Kedves Bnum, tekintsük a következő példát, és kérlek, írd róla meg a véleményedet.
A sínen megy egy vonat, üvegből van belelátunk. A vonat két vége tükrös, a fényt visszaveri.
A vonat közepén van egy utas, nála egy lámpa, de nincs benne elem.
A sín mellett áll egy bakter, nála van egy elem.
Amikor a középeső utas odaér a bakter mellé, a bakter benyújtja az elemet, és felvillan a lámpa.
Tehát igazak a következők:
A lámpa felvillanásakor a fény pontosan a vonat közepéről indul a vonat eleje és vége felé, mégpedig mind a sín, mind a vonat rendszerében, egy időpillanatban, legyen ez a nulla időpillanat mindkét rendszerben, t=0, t'=0, ahol t a vonat rendszerében múló idő, t' pedig a sín rendszerében múló idő, mindegy is most, hogy milyen viszonyban vannak egymással. Jelölje továbbá x a vonaton az utastól mért távolságot (előre pozitív), x' pedig a sínen a bakterttől mért távolságot (előre pozitív), mindegy is most, hogy milyen viszonyban vannak egymáshoz képest.
Mikor ér a 2 fénysugár a vonat elején és végén levő tükrökhöz?
1. A vonat rendszerében
t=L/(2c) idő múlva, egy időben, ahol L a vonat hossza a vonat rendszerében.
2. A sín rendszerében
legyen a vonat hossza L', mindegy is most, hogy mennyi L-hez képest.
A vonat eleje a t'=0 pillanatban L'/2 helyen, a vége pedig -L'/2 helyen van a bakterhez képest.
Egy valamely későbbi t' pillanatban pedig x'e=L'/2+v*t' helyen van az eleje, a vége pedig x'v=-L'/2+v*t'
Mikor ér az előrefele tartó fény a vonat elejéhez? A t'e pillanatban?
t'e*c=L'/2+v*t'e, t'e=L'/2/(c-v)
Mikor ér a hátrafele tartó fény a vonat végéhez? A t'v pillanatban?
-t'v*c=-L'/2+v*t'v, t'v=L'/2/(c+v)
Látható, hogy t'e=/=t'v
Vagyis az a két esemény, hogy a (mind a sín, mind a bakter rendszerében a vonat közepéről induló) 2 fényjel a megérkezik a tükrökhöz, egyidejű a vonat rendszerében, és nem egyidejű a sín rendszerében.
A példa folytatható azzal, hogy mikor és hol találkozik a két visszavert fény.
A vonat rendszerében pont a kjözépső utasnál, a sín rendszerében valahol a baktertől a vonat menetirányába nézve valahol elől.
A példát legjobb tudásom szerínt írtam le. Van-e benne valami, amit eltévesztettem, vagy érthetetlenül írtam meg?
Beszéljünk róla.
1m