Küldtem a rajzot. Én a magam esze után a fázist és a kapcsoltfázist kötném az új készülék COM és NO pontjaira... csak persze lehet, hogy megsütném az egészet :) Azért is nem hallgatok a magam eszére.
Egy nagyon amatör kér segítséget töletek. A régi (12 éves) szobatermosztátunk (MMG 5013) helyett vettünk egy újat (Computherm 004 RF), amelyröl azt mondták, hogy gond nélkül felszerelhetö az elözö helyére. Igenám, csakhogy a bekötéssel van egy kis gondom: a régihez 3 drót jött, az újba meg elvileg négyet kellene bekötni. Mindkettöhöz megvan a kapcsolási rajz, amit ide is csatoltam. Ha tudtok, kérlek segítsetek, hogy melyik drótot hová kössem.
Köszi az infókat. Hogy gáz vagy égéstermék jön vissza, az már mindegy. A parapetes konvektor ugye zárt égésteret is jelent egyben? Ha viszont valahol szivárog, akkor kénytelen leszek szerelőt hívni.
Nem tudtok egy tisztességes, és nem túl rabló szerelőt a Bp. XI. ker., Móricz környékén?
Olvastam itt a régebbi hozzászólásokat a Kvazár nevű, víz fűtőközeges "konvektorról". Van valami, ami ilyen rendszerű, és lehet is kapni? Ha a válasz igen, hol, mennyiért, és ajánljátok-e?
Én is ezt kérdeztem és megnyugtattak hogy szépen végigkisérhető a rugó a csőben.De én nem vitatkozni akartam csak feltünt hogy még mindig a rezet részesítitek előnyben.
Újra kell rakatni mindenképp. Hérából többféle létezik 1-est nem engednek berakni, sőt a meglevőket is inkább kidobatják, mert balesetveszélyes. Héra 2 és 3 van - ha van...
Én gondolkodom cserépkandallón, abban létezik gázos betét, de ahhoz kell béléscső a kéménybe.
Érdeklődj a kéményeseknél, hogy mit engednek, mert ők az illetékesek nem a gázosok.
1. Igazából ha nem pucolod le a konvektort, akkor is kiég a por (aminek tényleg büdös szaga tud lenni) - nyitott ablaknál szoktam járatni pár órát, max fokozaton, persze előtte burkolatot levéve és nedves ronggyal áttörölve, leporszívózva. De mástól is lehet büdös, ezt viszont távdiagnózissal nehéz megállapítani - jobb szerelőre bízni.
Minden esetre a földgázt szagosítják, aminek egy elég jól megjegyezhető illata van.
Lehet még égéstermék ami nem kifelé a parapeten távozik hanem visszaáramlik, ez a másik eshetőség.
Egyébként ha veszel egy újat, az első napokban az is büdös lesz, de aztán szépen kiég és szagmentes lesz.
2. Nekünk van ilyen parapetes F8-as, ami nem az őrlángig kapcsol le (mondjuk 0 fokozat nincs rajta csak 1), hanem marad egy pici láng mindig égve. A hörgést az okozta, hogy nem volt jól beszabályozva és a láng nem tudott belobbanni. A szerelő szvsz jól dolgozott... Megoldás, hogy vesztek egy olyat, ami lekapcsol őrlángig.
3. Ha gázszagot (a szagosító szagát pontosabban) érzel, akkor az nem az ablakon jön vissza, onnan az égéstermék áramolhat csak, hanem valami rossz tömítettségre utal, ez szerelői beavatkozást igényel. Szappanhabbal házilag is lehet a dolgot ellenőrizni, megnézni hogy hol ereszthet, de inkább szerelőt hívjál...
És végül: szerintem a konvektor nem elavult dolog, sőt takarékoskodni elég jól lehet vele, vannak viszont hátrányai amikkel együtt kell élni.
Pl. Praktikerben is kapható, de nagyon sok helyen árulják épületgépészeti árauházak is. Kérdés hol laksz, mi van közelebb. Beszereléshez szakember kell, lehet hogy találsz olyat is, aki forgalmazó is egyben. A FÉG-nek van honlapja: www.feg.hu ott van ügyfélszolgálati telefonszám, szerintem ők tudnak segíteni...
A hópihe általában fagymentesítés Az az 5 fok. Viszont sokat segítene, ha elolvasnád a szelephez járó leírást. Ha nem kaptál a boltban akkor kérd el. Radiátoros fűtés csövét padlóba tekerni mint padlófűtés nem szerencsés. Valószinüleg a padló hőmérséklete nagyon magas lesz. Ha már ilyenre adod a fejed ne párhuzamosan, hanem sorba kötést javaslok, de ez is a sufni tunug kategória.
A hevinget hajlíthatod derékszögben.Létezik hozzá hajlító rugó ,tehát nem kell az idom,mert az biza nagyon drága.A szivatyúval kapcsolatban viszont nem jutottam dűlőre.
A "belehetvesni" nem kimondottan az olcso felujitasok koze tartozik. Falon kivul szerelve meg cirka ugyanannyiba kerul a tobbretegu mint a vekonycsoves rez. Mert falon kivul a kanyarokat nem szivesen latnam 7-10 cm sugaru negyedkorokkel megvalositva, ergo johetnek a szerelvenyek...
Ebben nincs igazatok van tartása a csőnek ,inkább az a gond vele hogy túl merev nehéz nyíl egyenesre kihúzni.der belehet vésni ,illetve ezt padlóban szokták vinni.Habár én a salyátomat a falon vittem egyenlőre.
Hát nem tudom ,én a felujittáshoz is hevinget tennék ,de persze ezt mindenki magadönti el.Én is a legkissebben probáltam a szivattyut csak azt nem érzem hogy ha gyorsabb akkor esetleg melegebb lenne a lakásban.Mert persze a kazán ilyenkor többet dolgozik ,tehát az a dilemám hogy ha gyorsan megy a szivatyú akor nem csak elpocsékolom az energiát.
Hoppá! Az én Junkersem ugyanezt csinálja! A típusa ZW23/KE23 de nem turbós, hanem kéményes.
Azelőtt (okt. 12-óta) 60 fokon dolgozott, a szabályzó 11 óránál állt. Nem nyúltunk hozzá, néhány napja mégis csökkent az üzemi hőfok. A szokásos 1 fok léghőmérséklet növelést a korábbi cirka 25-30 helyett 70-75 perc alatt sikerült összehoznia.
Telefonáltam az ügyfélszolgálatnak, akik azonnali intézkedést ígértek. Összehoztak a lakóhelyemhez legközelebbi szerelővel, aki telefonon diktálta, mit kell tennem a készülékkel. Ki-be kapcsolgattam, gombokat nyomkodtam és tekergettem, végül a szabályzót 1 órára állítottam. Azóta (kedd délután) ismét 60 fokon dolgozik, a periódusonkénti üzemidő 35 perc. Szerintem a gázfogyasztás is csökkent. Az előző napok 9-10 köbméterével szemben délelőtt 10 óta 3 m3 fogyott, ami szerintem délelőttig maximum 5-re emelkedhet. Gondolom az a néhány fokos külső hőmérséklet emelkedés nem eredményezhet 50 %-os megtakarítást.
Sziasztok.Olvasgattam a topikot ,mert arra lettem volna kiváncsi hogy a keringető szivattyut melyik fokozatban érdemes használni.Ugylátom ti még mindig a rezet részesítitek előnyben pedig hevingel sokkal egyszerübb dolgozni ,és maga a cső is olcsobb.Nem kelltoldani és nemkellbele pipa mert hajlitható.Ez egy ötrétegü müanyag aluminium cső.Nekem bejött habár a szerelvények egy picit drágák,de megéri sztem ezt választani pláne saját kivitelezésnél.További jó munkát mindenkinek.
Arra lennék kiváncsi hogy van egy 2honapja üzemelő junkers euroline zw23 kombi kazán. És pár napja nem akar 45 foknál melegebb vizzel füteni.akármennyire is állitom. Ha csapot nyitok akkor melegviz vételnél jobban fűt.
Vajon lehet ez a melegebb beszivott levegő miatt??? mivel turbos a kazán?? Hogy nincs annyira hideg kint??
Szeretném lecserélni a gázkonvektorokat újabb, mondernebb készülékekre.
Eredetileg cirkoban gondolkodtam, de kicsi a lakás (43 nm) és a cirko kb 600 e forintba kerülne. Ezért maradok a gázkonvektor és gázvízmelegítőnél. Ha tudtok ilyeneket árusító boltot, nagyon megköszönném.