A bazsalikomnak először is jó vízmegtartású, de ugyanakkor laza közeg kell, én tőzegbe vetem. Csak a föld tetejére kell szórni nem szabad takarni földdel, mert fényre csírázik. A cserép tetejétől kb 1 cm-rel legyen alacsonyabb a föld, és ha elvetetted és meglocsoltad a magokat, egy darabka folpackkal takard le míg meg nem jelennek a sziklevelek. Nagyon világos helyre tedd de ne tűző napra, és ha kibújtak a növények távolítsd el a fóliát. A további nevelésüknél használhatsz tápoldatként komposztteát, csalánázalékot, esetleg bolti tápoldatot, de a növény levelére ne menjen ha fogyasztani is akarod.
Korainak tartom még. Csírának zsázsát szoktam fogyasztani, persze itt fontos hogy ne a vetőmagnak árultat csíráztassa az ember mert az még akár csávázott mag is lehet. :) Márciusban már talán lesznek olyan világosak a nappalok, hogy lehessen ládába vetni.
Nekem még nagyon megtetszett tavaly a japán mustár is (a Mizuna), ha hozzá tudsz jutni érdemes kipróbálni. Kicsit "vadabb" íze van a rukkolánál, változatosságnak jó. Elég csak egy 1méter hosszú sort vetni belőle, mert jó szapora.
Szia, a magam tapasztalatait tudom leírni. Május elején szoktam vetőtálcába, virágföldbe vetni és fólia alatt, lehetőség szerint a földet mindig nedvesen tartva "kikeleszteni". Ha már átültethetőek, nagyobb cserepekbe, egybe több tövet is téve átültetem. Az vettem észre, hogy félárnyékos helyet kedveli, száraz nyári napokon érdemes kicsit a leveleit is vízzel priccolni, mert a párás levegőt szereti. Nem fagytűrő, télen be kell hozni.
Jövőre tervezem, hogy a kertben kialakítok egy kis fűszernövényes részt. Szerintetek mit lenne érdemes elsőként kipróbálnom, ami télálló lenne, kissé igénytelen, vagy egy nyári de alapjában egyszerűen gondozható fajtákra gondolok itt, melyek a mindennapokban, vagy a konyhában jól felhasználhatóak lennének. Kérlek adjatok ötleteket. Mit gondoltok a levenduláról, a teleket hogy bírja, és hogyan szaporítható?
Elnézésedet kérem, elkerülte a figyelmemet, hogy jelentkeztél a babér fámra, már nem emlékszem, de biztos azért nem jöttem vissza, mert nagyon hamar akadt jelentkező, aki elvitte.
Most csak azért tévedtem ide, mert van néhány fűszernövényem ládába, és érdeklődéssel olvasom, ki miként gondozza, mikor takarítja be
Sziasztok! Télálló rozmaringot szeretnék már régóta a sziklakertünkbe (elég jól védett) és ezért a pécsi botanikus kertben gyűjtöttem most magokat. Mikor és hogyan ültessem el őket? Köszi!
Sziasztok! Rocoto paprikaval van valakinek tapasztalata? A problémám az, hogy nem virágzik, nő, elágazik, de virág nincs, miért, vagy mikor hozza ő a virágot?
Mi a snidlinget, kerti földbe szoktuk ültentni , lehetőleg ki a kerti szabad földbe.
Ha, nincs kert akkor egy balkonláda is megoldás lenne, vakondtúrásos földdel, ha van terasz, akkor a szabadlevegő csodákra képes, ott tartani a fagyokig, hogy érje fagy, utána mehet be a lakásba...
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni snidling ügyben. Már kétszer vásároltam cserepes snidlinget, mind a két alkalommal át is ültettem, sima virágföldbe, és naponta öntözgettem, általában fűszernövényeknek való tápoldatos vízzel. Eleinte a konyhaablakban volt az első, de miután észrevettem, hogy kezd elszáradni áttettem olyan helyre, ahol nem tűzi a nap. A másodikat már alapból ide tettem, ugyanúgy locsoltam. Mindkettőt hazahozatal után "megnyírtam", mert elég nagyok voltak, kb. 10 centis részt hagytam meg, hogy ne hajoljanak meg. Mindezek mellett a második növény is kb. egy hét alatt szinte teljesen elszáradt. Kérlek segítsetek, hogy mit rontottam el! Köszönöm!
Mi mindig a közepét vágjuk, de azt folyamatosan. A fagy beállta előtt vágjuk tarra. Sajnos néha megfeledtkezünk a nyírásról, és felmagzik. Utána már nem az igazi...
Kedves füszernövény-barátok, arról szeretnék érdeklödni, hogy ti hogyan "takarítjátok be" a füszernövényeket, úgy általában? Pl. Oregano, levendula, Basilicum, menta, citromfü? Most, amikor szép, tarra vágjátok és megszárítjátok, vagy ilyenkor csak igény szerint egy-egy ágat-levelet vágtok róla és csak a szezon végén takarítjátok be az egész növényt?
Szia !! Ha boltban veszel gyömbér gumót/ amin pici rügykezdemény is van/ elültetve szépen kihajt. Tavaly nem nőtt valami nagyra, de az éven már jó 2 arasznyi /az egyiket megette a csiga / még nem használtam belőle, egyenlőre csak dísznek növöget.
Elajándékozom a fenti képen látható /remélem sikerült/ babérlevél fámat, sok éve nevelem. A budai Vár környékén lakunk, az elszállításban nem tudok segíteni.
Igaz ez nem fűszer, "csak" balkonparadicsom, de szetintetek miert van az, hogy a levelei halvanyzold szinuve kezdenek valni? Ontozve van, tragyazva is. (Remelem a kepfeltoltes is sikerult)