Sziasztok! Még új vagyok:) Szeretném ha véleményt írnátok a rajzomról. Köszönöm:) Ma készítettem...Hobbi szinten rajzolok, utóljára kb. 3 éve rajzoltam.
Ja, és a klepetusos csajok, mind Mucha festményekről készült képeslapok, de erről pont most talál részletes információkat az üvegfestőknél. Sok sikert.
Megnéztem az üvegfestéshez készült rajzokat. Sztem nagyon szépek, főleg azok a virágos nőalakok klepetyusokban. A hugom üvegfestéssel is foglalkozik, remélem nem baj, h megadtam neki a címet, ahol ő is megnézheti. Ő csak hobby szintjén űzi a mesterséget és hangulatlámpákat készít képkeretekből. Nekem is csinált egyet, meg a barátnőjének. Tudsz esetleg tanácsot adni arra vonatkozólag, h milyen festék a legjobb ehez? Persze üvegfesték, de azon belül? Melyik márka a legjobb, ami megfizethető?
Szerintem tök jó, h ennyi mindennel foglalkozol. Hogy elmélyedsz-e valamelyikben mélyebben, az attól függ, akarod-e és fontos-e neked. Sztem nem baj, ha úgy döntesz, nem érdekel mélyebben :)) Nagyon sokat lehet olyan emberektől tanulni, akik mindenbe belekóstoltak. A festményed nagyon szép. Egyetlen icipici hibát látok benne: a füle sztem kicsit hátrébb kéne h legyen, így kicsit olyan, mintha odaerőszakolták volna, hogy még ráférjen a képre. Persze lehet, h te nem az arányosságot tartod fontosnak a festészetben, ahogy sok neves festősem, ezzel sincs gond. Szívesen megnéznék még képeket tőled, mert nagyon kifejező.
Hasonlóképpen vagyok én is, mint te: sok mindenbe belekóstoltam, de valahogy semmiben sem érzem igazán jónak magamat. Talán a kitartás hiányzik, vagy mi... De most elhatároztam, hogy leredukálom a hobbijaimat és csak egy-két dologra koncentrálok. Az egyik ilyen a rajzolás :-)
Olajfestéssel még nem próbálkoztam (azt hiszem, már nem is fogok), úgyhogy a technikai részéhez nem tudok hozzászólni. A portréd viszont tetszik.
Sziasztok! Üdv a csapatnak! Még nem jártam erre, de a cím csalogató. Mindenevő vagyok, nem csak rajzolok és festek, de megpróbálkoztam már intarziával, fafaragással, üvegfestéssel, bőrrel,kerámiával.
Egyiket sem tanultam soha. Ma már bánom, hogy nem kötöttem ki valamelyiknél és abban alaposabban elmélyülni, de így alakult.
A másik gondom, hogy úgy érzem nincs elég fantáziám (vagy bátorságom) inkább, másolok, vagy máshonnan veszem az ötleteket.
Az én szintemen nem biztos, hogy ez baj, de ha megnézem mások dolgait, sokszor irígylem a fentáziájukat.
Na veszek egy nagy levegőt és küldök egy képet az egyik olajfestményemről.....
Kreatív mese- és rajzpályázat kreatív embereknek, korhatár nélkül.
A pályamunkákat a LIKO-Gyermekvilág programjának keretein belül fogjuk felhasználni.
Részleteket a http://www.liko.hu/Forumok.html oldalon található KIÁLLÍTÁS nevű fórumban olvashat.
Jelenlegi pályázatunkkal belépőjegyeket nyerhetnek a márc. 10-11-i BabyExpora.
Köszönjük…
Persze, olykor olvasgatom, meg az Élet és Tudományt, Fizikai szemlét, de aki egykoron járatta a Deltát, annak mindig megmarad a hiányérzete, szerintem. Pl. abban olvastam először az AIDS-ről, akkor még nem is hívták úgy - ha jól emlékszem -, a köztudatba csak évekkel később került be e kórság.
(A könyvre a szakirodalom sokat hivatkozik, a rajzolás területén pedig a legtöbb hivatkozás esik rá a világban. Hogy itt nálunk nem ismert, az nem véletlen. Sok építő felismeréstől van megfosztva társadalmunk. Régen volt egy nagyon jó újság, a Delta. (Nem a tévéműsor nyomtatott verziója.) Megszűnt. A Tudomány is megszűnt. Stb. De, nem akarom a Polidili "szellemiségét" idehozni. Onnan rándulok át ide olykor, egy kis "auratisztításra".)
Lehet. CSak én abban sem vagyok biztos hogy ez a jobbagyféltekésdi alá van-e támasztva vagy csak marketingszöveg. Tesztelték? Mértek valakit CT-vel rajzolás közben?
Igen, egyetértek. A rajztanításnak is számos eljárása van, hiszen sokféle az ember. Edwardéké az egyik. Az ő érdemük az, hogy a fiziológiás hátterét is megtudják adni eljárásuknak, ill. kicsit pontosabban, egy fiziológiás felismerés révén hatékonyabbá tudják tenni a rajzkészség fejlesztését. S, mivel fiziológiásan mondhatni nincs eltérés az emberek között, eljárásrendszerük az univerzalitásban együlálló. De csak ott. Más eljárások is léteznek, de bizonyára szűkebb körben alkalmazhatóak, viszont előrevivőbbek lehetnek.
Hozzátenném, hogy szerintem, ha valaki elég nyitott (általában aki elmegy egy ilyen tanfolyamra az az) és rászán 2 hetet, azt én is meg tudnám így tanítani portrét rajzolni mindenféle jobbagyféltekés humbug nélkül is. Van benne valami, hogy ez a rajzolósdi csak csali a későbbi "személyiségfejlesztéshez".
Sok szeretettel meghívlak benneteketelső önálló kiállításom megnyitójára.Helyszín:Angylaföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház1138 Budapest, Dagály utca 15/ahttp://www.kozossegalkotohaz.hu/Időpont:2007. 02. 09. 18:00-kor
Az körvonalazódik számomra, hogy a jobbagyféltekés eljárás jelenségét, mint hétköznapi csodát - tudományos alapokon nyugvó frappáns eljárást -, a pszichobiznisz reprezentásai beetetésül használják, ezzel próbálják kelepcébe csalni klienseiket, sarlatánságaik közé vegyítve Betty Edward és kutatótársainak felismeréseit, eljárásrendszerét.
(Természetesen van olyan vállalkozás, ahol nem ez történik.)
Ahogy elnézem, jó kis "biznisz" alakult ki e jobb agyféltekés rajzolás körül. Illő lenne a könyv honi kiadását megszervezni- persze ez is üzleti kérdés. De, nem akármilyen szakirodalomról van szó. És, akkor kurzusok nélkül bárki tekézhetne.
Lefelejtettem a lényeget, mármint a számomra lényegest:
Érdekes, hogy a racionális elme, a verbalitást biztosító félrész uralmát próbálják "megtörni" e kurzusok, magam meg pont a verbalitásban látom az egyik előrevivő elemet. Érdekes. Bár, a verbalitás nálam nem cél, hanem eszköz a leképezésnél. Jó lenne részleteket tudni a metodikáról.
Igen, a sallangoktól meg kell tudni szabadítani a lényeget, sajnos egyesek hajlamosak a misztikumba belekapaszkodni, mert a titokzatosság révén próbálják magukat többnek láttatni (a kelleténél).
Gondolom, azért portrékat rajzolnak e kurzusokon, mert embert ábrázolni az egyik legnehezebb, másrészt egy laikus is el tudja dönteni, hogy jó-e a fizimiska ábrázolása (hasonlít-e az eredetire), míg egy naplemente megfestésekor könnyebb mindennemű belemagyarázás, kevésbé alkalmas objektív megítélésre. Találtam a neten a lenti idézetben szereplő szerzővel kapcsolatos néhány lapot, kettőt megadok:
A Mint egy rejtőző mag, várva, hogy szárba szökkenjen, ha táplálják és öntözik, úgy lapulnak meg mindannyiunkban bizonyos rejtett képességek. A kreativitás kibontakoztatása ünnep az életünkben, amire mindannyian képesek vagyunk.
Gyerekkorunkban sokszor nem engedték, hogy maszatoljunk, a remekműveinket megkritizálták, vagy tönkretették az érzéketlen felnőttek, vagy a többi gyerek. Moszkvában végeztek egy érdekes kísérletet. Gyerekek rajzait vizsgálták hat és tizenegy eves korukban. A hatéveskori kreativitás helyét szigorú merevség, visszafogottság vette át a későbbi életkorban készült rajzokon. Vajon miféle korai hatások érik a gyerekeket művészet terén?
A gyerekek még nem félnek állandóan attól, hogy hibáznak, de a felnőttek igen, és átplántálják azt a gyerekekbe. Felnőttként, mi, szülők és tanárok megváltoztathatjuk saját személyes programunkat ezen a téren, és a gyerekeknek a magabiztos hozzáállást és technikákat adhatjuk át. Ezt azok a tanárok és szülők tudják véghezvinni, akiknek nincsenek blokkjaik saját művészetük kibontakoztatásában.
Gyerekként élvezetet találtam a rajzolásban, de az évek során a bennem rejlő tehetség elhalványult. 1993-ban részt vettem egy felnőtteknek meghirdetett rajztanfolyamon, ami Betty Edwards " Rajzolás a jobb agyféltekével" című könyvén alapult. A tanfolyam során a különféle gyakorlatokon keresztül képesek lettünk megváltoztatni a képek érzékelésének és befogadásának módját. Például ahelyett, hogy egy tárgyat nézve, azt lerajzoltuk volna, a körülötte, általa létrehozott üres terekre koncentráltunk, vagy éppen egy kisebb kockákra osztott portrét fejjel lefelé, kockánként rajzoltunk meg. Egész idő alatt koncentráltunk, éberek és tudatosak voltunk, ugyanakkor ellazultak és szabadok. Ezek a kedvező körülmények segítettek, hogy mentálisan átállítsuk agyunkat.
Takács László: „A gyakorlatok nagyon egyszerűek” Egy rajz, amely az első nap reggelén készült... Ugyanaz az ember így rajzolt a harmadik nap délutánján DUNASZERDAHELY – Takács László speditőr nem kevesebbet állít, mint azt, hogy három napig tartó tanfolyamán képes megnyitni a jelentkezők jobb agyféltekéjét, ezzel növeli kreativitásukat, így sokkal jobban rajzolnak, mint előtte. A Csallóköznek be is bizonyította, hogy a módszer működik. Hihetetlen volt a különbség a tanfolyam előtt és után készült rajzokban. A fiatalember először lapunknak nyilatkozott a jobb agyféltekés rajzolásról.
„A jobb agyféltekés rajzolás abban különbözik a szokásos rajzolástól, hogy ennek során nem a rajztechnikát tanulják az érdeklődők, hanem olyan gyakorlatokat végeznek, amelyek segítenek háttérbe szorítani azt az agyféltekét, amely nem a rajzért felelős. A racionalitásért felelős bal agyfélteke helyett tehát előtérbe kerül a kreativitásért és intuícióért felelős jobb agyfélteke. A gyakorlatok nagyon egyszerűek, mindenki által nagyon könnyen elvégezhetőek” – mondta Takács László, miközben teát tett az asztalra, azután egy hatvanhárom éves néniről mesélt, aki biztos volt abban, hogy a harmadik napon úgy megy el a tanfolyamról, ahogy odajött: nem fog tudni rajzolni. Az első napon a gyakorlatok közben gyakran panaszkodott fáradtságra, haza akart menni. A harmadik nap, amikor Goór Mária portréját kezdte rajzolni, magába fordult, elcsendesedett, megszűnt körülötte a világ. Csak a rajzra összpontosított. Azóta folyamatosan rajzol, sőt egy saját technikát is kialakított. „Dr. Betty Edwards amerikai orvosnő dolgozta ki ezt a módszert, Roger W. Sperry Nobel-díjas neurobiológus kutatási eredményeire alapozva. Kreativitást fejlesztő tréningjein olyan nívós cégek vettek már részt, mint a The Walt Disney Company, az IBM vagy a Polaroid. Amerikában nemrég már a hatodik könyvét adták ki. Ezeket még senki sem fordította le magyarra. Jómagam Budapesten tanultam a módszert Szilágyi Bettitől” – keverte el a mézet a teájában László. – Ön az egyetlen az országban, aki ezzel foglalkozik? – kérdeztem. „Két hölgyről olvastam az interneten, akik Pozsonyban tartanak tanfolyamokat. Magyarlakta vidékeken senkiről sem tudok.” Elmondta, hogy a tanfolyam eredetileg nem három-, hanem négynapos, Budapesten is addig tartott. A harmadik napon egy hírességet rajzoltak a résztvevők újságcímlap alapján, a negyedik napon pedig önarcképet. „Azelőtt sehogy sem tudtam rajzolni. Engem is megdöbbentett a végeredmény. És így volt ezzel mindenki, aki eljött a tanfolyamra, melyről bővebb információk a www.rajzolas.szm.sk honlapon olvashatók. Legközelebb március 3-án reggel kilenc órakor indul péntektől vasárnapig tartó jobb agyféltekés rajztanfolyam Nagymegyeren. A résztvevők a saját stílusukban érnek el szemmel látható javulást a rajztechnikájukban“ – tette le a teáscsészét vendéglátónk.
Megpróbálom, bár amióta elektronikus bevallás van ritkán járok arra. :) Ő itt volt: http://www.carol.hu/ tanfolyamok -> művész. Mindkét oldalban gyanús nekem, hogy portrékat mutogatnak. És önarcképeket. Meg engem taszít a new-age bla-bla. Persze ettől még működhet. De ha komolyan akarja valaki venni, akkor szerintem nem lehet és nem is érdemes megkerülni a hagyományos utat. Arra jó lehet, hogy az ember ne féljen rajzolni. Az viszont nekem nagyon nem tetszik benne, hogy a portrék amiket a weboldalon láttam eléggé egysíkúak. Szerintem fontosabb előbb látni és csak utána rajzolni. Ezt basszák el sokszor már az általános iskolában sajnos.
Kifaggathatnád a könyvelődet, vagy ha már megtetted egyből le is írhatnád, hogy miben áll a kurzus lényege. De közvetlenül tőle is szívesen venném, vennénk tapasztalatait.