőrendű evezők közül a 10-es /legszélső/ nem lehet rövidebb a 8-asnál. Ha rövidebb akkor büntetendő. Előnyös, ha a szélső három vagy kettő azonos hosszúságú. Mind a külső, mind a belső szárnytollak alsó részét takarótollak borítják. Megkövetelendő, hogy jól fejlettek legyenek és az evezőket tökéletesen takarják. Vizsgálandó a felkar és alkar aránya. Előnyös, ha a felkar rövid és erős, az alkar pedig hosszú. A szárnytollak minőségének vizsgálata egybeolvad a tollazat minőségének vizsgálatával. A galamb tollazatának gazdagnak, finomnak és rugalmasnak kell lennie. A testhez szorosan simuljon. Fénylő és jól púderozott legyen, melyet szigorúan kell vizsgálni. Bírálat módja: a galambot egyik kezünkbe fogva a másik kezünk hüvelykŹujját a szárny lapjára fektetjük. A három középső ujjunkkal a szárny alá helyezzük, míg a kisujjunkkal megtámasztjuk a szárnyat, majd normál fesztávra nyitjuk. Ebben a fogásban nagysági és alaki vizsgálatot végŹzünk. Ezután a szárnyat visszaengedjük nyugalmi állapotba, de kezünk fogásában marad. Hüvelykujjunkkal végigsimítjuk a szárny felső lapját. Itt tudjuk ugyanis legbiztosabban megállapítani a tollazat finomságát, selymességét, tömörségét.
Ezután hüvelyk és középső ujjunk közé fogjuk a szárny lapját. Sűrű és dústollazat esetén a szárny evezőtollainak alsó részét a felső és alŹsó takarótollak úgy takarják, hogy azok csévéjét nem lehet kitapintani. A szárny tollainak rugalmasságát úgy vizsgáljuk, hogy egy vagy több evezőt ujjunkkal óvatosan kismértékben meghajlítjuk. Előforduló hibák, hiányosságok és értük levonható hibapontok: 1. A test nagyságához képest aránytalan szárnyfelület vagy rossz szárnyforma 0,25-3,00 pont 2. Molyrágott, piszkos, ápolatlan tollazat 0,25-3,00 pont 3. Száraz, durva nem simán felfekvő tollazat 0,25-3,00 pont 4. Gyenge, fejletlen, nem eléggé dús hiányos tollazat 0,25-3,00 pont 5. Szárnytollak hiányáért, töréséért tollanként 1 pont max. 5,00 pont
Javasolt pontértékek: 26,00-28,50 pont
Az egyes részbírálati egységeknél javasolt pontértékek bontását az alábbi táblázat szerint részleteztük a bírálói munka megkönnyítésére,
I. l0. 9,00 8,75 8,50 8,25 8,00 7,50 II. 10. 9,00 8,75 8,50 8,25 8,00 7,50 III.20. 19,00 18.75 18,50 18, 00 17,50 17,00 IV. 30. 28.50 28, 00 27,75 27,25 26,75 26,00 V. 30. 28,50 28,00 27,75 27,25 26,75 26,00 100. 94,00 92,25 91,00 89,00 87,00 84, 00 Kiváló Kitűnő Jó Közepes Gyenge Rossz
Bírálati szabályok A bírálati szabályokat minden bíráló köteles betartani - A bírálópálcán kívül - amivel a galambot beállítjuk más segédeszközt használni tilos. - Oly módon kell bírálni, hogy a megállapított hibapontokat a legmagasabb pontértékből levonjuk. - A pontértékek megállapításánál a bírálónak tudnia kell, hogy melyik hibáért hány ponttal bünteti a lebírált galambot. - Az összbenyomás bírálatát mindig a galamb-ketrecben történő szemrevételezésével, míg a többi négy részbírálatot kézben való vizsgálattal ejtjük meg. - A hibakeresés tilos. - Csak azonnal szembeötlő illetve érzékelhető hibákért szaŹbad büntetőpontot levonni. A vizsgálatnak alaposnak és minden részletre kiterjedőnek kell lennie. - A pontbüntetés mindig a hiba arányában történik. Kisebb hibák esetén 0.25, 0.50 , 0.75 pontos büntetéseket alkalmazunk. - A jegyzőnek bemondott pontértékben változtatni tilos! Jegyzői tévedés esetén a hibásan jegyzett pontértékeket egyszer kell áthúzni. A helyes érték fölé Írandó. Ezt a bíráló aláírásával igazolja. - Azonos pontszámot elért galambok esetén a helyezési sorrendet a rész főbírálatok /UI. IV. V./ összege dönti el. Ha ez is megegyezik, akkor a csontozat /II./ bírálatát is figyelembe kell venni. - A bírálócsoport vezetője a végzett bírálati munkákról köteles jelentést tenni a Testület vezetősége felé. -A bírálat időtartama alatt a kiállítási teremben csak a bírálók, jegyzők illetve a felelős rendezők tartózkodhatnak. - Csonka és beteg galambot bírálni tilos! - A postagalamb kiállításon csak olyan galambok vehetnek részt, melyek szövetségi, zárt lábgyűrűvel vannak felgyűrűzve. - A kiállított galamboknak a kiállító tulajdonában kell lennie - A bírálók a gálarab értékelése előtt, annak tulajdonosáról, verŹsenyeredményeiről tudomást nem szerezhetnek. - Minden bíráló legfeljebb 80 db galambot értékelhet. Nagyobb száŹmú osztályokat célszerű megosztani több bíráló között. - A kiállított galambokat etetés és itatás előtt, üres beggyel kell és szabad bírálni. - A kijelölt bírálónak aktív egyesületi tagnak kell lenni, aki postagalamb versenyeken is részt vesz.
Bírálati eredmények értékelése A bírálati eredmények értékelése, összesítése igen alapos és odaadó munkát igényel Az eredményszámítás éppen ezért egy olyan feladat, melyet minden esetben kétszer kell elvégezni. Az első lépés a számítás a második az ellenőrzés. Az eredményt számoló csoportnak minden esetben a legteljesebb összhangban kell. Dolgoznia a kiállítást rendező gárdával. A rendező gárda már az eredmények értékelése előtt a számoló csoport rendelkezésére bocsájtja az összes beérkezett anyagot. . Közli a kiállított galambok kategória beosztását, valamint a galambok elhelyezését. Ez igen lényeges, miután a gyakorlatnál megfelelően többféleképpen csoportosíthatók a galambok: tenyŹésztő, kategória szerint illetve keverten. Az eredményt számoló, csoportnak a tenyésztők által bejelentett adatokat minden esetben leellenőrizve és jóváhagyva kell meg kapni. Az így kapott adatokat rávezetik az adatösszesítőre. Egy-egy táblázat, mely tartalmazza a ketrecszámot, a tenyésztő nevét, a galamb gyűrűszámát, színét, nemét, a kategóriát. Ezen túlmenően helyét biztosit a bírálati pontértékek vég összegének és az elért helyezésnek. Ezzel ismertetve lett az első segédeszköz is, melyet a bírálati eredmények számításánál alkalmazni kell. További segédeszközök - Bírálati segédlapok Nagyságuk kb. 5 x 10 cm. Célszerű l0 darabonként összekapcsolni és rájuk vezetni a ketrecszámot. E lapokra vezetik fel a jegyzők a bíráló által bemondott pontértékeket. Tehát minden kiállított galamb után annyi lapot kell biztosítani, ahány bíráló végzi a bírálást.. A bíráló minden lapot köteles aláírásával hitelesíteni. Bírálati pontérték összesítő: Ez egy Űrlap, melyet előre készítünk el. Nagysága tetszőleges. Erre a lapra vezetjük fel - a bírálóként - a segédlapok végŹösszegeit. Ezen túlmenően minden ketrecszám alatt helyet biztoŹsítunk a, felvett adatok összeadására. . Eredményszámítás öt bíráló esetén A legkiegyensúlyozottabb, eredményt biztosítja. Miután a ketrec számok alapján, pontérték összesítőre felvezettük az öt bíráló által megállapított pontértéket megkezdődhet az eredményszámítás. Első lépésként az öt leadott bírálatból megsemmisítjük a leg magasabb és legalacsonyabb pontérteket. A bent maradt három bírálatot összeadjuk. Az így kapott összeg a galamb végleges bírálati pontértéke lesz, melyet táblázattal harmadrészre átlagolhatunk. A pontértéket és az elért helyezést rávezetjük az adat összesítőre. Az eredmény számítása három bíráló esetén. A három bíráló által megállapított pontértéket rávezetjük pontérték összesítőre /táblázatra/, majd összeadjuk. A továbbiakŹban úgy járunk el, mint a fent említett bíráláskor. Átlageredmény számító tábla Három bírálat összesített eredményének átlagolására szolgál. A 23. oldalon e segédeszközt csatoltuk az anyaghoz.A bírálócsoport és az eredményt számoló csoport között a kapŹcsolatot a vezető bíráló és a számoló csoport vezetője tartja fenn. A technikai fejlődés sportunkba is behatolt és több kerületben, valamint a országos kiállításon is az eredményeket számológépekkel összesítik. Így a feldolgozás lényegesen gyorsabb és pontosabb. Kiállítások: A különböző szintű szervezetek minden évben megrendezik kiállításaikat melyek sok vonatkozásban eltérnek egymástól. Így az FCI. Olimpiát rendez két évenként az alábbi feltételek mellett: Postagalambokat két kategóriában szerepeltet standard és sport. Standard kategória nevezési feltételei: Két év teljesítménye alapiján hímeknél 2.500 tojóknál 2.000 díjkm a minimum szint 2o%-os listán két év alatt. A km szint 30 %-át a második évben kell a galambnak teljesítenie. Az egyes versenyeken az alapkövetelmény: minimum versenyző 20fő, induló létszám minimum 150 darab, és a feleresztési hely l00 km felett legyen. Országos kiállítás: Az olimpiai kiállítás kategóriái szerint évente kerül megrendezésre. Nálunk bemutató jelleggel beiktattuk az életteljesítmény kategóriát, melynél a benevezési alsó szint 15.000 díjkm. A l00 km feletti versenyek eredményi számítanak. Lényeges, hogy az utolsó kiállítást meg előző évben a galambnak legalább egy helyezése legyen. Kerületek a standard és sportkategóriába 25 galambot nevezhetnek. Kerületi kiállítás: Az országos kiállítás feltételei a szerint rendezik a versenyterületek. Itt kiállítanak még fiatal és tenyész kategóriába teljesítmény nélkül. Egyesületi kiállítás: Országos, ill. kerületi kiállítási feltételek szerint.
Kétféle lesz egy kisebb a pálinkának és egy nagyobb a bornak , de ha valaki igényli újra lehet tölteni.Talán a pálinka nem olyan erős a bor meg nem olyan savanyú hogy szét marja a poharat egyszeri töltés után .
Kedves fekete szakáll , én is üdvözöllek közöttünk.Írtad ,hogy idő milliomos lettél , ami a galambászatba egyáltalán nem hátrány.Ha azokkal a feltételekkel már rendelkezel amiket az előttem szólók már említettek , szeretnélek megajándékozni 10 db fiatallal amiket a fiatalok versenyén már meg is röptethetsz .Ha jössz Gödöllőre ,remélem jössz akkor személyesen is megbeszélhetjük a részleteket és megismerkedhetsz a többi ajánlattevővel is .Úgy gondolom ez nagy lökést adhat a zökkenő mentes induláshoz .
Viszont kívánom neked is.Egyébként találó volt a hozzászólásod ,mármint a kategóriákat nézve!!!Sokan a rövid ,közép távot tréningnek tartják!!!Sőt semmibe nem nézik!!!!De ezekre a katagóriákra is vannak vannak versenyek ki írva.Ezért hagy mondják a magukét ,kit érdekel??????
Köszönöm a pezsgős felajánlásodat, ha én nyerem el is fogadom, és mindjárt fel is ajánlom azoknak a fórumozó barátainknak akik meglátogatnak az országoson.Már szándékomban volt meghívni azokat a fórumozókat akik eljönnek Gödöllőre ,egy pohár pálinkára (a Karesztól kaptam két félét mikor nálam járt) vagy egy pohár borra .Remélem páran meglátogatnak és szeméjesen is meg ismerkedhetek azokkal akikkel itt a fórumon már váltottunk pár sort.Ha valakit esetleg megbántottam volna ( biztos vannak páran )most lenne alkalom egy pohár ital mellett egy baráti kézfogásra.Meg próbálom elintézni , hogy kiírják Sandokán hátha valaki csak így ismer .
Köszi,viszont kívánom!!Egy a lényeg a galamb van elöl ,kb 30cm előnnyel!!!A sólyom biztos özvegy mert még nem dobott egyet sem.A galamb kb úgy 5 tollat.A végeredményt nem látjuk de sólyom biztos hogy jobb formában van!!!!:(((((((
Ez így sorjában ahogy leírtad szépen hangzik,és jó lenne ha ezt követve feketeszakáll eredményes galambász lenne.De ezek ellenére is érhetik kudarcok:(((Ja , a tanulópénzt általában meg kell fizetni!!!!!Ezt csak azért írom mert ha az általad írottaknak megfelel nem biztos hogy minden fenékig tejföl.De jó irányba indítod az biztos!!!!!!Barátsággal!!
Érdekes, hogy neked is jó érzéked van ahhoz, hogy kell barátokat szerezni, de valahogy feketeszakáll ügyében is hasonlóan kattog az ... Mentem. Burtya...
Nem tudom, mit szeretnél. Nem tudom, mennyi áldozatot vállalsz. Egy dolog - szerintem - mindent megelőz: Ne kapkodj! Gondolj át mindent! Mennyi galambot tudsz ellátni, milyen módszerben kívánsz röptetni... Ha mindezen túl vagy, építs egy galambjaid igényét kielégítő galambházat! A galamb az csak utána jön... Közben, keress valakit, akit, azon túl, hogy az általad elképzeltekhez közel álló módon eredményes, emberileg is el tudsz fogadni! A többi már nem fórum téma...
Gratulálok és további sikereket kívánok. Mi van ezekkel a Wilequetekel? Ma napság ha akarok, ha nem ezekbe botladozok. Már addig fajult a dolog, hogy a ducomba is átköltözött Lajosnak a 6 legjobb him versenyzője tojóstól . :-)))))))))))
Tisztelt fó-Rumtárs! ez-Ben-ne van (szerepel) az elképzeléseinkben (közt).
Tehát, komolyabban: Január elején a notaris.hu jelentős átalakuláson megy keresztül. Jelenleg, kollégáimmal együtt "ghoezeke" módjára ezen dolgozunk. Aki, nagyon ráér, - referenciáink (forgalmazott termékek/ giantel/referenciák) már most megtalálhatja pl. fórumtársunk, Fél X bemutatkozó anyagát, s a 2008 és 2009-es kivonatos referenciáinkat... Úgy gondolom, az ország, szinte minden területére kiterjedően... Már most elérhető Anonymus barátom alapokat taglaló meséinek első és második része stb. Készül a Szappanos István A-Z-ig... (Utóbbi, csak a megújult lapon lesz elérhető.) A teljesség szándékán túl, "nem zárható ki", új írások megjelenése sem... Szóval - továbbra is - adni is szeretnénk, nem csak eladni... Természetesen új képnézegetővel, új linkajánlóval..., s néhány egyéb meglepetéssel. A fórum ajánlását, ígérem, véletlenül sem felejtjük ki. Erre, technikai okok miatt, sajnos, csak az új lapon tudunk sort keríteni. Addig gályázunk. Jó kívánságodat köszönöm! Holnap délutántól 24 órás üzemszünet lesz a gályán. Én, az enyémet akkorra tartogatom!
24.én befizettem és el is faxoltam a csekk másolatát.Csak az volt a gond hogy a postán a befizetés dátumát olyan helyre nyomták ahol nem volt olvasható!!:((Így aztán ma a T Home nál ujra befizettem személyesen így lett aktiválva az internet !Ha ezt nem teszem még kb 2 hétig nem lett volna!!:((((