Elektromos fűtőpatron beszerelésével fűtési időszakon kívűli időben alternativ üzemben is működhetnek villamos energiával. A radiátor ilyenkor is teljesen feltöltött és légtelenített, a visszatérő ágon keresztül biztosítani kell a benne levő víz szabad hőtágulását.
Hali Lopez!
Törölközőszárító...
Az a gyanum, hogy nincs igazad, de legalább bizonytalanná tettél :-)))). Majd szóljanak a hozzáértők és tegyenek igazságot!
Viszont emlékszem olyasmire, hogy patronosan (villannyal) fűtve a radiátort, hagyjak helyet a hőtágulásnak: tehát sose zárjam el egyszerre a be-ki menőt, akkor se, ha lehetséges lenne. Apropo: melyiket kell? VAGY SZABAD elzárni, ha patronnal fűtök???
Üdv
szicsu
Persze rosszul irtam: nem excentrikus hanem koncentrikus :)
Hat a landzsaszelepnek ez lenne a lenyege en sem ertek hozza csak a futesszerelom meselte, hogy nez ki. De valojaban en lent kulon alltam ki a visszatero es eloremenonek. Ez a 'kutyus' megoldas szerintem inkabb dizajnosabb mint gazdasagosabb (mivel egy helyen allsz ki a covekkel a falbol) de a te esetedben mar lehet hogy celszeru is ha kell a tobbi lyuk a patronnak.
Szenyor Lopez hozzaszolasat nagyon osztom en is. En is csak vagy vizes vagy elektromos torulkozo szaritorol hallottam meg eddig; de ez nem jelent semmit !
Abszolút nem értek hozzá, de a törölközőszárítós radiátorok esetében nem víz vagy patron a fűtés módja? Nekem legalábbis úgy mesélték, hogy a patron arra való, hogy ahol nincs központi fűtés, ott is élvezhető legyen a törölközőszárítás nagyszerű lehetősége.
Hali Satriani!
Törölközőszárítós radiátor...
Tényleg így nézett ki a kütyü! Bár inkább koncentrikus volt, mint excentrikus:-)))Az a belső rézcső, ami kiállt belőle, az kb. 15 cm hosszú volt. Tényleg képes ez a cső FELLŐNI a bejövő meleg vizet, hogy aztán a lehült visszatérő víz a külső csőben jöjjön ki a radiátorból???? Nekem ez egy CSODA!
Patron: Hűvös, nyirkos nyári estére gondoltam. Nem indítanám be a kazánt, hogy fűtse az egész házat, de esti zuhanyozáskor a villanyos patronnal langyítanék egyet a fürdőben, aztán a törölköző se maradna olyan nedves. Persze, tudom, hogy drága és gazdaságtalan. DE NEM KÖTELEZŐ!
Az a kutyu amihez a ket futescso jon alulra szerintem egy landzsa szelep lehet aminek nagyjabol ugyanaz a funkcionalitasa mint radiatoroknal az 50%-os szelep. Na jo nem teljesen ugyanaz de ahogy en halottam ugy nez ki a landzsa szelep hogy van ket excentrikus cso, a belsonek hosszabb a szara azon lovi be az eloremenot egeszen fel es a kulsonek meg egesz rovid a szara azonjon vissza a visszatero a radiator aljarol.
Csak azt nem ertem miert akarod megspekelni meg egy elektromos patronnal is ???
Hali Mindenki!
No itt még nem kérdeztem, de most elkelne a segítség!
Törölközőszárítós radiátor a fürdőszobába. Egyszer régen volt már erről szó, de most más oldalról van gondom.
A fűtésszerelő szerint 4 lyuk legyen a radiátoron. Ő abból kettőt alul beköt (előre-visszamenő), fent az egyikbe tehetek elektromos patront, a másikon légteleníthetek.
A kereskedő meg a villanyszerelőm esküszik, hogy alul kell lennie a villanyos patronnak, mert ha fent légbuborékot kap, akkor megég (ezt szinte el is hiszem!).
Erre azt mondja a fűtő, hogy akkor ő felülre teszi az egyik csövet (most nem emlékszem, hogy az előre vagy a visszát mondta felülre). Persze betonba és falba rejtett csövek vannak (lesznek), tehát most fel akar vésni 180 magasra.
Erre kereskedő azt mondja, hogy alul az egyik sarkán is meg lehet táplálni a radiátort, és letesz elém az asztalra valami kütyüt. Ezt kéne becsavarni az egyik alsó pontra, ehhez két fűtéscső csatlakozhat, a másik alsó pontra jöhet a patron, felül elég egyetlen pont kilevegőzni.
Súgjatok (kösz) !
Köszi a radiátoros válaszokat, ami sejtésem volt az beigazolódott.:) Jászboldogháza-i Radal radiátor. Aluménium. Szal drágábbat kell vennem, mint a lemez radiátor:(
keress rá a google-n, van egy csomó találat. Megjegyzés: a nyomást lehet fokozni, de a _mennyiséget_ nem fogod tudni megnövelni, csak tartállyal. Közüzemi hálózatot meg nem lehet (szabad) megszívni, szerintem.
Nálunk is melegvízes kollektor rendszer lesz, 5 főre méretezve, 400 l Reflex tároló (br 215e) és 4 db kollektor (8 nm). A kollektor felület határozza meg az optimális tároló méretet, nálunk az eggyel kisebb összeállítás (6 nm-300l)is szóba jött, ott úgy tűnt a megtérülési mutató éves szinten 70%-ről rendesen lefelé mozdult. Számolgattunk és azt láttuk, hogy bár a kisebb rendszer olcsóbb, de hosszú távon jobban megéri valamivel többet beruházni. Ha megkapjuk az állami pénzt (még nincs róla hírünk ápr. óta :((), de állítólag mindenki magkapja, aki kéri, a vége mindennel együtt 600k körül lesz. Fél év múlva megmondom:))))
Kit részletek érdekelnek, keressen nyugodtan.
én szt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet egy lakásban a víznyomást fokozni? Valamilyen szivattyújellegű dolgot kell beszerelni a rendszerbe? És még egy valami: ez minden egyes csaphoz külön kell, vagy csak egy központi a víz beérkezléséhez? Köszönöm előre is!
Tudtommal igen. Egyébként a foek-ről lestem az adatot.
Múltkor olvastam, hogy mogyisz-ék építtettek ki ilyen napkollektoros rendszert, náluk is 300 literes tárolóra emlékszem. Keress rá a hozzászólásaira!
Először is: nem szabad összekeverni a napelemet a napkollektorral. A napelem elektromos áram előállítására szolgál, a napkollektor pedig fűtésrásegítésre és melegvíz előállítására. Gondolom, ez utóbbira gondoltál.
Ha napkollektorban gondolkodsz, akkor mindenképpen olyan kazán kéne, amihez külön lehet melegvíztárolót csatlakoztatni. Tehát a kombi kazán nem jó, mindenképpen kazán+indirekt fűtésű tároló kéne. A tárolónak bivalensnek kéne lennie, ami azt jelenti, hogy két hőcserélő fogadására képes: az egyik hőcserélő a kazánból jön, a másik a napkollektorokból. 4 fős családnak általában kb. 300 literes tároló szükséges és 4-6 nm kollektorfelület.
Kazán szempontjából mindegy, hogy kéményes, vagy nem, zárt vagy nyílt égésterű, csak az a lényeg, hogy ne átfolyós legyen.
Ha most még nem építed ki a hálózatot, akkor szerintem ne dobd ki azt a bojlert. Ha használható állapotban van, akkor a kiépítésig használhatod a melegvíz előállítására.
Ajánlom figyelmedbe a következő oldalt: http://www.foek.hu/korkep/index.htm
Itt elég sokminden van a napenergia hasznosításáról, a hálózat kiépítéséről, termékekről.
Hali!
Mindenre kiváncsi vagyok! Most ott állunk, hogy egy csomó elosztóm. (melegvíz elmenő, melegvíz visszatérő - cirkulációs melegvíz, radiátoros elmenő, visszatérő, padlófűtés elmenő, visszatérő) Na már most ezeket kellene összekötni, hogy jól működő rendszer legyen! :))
A vezérlő 2107 SOM (???). Hová kell tágulási, hová kell keringető szivattyű, stb.? Egy "folyamatábra" szerűséget szeretnék. Ide befolyik a hidegvíz, onnan kifolyik a meleg, ide a visszatérő padlót kell kötni, stb.
Ha már nálad működik egy szép fotot is szívesen vennék! Köszi!
Jó van na!
Madár az madár!:)
Most beszéltem a Távhőnél az egyik kolléganőm ismerősével (merthogy nálunk nem távos, ezért nem hívtam őket direktbe), ő mondta, hogy ne foglalkozzak a hőteljesítménnyel, számoljam meg a tagokat és menjek be egy üzletbe. Adott egy címet a III. kerben és ott megszakértik, hogy mit tegyek fel helyette. Mindenesetre, szelepeket már ajánlott egyik ismerősöm, állítólag a Herz hőfokszabályzós az király. Csak nem szabad a függönynek rálógnia.
Annyit sikerült kinyomozni, hogy anno az ilyen radiátorokból 2 tipus volt, az Alutherm és a Radal. A Radalokat továbbfejlesztve gyártják még. Ezek aluminium csőradiátorok, acéllemezes borítással. Acélcsöves bekötéssel csinálták és elvileg kadmiumozott toldattal, szelepekkel csatlakoztatták a csövekhez. Ha ezeket acélra cserélik, akkor az a gond, hogy amelyik radiátor tipusból több van az "megeszi" a másikat, ill aluminium sár-nak nevezett lerakódások keletkeznek, melyek eltömíthetik a renccert. Valami gond lehet abból is, ha nem szakszerűen rézcsővel kötik be az alu radiátorokat, de nem tom, hogy ott mi lehet a probléma. Sajna a vizes amber aki nálam járt annak gőze nem volt ezekről (végül is ő az állítólagos mester:)), az egyik építős vállalkoző ismerősöm mesélt ezekről. Meg olvastam az itteni lapon:
Ha beértem melóhelyre átdobok 2 vízes szaki számát, próbálj velük időpontot egyeztetni.
A csapok 1-2eFt-os tételek, a munkadíj már magasabb lesz gondolom, kiszállásidíj, miegymás, de ezt is meg tudják mondani.
Ha 2 körös a fűtésrendszeretek (2 cső van ahhoz csatlakozik a radiátor 1-1 be és kimenő csöve) akkor könnyebb az egész kivitelezése.
Mindenképpen le kell majd engedni a rendszert - vagy azon részét amin vagytok, ha az külön leválasztható - ezt vagy maga a szerelő meg tudja csinálni, vagy a vízművektől jön ki egy ember egyeztetett időpontra és ő leengedi, ennek költsége 8-15eFt rendszer méretétől, leválaszthatóságtól függően, nekem legalább is ilyesmi összeget mondtak, de ezt se vedd szentírásnak, érdemes minden költséget előre tisztázni.