Keresés

Részletes keresés

Aurora502 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 464

egy kis érdekesség:

http://dtp.science.unideb.hu/hun/szeminarium/lovas_szeminar.pdf

 

Amúgy könnyen lehet, hogy a Higgs-bozon tömegét is a Higgs-bozonok okozzák, mivel önmagukkal (vagyis nem egy részecske önmagával, hanem egy Higgs-bozon egy másik Higgs-bozonnal, de ugyanolyan fajtájú részecskékkel hatnak kölcsön, így érthető az önkölcsönhatás) hatnak kölcsön, és a szokásos tömeggenerálás zajlik le. De ettől még nem lehet megjósolni a Higgs-bozon tömegét, mivel nem ismert a Higgs-bozonnak Higgs-bozonnal való kölcsönhatásának csatolási állandója.

Előzmény: Aurora502 (463)
Aurora502 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 463

Szia!

 

"1. Ha magának a Higgs részecskének van a megszokott értelemben tömege, akkor mit tesz
hozzá a Higgs mező feltételezése az elmélethez?"

 

A Higgs mező tömegét nem tudják magyarázni. De ez a szoványos kölcsönhatásokat nem magyarázza. Mert, amennyire a jól ismert elektromágneses, gyenge és erős kölcsönhatások leírását befolyásolja a Higgs bozon, az csak a Higgs-bozonnak a részcskékkel való kölcsönhatásában szerepel. Ezekben nem fontos a Higgs tömege. A Higgs bozon magyarázza a részecskék tömegének az eredetét, ugyanis ő generálja. Emiatt fontos az elmélet számára.

 

"2. Ha a Higgs mező mindenhol jelen van, és Higgs bozonokból áll, akkor ez hatalmas
tömeget képvisel, hatalmas gravitációval.

Azért nem érzékeljük, mert ha különböző irányú síkokkal kettémetszük a világot, pl. a balról hatót kiegyenlíti a jobbról, a felülről hatót pedig kiegyenlíti az alulról jövő gravitáció?"

 

Ez igaz. De erre nem tudnak magyarázatot adni. De nemcsak ezzel van baj. Hanem a szoványos részecskékhez tartozó vákuumenergiákkal, amik divergálnak, illetve a QCD kvark-antikvark tengerével, amiknek szintén irtozatos tömeget kellene képviselni, hatalmas gravitációt okozva. Ez a sötét anyagnál sok nagyságrenddel nagyobb tömeget képviselni... De hát a fizika távolról sem lezárt tudomány, ezeket a kérdéseket a jövő fizikusainak kell megválaszolni.

 

"3. És akkor tényleg az egész teret egyenletesen kell kitöltenie, mert ha csak a mi világegyetemünket töltené be, akkor abban minden asszimetrikusan, nem a középpontban elhelyezkedő testre kisebb-nagyobb mértékben hatna az asszimetriából adódó gravitáció. Plusz akkor így vektormező lenne?"

 

Jó kérdés. A gravitációról semmit sem tud mondani a Standard Modell. Arról különösen semmit, hogy mi a kapcsolata a Higgs-el.

 

 

"4. Azok a részecskék, amik tömeggel rendelkeznek, azok egy vagy több Higgs bozont tartalmaznak?
Be vannak ágyazódva, vagy valamilyen más módon kötödnek azokhoz? Pédául keringenek körülötte? (Tudom, hogy ez abszurd, de azért az egyértelműség kedvéért megkérdezem.)"

 

Pont olyan viszonyban van, mint az elektromosan töltött részecske a fotonnal. Amelyik részecskének nagyobb az elektromos töltése, akörül erősebb elektromos térerősség alakul ki, a fotonokkal erősebben hat kölcsön. A részecskéknek van Higgs-mezőre vonatkozó töltése is, ami a részecskék tömegét okozza. A nehezebb részecskéknek nagyobb a Higgs-mezőre vonatkozó töltése, vagyis erősebben hat kölcsön a Higgs-bozonokkal.

 

Sajnos az elektromosan töltött részecskének és a fotonnak a viszonya sem ismert szemléletesen. Hogy a foton kering, vagy a részecskébe épül? Nem tudom. De az biztos, hogy ha erre lehetne választ adni, akkor ugyanez lenne a tömeges részecske és a Higgs-bozon között kapcsolat is. Az én véleményem az, hogy a korpuszkuláris szemlélet itt egyáltalán nem müködhet.

 

"5. Cserélődnek a részecskékben lévő Higgs bozonok a mezőben lévőkkel, vagy csak

különleges esetekben hagyják el a részecskét?"

 

Ha van a részecskének a Higgs-bozonnal való kölcsönhatása úgy képzelhető el, hogy a részecske magába építi a Higgs-bozont, akkor biztos, hogy a külső mezővel folyton bozoncsere lenne. Vagyis a részecskéből ki-be áramlanának a Higgs-bozonok, egyfajta dinamikus egyensúly alakulna ki a Higgs-bozonban. Mivel a Higgs-mező önkölcsönható (fi4-es önkölcsönható skalártér), így a Higgs-bozon Higgs-bozonnal is kölcsönhat.

 

 

 

 

 

Előzmény: ZorróAszter (462)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.03.17 0 0 462

Kedves Aurora502!

 

Köszi szépen.

 

Azt hiszem, kezdem érteni, hol tévedtem el a bozótosban.

Megtennéd, hogy még ezekre is válaszolsz, hátha nem válik végtelen kérdéssorrá?

 

1. Ha magának a Higgs részecskének van a megszokott értelemben tömege, akkor mit tesz
hozzá a Higgs mező feltételezése az elmélethez?

 

2. Ha a Higgs mező mindenhol jelen van, és Higgs bozonokból áll, akkor ez hatalmas
tömeget képvisel, hatalmas gravitációval.

Azért nem érzékeljük, mert ha különböző irányú síkokkal kettémetszük a világot, pl. a balról hatót kiegyenlíti a jobbról, a felülről hatót pedig kiegyenlíti az alulról jövő gravitáció?

 

3. És akkor tényleg az egész teret egyenletesen kell kitöltenie, mert ha csak a mi világegyetemünket töltené be, akkor abban minden asszimetrikusan, nem a középpontban  elhelyezkedő testre kisebb-nagyobb mértékben hatna az asszimetriából adódó gravitáció. Plusz akkor így vektormező lenne?

 

4. Azok a részecskék, amik tömeggel rendelkeznek, azok egy vagy több Higgs bozont tartalmaznak?
Be vannak ágyazódva, vagy valamilyen más módon kötödnek azokhoz? Pédául keringenek körülötte? (Tudom, hogy ez abszurd, de azért az egyértelműség kedvéért megkérdezem.)

 

5. Cserélődnek a részecskékben lévő Higgs bozonok a mezőben lévőkkel, vagy csak

különleges esetekben hagyják el a részecskét?

 

Előzmény: Aurora502 (461)
Aurora502 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 461

Szia!

 

"1. A Higgs mező mindent betöltő skalár tér. Intenzitása mindenhol ugyanakkora.
Ott is jelen van, ahol az ősrobbanás hatása, se anyag, se energia nem érhetett még el.
Mondjuk 1000 milliárd fényévre is, feltéve hogy ott létezik egyáltalán tér."

 

én is így gondolom

 

"2. Ennek ellenére a Higgs mező nem maga a tér."

 

A Higgs mező nem a 3D-os geometriai tér. Hanem régebbi időkben a mező helyett az erőtér, tér kifejezést használták, de ez igazából mezőt jelent.

 

"3. A Higgs bozonok hozzák létre."

 

Igen, a Higgs bozonok a kvantumjai. Vagyis ugyanúgy a Higgs mező(tér) kvantuma, ahogy az elektromágneses mező(tér) kvantuma a foton.

 

"4. A Higgs mező nem a Higgs bozonok sztochasztikus felhője. Tehát nem "szabad" és "részecskékhez kötött" Higgs bozonok kölcsönhatása."

 

 A Higgs mezőhőz a Higgs bozon úgy viszonyul, mint az elektromágneses mezőhőz a foton viszonyul. Félklasszikus szemléletben, az elektromágneses mezőt is fotonok összességének, gázának lehet tekinteni. Ugyanígy a Higgs mezőt is a Higgs bozonok gázának tekinteni.

 

 

"5. A Higgs mező és a Higgs bozonok a tömeg mint jelenség legmélyebb magyarázata, amennyiben a tömeg a Higgs bozonnak a kölcsönhatása a Higgs mezővel."

 

A Higgs bozon tömegét nem tudják Higgs mechanizmussal magyarázni. Nem önmaga okozza, itt a tömeg oka megmagyarázatlan. Viszont a Higgs bozonon kívűl az összes részecskének a Higgs bozonnal való kölcsönhatás generálja a tömeget.

 

"6. Ilyen értelemben a Higgs bozonnak sincs tömege, csak az ő viselkedése okozza a tömegszerű megnyilvánulásokat."

Van tömege. De azt nem tudják, hogy pontosan mennyi, és hogy mi generálja.

 

"7. Azok a részecskék, amik tömeggel rendelkeznek, azok egy vagy több Higgs bozont tartalmaznak (vagy azokhoz kötödnek valamilyen más módon?)"

 

Igen.

 

"8. A kölcsönhatás sajátja, hogy megmagyarázza a tömeggel kapcsolatos jelenségeket, gyorsítást, lassítást. egyenes vonalú egyenletes mozgást, gravitációt, relatívisztikus tömegnövekedést. De ezt földi halandónak emészthetetlen matematika formájában."

 

 A Standard Modell ezen alapul. Nem vészes a matematikája. Csak a tömegtagokat kölcsönhatási taggá átdefinálják. És a tömegparaméterek helyett, Higgs-bozonnal való csatolási állandó paraméterek lesz az új ismeretlenek, amik viszonyát egy Standard Modellen túli elméletnek kell leírnia.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: ZorróAszter (460)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.03.17 0 0 460

Kedves Aurora502!

 

Sajna úgy érzem, körbe-körbe járom a témát, és mindig valahol a falnak ütközök.
Megtennéd, hogy megnézed és értékeled ezeket az állításokat?

 

1. A Higgs mező mindent betöltő skalár tér. Intenzitása mindenhol ugyanakkora.
Ott is jelen van, ahol az ősrobbanás hatása, se anyag, se energia nem érhetett még el.
Mondjuk 1000 milliárd fényévre is, feltéve hogy ott létezik egyáltalán tér.

 

2. Ennek ellenére a Higgs mező nem maga a tér.

 

3. A Higgs bozonok hozzák létre.

 

4. A Higgs mező nem a Higgs bozonok sztochasztikus felhője. Tehát nem "szabad" és "részecskékhez kötött" Higgs bozonok kölcsönhatása.

 

5. A Higgs mező és a Higgs bozonok a tömeg mint jelenség legmélyebb magyarázata, amennyiben a tömeg a Higgs bozonnak a kölcsönhatása a Higgs mezővel.

 

6. Ilyen értelemben a Higgs bozonnak sincs tömege, csak az ő viselkedése okozza a tömegszerű megnyilvánulásokat.

 

7. Azok a részecskék, amik tömeggel rendelkeznek, azok egy vagy több Higgs bozont tartalmaznak (vagy azokhoz kötödnek valamilyen más módon?)

 

8. A kölcsönhatás sajátja, hogy megmagyarázza a tömeggel kapcsolatos jelenségeket, gyorsítást, lassítást. egyenes vonalú egyenletes mozgást, gravitációt, relatívisztikus tömegnövekedést. De ezt földi halandónak emészthetetlen matematika formájában.

 

Aurora502 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 459

Nagyon nehéz dolog a detektroelmélet. Blohincev kvantummérésről szóló könyve egész jó. Amúgy teljesen igazad van. Talán a téringadozás kép a legelterjedtebb.

Előzmény: Törölt nick (457)
Aurora502 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 458

Kvantum vagy részecske. Igen.

Előzmény: Rokiy (455)
Rokiy Creative Commons License 2012.03.16 0 0 455

Gondolom, hogy a fotont is részecske értelemben használja a tudomány. Jól gondolom?

Előzmény: Aurora502 (454)
Aurora502 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 454

Csak az alapján, hogy a gravitációs kölcsönhatáson kívűl, eddig minden egyéb kölcsönhatásról kiderült, hogy részecske közvetíti.

Előzmény: Törölt nick (451)
baradlayrichard Creative Commons License 2012.03.16 0 0 453

Talán csak nem itt tanul már valaki fizikát :) amikor annyi színvonalas előadás közül választhat az egyetemen.

Aurora502 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 450

Igen, ez igaz. Csak a gravitáció kvantálása kapcsán merül fel, hogy mi lehet a közvetítő részecske.

Előzmény: baradlayrichard (442)
baradlayrichard Creative Commons License 2012.03.15 0 0 449

Jelen esetben azt, hogy a tömeg és a görbület együttjárnak.

baradlayrichard Creative Commons License 2012.03.15 0 0 448

A példát nem ismerem.
A fenomenologikus itt azt jelenti, hogy nem szól a háttérfolyamatról, hanem csak a szóban forgó jelenség meglétét írja le.

Előzmény: Törölt nick (445)
baradlayrichard Creative Commons License 2012.03.15 0 0 447

Én nem arra hivatkozok, hogy mit végeztem, hanem arra, hogy amit le tudsz írni inerciarendszerben gyorsulással, azt hibátlanul le tudod írni gyorsuló vonatkoztatási rendszerben erőkkel.

Előzmény: Törölt nick (444)
Rokiy Creative Commons License 2012.03.15 0 0 446

Az erő okozza a gyorsulást. A gyorsulás okozza a Higgs bozon és a részecske közötti kölcsönhatást.

A kölcsönhatás okozza a tehetetlenségi erőt. Kár a szörszál hasogatásért.

Előzmény: Törölt nick (444)
baradlayrichard Creative Commons License 2012.03.15 0 0 443

Az erő és a gyorsulás eléggé csereszabatos fogalmak már a klasszikus mechanikában is.

Előzmény: Törölt nick (439)
baradlayrichard Creative Commons License 2012.03.15 0 0 442

Szerintem az áltrel semmit nem mond arról, hogy mi okozza a téridőgörbületet. Csak egy fenomenologikus leírást ad.

Előzmény: Aurora502 (437)
Rokiy Creative Commons License 2012.03.15 0 0 438

Érdekes lehet a nullás spinű Higgs olyan mezőt generál amely mező kettes spinű mezőt generál. Kicsit öngenerálónak tűnik.

Előzmény: Aurora502 (437)
Aurora502 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 437

Szia!

 

 Én nem ismerem az áltrelt, nem nagyon foglalkoztam vele. Nem tudok mit kezdeni a téridő görbület fogalmával. Inkább úgy képzelem, hogy egy kettes spinű, nulla tömegű részecske erőtere a gravitáció, ami teljesen visszaadja az Einstein-egyenleteket, és csak hosszú hatótávolságú, és csak vonzást enged meg.

  Úgy gondolom a Higgs a tömeget generálja, így az áltrel által a téridő görbületet is ez okozza (mert az áltrelben a tömeg torzítja a téridőt, és ezért lép fel a gravitáció). A Higgs-bozon a tömeggenerálás által a gravitációt okozza, de nem közvetíti. A gravitációt egy kettes spinű, nulla tömegű részecskének kell közvetítenie.

Előzmény: Rokiy (436)
Rokiy Creative Commons License 2012.03.15 0 0 436

Szia!

Az inercia rendszerhez relatívan nyugvó tömeg tehetetlenségében egyetértünk.

 

Ugyanakkor az időlassulás a tömeg nagyságának és távolságának függvénye.

A geometria, tömeg/felszín arány adja azt az időlassulás mértéket, amit a tömegtől R távolságon lévő felszínen mérhetünk. A mértéke arányos az adott sugáron mért gravitációs gyorsulásnak a (2*R)/c2 szeresével. Azaz arányos magával a gravitációs gyorsulásnak a nagyságával is.

Ezért a gravitációs gyorsulások értékének azonossága arányíthatja az időlassulásokat, ezzel pedig a téridő görbületeket. (Példa: 1 elektronnal azonos nagyságú tömeg pontszerű középpontjától R=2,5-21 m távolságra  a gravitációs gyorsulás nagysága g=9,7 m/s

A gravitációs gyorsulás és a gravitációs időlassulás azaz ezzel a gravitációs téridő görbület mértékének a tömeg nagyságával és távolságával való arányosságának ismeretében feltételezhető, hogy a részecskék méretei mellett is érvényes a téridő geometriájának gravitációs gyorsulással arányos mértéke.

 Te nem tartod lehetségesnek azt a lehetőséget, hogy a Higgs nem csak a tehetetlenséget, hanem a téridő görbületét is okozza?

Előzmény: Aurora502 (433)
baradlayrichard Creative Commons License 2012.03.15 0 0 435

Newton mondása szerintem teljesen érthető. Ha a modell is leírja a jelenségeket, és nincs semmi több a kezében, akkor mire föl gyártson hipotézist?

Előzmény: ZorróAszter (429)
Aurora502 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 434

Szia!

 

Nem szűnik meg a kölcsönhatás, a részecskék tömegét nem befolyásolja a mozgásállapota. Csak az egyenesvonalú egyenletes mozgást végző test tömegét a klasszikus mechanikában sem lehet megmondani. Nem azért, mert a testnek nincs tömege, hanem csak azért, mert a tömeget vagyis a tehetetlenséget a testek gyorsulásának vizsgálatával észlelhetjük, vagyis erő/gyorsulás=tömeg.

Előzmény: ZorróAszter (429)
Aurora502 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 433

A testek tömege is akkor érzékelhető, ha erővel hatunk rá, és megfigyeljük a test gyorsulását. Amíg egyenesvonalú egyenletes mozgást végez a test, akkor semmit sem tudhatunk a tehetetlenségéről. Vagyis nem a Higgs-mechanizmussal kapcsolatos ez, hanem a tömegmérés fogalmával.

Előzmény: Rokiy (428)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.03.14 0 0 432

Kedves Rokiy!

 

Emlékeim szerint a CERN-es doktoranduszok nem mondtak semmit, csak röhögteg.

 

A folyadékos példát Aurora502 említette.

 

Én a Higgs hatást egyfajta surlódás-szerűségnek képzeltem  a Higgs részecske és a Higgs mező között..

 

A CERN igazgatója vagy valami vezető félesége is mondott egy példát. Azóta eszembe jutott: a Fehér Ház fogadótermében állnak az újságírók (Higgs bozonok) Át akar menni a termen Obama elnök és ő.

 

Obamát (tömeggelrendelkező részecske) körülveszik és lassítják az áthaladását az újságírók, ő viszont (nyilván mint tömeg nélküli részecske) gond nélkül áthalad a termen.

 

De aztán ő is belazavarodott, és azt mondta, hogy majd ha láőtja, tudni fogja hogy ez az.

 

A többi nagy még rosszabbakat mondott.

 

Maga Higgs meg nem mondott szinte semmit.

Előzmény: Rokiy (430)
Rokiy Creative Commons License 2012.03.14 0 0 431

Azt én sem értem, hogy Auróra miként értette az inercia rendszerhez relatívan nyugvó részecske esetében a Higgs hatását. Ezért kérdeztem tőle.

Előzmény: ZorróAszter (429)
Rokiy Creative Commons License 2012.03.14 0 0 430

Kredves ZorróAszter!

 

 A CERN-i doktoranduszok folyadékos hasonlatával élve, fogj egy félig töltött poharat és mozgasd.

  Ha gyorsulás hat a pohárra akkor a folyadék  a gyorsulás irányával ellentétes oldalon feltorlódik, erővel hat a falra.

  A CERN-i tudósok példájában a Higgs is így viselkedik. Amikor gyorsulás hat a részecskére, akkor a Higgs bozon a gyorsulással ellentétes irányú erőt hoz létre.

Előzmény: ZorróAszter (429)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.03.14 0 0 429

Kedves Rokiy és Aurora502!

 

Én továbbra sem értem, hogy egy köncsönhatás miért szűnik meg egyenes vonalú egyenletes mozgás esetén.

 

Vagy az a kép, miszerint a Higgs részecske kölcsönhatása okozza azt az effektust, mintha lenne tömeg, az nem áll.

 

Én úgy képzeltem, hogy annál a pontnál vagyunk, amiről Newton beszélt, amikor azt mondta, hogy nem gyárt hipotéziseket.

 

Vagyis a tömegnek/tehetetlenségnek mint természeti jelenségnek az eddig nem látott legmélyebb okánál.

Előzmény: Rokiy (425)
Rokiy Creative Commons License 2012.03.14 0 0 428

Az egyenes vonalú egyenletes mozgás esetében hogyan érzékelhető a Higgs?

Előzmény: Aurora502 (427)
Aurora502 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 427

Nemcsak akkor. A testeknek ugyanis egyenesvonalú egyenletes mozgásnál is van tömege. Az igaz, hogy a tehetetlenség csak egyenesvonalú egyenletes mozgásnál lép fel.

Előzmény: Rokiy (425)
Aurora502 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 426

nem nullát akartam írni :)

Előzmény: baradlayrichard (424)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!