Keresés

Részletes keresés

Elm Creative Commons License 2003.02.24 0 0 732
Magyaran a 100% hatasfok egy onkenyesen megvalasztott ertekre van vonatkoztatva, es ehhez viszonyitjak a keszulekeket, igy semmi koze a hagyomanyos fizikai fogalomhoz, mint a hasznos/bevitt energia.
Előzmény: Elm (731)
Elm Creative Commons License 2003.02.24 0 0 731
Nyilvan reklamfogas, nem a perpetuum mobilerol van szo. Idezet:

"Mi a kondenzációs készülék?

Ma már több gyártó kínál a hazai gázkészülék piacon ún. kondenzációs készüléket, melyek sajnos még igen drágák. Röviden mégis érdemes megismerkedni velük, mert magas a hatásfok és a gyakorlatilag levegőszennyezés nélküli üzem a jövő készülékeivé teszi őket (1998-as iras - megjegyzes by Elm). A kondenzációs technika előnye viszont csak akkor érvényesül, ha a központi fűtés ilyen készülék jövőbeni beépítésének figyelembevételével készül.
Amíg régebbi konstrukciójú gázkészülékekből távozó égéstermék hőmérséklete 170-200 °C körül van, a korszerű nagyhatásfokú kazánoké 120-130 °C, addig a kondenzációs készülékeket 50-60 °C hőmérsékletű égéstermék hagyja el. Az ilyen alacsony hőmérsékletre lehűtött égéstermék már a nagyobb lehűlés miatt is több hőt ad le a fűtés részére, de ezen kívül ilyen alacsony hőmérsékleten az égéstermékben lévő nagymennyiségű vízgőz (a gázban lévő éghető hidrogén a levegő oxigénjével H2O-vá, vízzé egyesül) is lecsapódik, párolgáshőjét is hasznos teljesítményként a fűtésnek vagy használati melegvíznek adja át.
Ebből adódik az a látszólagos fizikai lehetetlenség, hogy ezeknek a készülékeknek a hatásfoka 100% felett van. 100% lenne a hatásfok, ha az égésterméket 20 °C-ig hűtenénk le, de a benne lévő vízgőzt nem kondenzáltatnánk. A 100% feletti többletet a vízgőz kondenzációja adja. Nyilván akkor, ha a központi fűtésünk 90 °C előremenő vízhőmérséklettel üzemel, ez nem tudja az égésterméket a jelzett alacsony hőmérsékletre hűteni, de a megfelelő kondenzációt sem tudja elérni. Ezért a kondenzációs készülékek csak alacsony hőmérsékletű fűtések vagy padlófűtések esetében igazán hatékonyak. Ezeknél a készülékeknél az égéstermék elvezetésen kívül gondoskodni kell a keletkező kondenzátum csatornába vezetéséről is."

Előzmény: Satriani (730)
Satriani Creative Commons License 2003.02.24 0 0 730
Igen, van benne valami igazsag ;) A Viessmann egy ev utan kijon egy felulvizsgalast vegezni ami 50.000 Ft-ba kerul:) Hat ez egy kicsit rosszul eset nekem is:) A Vaillant-nal nincs ilyen (tudtommal).
Mondjuk az hogy dragabb az alkatresz az OK-es de gondolom jobb minoseg eseten a meghibasodas is ritkabb, pelda: japan kocsik. Meg mondjuk egy kazant 10-15 evben ugyis csak egyszer vesz az ember...
A hatasfokkal kapcsolatban viszont ugyanaz a kerdes bennem is felmerult. Mi az hogy 100% folotti hatasfok ??? Persze ok valahogy maskepp ertelmezik ezeket a hatasfokokat (arra nem tudta a valaszt a gepesz hogy hogyan, valamit mondott hogy a lecsapodott viz, meg stb...) nem ugy ahogy en: nyert teljesitmeny/ befektetett teljesitmeny.
Mindegy a lenyeg, hogy mindegyik gyarto egyforman ertelmezze, akkor mar lehet osszehasonlitast vegezni a kulonbozo termekek kozt :)
Előzmény: Herr X (728)
Satriani Creative Commons License 2003.02.24 0 0 729
Kosz Teletabi !

"A Vissmann egyébként valóban az élvonalt képviseli " - ez megnyugtat ! Azert mert en is pont ebben a cipoben jarok mint te : a gepeszem a Vitodens200-ra probal rabeszelni, es azzal ervel (de akkor igazat is adok neki ha te is ezt mered allitani), hogy azert eri meg nekem mivel en PB gazzal fogok futeni ami dragabb mint a foldgaz es szerinte fele annyi ido alatt terul meg a befektetes. O is olyan 3 evre saccolta a 6 eves foldgazzal szemben :) Az zavart (meg most is kicsit_ hogy a Wiessmann-nak nincs akkora reklamja mint a Vaillant-nak, meg csak most jottek be Mo-ra es nincs is annyi kepviseletuk. Ez persze nem jelent semmit:) csak, hat csak nyugodtabb az ember ha mar k. sok penzt ad ki biztos legyen hogy olyan termeket vasarol amirol masoknak is jo tapasztalata van. Maskulonben ki fogok menni a heten Torokbalintra (Wiessmann telephely) megnezni egy ilyen kazant uzemeles kozben. Nem is gondoltam hogy akkora a telephelyuk, a hetvegen csak megkerestem oket es eleg komoly kis telephelyet lattam az SCB bevasarlokozpont kornyeken..
Arra kerd majd meg legyszi az ugyintezodet, hogy kerdezze meg hogy uj haz epitese eseten is adnak tamogatast a kondenzacios kazanra, vagy csak felujitas eseten !
Ha valaki tud megbizhato ep. gepesz tervezot/kivitelezot meg mindig szivesen fogdnam (akar emailben is ha nem akarja publikussa tenni:)

Előzmény: teletabiii (727)
Herr X Creative Commons License 2003.02.24 0 0 728
Azért egyet ne felejtsünk. Ezeknél a hiper-szuper készülékeknél a jótállás csak úgy érvényes, ha évente karbantartásra kihívod a márkaszervízt. Az viszont nem két forint. És minél drágább, annál több kerül a karbantartás is. Ha meg javítani kell....

Amúgy ezekről a hatásfokokról mindig eszembe jut az öreg Surányi Endre egyik írása, mely a 60-as 70-es években játszódik és külföldön voltak a cimboráival. Mindegyik vett valami szuper kütyüt az autóhoz. A történetben szépen sorra belerakják az autóba a cuccokat.

X típusú gyujtógyertya: +10% teljesítmény -5% fogyasztás
Y típusú légszűrő: +5% teljesítmény -10% fogyasztás.

És így tovább a benzinszűrő, olajadalék, benzinadalék, gyújtótrafó stb. És nézik a műszereket. A kocsi hihetlen gyorsulásra tesz szert. A végsebessége már 200km/h. És a benzinmutató pedig felfele kúszik. Termeli a benzint!!!! (Aztán felébredt a történetben.)

Ő sokkal jobban leírta, de a lényeg azért látszik.

Nekem már a 107%-os hatásfok is "tetszik". Az azt jelenti, hogy 100 egység energia befektetésével 107 egységnyi energiám hasznosul. Azaz valahol a rendszer a "semmiből" termelt 7 egységnyi energiát.

Ez már nem is perpetum mobile (annak "csak" 100% a hatásfoka), ez már erőmű!!!!

Előzmény: teletabiii (727)
teletabiii Creative Commons License 2003.02.24 0 0 727
T. Satriani !

A kondenzációs kazánok beépítésének állami támogatását illetően szerdán tudok többet mondani, mert az épületgépészem ekkor beszél egy ügyintézővel.
A Vissmann egyébként valóban az élvonalt képviseli ( a Buderussal, meg valami svájci céggel együtt, aminek nem ismerem a nevét), kérdés az, megéri-e az árát. Az említett gépész egyébként egy Vissmann Vitodens 200-ra próbál engem rábeszélni, ami 120 literes hőtárolóval, összekövővel, külső hőszabályzóval együtt kb. 1 millát kóstálna. Ez a készülék ezzel a szabályzással áll. 30%-kal kevesebb gázt fogyaszt, mint a nem kondenzációs Vissmann típus, amihez egyéb kiegészítő szivattyú, hőcserélő stb kellne, így az árkülönbség kb. 250000 Ft., ami a jelenlegi gázárak alapján kb. 6 év alatt térülne vissza. Ha még sikerülne ezt az állítólagos támogatást is igénybe venni, akkor már lehet tényleg megéri.
Most már csak azon gondolkodom, hogy nem érdemesebb-e más ismert cégek kondis készülékei között szétnézni, melyek között olcsóbb típus is szerepel.

Előzmény: Satriani (726)
Satriani Creative Commons License 2003.02.24 0 0 726
Sziasztok !

Velemenyeteket szeretnem kerni a Viessmann markaval kapcsolatban ! Tehat az erdekelne ha valakinek van ilyen kazanja, vagy ismerose ilyet hasznal, meg van vele elegedve ? Ugyanakkor erdekelne hova ransorolnatok minoseg, megbizhatosag es minoseg/ar szempontjabol a kovetkezo mezonyben: Vaillant, Junkers, Buderus, FEG, Beretta...(ar szempontjabol nagyjabol tudom hol all:)
Koszi !

Satriani Creative Commons License 2003.02.24 0 0 725
Szia Teletabi !

Ez igaz hogy kondenzacios kazanokra meg lehet csipni tamogatast ? Tudsz ra peldat ?
Mindenesetre van egy telefonszamom 06-1-4564303, valami Energia Gazdalkodasi akarmi...Palyazatokert felelos hatosag (mar beszeltem veluk mas ugyben) ezt azert megkerdezem.
Emlekszem a multkor azt mondtak februar vegen irjak ki a palyazatokat; palyazat igenylese elott nem szabad megkezdeni a munkalatokat es hogy az elbiralas egy evig tart !
A kemennyel kapcsolatban: tehat uj haz eseteben, meg ha turbos cirkot is raksz (nalam is ez az eset all fenn) hiaba nincs szuksefed kemenyre, a lakhatasi engedelyt nem adjak meg kemeny nelkul a hazra. Erositsetek meg ha ti is igy tudjatok. Az a szomoru hogy ezt megkerdeztem az onkormanyzatnal egy par napja, de mar elfelejtettem mit valaszoltak :)

Előzmény: teletabiii (724)
teletabiii Creative Commons License 2003.02.22 0 0 724
T. Tom !

Hasonló problémákkal szembesültem én is nemrég. Nálam is egy Schiedel volt betervezve a gázkazánhoz, de utóbb a turbós kivitel mellett döntöttem, ezzel megspórolom azt a kb. 200000-t, amibe a kémény kerülne, ráadásul a turbós a levegőt is kívülről szedi. (illetve én a helyedben megfontonám a kondenzációs kezán beépítését is, áll. erre 30%-os vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe lehet venni, ennek is turbós a kéménye, kb. 4-50000-be kerül)
A gázkazán és a kandalló nem köthető egy kéménybe, kivéve, ha dupla kéményről van szó.
A kandallóhoz megteszi egy téglából falazott, legfeljebb a padláson körbeszigeteled. CSak a kürtőméretet hagyd bűvebbre, akkor biztosan jól fog szelelni.

Előzmény: TOM (717)
Droopy Creative Commons License 2003.02.21 0 0 723
Ha biztos vagy benne hogy soha tobbet nem lesz elmozditva a butor, akkor ne tervezz ala futest, ha nem vagy benne biztos, akkor tervezhetsz, nagy veszteseg nem lesz, mivel nem igazan fog hot leadni a butor alatt. De akar meg hotukros foliat is tehetsz a butor ala, nalunk a folia kimaradt, pp kellemes meleg van a konyhaszekrenyekben:)
Előzmény: Kek (721)
Abraka Dabra Creative Commons License 2003.02.21 0 0 722
Nálunk nincs a konyhabútor alatt, és nem fátunk. Szerintem ha lenne sem érne sokat, mert a bútor felfogná.
Előzmény: Kek (721)
Kek Creative Commons License 2003.02.21 0 0 721
Egy egyszerű kérdés: ha a konyhában padlófűtés van (lesz), akkor a konyhabútor alatt is szokás fűtés csinálni, vagy az kimarad? Ha kimarad, akkor elégséges-e a beépítetlen terület fűtőteljesítménye (hiszen a konyha kb 50%-as bútorozott).
Elm Creative Commons License 2003.02.21 0 0 720
Nem tudom, hogy mennyire szabalyos dolog, vagy hogy van-e ertelme, de en tobb helyen is lattam mostanaban ilyet. Vagyishogy az eloremeno cso egyenesen a radiatorhoz megy, a visszatero viszont tekereg egy kicsit a padloban. Persze nem annyit, mint egy padlofutescso, de azert a hidegburkolaton biztos dob valamennyit.

Szvsz annyiban tarthato kezben a cso homerseklete, hogy a legegyszerubb cirkon is lehet allitani az eloremeno hofokat. Namost a beuzemelo szerint a hatasfok 60-70C-nal a legjobb, de ha nem zavar, hogy tobbszor kapcsol be es hosszabb idore, akkor biztos lehet 40-50-re is allitani.

De mondom, hogy ez mennyire szakszeru, arrol nincs fogalmam...

Előzmény: lapay (718)
H3x Creative Commons License 2003.02.21 0 0 719
lapay:
Tudtommal a kazánok - legalább is az enyém - úgy műkönek, hogy a vizet addig fűtik, amíg el nem
éri a beállított hőfokot. Majd a lángot kikapcsolják és keringetik tovább a vizet.
Ha lángmodulációs a készülék akkor is így működik, csak amikor kicsit kuhült a víz - de még
nincs meg a megfelelő szobahőmérséklet - akkor visszagyújtanak, csak eleve kisebb lángon.
Amennyire éppen szükség van.

Tehát szerintem nem tartható a visszatérő ág max. 40 fokon.

Előzmény: lapay (718)
lapay Creative Commons License 2003.02.21 0 0 718
Hi!

Mint sokan közületek én is fűtés korszerűsítés előtt állok.
Végigolvastam a hozzászólásokat - érdemes volt!
Felmerült bennem egy kérdés
Mi van akkor, ha cirko fűtés esetén a fűtőtestből visszatérő már lehült vizet a nappali szoba alatt egy kisebb csőkígyón át vezetem vissza.
A nappalit is radiátorral fűteném, de jól kezelhető és nem kényes kőburkolatot szeretnénk. Félek, hogy ez télen hideg, bár alattam is fűtött lakás van...
Tehát a kérdés az, hogy külön fűtőkör nélkül megoldható-e a dolog.
"Kézben tartható" valahogy a visszatérő víz hőfoka (max 40-45C)?
A cél nem a szoba fűtése, hanem a burkolat temperálása.

Mi van Second-dal?

TOM Creative Commons License 2003.02.21 0 0 717
Szisztok, uj vagyok itt a topicban!
Hazepites elott van 1-2 kerdesem, az elso:
Sokan ajanljak az (onhordo), elore gyartott kemenyeket mint peldaul a Schiedel.
Jelenlegi allas szerint ez a kemeny egy kandallohoz lenne csak, a kozponti futes kazanja pedig turbos lenne, amihez allitolag nem kell kemenyt epiteni (csak egy rovid cso vezeti ki az egestermeket a haz falan).
Namarmost erdemes e ilyen kemenyt hasznalni csak a kandallohoz, illetve erdemes e akkor nem turbos kazant venni es azt is bevezetni ebbe a kemenybe, problema, hogy a kemenytol a kazan jo nehany meterre van es nem tudom, hogy lehet elvezetni a fustcsovet (belso falban, falon kivul???) Ja a haz konnyuszerkezetes talan megoldhato a falban is...de nem tudom a fustcso minimalis atmero mertetet.
Bocs, remelem nem tul specialis a kerdes!
Koszonom elore is,
TOM
Infomaker Creative Commons License 2003.02.20 0 0 716
Hát egy ilyen fiatal Daxli...
Előzmény: Indaxli (715)
Indaxli Creative Commons License 2003.02.20 0 0 715
Hi!

...és még nézheted is a plexi falon keresztűl!
Hát ez külön gyönyör! :)))

Elképzelem magam egy ilyen eksön után, ahogy lehjolva bekukucskálok a budi mögé, hogy lássam hogyan mixel az "Isteni Rudi". :D

Nehargudjatok, de erről én még tényleg nem hallottam. Bár lehet, hogy még túl fiatal vagyok.

Indaxli

Előzmény: keptn_kork (713)
Infomaker Creative Commons License 2003.02.20 0 0 714
akkor jobban szoríts, és vékonyabb lesz a k*la
Előzmény: keptn_kork (713)
keptn_kork Creative Commons License 2003.02.19 0 0 713
Hat, nalam peldaul azert kell, gondolom, mert szuk az elvezeto cso keresztmetszete...
Előzmény: Indaxli (712)
Indaxli Creative Commons License 2003.02.19 0 0 712
Hi!

Én lehet, hogy tudatlan vagyok, de minek azt darálni?

Indaxli

Előzmény: keptn_kork (711)
keptn_kork Creative Commons License 2003.02.18 0 0 711
Nem kell kamera, ez az daralo atlatszo plexi falu termek ;)

De tenyleg, nincs itt egy megbizhato viz- es daralougyi szakember?

Előzmény: Infomaker (709)
Satriani Creative Commons License 2003.02.18 0 0 710
Sziasztok,

egy kis piac felmerest szeretnek vegezni:
a futesrendszerunk ezutan lesz kialakitva es PB gaztartallyal lesz megvalositva. A belso (hazon belul) gazvezetek tervezesert, a szolgaltato altal ajanlott kivitelezo 18.000 Ft+ AFA-t ker, a muszaki atadas 15.000 Ft+ AFA es maga a gazvezetek szerelese/lefektetese 3.000 Ft+AFA/meter. Szerintetek sok, keves, realis ?
Azert erdekene, mert ha realis nem igen neznek mas kivetelezo utan, mert muszaki atadasnal jobb szemmel nezik ha olyan kivitelezo keszitette akit ok ajanlottak...(gondolom ez nem csak foldgaznal, hanem PB gaznal is ervenyes szokas:)

Infomaker Creative Commons License 2003.02.18 0 0 709
na jó, hát úgysem lesz benne webkamera :)
Előzmény: keptn_kork (708)
keptn_kork Creative Commons License 2003.02.18 0 0 708
Naja, most hogy mondod ;)
Előzmény: Infomaker (707)
Infomaker Creative Commons License 2003.02.18 0 0 707
úh csak belegondoltam ebéd után, ahogy épp darálja a ....***rt.

:)

Előzmény: keptn_kork (706)
keptn_kork Creative Commons License 2003.02.18 0 0 706
Jo napot mindenkinek!

A futestematol kisse elszakadva, a kovetkezo vizvezetekelesi kerdesem van: megvalosithato beepitett tartalyos fali wc olyan helyen, ahol daralo hasznalata elkerulhetetlen? Azaz daralo es fali wc hazasitasara letezik megoldas? Az egyik vizes boltban azt mondtak lehetseges, a masikban meg azt hogy nem.

Infomaker Creative Commons License 2003.02.18 0 0 705
aha, király, köszi!
Előzmény: kgy2316 (704)
kgy2316 Creative Commons License 2003.02.18 0 0 704
Szerintem a modulációs lángszabályzásra gondolsz, manapság igen gyakran már nem a korábbi ki-be kapcsolós, hanem folyamatos lángszabályozásos (modulációs) a kazánok égésszabályozása. Ennek elönye, hogy megfelelö szobai szabályozóval a készülék igazodni tud a tényleges höigényhez, azaz csak annyi gázmennyiséget éget el, amennyi feltétlenül szükséges. Ez ha a radiátorokban levö vizet felmelegitette nem egyszerüen lekapcsolja a lángot, hanem kisebbre veszi, de teljesen nem zárja le.
Előzmény: Infomaker (703)
Infomaker Creative Commons License 2003.02.18 0 0 703
aha, akkor az csinálta azt a hangos csattogó hangot :) (Vaillant thermotop plus)

Még nem a mienk a lakás, csak amikor bent voltam, azt hallottam. De ha analóg a vezérlés, akkor pl 15 foknál kicsire veszi a lángot, vagy le is zárja?

Előzmény: kgy2316 (702)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!