Keresés

Részletes keresés

szenyor Lopez Creative Commons License 2003.08.19 0 0 1553
Ezexerint engem tájékoztattak félre. Vagy több fajta van.
Előzmény: szicsu (1552)
szicsu Creative Commons License 2003.08.19 0 0 1552
Hali!

Csőrad...

http://www.cyberius.hu/profix/termek.htm

Elektromos fűtőpatron beszerelésével fűtési időszakon kívűli időben alternativ üzemben is működhetnek villamos energiával. A radiátor ilyenkor is teljesen feltöltött és légtelenített, a visszatérő ágon keresztül biztosítani kell a benne levő víz szabad hőtágulását.

http://www.atx.hu/dunaferr/

(ezt nem tudtam idemásolni)

Előzmény: szenyor Lopez (1551)
szenyor Lopez Creative Commons License 2003.08.19 0 0 1551
Én úgy hallottam, hogy patron esetén száraz a radiátor, tehát a hőátadó közeg a levegő. Kérdezz meg egy fűtésszerelőt :)
Előzmény: szicsu (1550)
szicsu Creative Commons License 2003.08.19 0 0 1550
Hali Lopez!
Törölközőszárító...
Az a gyanum, hogy nincs igazad, de legalább bizonytalanná tettél :-)))). Majd szóljanak a hozzáértők és tegyenek igazságot!
Viszont emlékszem olyasmire, hogy patronosan (villannyal) fűtve a radiátort, hagyjak helyet a hőtágulásnak: tehát sose zárjam el egyszerre a be-ki menőt, akkor se, ha lehetséges lenne. Apropo: melyiket kell? VAGY SZABAD elzárni, ha patronnal fűtök???
Üdv
szicsu
Előzmény: szenyor Lopez (1548)
Satriani Creative Commons License 2003.08.19 0 0 1549
Persze rosszul irtam: nem excentrikus hanem koncentrikus :)
Hat a landzsaszelepnek ez lenne a lenyege en sem ertek hozza csak a futesszerelom meselte, hogy nez ki. De valojaban en lent kulon alltam ki a visszatero es eloremenonek. Ez a 'kutyus' megoldas szerintem inkabb dizajnosabb mint gazdasagosabb (mivel egy helyen allsz ki a covekkel a falbol) de a te esetedben mar lehet hogy celszeru is ha kell a tobbi lyuk a patronnak.

Szenyor Lopez hozzaszolasat nagyon osztom en is. En is csak vagy vizes vagy elektromos torulkozo szaritorol hallottam meg eddig; de ez nem jelent semmit !

Előzmény: szicsu (1547)
szenyor Lopez Creative Commons License 2003.08.19 0 0 1548
Abszolút nem értek hozzá, de a törölközőszárítós radiátorok esetében nem víz vagy patron a fűtés módja? Nekem legalábbis úgy mesélték, hogy a patron arra való, hogy ahol nincs központi fűtés, ott is élvezhető legyen a törölközőszárítás nagyszerű lehetősége.
Előzmény: szicsu (1547)
szicsu Creative Commons License 2003.08.19 0 0 1547
Hali Satriani!
Törölközőszárítós radiátor...
Tényleg így nézett ki a kütyü! Bár inkább koncentrikus volt, mint excentrikus:-)))Az a belső rézcső, ami kiállt belőle, az kb. 15 cm hosszú volt. Tényleg képes ez a cső FELLŐNI a bejövő meleg vizet, hogy aztán a lehült visszatérő víz a külső csőben jöjjön ki a radiátorból???? Nekem ez egy CSODA!
Patron: Hűvös, nyirkos nyári estére gondoltam. Nem indítanám be a kazánt, hogy fűtse az egész házat, de esti zuhanyozáskor a villanyos patronnal langyítanék egyet a fürdőben, aztán a törölköző se maradna olyan nedves. Persze, tudom, hogy drága és gazdaságtalan. DE NEM KÖTELEZŐ!

Üdv
szicsu

Előzmény: Satriani (1546)
Satriani Creative Commons License 2003.08.19 0 0 1546
Az a kutyu amihez a ket futescso jon alulra szerintem egy landzsa szelep lehet aminek nagyjabol ugyanaz a funkcionalitasa mint radiatoroknal az 50%-os szelep. Na jo nem teljesen ugyanaz de ahogy en halottam ugy nez ki a landzsa szelep hogy van ket excentrikus cso, a belsonek hosszabb a szara azon lovi be az eloremenot egeszen fel es a kulsonek meg egesz rovid a szara azonjon vissza a visszatero a radiator aljarol.

Csak azt nem ertem miert akarod megspekelni meg egy elektromos patronnal is ???

Előzmény: szicsu (1545)
szicsu Creative Commons License 2003.08.19 0 0 1545
Hali Mindenki!
No itt még nem kérdeztem, de most elkelne a segítség!
Törölközőszárítós radiátor a fürdőszobába. Egyszer régen volt már erről szó, de most más oldalról van gondom.
A fűtésszerelő szerint 4 lyuk legyen a radiátoron. Ő abból kettőt alul beköt (előre-visszamenő), fent az egyikbe tehetek elektromos patront, a másikon légteleníthetek.
A kereskedő meg a villanyszerelőm esküszik, hogy alul kell lennie a villanyos patronnak, mert ha fent légbuborékot kap, akkor megég (ezt szinte el is hiszem!).
Erre azt mondja a fűtő, hogy akkor ő felülre teszi az egyik csövet (most nem emlékszem, hogy az előre vagy a visszát mondta felülre). Persze betonba és falba rejtett csövek vannak (lesznek), tehát most fel akar vésni 180 magasra.
Erre kereskedő azt mondja, hogy alul az egyik sarkán is meg lehet táplálni a radiátort, és letesz elém az asztalra valami kütyüt. Ezt kéne becsavarni az egyik alsó pontra, ehhez két fűtéscső csatlakozhat, a másik alsó pontra jöhet a patron, felül elég egyetlen pont kilevegőzni.
Súgjatok (kösz) !

Üdv
szicsu

gilice Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1543
Halihoo!

Köszi a radiátoros válaszokat, ami sejtésem volt az beigazolódott.:) Jászboldogháza-i Radal radiátor. Aluménium. Szal drágábbat kell vennem, mint a lemez radiátor:(

wotan Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1542
keress rá a google-n, van egy csomó találat. Megjegyzés: a nyomást lehet fokozni, de a _mennyiséget_ nem fogod tudni megnövelni, csak tartállyal. Közüzemi hálózatot meg nem lehet (szabad) megszívni, szerintem.

w.

Előzmény: kockasfulunyul (1540)
Szellőke Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1541
Nálunk is melegvízes kollektor rendszer lesz, 5 főre méretezve, 400 l Reflex tároló (br 215e) és 4 db kollektor (8 nm). A kollektor felület határozza meg az optimális tároló méretet, nálunk az eggyel kisebb összeállítás (6 nm-300l)is szóba jött, ott úgy tűnt a megtérülési mutató éves szinten 70%-ről rendesen lefelé mozdult. Számolgattunk és azt láttuk, hogy bár a kisebb rendszer olcsóbb, de hosszú távon jobban megéri valamivel többet beruházni. Ha megkapjuk az állami pénzt (még nincs róla hírünk ápr. óta :((), de állítólag mindenki magkapja, aki kéri, a vége mindennel együtt 600k körül lesz. Fél év múlva megmondom:))))
Kit részletek érdekelnek, keressen nyugodtan.
Előzmény: FRODO (1535)
kockasfulunyul Creative Commons License 2003.08.13 0 0 1540
Sziasztok,

én szt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet egy lakásban a víznyomást fokozni? Valamilyen szivattyújellegű dolgot kell beszerelni a rendszerbe? És még egy valami: ez minden egyes csaphoz külön kell, vagy csak egy központi a víz beérkezléséhez? Köszönöm előre is!

dez1 Creative Commons License 2003.08.13 0 0 1539
Köszi szépen.
Előzmény: FRODO (1533)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.12 0 0 1538
Mondta mar neked valaki hogy ez egy RADAL radiator amit jaszboldogházán csinaltak ?
Előzmény: gilice (1511)
big_mafa Creative Commons License 2003.08.12 0 0 1537
No, elkestem, ugy latom..:-)
Előzmény: gilice (1524)
big_mafa Creative Commons License 2003.08.12 0 0 1536
Ez Radal, es alu
Előzmény: gilice (1511)
FRODO Creative Commons License 2003.08.12 0 0 1535
Tudtommal igen. Egyébként a foek-ről lestem az adatot.
Múltkor olvastam, hogy mogyisz-ék építtettek ki ilyen napkollektoros rendszert, náluk is 300 literes tárolóra emlékszem. Keress rá a hozzászólásaira!
Előzmény: wotan (1534)
wotan Creative Commons License 2003.08.12 0 0 1534
4 fős családnak általában kb. 300 literes tároló szükséges

uh, 300 liter kicsit soknak tűnik nem? Vagy napkollektornál máshogy méreteznek?

w.

Előzmény: FRODO (1533)
FRODO Creative Commons License 2003.08.12 0 0 1533
Először is: nem szabad összekeverni a napelemet a napkollektorral. A napelem elektromos áram előállítására szolgál, a napkollektor pedig fűtésrásegítésre és melegvíz előállítására. Gondolom, ez utóbbira gondoltál.
Ha napkollektorban gondolkodsz, akkor mindenképpen olyan kazán kéne, amihez külön lehet melegvíztárolót csatlakoztatni. Tehát a kombi kazán nem jó, mindenképpen kazán+indirekt fűtésű tároló kéne. A tárolónak bivalensnek kéne lennie, ami azt jelenti, hogy két hőcserélő fogadására képes: az egyik hőcserélő a kazánból jön, a másik a napkollektorokból. 4 fős családnak általában kb. 300 literes tároló szükséges és 4-6 nm kollektorfelület.
Kazán szempontjából mindegy, hogy kéményes, vagy nem, zárt vagy nyílt égésterű, csak az a lényeg, hogy ne átfolyós legyen.
Ha most még nem építed ki a hálózatot, akkor szerintem ne dobd ki azt a bojlert. Ha használható állapotban van, akkor a kiépítésig használhatod a melegvíz előállítására.

Ajánlom figyelmedbe a következő oldalt: http://www.foek.hu/korkep/index.htm

Itt elég sokminden van a napenergia hasznosításáról, a hálózat kiépítéséről, termékekről.

Előzmény: dez1 (1532)
dez1 Creative Commons License 2003.08.12 0 0 1532
Ajánljatok nekem kazánt!

90 m2-es családi házhoz - 4 fős család.

A későbbiekben tervezek napelemet.

A melegvizet hogyan érdemes előállítani? A házzal együtt vettem egy régi bojlert - gondolom azt ki kell dobni.

A pincében lenne a gépészet.

A szüleimnek FÉG turbó van ami nem kondenzációs.

JRita Creative Commons License 2003.08.12 0 0 1531
Kedves Mindenki!
Ismeri valaki a Baxi Nuvola 23 kw-os beepitett tarolos cirkot? Ha igen, van valamilyen velemeny rola?
Udv Rita
idoka Creative Commons License 2003.08.11 0 0 1530
Hali!
Mindenre kiváncsi vagyok! Most ott állunk, hogy egy csomó elosztóm. (melegvíz elmenő, melegvíz visszatérő - cirkulációs melegvíz, radiátoros elmenő, visszatérő, padlófűtés elmenő, visszatérő) Na már most ezeket kellene összekötni, hogy jól működő rendszer legyen! :))
A vezérlő 2107 SOM (???). Hová kell tágulási, hová kell keringető szivattyű, stb.? Egy "folyamatábra" szerűséget szeretnék. Ide befolyik a hidegvíz, onnan kifolyik a meleg, ide a visszatérő padlót kell kötni, stb.
Ha már nálad működik egy szép fotot is szívesen vennék! Köszi!
Előzmény: Törölt nick (1527)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.10 0 0 1529
Írtam erre a címre!
Előzmény: dalia (1528)
dalia Creative Commons License 2003.08.09 0 0 1528
köszi, nagyon várom!

d.

Előzmény: Törölt nick (1523)
gilice Creative Commons License 2003.08.08 0 0 1526
Jó van na!
Madár az madár!:)
Most beszéltem a Távhőnél az egyik kolléganőm ismerősével (merthogy nálunk nem távos, ezért nem hívtam őket direktbe), ő mondta, hogy ne foglalkozzak a hőteljesítménnyel, számoljam meg a tagokat és menjek be egy üzletbe. Adott egy címet a III. kerben és ott megszakértik, hogy mit tegyek fel helyette. Mindenesetre, szelepeket már ajánlott egyik ismerősöm, állítólag a Herz hőfokszabályzós az király. Csak nem szabad a függönynek rálógnia.
Előzmény: Frank Owl (1525)
Frank Owl Creative Commons License 2003.08.08 0 0 1525
Gólya! :)

Keresgélek én is tovább, de legalább az alapinfó megvan (gyártó neve).

(Egyébként az Owl = Bagoly)

Előzmény: gilice (1524)
gilice Creative Commons License 2003.08.08 0 0 1524
Holló!

Annyit sikerült kinyomozni, hogy anno az ilyen radiátorokból 2 tipus volt, az Alutherm és a Radal. A Radalokat továbbfejlesztve gyártják még. Ezek aluminium csőradiátorok, acéllemezes borítással. Acélcsöves bekötéssel csinálták és elvileg kadmiumozott toldattal, szelepekkel csatlakoztatták a csövekhez. Ha ezeket acélra cserélik, akkor az a gond, hogy amelyik radiátor tipusból több van az "megeszi" a másikat, ill aluminium sár-nak nevezett lerakódások keletkeznek, melyek eltömíthetik a renccert. Valami gond lehet abból is, ha nem szakszerűen rézcsővel kötik be az alu radiátorokat, de nem tom, hogy ott mi lehet a probléma. Sajna a vizes amber aki nálam járt annak gőze nem volt ezekről (végül is ő az állítólagos mester:)), az egyik építős vállalkoző ismerősöm mesélt ezekről. Meg olvastam az itteni lapon:

http://www.ezermester2000.hu/2000-7-8/futotest.html

Előzmény: Frank Owl (1522)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.08 0 0 1523
Ha beértem melóhelyre átdobok 2 vízes szaki számát, próbálj velük időpontot egyeztetni.
A csapok 1-2eFt-os tételek, a munkadíj már magasabb lesz gondolom, kiszállásidíj, miegymás, de ezt is meg tudják mondani.
Ha 2 körös a fűtésrendszeretek (2 cső van ahhoz csatlakozik a radiátor 1-1 be és kimenő csöve) akkor könnyebb az egész kivitelezése.
Mindenképpen le kell majd engedni a rendszert - vagy azon részét amin vagytok, ha az külön leválasztható - ezt vagy maga a szerelő meg tudja csinálni, vagy a vízművektől jön ki egy ember egyeztetett időpontra és ő leengedi, ennek költsége 8-15eFt rendszer méretétől, leválaszthatóságtól függően, nekem legalább is ilyesmi összeget mondtak, de ezt se vedd szentírásnak, érdemes minden költséget előre tisztázni.
Előzmény: dalia (1519)
Frank Owl Creative Commons License 2003.08.08 0 0 1522
jav: A cső szerintem NEM alu.

Hű de reggel van még.....

Vegyél egy kb. ugyanolyan nagyságú radiátort az biztos jó lesz. :)

Előzmény: Frank Owl (1520)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!