Nem tudjátok lehet valahol kapni olyan csatlakozót ami a 4T generátorára megy? olyan 3 csatlakozós(egyik kicsit rövidebb) derékszögű csatit? enyém most adta meg magát miközben ki akartam szedni belőle a sarukat
Az a baj hogy annó és most is a legtöbb embernél -így nálam is - a garázs volt a szűk keresztmetszet így is örülhetek hogy 12 motort meg 2 autót el tudok tárolni. Szabad ég alá megvenni pedig nincs túl nagy értelme asszem.
Az warbi generátorhoz nyugodtam berakhatsz akár ifa aksit is,attól baja nem lessz.Az aksit a kapacitás max 10%-ával lehet tölteni elméletileg,tehát egy 60Ah-ást azt max 6 A-ral,rövid idöre kibir többet is.Semmi ok nincs rá hogy a warbi generátor kb 40-45a-es terhelhetösége ne lenne böven túlzás a kocsid energiaigényéhez képest.A generátoroknál a névleges teljesitmény akár 50%al túlléphetö rövid ideig,de ez arra van hogy csontra kimeritett akksit az összes fogyasztóval együtt is tudja rendesen tölteni.Sok ujabb generátoron úgy is adják meg a teljesitmény értéket hogy:pl 45/75A
Ha kiszámolod hogy mennyit fogyaszt a kocsid menet közben akkor a generátorod teljesitményének a fele sincs kihasználva.
Gyujtás:2A
Világitás:15A
Fütés:8A
Hütés:10A
Hátsóablak fütés:8A
az összes maradék:10A kb
és még ha ennyi minden megy egyszerre akkor is marad pár amper töltés az akksinak,de ugyse használsz mindent egyszerre:):)
Szia Laci bácsi! Szerintem úgy értette, hogy annál lett belőle Suzuki, aki megválna tőle. Amúgy teljesen egyetértek veled. A munkahelyen nekem van a legrégebbi kocsim, egy '90-es évjáratú 4T. Van, aki lenéz miatta. Ez a személy vett egy Citroen C3-at újonnan, amit az első évben jópárszor kellett trélerrel elvontatni. Hitelre persze, kifizette rá kb. a másfélszeresét a listaárnak. Aztán 3 évesen, mikor már nagyjából minden jó volt rajta, kicsit több mint féláron eladta és lecserélte egy 5 éves Picassora 2x annyi km-rel. És én vagyok a lúzer az amúgy üzembiztos Wartburggal, micsoda üzleti érzék! Szóval vásároljuk fel a konformistáktól Wartburgokat!! :)
Sziasztok! Szükségem lenne egy jobb oldali visszapillantó tükörre. És akkor már egy baloldalira is, hogy P.C. legyek. 1.3-as Wartburghoz, és valami gyári megoldásban gondolkozom, ha lehet. Tud valaki segíteni? Üdv: Miki
Miből gondolod, hogy Suzuki lett belőle? Talán egy szerető gazdi befogadta és hazavitte. :)
Nekem a szívem szorul el, hogy ezeknek a kocsikanak mennyire nincs áruk, magyarul az emberek többségének a szemében szó szerint szart sem ér az egész. Ez persze abból a szempontból jó, hogy mi olcsóbban vehetünk és az alkatrész is szinte ingyen van, de a bőségnek is vége lesz egyszer. Most még van minden bőven, de az idő múlásával egyre nehezebb lesz megoldani az alkatrászutánpótlást. Hogy mikor következik be, nem tudom.
Amikor a 312-esek voltak abban a helyzetben amilyenben most a 353-asok, akkor még senkinek nem jutott eszébe, hogy egyszer ritkaság lesz és sok pénzt ér majd.
Miért?
Mert annyi volt, mint a szemét és talán furcsán hangzik, de akkor azok számítottak roncsnak. Idősebb szaki mesélte, hogy ott álltak a roncstelepen egymás hegyén-hátán, senkinek sem kellett. Na, akkor kellett volna jópárat szó szerint és átvitt értelemben lezsírozni és eltenni egy garázsba.
Szerintem érdemes vplna bérelni egyet pár napra .Nekem volt szerencsém párszáz km-t menni egy OFF pőzsó 307-el ON ,az első 50-60 km-ig nagyon tetszett ,utána egyre kevésbé ,míg napvégére rájöttem ,hogy csak egy giccses trágyadomb.(itt szeretnék elnézést kérni az esetleges 307 tulajoktól), csak arra akartan utalni ,hogy nem biztos ,hogy hosszútávon az a jó ,amit elsőre annak itélünk.
Nekem az egyik Wartbugomban 180000 km van ,és ebből 60000 km-t mosóbenzinnel tett meg ,természetesen a hozzá beállított kisebb előgyujtással.Mivel a mosóbenzin kb harmadába került ,ha tönkremegy ,akkor is megtérül ,de mai fejjel örülök ,hogy a gyári motor ketyeg benne .
Tényleg nem értem, hogy miért vetted meg a kocsit ha ennyire nem passzol az elvárásaidhoz. Az új autóknál most már mindenhol a "villanypedállal" fogsz találkozni. A mechanikus alaktrészek egy részét felváltják az elektronikus dolgok, szenzorok, mikrokapcsolók, stb. Ez öli meg a régi jó autószerelő szakik idegeit akik nem tudták-tudják követni a technológia fejlődését.
Az eddigi ismerőseim csak dícsérték a kocsit, keveset fogyaszt, jól megy, stb. Én kipróbáltam, jól ment, ennyi. De most, hogy szídtad mint a bokrot, más skodásokat is megkérdeztem és részben igazolták amit írtál. Ennek ellenére érdekelnének a kocsi paraméterei és az érték-ár elképzelésed arra a "szarra", úgyhogy igyekszem mihamarabb megdobni egy maillal. :)
Láttam én is érdekes dolgokat. Sima benzinnel is szét lehet égetni a dugattyút rossz gyújtással (lásd kopogásos égés), olajszegény keverék, stb
Egyszer házipálesszel nyírtunk ki egy werhovinát, de addíg egy speedgépet is legyorsult :P. Vízhűtéses jawa mustang (röviden: slaggal lett visszahűtve, mert melegen nem indult be, egy egész nyarat kibírt így)
Hűtőrácsot nagyon próbálgatni nem kell, elég ránézni, mert csak díszítőelem :P
Komolyra fordítva a szót, a hőcserélőket "mert ez a hivatalos neve a hűtők és fűtőknek", viszonylag könnyen ki lehet próbálni. minden látható lukat alaposan bedugaszolva egy nagy vízzel teli lavórba nyomod, és valamelyik nyíláson keresztül levegőt nyomsz bele (esetleg erős tüdővel, de max 2 bar), ha nem gyári luknál bugyborékol, akkor nem jó, de lehetséges, h javítható. Vagy elajándékozod, annak meg nem kell nézni a "fogát" :D
A mosós-finish (állítólag repbenzinnel kevert) nekem az R5-ben szó nélkül muzsikált kb 300 litert nyomtam bele (aztán betiltották a kutakat), és nem is ciripelt, pedig nagyon igényes gép volt, 92-estől már csörgött. Az MZ is imádta ezt. Taxis ismerősök irdatlan mennyiséget nyomtak tiszta mosóból az autóba, és sosem volt bajuk emiatt. Sőt Skoda 1000MB is elég szépen járt vele (na jó, leállítás után még vagy fél órát pöfögött az öngyulladás miatt, de a dupla hengerfejpakolás ezt is megoldotta). Szal nem tapasztaltunk annyi hátrányt, mint amit "mesélnek". A Gázról is terjednek mindenféle rémtörténetek, és valószínüleg a bioethanolra is lesznek aggódó "szakértők". Kérdem én, mivel növelték 100-ra az alapból 70-80-s oktánszámú lepárolt benzint??? (válasz: alkohollal!) 50%-os keverésig nem is kell semmilyen beavatkozás a motorba.
Korábbi érdésre válasz: most kezdenek terjedni az ethanolos kutak, és kb 10 előállítóüzem engedélyezése van folyamatban Mo-n. Ja otthon is elő lehet állítani kukoricából :)
Erről a mosósbenzin mizzériárol volt szó az Automotor 1992 es számában.
Annyit fűznék hozzá, hogy menni megy vele csak csörög mint az állat és előbb utob jöhet a generál fele vagy negyedannyi idő alatt, mint ahogy kellene.
Nem sorolom fel milyen alkatrészek mennek tropára gondolom mindenki sejti.
Gondoljunk csak a mosóbenzin robbanási paramétereire, és arra amire a Wartburg van tervezve. Ha összeveted a hozzávaló benzinnel félelmetes mit művel az égéstérben pár ezer km után :S
Ha nem jön visszafolyón víz, akkor vagy vízpumpa nem szállít eleget, vagy a termosztát hiánya miatt a hűtő felé egyszerűbben cirkuláltat. Ha lehúzod a kiegyenlítőről a visszafolyót, akkor sem jön kicsit belőle víz?
A lelevegődés nálam egy apró tömítetlenség eredménye volt, amikoris az egyik gumicső bilincse "laza" volt, és ez csak az üzemi nyomáson jelentett szivárgást, de mivel a motor, és a víz is forró volt, a kijövő víz azonnal elpárolgott, tehát semmilyen nyomot nem hagyott. Amikor a motor kezdett visszahűlni, akkor viszont a zárt rendszer miatt visszaszívott kis levegőt.
Üdv! A következő problémával találtam magam szembe. Aki tud, kérem segítsen. Álló motornál felemelt kiegyenlítőtartály mellett a fűtőradiátor légtelenítő csavarjá nál buborékmentesen jön a hűtőfolyadék. A kiegyenlítő tartály eredeti pozicíóba való visszahelyezése után járó motornál mégsem jön a visszafolyó csövön hűtőfolyadék a fűtés lelevegősödik. Szivárgás nincs, vizet nem forralja fel, hengerfejtömítés sértetlen. Járó motornál a fűtőradiátor légtelenítő csavarjánál nem jön hűtőfolyadék. A termosztát most nincs benne, de amikor benne volt akkor is ugyanez volt a hibajelenség. "Röviden" ennyi. Válaszokat előre is köszönöm! JóUtat!
Én használtam 55Ah-s akkuval és nem volt gond. Persze ha csak napi 2-3km-t mész esőben este (ablaktörlő, ablakfűtés, világítás bekapcsolva és még egy kis tüc-tüc is szól...) akkor a 30Ah-at se tölti fel. Vagyis az átlagos menetidőnek és az egyéb fogyasztóknak is nagy szerepe van. Na meg hogy mennyire kell köszörülni a beindításhoz!
A cabrióban (2T) nekem 24Ah-s akku van, igaz hogy az egy zárt rendszerű panasonic, ami 1996-os (!!!), de a garancia 10 év volt. Mondjuk nem autóba készült, ezért elég mókásan néz ki (fele akkora, mint a helye), de prímán üzemel. (kop,kop,kop) Állóhelyzetben azért veszélyes a zenehallgatás :-)))
Nem feszültségre, hanem áramerősségre gondoltam. A wartburg generátorát ~45Ah- aksi töltésére tervezték. Na de most egy 30%-al nagyobb aksi kerül bele. Bírni fogja, nem lesz elégtelen a töltés hozzá?
Így is fogalmazhatunk...A fórumosok, mégha általában csak írások alapján ismerem is őket, megérdemlik, hogy ne hazudjak:-). Az autó olyan szempontból jó, hogy költeni egy darabig nem kell rá, nem lett agyonhasználva, állapota kitűnő. Aki Fabiat akar használtan, annak merem ajánlani. Én magát a konstrukciót nem bírom elviselni, egy kicsit műszakilag többet vár az ember még ilyen kategóriában is. Más ettől még szeretheti. Számomra meglepő volt, hogy elolvastam a Totalcar vonatkozó tesztjét. Kitűnő futóműről, "katonás" szervóról, dinamikus motorról ír és a villanypedált üdvözlendő extraként említi. Hát lehet én vagyok a hülye, vagy csak más az ízlésem...A Wartburgomat jelenlegi konfigurációjában komolyabb autónak tartom. Ha tényleg érdekel, e-mailben keress meg (wafer kukacc freemail pontt hu)
Miért ne tudná tölteni?! Minden generátor ugyananynival tölt, mert ha nem ugy lenne, akkor szépen szétpukkannának az izzók, meg minden kutyafüle...
A generátorom meg már gázos volt, mielőtt az uj nagy akksit beraktuk, csak nem volt időm foglalkozni vele, s most meg megadta magát tlejesen (nincs tltés)...
Szal valszeg nem a nagyobb akksi tette, csak már ennél jött ki a végső dolog...
Na ezt most nem értem. Azt gondoltam, hogy az akku megy tönkre, ha nincs eléggé töltve. Egy folyton éhes aksi miért tenné tönkre a generátort? De ha cserélni kell akkor mire érdemes?
Bimbiri! Nekem 60Ah (Banner) van bent, de a generátorom már hamarabb kilehelte lelkét, ez csak a végső döfést adta meg neki:P (télleg, fel is kéne töltenem vmikor az uj akksit:)
Off témához: Golf III 1.6 (55kW/75Le)... A mienk 14 éves, közel 250ezer km-el, és tud azért még egy két dolgot, WR kollégának meséltem is, hogy Székesfehérvár BP között követtem fatert, meg a munkatársát akik az uj Ford Focus (1.6/100Le) céges kocsit hozták, s kiprószálták mit tud a vas... Ott voltam a 14 éves Golffal a nyomukban, pedig nem 130-al mentünk:D Jahh, s van benne hely, a csomagtér 4 felnőtt embernek elég még síeléskor is, pedig akkor ugye nem csak fürdőgatyót visz az ember. A fogyasztása meg nem vészes városban bőven 8 alatt van, országuton meg még azalatt... Alkatrész is van hozzá, mert mostmár bontóban is lehet találni, meg ugye uj az van dögivel... De azért ha lehetne inkább a VR6 Syncro változatát hajtanám;) On
"a 2T nek az oktánszámigénye 76-s, tehát a mosót is jól bírta.
Esetleg a púposnak. A 353-asnak 88 oktán volt (az NDK-ban 88-as is volt a normálbenzin), tehát a mosóval nekem nagyon sz@rul működött. Egyszer tankoltam 1 tanknyit, és soha többet.
Szerintem inkább csak 1. Mert nem hinném, hogy visszahoznák a bontott adagolót valahonnan Törökországból, Palesztínából vagy Irakból ahova 500e km-es korába viszik tovább. ;)
Merci bontós ismerős egyszer, valami rossz napja lehetett, azt monta nekem barátja előtt, elárulunk neki, ( mármint nekem ) egy titkot és közben a polcra mutatott ahol hegyekben álltak a Bosch adagolók: egy Bosch adagoló kiszolgál két diesel Merci motort is.
Mi az a fölöntött égésterű hengerfej? Miben kell, hogy speciális legyen egy motor, ami ethanolt használ üzemanyagul? Tudtommal a tömítéseket oldja fel idő előtt az alkohol, illetve a műanyag szívócsöveknek sem tesz jót. Igaz ez a karbi papírtömítéseire és a hf tömítésre is? Esetleg teflonból lehetne tömítéseket gyártani, a hengerfejhez pedig rézből, és mehet az alkesz szekér.
Hát nekem céges Rönóm van, nem hagyott ott mgé sehol de semmi kötődésem nincs hozzá. A lélek hiányzik a mai autókból, A ból B be lehet velük eljutni de a vezetést már nem lehet élvezni mint régen. (a tucatautóknál legalábbis, mint Fabia, Rönó, Focus,Marea stb stb)
Nem hinném hogy 600ezer előtt bele kéne mászni az adagolóba hacsak nem savazott fűtőolajjal járatják, felújttatni kb 60ezerft bontott meg 20 körül van. fateréban túl a 400ezren kutya baja az adagolónak.
Fogyasztásilag meg a 6 litert 120-130as utazónál is tudja, de a 75 lóerővel nem egy versenyautó. Már kicsit bánom hogy nem az 5hengeres 2.5 dzelt vettem...
"A mai 2T olajokkal, viszont a bioethanol is csak beállítás kérdése, (185 Ft/l)"
Hol, mikor, ki ? Mikor lesz országos tankolóhálózata ? Érdekelne, mert már itt van a fölöntött égésterű hengerfej a pócon néhány éve erre várva. Metanol is jó, ha olyat tudsz !
Erről azért szó sincs :-). Sok közöm nincs a dízelekhez, és csak azt írtam le, amit hallottam róluk.
Mostanság a Európai Bizottság jogszabályban szeretné kötelezővé tenni a mikroszűrőt még a használt dízeles járművekre is.
"Ja ha mindenféle használt, szemét sütőolajjal járatják" Munkába menet megcsapott az illat a belvárosban tegnap. Egy kőművesdízel volt, és cipelte a kétkerekű utánfutón a felszerelését. :-) Megvette egy gyorsbüfé használtétolaj-készletét.
OFF: a Ren. Clio 1,5 Dci jó kis kocsi. Minden földi jó benne van, 1600-ról húz, fogyasztása gazdaságos vezetési stílusban 4,2-4,5, sportosan 5,5. És nagyon jó a féke, úttartása. Van egy eladó(első kézből, 5 éves, 72e km-rel), bocsi a rekámért :-)
Látom bedőltél az amatőr szerelők hülyeségének. Pl a 190-s soros "teherautó" adagolója az egyik legegyszerűbb szerkezet, és kb a teljes felújítása annyiba kerül, mint egy benzines befecskendezőfej. A köradagoló meg annyi van bontásban, hogy szinte utánad dobják a hibátlan darabokat. Nekem az opelben közel 300e km van, és hibátlan. Ja ha mindenféle használt, szemét sütőolajjal járatják, azt nem szereti, de kipróbáltan 50-50 arányban a tiszta olaj, és gázolaj szinte semmi különbséget nem jelent nyáron (kivéve a sűltkrumpliszagot :P ).
Merci soros adagoló még fáradtolajjal is működik.
Ez is olyan dogma, mint az automata váltó, csak oda kell figyelni a pontos karbantartásra. (Az egyik legkényelmesebb dolog, én imádom)
Ja egy érdekes adalék. Mint tudjuk, a 2T nek az oktánszámigénye 76-s, tehát a mosót is jól bírta. A mai 2T olajokkal, viszont a bioethanol is csak beállítás kérdése, (185 Ft/l) és megy, mint a mérgezettegér.
Más: Lehet szidni a fabiat, de érdekes, hogy haverom a E-k, és A8-k után kifejezetten dicsérte :) Nem szabad többet várni tőle, mint amire tervezték!
Csak nem állom meg szó nélkül a Fabia dolgot tehát még egy kis off. Nekem sajnos van. Kalap sz@r mint említettem. Ha kell valakinek, eladó: 1.4MPI 33e km-el. A 178 centimmel képtelenség úgy beállítani az űlést, hogy elférjek. A kormányszervója idióta, tipikusan nőknek való. Én nem tudok se kanyarodni, se parkolni vele, egyszerűen nem tudni merre áll a kerék. A futómű harmatgyenge, ez persze főleg pályán oldalszélben jön ki. A gázpedál annyira érezhetően elektronikus, hogy egy dodzsem is közvetlenebbül reagál. És olyan puha, hogy Debrecen-Budapest alatt begörcsöl a vádlim (ez tényleg megtörtént). Fogyasztása 7 liter...ha egyenletesen max 120-szal mész, terhelés nélkül. Ha picit is dolgozik a motor, akkor 9. Városban fél literrel veri a Wareszt(10.5): 11. És a motor...szerintem te nem tudod, hogy mi az a dinamikus. Ez egy tragédia, hogy mennyire nem megy. Mintha rágógumiba hajtanék. Csak nyúlik, nyúlik mint a rétestészta. A csomagtartóját láttad már? LÉnyegében egy sporttáska fér bele, meg néhány kisebb. Gyerekkel nem túl praktikus. A motortreret láttad már...ugyanaz, mint a Favorit, ha leveszed a műanyagot. Na jó, nem szidom tovább, de tény, hogy gyűlölöm, pedig próbáltam türelmes lenni hozá. Nem az én igényeimre gyártották.
Úristen!!! Mit tettem???? Ezt az őszinteségi rohamot én okoztam egyetlen ártatlan kérdéssel? :)))
De akkor már én is kiöntöm a szívem. ;)
Szeretem a wartburgot, mert hangulata van. Olyan amilyen a mostani autók közül csak a sokmilliósoknak. Én pont a gyermekáldás miatt váltottam 4T-re. De sajnos érzem (viszonylag) közel a vége. Idém még leműszakizik, használom még két évig és szerintem 20 évesen nyugdíjba küldöm. Erre a két évre pedig nem éri meg túl sokat invesztálni bele, csak maradjon üzembiztos. Utánna cserélem valami fiatal, komfortos, és hasonló méretű autóra. Régi vágyam a kombi. Már a 601-ből azt szerettem volna. De még a wartbiból se sikerült. De a következő már az lesz :D. Csak mindíg kerültem a tucatautókat. Nem akarom, hogy a rendszámot kelljen figyelnem a parkolóban, hogy ne tévesszem össze a szomszédéval.
És ha későbbb lesz lehetőségem, időm és kedvem, szerzek egy 4T transot és szétpimpelem. Mert hobbiautóként tökéletes a wartbi, de mind a lim.-ból, mint a touristból túl sok van, sose lesz különleges járgány (na jó, de nincs rá 30-40 évem).
Ha a magam modjan hozzaszolhatok,a topick nosztalgias hangulatahoz!?
Kellemes es kellemetlen emlekek is füznek ehhez a keletnemet csodahoz!
Soha nem fogom elfelejteni azt,hogy tulajdunkeppen ,friss jogsival,egy vajszinü Wartburg kombin sajatitottam el a vezetes rejtelmeit!
Sajnos ez a jarmü összetört(nem alltalam) de követte egy masik vajszinü kombi!
Nem mondom,voltak vele gondok!
Vizpumpa,nem müködö fütes,kopott csuklok a valtonal ami miatt vagy harmas vagy lükverc nem volt,neha hengerfejes volt,de olyan is megesett ,hogy atment dieselbe,s csak az üzemanyag csö megtörese ösztökelte arra ,hogy lealjon!
Meg is alig vartam minden napot,hogy vezethessem!
Utanna volt szerencsem ,egy utolso szerias ketütemühöz,padlovaltoval!
Ennek hatul mar negyütemüs lampai voltak,amit nem tudom ,hogy gyarilag raktak igy össze,vagy csak törve volt ,s ilyet kapott
Hat ez maga volt a menyorszag!
Az 1500 as zsigakat megette egy egy rövidebb gyorsulasnal
Kellemetlen emlek vagy meg sem,almomban is letudnam legteleniteni,pedig mar vagy 10 eve nem lattam ilyet!:-))
Ja es kellemetlen emlek volt meg az is ,mikor egy elszakadt kisipari harlitarcsa miatt ,enyhen sikerült arkot fogni!
Viszont amit a mai autok nem tudnak!!
A minap ,szerelmemmel hazafele tartvan,enyhe nosztalgia lett urra a dragamon!:-))
Akkor kellett rajönnöm ,hogy a mai autok erre,mar szinte alkalmatlanok!!
Vigyazni mibe akadsz ,valto cd ,bisz basz,mi csak utban lehet!
S maga a teny,hogy egy oktII-es nem egy kicsi auto meg is alig van hely a labnal,mert minden le van burkolva,meg box,meg bazi müszerfal!
Hol van mar a Wartburg vekonyka müszerfala,hatalmas egybefüggö labtere,s tetszes szerint manipulalhato ülese!
Akkor döbbentem ra,hogy fiatalsagom ezen resze,mar örökre elveszett!:-))
Remelem senkit nem bantottam meg a hosszura sikerült firkalmanyommal,s csak kellemes emlekeket ebresztettem az itt levö urakban!
Nekem nagyon bejön a Fabia, ki is próbáltam a legalap fapados változatot, 1,2 -es motorral és meglepően jól húzott, nagyon tetszett. Én kényelmesnek találtam, de csak a próbaútról tudok beszélni, nem tudom milyen lenne 400 km megtétele után.
Magam sem hittem volna, de ha ár/érték/megbízhatóság/biztonság a fő szempontok, tényleg a fábiaII 1.2 vagy1.4 a legjob választás. Viszont, ha a kényelmet is hozzá akarod, akkor engedni kell a dogmatikus elutasításokból, és Renault Clio 1.5 dCi (esetleg Thália 2, igazából nem rondább, mint a fabia sedan :P)
Ami meglepő paramáterekkel bír, és igazi családi autó olcsón, az a Dacia új 7személyese, alig 3 mill-ért mindent tud, amit ettől a kategóriától elvárhat az ember.
Szerencsés ember vagy, ha ezek a paraméterek megállnak a MB-nél. Általában, és nagytöbbségben ezek a gépek (190, 124) ritka lepusztult állapotban vannak (szép külsővel), vagy horror áron adják. Az alkatrész viszonylag olcsó hozzájuk, és jól szerelhetőek is. Szériahiba mindegyiken a futóműfelfogatás szétrohadása is. Fogyasztásra a 2.4D 10 alá nem ment, és a gyorsulása.... na az sosem volt :P
A merci kicsit tucatautó, aki álmodott róla, az előbb-utóbb vesz egyet :P. Nekem is volt, soha többet! Az igazi álomautó, még mindíg sokan csak ábrándoznak, pedig már megvehető egy Volvo. Nem költöttem annyit rá 2 év alatt, mint amennyit mentem vele kilóméterben :P Full extra, zabál mint állat, de megy is. Annyit fizetek rá, mint egy megane-ra, vagy astra-ra kellene, a többit meg nem a tüdőmbe nyomom, hanem a tankba (smog mindegyik) :D
És mindezek ellenére imádok Wartburgot vezetni, persze 2T az igazi :) Ja, lehet, mert életem első 2 autója volt? Sosem hagyott ott sehol!
És ha a csigatempóra vágyom iszonyat csattogás mellett, hatalmas csomagtartóval? Hát akkor Kadett Caravan 1.6D :P igazi filléres, igénytelen autó.
Bocsi, csak úgy kikivánkozott belőlem, nem kel komolyan venni :D
Most nekem is Mercim van ,egy 123-as ,szerintem ez az autó ,ami -még ha kompromisszumokkal is- de megadja a Wartburg kényelmi szinvonalát ,és mindenek elött a Wartburghoz hasonlóan jó érzéssel tölt el ,ha beleülhetek. Jelenleg éjt nappallá téve dolgozom ,hogy valahol fedett helyet tudjak venni ,ahol tárolni és rendbetenni tudom a Wartburgjaimat .
Na, akkor itt a tuti megoldás, Mercit kell venni, ezt mondtam az elején is. Alapjáraton fogyaszt 5-6 litert vagy néha hajtod is a gépet? Furcsa, hogy kevesebbet vagy ugyanannyit fogyaszt, mint egy 3 hengeres 1000-es suzuki.
na akkor mint Mercedes tulaj ezt most megcáfolnám. Nekem egy 1989es 190esem van patent állapotban, 2000cm3 es sima szívódízel, 5,5-6 litert fogyaszt, hobbi biztosítás 24ezerft/év, súlyadó ill. telj.adó 6600ft és az alkatrész olcsóbb hozzá mint bármelyik másik nyugati tipushoz, de nem igazán van rá szükség a kopóalkatrészeken kívül.Ez egy nagy tévhit hogy Mercihez drága az alkatrész, az újakhoz tényleg drága de azok 8 milla felett kezdődnek gondolom senki nem azt szándékozik venni. A motor nem egy erőgép de 1 millió kilómétert is elfut generál nélkül, fateromnak ugyanilyenje van túl a 400.000en bontatlan motorral. Úgy ketyeg mint egy óramű. Ha valami nagyobb alkatrész kell akkor meg bontóban hegyekben állnak ill. németországból is 6-7-800 euróért lehet komplett üzemképeseket is hozni.
Üdvözlet!
A többségünk a gyermekáldás miatt kényszerül OFF autó vásárlására. Mert ugye a Wartburg az fontos, de a gyerek mégfontosabb.
A kérdés csupán az, hogy milyen autót vegyünk helyette?
Minimum egy Merci kéne, jó nagy dög, nagy a csomagtartó, kényelmes és biztonságos. Tényleg nagyon szépeket lehet látni, viszonylag nem is túl drágán. De az alkatrész-utánpótlás drága és nem is az alacsony fogyasztásáról híres a márka, az utána fizetendő közterheket már meg sem merem említeni.
Ha alacsonyabb kategóriában gondolkodunk, kihagyjuk a Suzukit, a francia és az olasz kocsikat, szeretnénk jól és dinamikusan gyorsuló autót, akkor a legjobb választás a VW (Golf, Polo), illetve a Skoda (Fabia). Természetesen használt autókban gondolkodom.
Jópár nyílt napon voltam, sok autót ki is próbáltam (civil úton is) és őszintén szólva, nem vennék olyan autót ami a Wartburghoz képest visszaesést jelent. A Skoda egész jó, talán nem rossz választás és az említettek közül a legolcsóbb.
Üdv Laci bácsi
Amikor már gyerek és család van hiába diktál mást a szived nem a saját javadat hanem az övéket nézed és inkább lemondsz dolgokrol hogy nekik jobb legyen.
Mindenesetre nem örülnék, ha eltünne a Wartburgotok, de megtudom érteni a helyzetet.
Nekem diákként nemsok a pénzem, egy kispolszkit tartokfent aztis nagyon imádom, és emellé akarok egy 2T Wartburgot. Csakhát ugye pénz pénz...
Az van a szomszédomnak, dízelben mentem is vele nagyon jól megy és jól is fogyaszt. Persz a motor nem olasz lehet ezért az benne a legjobb. Olasz autót én nem vennék semmi pénzért az tuti mert arra többet kell költeni mint ha fenntartanád a jelenlegi kettőt plusz vennél mégegy wartburgot.
Fiat Marea...én ezt néztem ki családi autónak. Vezettem ilyet, utaztam benne. Baromi kényelmes, erős, és valahogy még fílingje is volt. Úgy éreztem magam benne, mintha egy zseb Ferrarit vezetnék. És közben zabált 7.5 litert. Az Alfák szele is megcsapott, de neeeem pénztemetőt nem. Persze a Wartburg fílinget semmi nem tudja, ez zajok, rezgések és szagok különleges egyvelege, de két autó nekem is sok...
Én is ugyanebben a cipóban járok van céges autóm, melette egy saját dízel 190es Merci meg a 353 Tourist. A Wartburgba máshogy ülök be és mindig élvezem ha megyek vele, pedig a másik kettő sokkal gyorsabb/takarékosabb stb stb.
Pont olyan ez mint a Pannóniáim, egyszerűen az akkori idők elvárásai alapján készült és eszerint is kell bánni vele. Van gyors, modern motorom is de sokkal kevésbé kötődöm hozzá.
Engem a kocsiban rejlő lehetőségek vonzanak. Elég nagy a kaszni, sok minden belefér. A motor sokáig erősíthető, csak a futóművet kell újraépíteni hozzá. Na és persze a fékeket. És kívülről továbbra is "csak" egy wartburg. Hozzá tartozik, hogy igen offenzíven vezetek, már-már agresszíven. De olyan jó látni ahogy a nagyarcú kisautósok megleve húzódnak félre. De amibe kerülne az átépítés annyiért már lehetne egy eleve gyorsabb, megbízhatóbb, fiatalabb, de ugyanígy szerethető autót találni. De az már nem wartburg lenne.
A mostani off autommal gyorsabban, kényelmesebben, stb. tudom elérni a célom... de wartburgos éveket nagyra tartonm, mert azt sokkal nagyobb élmény volt vezetnem.
Én a mai napig kedvelem a wartburog, de sajnos két autót nem tudok fenntartani... pedig szívesen mennék a jó öreg 2T-vel is néha egy-egy kört...
Igazad van. Lehet én is jobban annak tekinteném, ha lenne helyem szerelgetni. És a ráfordított idővel nőne az összeg is amit rá áldoznék ilyen úri huncutságokra. Igen, vigyen el A-ból B-be. De közben érezzem benne jól magam. És ezt nem minden autó tudja megadni, a wartbi igen.
Ezt csak hobbiként lehet csinálni. Tudnád mibe van már nekem ez a vas... Rengetegbe.... A baj az, hogy a kedvem már nincs meg a barkácsoláshoz úgy mint régebben, így meg nagyon nincs értelme. Ezért is fontolgatom egy ideje (egy éve visszatérő dilemmám), hogy eladom. Most is elkészült a szívócső alkatrész, de sajnálom a pénzt és időt ráfordítani. Nincs hozzá türelmem, ezt a 4 napos szünet bizonyította. Inkább füvesítettem, téglaburkolatot csináltam és a gyerekkel játszottam, semmi kedvem nem volt az autó alatt fetrengeni nyakig alvázvédősen. Szóval most megint ott járok, hogy túladok rajta főleg, ha érdekel valakit a fórumosok közül egy 1.6-os Waresz (vigyázó kezekbe olcsón adom). Hamutipronak már említettem is a dolgot. Ha nem kel el, persze egy hónap múlva lehet, hogy megint faragok rajta valamit, de asszem addig nem nyugszom, amíg nem lesz egy "rendes" autóm.
Ezek valszeg azon múlnak, ki mennyire tekinti/tekintheti hobbinak a waresz tartást. Ha csak az a cél, hogy elvigyen a-ból b-be, ott tényleg felesleges minden sallang.
Nem szentségtörés.Tudnád hányszor fordult meg a fejemben, hogy kéne egy "rendes" autó... Sosem hagy nyugodni a dolog (most sem), két autót tartok fenn igazából fölöslegesen. Az egyik a Wart, ami igazából hobbi, komoly utazásokra nem szívesen indulok vele. No nem azért mert nem bírja, hanem én kényelmesedem. 140-nél már komolyan figyelni kell minden rezdülést, a futómű és a fék miatt. A gyereket meg semmi pénzért nem fuvaroznám városon kívül vele. Ugyancsak a fék miatt. A másik egy említésre sem érdemes kalap sz@r autó: csendes, komfortos, viszonylag szép, ám utálom vezetni. Folyton megalázó helyzeteket élek át vele (pedig nem sutyuki), amit még lenyelnék ha nem veszélyeztetnék közben a kis családom épségét is. A Wartburggal sosincs ilyen, egyszerűen a legtöbb átlagautó nincs kellő erőfölényben, vagy csak gyengébbre számít. Szóval két autó, ami együtt sem teljesíti a családi autó követelményeit. Csak ugye szeretem a Wartburgot.
Azért vetődött fel bennem a kérdés, mert én is sok minden átalakításon törtem a fejem. De mindig megbukott valamit, leginkább a pénz oldalon. Mégha meg is lett volna rá a keret, elgondolkoztam megéri egyáltalán? Ilyen pl a váltó kérdése. Szép és jó az 5 seb. váltó, de mennyiben is van mire kész? Visszahozza a befektetett energiát? Úgy érzem nekem sajnos nem. Vagy az Irmscher felni, szép de megér cirka 30e-t? Vagy pl a Pierburg karbi. Azt majdnem cseréltem, de közbejött az LPG, így nem sok értelme lenne. Ezért elmaradt.
Én is szeretem a warbit, csak olyan dolgokat cseréltem vw-re, amik viszonylag egyszerűen cserélhetők, és megbízhatóbb(n)ak (tűnnek), mint az eredeti.
Az önindítót pl azért, mert már nagyon csúnya hangokat adott ki. A felújítás legalább egy 10-es lett volna, a bontott vw meg 8ezer. Igaz, hogy az eredeti váltóba nem lett volna jó :-(((
Egyébként sztem mindenki egy kicsit átformálja az autóját, valaki lada boxot tesz bele, valaki vw alkatrészt. De ez nem warbi függő, hiszen Atomi is váltót cserélt az OFF autójában, nem kis munkával.
- leveszed a karbit szívósorral. Ekkor felülről kiszedhető az önindító
- aknáról vagy megemelve az elejét (én így csináltam) alulról-hátulról elég jól hozzáférhető.
3csavar a rögzítés (eredetileg inbusz!), 1 a kábelé és két saru. Az egyik rögzítő csavart felülről kell kiszedni, és ott van még az akku negatív kábel is.
Igen, az a zöld 4T amit WarbiRunner említett, bár már nincs olyan fényes állapotban. Meglátszik rajta, hogy nincs időm és helyem karban tartani.
Megnéztem az önindítót. Az enyhe kifejezés, hogy nőgyógyász végzettség kell hozzá. Legyél egyenesen polip!!! Na de megszikráztattam. Nem igazán láttam, hogy mit, de szerintem azt amit kellett. Fel nem pörgött semmi. :(
Viszont az egyik tanítványom kiszúrta, hogy fejjel előre vagyok a motortérben. És mint kiderült rendbe tudná hozni az önindítómat, ha kiveszem (papa autóvillamosságis).
A köv kérdés, hogy kezdjek hozzá, hogy ne amortizáljam le teljesen a ruhám? Vagy adjam fel és álljak aknára?
Ja..nekem is azok a megbízható pontjai az autónak, amik át lettek már alakítva. Azóta jó a féltengely, az önindító (VW), a váltó, motor csere óta nem csattognak a szelepek. A futómű nem billeg, a sárvédő nem rohad(üvegszál), kipufogó dobot nem cserélek évente...
Zöld 4T ha jól rémlik. Nekem is sok gondom volt a behúzómágnessel... Érdemes fellazítani a behúzó rögzítőcsavarjait, és megpróbálni az indítást. Nekem sokszor így már be bírt húzni a mágnes. De ilyen esetben is cserés... Ja és szigorúan üresben hagyni az autót! Én egyszer majdnem elgázoltam magam :-)
nem kell, ez egyszer nálam is volt gond, felülről be lehet ügyesen nyúlni az önindító hátuljához. ott van három fémes kivezetés, ha kettőt összezársz, akkor behúz, hogyha a harmadikat is, akkor meg is forgatja. (váltót ne hagyd sebességben...) most nincs előttem, lehet, hogy valamit rosszul írtam, de ha akarod, kimegyek és megnézem.
Gondolom csak alulról megközelíthető helyen van ez a bizonyos behúzómágnes. A kocsi jelenleg a munkahelyem udvarán parkol, nem lehetséges alá mászni. :(
De majdcsak letesztelem valahogy, ha másnem betoljuk és egyenesen a szerelőhöz megyek, aknára állok.
Vagy behúzómágnes (érintkező koszos, beégett, törött stb) vagy szénkefe. Az előbbi tesztelhető: a behúzómágnes hátán a két 13-as csavart (erre megy a két vastag kábel) kell óvatosan összezárni, lehetőleg szigetelt valamivel (csavarhúzó). Máshoz véletlen sem szabad hozzáérni!!! Így is szikrázik rendesen és elégetheti a csavarhúzó végét! Ha így forog a önindító, akkor behúzómágnes. Ha így sem, akkor a magában a motorban van a hiba. Pl.: szénkefe vagy testelési gond.
Ui: én egy ilyen összezárással égettem el a lakáskulcsom végét... :-(((
Gondban vagyok! :( Azt hittem van egy rossz aksim, de mint kiderült nem az hunyó, hanem az önindító. Ugyanis vadi új aksival is maradt a hiba. Azaz amikor indítózok hallom, hogy az önindító kattan, de nem történik semmi. Erre van valakinek ötlete?
Tegnap megvolt a kocsi forgalombiztonsági felülvizsgálata. A következő problémákat találták:
A hátsó féket nem tudták rendesen bemérni (ez örökös probléma, minden alkalommal előjön). Fakó a jobb első indexbúra. Olajosak vagy zsírosak a féltengelyek gumiharangjai, és a váltó (nemrég volt szabadonfutó-csere, és még nyomja ki a kenőanyagot). Tisztítsam meg a hajlékony fékcsöveket.
Most nem kritizálták a kocsi külső állapotát, és a rozsdás fékcsöveket. Igaz, a rozsdafoltokat eltüntettem egy kis gletteléssel és festékspray-el.
Elkaptam egy kedves párbeszédet is:
Lehívott a mester az aknába, megmutatni az olajos gumiharangokat. Közben a társa visszajött, és kérdezi: "No milyen (mármint alulról...)?" "Alulról jobban néz ki mint kívülről." :-) Mondjuk, ezen nem csodálkoztam, mert télen nem használom a kocsit.
" Valóban akksi nélkül képtelen üzemelni a Waresz, HA dinamós kivitel (kockában volt egyátalán?), mert a háromfázisú generátor képes a saját gerjesztőáramát is létrehozni."
Most ezt vagy én nem értem vagy nem jó amit leírtál. Mindenféleképpen kell gerjesztőáram a generátornak, csak akkor nem kéne ha állandó mágnes lenne az álló vagy a forgórész, de mivel itt mindkét rész tekercsekből áll, így kell neki power a begerjedéshez, de elég csak egy pillanatra, és nem is kell túl nagy fesz(pontosan nem tudom, hogy mennyi, de egyszer kísérlet képp megmérem) Üdv: Sanya
De azt írta hogy "olyan mint a torx csavarhúzó vége". Az 6 szögletű. Gondoltam hogy az övé olyan. Én amúgy életben nem szereltem 4üteműt, csak arra emlékszem hogy amikor a Barkas lendkerékre kellett szerkezetet feltennem, akkor külön el kellett másznom csavarboltba nagy szakítószilárdságú csavarért - ami vagy 6-os, vagy 7-es volt. Ha azt írta volna hogy olyan mint az XZN csavarkulcs vége, akkor tudtam volna hogy 12 szögűt beszél, de torxot írt, az meg 6szögű. Amúgy ki tudja, lehet h neki olyan, sok csavaféle van szabványban.
Az E-torx ide nem jó, az 6 szögű, a csavar feje meg 12 szögű. Nem megy rá. Ide csak 12 szögű kulcs jó. Amit az előbb belinkeltem, az tökéletes, nekem bevált. Vagy amit még mondtam, és Tibke is, az a normál csillagkulcs. Csak ezek közül nem mindegyik fekszik fel tökéletesen az éleken, mert van amelyiknek enyhén kerekítettek a sarkai. De ha rápróbálod az meglátszik, hogy jó e.
Összehasonlításképpen itt van az E-torx fényképe: http://www.kingtony.com/product1_2.asp?upno=169&x=3&y=1
Azt egy 12 szögű kulccsal lehet kivenni. 9mm-es méret.
Például ilyennel, nekem ilyen van: http://www.kingtony.com/product1_2.asp?upno=207&x=3&y=1 423009M 990Ft volt az ára egy szerszámboltban. Ez a hosszított változat kell, mert a normál az rövid, és nem fér rendesen oda, csak ferdén. A csavarra vigyázni, mert ritkaság, a menet M7x1-es.
Némelyik normál csillagkulcs is rámegy, de nem mindegyik fogja jól meg. A csavart 22Nm-rel kell meghúzni, tehát nem kell nagyon megtépni, bele ne szakadjon.
sziasztok! szükségem lenne egy kis segítségre. korábban egy srác már kérdezte mi kell a kuplungozáshoz, milyen szerszámok. Nekm is van egy plusz motorom otthon és azon megnéztem hogyan lehetne kicserélni a kuplungtárcsát. Nekm azzal a csavarral van bajom ami úgy néz ki mint egy torx csavarhúzó vége. Azt mivel lehet leszedni? Vagy valami speckó szerszám kell hozzá???
Korábban említettem, hogy ha a csomagtartó kulcsos, akkor célszerű a csomagtartóba vezetni a nyitásvezérlő szálait (akár egy hangszórókábellel). Normális esetben egy laposelem is képes kinyitni.
A kocsi betolásához is elég két sorbakötött laposelem, de ilyenkor is jobb hosszú lejtő, vagy behúzni. Beindulás után hamar le kell kötni, mert szépen kidurran az elem :P. Viszont, ha van aki behúzzon, akkor célszerű bebikázni :).
És egy hozzászólás korábbi felvetéshez: Valóban akksi nélkül képtelen üzemelni a Waresz, HA dinamós kivitel (kockában volt egyátalán?), mert a háromfázisú generátor képes a saját gerjesztőáramát is létrehozni.
Megvallom, ez sosem érdekelt, de ki lehetne mérni egy valamelyik kefe és a szabályzó közé iktatott árammérővel. (Ráépített szabályzó esetén toldó vezetékek szükségesek hogy be lehessen iktatni.) Tippem szerint valahol 1 és 8 A között lehet...
Sziasztok! Ha valaki hozzájut valahol a LÓERŐ Magazinhoz, most csütörtökön (2007.03.22.) jelenik meg benne az autóm... Nem mondom hogy túl jó cikk, meg a képektől sem vagyok elájulva:-)... De a pici oldalon talán úgysem fog látszani!:-D Mindenesetre így első debütálásnak nem is rossz!;-) Üdv! -Domi
Hali! Amikor nem megyek vele akkor akkutöltő. :) Na meg most nekem is le van kötve egy motor. Ha van rajta töltő vagy ha jár a motor, akkor simán meghúz. Üdw:Sanya
Jó régi komment, de rég nem jártam erre, bocsi...:-)
"ha jól emléxem neked van fehér lámpád hátul,hogy csináltad?"
Szóval a hátsó lámpabúrámnak most csak az index része fehér, amúgy piros. Ha összejön, majd gyártatok full fehéret, de ehhez még tart az utánajárás.
Illetve linkeltem be ide képet a régi 2T-mről (ezt láthattad talán), arra csináltam fehér búrát. A garantáltan 1978 előtti búra gyárilag áttetsző műanyagból van, és ezt festették. Ezt a festéket lehet (nagyon óvatosan!) leoldani fékolajjal!...
gsanya . Kérdésem a kövezkező lenne hozzád. "mert annyi erő sincs benne, hogy egyszerre húzza meg a 4db központizár motort. " És ha teljessen elfogyot a kraft hogy nyitod a vasat? Én télire lekötöttem a bal első motort.
A generátor a 7. biztosítéknál a biztosítéktáblán közösítve van az akkuról jövő pozitívval. Nem áll le akksi nélkül sem ha a generátor töltőképes. Viszont akksi vagy áramforrás nélkül lehetetlen betolni, mert ha a gerjesztőtekercsre nem jut áram, akkor tölteni sem kezd el a generátor. A trafók a gyújtáskapcsolóról kapják a pozitívot, a gyújtáskapcsoló viszont szintén az akkusaru pozitívjáról.
Bocsánat, de szerintem kicsit hüleséget írtál, mert a 2T-nél és 4T-nél is össze van kötve a generátor töltő kábele az akkuval, és a generátor D+ kábele megy a trafó(k) 15-ös pontjára és az indítókapcsoló 15-ös pontjával is össze van kötve. Elvileg semmi baj nem lesz ha van fogyasztó rákötve a generátorra üzem közben.
Akksikon kötelezően rajta van az üzembeállítás dátuma. Ha fél évnél régebbi ne vedd meg. Fél év után újra kellene őket tölteni ami valszeg sehol nem tesznek meg, ezért a fél évnél idősebb aksik jó esélyel már károsodtak.
Akkor biztosan a kocsi villamos-rendszere okozza a gondot. Legegyszerűbb a biztosítékok közül midig csak egyet kivenni. Amelyik esetben az aksi nem "szívódik le" másnapra, akkor abban az áramkörágban van a hiba.
Szerintem, mint írtam, a fő gyanúsított a gyújtáskapcsoló vagy a világításkapcsoló.
Az áramszivárgás lehet olyan gyenge is, hogy az érintett fogyasztók észre sem "veszik". Például az adott izzón átfolyik a szivárgó áram, és az mégsem világít.
A 2T Wart-nak akkumulátoros gyújtása van, ha jól tudom. Tehát, ha járó motornál lekötik az aksit, akkor elvileg le kellene állnia, mert a gyújtás nem a generátorról kapja az áramot, hanem az aksiról, miközben a generátor az aksira dolgozik. A segédmotoros kerékpároknál más a helyzet, azok működnek aksi nélkül is - talán ezt a gyújtás-típust úgy hívják, hogy "generátoros gyújtás"...
Az lehetett, hogy a nem teljesen rossz aksit azért a kocsi áramkörére rákapcsolva hagytad a helyén.
Ha mégis oktalanságot írok, a többiek majd hamarosan kijavítanak. :-)
Az azért még hozzá tartozik az ügyhöz, hogy mindig azok az oldali izók égtek jobban, amerre indexelni akart, az ellentétes oldalon jóval halványabbak voltak. Nem kellett nagy ördöngősség kitalálni, hogy hol lehet a hiba. :-) A dologban az volt még a megejtő, hogy ez az évfolyamtársam nagy buherálós volt. Tanulás helyet időnként helyből szétkapta a gépét az E/1-es kolesz motortárolójában.
Aztán bukott a géppel... Szerencséjére nem történt baja, de megint én voltam az, aki figyelmeztette egy érdekes dologra. Bukás közben a moci váza egy kicsit elkajszult a tank alatt, és csak távolabbról való szemügyre vétellel lehetett ezt megállapítani.
Teljesen természetes jelenség, hogy töltés után esik az akku feszültsége.
Az akku állapotától, korától függően 12,2-12,6 közé. Első körben ha valahol itt stagnál, jónak tűnhet, de olyan is előfordul, mikor beteszed az autóba és indítanál, elejti a feszültséget. Na akkor tényleg rossz.
Jah, én is hazajöttem egyszer akku nélkül úgy 60Km-ert... induláskor beröffentettek egy másik autóról, aztán már csak arra kelett vigyázni le álljon valahogy ;)
Semmi baja sem lett (2T, a tompított azért ment ;)
Érdekes ez a fékbetét, mert ilyet sose használtam. Nekem a gyári COSID-os dobozban is mindig Pneumant-jeles van. Kis piros figyelmeztető levonó "Vigyázat ! Azbeszt tartalmú !" :-)
Sajna nekem is van hasonló élményem bosh silverrel, csak az enyém 2-3 hónapos korában adta meg magát, sajna azóta még nem tudtam kicserélni, Bárdinál vettem, azaz egykik haver vette nekem, mert van kedvezménye. Bemérettettem és 5-6 voltig esik le a fesz. Most már nagyon ideje lenne gariba visszavinnem, mert annyi eső sincs benne, hogy egyszerre húzza meg a 4db központizár motort.olyankor veszem észre, hogy sokat merült, ha pl egy fél nap állás után ráadom a gyújtást és kiakad a fordulatszámmérőm. Előtte is ilyen akksim volt az kb 5-6 évig bírta, de ezután, meg amiket itt olvastam lehet nem veszek többet. Üdw: Sanya
Igaz idebent csak egy automata töltő van, de szerintem itt már mindegy. Kb 30 perc alatt FULL jelzésig töltötte. Ekkor 13,14V-t mértem rajta, azóta 40 perc alatt 12,85V-re esett vissza.
Ideje új akku után néznem. A hozzászólások szerint JP, Perion, Banner, Exide márkák között kutakodjak. Költséghatékony választás lesz, Perion vagy JP. Na de merre? Bepróbáljam a multikat vagy menjek egyenesen szaküzletbe? Hol biztosabb a "frissebb" áru?
Tyűha.. érdekes infot adtál ETZ-re. Ilyennel még sosem találkoztam :), pedig 23 éves és 15 éve van nálam. Sok ismerősöm futárkodott ilyennel.
Akksit pedig tényleg asztalon kellene vizsgálni, nekem a boltban volt terhelésvilla, az megmutatta az állapotát. Esetleg riasztó nincs direktbe kötve az akksira? Az is képes leszívni. Csak egy tanács: Akksit multinál SOHA ne vegyél. Az autósboltokban általában időnként ellenőrzik, és cserélik a megmaradt készletet (Varta, toppla, banner, perion nálam 3 havonta jött), tehát azok sokáig bírják. Jelenleg Magnum (szerb) akksim van dieselben, és 2 éve ki akarta dobatni velem egy szerelő, most 8 éves darab. Komolyan ajánlom a toppla (szerb) akksit, mert egyel kisebb házban van, nagy indítóárammal, olcsó, és tartós. 1000-ből 1 reklamáció volt, amit azonnal cserélt az importőr, mert ez is jó reklám volt neki.
Jász-akku, vagy a Széta-akku (1135 Jász u 55 - tel:3501424) ha még létezik.
Szerintem töltsd fel újra az aksit, és néhány napra hagyd magára. Aztán vizsgáld meg, hogy kisült-e magától, vagy mennyit esett a feszültsége. Ha rendben találod az aksit ezt követően, akkor valami más szívja le azt a kocsi villamos rendszerében. Azonnal új aksit venni drága mulatság, főleg, ha a régi csak két éves... :-)
Egy példázat:
Még anno a Miskolci Egyetemen egy évfolyamtársam panaszkodott, hogy indexeléskor az ETZ 250-esének mind a négy indexe világit, és hogy nem tudja, mit tegyen: már mindent ellenőrzött. Mondtam neki, hogy szedje szét az index központi kapcsolóját, és takarítsa ki a felgyülemlett rézport a kapcsolóban, mert szerintem az hozza létre az áramhidat mind a négy index-izzó felé. S lőn csoda, rendbe jött a rendszer.
Azaz, ha jó az aksi, akkor én a gyújtáskapcsoló belsejének kitakarításával kezdeném.
A töltésemmel két éve voltak problémák, pont amikor az aksit vettem, de meg nem modnom melyik volt hamarabb. Fesszabályzó csere volt. Talán nem ez okozza a bajt. Az akku zárt rendszerú, megbontani nem lehet, vagy legalábbis nekem nem sikerült így a víz és sav ellenörzés elmarad. A töltésem jelenleg jó, hál istennek nem kell trükközni a műszerrel sem, mert van beépített feszmérő ami a ráadott gyújtás esetén az akku feszt mutatja, járó motor esetén pedig a töltőfeszt. mind a kettő megfelelő tartományba esik. Most töltöm az akkut, mert használnom kellene a kocsit. De holnaptól le tudom rakni és méregetem majd.
Max az elektronikus szabályzót, de egyel lent írtam a megoldást :o) Ha ennyitől elhal a szabályzó, akkor a agenerátor már nem volt 100-as, mert 100x nagyobb lökéseket kellene elviselnie üzem közben ;o) Volt, hogy 20km-t jöttem haza full akku nélkül.
Ezt gyorsan felejstd el! ha járó motornál levszed a sarukat, akár az egyiket is, megnő az esélyed hogy onnatól kezdve megöld a generátort, ugyanis hamar megölöd ezzel az állórészt.
Bosch Silvertől többet ne várj, nekem nincs 2 éves, és egy heti állásban simán lemerül magától. Többek mondták már, ez ilyen.... Ne ilyet vegyél legközelebb.
Járó motornál, ha leveszed az akku saruját akkor gallyravágod a generátorod, ami megint pénzbe fog kerülni... (legalábbis vmi ilyesmit olvastam a Trabi topikban,, mert ilynekor leesik az ellenállás, és az hazavágja a generátort...)
Jahm, legnagyobb akksi ami befér: Banner 60 Ah, nekem is ez van bent, de most a generátor beadta az unalmast...
Az a nagy baj ezekkel az akukkal hogy többnyire németországban túltárolt raktári készletből érkeznek hozzánk újként... (persze nem ez az egyetlen, a gumikkal is sokszor ugyanez a helyzet) tehát amit te megveszel a boltban akksit az rossz esetben már kapásból 3 éves. Nem te vagy az első és nem is az utolsó akinek ilyen problémája van, ajánlom pl a Jász akkut vagy a Periont azok legalább tényleg újak és általában 5 évet kitartanak.
Ezt a két KKhufos Wartburgot már énis körbebámultam.
Csodálkoztam is rajta miért ennyi az annyi, de szerintem az álapotát a megtett kméterek számát tekintve és eszmeiértéke szerint én megvenném ha lenne rá módom :).
Az akksi gondodra még eszembejutott valami. Töltésedet megkéne mérni, lehet nem megfelelő, és így akár egy új akksit is megölhetsz. Egy erre alkalmas müszerrel járó motornál húzd le az akkumlátor két saruját majd kössd rá a müszert. Bigyázz, hogy valaki legyen a gázpedál közelében, mert lehet,hogy bizonytalanná válik az alapjárat hacsak a dinamó/generátor dolgozik áramellátóként. Mérj egyet alapjáraton, és egyet magasabb fordulaton majd vesd össze a gyári értékkel. Rögtön kiderül ha baj van.
Bár nem ez egyértelműen ez a tünet, de nem tart sokbol megnézni és megmenthet esetlegesen egy új akksit is.
Az nem lehet, hogy a töltésed nem jó? Mert a félig lemerült akku hamar megdöglik, sajnos. Hidegben a nem rendesen feltöltött pedig maradandóan sérülhet. Csak egy tipp, mielőtt esetleg mégegy akksit rendbetenne...
A régit pedig a savazás/vizezés után cseppárammal a legjobb tölteni. A cseppáram valamelyest képes regenerálni a már szulfátosodott cellát is. Az áram értéke max az akku kapacitás százada. Pl: 45Ah akku esetén 450mA, vagy kevesebb.
Ha esetleg érdekelne valakit 4 db új eredeti fékbetét. Jó a régi és új warbihoz is. Én tavaly januárban eladtam a 4t-met, ez meg most került elő a szekrény mélyéről 13 ahol évet pihizett. :)
Egy próbát mindenképpen megér maluch javaslata. Sokat már nem veszthetsz vele.
Ha van időd/kölcsön akkumlátorod, egyszerűen vedd ezt ki az autóból, töltsd fel, és rakd félre valahol (előtte mérd meg persze hogy hol áll). aztán este mérd újra. Ha álló helyében lemerül (utántöltés, tiszogatás, voodoozás után), akkor sajnos tényleg kuka.
Ha olcsón akarod megúszni az aksivételt, akkor van egy jó állapotú 1 éves Perion típusú aksi eladó cirka 5000 Ft-ért. Nem a legnagyobb márka, de mondják, hogy az élettartama így is 3-4 év ha nem merítik le szarrá. Tehát ha féláron akarod megúszni, akkor csak egy szavadba kerül.
Holnap az lesz az első. Kell nekem hinni a marketing dumának....: "A Bosch Silver akkumulátorok ólom-kálcium lemezekkel készülő akkumulátorok, melyek lemezeibe ezüst ötvözőanyagot sajtolnak. Az ezüst lehetővé teszi, hogy az akkumulátor abszolút gondozásmentes legyen. Ezen akkumulátorok vízfogyasztása és önkisülése minimális, cellarácsai korrozióra nem hajlamosak."
köszi a segítséget, kicsit elszomorítottál.... Nem volt betervezve egy akku vásárlás. De megpróbálok egyet olyat kölcsön kérni, ami biztos jó. Hátha nem az akku a ludas. De inkább csak esőtánc jelleggel. Addig szokom a gondolatot, hogy úszik alufelni.
Az áramtalanitó közvetlenül az akkuhoz van bekötve ?
Ha igen, akkur esélyes vagy egy új akkumlátorra sajnos. (lehet ugyan tisztogatni, de szerintem nem érdemes, bár lehet hogy ezt a többiek majd megcáfolják)
Segítségeteket kérném! (mint mindig, remélem egyszer meg tudom háláni)
Valahol szökik az áram az akkuból. De nem tudom hol. Áramtalanító kapcsolót használok de még így is eltünt cirka 10 óra alatt. Délelőtt kilenckor még pöccre indult, majd megállás után leáramtalanítottam. Este hétkor indultam volna haza, felkapcsoltam, a fesz mérő 12V-t mutatott. Indítóztam volna visszaesett 9V környékére. Az önindító meg se mozdult, a belső világítás elhalványult. Nem értek hozzá, de mivel áramtalanítva volt, az akku magától merült le. Lehet ez cellazárlat? Ha igen, akkro hogyan bizonyosodhatok meg róla? Az akku egy kb két éves Bosh silver.
A probléma nem egyedi, már régóta küzdök a szivárgással. Ezért is áramtalanítok. Talán most tavasszal nekiállhatok végignyálazni a kábelezést, de sürgős megoldás kellene most is, mert így nem üzembiztos az autó. :(
Ha valakinek van valami ötlete ne fogja vissza magát!
Nekem is csak kivonat volt :P Mellékesen BMW Isetta szerelési könyv magyarul??? Csak nálam van, mert a gyáriból fénymásoltam össze saját magyar fordítással. És az én apukám tűzoltó :PPP
Ha megvan a beszkennelés, utána hogyan történik a "publikáció"? Mert az a 150 oldal nem kis helyigénnyel rendelkezik. Ugyanis elképzelhető, hogy a köz javára fordítom a készletem kópiáit, ha nem túl bonyolult.
Milyen szerencsém van, hogy neked az kell, így nem kell bírkóznom, hogy megvédjem a 1958-s kiadásu 311 gyári (magyar) javítási könyvemet, vagy a '79-s 353W hasonlót (csak dicsekedni akartam :) ). Habár most jut eszembe, hogy a '65-s pont beleillik a sorozatomba...
hali pár oldallal előrrébb olvastam hogy belső hütésű tárcsa gyártásáról mennek a témák engem mint fogyasztót érdekelne a történet szóval ha van előrre lépés ki ne hagyjatok a buliból!
Tibke! a Mickey-nak szóltál? elhozta már tőletek a lámpákat? sose jut már el hozzám ?! :-(
Ha hoszzútávon nagyfordulaton megyünk kétütemű wartburgunkal bizony túlmelegszenek a trafók és teljesítményük alábbhagy. Erre nyújtmegoldást az alábbi kis rafinéria.
A trafók eredeti elhelyezkedésükkel átellenesen helyezzünk el szintén még három trafót és áramellátásukrol is ugyanugy gondoskodjunk mint az eredeti trafóknál egy kapcsolókkal közbeiktatva. S amint wartbugunk trafója túlmelegedett, csak átkell dugni a gyertyakábeleket átkapcsolni a kapcsolot s a gyujtásunk ismét teljeshatásfokkal dolgozik forrómotornál is.
dióhéjban ennyi, érdekes különben.
Második:
Teljesítménynövelés kétütemű Wartburgnál:
Első fontos dolog, Hengerfejböl lekell gyalultatni, így növekedik a kompresszióviszony. A dugattyú által vezérelt szivó rések meghatározott értékkel való nagyobítása több üzemanyagot biztosít. (Ezek pontos értékét bemásolom komoly érdeklődés esetén). Hengerenként egy egy MZ (fejbölnemtudom milyentipusú) Karburátor összehangolásával, a Kipufogóleömlők nagyobbításával és sport kipufogó rendszerrel jelentős teljesítménynövekedés érhető el. írja az automotor. Válalkozó kedvüeknek ajánlom a gyujtás hatásfokának növelését!
Üdv! Tegnap megtaláltam a mi régi Wartburg 312 es kézikönyvünket.
1965. első kiadás kékbörborítású most épp azt olvasom.
:) Ugyanakkor a régi automotor gyüjteményemben 1960-1992 ig bekötettve rengeteg érdekes cikkek, újtipusok, jellemzők, segéd anyagok tipek tuningok a pupos nagy kerekütöl a négy T s wartburgig. Tökjó olvasni :).
Most követem az eseményeket ,és így utólag is nagyon sok szerencsét kívánok ehhez a csodálatos autóhoz . Nekem az első Wartburgom színe és évjárata is megegyezik a tieddel ,ezért különössen örülök ,hogy ilyet is látni a nap alatt.
Lenne 1 db 1.3as wartbutgbol elado alkatrészek?komplett motor,4sebválto,ajtok,futomü,homlokfal,kihegesztett első sárvédök dobbal,stb...a motor garantáltan 75000 kmes.a lemezek szine szürke..
Ma mondta nagybátyám, aki szintén nagy Wartburgos, (az enyém is az ővé volt anno), hogy szokott látni Pesten egy piros tuning 4T Wartburgot pezsgőszínű tetővel és rögtön tudtam, hogy a tiéd. :-) Neki egy kék Daewoo Nexiája van, és mondta, hogy nagyon zsear a kocsid!
4T-t annyira nem ismerem, de biztosan le lehet szedni a szívósor megbontása nélkül, próbáld alulról megnézni. Akkor még tudtak autót tervezni szerelhetőségi szempontból is :P
Liqui-Molly szerintem nagyon szuper, sokat használtam mindenbe, Unix-nál kapható olcsón. Ami még biztosan jó a Castrol GTX Magnatec 10W-40 a Bárdy-nál (most ezt használom mindenféle gépbe, mert olcsóbb)
Akkor a bontás nem nagyon kerülhető el??mivel nem nagyon tudom honnan lehetne rárakni a dugó kulcsot de akkor még kicsit nézegetem a helyet hogy lehetne benyulni, mert én csak azt a durung káblt szeretném leszedni hogy faszán össze forraszam meg minden.
Ajándékba kaptam de féltem hogy a hidrotőkék mit szólnak hozzá, (csörgés) de azóta egyszer fordult elő egy hosszabb állás (2 hét) után hogy a sárga ledig csörgött aztán abba hagyta. A másik olajjal ami előtte volt benne, szinte biztosra vehető volt hogy 2-3 nap állás után csörgősen indulok el a ződ fokozatig.(Az olajat valamikor tavaly ősszel cseréltem le.)
Ha nagyon kevés km van a gépben, és mindíg rendesen cserélve volt, akkor jó ez az olaj (ott a VW specifikáció is a listán). De ha már 100.000km felett van, akkor 10W-40 nél finomabbat ne nagyon tegyél be, mert ciceregni (esetleg csattogni) fog a szelepemelő. Amúgy is hajlamos hosszú állás után csattogni a 4T, amíg feltöltődik a szelepemelő.
Veferi!
Hát 2T-nél könnyen hozzáférsz (ha onnan megy a generátorkábel, akkor feltételezem 2T), 4T-nél kicsit nehezebben. Általában 13-s dugókulcs segít. Csak vedd le előtte az akksisarut, különben hamar tüzijáték lesz :P
Van egy nagyon jó ultraprecíz szerszámkészítő ismerősöm, egyedi darabokra van specializálva. Bár ő sem olcsó de még nem tudtam neki olyat vinni amit ne tudott volna megcsinálni. Gondolom a léptetővillák acélöntéssel fognak készülni, ezek készremunkálását szerintem meg tudná oldani. A XVIII.ker-ben van a műhelye, egyedül dolgozik elég jó gépei vannak, ha kell a száma dobdj egy mailt.
Most hogy újra itt a jó idő a kedvem is megjött bemászni a gépszörny alá! Sajnos van is rá szükség mert egész télen kontaktos volt a generátor kábele.
Hát ma jól megnéztem,és részben ki is szedtem a ludas kábelt, nem akartam hinni a szememnek amit a legutóbbi (kb fél éves) autó villamos szereléskor a szaki művelt, ekkora gányolást rég nem láttam elektromos vezetékekkel.
Nem is ragoznám, a kérdésem csak annyi lenne hogy hogy lehet hozzáférni a behúzó mágnes azon részéhez ahova az aksi "+" és a generátorra menő piros vezeték csatlakozik? a karburátor alatt a motor hátamögött asszem az indíto motor fölötti hengeralakú izére gondolok!
Muszály ehez leszedni a karbit és a beömlő részt a motorról? nem szívesen állítanám el ami végre jól be van állítva.
Miután egy gyári 5G-váltó van nálam szétszedve, így máshogyan nem is nagyon tudnánk megoldani. Maximum ha a fogaskerekek sorrendjét átvariálnánk, de hát ahhoz meg nincs kedvünk, illetve nekem nincs, a többiek meg eldöntik. Csak találnunk kellene olyan gyártókat, akik nem az éves nyereségüket akarják behozni a projecten ... a 4 darab kis kulissza-alkatrész gyártása 100 ezer/db lett volna, és még fogaskerékgyártónál nem is voltunk ... :o(
Aha megtaláltam, ha veteránbörzén véletlenül elém kerül akkor rá fogok csapni :)
Más. A Hajtós féle Wartburgos csapat oldalán nézegettem a videókat és ha jól látom akkor a rükverc (milyen szép magyaros szó is ez :) -el szemben van az 5.fokozat? Amit csináltok váltót abban is így lesz?
Dehogy szúrja ... nekem akkor már volt. Ott is volt egy szmájli, elég nagy vigyorral. Az nekem csak "cserealapnak" kellett volna, az volt a haditerv, hogy Atomi-val elboltolom a váltójáért + némi KP-ért cserébe. Ami viszont kicsit aggaszt: LK az egri versenyre egy FIAT 131 Abarth-al nevezett, és nem tudni, mi van a Wartburggal. Nekem az a nagy gyanúm, hogy az az autó nem itthon lesz eladva (figyelembe véve a súlyos anyagi befektetését), így viszont újabb 3 felnivel kevesebb lesz az országban.
Én elsőkörben megnézném a generátorban a szénkeféket, jártam már ugyanígy az OFF Mercimmel, még jó hogy dízel és ezért nem állt le, csak minden fény szép lassan elhalványult, és töltésjelző nekem se jelzett. Este 10kor világítás nélkül végigvitorlázni az M0-n nagy élmény volt....
Elromlott az autó! Nem tudom pontosan milye, de sejteni sejtem... Pénteken jöttünk haza tesómmal edzésről, s 'zenét hallgattunk' aztán egyszer csak ki-kihagyott a zene, gondoltuk ugrik a cd-aztán a fejegység kezdett el ki-be kapcsolni:S Majd megálltunk, h kirakjuk az egyik srácot, s az elakadásjelző lámpa olyan mocsok lassan villogott, h kb percenként egyet... Aztán hazafeléjövet elment minden indexünk (az ősszel kapott új relét...) És mire az utcánkba értünk a lámpák is csak pislákoltak, mint vmi zárlatos szentjánosbogár...
A tippem, h a generátor beadta a kulcsot, a héten már nem villant fel a töltésjelző lámpa, azt hittem magától megjavult, ezexerint meg nem... S hazafelé, meg töltés nélkül csak akksiról jöttünk (Banner 60Ah:)... Jövő héten elviszem szerelőhöz a kocsit, s megcsináltatatom vele, ezt is, meg a szabadonfutót is, ha már ugy is ott van... Sokba van mostanság ez a kocsi nekem...
Ez nem az... csak egy elméretezett gyári ... Tennék be fotót az ADMV-ről (illetve tettem már be, pár lappal odébb biztosan megtalálod, ha érdekel), de nem a saját gépemről írok, ezen meg nincs róla kép. Amúgy azért "híres-neves", mert 18-20 éve mentek vele utoljára rallyban, és már akkor se volt sok, azóta meg konkrétan örökölni lehet csak, vagy púpossal kell bontóba menni, hogy a bontós előássa a sajátjait ... :o)))
Van információja valakinek arról, hogy eladható-e az 1.3-as Wartburg motorja jó állapotban, kompletten mindennel együtt (váltó, féltengely, hűtő, stb-stb.)??
Más fél hétig nem használtam a kocsit csak apa 2szer, és eltűnt az alapjáratom. Vagyis még meg van csak olyan alacsony lett, hogy világít a töltés lámpa, egy idő után, pedig leáll. Már kitisztítottam a szűrőt a karbinál és kicseréltem újra a benzinszűrőt is. Menni megy 120 minden erőlködés nélkül meg volt és normálisan gyorsul is. Sztem a gyújtással és a gyertyákkal nem lehet baj, mert akkor nem menne. Vkinek van ötlete mi történt az alapjáratommal???
A napokban került hozzám az új kis warbim. jobb lett volna ha kicsit alaposabbak a készítők de így sem rossz. Az autóhoz sajna már az új homlokfalat csinálták meg,de szerintem még így is a legszebb modell kocka.
... ja, és nem is én vezettem akkor! Twk005 (Dénes) barátunk ment egy mért kört az autómmal a szlalomon, mert Ő a találkozó éjjelén rakott be egy Generals Motors-t :o) a kék Wartburgjába, és nem akarta a szlalomon szétütni a 20 km-t futott motort. Helyette inkább az enyémet ... :o)))) De nem volt semmi harag: először is én ajánlottam fel, másodszor a lendkerék sz@r könnyítéséről nem tehetett, harmadszor pedig másnap egy kupac cuccal megjelent, és válogathattam kedvemre a széttört alkatrészek helyett pótlást. Jobban fájt, hogy a saját autómmal megvert 2 mp-el (ami szlalomon rengeteg!), úgy, hogy az utolsó 2 bólyánál már csak gurult, hajtás hiányában... ;-)
"...el kelett passzolnom '98-ban az általad is ismert garázshiány miatt. (Mi lehet azóta a kasztniból?) Hálistennek kapott egy felújított kasznit és sokat szaladgált az utakon :)"
Nos. A kasztniról leszedtem minden elemet és a padlásra vittem. A bódé egy másik tárcsafékes alvázon pihen letakarva. Most "lomtár", és tavaly közel került a "lomtalanításhoz", de aztán maradt. Most úgy látom, autó már nem lesz soha, és valszeg eddig is csak az új padlólemez mentette meg. :-(((
Az alvázról a felújított kasztni azóta lekerült, abból lett a 4T. Az alvázra pedig, hogy kevesebb helyet foglaljanak, feltettem a 4T bódét: vagyis van egy 4T kinézetű 2T-m :-))) Egyébként azóta, hogy tőled elkerült, összesen kb 25000km-t ment. Útolsó útja augusztusban egy filmforgatásra volt. Az utolsó pillanatban kivonattam ideiglenesen a forgalomból. Talán később újra autó lesz...
Itt egy kép róla:
Üdv, wrt312
Ui: a honlapomon (wartburg312-c.fw.hu) megtalálod hogyan lett belőle autó!
Nem, ez nem az a Gyuri. Egy csepeli illetőségű ex-versenyzőről van szó, Neki volt utoljára A-s Wartburgja Magyarországon. 1991-ben, mikor versenyzett, már Keszler Mátyás is Suzukizott. Atomi barátomnál is van tőle spéci cucc, nálam volt az ötsebességes váltója, ami később LK-nál kötött ki, és szerintem a 4 ADMV felni is az Övé lehetett, ami nálam van. Bajára adta el, aki meg eladta a klubtársunknak (akitől én megvettem), az meg Bajáról vette. Jó lenne megkeresni ... egyszer elvitt a nagymami szintén csepeli házához, és a ház melletti mindenféle-kupacból kivett egy 1150-es dugattyút ... csak akkor még nem tudtam, hogy miféle kincset is mutogat ... :o(
Az nem a féltengely volt, hanem a lendkerék. Pont a közelmúltban volt róla szó, komoly tanulság volt az esztelen illetve meggondolatlan tuningolás témakörében. Komoly sérülések történhettek volna, szerencse, hogy nem történt semmi különös. Igen, az az autó még megvan, sorsa jobbra fordulását várja egy csillaghegyi kertben. A drappot is láthattad még a Szentendrei úton, már megvolt, mikor elköltöztünk. Végül: a Gyuri-féle dob továbbfejlesztésre vár, szerencsére megleltem a hiányzó alkatrészt hozzá. A munkahelyemre járó tűzoltó srác ígért 2-3 darab kifújt 5 kilós poroltót (nekik csak nyűg, hordják a MÉH-be ...), a vasszerkezeti műhelyben van lemezhengerítő gép ... megvan a bolt, ahol a kanyar-elemet meg tudom venni ... lassan összeáll ... ;-)
az a kipuff. az ifj. Ninausz György által készített Wartburg-os prototípus volt...? nekem egyszer írta, hogy nincs ideje foglalkozni vele, de szívesen megosztja a tapasztalatokat.
A pupos alá vettem 4T fenéklemezt (komplett küszöbökkel)5e, és tűzfalat 2e. Be is raktam, a papírok is rendben voltak '84-s alváz+motor átiratva. már "csak" a látványos lakatolás hiányzott, amikor el kelett passzolnom '98-ban az általad is ismert garázshiány miatt. (Mi lehet azóta a kasztniból?) Hálistennek kapott egy felújított kasznit és sokat szaladgált az utakon :). Azóta idén lett kész a garázs, ahova be tudok állni az autóval. Most a hálás off autóim gondoskodásigényét elégítem ki, de szeretnék idén nekiállni a szépséges sárgatetősnek.
A csikosról egy "kedves" emlékem van, amikor talán a köki parkolóban simán apró darabokra zúztad a féltengelyedet a gyuriféle kipuffogó próbakörénél. Most már egyik sincs meg? A 87-st asszem még láttam a járdán, ha a drapp vagy fehér az.
Szabad megkérdezni! Látom, minden titok érdekel! :-)))
Ilyen a cucc:
Remélem kielégítő a válasz :-)))
Én egyébként nem a tengely toldás törésétől félek igazán, hanem a külső csuklóétól. Szvsz jól vitte a CO hegesztő, de hogy a két edzett anyag hogy viselte, arra majd csak később derül fény. A meghúzás miatti törés itt nem változik, hiszen az eredeti féltengely válla megmarad. Összerakáskor a krovára tett 80 centis vascsővel húztam meg...
50 magasságában volt a két féltengely 4T-hez. Kívül új VW csukló, belül minimálisat futott használt (újnak nézett ki). 2év gari. Eddig nem tört el, pedig kapja a kiképzést rendesen, sűrűn kell elviselnie a motor max nyomatékát, ami igencsak több mint gyárilag (130Nm biztos megvan). Bár mostmár nem merem majd levenni, nehogy túlhúzzam, vagy túl gyengén húzzam meg a koronás anyát visszarakáskor... Eddig megérte, több mint egy éve nem nyúltam féltengelyhez. WR
Sziasztok,az érdekelne,hol lehet beszerezni wartburg tirisztoros gyujtást kompletten?Vagy van valakinek eladó?Másik kérdés:mi a helyzet most a katalizátorral?Mennyiért lehet most kapni,mennyi idönként kell cserélni stb.Annyi mindent lehet ez ügyben hallani,én már nem tudok kiigazodni.Köszi
Gondolom két bontott féltengely+két 6golyós csukló ára valamint a mester munkadíja pont kiadja. Six-Ball annó 10ezerért mérte, aztán lett 15, aztán nem tudom (per darab). Valahol van a polcomon még egy de meg nem mondom most hogy milyen hosszú, valamint hogy széles vagy keskenycsillagos-e.
Várj 1 kicsit! EZ nem az az autó ... AZ majd EZ után jön. :o) Most az 1987-es kockámat csinálom, csak folyamatosan csúszik a fényezés időpontja. Mindig van valami, ami miatt nem tudom elvinni, pedig már várják a fiúk bent. Valamint majd a garázs után jön a másik gépem, mert most megtapasztaltam, mennyire kellemetlen sötétedés miatt elpakolni, meg csepergő eső miatt ... Mindenesetre a lakatosomat már nagyon zavarja a komplett 1.3 padló a műhelye sarkában (nem volt 353-as padló, még ez az 1.3-as is marha szerencse, hogy volt!), és többször szólt, hogy "... hozd már ki a sz@rodat, bár öcsémet nem zavarja a kertben, de engem zavar ez a nagy szürke lemez itt!". :o)))) Ahogy kész a '87-es, állunk neki a lakatolásának a '76-osnak. De örülök, hogy emlékszel még a Zöldre, meg a Csíkosra ...
A gyári a kettős csuklók kardánkeresztjeinél gyenge, a 6 golyós meg a külső véginél. Elég ha túlhúzod a koronásanyát, vagy ha nem eléggé húzod meg. Itten törtek eddig, bár nem volt annyi power és hozzáteszem rögtön, kétüteműben:
A háromágú csukló is szétrobbant vagy 2-3 szor egy ízben, azt kihajtás harang csere oldotta meg mert valami elszabadult kósza tűgörgő összekarcolta belül és bizonyos kormányállásnál megszorulva széjjeltört... Volt hogy 1 km-t mentem az újjal, volt hogy 80-at, olyan is hogy 1000-et. Bosszantó hiba, árokpartján zsírban tapicskolni.
Attiról az utolsó emlékem, hogy tervezi hogyan, fogja megcsinálni (ezt kb 10 évig :P)... Utoljára még a zöld mellett beszélgettünk a Szentendrei úton. Olyan hihetetlen, hogy most nekiállt, habár most már van helye. Remélem olyan lesz amilyennek szeretné ;) Drukkolok neki is! meg mindenkinek, aki kellő alapossággal, és nem csak a látvány kedvéért foglalkozik ezekkel a gyöngyszemekkel.
még ne mtaláltam meg az összefüggést mikor kerül rá cső és mikor nem. :) nekem pl nincs rajta cső, igaz az két db cső féltengely, de semmi baja, és 166 nm borzolja az idegeit a szárnak. eddig még tömör féltengely se tört szerencsére...
felénk így készül, aztán persze centírozás. de van hogy az egyik féltengely maga a csap, csak az egyik fele van fúrva. hol kerül rá plusz cső, hol nem....
CEH van benne és nekem tetszik! Valszeg nem jó benne az olaj, mert hidegben hirtelen váltásnál néha kicsit megreccsen. Persze az eredeti waresz váltóval nem is lehet hirtelen váltani :-)))
Amúgy az alja nagyon csúnya, legalábbis ahhoz képest, hogy novemberben így nézett ki:
Ha kiveszed motorostól, lehet hamarabb megvan (Merkuros könyv így javasolja). Ugyanis a váltó csak úgy fér le, ha megemeled a blokkot felfelé, és a sárvédődob lemezét kifelé elhajlítod. A váltóolajat le kell engedni, a féltengely a felső csuklóval együtt kiugrasztható. Valószínűleg a homloklemezt is le kell venni, de a hűtőt mindenképp, másképp nem jön ki a váltó. Ugyanis csak felfelé tudod kiemelni, alul az alvázkerettől nem fér ki. Spéci szerszám nem kell, de ha megoldható, javaslom a motorkiemelést. Elég nehéz összerakni is másképp. Ezesetben a motorháztetőt is le kell venni.
Jelentem, haladtam! Kiszedtem a régieket, amiket odaigértem a próbára. Vagyis beszereltem az általam gyártottakat (nem kis szívás közben) és már mentem is ma vele a dolgozóba! Eddig (kop,kop,kop) nincs vele gond és szépen szalad, igaz max 70-et mentem és nem gyilkoltam még meg. A héten nem lenne időm kicserélni, ha sikerül eltörnöm, és a téligumikat is sajnálom. A hétvégén felteszek előre "pályagumit" aztán jön a töréspróba... Jöjjön néhány kép:
Ilyen beszerelve
A Tibke féle és az általam gyártott tengelyek. A hosszabikat rövidebbre, a rövidet hosszabra csináltam 2cm-rel, de a beépítés után kiderült, csak 1-gyel kellett volna. Szerencsére a belső csukló ennyit simán elvisel és a hossz később is módosítható.
A hátsó bakhoz meg csináltam egy sablont. Ezt a váltóra csavarozva kiadja a bak rögzítési helyét, ezért tuti a helyére kerül.
Így néz ki a vw váltón. Nem egy mester darab, de amit találtam vasakat abból csináltam és a célnak megfelel...
És rögtön kiadta, hogy a bak, amit csináltam nem tökéletes, 3mm-el arréb van :-(((
Mikor kezdenéd az átépítést? Hogy jutnak el hozzád a cuccok?
Hmmmm. Lehet meg kellene próbálni a gépet a pályán Fehérvár felé... :-)))
Féltengely végén hányas 6lapolású kulcs kell?(Gondolom nem szétbontható a féltengelye és kikell huzni a végét kerékagyból,hogy kihuzam a váltóból,vagy elég csak a kerékagyról leütni a gömbfejeket és félrehuzni enged annyit a gólyaláb?)
Motort ugye nemkell kikapni,hanem helyén lefér a váltó????
u.i.:mire nem jó egy hatalmas turista hátitáska :))) nemröhög :)))) <--szerszámokkal megpakol :)))
Pontosan azért kellene nekem a gyári tárcsa mérete (a Merkuros könyvben sem találtam semmit róla), mert katalógusból ki tudom nézni, hogy van e olyan tárcsa, ami viszonylag kevés átalakítással felmegy. Aztán lehet kalkulálni, hogy melyik az olcsóbb és melyik a jobb. Mert ha egy 3-4ezer Ft-os tárcsa közdarabbal feltehető, akkor nem biztos, hogy megéri gyárttatni akármit is. Ha meg csináltatunk, akkor viszont pont olyat kéne, mint a gyári belsőhűtésű.
valóban rémhír, legalábbis tudtommal, mert eddig csak az volt a szabály, hogy minden további nélkül átirathatod, de...: ha átiratod, akkor legközelebb a zöldkártyán érvényes a ch-határérték, amit a műszer miatt csak katalizátorral mérnek meg. nem tudok róla, hogy ez megváltozott volna az utóbbi időben. tehát átírni átírják, de zöldkártya többnyire csak katalizátorral lesz.
én még júniusban vettem egy Barkas-t, azt simán átírták, pedig nem volt rajta katalizátor... szóval valószínűleg tévinformációt hallottál, de ha elbizonytalanított, akkor hívd fel az okmányirodát telefonon.
5 helyen 7 félét mondanak, az a helyzet :o( Okmányirodában mondták pl. Tokaj-ban, hogy őket nem érdekli a katalizátor, ha van beírják, ha nincs, nem. Egyik vizsgahelyen kérik, másikon meg nem. Ezen menjen el az ember fia.
Korábban már írtam, hogy vettem egy 77-es Wartburgot 28e km-rel. Lassan át kellenne íratnom. Most hallottam egy hírt (rémhírt?), hogy nem írják át, csak ha újra levizsgáztatom katalizátorral. Szomorú lennék, mert jelenleg van zöld kártyája, és vizsgája is, azt hittem, ezt tovább lehet vinni. Meg nem szeretnék eredetvizsgára sem kiadni 15ezeret, aztán utána meg elküldenek az okmányirodából. Szóval várom az infótokat, mi jelenleg a helyzet, sajnos nem nagyon vagyok képben.
FÉK témához. a Száraz féle műhely ha őssze jönne kb 10 db-os rendelés 10000 ft áron tudna gyártani Wartyihoz belsőhűtésű féktárcsát. Ha több tárcsa lenne olcsóbb lenne a gyártás.
ÜDV! Vettem a hétvégén stroboszkópot a helyzetjelzők helyére, de vhogy az égiek nem akarják, h beszereljem, mert minden hasznos szabadidőmet vmi/vki felemészti, nem jó ez így...
Fék témához: Nyáron vizsgázott a kocsi előtte király volt a fék, fogott mint állat, volt, h azon múlt, h nem haraptam ki a kormányból egy darabot, h be voltam kötve... DE vizsgára ugy felkészítették, h most nem is fog ugy, ill üt mint a disznó.+ a kézifék sem fog semmit, kopp behúzott állapotában lazán eltolom:S
" Vígan Pöfög a kedvenc! István bácsi és a Kelet-Német gyöngyszem.
A jövőben felszereltetem rá a katalizátort, s majd fiamnak adom tovább.
A rendszerváltás előtti években sokszor gúny tárgya volt a Wartburg. Hívták szardíniás doboznak, Honecker bosszújának, de a háromhengeres kétütemű autó sok családnak volt támasza a közlekedésben. Napjainkban már csak kevés szaladgál a hazai utakon, de azok között akad egy-két tökéletes állapotú gyöngyszem, amely büszkén szállítja a családot. Lucskai Istvánnak is van egy gyári állapotú 353S-e, amit nagy becsben tart.
-Sok kellemes emlékem fűződik a Wartburgokhoz. A legelső autóm is egy 1000 model volt, amit a legtöbben csak púpos Wartburgként ismernek. Kényelmes volt,megbízható, és bár azt az autót is karbantartottam, igénytelennek számított a javítások terén. Az a benyomás határozta meg a további autóimat is, amelyek egytől-egyig Wartburgok voltak. Ezt a fehéret 1987-ben vettem át a debreceni Merkúr-telepen, s azóta alig több mint 50ezer kilómétert tettünk meg mindenféle meghibásodás nélkül. Bár az autó mondhatni napi hazsnálatban vanm addig nem megyek be a házba, ameddig nem raktam rendbe. Minden évben átvizsgálom, s amit tudok, azt megjavítok rajta. Ezt azzal hálálja meg, hogy amikor beleülök, azonal indul, s minden zokszó nélkül teszi a dolgát. Többször is kaptam ajánlatot a legváratlanabb szituációkban azzal kapcsolatosan, hogy megvásárolnák tőlem a Wartburgot, de rajtam kívűl a feleségem is nagyon kedveli, s így nem adom el. A jövőben felszereltetem rá a katalizátort, s majd a fiamnak adom tovább jegyezte meg István.
A 353-as típus története
Motorja 1000ccm-es, 50 lóerős. Karosszériája a wartburg 1000-től örökölt. Azonkívűl, hogy a motorja további 5 lóerőt kapott, más módosítás nem igazán történt az autón. Említésre méltó változtatás hogy elkészítették a tolótetős Deluxe változatot is. Futóműve négykörös, elől tércsés fék rendszere, és a hűtése módosult. Ez a típus elülhűtős bimetálos hőkapcsolóval szabályzott elektromos ventillátorral. Természetesen rengeteg apró módosításokat végeztek a mérnökök, még tipusokon belül is. Így alakult ki a 353W majd később a 353S. Ezt a modellt követte az 1.3as, négyütemű motorral szerelt jármű
Kétütemük katalizátorral
Csak jóváhagyott katalizátor építhető be, melyhez műbizonylatot mellékelnek.
Egyik olvasónk érdeklődött, hogy hol építenek be kétütemű autóba katalizátort?
-A megyeszékhelyen a Nyíregyházi Orosi út 4. szám alatt található Gulyás Kipufogó szervízünkben építünk kétütemüekbe katalizátort. A beépítés előtt átvizsfáljuk a kipufogórendszert, és amennyiben szükséges, a dobok cseréjét is el tudjuk végezni. A hátsó kipufogódobot újra kell cserélni, közlekedésbiztonsági okok miatt. A munka elvégzése után felhívjuk a jármű tulajdonosának figyelmét, a megfelelő kenőolaj, mennyiség betartásának fontosságára. A szerkezet ára 34 500 forint, valamint 3000f forint a munkadíjunk - mondta el Gulyás István. "
Épp a szombati Kelet-Magyarországban volt egy Wartburgos cikk egy büszke kétütemű wartburgos nyilatkozott (353W új fajta kockalámpás), és volt szó a kétütemü katalizátor beszereléses dologrol.
Nyíregyházán válalnak ilyen építést engedélyel. Gulyás Kipufogó kft.
Eladnám az Irmscher felnieimet. Kissé karcosak van benne egy két mélyebb is de szerintem ügyes kezek meoldanák. Hozzá adom a gumikat(Toya 185/60 F 600) is, sajnos csak az egyik pár használható már. a másik kuka. 30ezret gondoltam érte. 06309322195 vagy itt a fórumban is megbeszélhetjük.
Hát nem tudom... Volt, hogy visszavittük (még apám előző Wartján) hogy üt. Újra leszedték, újra szabályozták aggyal együtt. Minden össze volt jelölve, és a szabályzást direkt különösen gondosan próbálták megcsinálni. Új fékező réteg a betéteken, új munkahengerek. Teljesen fel lett újítva. A vizsgán átment, de két napra rá újra ütni kezdett.Aztán az az oldal, amelyik jobban ütött egy idő után állandóan beblokkolt. Én ugyanígy jártam a mostani géppel 3 éve. Aggyal együtt szabályzás, első-hátsó fékgenerál, új csövek, új olaj, új betétek. A vizsgán átment úgy frissen, aztán másnapra már kattogott a hátulja. Lesz*rtam, mert felbosszantott. A hátulja majd egy év alatt bekopott, volt egy időszak, hogy még a kézifékkel meg is tudtam csúsztatni a hátulját! NA ez hamar elmúlt, azóta kb annyit ér a hátsó fék, mintha enyhébb emelkedőn mennék. A múltkor 5km-t mentem behúzott kézifékkel, mert nem vettem észre. Az volt gyanús, hogy könnyebben elforgott indulásnál az eleje. De sebaj, mert az első fék is sz*r lett, lényegében 3 éve járok jobbrahúzó fékkel (130-ról úgy kirakja az autót a külsőbe, hogy ihaj..), csak most kezd eldurvulni a helyzet. És ezt hozzáértő szakműhely csinálta, nagybátyám szerint az összes vizsgás autót ami a keze alatt volt (nem kevés!) ők készítették fel és jól. Volt köztük VR6-os Passat és Schevi Camaro is, mind jó lett. Valahol mégis a Wartburg fék gagyi ezekszerint. WR
MAjd néhány képet tegyél fel légyszíves a technikai részletekről, erősen érdekel a fékátalakítás. Hátra tárcsán én is gondolkodom (1 dugattyús nyereggel), mert én mióta Wartburgot vezetek, soha nem volt rajta hátul rendes fék. Vagy ütött, vagy félrefogott, vagy kattogott, vagy egyáltalán semmit nem csinált. Most alig fog kategóriában versenyez. Szóval nekem eléggé elegem van ebből a játszadozásból. WR
Ha az enyémet kérdezed, akkor nekem ugyan ott van az új agy mint ahol a waresz volt. De ha pár mm -t tévedtem kijebb vagy beljebb akkor az nem zavar. De utólag belegondolva jobb lett volna kijebb rakni a komplett csonkállványt hamár úgyis csinálni kellett.
Nekem az alsó lengőkar is cserélve lett a Jetta-ra, és abban az alsó gömbcsukló állítható kis tartományban. Így valamelyest állítható még a futómű.
A kormány használható mert idáig is széles gumi volt rajta, nem változott semmi.
Normál használatra, teljesen jó a fék, csak aki átalakítja annak nem normál használatra kell.
Nekem pl. a motor miatt kellett átalakítanom az egész futóművet, hogy a motor elférjen.
A lehető legvékonyabbat (7") vettem, és a legető legnagyobb ET számút (ET42), mert a nyomtávot egyáltalán nem szeretném növelni (kerékcsapágyak, kasztnizás, rendőr, stb-stb.)
És mivel nem lesz osztókörmódosító (hanem kerékagy-furatolás), és az eddigi Irmscheres (ET38) 185/65 nyári guminál csak 1 cm-rel lesz szélesebb a kerék (195/45), így ehhez képest összesen 1 mm-t jön kijjebb a kerék, és 9 mm-t beljebb, ahol meg ugyebár elfér.
Illetve az első nagy fék a terveim szerint belekerülő VW G60-as motort készítette volna elő. Ugyanis az erejével az már a 'normál használat' keretein kívül esne!:-)
DE! Most sok dolog jött össze így konkrétan elfogyott a pénzem. Sajnos. Ezért egyelőre mégis marad az első gyári Waresz fék, és csak hátul lesz átalakítás: Wartburg tárcsák, első (5*112-re furatolható) Wartburg agy és Golf nyergek (a kézifék bowdenes problémája miatt...).
Hát most így áll a dolog.
(Pótkerék természetesen 16"-os lenne / lett volna, kasztniból semmiképp sem lógna ki a kerék, a vizsgáig pedig még 1,5 évem van... tehát az még számomra a messsszevan kategória.)
LimDom! Vizsga? Ez felmerült már benned? Vagy a rend éber őrei?! Vagy másik, kapsz egy defektet mit csinálsz? Hívsz egy trélert? Vagy szerzel 16-os acélfelnit pótkeréknek?? Meg igen ET... Ugye az osztókörmódosító, amiről írtál, az is tol kifelé min 1 cm-ert, meg a 16-os felnik sem 4" szélesek szoktak lenni... Jahh, s azt se feledd, ha a gumi futófelülete a sárvédőíven kívül ér, és ezt a rendőr észleli, úgy megbűntet, h az eszed is elmegy...
Nekem azt mondták az okosok, hogy a hengerrenkénti befecskendezést kitalálták, mert ott az örvénylések nélkül is jó volt az üzemanyag keveredése. De mivel drága volt, és a porlasztó nehéz szabályozása miatt szükséges volt újítani (környezetvédelem), és a porlasztósoknál már kitalálták a szívócsövek megfelelő örvénylését, ezért kézenfekvő volt a központi befecskendező. Mérésekkel igazolták, hogy bizonyos teljesítmény (100 paci) alatt sem fogyasztásban, sem LE-ben nem jelent különbséget, viszont olcsó a kivitelezése, ezért tudott elterjedni a kis és középkategóriás kocsikban.
Tehát a régi karburátor helyére betettek egy szabályozott "pumpás sprayt", oszt kész az ÚJ technika.
Gyakorlatilag a gázosítás módszere adta az ötletet hozzá.
A szelepvezérlésre gondoltam ,de néztem a Doppel Wobber oldalt ott nem irta erősebbre a hengerenkéntit (NZ) mint a 2E3-ast . Légtömegmérő az nincs de lambdaszonda az van ,Polo 1,3 AAV 1989.
Egy közdarab kell oldalanként a tárcsához: annak a nyúlványához rögzíthető a nyereg!
Az első Wartburg-agy pedig furatolható, így gyönyörűen belepasszol az 5-ös osztókör. (A túloldali gyári rögzítő furatból is 5 van ugyebár, így '36 fokkal elfordítva' pont közé kell fúrkálni a 14-es kerékcsavarok menetét!)
Nem csonkállvány hegesztés. Hanem közdarab készítés. És így tulajdonképpen bármelyik autó féktárcsája felmegy a Waresz agyra (amelyiknek nagyobb az átmérője a Wartburgénál). Az én választásom az Audi A6 belső hűtésű tárcsájára esett ami névlegesen 300, de asszem ténylegesen 290-es.
Bárcsak ott tartanék már, hogy képeken is bemutassam a kis fék-tuning-okosságot!:-)
Ne rémiszd meg szegényt. A VW emblémás is ugyanaz, mint amelyiken nincs +200 ért. Nyugodtan vehet bele bármilyet MAN, Champion, sőt Armafilt is tökéletes. Ugyanaz az EU-engedélyes mindegyik.
A váltóolajat viszont télleg nem szabad bármit, abból legyen VW engedélyes.
Közel mindegy milyen gyártmányú olajat raksz bele, csak ne multinál vegyed. Pl a Valvoline katalógusban nincs is olyan, amit ezekben árulnak. Lehetőleg autósboltban vegyél, pl Bárdynál Castroll (mindíg akciós), Unix-nél Liqui-molly, Middland,Start-nál Valvoline, ezek jók bele. Ott segítenek az oljaszűrőtípusban is. 10W-40 nél jobb nem ajánlatos, mert koruknál fogva ezek a gépek már sűrűbb olajat igényelnek (kegyetlenül tud csattogni a szelepemelő jobb olajjal). És max 15e km!
nem volt 1.4es, megnéztem tömítéskatalógusban is. MN az 1.3as dízel kódja. wan egy ilyen technika egy ismerősöm wartburgjában. nem megy sehogy, de nem is eszik. :)
Én 10w 40 -est használok.Ha márkát kérdezel akkor én a Rowe mellett teszem le a voksomat ( A VW gyári olaja) , az ára is egész jó. De tehetsz bele Valvoline-t is stb. stb.
Tibke! Tudtad, hogy volt előredőlős 1.4 dízel VW motor? Én most szembesültem vele (munkaidőben eBay nézegetés közben...). Trabantba kisfogysztás hajhászoknak jó lehet:
Engem lehet, hogy érdekelne a kormányváltókar, az enyémnek eltört a műanyag markolata. Bár még megpróbálok előbb szerezni egyet itt Szegeden, mert a távolság itt akadály lehet, csak eddig még nem is próbálkoztam, mert már fél éve egyéb projektek vannak folyamatban.
Én olajleeresztéshez egy műanyag kannát használok, aminek ki van vágva az oldala. Ha nincs benne 4 liternél több, akkor meg tudom úgy billenteni, hogy a kupakjától már elfolyik az olaj, letekerem a kupakját, és ki tudom önteni belőle az olajat a száján.
Hát egyszer csak úgy megszokásból engedtem le valamiből az olajat, és hogy ne legyek nagyon olajos, meglazítottam a leeresztőcsavart, és utána már csak egy csavarhúzóval bökdösve tekergettem, hogy pottanjon bele nyugodtan a kannába, majd visszateszem, ha a kannából kiöntöttem az olajat. Leeresztőcsavar pottyan a kannába, olaj rázúdul, kanna vészesen telik, én meg rájövök, hogy ebben a gépben bizony több olaj van a szokottnál. De félbeszakítani nem tudom, mert a csavar az olaj alján. :-)
Végül szerencsém volt, mert a kanna épp színültig telt, persze így kiönteni nem tudtam, egy tejfölös pohárral meregettem ki belőle annyit, hogy ki bírjam önteni. :-)
Egyszer lenne rengeteg időm, akkor megépíteném a motoromat hengerenkénti injektorral, és összeraknám hozzá a neten terjedő Megasquirt nevű vezérlőegységet. Mindent, az utolsó hajszálig be lehet állítani házilag, akár az ütemenként többszöri befecskendezést is! Többet tud, mint a legtöbb gyári vezérlő. Igazi jó játék műszaki érdeklődésűeknek.
Hogy miért karbit teszek fel? Mert nem hiányzik a sok tyúkbél és elektronika a motortérbe, nomeg egyelőre nem hiányzik a pénztárcámnak sem az injektorbeépítés költsége. Mondjuk 1.3-ra tűrhető pénzért lehet szerezni hengerenkéntit, de mire összeáll, biztos lesz 50-be az is (computer, AC, beállítás stb.). A karbik várhatóan fele ennyiből fent lesznek. És olyan rettenetes különbség szerintem nincs. Fogyasztásban biztosan jobb a hengerenkénti injektor minden kategóriában (utcára/versenyre), de jól összerakott rendszereknél nem nagy a különbség. A Honda karbim jó példa. Ugyanazt a motort (1.6 16v ZC) gyártották PGMFI programozott befecskendezéssel és DC (dual carb) karburátorral. Hajszálra ugyanazok a paraméterek, kivéve, hogy a karbis 500-zal hamarabb adja le a csúcsnyomatékot. Fogyasztásban 2 deci a PGMFI javára.
Persze injektornál könnyebb tovább lépni, könnyen és precízen újraparaméterezhető a vezérlés (chiptuning). Karbinál ez kissé macerásabb.
ehh..én a féltengelyeket "pattintottam ki" egyszer, csak a váltóolajról megfeledkeztem. Pedig oda volt készítve a kis tepsi az olajnak...Jutott rám is, a földre is :-)
Pszt.. csak megsúgom, hogy a haveri körömben nincs olyan figura, aki ne járt volna így legalább egyszer :P Én még váltóolajjal is megcsináltam, pedig az picit drágább :P
Cimborám (autószerelő) nagy 353W felújítás közben összerakta a hátsó fékerőszabályozót fordítva... szerinted mennyi idő alatt jöttünk rá, miért "ragad" be a hátsófék állandóan? ( kb 1 hónap)
Na Úrak feldobom a labdát. Most az elkövetkező két hétbe megint meg lesz a vita téma. Szerintetek 4T Wartyiba karbi v injektor? Melyik miért? Miért ne? Na esünk egymásnak. Minden érvet meg hallgatok. Tudni kell én karbi párti vagyok. De az injektorral kevesebbet eszik.
Következő a kérdésem: nem kell-e valakinek 4 majdnem vadiúj Dunlop téligumi, Irmscher felniken...? így tél végén...
Igazából sejtem a választ, mert sajna ezek nemolcsó gumik:-), ezért a másik kérdésem, hogy vajon mennyiért adható el csak a 4 Irmscher alufelni? Nem keres véletlenül valaki Wareszre alufelnit gumi nélkül?
(Amúgy, csak hogy kiöntsem a lelkem...:-)))))), azért került eladósorra a sok évre tervezett, újonnan vásárolt téligumim (alufelnistül), mert az új, 16"-os nyári felnik felrakása nem lett/lesz olyan egyszerű dolog (mint ahogy elképzeltem), hogy csak csináltatok egy osztókörmódosítót, és pikk-pakk!:-) Szóval kerékagy-átfuratolás lesz a megoldás, de ez hátul nem megoldható a dobfék és a hátsó kerékagyak miatt. Így kiiktatom a dobféket, és hátra kerül az első agy, tárcsafékkel együtt. Így persze előlre akkor már nagyobb féktárcsákat rakok (jóval nagyobbakat...), így már nem fogom tudni töbé felrakni a 14"-es kerekeket. Na hát ez a rövid sztori. Szóval jól beelvágtam a lecsóba... Nem így akartam, de szerintem örülni fogok neki a végén!:-)))
"homokkal itasd fel a melléfolyt olajat a földről, mert úgyis melléfolyik, ha meg nem, akkor amikor végeztél fogod felrugni (tapasztalat) :P ."
Szerintem az elmúlt év legnagyobb f@szságát én követtem el tavasszal, a Skoda olajcseréjénél. Ugyebár üzemmeleg mocival hazaértem, letolattam a ház mellé, gyorsan felrántottam egy koszos melegítőt, és alábújtam a 19-es kulccsal, meg egy kivágott műanyag kannával. Csavar ki, olaj csurog! Kibújtam az autó alól, a csavart rátettem a hátsó sárvédőre, elmentem csavarhúzóért (nincs szűrő-lecsavaróm, mert úgyis kidobom, így marad a barbár-módszer ...). Szűrő átüt-lecsavar, olaj belőle kiönt, új szűrő beolajoz, visszacsavar. Oké, vegyük elő a (szerencsére!) 5 liter olajat, olajbeöntő kivesz, lehet beönteni. De mi folyik a cipőmre? Elhűlve vettem észre a sárvédőn a zárócsavart ... Ilyen gyorsan még nem bújtam autó alá, mint akkor! Majd a maradék olajat beöntöttem, és szidtam magamat, mert nem maradt utántölteni való ... az a kocsi alatt terjengett ... :o))))
én is nézegettem, hogy ez így ne mjó, ha kisebb a tárcsa, hiszen akkor mégtöbbet forog. ne makartam írni, hátha én tudok valamit rosszul. de pl ha azt vesszük hogy a g40et is úgy tuningolják hogy kisebb tárcsát kap hogy többet forogjon, akkor csak nagyobb tárcsa kell arra a generátorra.
Már napok óta nézem ezt a "kisebb tárcsát a generátorra" dolgot és nem értem. A motor tárcsájának átmérője jóval nagyobb, mint a generátoré. Vagyis a generátor többet pörög a motornál (kb 2x). Minél kisebb mint a motoré, annál többet. Vagyis, ha azt akarjuk, hogy ne pörögjön szét, akkor pont növelni kell a generátor tárcsa átmérőjét. Ezzel természetesen nőni fog a telítődési és a felgerjedési fordulatszám is, ami viszont alapjáraton már töltéskimaradást okozhat.
Ismerős a hozzáállás. folyamatosan hallgattam otthon, hogy roncstelep. Most már anyu nem szól, helyette az asszony drámázik, ha megnézek egy "új" kocsit. :)
Olajcseréhez optimális esetben nem kell specko szerszám, csak erős kéz, egy villáskulcs, és egy nagy lavór. (Optimális eset: 1000-ből 1). Viszont ha nem félsz az olajtól, és nincs olajszűrőleszedőd, esetleg valami gagyit tudsz szerezni csak, akkor sincs pánik, simán bökj keresztül rajta egy nagy csavarhúzót, és azzal meg tudod indítani, utána már kézzel lejön (csak folyik). Visszafele az új olajjal kend meg a gumitömítést, és ronggyal (hogy ne csússzon a kezed) amennyire tudod kézzel tekerd vissza (úgy bikáből), nem kell szerszám. Kb ennyi, aztán homokkal itasd fel a melléfolyt olajat a földről, mert úgyis melléfolyik, ha meg nem, akkor amikor végeztél fogod felrugni (tapasztalat) :P .
Hát, ha elmegyek segíteni olajat cserélni, akor ott fog állni még 2 Wartburg a ház előtt...Csörögjetek rám, hogy hol és mikor, mert szombaton nekem munka van, aztán meglátjuk. Ha belefér az időbe, szívesen segítek.
De igyen jó lenne egy, de szüleim már igy is ki vannak akadva... Képzeld el, h mi lenne, ha még vagy 2 Wartburg ott állna a házunk előtt, akkor akár egy autókereskedést is nyithatnék... De tény és való 50 ezer nem lenne érte sok, csak most nincs még annyim sem, ösztöndíj meg nem jön...
Hétvégén Krissz Wartburgját rendberakjuk kicsit, ha van kedved elnézhetsz.
(Te tudsz olajat+ olajszűrőt cserélni benne? Én még sohasem csináltam, meg ugy tudom, h az olajszűrőhöz kell vmi speckó fogó/kulcs)
Solct!
Milyen kisebb tárcsát tettél rá? Illetve hogy kell szénkefét cserélni? Azt kell forrasztani, vagy hegeszteni?? Előre is köszi!
Nem én voltam az elkövető, de szemmel láthatóan a 353-as kipufogócsonk is ott figyel, nemcsak a BVF 40. Ebből gondoltam, hogy a cserélendő cuccok közt, a 312/1 váltó javításához szükséges alkatrészek hiányából kifolyólag (viszonylag kis darabszámban készült a project ...), esetleg egy 353-as váltó is ott volt, féltengelyestől. Ha már az Ihling-könyv pontról-pontra leírja a két fődarab cseréjének menetét ... ;-) Szó mi szó, meglepne, ha a 312/1 váltó lenne benne. Szőke Atti 1967 májusi kockájában is az újabb váltó van már. Tegnap meg is keresett mobilon, hogy hogyan tudná eredeti állapotba visszaállítani a kockáját, én meg mondtam, hogy "... váltó cserével kezdd!".
Ez a képek alapján nem látszik, nem foglalok benne állást. Miből látod ? Amúgy nem az való még bele gyárilag. Motorral már biztos történt egy és más, váltó kétesélyes. A korából ítélve persze kicserléhették. Te voltál az elkövető? :-)
"A 353 padlóváltó rudazat még egyszerűbb is a kormányváltónál, tökéletesen működik, csak azt is illik kenni."
Nekem azzal se volt bajom, 10 éven át volt ilyenem. Valóban, időnként szükséges megzsírozni, a kis elkopó műanyag gömbcsészéket cserélgetni (egyszer kellett 10 év alatt, de akkor mindet ... mind a 4-et ... ;-) ), jól beállítani, és egy jól használható, pontosan mozgó dolognak mondható. Persze hoztak olyan Wartburgot is hozzám meggyógyítani, amiben konkrétan egy vagy 2 sebesség volt csak kapcsolható, a többi elveszett. Másnap, egy délutánnyi munka után, az illető nem ismert rá az autójára ...
Ezen a fotón csak a Rallye Trans-szal járnál jól. Mögötte egy ugyanolyan utcai 1.3-as van, mint itt sokaknak. Leszámítva persze a bukócsövet benne. A gyár csak Gruppe N-be homologizálta az 1.3-ast. Gruppe A-ba nem, vagyis ez pont ugyanolyan 58 LE-s, mint a többi 156 ezer példány ...
warti88: Ezer hála érte :) A Rar-t viszont nemtalálja valamiért, de a pdf tökéletesen lejött :)
Atomi: Nekem is az utolsó tetszett meg a legjobban, bár tény, jobban megnézve egykét helyen ráférne egykis ráforditás. Én azért ígyis boldog lennék ha enyém lehetne :)
Ha a váltókar a kormányoszlop BAL oldalán lenne a jobb kormányosnál, akkor a váltórudazat marha egyszerű lenne, hiszen a váltó kapcsolókarja a JOBB oldalon van.
Gyakorlatilag nincs új a nap alatt. A PumpenDüzen (PDTI) már létezett a II.VH-ban is, a német tgk-k 20%-a ilyen volt. Közös nyomócsöves diesel a harckocsikban működött (CommonRail). Elektronikus vezérlésű automata váltó: Ikarus, Csajka. Csak sok minden olcsóbb volt így, és a mostani technologia már lehetővé teszi a praktikum keverését a gazdaságos gyártással. Nagypolskinál milyen bonyolult volt a kormányváltó rudazata?
Ezeket a fogásokat hívják tudományosnak látszó figurák PR-nek, vagyis nagy látványosságként beharangozzák, mekkora újítás. Németek manapság amúgyis szeretnek kitaposott ösvényén járni.
M
Egyébként sztem a 311-s váltórudazata tökmindegy melyik oldalról jön, nem egyszerű a balosnál sem :P A 353 padlóváltó rudazat még egyszerűbb is a kormányváltónál, tökéletesen működik, csak azt is illik kenni.
Létezett viszont jobbkormányos gömbölyű Wartburg (311-312/6 Rechtslenker), de csak a négyajtósból, na ott milyen lehet a rudazat? Mert a képek szerint a kormányoszlop detto ugyanolyan, és a tűzfalon is megvan a helye, kivágatlanul (a képet most nem találom a gépemen).
Ez rendben is van. Csak mikor az első egyterű joystickes autók megjelentek, aminél át tudsz csúszni innen-oda, az összes újságíró arccal Mekka felé az autók elé borult, hogy ez mekkora tutiság, és a komfort, meg a meggondolt tervezés, meg a habos lóf ..., közben meg gyerekkorukban ilyen autóban ültek, csak azt manapság szégyen felemlegetni ... :o(
Befagyottt hétfő hajnalban az OFF nubira ON centrálzárja. Csak jobb oldalon tudtam beülni, és át kellett szállnom a bal oldalra. Elég "szignifikáns" különbséget éreztem a Wartburg és ezen autó közt: simán összerugdostam a frissen pucolt (vizsgára ment, a zár is az autómosás miatt fagyott be ...) autó belsejét sáros lábbal ...
Nem tudom, mennyi Genex-modell készülhetett, gondolom hogy néhány tízezer az 1 miilió 224 ezer darabból. Vagyis ennyi üléspárral lehet számolni. Odakint inkább előfordul, mint idehaza. Lásd az Ebay-es üléspárt is. Amúgy a fejtámlától nem kell túl sokat remélni: 2 egyszerű acélcső a tartója, a keretre hegesztve, benne 1-1 golyóval. Az áthúzásakor is belehegeszthették, egy erre a célra feláldozott fejtámlás ülésből.
"Igen, a 353W-szériát a nyugat utánzása céljábol csinálták padlováltoval a hasznaltauto.hu-n fentis van egy inyenceknek ajánlom egész jóáron."
Nem. A dolog hátterében egészen más van. A németek (helyesen!) úgy gondolták, hogy a kormányváltó egy praktikus dolog, merthogy nem kell messte eltávolodni a váltáshoz a kormánykeréktől, így kényelmesebb és biztonságosabb a vezetés. Van benne valami, gondoljunk csak a teljesen sík padlóra például, amelyet most ájult csodálattal reklámoznak a modern joystick-váltós nyugati fostalicskákban. Holott egy 50 éves dolog újramelegítése csupán, csak szégyellik ezt bevallani. Ellenben a Wartburg gyár a 353-as típusból készített jobbkormányos verziót, Knight típusnévvel. Emiatt konstruálták meg 1970 körül a padlóváltót, hogy ne kelljen átvariálniuk a kormányváltó rudazatát. Először az 1972-es Londoni Autószalonon jelent meg a botváltós Wartburg, majd rendelhető extra lett a sima baloldali kormányos autókba is. Szóval, a Nyugatnak csak ennyi köze van a dologhoz, vagyis a kemény valuta bevétel reménye a gyár részéről ...
Örülök, kíváncsi leszek a motorra ha kész lesz! Gyáriak a dugók? Mellesleg nem te akartál Transot építeni? Maluch épp belinkelt az előbb egy egész használható darabot "olcsóér". :-)
Még nem vettem le az üléstámla hátsó részét, de kívülről nagyon gyári berakásúnak tűnik a fejtámla, ki-be állítható, stabilan áll, stb. Majd jobban megnézem. Szerintem nagyon kényelmes benne ülni, kipróbáltam. Hogy mennyire ritka, azt majd a Mesterek (atomi, twk004) megmondják.
Solct! Még Te beszélsz nekem a széthajtásról:P Mikor nem is tudom ki szokott 90-nél tolni egy 4-est:) De akkor is csak azért mert már onnan nem ugy húz...
Jó motornál, húz az még onnan is :o) Nekem 105-ög húz 3.-ban rendesen... Viszont a generátoron, már eleve kissebb tárcsa van ;o)
Solct! Még Te beszélsz nekem a széthajtásról:P Mikor nem is tudom ki szokott 90-nél tolni egy 4-est:) De akkor is csak azért mert már onnan nem ugy húz...
(ehez a szénkefe megnéz dologhoz le kell szedni a generátort?, jahh, hogy néz ki ez a szénkefe, én ki tudom cserélni? Forrasztani vagy vmit mókolni kell hozzá??)
WR! Ma boltoltam a manussal, már itt figyel a szobámban 3 db 75-ös dugó:) A hozzá való csapszegekkel, meg gyűrűkkel... Jah meg vettem szabadonfutóhoz is vmit. A lényeg, h kaptam egy kis pöszt meg hozzá 10 még kisebb pöszt (időközben már rájöttem , hogy 10 kis pösz az a görgő lenne:) De a nagyobb izé az nem tom mi:)
Csak gyári "félbőrös", meg csoffadtabb. Ja és nem fejtámlás. A két szélén műbőrszerű a kárpit, középütt meg olyasmi textil, mint a trabant vagy barkas üléseknek. Sajnos a párból csak a másik már átkárpitozott. Az volt gyárilag vagy csak utólagos mókolás hogy a tiedben rendesen benne van az 1981 utáni fejtámla ?
Igazábol felakarom "lapozni" kicsit ismerkedni a kétütemü csodával, ugyanis szeretnék majd egyet. Értek az autokhoz, így nem okoz meglepit imádom szerelni ápolni karbantartani az autokat pont ideális mert sosincs kész, mindig van mit csinálni rajta. :)
A németnek is nagyon nagyon tudnék örülni tudok németül meg-meg fejtegetem, na meg bárminek is amilyen könyv van róla. Ha nem okoz gondot és belinkelnéd nekem megköszönném, fogok venni Vaterán és majd bescannelem és a klubnak felajánlom. :)
Régen volt egy wartburgja nagypapámnak 353W tárcsafékes.
Mikor én kissrác voltam 7-8 éves már javában a kertben állt. Egyszer előrehoztuk énmeg tökre örültem hogy még megy meg minden de aztán kiderült az volt az utolsó útja. A motorját megvették majd apám szétszedte és elkerült a méh telepre. Sok mindent megmentettem belőle, belsőtér, külső dolgok, felnik dobok,stb. 3 ajtó és motorháztető két szélvédő stb. ezeket most elöszedegetem és megmentem, legalább ennnyi használható maradt az öreg zöld warbibol. :) Ennyi körülbelül a wartburg történetem. Most 17 éves vagyok nagy kispolszkis, és kgst autoörült, ezekközt a wartburgé is.
Igen, a 353W-szériát a nyugat utánzása céljábol csinálták padlováltoval a hasznaltauto.hu-n fentis van egy inyenceknek ajánlom egész jóáron. Csak hát nemjött be, mert a váltó ugyanaz volt szerkezetileg és ez a gyorsan gyorsan padlováltót neki stratégia elkapkodosra sikerült nem lett tökéletes., nemvette jol a sebességeket és hajlamos volt széthullani beis fejezték hamar a padlováltos 353w tipust és visszatértek a jókis kormányváltós megoldáshoz. :) Aminek örültem nemrég olvastam, hogy egy ideig párhuzamosan gyártották a wartburg 1.3 és a 353W ket 1991 ig :)
Nekem van eredeti DDR-ben magyarra fordított W353 javítási kézikönyv, csak nem tudom hol. Viszont, ha megtalálom, esélyes, hogy bescennelem, és a köz javára fordítom. A kezemből sosem adom ki, az elsőt simán lenyúlták tőlem, ezt is "véletlenűl" szereztem. Van hasonló 311-hez is, azt megtaláltam fénymásolatban.
Mennyire sűrgős?
Ja, 77-ben már létezett padlóváltós kivitel, ezen meglepődtem :)
Mi történt? Hogyan gányoljuk Wareszunkat szakképzés indult?
80-s években volt divat olajjal feltölteni a zsigulik küszöbjét, ma erre megfelelő anyagokat is lehet kapni. A GYÁRI küszöb elején és végén (a legmélyebb pontokon) 8mm-s kifolyólyuk van (ezeket inőnként érdemes tisztítani. A hátsó doblemezben egy gumidugó a küszöbbel szemben az ÜREGVÉDELEM céljából.
Melegebb száraz napon a küszöbléceket leszedve, gumidugó kiszedve, egy félórás aszfaltautózás alatt kiszárad a küszöb. Ekkor valamilyen levegős módszerrel célszerű a port kifújni (cső+tüdő), és rozsdamaróval (RO-55, vagy hasonló) jól megáztatni, erre is jó valami levegős permetezés egy hosszú cső segítségével. Amikor kicsöpögött a felesleg (a lyukak alá célszerű valamit tenni, ne a földre csurogjon). és megszáradt, akkor a jobb autósboltokban kapható ÜREGVÉDŐ VIASZ SPRAY (olyan, amelyikhez adnak hosszú vékony csövet a végén több irányban kilukasztva), és szépen befújni az egész küszöb belsejét, ami kikfolyik, az így járt.
Mikor már nem csöpög, szépen letörölgetni ami látszik, és visszarakni a küszöbléceket, és a gumidugót. Na ezt hívják üregvédelemnek nálam.
Az ajtók alja ugyanúgy, és ott is van több kifolyó gyárilag.
De van másik módszer, cimbim hígabb betonnal öntötte ki a zsigaküszöböt, az is tartós. :P
Ez hosszúra sikerült, de nagyon irritál, ha valaki kókányol, amikor egy normális megoldás is létezik. Bocsi!
A kasztnis srác, aki az autómat csinálta sima szilikonpasztával dolgozik. Úgy felrakta vele az üvegszálas sárvédőelemet hátra, hogy a csavarok kiszedése után sem tudtam leszedni. Persze ha erőltetem, lejött volna, de rombolni nem akartam. Majd leszedi ő, úgyis lesz egy kis munkája a hátsó kerekek környékén (is).
Ezekről az "állagmegóvó" műveletekről jutott eszembe: az én autómban csak hátul van dobbetét, de egyik az is el van már repedve a kerék fölött (műanyag, nem üvegszál), elöl az ősszel kapott 3 réteg alvázvédőt, ott így elég jó szvsz.
De: a múlt héten volt a bontóban egy első gazdás 4T és volt benne 4 üvegszálas betét, szinte hibátlan állapotban. El is hoztam, szerintem még új korában tehették bele, olyan volt alatta a lemez. Szal azon viszont furkálva volt, én ezt nem akarnám - főleg a sárvédő pereménél.
Hogyan lehetne azt tartósan és megbízhatóan rögzíteni? Illetve ha már fúrni kell, gondoltam jó lenne vmi "masszás" tömítő a betét és a lemezfelület között.
Az alu léceket már csavaroztam le, amikor tavaly megvettem az autót, az összes ülést kivettem, benéztem a szőnyegek alá, kiszárítottam, a befolyást megszüntettem, azóta rendben vannak (kopp-kopp). De most tavasszal ezzel a "küszöb projekttel" megint ellenőrzöm majd.
Az ajtót kb 1 hónapja szedtem szét, amikor zajzsigetelő lapokat ragasztottam az ajtók belső oldalásra (akkor tettem be képet a lapról), szal akkor kitakarítottam a vízkifolyókat, sajna az ajtók alját festeni kellett (ami rácsukódik a kaszni gumi tömítésére alul), de remélem most az is rendben lesz egy darabig.
Még annak idején a TESCO-ban vettem valami holland üregvédő spray-t, és azzal fújtam ki az ajtók hézagait belülről. Meglepődtem, mert a színe nem fekete, hanem átlátszó volt. Sajnos erre már későn került sor, de remélem, lassul az ajtók rohadása. Nekem már nem a gyári küszöb van, de még egész jól tartja magát. Az eredeti motorháztetőtől és csomagtartó fedelétől pedig már meg kellett válnom... :-(
Az én 75ös touristomban is a gondos előző gazda olajjal töltötte fel,és valószínűleg ennek köszönhetően még a gyári küszöbök vannak a 32éves autón! Simán a tetejéről belelátni, nekem az alján csordogál most valamennyi sűrűbb állagú cucc, meg alulról meg van fúrva mindkét küszöb elöl és hátul is és egy-egy olajleeresztő:) csavarral van ellátva. Ja és utastérben nem érezni bár nem tudom mivel van feltöltve. Az ajtók is le vannak belölről ápolva valami kenődős cuccal úgyhogy nem rohadnak egyáltalán.
Köszönöm, de az autó állapotát tekintve nem lenne szívem hibátlanokat felrakni rá ráadásul mert még valakinek megtetszene és lepattintaná... szóval inkább használtak kellenének az se baj ha kicsit ütött, rozsdás.
Nálam pihen 1 garnitúra ilyen 353-ra való dísztárcsa, ellenben ha emlékezetem nem csal, vadiújak, krómozni tehát tuti nem kell. Még Dornburgban cseréltem valami cuccra, kb 40EUR értékben. Ez tizesért vihetők.
Saccra kétszer egy liter, de ezzel biztosan nem lesz csordultig tele a küszöb. Lehet, hogy érdemes az olajt egy kicsit felmelegíteni, hogy jobban folyjék...
Én csak átöblíteni szeretném vele a száraz idő beköszöntével, amikor belülről porszáraz lesz a két küszöb. Mivel a 2T-m beázós, és a víznek valahol ki is kell folynia, néhány éve fúrtam két furatot oldalról a küszöb hátsó vége felé ott, ahol annak az alja vízszintesből átmegy ferdébe. Az átöblítéshez majd a művelet előtt ezeket bedugaszolom.
Egyébként a küszöb "felső szintje" hátrafelé folytatódik egy darabig a hátsó kerekeket belülről megkerülve. No oda is érdemes valahogy olajt juttatni. :-)
A küszöb aluléceinek csavarjait, ha már sikerült kicsavarni őket rendben, ne húzd meg, így legközelebb a kicsavarásuk már nem fog gondot okozni.
Érdemes szemügyre venni elől a padlógumi alját és hátul a filcszőnyeget kiemelve, hogy vajon nedvesek-e. Ha igen, akkor valamit tenni kell, mert a nedvesség gyorsan széteszi belülről a padlózatot. Én a padlógumi alatti, örökké nedves puha textíliát kidobtam, mert semmi hasznát nem láttam.
Ajtóbéléseket már megnézted? Ott is érdekes viszonyok fordulhatnak elő, már a kocsi 10 éves korában is. :-)
Értem, köszönöm, ez viszonylag egyszerűnek hangzik! Akkor csak tárcsát kell szerezni valahonnan :-) Ezekről a fékbetétekről tudtok valamit? Olcsóbb jóval, mint a Ferrodo Racing...
Nem. Mivel a féknyereg is két félből van összecsavarozva, elég nyergenként két közdarab és négy hosszabb csavar. (Gépkönyv azt írja tilos a féknyereg szétszerelése, egyes darabjainak kicserélése házilag, de ezt most felülbíráljuk.)
A küszöböt díszítő alulécek levétele után láthatóak a szellőzőnyílások, oldalanként kettő. Az egyik közel a középső ajtóoszlophoz, a másik, ahogy írtad, a küszöb hátsó végénél. Ezeken keresztül betölthető az olaj.
A küszöb felülről egy viszonylag vékony lemezzel van borítva, és ezen vannak a szellőzőnyílások. Nem is értem, miért van - talán - ponthegesztve a lemezborítás, mert merevítő szerepe nincs, viszont akadályozza a küszöb belsejének tisztítását és az állapotának "szemmel tartását".
Beázós autónál biztos tele van vízzel, és persze minden egyébbel (rozsdadarabok, koszlerakódás, stb.).
Korábban a fórumon szóba került, hogy a küszöbök belsejét érdemes feltölteni/átöblíteni olajjal. Mik a tapasztalatok? Mennyire válik büdössé tőle az utastér? Gondolkozom rajta erősen. Ráadásul van még vagy két liter használt hajtóműolajom a művelethez.
Sajnos nekem is kellett venni XZN bitkészletet - a négyüteműekhez úgy látszik ilyen marhaság is kell. Mondjuk eddig csak lendkerékhez kellett komolyabban.
Nem mindegy, hogy mekkora furatokkal, és milyen vonal mentén perforálják a tárcsát. Amúgy valóban: a legjobb megoldás a hűtött (illetve szellőztetett), dupla falú féktárcsa, amely létezik ugyan Wartburghoz, csak rally-versenyzőket kell megkörnyékezni, versenyautóikról levetett ilyen tárcsákat kunyerálva. Ja, és 19.000 HUF/db áron készíti a féktárcsa-készítő, mint egyedi darabot ... megkérdeztem ... :o(
Fék ügyben. beszéltem a debreceni Fékcentrummal, a lyuggatott tárcsára kerek-perec kijelentették, hogy hülyeség, nem biztonságos. A neten mégis komolynak tűnő cégek kínálnak lyuggatást. Hogy van ez akkor?
Milyen méretű kulcs kell a 4T hengerfejcsavarokhoz?
A Kingtony oldalán nézegettem, de melyik méret lenne jó, mert a csavar M11-es. Itt meg csak M10 és M12-esekhez van kulcs. Gondolom, az egyik jó bele. De melyik?
Egy apró információ... A 3 fázisú generátor csúszógyűrűs, nem kollektoros. De attól még lehet rossz. A forgórész kapja a gerjesztést, és ha a fesszabályozó lekapcsol, akkor fogyasztóvá válik. Ez lehet szabályozó hiba, vagy (ahogy írod) a kefék elkopásának eredménye is, meg más is, de maradjunk az egyszerűbb lehetőségeknél. Valszeg a fűtőmotor is azért lassul, mert a 13,6V helyett csak az akksi 12V-ját kapja. Ekkor a töltéslámpa is világít. Szénkefe darabja kb 300Ft.
Szénkeféket nézted már? Elős körben én azt nézném meg, és ha kint vannak akor jobban rálátsz a kollektorra, ha nagyon égett, vagy kopott akkor megfontolandó egy gengerátor felújítás.
Tegnap megejtettem egy szerelősdit:) A kocsi kapott egy 60Ah-s Banner akksit, ami éppen becuppant a gyári helyre, csak kicsit magasabb a 45Ah-s változattól, de még éppen elfér a motorháztető alatt. Jahm, s megoldódott az is, hogy a mélyláda ne álljon vízban: kapott 4 5cm magas gumilábat:P
DE A múltkor már kérdeztem, h miért lehet az, h menet közben fel-felvillan a töltésjelző lámpa. És igazság szerint drága volt az akku, s nem szeretném, ha a generátorom tönkretenné. Szal, mit és hogyan kell kicserélnem, h ne legyen ilyesmi többé? (a jelenség: ha felpörög a motor, kb 4000 1/min fölé, akkor felvillan, s ha visszább esik a fordulatszám, akkor elalszik. Mikor felvillan a töltéslámpa, olyankor a fűtés ventillátora is belassul:S)
Szerintem ráférne a szerkezetedre egy alapos fékellenőrzés, mert csúnya eredmények lehetnek. Érzésre nem tudod megállapítani, hogy a hátsó fékek hogy fognak, ha az első jól, de valszeg elöl is csak az egyik kör tökéletes. (Egyik csak elöl, a másik kör elöl és hátul hat). A fékerőszabályozót, ahogy mondták CSERÉLD ki, de beállítását bízd szakira (ha akarod leírom hogyan lehet kb-ra belőni). A kéziféknél rengeteg hiba lehet: beállítás, bowdwen szorul (zsírmérgezés!), de ha kopott a fékbetét és esetleg már felszabályozott (esztergált) dob van, akkor simán feltámaszkodhat a csapágyházra, és nem fog.
Tehát ezen nem szabad, és nem érdemes spórolni, mert a végén nagyon drága lehet.
Mégegy tanács: Fékfolyadékot (DOT 3, vagy DOT4 nem keverve!) 3 max 4 évente célszerű cserélni, mert annyi vizet szív magába, hogy korrodálja a munkahengereket, ami miatt szivárogni kezd. Nem nagy összeg, viszont 30 évig jók maradnak az alkatrészek.
Naugye mondtam én,hogy valami nem stimmel.Köszönöm elfogadom egy probakörre,hogy szűkítsük a hibalehetőségeket.Csak most nekiláttam a DE LUXE függőcsapszegezésének ,vizsgára felkészítés.Utána újra indul az 5 gang projekt. Ha jól sikerül az új féltengely lehet benevezek egy párra. Üdv DE LUXE 64
A képen látható alkatrésznek (a benzin tank alatt) nem tudom mi a neve... de csöpög belőle az olaj...!
Mit tegyek?:-)
(Sejtésem szerint erősen összefügghet azzal, hogy világít a már említett fékolajnyomás-jelzőlámpa a műszerfalon... Illetve azzal összefügghet, hogy nem fog rendesen a kézifék? (Az üzemifék "érzésre" tökéletesen rendben van.))
Én még régebben egyszer vásároltam Delphi hátsó lengéscsillapítókat, akkor még ültetve sem volt, és nagyon xarok voltak. Olyan puha volt, hogy hintázott az egész kasztni.
Ha még nem jelzett senki, akkor valszeg én neveznék még egy komplett szabadonfutóra, ugyanis a mostani szenved, ez meg ha télleg olcsóbb akkor inkább megveszem most, minthogy utána meg majd szaladgálnom kelljen. (Tudod, a van-tól nem kell félni:)
Holnap tali?! Vmikor mikor neked is, jó, ha minden igaz én délelőtt járok arra felétek, ugyanis megyek az autóhifis srácokhoz, meg akksit venni, csak kérdés, h mekkorát merjek venni:P Előtte rádcsörögjek?
Köszönöm a jó tanácsokat!
Egyébként a Pók utcai lakótelepen lakom, a Városliget mellett dolgozom. Tehát azon a környéken fellelhető megbízható szerelő kerestetik.
A Suzuki szerviz jó ötletnek tűnik. Sajna ott már ismerős vagyok, mert az előző autómat (Suzuki) többször összetörték, és oda vittem anno. A pénzt meg gyűjtögetem, mert az illetékekre egy vagyont kellett kifizetni. :(((
Hát ez bizony 4T. A főszereplő ügynök feketeorrú hátulhűtősének meg 4T hátfala van. Biztos karambolozott szegény. Ha jól láttam, a háttérben egyszer van még egy fehér 2T, 4T hátfallal. Gyanús, hogy ugyanaz a feketeorrú, átfestve... Ezek szerint az őshazában már nehéz összeszedni 1 filmre való Honecker-Wagent. Nemsokára eljön a mi időnk....
Sziasztok! A hét elején volt az Oscar díjátadás. A legjobb idegennyelvű film díját a német A mások élete c. film nyerte el, ami 1984-ben játszódik az NDK-ban. Egy kép a filmből: NDK-1984 Feltűnik valakinek, valami? :) Üdv: Miki
Nekem jöhet a lista! mailcímem publikus, de nem írnám be megint ide mert akkor megint kapok egy tonna spam-et.
Amúgy én ma voltam az Osz-Car nál budaörsön venni pár dolgot, szenes tömszelence lengyel 720 ft (kiváncsi vagyok milyne lesz, ránézésre nagyon rendben van, a magyar 3200/db lett volna) "pápaszemgumi" a váltókarhoz 97ft :) Hosszú fűtéscső 70 cm 970 ft.
Kösz a sok hozzászólást a beázáshoz, hétvégén mindent leszigetelek amit írtatok! Aztán a jövő heti esőkben kiderül! :)
Valószínű valóban a kaszni és a gumi között megy be a víz, mert menet közbe nem ázik be, csak amikor áll, és amikor elindulok akkor a kesztyűtartóből minden a cipőmbe landol. Gondolom a menetszél miatt nem tud menet közben befolyni, vagy nem tom. :)
...
hmm, tuning? mennyi jó dolgot olvastam.
Már csak azt nem tom vajon több ló több zab, vagy több ló ugyan annyi zab csak a lovak hatékonyabbak.
Egy hatásfok növelés nem lenne rossz senkinek sem szerintem! :)
...
Mellesleg a múltkor írtam hogy sokat fogyaszt a gép (alsóhangon 12l) na, hát elkezdtem konfigurálni a karbit találomra, gondoltam rosszab már nem lehet. a lényeg becsavartam a Co csavart (kicsi) meg a levegőn (nagy) egy felet kifele.
Most olyan 9L lett a fogy. (80% BP)
De lehet ráméretek a Co ra, hogy jó fele megyek-e. 4T ről van szó azt nem írtam. :)
Irmscher, ez téged illetve szüleidet érdekelhet, ilyen váltó kell az 1.6-os GIII-ba, ugyanaz az áttétel! Majd egy mailcímet dobj légyszíves, a munkahelyi gépemen nincs meg. Küldöm majd Neked is a listát!
2T-sek! Apróban találtam egy hírdetést: bezárt keleti alkatrész bolt maradék készlete féláron eladó. Találkoztam a tulajjal, rendes embernek tűnik, beszélgettünk egy félórát. Adott egy listát, hamarosan beviszem Excelbe és az érdeklődőknek elküldöm. Nincs olyan nagyon sokminden, de sok apróság talán érdekelhet Benneteket. Ami elsőre megfogott, az az 1db új egytorkú karbi. Van még komplett szabadonfutó, két féltengely és sok dugattyú/gyűrű. A gyűrűk Lengyelek, a dugók közt állítólag van még gyári. Vannak szenes tömszelencék, sajna nem gyáriak. Azt gondoltam, hogy össze kéne írni, hogy kinek mi kell, és egyszerre talán még jobb áron el lehet hozni, mintha egyessével hívogatnánk. Trabi cucc is van, abból még több, de ahhoz majd egy trabist fogok megkérni, hogy intézze. Irmschernek már stipistopp a 75-ös dugók és gyűrűk :-)
Nektek szólok először. Van egy eladó Golf III. 1,4 motorhoz való 5 gangos váltó. Ha valakit érdekel . Hívjon. Este rakom a TWK. oldalára. 06-70-337-3388
Igen, megmarad. Valszeg tartaléknak, de próbára természetesen megkaphatod. De a hossza nem tökéletes!(2cm az eltérés, de nekem most a használatban ez nem jelent gondot) Viszont ha az általam készített beválik, akkor abból még fogok csinál(tat)ni. A technológia egyelőre titkos, mert lehet hogy sz@r lesz és akkor minek terjesszem... (de nem nagy dolog, csak vw és wartburg alkatrészekből lett faragva)
Más.
A csapis (löbro) egyik fele valóban opelé, de a másik (rövid) fele öszvér. A csuklóház opel de a csillag és a tengely benne már vw típusú. Mutattam esztergályos szakinak, és elmondta hogy (melegsajtolással) csinálták. De az a technológia házilag nem megoldható :((( Az egyiknek a végén a menet nem az eredeti méretű (újravágva???), és az anya lötyög rajta. Van valakinek tippe, h honnan lehet venni ilyen kisebb koronás anyát? A bontóban még megkérdezem...
Ez a szerviz nem dolgozik drágán. Két évvel ezelőtt a vizsga és admin. megvolt 15.000Ft-ból. Erre jött még némi javítási költség (fékjavítás és egy gömbcsukló, nem több, mint egy tízes). Viszont előtte az Autóklubban forgalombiztonsági felülvizsgálatra elvittem - igaz ez is úgy egy tízes volt. Tehát tudtam, hogy mit kell megjavíttatnom. A kocsi átvétele előtt a vizsgamester bevitte a kocsit, majd felemelte és lámpával jó alaposan megnézte alulról, hogy egyáltalán bevállalja-e a vizsgáztatást. Mikor azt mondta, hogy rendben, akkor tudtam már, hogy a kocsi rendben át fog menni. Persze az Autóklubban készült vizsgálat eredményének másolatát átadtam neki.
Amúgy a szerviz érdeke is hogy átmenjen, legközelebb is legyen munkája... :-)
Szerintem sokkal több sergítséget tudnának ajánlani, ha legalább a környéket leírnád, merre laksz, mert akkor aki közelebb van, az segítene.
Wartburg szervízben vizsgára felkészítés???? kb 50-60-ból meg is úszhatod. Szaki bácsi esetleg 20-ból is megcsinálja, ha nem nagy gáz. KPM 14e, autoklub 24e általában az ismerős vizsgáztatás, "szakszervíz" 30 alatt be se tolja a telepére :P
Köszönöm! Két dolog miatt hívtam őket. Egyrészt hiányzó kárpitok, ablaktörlő-elektronika, krómos cuccok miatt, másrészt megkérdeztem az 1.3i motort. Teljes sikertelenség... Úgyhogy Tibkének rossz hír: A mocit elvitték váltóstól. Nekem bosszantó: egyszerűen nem találok Wartburghoz használható alkatrészeket a környéki bontókban.
Biztos elkerülte a figyelmeteket a kérésem. Újra ideírom, mert nekem fontos. :)
Sajnos az önindítóval nem boldogultunk, megadta magát. Vagyis mindenképpen cserére szorul, de az autó műszaki vizsga előtt is áll. Tudtok abban segíteni, hogy ki készíthetné fel az autót a vizsgára és a biztonságos üzemképes állapotra? Pénzem nincs túl sok, de az autóra nagy szükségem van.
TWK004! Persze én ezt értem, s tudom, de azért most is zabál a kocsi... Pedig nem lenne szabad, de Atomi szerint valszeg a motor már a végsőket rúgja, majd fel lesz újítva, ha egyben lesz a rávaló:) A jó elektronikus gyújtás Solct-tól már megérkezett, azóta nincs gyertyabeköpés, vagy 2 hengerezés... (Sőt a kipuffgázt sem lehet begyújtani még ráhúzott szívató+ padlógázon sem) Amugy azzal a 3 karbi 11L dologgal kiegyeznék, ha ez ugy lenne, h végig állok a gázon:P
WR! Megvan a száma, átküldöm neked sms-ben, jó?! Műaynagos: 1. Yamaha Máthé, bemész és mondod, h mit akarsz, ők foglalkoznak vele, lökhárító hegesztéssel is, csak nem a Mester utcai boltban hanem a másikban. 2. vagy Józsán ahol az aluhegesztés is van, ők is foglakoznak műanyaggal, meg üvegszálas csodákkal
Lenne 1 pár Renault 19 es sportülésem ami eladó. Én trabiba vettem anno de nem lett berakva mert nem dönhető kivitelű. Állítható magasságú és deréktámaszú.
Akit érdekel az dobjon egy mailt a pizza101kukacfreemailponthu-ra.
Német oldalakon fel szok' tűnni egy Atomiéhoz hasonló türkizkék példány. Azt én 1997-ben Dornburgban megsasoltam közelebbről. 1150-es motoros, ötgangos váltós autó, és van benne egy 3-hengeres injektor is. Ja, és valóban: különolajzású is. Beindította a srác (meg el is ment egy demó-kört) ... hát, nem szerény hang, és menetteljesítmények ... ;-)
A Tied egy üdítő kivétel. Gratula, kifejezetten szép. Ellenben beteszek német építésű (!) autó motorteréről készült képeket ...
Ezzel az a baj, hogy hullámos is, sarkos is. Tudom, hogy könnyű kritizálni, én épp azért nem vágok bele, amíg csak ilyet tudnék összehozni. Ha minden meglesz, akkor megmutatom, amit én elképzeltem.
Szerintem a házi rezók se rosszak annyira. Amiket én láttam azok lehet, hogy nem voltak a legszebbek, de azért lóerőre biztos dobtak a gépen.
Az én rezódobom még megvan. Ha eladó lesz akkor beírom ide. Egyenlőre a folytás annyi, hogy a 25cm hosszú és 51mm átmérőjű összekötő csőre rá van hegesztve egy barkas hátsódob. Van barkas középdobom is csak azt nagyon át kell faragni és az alvázat is át kell fúrni. Ezzel a középdobbal nagyon szép csilingelő hangja van a kocsinak.
A rezónál a kanyarok hosszát úgy vettem, hogy a belső és a külső ív hosszát megmértem ezt összeadtam és kettővel osztottam. Lehet rosszúl tettem, hogy így számoltam.
"Azért tuning alapelv az is, hogy az amúgy elpazarolt benzint inkább mechanikai munkavégzésre fogjuk"
Ezért hiszem el, hogy 11 liter körül elmászkál a 3-porlasztós verzió. Nem egy nagy torokból, illetve szívócsonk-öntvényből kap 3 henger üzemanyagot, oda-vissza lengetve (a nyomásváltozások miatt), hanem 1-1 henger egy saját porlasztóból. Persze ha tuningol az ember, akkor már más dolgokat is csinál ... Egy kedves klubtagunk, aki már nem járkál közénk, egyszer így jellemzte a 2T-tuningot: "Az olyan, mintha lenne 5-6 kapcsolód, és ameddig mindet fel nem kattintod, nem ég a villany. Mindent meg kell csinálni: hengert, dugattyút, kipufogót, porlasztót, gyújtást, mert ha egy is kimarad, már sz@rt se ér az egész, és lehet, hogy rosszabb lesz, mint volt."
Jól látod... olyan, mint a csajoknál a szilikoncici. ha megszokja, már nagyobb kell :D
Nem is értem ilyen kicsi számokkal minek kezdeni.
Láttam 3 hengeres 2T blokkot injektorral, de az egy saab különolajzásos motor volt, padon járatták (magyar építés), sztem soha nem került autóba. Nagyon álmodoztam én is egy ilyenről. Viszont a két motor összeépítése nem rossz ötlet. A verseny saab-ban megoldották, egyik hosszában, a másik keresztben volt. Az igazi állat dolog egy 2T V6 lenne, csak a csapágyazás megoldása nehéz, de leleményes az ember.
Az a baj, hogy sose lesz elég..először 65LE, aztán 75, aztán 105... Szinte felsejlik előttem, hogy néhány év múlva azon agyalsz, hogy hogyan lehet két blokkot összerakni, és hogy honnan szerezz még egy MZ karbisort hozzá...
Más: a h.böszörményi bontó száma megvan neked? A névjegykártyát jó biztonságos helyre tettem, csak nem emlékszem hova :-) Nem tudtam venni ablaktörlő elektricskát, meg kéne egy két apróság még.
Még más: tudz Debrecenben műanyagos műhelyt? Az első lököst meg szeretném csináltatni úgy, hogy normálisan illeszkedjen a sárvédőívhez.
Nem tudom mit csináltok a kocsikkal, de nekem a gyári egytorkos 86-os benzinnel max 10 lityi, ugyanez a kocsi jikovval 7-8 litert szippantot, pedig akkor még fiatal voltam, és muszály volt elsőként indulni a lámpától. (Érezhető volt a teljesítménynövekedés is) Egyszer sikerült 14-s átlagot kipréselni a gépből, de akkor a határtól bécsig 150-n állt a mutató, a "sógorék" meg húzódtak félre a mercikkel :P
Az off 1300-s 2-torkú Webberes R5-ös on 11lityivel verte gyorsulásra a wareszokat. Szal sztem lukas a cső, vagy mittomén. :P
Egy jól megépített kipuff képes érezhető nyomatéknövekedést (mert sztem ez fontosabb, mint a LE), és kisebb fogyasztást eredményezni.
Upsz.. csak egy megjegyzés: Nővéremnél landolt az a wareszom, és valami ügyes szerelő a 2.torok rugóját lefele akasztotta, és a pillangószelep állandóan résnyire nyitva volt. Na ekkor evett 11-t, és sztem gyengébb is volt, ami érthető. Lehet, hogy felfele akasztotta lefele helyett, már nem emlékszem, 10 éve keveset találkozok Waresszal.
Azért tuning alapelv az is, hogy az amúgy elpazarolt benzint inkább mechanikai munkavégzésre fogjuk. Nekem az 1.3-mas motor tuningja igazán ilyen volt, kevesebbet evett, jobban ment. A hatásfok növeléssel szerintem sokat el lehet érni, most is ezért próbálok Japó karbit sufnizni a Jürgen motorra. A kompresszió növelése is ezt célozná, aztán az a bizonyos vízinjektor sem halott terv, csak várja a felélesztést. Persze az igazi a befecskendező lenne...lehet, hogy az is lesz egyszer.
Tisztázzuk: minden tuning alapelve, hogy plusz teljesítmény csak plusz benzinből jön. Olyan nincs, hogy valami erősebb, és kevesebbet is fogyaszt. Illetve van, ezt hívják chip-tuningnak, de hát ezt ugye nem lehet a Wartburgon megoldani.
"cél kb 65 Le, vagy a fölött vmi"
Ezt el tudod érni egy utolsó túlméretre fúrt 1042 köbcentis blokkal, és egy kis dugattyútuninggal. Ablakok síkjai, átömlők, egyebek. Csak módjával, 1-2 milliméterekkel megszélesíteni, le-föl reszelni, stb. Egy jó elektronikus gyújtás (akár a Csapis zöld alaplappal is) nem hozzáad, hanem nem vesz el a teljesítményből, amit a 3-kalapácsos gyári megoldás bizony gyakran megtesz. Atomi barátunk egy 5 kg-os poroltóból gyártott az első dob helyére szerelhető rezonátordobot, beillesztve a gyári rendszerbe, így nem túl hangos, viszont szépeket forog. Szóval, sok kicsi sokra megy, csak ésszel mindent. Lásd a felrobbant lendkerekemet, amely mintegy 2-3 kg-ot nyomott előtte, annyit kiszedtek belőle, majd szépen felrobbant. Komoly sérülések történhettek volna akkor, és a mai napig beleborzongok, ha belegondolok. Örülök is, hogy nem történt semmi, mert 20-25 dekás acéldarabok röpködtek az emberfal körül.
Akkor mit javasolnál?! Tung kellene mindenféleképp, cél kb 65 Le, vagy a fölött vmi, de a motor legyen megbízható, s akár a világból is lehessen vele kiautózni. De ne is fogyasszon túl sokat. Az alternatívák a következők:
1. semmi tuning széria motor (ez van most is...)
2. rezo dob (rizikós, avgy jó vagy nem uyge)-> fogyi nő vele valszeg
3. 3 karbi, kipufogó nem átalakítva -> fogyi nő
4. 3 karbi+rezo dob (ennyi pénzem ugysem lesz belátható időn belül)-> fogyi maxos
5. turbó :D (100ezer Huf, kizárt, h vizsgán átmenjen, meg kapjon zöldkarit)
6. kompresszor (mint az előbb)
WR!
Most a láda a szobámban szárad, már vagy 3 hete:)
Amugy valszeg hangfal lábakat fog kapni, csak még nemtom honnan:)
Addig nem rettegek, amíg ott a csomagtartóban az átázott mélyláda :-) Tudod milyen nehéz a vizes fa? Lesúlyozza a gépet. Én meg még a pótkereket is otthon tartom :-)
A CsaPinál egyszer régebben megkérdeztem, akkor azt nyilatkozták, hogy Opel csukló van a "Löbro" féltengelyen. Persze szerintem a ricnis rész át lett hegesztve, úgyhogy majd' mindegy.
"Ha jól olvasom neki is 3 karbi figyel a gépében, s azt írja,h ezzel csak 11-et eszik a kocsi padlón. Ha ez igaz, akkor nekem is kell:P "
Ismét Birkner Gáborra hivatkozom: rákérdeztem, hogy egy Gruppe 2-es (vagyis a 3-karbis) motor mit fogyasztott Nekik? Erre: " ... hááát, versenytempóban már 20 liter felett ...", valamint Camping311-gyel közös ismerősünk az egykori fehér-piros-fekete 1 Jikov-os Gruppe A-s autójáról: "Versenyen 16-tal számoltunk, és abból mindig ki is jöttünk." Ennyit arról, hogy 11-et fogyaszt a 3-karburátoros. Maximum normális tempóban, nem gyilkolva a kocsit, hiszem el. Úgy viszont elképzelhető, az egymástól elszeparált hengerek-porlasztók miatt. Azt meg már nem, hogy ha már felraksz egy 3-karburátoros szívósort, akkor nem rúgod agyon a gázpedált ... :o)
Eltömted jól ott a hézagot, ahol a szélvédők gumitömítéseinek két vége összeér? Évente egyszer érdemes újra tömíteni, mert a gumikeret folyamatosan öregszik, és a hézag lassanként tágul.
Sajnos az önindítóval nem boldogultunk, megadta magát. Vagyis mindenképpen cserére szorul, de az autó műszaki vizsga előtt is áll. Tudtok abban segíteni, hogy ki készíthetné fel az autót a vizsgára és a biztonságos üzemképes állapotra? Pénzem nincs túl sok, de az autóra nagy szükségem van.
WR kolléga mesélte, hogy az egyik helyi bútorboltban látott rozsdamentes acélból készült vázát, ami szerinte a rezo dob tölcséréhez pont jó lenne, asszem vmi magas árat sem említett:)
Atomi! Ugy néz ki legkésőbb pénteken megveszem az akksit, aminek csak a hifi miatt van nagy jelentősége, mert az szó szerint zabálja a Wattokat:) Amugy most olvasom a schreibfaulheit.de -ről a dolgokat ezzel kapcsolatban, s teccik ennek az Uwe srácnak a kombija. Ha jól olvasom neki is 3 karbi figyel a gépében, s azt írja,h ezzel csak 11-et eszik a kocsi padlón. Ha ez igaz, akkor nekem is kell:P Mert most Jikovval ha nem is állok a gázon akkor is 12-13-at lazán bekap:)
Pizo! Viszont ez a 3 karbis csonk kell mindenféleképp. Nem tudom, h hol lax, én mindenesetre Debrecenben, szal postai utánvétel megoldható lenne? Vagy nem tudom, h mikor járok arra, amerre laksz:)
Szerintem az én ajánlatom is elég korrekt, mert 20-at megér az új moci-váltó-féltengelyek és egyéb kiegészítők amik még esetleg megtetszenek a kocsin.
Én nem abból indulok ki, hogy a bontóban nem adnak érte semmit, mert nem ez a lényeg, hanem az, hogy mennyi az az idő amit az egészre rá kell fordítanom. Nálam az jelent veszteséget minden szempontból.
Márc 24-én jár le a forgalmi, addig érdeklődd meg a bontós ismerősödet. Mi a bontó neve, merre van?
A kipufogó-project annyiból fuccsolt be időlegesen, hogy még főiskolás kormban jól kinéztem egy víz-gáz szerelvényeket árusító üzletet a Népszínház utcában. Csodálatos derékszögű íveket árultak, a henger előtti kanyarhoz szerettem volna egyet venni, hogy ne kelljen kalapálgatni, meg körcikkelyeket hegesztgetni. Viszonylag egyszerű, 5"-os (127 mm átmérőjű) ív kellett volna, aztán már a tölcsért, ami a kanyrív előtt van, mint kiterített csonkakúpot, magam is meg tudtam volna rajzolni, és egy ügyes lakatos 1.5 mm-es lemezből elkészítette volna a palástrajz alapján. Csak amíg mehettem volna az üzletbe, addig nem mentem, most meg egy pár hónapja bezárt ... :o( Szóval ahogy kiderítem, hogy hol találok 5"-os derékszögű ívet 1.5 mm-es lemezből, folytatom a projectet. Ami házilag gyártott rezókat láttam, azokon a kanyar-rész mind "pépesre" volt kalapálva, ami az áramlásnak (a sok pici horpadás miatt) nem tesz jót. Ezért szeretném készen megvenni a talán legkényesebb pontját a dolognak.
Ne lepődj meg, de a gumi alatt a fém mellett simán be tudja vezetni.
Sok megoldás volt, de nálam a fűtés kifolyója eldugult, a víz pedig szépen becsordogált az utastérbe. Elfuserált dolog, a géptető vízcsapdája, csak a víz tudja kikerülni :P
B. verzió: a tetőcsatornáról az ajtó mellett szépen befolyik.
"Ez membrános motor volt és kezdett kigyengülni ? Vagy a gyújtás mászogatott ? Hol jó, hol nem."
Én, amikor legutóbb beszéltem Vele, és gratuláltam a holtversenyben elért bornzérmükhöz (azóta kiderült, hogy mivel a Zsembery/Ferjáncz duó Gordinije 1 vagy 2 évvel idősebb, mint Hajtiék 1975-ös kockája, így azt a párost hirdették ki bronzérmesnek ... a döntéshozókat rohadtul nem érdekelte, hogy egy 75-80 LE-s autó vívott egy 140-150 LE-ssel ... na mindegy, tény, hogy a kor számít holtversenynél, de akkor se érzem igazságosnak a dolgot ...), akkor mondtam Neki, hogy a pálya szélén állva nagyon látszott, hogy a fölfelékben mennyit veszítenek időben és tempóban. Erre azt mondta: "Hol kéthengeres volt, hol három. Egész nap szórakozott.". Szóval, tudomásom szerint gyújtás-gondjaik voltak.
Ha nem lesz komolyabb érdeklődő, huszasért viheted az egészet. De mindenképpen kérném ezen elemek elhasznált változatát, hogy le tudjam adni a bontóba a kocsit és közreműködést a célállomásra való vontatásra. Hol laksz, van a közelben bontó ahol nem kell fizetni a leadásért. Csepelen van egy bontó-szervíz, ott nem kell fizetni, de ők sem fizetnek.
Az ablaktörlő kapcsolóra van felfogatva egy lemezzel az elektronika. Ez egy fekete dobozka, kb 2x2x6cm. Vagy csere, vagy javítás. Szedd szét, és nézd meg hogy jó e minden forrasztás a panelon. Ha nem találsz forrasztási hibát, akkor marad az alkatrészek kimérése, és az áramkör mélyebb átnézése. Vagy csere.
Ha szabályozható időzítést akarsz csinálni, akkor Rádiótechnikákban, Rádiótechnika Évkönyvekben, és Hobby Elektronika újságokban találni ilyen kapcsolásokat. Vagy az eredetit kell megcsinálni szabályozhatóra, talán ez volna a legegyszerűbb.
Kérdésem volna: Az ablaktörlő szakaszos üzemét mi vezérli? Nagyon elbutult ugyanis. Hidegen egy darabig szakaszosan töröl, de néhány perc után ugyanúgy csápol, mint folyamatos üzemmódban. Elég bosszantó ilyen ködszitálós, szemerkélős időben. Gondolom valahol egy relé lesz a bűnös. Van valami jó megoldás esetleg a gyári helyett? Állítható időzítés, vagy ilyesmi?
"tartósan nem bírja a gen. a 7000 fölötti motorfordulatszámot, mert olyankor már vagy 10000-et pörög lévén kisebb a szíjtárcsája."
Annó 1996 környékén, mikor Birkner Gáborral leültem egy pár órát beszélgetni, ezt ki is emelte. Elmondta, hogy esztergáltatni kell nagyobb ékszíjtárcsát a generátorhoz, mert volt olyan Taurus Rallye, még kezdő Wartburgos korában, amit 3 generátorral abszolvált. Eggyel elrajtolt, és menet közben kétszer kellett cserélni, mert elhervadt. Vagyis egy harmadikkal fejezte be a 2 napos versenyt.
Amúgy rákérdeztem 2 nagy "hőstettére" is: 1. Volt olyan Int. Salgó Rallye, talán 1983-84 környékén, ahol abszolút (!!!) 9. helyen futottak be a VFTS-ek és 130 LR-ek közt. Erre azt mondta, hogy "... írtunk egy nagyon pontos, részletes itinert, még edzésen, a versenyen meg olyan köd volt, hogy a motorháztetőnél előrébb nem láttam. De jó tempót mentünk így is, köszönhetően a jó itinernek ...", és a 2.: egy OSC Budapest Rallye-n Királyrét és Kóspallag közt abszolút 1. időt mentek a 353WR-rel, szintén VFTS-ek és 130 LR-ek közt. LK-val harcolt az egész versenyen, gyakran az abszolút 1. idő környékén (az adott gyorsaságin mért legjobb idő, csak a járatlanok kedvéért), és sikerült is egyet menniük. Erre mosolyogva: " ... Ááá, azt elmérték! Ott volt a Mester Pista a Volántól (BG ugyebár ÁFOR-os volt), és szó szerint eldobta a fagyiját, mikor kiírták a táblára, hogy mennyit mentünk. Oda is rohant, hogy ezt hogyan sikerült, én meg jót nevettem mert láttam, hogy elmérték ..." :o)
nem akarnék pofátlan lenni, de ha neked 15ezer megfelel a motor-váltó-féltengelyek egységért akkor vevő lennék. sajnos többet jelenleg nem tudok rászánni.
Ajjajj....:-) Szomorú leszek, ha a 2T-vel legyorsulsz... Már raknám fel én is a KeiHineket, de a helyi mechanikai művek nem nagyon kapkodós csapat. Biztos élezik a lézervágójukat :-) No mindegy, csak jöjjön a jóidő...
"Lendkerék nekem robbant, egy sz@rul lekönnyített darab, és vélhetően abból a pár 100 darabos garnitúrából való példány, ami gyári hibás volt, és sorra robbantak fel a zsír új 353W-kben annó 1987 környékén."
Volt is fénykép az AM-ban vagy az Autóséletben egy ilyen pórul járt Wartburgról. Parkolóban állt és a motorháztető közepén volt egy nagy lyuk cikcakkos szegélyével felfelé. Az aláírás szerint a felrobbanó lendkerék egy darabja repült ki felfelé utat törve a motorháztetőn. Kész életveszély... :-)
Előbb vegyél egy jó akkut, ahogy atomi is mondta, majd utána ezt. Kell hozzá 3 db. MZ 250-es porlasztó, és a légszűrőkkel is lehet kínlódni. Az elválasztót is meg kell csinálni (alu)lemezből a hengerek szívónyílásai közé, de ez már egyszerűbb. A szívócsonkot magát megcsinálni nehéz, komoly lakatosműhely elkínlódott vele, 5 db-ot gyártattam le, még van 2 (az 5 db-ot 30000 Ft-ért csinálták, tehát a 6000 Ft. önköltségi ár). A színét bármikor átfestheted, csak azért lett lefújva, hogy ne a nyers fém látszódjon.
Ha elektronikus ráépített szabályozós, akkor tartósan nem bírja a gen. a 7000 fölötti motorfordulatszámot, mert olyankor már vagy 10000-et pörög lévén kisebb a szíjtárcsája. Túlgerjed és leslusszol a szabályzó elektronikája, utána csere. Nekem úgy átlag 5 évente volt ilyen.
Inkább vegyél aksit, mint hogy ne induljon be egy sokat fogyasztó 3karbis kocsi.
Exide X-treme-t kell venni, ha az ablakmosót elteszed, akár a 74 Ah-s is odafér, aztán valami gond adódik, legfeljebb hazamész önindítóval :-DDDDD Forex.hu-n vannak méretek, nézelődjed !
Karbikért 2 ilyen árát ?
Ebay-en most van gyári nagy benzintartály is gombokért.
Nekem kell! Bár a színe nemteccik, de azt majd vhogy megoldom! Beszéljük már le inkább priviben a dolgot! (itt elérsz: irmscher kukac freemail.hu)
Atomi! Ha te eladod a tiedet karbistul mindenestül akkor azon is elgondolkodnék, elvégre az akksivásárlás várhat, be lehet a szekeret tolni:P
Kérdés: Olyan dolog állt elő, amire nincs értelmes magyarázatom. Járó motornál, mondjuk inkább ugy, hogy 3-asban padló 2 torok nyitva motor üvölt mind a disznó, van hogy felvillan a gyujtás kis villámos lámpácskája, pedig a motor közel 5000-et pörög, s gyujtás nem hagy ki meg semmi ilyen nincs... De ez már előfordult ma 2es fokozatban is, hasonló körülmények között... Szal a kérdés ugy szól, miért van ez??? A válaszokat előre is köszi!
Én is csak a csemetém miatt kényszerülök borzalmas dolgok megtételére, de hát a gyermek a legfontosabb, július végén érkezik. Megtartanám a gépsárkányt, de a jelen körülmények miatt mégiscsak ezt az ocsmány megoldást kell választanom.
Egy a lényeg, hogy az autó legértékesebb kincse a motorja és utána a váltó. Tényleg sajnálnám bezúzatni az egészet, mert ezen egységek teljesen kifogástalanok, a hiteles km óra 97.000 körül jár ami egy 22 éves kocsinál igen jónak számít, sőt Tuning nélkül is viszi a 150 km/h-t ha éppen formában van a kicsike és nincs leterhelve felesleges személyek számával. :) A "tuti" vevőm visszamondta a vételt, ezért gondoltam, hogy hátha a fórumon kell valakinek jó állapotú moci, hiszen hetekkel ezelőtt pont ez volt a téma, a motorcsere. De ezért tényleg felesleges furatni vagy Németországba kimenni, van ésszerűbb megoldás is erre.
Állítólag nem nagy dolog átütni a motorszámot ha valaki nem akarja hivatalos formáab önteni a motorcserét. A régi számot el kell kalapálni, kicsit megcsiszolgatni és beütni a másik számot. Igazán nem nagy dolog.
Ha rávetted szólj, és adom, csak most még egybe van a karbisorral szerelve.
Amúgy meg szerintem ezt nem így kell csinálni, először vesz az ember egy karbisort és ahhoz kellene megcsinálni a csonkot, különben illesztgetheti egymáshoz a karbikat, meg hogy vonalban legyenek, meg a távolság jó legyen, stb, stb.
Vagy van egy halom key-hin valahol kidobva ???
De azért mozdultam annyit a témára, hogy lemértem, csak van-e ehhez hengerállvány fölhegesztett szeparátorokkal - that is the question...
Köszönöm szépen a lehetőséget, viszont több dolog miatt nem tartanék igényt rá:
1. semmivel nem jobb, ha nálam porosodik, és ráadásul polc sincs még.
2. ha netán felkerülne kocsira, akkor az itthoni "terror" miatt nem tudnék kimenni az utcára. Már most is dráma van, hogy 126 helyett 225 LE-t tuszkolok az off gépbe, pedig az alapvető biztonsága lényegesen meghaladja egy warnyúét.
3. ha végre sikerül kicsit a hobbymra is időt áldozni, akkor a Camping a soros, és azt viszont full gyárira építem. (csekély 1 mill az előzetes kalkuláció, és pár év)
4. Amikor szó volt a tuningolásról, akkor kaptam a vas kivitelt, a jikov felszerelése után is állattá váltam, el sem tudom képzelni, egy jól menő géppel mit tennék.
Erről jut eszembe. Nekem a jikovval 7-8 volt a fogyasztása városban, "eröltetett" üzemben. Akinek több, cserélje ki a fedőt. Skodánál a középcsavar miatt hamarabb felpuposodott, és falsot szívott, ami 2 lityit jelentett a 120-son.
Atti!
Tényleg, a kipuffogó projekt befuccsolt? Pedig nagyon szép hangja volt amikor hallottam :). Volt trabira is próbadob.
Nyugi van, már egy 9 éve itt porosodik az, nem veszett el. Azért a pontosság kedvéért, nem alamónium, hanem saválló acél, valamint a szívócsövek nincsenek olyan távol rajta mint a másikon, hogy szériamotorból ne kelljen annyit lefaragni vagy tudomisén. Tényleg jó, mondjuk a rudazat még nem volt túlságosan kialakítva rajta, de oda se neki. Kell ?
Más.
Nézegettem Hajtiék videóit, de a Gy6-ra már valami nem klappol. Ez membrános motor volt és kezdett kigyengülni ? Vagy a gyújtás mászogatott ? Hol jó, hol nem.
Ha arra gondolok, hogy apám egy sima budai gödörben kb. 40-el eltörte a féltengelycsuklót, azért el-el csodálkozok, hogy a köves padkán pattogva milyen jól bírja 3-as teligázon az övék - nem hiszem hogy nem hatgolyós :-)