Nekem is! :-) Ráadásul én utálom ha rezonál-zörög a rendszámtartóba a lemez, ezért én üvegezős szilóval beleragasztottam a műanyag tartójába! Klassz volt rávenni párszor az ügyintézőt (mosoly és Milka csoki),h sétáljon ki a kocsihoz pl matricázni... Szerencsére már ilyen sincs!
Ennél azért kicsit összetettebb a dolog, ugyanis a nyártól még sem büntetnek a rendszám átszereléséért, tehát nincs miért szürke rendszámot kérni 5500Ft-ért:
A szabályozás kiegészítéseként arról is döntenek, hogy ezentúl a gépkocsi hátsó rendszáma áthelyezhető legyen a rendszámtáblát eltakaró kerékpárszállító eszközre. Ezzel a kiegészítéssel a kormány a szürke rendszám kiváltásának kötelező jellegét is eltörölheti.
Több évig készítettek a vonóhorgos kerékpárszállítóhoz a jogszabályt, én mindjárt az év elején fiatalos lendülettel leszemléztettem, befizettem, elment erre is pár órám- erre visszavonták... konkrétan elmebetegek! :-(
Nekem a busz hátuljára van fixen felszerelve egy 4-es kerékpártartó, a lámpák alatta vannak, a rendszám meg felette, egyiket sem takarják a bringák. Gyári alumínium tartó, TÜV, GS minősítéssel. A műszaki vizsgán le kellett szerelnem, mert azzal együtt nem engedték át. Tiszta kabaré, ami ezekkel a kerékpár tartókkal van itthon...
Igen, ez egy összecsukható tandem lesz, Hercules (Dahon) és Winora Town bringákból lett összeollózva! Minden része úgy lett kitalálva,h beférjen a Zafiránk hátuljába, de persze vonóhorgosunk is van, ott is lehet vinni. :-)
Ez nem olyan egyszerű kérdés. mert nem mindegy milyen agymotorról és milyen átmérőről van szó.
Ha szélesebb a motor, ha nagyobb átmérőjű, akkor is eltérő hosszokat kaphatsz. mert lehet hogy pl máshogy is kell fűzni. Azaz ugyanakkora átmérőnél többféle hosszal is összejöhet a történet :-).
Én a múltkor átfűzettem egy Magic Pie motort, ott szerencsém volt, mer írtam a gyárnak, megadta a másik felnimérethez a küllőhosszot - sőt rendeltem is gyári küllő garnitúrát hozzá.
De ha találsz valami kalkulátort, jó oldalt ezzel kapcsolatban, ne tartsd magadban!
Ez a tandem bringa összecsukható? Összecsukva fel lehet tenni egy kerékpár tartóra?
Nekünk is van egy alumínium vázas gyári Schwin Csepel tandemünk, de az olyan hosszú, hogy nem tudom feltenni a Transit hátulján lévő tartóra. Személyautó tetőcsomagtartón még tudtuk szállítani, de amióta lakóautózunk, nem tudjuk használni.
Nekem volt! Sajnos itthonról nem is tudtam megoldani, maradt Kína. Van itt Szhelyen egy szinte gépészmérnök esztergályos-marós barátom, eddig nem tudtam olyat kitalálni, amit nem tudott megcsinálni. Persze bevallom egyszerűbb lett volna a gyári Gates rendszer, fel is vettem a kapcsolatot velük, de tandem méretben csak pár szíjuk van még, és nem is tudják mikor lesz! Egy ekkora cégnél ez szinte hihetetlen!
Most egy 20"-os kerekű rollerbe akarok motort szerelni, Rómában nagyon beváltak, sokkal jobban boldogultunk velük a tömegben, mint a biciklivel.
Illetve van egy másik roller projekt is folyamatban, abba 10"-os robogó agymotort építek hátra, amiből kettő 38 km/h-val visz egy 400 kg-os fagyiskocsit. Az első kerék meg egy 16"-os öntött alu Babetta kerék lesz, az pont belefért egy profi bmx első villába. Kicsit furán néz ki a terven, de úgy van tervezve, hogy beleférjen a lakóautóm csomagtartójába.
egyébként én is tervezek egy tandem elektromosítást, most lőttem ebay-ről egy félig romos bionx agyat (9 EUR :) ), amivel kipótolom egy másik meghalt bionx agy belsejét.
előbbiről majd teszek fel fotót, érdemes megnézni milyen az, amikor komolyan tönkremegy egy bionx. :)
Sziasztok! Közben készülget a tandem! Ma meg volt az első menet még aksik nélkül, csak a geometria próbájára, egészen jó lett! Klassz az egyenfutása, elengedett kormánnyal is szépen egynyomon egyenesen megy, és a kicsit döntöttebb villa ellenére is könnyen kanyarodik! :-)
lehet hogy az lesz a vége, hogy veszek egy gyári cuccot, de még nem döntöttem el
igazából nyaralóra gyűjtök, de most úgy számoltam hogy a télen nem tudnám megvenni, tavasszal meg feljebb megy az ára, inkább ősszel-télen venném meg, tehát akkor lesz még fél-háromnegyed évem pénzt gyűjteni, addig meg belefér a robogó
Illetve most dobtam ki ket roller vazat, abba is be lehetett volna rakni kis barkacsmunkaval. Kicsot szelesiteni kellett volna a villaszarakon, de az ket flexelesbol meg ket hegesztesbol megoldhato lett volna.
én Jazzkedvelőtől vettem robogó méretű, de 500W hátsó agymotort + vezérlőt + gázkart, de amit szintén nem tudok rollerbe építeni, robogónak meg kevés az 500W.
Rendeltem egy első kerékbe fűzhető 350W-os áttételes agymotort, de olyat küldtek, amit a hátsó kerékbe kell fűzni. A rollerem villájába ez a szélesebb motor nem fér be, elcserélném egy hasonló, első villába építhető motorra.
Ha MIA akkuból rendeltél, és olyan mint az enyém, kb. azzal számolhatsz, hogy a fele kuka.
A másik fele viszont jó, 1C-vel terheltem a cellákat, így tudnak 4 Ah-t, ha 3V-ig sütöm. Csak rettentő pepecs munka 500 cellát végig mérni. Még a felénél se tartok, de úgy tűnik az elvileg 8Kw-s pakkból nem lesz annyi jó, ami elég lenne egy mopedautóhoz. De majd villanyosítom a rollereket, meg a bringákat a családban...
Sokféle vegyi összetételű Li-ion cella létezik, van nekik "Data sheet"-jük (elérhető a neten), ott közlik, hogy a ciklusszámmal hogyan csökken a kapacitásuk. Van, amelyiknél már 100 kisütés-töltés után jelentősen, van amelyiknél csak 500 vagy 1000 ciklus után. Ezzel együtt kell élni.
Az említett cég a legdrágább talán itthon. Nem fogom igénybe venni.
Van több beszerzési forrás, pl. Flyer, Kalkhoff, Panasonic középmotoros bringák akkujait a német eBayen vesztegetik nagy számban. Most jött Derby Cycle GmbH gyártmányú 25V 18Ah használt, de 100% kapacitású akku 55000 Ft-ért (ebben benne német-német + német-magyar postázás, mert az eladó nem volt hajlandó külföldre küldeni), tegnap tekertem vele, erős és megvan a kapacitása. Ezeknek az akkuknak van töltöttség és külön teljes kapacitás kijelzőjük. Ugyanott kapható német raktárból küldve 25V 20,8Ah Kínában utángyártott új pakk, postázva 90000 Ft.
Ezeket az akkukat a BMS hibernálja, ha nincs használatban, ezért talán az évekkel kevésbé csökken a kapacitásuk. Ennek ellenére télen is töltögetni érdemes.
Felfelé tekerjed gyorsabban a pedált mert a motor szeret pörögni, kapcsolj vissza a váltóval.
A fordító nem sokat ér, én csak kínai oldalaknál szoktam ritkán.
Minden laikus vehet mindent, csak azután fizesse meg azt, hogy ő laikus.
Ezen a fórumon nagyon profi emberek is vannak, akiknek a szövegeit megérteni sem egyszerű, külföldi fórumok ezért vannak felosztva a témák. Itt sem ártana, de nem hiszem, hogy lesz valaha.
Németül, angolul nem beszélek a fordító meg néha érthetetlen dolgokat fordít, így ezt passzolnám.
"A pedál fordulatszám tartás fontos emelkedőn, mert túlmelegszik a kontroller és a motor."
Ezt lefordítanád?
Hogy pl mi az a kontroller.
Sehol nem találtam erre utaló figyelmeztetést.
Tényleg szükséges külön hőmérőt beépíteni?
Ennyire hozzá nem értő emberek rakják össze ezeket a bringákat, hogy erre ők nem gondoltak?
Igen, elismerem - szégyen, nem szégyen - hogy ennyire sok minden nem világos.
Írtam, abszolút kezdő vagyok, most vettem a bringákat.
Mivel szerintem itt BAZ-ban összesen nincs 50-100 pedelec bringa, nincs olyan, akivel ez ügyben el tudnék beszélgetni.
Erre szakosodott szervízről sem tudok, így ez is kilőve.
Én azt hittem, hogy egy ilyen bringát egy laikus is vehet, és úgy hajtja, ahogy akarja, nem lesz baja.
Meg azt, hogy ha valaki - mint én is - az isten háta mögött lakik, akkor egy erről szóló fórumban segítséget kap azoktól, akik már otthon vannak a témában.
Nem cserélném le ilyen olcsó gumikra a meglévőket.
Mindenre van válasz a neten, angolul főleg, de németül is.
A pedál fordulatszám tartás fontos emelkedőn, mert túlmelegszik a kontroller és a motor. Én külön hőmérőt fogok beépíteni a kontrollerbe és figyelni fogom, (Bafang 48V 750W kit). Persze pl. a Flyer bringákat nem piszkálom, azokat gyári állapotban használom.
Ha ennyire sok minden nem világos, akkor érdemes meglátogatni egy jól felkészült szervízt és hosszan elbeszélgetni ott, meg a fékeket beállíttatni.
Már írtam egy litániát, és egy pillanat alatt eltüntettem egy óvatlan gombnyomással.:-(
Szóval mivel ma már nem esett az eső, kipróbáltuk a bringákat.
Sík úton kezdtük rásegítés nélkül.
Meglepően könnyen mentek, azt hittem a súlyuk miatt nehezebb lesz őket tekerni, de bírható volt.
A rásegítés nélküli tekerés után sorban kipróbáltunk minden módot.
Eco-tól a turbo-ig.
De aztán végig eco módban mentünk, én néha az emelkedőknél tour módba kapcsoltam, de csak ott.
Ja, és a lánc végig a legkisebb fogaskeréken volt!:-)
Én életemben egyfolytában maximum 5 km-t tekertem hagyományos kerékpárral folyamatosan, és az is eléggé kifárasztott.
Most egy óra alatt - 2x álltunk meg 2-3 percre - 27 km-t tekertünk, néhány kisebb nagyobb emelkedővel tarkított úton!:-)))
Pedig folyamatosan fújt a szél is, igaz nem nagyon, de fújt.
A tekerés végén gondoltam, kipróbálom a számomra lehetetlent.
Nekiindultam turbo móddal egy olyan emelkedőnek, amit gyalog is csak 2-3 nekifutásra tudok legyűrni.
Gondoltam, ha az 1/3-áig feljutok, az már maga lesz a csúcs.
Úgy mentem fel a tetejéig, mint a távirat!:-)
A fogaskerék itt is a legkisebben volt.
A végén már kezdett nehéz lenni, de visszaváltottam párat, és nem volt gond.
A feleségem tátott szájjal nézte, ahogy feltekertem.:-DD
El sem akarta hinni!
Mondjuk én sem!:-))
Van rajta tolás segítő funkció is - walking mode - ami azt jelenti, hogy a "+" gomb nyomásával tekerés nélkül is megy, igaz maximum 5 km-es sebességgel.
Féltem a gumitól, mint írtam is, de nagy megkönnyebbülésemre nem volt olyan nehéz tekerni, mint ahogy azt a nagy "durmangós" minta miatt gondoltam volna.
Szóval, lehet, hogy marad a gumi.
A feleségemé olyan 16-18 km/h-nál elkezdett "nyígni".
Azt hittem, valami komolyabb baj van, de mint kiderült a hátsó fék "visít" kicsit olyan fordulaton, de egy kis fékezésre abbahagyja.
Gondolom, ez majd bekopik.
Vagy kellene, hogy csináljak vele valamit, hogy ne csinálja ezt?
Szóval összegezve, csodálatos élmény volt!:-)
Innét kezdve megértek minden pedelec használót, rajongót!:-D
Egy biztos, én egy életre "pedelec hívő" lettem!:-))
Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget, hogy eljutottam idáig!
Venni szeretnék egy elektromos robogót, vagy robogó jellegű elektromos kerékpárt, találtam néhány lehetséges változatot, ami árban is jó (cca 300-350 max), de nem tudom hogy melyik lenne jó, a legtöbb Z-tech márka, azt mondják az jó... Van köztük lítium akkuval szerelt is, az mennyivel jobb mert ugye gondolom a cseréje is lényegesen drágább?
Újat akarnék venni, de most eszembe jutott hogy talán használt is jó lenne, ha jó állapotú, bár azt így hirtelen nem találtam..
Nem tudom mennyire segítség neked, de mi Big Apple (szinte) defektmentes gumikkal járunk, az 5 biciklin 2 defektünk volt 2 év alatt. A miénk 2,25-ös, komfortos, kanyarba kicsit mászik, szokni kell. Cserébe tartós, hangtalan, látványos gumi!
Ekkora akkupack mindennel millás nagyságrend. Attól függően milyen cellákat használsz és honnan. Én tuti nem kis pár Ah-s cellákból csinálnám hegesztéssel, hanem vennék 200Ah-s cellákat Különben irdatlan szerelési költséged lesz. Ez durván 900 cella lenne ilyen kicsiből, 2000Ft alapanyag cellaköltséggel számolva 1.8 milla, és akkor még nincs bms meg töltő hozzá, ami még szintén párszázezerbe lesz. És ebben nincs semmi munkadíj, tartószerkezet, hegesztés, semmi.
Ma sajnos egyfolytában esik itt az eső, így csak rendesen összerakosgatom őket, meghúzom a csavarokat, töltöm az akkukat, fújom a gumikat, amiket meg lehet csinálni a garázsban is.
Nem csak személyes ismeretség után, hirdet is, én is úgy akadtam rá, "ezsolt74" fórumtársunk pedig megerősített benne, hogy korrekt a srác, hisz ő is hármat vett Tőle.
Ismertek esetleg valakit, aki egy ilyen akkupakkot (illetve ezek tartozékait) be tudna szerezni és összeállítani. Gondoltam csak van valaki, aki elektromos bringák akksijait ki tudja cserélni.
Az egy állítható töltő - tápegység. Laci nem használta. Oda lehet csatlakoztatni a pákájukat is. Én sem ismerkedtem még a hegesztővel, csak elzártam a tetthelyen, előbb kell egy 20A feletti dugaljat létesítenem.
Ráadásul egy packnál le kell resztelni ilyenkor cellaszinten a dolgokat, melyik jó, melyik rossz, ez azhért nem kicsit időigényes feladat, ha korrekten kell megcsinálni.
Ezert es az esetleges hules szuksegessege miatt is celszerubb 1 vagy 2 sorosra epiteni az akkupakkot. Kevesebb lesz a bohnamogakuuuvaihten is javitaskor.
Eszembe jutott a kigyulladt kerekparpakk fotoja. Kisebb tuz kevesebb kar.
A szállítási költség aaz nem kédéses, azt lehet tudni.
A vámra áfára meg rá kell számítani 40%-ot és nagyságrendben ott lesz a dolog..
Ha lenne pár szabad délutánom összedobnék magam is egyet, csak nincs :-(. Ugyanakkor most kellene egy saját akkupackot csinálni, amihez úton vannak a 18650-es cellák ide, akkor azt már magamnak csinálnám meg.
A kábeles elektróda párt még esetleg meg tudod mutatni? Rá is tudnék keresni, de így egyszerűbb ;-)
Most itt vagyok Kínában még 1 napig, de jobb, hogy nem nekem kellett cipelni.
Vettem hozzá 50 USD-ért egy kábeles elektróda párt és 13 USD-ért egy beállítható hőmérsékletű pákát.
Az Aliexpresszes otthonról történő vételnél a száll. ktg. és áfa nyitott kérdés.
Más:
Jó, hogy 11.11-én vettem a Bafang kitet pár órával az indulás előtt az Ali-ról, 110 eFt és már el is indult valamerre innen Kínából DPD-vel, ők áfáztatják. Itt sem tudtam volna olcsóbban megvenni, és akkor még a csere vagy egyéb vita lehetőséggel mi is lenne?
Korábban talán írtad, melyik ponthegesztőd is van? Most tanakodom, hogy építsek vagy inkább vegyem meg készen. Az időm nagyon kevés, ezért lehet, hogy inkább venni fogok.
Azért a 70 db cella a holland boltból belekerül valamennyibe (60-80 eFt), a BMS 5-8 eFt, a rezsianyag, tok, stb. is pénz, a ponthegesztő amortizációs költsége is, (nálam az első pakkra kb. 60 eFt szerszám költség terhelődik, ha többet gyártok, akkor ez eloszlik, és a végén akár tovább is adhatom a ponthegszetőt, hozzám is így került. (kösz, Laci!) De akkor mivel rakok össze később akku pakkot, ha majd kell még?
Nekem nem sikerült sima 25V li-ion akkuhoz való töltővel a Flyer/Panasonic akkut tölteni, pedig 2 is van, 4.5 és 7.5 eFt, újak, a drágább 4 ledes kijelzővel - eladók. Meg nem is értek hozzá, gépész ember vagyok inkább.
Az újszerű Flyer bringa töltője durván szét van égetve, azt biztosan nem lehet javítani.
Nem ismerem a Flyer belső kommunikációját. Nagyon felhasználó barát ("hülye biztos") a kezelhetősége, ezért tetszett meg. Viszont a második (talán S-pedelec?) hajtásláncát teljesen cserélni kellett, most várok a hátsó váltóra, gyenge sz@r volt már a rugója, átugrik a lánc a motor lánckeréken, pedig mindnen lánckerék és a lánc is új.
Csak jól működő akkujaim vannak, ha hazaérek szombaton Kínából, 2 db-ot visszateszek a Jófogásra.
eBay-en veszegetem őket, pl. 25V 20.8Ah új kínai utángyártott 90 eFt-ért EU-ból postázva kapható, ezt még nem rendeltem meg.
Szép kis gép, de gondoltam szólok, ez nem Battechia, hanem Bottechia kerékpár. Már csak azért nem mindegy mert a profi versenysportban a Bottechia kerékpárok pár évtizede az egyik legjobb kerékpárok voltak országútiak között, és most se rosszak ám...
Szia! Autóknál nem usszátok meg a CAN bus használatát. A BionX-el jól meg vagyok. Ha motor vagy kijelző döglik be azt cserélni kell. A 36V-os akku cserével nincs probléma, bármilyen független akkut rá lehet a bio elektronikájára kötni, jól működik. A 48V-os már túlbonyolitott, azzal, hogy az egyenkénti cellfigyelést is a bio elektronikája végzi. A Flyer (Panasonic) akkuját sikerült feltölteni sima kinai töltővel. Az is kummunikál a töltővel, nem csak a höfokot és tultöltést figyeli az eredeti töltő? A motor nem csak a kijelzővel kommunikál? Eddig csak hibás akku volt nálam, Érdekelne, hogy egy sima akkut rákötni +és- müködik-e a hajtás? A töltő javitást elektrolektor.kft csinál?
Nekem elegendő, ha Toyota Prius_3 autóm van tele can-bus-szal, ezért másztam ki a KTM / BionX bringából.
A saját építésű akku pakkom csak velem fog kommunikálni, ebben biztos vagyok. Már érkezik a sok apró rezsianyag, cella, stb., az ünnepek szabadnapjain fogok ponthegeszteni, megvan a gép is.
Az első Flyer bicaj akkuja is kommunikálós fajta a töltőjével, F27szerviz sem tudott a szétégett töltővel mit kezdeni, (akkor még nem tudtam, hogy van Bp. XI.-ben egy szervízes, aki épít ilyen töltőt), 193 EUR-ba került az eredeti töltő, na azzal szépen kommunikálgatnak.
Ne keseredj el, olcsó és jó nagyon ritka, akkuban nincs is!
Ezek a mostani szuper bringák már olyanok mint egy számitógép. A hardwer a bicikli, az akkupakk, a kijelző és a meghajtóegység. Mindegyikben egy elektronika végzi a dolgát, egymással CAN buszon kummunikálnak. Egy külső szoftverrel lehet megnézni és beállitani a müködést befolyásoló paramétereket és még sok mindent.( gyártási év, sorszám, az akku hányszor lett töltve, milyen a kapacitása stb) Ha megjelenik a kijelzőn egy hiba üzenet mit kezdessz vele, azt csak a külső programmal tudod orvosolni és törölni. Nem tudod buherálni. El kell vinned oda ahol ezt tudják. Olvass vissza a pirossal irt szövegre. 42985. Tényleg úgy van. Garancia időn belül a Bosch akku bedöglik, általában az elektronikája, azt napokon belül komplett kicserélik. Az eladónak ne bevizsgálást javasolj (rossz szó erre) , inkább vétel előtti állapotfelmérést. Ha tiszta ügy akkor vállalja. Gondolom egy használt autót is úgy veszel meg, hogy hozzáértővel esetleg szervizzel megnézeted. Különösen egy elektronikával ellátott autót. F27 fórumtársunk most mutat egy biztosan regisztrált bringát. Alkudj meg vele. Jó vásárlást kivánok László
nem úgy értem, hogy most rossz. hanem ha később bármiért hozzá kell nyúlni, akkor nehogy kiderüljön hogy esetleg nem vállalja a szakszervíz, netalán lopott. nekem azért a kb. fél ár elég gyanús. és az látszik rajta, hogy vagy teljesen új, vagy alig mentek vele.
Bevallom őszintén, most egy kicsit el vagyok keseredve, és kezd elmenni a kedvem az egésztől.:-(
Anno az öcsém ugyan így vett pár éve egy Specialized karbon vázas fully-t 1,5 milla helyett 750-ért.
Magánszemélytől, adásvételivel, nem lopottat, zsír újat, de gari nélkül.
Akkor azt hittem, hogy vannak még ilyen alkalmi vételek.
Főleg most, hogy én is találtam egy ilyen alkalmi vételt.
Megmondom őszintén, hogy az elején nekem is "gyanús" volt még a dolog, hogy esetleg nem is új, nem olyanok a paraméterei, felszereltsége, vagy lopott, stb... de mióta láttam a képeket, és beszéltem a sráccal, azóta kezdenek eloszlani a kételyeim.
Persze, gondoltam én, hogy azért egy ilyet rendesen "körbe kell járni", nem e lopott, tényleg új e, meg mit tudom én... de arra nem gondoltam, hogy ezt még ennyire be kell vizsgáltatni hiába új.
Akkor most mit csináljak?
Vegyek ugyan ennyi ennyi pénzért egy kevésbé felszereltet, gyengébbet, nem ilyen "márkásat", üzletből, garanciával?
Vagy vegyek egy új "gagyit" olcsóbban - hisz írtátok Ti is, hogy nem mindenki részesíti előnyben a "márkásabb" gépeket - és elégedjek meg annak a felszereltségével, tudásával?
Köszönöm a tanácsokat. Azt tudom, hogy a Yamahának a nyomába sem ér, de most erre az első agymotorosra van igény. Ezt kellene most megcsinálnom.
A Kynast/Yamaha nagyon jó lett. Ólom akkuval üzemeltetem. Csináltam hozzá egy egyedi akkupakkot, így nem kellett szétbarmolnom az eredeti akku dobozát. Az áttétele nekem egy kicsit nyugdíjas volt, így feletettem hátra egy 2 foggal kisebb lánckereket. Egész jó lett a végére. Egy Velencei-tó kört simán kibírt. A hajtáson látszik, hogy az élettartama = örök élet + 1 nap ! :)
Hol tudok jó áron vezérlőt gázkart, szenzort vásárolni?
Az első linken lévőt Trek-et kaptam volna meg 500-ért, ez a Bulls 450 lenne.
Nem tudom, mennyire lehet kivitelezni ezt a szervízes dolgot, helyileg Szegeden lenne a bringa, nem tudom, ott van e szakszervíz, na meg hogy hajlandó e belemenni az eladó, hogy "bevizsgáltassam".
Beszélek vele ez ügyben, ha van ott szakszervíz.
Ha minden igaz, van.
Hát... 200-ért tuti nem tudom megvenni, mert ez az "alja" az árnak, ráadásul a téli árnak.
Meg sincs hirdetve, azért 450, ha meghirdeti a srác, azt mondta 500 felett lesz az ára.
Na, egyenlőre én is kíváncsi vagyok, hogy miként fogok dönteni, mert ez így elég riasztó, amiket írtál, pl, hogy egy lámpát sem fogok tudni rárakni később.
Szerinted lehet gond az akkuval egy zsír új gépnél is, amiben 1,2 km van?
a sárga kék zöld a fázis lesz, viszont a másiknak 4 kevés, az inkább 5 lesz (3 jeladó és +-5V) gyakorlatilag bármilyen vezérlő jó, ami tud hall jeladót kezelni.
A kép szerint nagyon szép bringa. Ha az ára 200.-e lenne azt javasolnám azonnal vedd meg. Azt hiszem 500-at irtál ami már nem kis összeg. Ne az új árát nézd, ez már nem a "boltból" való. Ha tetszik és ráülve is megszeretted azért még menjetek el egy hivatalos szervizbe ahol a BOSCH szoftverrel nézesd meg az előéletét pillanatnyi állapotát, különösen az akkuét. Ez olyan, hogy később még egy első lámpát sem tudsz felszerelni rá, hogy működjön, ha azt szoftveresen nem állitják be. Nem beszélve esetleges hibákról amit kóddal jelez és csak a regisztrált gépeken tudnak megnézni javitani és törölni. Úgy müködik mint egy modern autó elektronikája. Kiváncsi vagyok mit döntessz?
Érdekes, de márkás bringát én sem használok. Van Diamant és Trek BionX hajtással, szuper gépek, de a méretükkel alakjukkal nem vagyok kibékülve. A nekem kényelmes vázu kinait, 22" használom gázkarral --nyáron. Télen pedig egy 22" régi YAMAHA hajtásut, hogy tekerni kelljen, ne fázzak rajta.
A hátsó lengővilla az amolyan "hibrid" megoldás lett. Egy szétvágott masszívabb elektromos kerékpárból lett kiemelve a szár része, azt otthon ilyen szépre nem biztos hogy meg tudnám csinálni, sőt.... nem vagyok lakatás mester, max egy gányoló. És a régi eredeti lengő hátsó résznek a tengelye ami beilleszkedett a vázba, azzal lett összehozva, összehegesztve. Persze kellett közé ez az, de kb. ennyi. Egy pár órám ráment mire azt mondtam hogy tutifrankó.
A lengéscsillapító meg szintén valami bontott csoda, azt simán be lehetett rakni, csak egy rögzítési pontot kellett csinálni a másik oldalon is, ami gyakorlatilag egy fül hegesztése volt.
A Bafang középmotoros kit használók között többen 2-3 Bafang készlettel oldják meg a garanciát, így legalább egy mindig működőképes, a többi alkatrészre vár. De olcsó - és jó! Lehet úgy használni, hogy ne menjen tönkre, pl. a controller tér hőmérsékletét érdemes mérni, a motort pörgetni kell, nem pedig lassú pedálozással erőltetni, stb.
Én azzal a trükkel ültettem rá az asszonyt a kiváló állapotú (lomis erdetű) férfi vázas Flyer MTB-re, hogy a vill. segítést kikapcsoljuk, elindul bringaként, majd ad neki hajtást a kapcsolóval. Egyszer eldobta magát egy Babettával, ezért gyanakvó. Nyugger már ő is, mint én.
Ha jól tudom, a 3-as verziótól létezik az agyba épített szabályzó, a 2-es még külső szabályzós
Nos, nekem Magic Pie II.-es van, de már ez is belső, azaz beépített vezérlős. 2013 márciusában vettem, 28"-as kerékbe fűzve. Mos LiIon (48V/20 Ah) akkuval, frissen töltve max. 45 - 46 kM/órát tud, és egy töltéssel eddig kb 50 kM-t tettem meg. De még nem sikerült teljesen letesztelni. 104 db LG HE4-es cellából raktam össze, 60 A-es BMS-el. Akartam feltenni képet, de nem engedi mert túl nagy.
"Ha csak tekerni akar az ember, akkor lehet hátrány az erősebb agymotor. Nekem a goldenmotor smart pie nagyon bejött, szinte semmit nem fog le tekerés közben. Az erősebb magic pie-ról már írják, hogy érezni az ellenállását. A smart pie minden szempontból az, ami nekem kellett. A bringa és a 6 cellás lipo packok adottak voltak, tehát 36V-s rendszerek nem jöhettek szóba. Sík úton tekerés nélkül szélcsendben 12 cella lipo-val 37km/h, 14 cellával 46km/h sebességet mértem (gps-szel). Tudok állítani max. teljesítményt, max. áramot, max. sebességet, tudom állítani a visszatöltés mértékét. Rengeteget használom a tempomatot, amit először tök feleslegesnek hittem."
Ha jól tudom, a 3-as verziótól létezik az agyba épített szabályzó, a 2-es még külső szabályzós, viszont a motorvezérlés csak a 4-estől szinuszos, nekem 4-es van.
A programozásához kell egy hozzávaló kábeles usb-s link. Az 5-ös már bluetooth-os, de ahhoz is kell linket venni.
Ami még fontos lehet, hogy menetes fogaskoszorú kell rá, szerencsére nekem eredetileg is az volt a bringán.
Bár ez nem igazából kerékpár, és kategória szerint már segédmotor, de azért berakom, mert mostanában ritka volt az építés errefelé.
Egy régi Suzuki Sepia az alap, ami elektromosra lett átalakítva, ma volt meg vele a tesztkör. Kapott egy új hátulját szinte, mert eredetileg ez variátoros egykaros hátsó taggal rendelkezett. Erre lett barkácsolva egy duplavillás szerkezet, benne egy agymotorral. A kismotor direkt kicsinek készült, nem a max nyomaték és teljesítmény volt a cél, hanem hogy a feleségem ráüljön, és esetleg ha sürgősen kell ide oda elugrani a környéken, akkor megtehesse autó nélkül is ( a bringa nálunk macerás, mert főúton kell kint tekerni akárhová is indulnánk, és ezt nem igazán szereti).
Szóval egy kis teljesítményű agymotor került bele, beütve 48V 1500W van, de súlyra kábele érzésre ez inkább a csúcsteljesítmény mint a névleges, 800-1000W környékére taksálom ezen a feszen. 72V-os rendszer lett, egy max 45A-t tudó vezérlővel van ellátva valamint egy relatív kis li packot kapott (72V10Ah) természetesen BMS-sel egyetemben.
Ma mentem vele egy kicsit, olyan 30-35Wh/km fogyasztást láttam rajta, így a jelenlegim a aksival a hatótáv olyan 20 km lehet. nem sok, de nem is kell több (legalábbis amilyen céllal készült). A km óra szerint 45-50 km/h között közlekedtem vele, a 40-et hamar eléri, de fel felkúszik 50-re is. GPS-sel még nem mértem meg.
Sajnos a csomagtartója az ülés alatt megszűnt jelenleg, ott van az aksi, de lehet majd megpróbálom máshová eldugni, nem tartom lehetetlennek, csak kábelezhetek át sokmindent. Így viszont külön is könnyen kivehető az aksipack, egy csati leoldás, és lehet külön bárhol tölteni.
Van még mit csinálni rajta, van törött idom, lámpák, ezek cserélve lesznek, meg bele akarom barkácsolnia műszerfalba a loggerem is. Egyelőre így áll:
A zasszony azt mondta neki nem biztos hogy kell, én meg próbálom rávenni hogy próbálkozzon, de gyűlöli a motorokat... Ha tudta volna hogy én nem így vagyok vele, akkor hozzám se jött volna, mert annyira kiveri a víz, ezt mostanában szokása nekem bevallania.... De hát ez már késő bánat ilyen szempontból ;-) Amire ezzel ki akartam lukadni, hogyha mégse kell neki, akkor eladóvá fordulhat a jármű tulajdonsága.
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata a smart pie motorról? Mi a végsebessége, kikapcsolva mennyire fogja vissza a kerékpárt, mennyire vált be? Esetleg mi a különbség a 1,2,3,4,5, verziók között?
Természetesen legális kerékpárról van szó, amit adás vételi szerződéssel ad el.
Eredete tisztázott, Szerbiából ügyeskedik át, (állítólag ott minden papír meg van hozzá, ÁFA be van fizetve utána stb...) de nem lopott, és ez a lényeg, a többi meg engem megmondom őszintén, nem érdekel.
Fél év garanciát vállal mindenre ami a Bosch rendszerhez tartozik - kijelző, motor, akku 500Wh) meg minden, én annyira nem tudom, mik ennek a részei - egy szegedi üzleten keresztül, kivéve a vázat, arra nem tud garanciát vállalni, mivel ugye, ahogy írtad, Bulls, és valóban nincs magyarországi szervíze.
Bár, ahogy utánanéztem, itt: http://speed-way.hu/ forgalmazzák, és javítják is őket állítólag.
Azt mondja régóta foglalkozik ezzel, de vázzal még nem volt gond soha, 1-2 akku, vagy kijelző probléma volt, amit azonnal kicserélt.
Izsófalván lakok.
A legközelebbi "nagyváros" Kazincbarcika, kicsit távolabb - 30 km - Miskolc.
Holnap délelőtt megkapom a képeket a bringáról.
A vázméret úgy néz ki, rendben, 170 magas vagyok, és 46 cm a vázméret.
De ez igazából úgy is csak akkor fog kiderülni, ha ráülök.
Mondjuk, gőzöm nincs, hogy mit kell nézni rajta, hogy jó e.
Kényelmes legyen, és ennyi, vagy vannak kritériumok?
Annyit azért kérdeznék, hogy amivel eddig tekergettem, annak van hátsó teleszkópja is :
Az eladó a "lomis" egyik változata. Új gépet kinál féláron, ami nagyon vonzó. Akkor nincs is baj ha tudja igazolni az eredetét, adásvételit ir. A szakszervizben (amiről irtam) a számitógépes ellenőrzés során kiderül mikor gyártották, hol adták el, nincs körözve, mint egy autónál. A rendben talált adatok esetén a garancia biztositva van.
Hol laksz, melyik nagyváros közelében? (BAZ megye elég nagy). Egyáltalán van számitógépes ellenőrzésre lehetőség a környéken? A BULLS-nak lehet, hogy nincs is MO szervize.
A két link a gyártóra mutat, az eladásra kinált bicit láttad már legalább képen?
A váz megfelel?
A Bosch ismerős márka, vannak szervizei, a BULLS ritka.
Márkás bringát csak márkakereskedőtől vegyél azt jelenti, van több az országban. Én ezeket ismerem. Lényeg a tanusitvány! Ha találtál valamit ird meg. Amit ajánlottak neked az a kereskedés ki és hol van?
Figyelem! Ha Bosch kerékpárt vásárolna, akkor a kereskedőjétől kérje el a fenti képen látható tanúsítványt! Ha a kereskedő nem rendelkezik ilyennel, akkor nem lesz képes a garanciális ügyintézésre, ami akár hosszú heteket is jelenthet Önnek egy esetleges meghibásodás esetén! Ne bízza a drága pénzen megvásárolt kerékpárját kontár műhelyekre!
Szia! Még fiatal ember vagy. Ott vannak hegyek völgyek, akkor jól jön a rásegités. A pénztárad dönti el, hogy mit veszel. Az ebikeshop leirásában és kinálatában láttad a választékot. Döntsd el milyen formáju bringát tudnál használni és szeretni. Váz alak,méret stb. Utána azt találd ki milyen hajtást tudsz kifizetni. A "Leírás és Paraméterek" alapján válogathatsz. Lényeges a "rendszer, motor tipus, rásegités, szenzor: lehetőleg nyomaték, akksi méret" https://ebikeshop.hu/index.php?route=product/list&sort=p.price&order=ASC&page=1&special=1 Fontos, hogy https://ebikeshop.hu/bosch_ebike_szerviz legyen az eladó, mert csak ezeknek van meg a szoftverük a hajtásokhoz. https://ebikeshop.hu/index.php?route=information/sitemap. Ez a cég egy a sok közül, de megbizható. Viszonteladó partnerek megtalálhatók egy térképen. Miskolcon nincs. Vásárolhatsz lomisoktól is egészen jó gépeket, csak ahhoz már érteni kell, mert amit árulnak az mind "kiváló és tökéletes akkuval van". Az akku az biztosan 50% alatti kapacitású. Be lehet választani olyat is amihez itthon hozzá se tudnak szólni ha egy akkucsere kel, vagy meghibásodik. Érdekel még valami? Üdv László
Az adatlapod üres, töltsd ki akkor talán megismerve, igényeidet figyelembe véve, konkrét kérdésre tudunk válasz adni. Nem vagyunk kereskedők akik a saját portékájukat dicsérik. Van némi rossz és jó tapasztalatunk az elektromos kerékpár hajtásokról.
Na ezért raktam össze egy Dahon 16" bringát, az belefér a bevásárlókocsiba és még marad melletti üres hely. Itt tárolom a lakásban. De villanyosítani nem fogom, bár elkövették már mások vele.
Ekkora értéket komolyan ott mernél hagyni akár odaláncolva is egy biciklitárolóhoz a bolt előtt? Csak mert mintha azt írtad volna, hogy néha elmennél vele bevásárolni a boltba.
Nekem van egy ebike-om, de azt sehol nem hagynám, pedig fele ennyibe sem került, meg van egy 15 éves 10e Ft-os Auchan-os, amivel akkor megyek, ha épp nem autóval akarok, és ott kell hagyni valahol.
Ha ugyan annyiért adnák, mint a Bosch-t, akkor is inkább a Bosch-t választanám. Sokkal kifinomultabb, és erősebb a motorja. Szebben hangolható, 4 fokozat a Shimano 3-mal szemben. Teszt szerint (ugyan azon a pilisi útszakaszon) többet bír hatótávban a Bosch. Ha még ehhez hozzáteszem, hogy a Bosch 130 ezerrel olcsóbb, akkor meg pláne.
Örülök neki, hogy azért volt aki figyelte, hogy miket írok.:-)
Köszönöm szépen a választ!
Igazából mást nem nagyon tudok írni magamról, csak amit írtam is, hogy fizikailag sajnos egészségi állapotom miatt nem nagyon vagyok eleresztve, de azért igyekszek karban tartani magamat.
Ahhoz kellene a pedelec, hogy lépést tudjak tartani a többiekkel akár hosszabb távon is, mint ahogy ezt is írtam.
Anyagilag.
Jó kérdés.
Már rég rájöttem, hogy nem vagyok olyan gazdag, hogy megengedhessem magamnak, hogy olcsót vásároljak.
Viccet félretéve, mivel nem értek a pedelechez, félek attól, hogy "belenyúlok" egy 2-300.000 Ft-os bringába, és ott állok majd megfürödve egy rossz géppel hozzáértés nélkül.
Ezért úgy gondoltam, hogy inkább adnék érte kicsit többet, de legyen új.
Ugyanakkor "gagyi" újat nem akarok 2-3.000 Ft-ért.
Igaz, az is elromolhat, de kisebb rá szerintem az esély, mint egy használtnál.
És ha már meglesz, és használom, ellesem itt a fórumon az esetleges kisebb hiba elhárító titkokat.:-)
Amit belinkeltem, csak azért gondoltam, hogy annyira nem lehet rossz, mert mint az új ára is mutatja 850.000 Ft, amennyiért most megkapnám, az ehhez képest nagyon alkalmi ár.
Csak attól félek, ha sokat hezitálok, lemaradok róla.
Pedig előtte valóban ki kellene próbálnom egyet, ami meg is lesz, csak még nem tudom, mikorra ér ide hozzám a teszt kerékpár.
Talán jövő héten, mint írtam.
Merida, vagy Gepida, ha jól emlékszek.
Mást nem hiszem, hogy lesz alkalmam kipróbálni, mert a környéken senkinek nincs pedelec kerékpárja.
Itt vidéken, főleg falun ritka, sőt inkább azt írnám, hogy egyáltalán nincs.
Itt már a "tehetősebbek" szerint is nagyon jó minőségnek számít egy TESCO-s 50.000 Ft-os "akciós" kerékpár.:-(
Igen, olvasom a szakirodalmat, meg mindent, amit fel lehet lelni a pedelec kerékpárokról.
Persze ettől még nem lettem okos, csak úgy nagyjából pedzem, hogy miről is van szó.
Igen, volt már új autóm, és motorkerékpárom is, és mindíg be szoktam tartani a kezelési utasításban foglaltakat.
Ennél is betartanám.
Ugye az is gond még, hogy itt a környéken csak a Shimano meghajtást preferálják, és tudják javítani.
(Erre is akar rábeszélni a bringaboltos haverom, a teszt kerékpárt meg is vehetem olcsóbban, ha megtetszik a tesztelésen.)
És akkor ha a Bosch amit kinéztem, megzakkan, hová is vigyem?:-((
Az a gondunk, hogy a kérdésedre még segítő szándékkal is nehéz válaszolni. Mindössze annyit tudunk, hogy fizikailag "nem vagy eleresztve" és kb 40-60 km-t kerekeznél.
Mivel pedelec rendszerről beszélünk, melynek lényege az, hogy rásegít az emberi erőre, egyértelmű, hogy azonos terepen könnyebbséget jelent a kerékpározás, mint egy sima kerékpárral (most ne vegyük figyelembe az extra könnyű, virsligumis síkterepes kerékpárokat).
Innen kezdve az egyik fő tényező a rá szánt összeg. Szerintem eleve közép, vagy hátsó motorost érdemes venni. Használt kerékpárban gondolkozva a 200-300 ezer forint környékén már található elfogadható. Ezek főleg 4-6 éves Bionx rendszerű hátsó motoros kerékpárok, vagy első szériás Yamaha vagy Panasonic középmotoros kerékpárok. Ezeknél a fő rizikó faktor az akku, de ma már 100 ezer környékén elég jó új akkupakkot árulnak itthon is. Más márkás használt pedelec elég ritkán található itthon, ismeretlent venni pedig nagy lutri.
Mélyebben a zsebbe nyúlva színre lépnek a Bosch középmotoros kerékpárok is. Az amit belinkeltél, az például ár érték arányban egy nagyon jó vétel, és még bónusz, hogy új. Ha ekkora összeget rá tudsz szánni, biztosan nem nyúlsz mellé, és kellemes élményeket fogsz vele szerezni. Középmotoros, az akku könnyen leszedhető, így viszonylag könnyen tudod az autóba betenni. Írtad, hogy ez is szempont, tehát egy pont a középmotornak a hátsó motorral szemben. Ha olvastad Bartalus által ajánlott irodalmat, valamint ha hamarosan (mint írtad) ki fogod tudni próbálni, meg fogod tapasztalni a pedelec előnyeit.
Amitől pedig tartasz:
ha betartod, hogy az akkut (lehetőleg soha) nem tárolod lemerült állapotban, hosszabb nem használatkor is közel 80%-os töltöttségen tárolod, akkor nem lesz gond az akku hosszú életével. Nagy szakértelem sem kell hozzá, a kerékpárhoz adott töltő mindent elvégez helyettünk.
Még annyit, hogy ha van lehetőséged, próbálj ki minél több fajta kerékpárt, és utána a kiválasztott rendszerről gyűjts be infókat.
Illene a kérdést akkor helyesen megfogalmazni, mert másik témára csaptál át, és kitalálni nehéz mit akarsz - főleg ha meg se fogalmazod pontosan :-)
A kapcsolószál, ahogy te nevezed pontosabban az azon bejövő feszültség - jellemzően a vezérló abból is logikai jelet képez. és ez pl bemegy a uC-be mint engedélyező jel. De ez sem igaz mindig, mert van amikor meghúz egy relét is, meg analóg módon tilt egy egy áramkört vagy éppen kapcsol. Azaz ez eléggé vezérlőfüggő is lehet, hogyan dolgozza fel azt a jelet. Amire utalsz - valóban van/volt egy két vezérlő, aminél ha a teljes tápot kötöd be erre s szálra, akkor lehet probléma. Jellemzően nem 24-36V-nál van ilyen probléma, hanem magasabb feszüeknél, azaz inkább a 72V rendszerek környékén. Ilyen jó példa rá a Kelly vezérlők, erről Face tudna többet mesélni, mert pár ilyet próbált orvosolni (vagy épp nem csak próbált), amiben elfüstölték magukat a kapcsolófetek/tranyók. Ott érdemes kisebb feszt ráadni,
De egyszerűbb kipróbálni, mint leírni... Rákötsz alacsonyabb feszt és megnézed működik-e. ártani nem tudsz vele.
Egyrészt nagyon örülök, hogy ilyen profi szintre nőtte ki magát ez a fórum 2001 óta.
Másrészt ugyan ezt sajnálom is.
Ezt mint laikus írom.
A mai "digitális világban" látszólag mindenkinek jó dolga van.
Ha van valami aminek utána akar járni, felmegy a netre és megkeresi az éppen ide vágó fórumot, és már tájékozódhat is.
Legalább is ezt hiszi.
A gyakorlat az pedig az, amivel itt is találkoztam.
Benézek ide tájékozódni, kérdezek párat, néhány konkrétat is.
Kapok is rá 1-2-3 választ, általánosságokat, ami nagyon kevés ahhoz, hogy el tudjam dönteni, akkor most milyet is vegyek, hol, mekkorát stb...
Vagy kapok pár szavas választ, amit mint kezdő pedelec-es, nem is értek.
Szóval ezért sajnálom, hogy profi lett a fórum.
Mert igazán tapasztalaton alapuló véleményeket itt lehetne kapni, még sem kapok.
Félre ne értsetek, nem fikázni akarom a fórumot, hisz alapjában véve mindegyik hasonlóan működik, de van ahol a tagok segítőkészebben a kezdőkkel, és ha kell 101-edszer is elmondják már a szerintük fontos dolgokat.
Máshol azt írják, olvass vissza.
Én ezt is próbáltam, de túl nagy az átolvasandó anyag.
Nyitottam én is pár fórumot, tudom, hogy egyesek számára unalmas mindíg ugyan azt leírni, de én úgy gondolom, hogy egyszer mindenki volt kezdő, és akkor neki is jól jött minden segítség.
Így vannak ezzel a mostani kezdők is.
Én is.
Ha kérhetném még egyszer, hogy ha van valakinek olyan tanácsa, amit a tapasztalatai alapján megosztana velem, szívesen fogadom.
Itt a forumon irta anno valaki hogy a piros kapcsoloszalon legyen meg a +42V es a tap pirost taplalhatom 24-36V tal is. Nem probaltam ki. Ha megsem olyan a kialakitasa kiszall belole a fust es utana nem akar mukodni.
elvileg igen, de a vezérlő gyárilag 48V-tól indul (konfiguráció alsó értéke) a bms meg 58-nál tilt, tehát ilyen nem fordulhat elő. a másik gondom a felső feszültséghatárral volt, mert ott meg kikapcsolta a visszatöltést, pedig az akksi még bőven tudta fogadni. egyébként itt is a bms lesz a végső korlátozó, mert lekapcsolja a töltést, ha esetleg túlfeszültség lenne.
Ha hátsó csomagtartós a Bionx rendszer, és még egy kis csomag is van hátul, akkor 4. fokozatban egy erős pedálra lépés által kiugrik alólad a kerékpár (tapasztalat). De ez előfordulhat terepen egy erősebb emelkedőn is. Ettől (lehet) biztonságosabb érzés a középmotor.
"..ezt leszámítva sokkal komfortosabb, kellemesebb biztonságosabb érzés a központi motoros - minden szempontból."
Na ki kéne már próbáljak egy ilyen minőségi középmotoros Boscht, hogy megtapasztaljam mit is jelent ez a gyakorlatban... !
Én egy BionX hátsó agymotoros KTM e-race-t tekerek, és nekem abszolút komfortos, finoman adja a rásegítést, semmi rángatás, semmi zaj...stb. Ha meg nem adok rásegítést simán "igazi" bicikli.
Azt, hogy ennél mi a biztonságosabb érzés nem igazán tudom értelmezni, érteni, arra gondolsz, hogy nyomatékosabb? ebben a középmotorosak konstrukciójuk alapján jobbak.
Ne érts félre nem akadékoskodni, belekötni szándékozom, csak értelmezni, érteni szeretném, amit írtál.
Köszönöm szépen a "gyorstalpalót", megint tanultam egy csomó dolgot!:-)
A középmotorhoz leginkább azért ragaszkodnék, hogy könnyű legyen szétszedni a kerékpárt ha autóban - csomagtartóban - kerül szállításra.
Amúgy igazából "öregurasan" lenne használva, bár néha dinamikusabban, de nem "gyilkolva".
Terepen sosem, max néhány közeli aszfaltos szerpentinen, Aggtelek, Szilvásvárad környékén.
Ha minden igaz, jövő héten a szomszéd város egyik kerékpár kereskedésébe hozatnak nekem egy pedelec rendszerű tesztkerékpárt, hogy egyáltalán legyen valami gyakorlati fogalmam arról, hogy mit is tud egy ilyen bringa.
Nagyon kíváncsi vagyok.
Jelenleg egy Focus Cypress Pro kerékpárral 1-2 kisebb szerpentinnel az 50-60 km 3-4 óra alatt megvan.
Igazából a távolságot szeretném kitolni, hogy ugyan ennyi "fáradtsággal", egy kis elektromos rásegítéssel 4-5 óra alatt el merjek menni egy mondjuk 100 km-es távra.
Ha jó vezérlésed van ez korrigálható. Ha valós nyomatékérzékelő szenzorral van ellátva a bringa, akkor a vezérlő simán mondhatja azt, hogy a te általad kifejtett erőhatás a villanymotor által kifejetett erőhatás összege csak egy olyan maximális érték legyen, hogy ne terhelje túl a láncot és ne amortizálódjon a kelleténél jobban. Azaz nem enged x-nél nagyobb nyomatékot megjelenni akármit is csinálsz. Erre elvileg lenne lehetőség (lehet egy Boshban már van is iylen, simán el tudom képzelni), viszont ennek van egy ellenoldala is, nem tudsz akkora nyomatékot és erőt kiszedni a bringából, amennyit esetleg szeretnél, mert lekorlátozhat egy szint felett. azaz pl dombnak felfelé is amikor leginkább kellene, akkor is tilt egy szint felett.
De ez most csak elméleti okoskodás, mire lenne lehetőség a valóságban. Az is lehet benne van simán ez a korlát ilyen oldalon is.
Csak azt bele kell számolni, hogy míg egy agymotornál a kerékpárlánc nincs benne az erőátvitelben, addig itt igenis benne van. és egy adott erőhatásokra tervezett lánc - ami alapvetően az emberi teljesítőképességre lett tervezve - itt ebben az esetben jóval nagyobb nyomatékot és erőt fog a képébe kapni. Azaz jobban használódik a lánckeréksorral együtt.
Kivétel mindig van: kell komolyabb láncot akár ipari kategóriásat venni, annak viszont komoly ára lesz egy sima lánchoz képest, és lánckerékben nem fogsz mást kapni, mint ami az adott váltóhoz, racsnihoz lett tervezve. Hacsak nem gyártatsz, de az megint macerás és drága.
És itt bejön a használati tényező: hogy szépen "öregurasan" használod, vagy azért dombnak fel le, és dinamikus üzemben. Első esetben nem nagyon lesz probléma, a másodikban, megnő az amortizáció, és sűrűn/ sűrűbben kell cserélni láncot lánckereket mint normál esetben
De ezt leszámítva sokkal komfortosabb, kellemesebb biztonságosabb érzés a központi motoros - minden szempontból.
Ennek pusztán az tud a veszélye lenni, hogy bizonyos fesz alatt esetleg a vezérlő egyéb áramkörei is elégtelen működést mutathatnak. Azzal ha pl van egy segédtáp, bármilyen segédáramkör, akármi, ami adott feszre van tervezve, és te alá mész, akkor ezek bemutathatják a nagyfityiszt mert tévesen érzékel. Akár a szabályzásba is bekavarhat komolyabb cuccnál.
naná, továbbra is még csak üresen. na de majd holnap végre rendesen is mérhetek...most még szárad a ragasztó a km óra tokján, mert véletlenül lerúgtam szegényt a vázról és széthullott. :D
én a feszosztós vezérlőmben úgy csináltam, hogy megmértem mekkora a nominál feszültség, ami az ic lábra kerül és ezt szintén feszosztóval előállítottam a fix 5V-ból.
így mindig ugyanazt a feszültséget érzékeli, bármekkora az akku töltöttsége.
de ennél könnyű volt, mert oda voltak írva a beállítható értékek, az újnál még meg kellene találnom a mintavételi lábat. :)
Illetve van hogy az elv ugyanez de egy referencia szinttel hasonlítja össze a lenti módon. Ezt azért szokás alkalmazni, mert a tápfesz ingadozik, így az ebből képzett jel is ingadozhat ha nem korrekt. Ez műszaki megvalósítás kérdése. Olcsöbb vezérlőnél a sima feszosztást fogják alkalmazni valószínűsíthetően.
Általában a tápon van egy feszosztó aminek fesze vagy komparátorra megy és ott kapcsol a komparátor feszértékei szerint, vagy direktbe a uC-be és ott figyeli a feszt a, akár a szoftver mint megszakítás is figyelheti. Ha az alsó feszág a kritikusnál alacsonyabb (pl a komparálási szint alá kerül) akkor vált a logika, és ezt a jelet feldolgozva tilt.
A feszosztó módosításával lehet a szintet változtatni a legegyszerűbb esetben.
Én félig laikusként annyit jegyeznék annyit jegyeznék még meg, hogy ez bizony nem egy rosszul felszerelt bringa önmagában sem. XT váltók, Magura MT fékek, stb, szóval nem egy alap darab. Ennyiért ez a technikai felszereltségű jármű elég korrekt egy Bosh hajtással, ami szintén nem egy átlagos kínai darab. Ár értékarányban ez a gép elég korrekt 450-ért, bár az akku állapotáról jó lenne valami info. Igaz ezen a gépen az akku szinte a legolcsóbb láncszem.
Én egy kicsiit ugyan viszolygok a központi motoros gépektől a nagy lánc és lánckerékstrapa miatt, de emellett el kell ismerni, rengeteg előnye van, és baromi jók is egyben. Ebben a Bosh motorban ha ól tudom valódi nyomatékérzékelés van, ami nagyon kellemessé teszi a használatát.
A méret adott. Én a helyedben 18650 cellából keresnék valami megfelelőt ( mármint a pénztárcának megfelelőt ...) és abból raknám/rakatnám össze. Itt keresgélj, jók az áraik :
hát a strava alapján nézem, ott a gps mérést számolja át százalékba.
na rátettem egy kerékpáros km órát a hátsó kerékre és beállítottam a gumi/kerék méretéhez. haladás közben a gps-el összemérve kb. ugyanazt az értéket mutatja.
így próbáltam mindhárom fázis/hall variációval üresen megpörgetni a motort, miközben néztem a felvett teljesítményt.
nos érdekes eredmény lett. a felvett teljesítmény elvileg egyforma volt. bár ezt pontosan nem tudtam megállapítani, mert a mérő átváltott kW értékre, így egy kerekített értéket mutatott csak: mindháromnál 1.5kW-ról indult a felpörgetés, majd a beállt sebességnél 1.2-re esett vissza.
viszont a kerék sebessége már jócskán mást mutatott.
64, 70, 94 km/h lett a három különböző beállításnál.
nem véletlenül érződött ennyire durvának a kerék üresjárati sebessége, mert tényleg durva. :D
vagyis van különbség, ami elég jól mérhető is, most azon az álláson hagytam, amivel 94-et pörgött és majd ha elment az esős idő, akkor kipróbálom valami hosszú egyenes helyen a végsebesség tesztet.
Az a 34% emelkedő az hol? Az már nagyon durva. Ilyet talán még a Pilisben sem ismerek így elsőre. Az már gyalog is négykézlábas mászás szinte. Mondjuk a Börzsönyben van egy két hely, ahol van ilyen.
ebben a vezérlőben nem tudom mennyi volt gyárilag, mert megónoztam a söntöt, így már nem ugyanannyi. :) 3000W-ig láttam felmenni, de lehet volt több is a pillanatnyi. hogy ekkor mennyi lehetett az áram, az passz, elvileg 63V körül járhatott az akksi, tehát úgy 40A körül.
a vezérlő jéghideg volt, ez is ugyanúgy bírja teljesítményre, mint az előző, annak sem lehetett elérni a végét.
az még lemaradt, lesz majd olyan is, de mivel ezen a gépen dh terepkülsők vannak impozáns az eddig mért 58, ugyanez slick gumival nyilván több lesz.
egy szakaszon nem akart 500W alá menni, akármennyire is lassan tekertem, de itthon megnézve a gps logot kiderült, hogy 34%-os emelkedő volt, szóval az 500W teljesen jó. :D
persze, azt tudtam, hogy ez egy kifinomultabb vezérlés, de élőben akkor is nagy élmény :) a hétvégén az erdőben elment mellettem egy bionx (a kis motoros, áttételes változat), és neki is pont úgy kerregett, mint nekem a régi vezérlő. :)
hát így alapból nem írták, de a nyákon ott van a programozócsatlakozó helye és pontosan ugyanezt a processzort használja Justin is (aki rátalált a mágneses folyadékra )
"The Grinfineon SineWave controller is based around the popular Xie Chang device with the XCKJ3232C control chip"
igen, gyakorlatilag ugyanaz, de a réginél állítható volt a feszültség, ennél meg csak azt tudja, amire kéred. de igazából nekem úgy tűnt, hogy nem érdekli a feszültség, legalább is simán ment még 60 volton is, pedig ki kellett volna kapcsolnia (72V-nál az általánosan használt kikapcsolási alsó limit 63V).
belül egyébként minden 100V-ra van tervezve, a kondik és a fet-ek is. a tápja is.
a teljesítmény is ugyanaz - 1500W (ennél persze többet tud) - mert bár csak 15 fet-es, a régi meg 18, de mivel ebben erősebbek vannak, így simán viszi.
a próbák alatt elvittem 3000W fölé, nem volt vele gond.
ami viszont hiba, hogy a gázkarra furán reagál. a standard gázkar maximum feszültség 4.2V, ez minden vezérlőnél elfogadott "szabvány". nos ez a vezérlő, ha a szintén "standard" 3.8V működési feszültség fölé megy a gázkar, akkor egyszerűen lekapcsol. ilyet még nem tapasztaltam más vezérlőnél.
a többi vezérlőnél amit próbáltam hiába tolod feljebb a kart, nem történik semmi, megy ugyanúgy a maximumon. ez viszont teljesen elveszi a motorról a feszültséget és megáll a bringa.
nálam ez nem okoz gondot, mert a gázkart külön microprocesszorral felülbírálom (bármilyen maximumra be tudom konfigurálni), így nekem most már nem megy fölé, de nagyon fura dolog.
most végre eljutottam terepre is vele, fantasztikus. úgy megy az avaron, hogy max. a lánccsörgést hallani, semmi mást. és sokkal jobban mászik emelkedőkön, mint az előzővel.
Most hogy hidegebb van (ismét) aggódni kezdtem az akkuk hőmérséklete okán, a hatótáv csökkenésén, meg ami ezzel jár. Aztán gondoltam egyet, és behőmérőztem az akkut. Látni akartam, hogy mi is van odabent, amíg én esetleg didergek a motoron. Az apropót a korábbi csatlakozó szétégése utáni csere adta. Kiépítettem egy csavaros csatlakozást, és a dobozba pont belefért egy kis hőmérő szerkezet. Aztán a Goelix akkutartó dobozát kívülről szépen becsomagoltam egy polifoam, és néhány "gumipók" segítségével. A reggeli induláskor (külső hőmérséklet 6°C körüli volt) 10.6°C volt a pack belső hőmérséklete (a garázst most direkt nem fűtöttem...) 31km vezetés után felkúszott szépen 22.6°C-ig. 1 óra állás alatt lecsökkent 21.4°C ig. 2 óra töltés (kb 8-9 Amper értéken) után a fotózott állapotban van a pack. A külső hőmérséklet jelenleg 14°C. Azt hiszem kijelenthetem hogy belül tavasz van :)
Ha a tendencia megmarad, szerintem bátran használhatom majd hidegebb időkben is, ha az út nem túl csúszós :)
Egy valamire vezérlő az valamilyen algoritmust használ, nem csak simán kapcsolgatja a fázisokat az alapján épp hogy áll a forgórész. Az egyik lehetőség a vektoros / mezőorientált megoldás. Az iparban is jellemzően ilyen módszereket használnak, a valamirevaló frekiváltók is ezt tudják, kismillió paraméter állítható be ezzel kapcsolatosan bennük. Így elérhető az amit szeretnénk, jóval nagyobb nyomaték, ideálisabb forgó mágneses tér az épp indukált áramok, fluxusváltozás, stb függvényében. Egy elég komoly matematika zajlik és fut a háttérben, amit azért nem olyan egyszerű megvalósítani. Bár a hardver "szinte" kb. ugyanaz mint a sima kapcsolgatós vezérlőknél (komolyabb uC kell hogy real time tudjon analizálni), a szoftver az már nagyon nem. Nem az a kategória feltétlen, amit otthon úgy összedob egy délután az ember, mivel a hátterét hogy mi zajlik azt is készségszinten kell ismerni. Azt meg megismerni elég sok idő és belerakott energia, és akkor még le is kell implementálni egy uC-be, ami szintén nem egyszerű feladat, nem egy délutáni projekt kategória :-). Matematikában igen magas szinten kell lennie az illetőnek, jól kell ismernie a motorokban zajló folyamatokat, és emellett még igen jól kell tudnia hardverközeli szoftvert is írnia, plusz még egy rakás dolgot.
Mindenesetre váljék egészségedre!
A vezérlőd az paraméterezhető is valamilyen szinten?
Van egy 10 éves TRD-33 elektromos kerékpárom, nagyon jó még mindig csak már párszor összetörtük és nagyon csúnya, nem tudom felújítani mert nincs hozzá semmi alkatrész meg ha lenne is aranyárba lenne. Viszont van hozzá LiPo4 akkumulátorom gondoltam akkor ahhoz vennék egy elektromos kerékpárt csakhogy ahhoz kell jogsi, kisebbet meg nem kell mert ez a TRD-33 400W ot lead és 37km/h a sebessége, munkatársam mondta hogy ha veszek újat tegyek rá pedált akkor nem kötnek bele.
vettem egy színuszos vezérlőt, már meg is jött és fel is tettem a gépre. hát az hogy hangtalan, az nem fejezi ki eléggé, hogy mennyire csendes. :)
bár láttam róla videót, de menet közben döbbenet hogy semmi hangja nincs. egy nyikkanás, egy surrogás, egyszerűen semmi. eddig azért hallottam, hogy mikor segít rá a motor és mikor nem, most nem tudom eldönteni.
a másik ami durva, az az indulási nyomaték, simán elforgatja a félig behúzott tárcsaféket, ezt a négyszöges egy hangos kattanással adta fel.
és végül ami meglepett, az a végsebesség. ezt még csak üresen állványon próbáltam, de azt hittem lerepül a bringa, úgy felpörgette. a négyszöges vezérlő ehhez képes szinte állt.
persze a leírásában volt hogy ez nem sima színuszos, hanem FOC-s, de nem hittem, hogy ez ennyit számít a fordulatszámban. egyelőre nem volt hely végsebességet próbálni, majd kimérem gps-el.
u.i. mivel a színuszosoknál nincs öntanítás, megizzadtam rendesen, mire végigjátszottam mind a 36 bekötési verziót, de csak meglett a jó. illetve a három jó, amiből valójában csak egy igazán jó, de ezt már csak a fogyasztás alapján lehet eldönteni.
Igazából azért gondolkodok, hogy egyáltalán vegyek e egyet, mert maximum havonta 1-2x kellene, elmenni a családdal egy kicsit bringázni, meg esetleg elmenni vele a boltba bevásárolni.
Szerencse kell ahhoz, ha egy használt géphez nem kell még rákölteni, és emellett olcsó is. Ezt mérlegelni kell a vásárláskor. Illetve az igények is befolyásolják ezt. Lehet, hogy csak 10km-es munkába járáshoz kell egy kerékpár, ott még egy használt akkuval is jó vétel lehet egy 5-6 éves is. Viszont ha van egy keretösszeg, akkor lehet jobb megoldás használt, de minőségi pedelec, belekalkulálva az esetleges felújítási költségeket, mint ugyan ennyiért egy "gagyinak" tartott, de új kerékpár megvétele. És a kérdés erről szólt, hogy melyik éri meg jobban.
Bionx rendszerhez használt, még Sony akkukból összerakott pakk (még BMS nélküli!). Gyárilag 9.6Ah-ás volt.
Nem tudom mekkora árammal sütöm ki, de egy közel 30-as tempót használva Dunakeszi alsótól Vác felsőig oda-vissza működik. Ha azt veszem, hogy ez a szakasz tele van lassítással, gyorsítással, akkor még többet tudna folyamatos haladással. Másik ilyen akkupakkal, ami új korában is csak 5.6Ah-ás volt, ugyan ezen a szakaszon már csak a felét bírja. Mindkét akkupakk a téli időszakot kivéve szinte napi szinten van (volt) használva.
Más: Az Aliexpress-en sok eladó hirdet 11:11 árengedményt, a Tongsheng és a Bafang tax free kitekre is van valamennyi engedmény, meg a tartozékokra (szerelő kulcs, gear shift automata + programkábel + fékkarra mágneses kapcsoló kábelcsomagra is).
Kb. 6 év körüli pedelec-ekkel próbálkoztam. Mindegyiken kb. +50 - 60 eFt bukás vagy ráköltés jelentkezett, egyiknek akkuja jó de a töltőt kellett pótolni, a másiknál fordítva és még a teljes hajtáslánc csere (lánc, lánckerekek, féktárcsák, Panasonic középmotoros rendszer). Ezzel együtt szép és jó bringák, ha a vételár kellően alacsony volt, akkor megérte. Akkut lehet német eBay-ről elcsípni, 50 - 90 eFt között használt jót vagy kínai újat.
Véleményem szerint 250 eFt alatt nem jön össze használható gép.
Az egy év után minden nap ajándék erős túlzás. 2011-es akkupakkot használok nagy tempóval, és 40km még megy vele. Dhpage mondta jól, minden a használattól függ.
Kérdés a beszerzési ár is. Ha a kerékpár teljesen rendben, és az akku már több éves, nem zárja ki, hogy a Te használati igényedet kielégíti. Ha meg tényleg kevés az akku, akkor meg opcióként ott az akku felújítás. Elég sokan foglalkoznak már vele, és összességében lehet jobban jössz ki anyagilag, mintha komplett új kerékpárt vennél. Pedelecben a "gagyibb' de új sem olcsó.
Bafang front gear hub motor javításához kérnék segítséget!
Tönkrement a motorban a szabadonfutó (freewheel ill. clutch névvel is jelölik a robbantott rajzokon), emiatt a motor nem hajtja a kereket.
A motor 24V 250W BLDC régebbi tipus, a pajzslemezre BF611B14160 szám van gravírozva. Az összes csapágyat kicseréltem, de sajnos itt megálltam (új motor vásárlás anyagilag nem megy)...
Érdekelne bontott, elektromosan hibás motor vagy beszerzési forrás. Fotót próbálok feltölteni!
Ez egy rejtvény? Találjuk meg melyik bringára vetettél szemet és mondjunk vélemény róla?
Látatlanban az akkuról annyit, hogy kapacitása "Ah" biztosan 50% alatt van, hiszen ezért adják el. Egy 6,6Ah kapacitásu akku már csak 3-4Ah amivel nem mész messzire. Akkucsere biztosan kell ami 100.-fölött van. Azt vedd meg amelyik bicó kipróbálva a legmegfelelőbb neked. A BionX hajtásban egy jó akkuval nem fogsz csalódni. Hol laksz? Ha segitség kell irjál.
Illetve van egy doboznyi főleg roller alkatrész. Kerék, gumi, első teleszkóp, mindenféle apró bizbasz. Ebbe még valószínű fog kerülni. Ez ingyen elvihető november közepéig ha kell valakinek, ha nem megy a lomtalanításba.
2012 ecross 225e vagy 2014 ecross 260e? Semmit nem tudok róluk. Egyik itt van Magyarországon másik Ausztria. Van különbség a kettő között? Melyik a jobb választás?
2012-es széria az egész bicó , szerintem az akku is eredeti gyári , osztrák kerékpárboltból használtan lett hozva "nem szoktak ott babrálni , ha cserélnek akkor gyári dolgokat , kompletten".
Szép bicikli. Látjuk a a motor gyártási számát, az akku újkori kapacitását.
Nagyon hiányzik az akku életkorára utaló gyártási szám, valamint lényeges infó , hogy bontatlan vagy felújitott az akku. Ezek az árat, későbbi használhatóságot befolyásoló tényezők. Elektromos kerékpárt vásárolunk, nem csak egy jól felszerelt KTM biciklit.
Hőmérsékletszenzor szerintem nincs, cellánkénti figyelés természetesen van. Nem akartam teljesen megbontani a packot, de nagyjából látom hogy elkerülhetetlen. Jelenleg beraktam egy vezetéket az akkupack tényleges "-" pontjára, és kivezettem kívülre, elvileg ha összeérintem a BMS kimeneti "-" pontjára, megoldja a problémát, bár azóta nem jelentkezett a hiba.
ebben van cellánkénti feszültségfigyelés és/vagy hőmérséklet szenzor? mert akkor ezeknek a kábeleit én átnézném. minden bms azonnal tilt ilyen kábelhibákra és ha olyan, hogy már csak a lélek tartja a vezetéket, akkor nem is kell hozzá túl nagy rázkódás.
Tudod én is erre gyanakodnék, de ezekután mindenféle hókuszpók nélkül merítem a 32 km motorozásommal az akkut a 80V ról egészen 68V-ig mindenféle probléma nélkül, bőséges gyorsításokkal, átlagosan 20-30 amperes utazó, és 40-60 amperes indítóárammal! A műszeregység kondija sem lehet, ugyanis az akkut lekötöttem a járműről és teljesen nyitott a rendszer kimenete ilyenkor, ekkor mérem a BMS kimenetén a 62V-os feszültséget ... Számomra egyértelmű, hogy a BMS a rendetlenkedő egység, csak kérdés, hogy lehet-e, kell-e tenni ellene valamit.
Van egy érdekes problémám! Már korábban is előfordult, de az utóbbi időben kétszer is, hogy látszólag minden ok nélkül letiltja a járművemet (Goelix E-box) a BMS.
A jelenség a következő: Teljesen váratlanul, mindentől függetlenül (tehát nem rázkódásra, nem cellamerülésre, nem nagy "gázadásra") egyszercsak azonnal megszűnik a hajtás, a feszültségmérő lepörög, és a kijelzők elsötétülnek. Aztán se kép se hang. Ami még érdekes, hogy ilyenkor a BMS utáni részen mérve az akkufeszt 60V körüli értéket mérek. Kis idő elteltével a töltőt a rendszerre csatlakoztatva azonnal megugrik a feszültség, és használható tovább a motorom. A normális rendszerfeszültség 20 cellás akkupack miatt 80V körül van (lenne) teljesen feltöltött állapotában.
Ma reggel konkrétan az elinduláskor kb 100m megtett út után a meghajtás egy pillanatra kihagyott (kb 1 tized másodpercre!), majd újabb 100m megtett út után, amikor a forgalom miatti megállást követően elindulni akartam, leállt a rendszerem. Visszatoltam a garázsig a motort, majd a szokásos mérés (62V feszültséget mértem) után csatlakoztattam a töltőt. Most az eddig bevált módszer nem segített, a töltés el sem kezdődött, továbbra sem volt élet a motorban. Akku szétszed , stb. Majd amikor megmértem az akku ténylegesen negatív pólusa és a pozitív között, 80V a mért érték. A problémát úgy oldottam meg ahogy sejtettem; a BMS-t áthidalva, pillanatra rövidre zártam az akku tényleges negatív pólusát a BMS kimeneti negatív pólusával. Előtte megmértem, 17V különbség volt itt mérhető nagyjából, kicsit tartottam is tőle hogy lesz csitt csatt, meg piff puff, de semmi ilyesmi nem volt, onnantól egyszerűen életre kelt a motor. Majd mindenféle probléma nélkül lemotoroztam a reggeli 32km távolságomat.
A mozgássérülteknek a kerékpár nem megoldás akkor sem ha elektromos.
Tegyük hozzá lábat nem csak hős katonaként vagy baleset ártatlan áldozataként lehet elveszteni, hanem túlsúly és mozgáshiány miatt kialakult cukorbetegség miatt is.
Akkor meg mindjárt nem ok, hanem okozat.
Az emberek lusták mozogni, és szemetet esznek, mert az kényelmes és egyszerű.
Kényelmesebb a tv előtt ülve várni a fogyást, ezért milliárdos üzlet fogyibogyót árulni.
Nekem a magam részéről a pedelec jó kompromisszumos megoldás, mozgok is, de nem folyik rólam a víz mire beérek az irodába.
Vehettem volna robogót is ennyi pénzből, az lett volna a kényelmes megoldás.
Vagy csinálunk egy áramvonalas bringát, amit izomerő is hajt, így egyszerre égeti a zsírt, erősíti az izmokat, a szív- és érrendszert, a légzést, és tesz boldoggá az edzés hatására termelődö endorfin miközben 2 óra alatt megteszünk 80km-t csomagokkal együtt elázás nélkül. :)
Vagy csinálunk egy bringát, amit izomerő hajt, így egyszerre égeti a zsírt, erősíti az izmokat, a szív- és érrendszert, a légzést, és tesz boldoggá az edzés hatására termelődö endorfin. Ja várj, ilyen már van. :-)
Csinálunk egy emberi testbe építhető üzemanyagcellát, ami a vér cukortartalmát oxidálja, és közben áramot állít elő. Erre van rákötve az elektromos bicaj :)
Csak suhanás és fogyás egyszerre :D
(na jó, ha az oxigént is a vérből veszi ki, akkor azért a tüdőt is meghajtaná a cucc)
1.9tdi 188g-t :-) [zsir egeshoje kb annyi mint a diesele] /egy eu6 215-t/
ha jol szamolom 1000Wh-hoz kell 96db 18650 (samsung INR18650-29E 2900mAh)
1000Wh/3.6V=277.8Ah
277.8Ah/2900mAh=95.8db
ha jol lattam ezek 46g/db
==>4.4kg (cellatarto es BMS nelkul)
tehat meg mindig 23.4x olyan nehez :-( es azt felteteleztuk, h a tarolt arambol veszteseg nelkul mechanikus energia lesz... ami megint nem 100%-ban igaz. a 188g/kWh fotengelyen merve
Normal vizvezetekcso special 28as vazzal kontras 4db 20Ah Diameccel 17-18km/h nal 2A t kert. 100W. A vonoerot nem mertem. Igy csak a felvett teljesitmenyt tudom. Hatasfok 70-80% korul.
Tartos 30-35 mountaim bike tekeres utan mindig brutal mod elkezd egni es fajni a labam masnap. Nem izomlaz hanem valami brutalis fajdalomerzes.
Gyors futas? Jarni alig tudok. Majusban meg sulyzoztam Kormenden. Juniusban keleskor eszleltem hogy huzodik es faj a bal Achillesem. Atment az oszes izuletemre. Recseg es faj mind. Neha erzem az osszes ujjpercemet kulon a fajdalom miatt. Azota betegszabadsag. Meg mindig nem tudjak mi az oka.:(
A biciklizéstől a GYORS futás jobban égeti a zsírt...
Tévedés, pont fordítva van.
Aerob edzés
Olyan mozgásforma, amely egyszerre mozgatja meg a nagy izmokat a láb mindenképpen a mozgás alapja de alacsony intenzitással, ezáltal nem okoz az izmokban a súlyzós edzéshez hasonló terhelést, glikogénürülést stb. A folyamat lényege az egyenletes, monoton edzés, pl. tempós gyaloglás, egyenletes terheléssel. Ilyenkor nagyon hamar átáll a test arra, hogy a zsírokat használja energiaforrásnak, mert van idő arra, hogy az amúgy időigényes aerob folyamatokat a zsírok zsírsavakká bontását stb. elvégezze, mivel nincs hirtelen, gyors, intenzív izommunka. A terhelést úgy kell beállítani, hogy ne legyen a pulzus magas, max. 130, mert a magasabb pulzus már átesik kardió tartományba. Ez a zsírégető edzés. Aerob edzés a gyaloglás gépen vagy gyalog, a futás (az edzetteknek, akinek nem emelkedik meg a pulzusa), ellipszistréner, bicikli, stb.
Kardió edzés
Formáját tekintve ugyanaz, mint az aerob edzés, de itt a magas pulzusszám miatt már fokozott az izommunka, így a test nem tudja zsírból (lassan) fedezni az energiát. Ez valójában állóképességi edzés. Annak ajánlott, aki nem végez súlyzós edzést, súlyzós edzést végzőknek azonban könnyen izomveszteséget okoz. Semmiképpen se olyan hatékony, mint a súlyzós edzés aerobbal kombinálva.
Ha már fogyás, ez nem ilyen egyszerű. merthogy tiszta zsír mint olyan nincs. A szervezetben a zsír igen komoly mennyiségű vizet sót és sok egyebet is köt meg.
Azaz ha tisztán 1 kg zsírt leadunk, akkor ahhoz még jön pár liter víz meg egyéb anyag is.
Amennyire egyszerűnek tűnik, annyira összetett az egész. Akit esetleg kicsit érdekel a szervezet működése energetikai és anyagcsere szempontból , közérthető módon, annak ajánlom a köbvetkező könyvet:
Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Elektronikusan is letölthető itt ott. nem tökéletes mű, de közérthetően leírja az alapokat.
Az utolsó mondatodra: ez így általánosan nem igaz, ugyanis igen erősen függ az intenzitástól, ciklikusságtól, tartományban (aerob-anaerob) mennyi ideig tevékenykedik valaki és ráadásul milyen módon. Vannak kifejezetten olyan edzés és mozgásmódszerek, amivel a mozgás befejezés után is még akár egy napig is folyik a zsír(le)bontás.
Attila irta 1kg zsir tizenx kWh. Legalabb folyamatos 100Wot kell teljesiteni es merni a testsulycsokkenest. Mondjuk 56V 2A. Az meg a lancot se nyujtja a normal hatso lanckerekmerettel. Tartosabb a segedmotorkerekpar lanckerekek es lanc kenve. A legelonyosebb a fogaskerekattetel. Igeny szerint 1:3-1:10.
Hogyan halad a TSDZ2 motor felszerelése a bringára? Nem lehetne pár percig megtekinteni, vacillálok a vételen? Bp.-en vagy környékén? Privátban értesíthetnél.
A 48V akku pakk építési előkészületeim határozottan haladnak, bár reálisan dec. elején fogom elkezdeni, addigra ér ide minden segéd anyag, kacat.
Sik uton nehez akkuval is hasznalhato. Lejtos uton tobbet tolt vissza. Csak emelkedo ne legyen...bar ahol lehet felfele lassan haladni az se problema.Kis temponal aramszedot is lehet alkalmazni. A villanyvonat aramszedese nagy temponal is megoldott.
Az emberi test elég rossz hatásfokú átalakító, ha jól rémlik, 8% körül van. (Azt nem tudom, hogy beleszámolják-e a "létezést", vagy ez csak a pluszmunkára értendő.)
hmmm varjunk csak.... nem ezert nem tudunk 80-100eve elszakadni a szenhidrogen alapu energiatarolastol? es ezek belsoegesu motorokban mozgasi energiava alakitasatol??
Ha 4,7kg akkuval is akkora teljesitmenyt igenyel vagy nagy az ossztomeg vagx nagyon alacdony a hatasfok. Menetellenallas es a helyzeti energia novekedese.
És ha ezt súlyt zsírban tárolnád a testeden, mint energiatároló? Persze nehéz 2C-vel kisütni, mert komoly áramkorlát van benne, de akkor is... Mert akkor csak tekerni kell.... A ciklusszám ugyan kérdéses, meg a töltési idő, és a mélykisütés is, de úgy 80-100 évre talán elég megfelelő utánpótlással és karbantartással.....
Még nem volt időm felrakni, a láncba belepróbálva passzos, a kopott lánckeréken 2,12 mm vastagságot mérek, ezen pedig 2,25 mm-t. A lánc 9 sebességes Shimano XT váltóhoz megfelelő BBB új lánc.
Az 1,84 mm vastagságú lánckerékkel nem ment semennyit, recsegett-ropogott a hajtás, el nem tudom képzelni, hogy miért.
A Flyer fejlesztés halad: 2 db 1,84 mm vastag visszaküldött lánckerékre refund érkezett, meg egy DHL arasznyi nagy dobozban egy Connex Wippermann 10 fogas 2,25 mm vastag újabb motor lánckerék, szép levél (figyelmeztetés, hogy saját kockázatra tuningolok), számla, elegáns névjegykártya és gumicukor kiséretében.
A legkisebb borítékba is belefért volna, lepkefing súlya van.
Ezért lesz a belépő építésem 48V 13 Ah 620 Wh akku pakk. Ezzel ki lehet bármelyiket próbálni (a BBS03-at talán nem). Lehet azután nagyobbat is összerakni.
Azért építek, mert szeretek alkotni, és a cella kiválasztás-beszerzés nagy kihívás.
A BMS és töltő, amit linkeltem, akár 48V 20 Ah akku pakkot is kiszolgálhat.
A kényelem kedvéért licittel nyertem egy 25V 18Ah Flyer (Panasonic középmotoros) eredeti Derby Cycle akku pakkot 145 EUR + posta áron, 100% kapacitással, van neki ilyen kijelzője - ezért gyűjtöm őket, ez lesz a negyedik. Hamarosan eladósorba is kerül valamelyik, egyet meg a holland boltból vásárolva átcellázhatok, 25V 21 Ah-ra.
A hajtaslancban nincs nagysagrendben 50%-os hatasfok kulonbseg, annal joval kevesebb. Jol irta 20-as tempoval felmenni az Isrenhegyin a Normafahoz az mar 500-1000w kozotti teljesitmenykategoria ekkora temponal. Regen heti 3x feltekekrtem, mert ott volt a probahelyunk :-). Na nem 20-szal :-)
normafára 20 km/h átlaggal te nem 375w-al fogsz felmenni, az hétszentség. :) nekem mindkét bringámon van teljesítménymérő. se a városi aszfaltgumissal, se a terepgéppel nem fogyaszt ilyen tempóval, ilyen emelkedőkön 500w alatt. :)
"Az Aliexpressről 10 db-onként rendelve ezek a Samsungra hajazó cellák nálam be fognak válni, 2560 mAh-t mértem egy cellán, a töltöttségek egyformák, de felirat nincs:"
a holland webshopban olcsobb a samsung ICR18650-26J, vagy en nezem rosszul? (2.10euro ha 50db rendel az ember)
en ezt talaltam es azt allitja ha UPS-sel rendeled akkor duty free (??), ugy 293USD(=249euro)
A holland web-bolt tűnik a legsímábbnak, én csak a jövőben próbálom majd cella beszerzésre.
Az Aliexpressről 10 db-onként rendelve ezek a Samsungra hajazó cellák nálam be fognak válni, 2560 mAh-t mértem egy cellán, a töltöttségek egyformák, de felirat nincs:
Szoktam időnként rendelni kintről magasabb értékkategóriában is, azaz vámköteles cuccokat. Én általában úgy számolok, hogy nyers ár + 30-40%. de ez nagyon függ a súlytól és szállítási ártól is és magától a termék ártól is. Ha valóban free shipping-gel rendeled akkor inkább a 25-305% felárat lehet besaccolni. ami rájön, az a vám (ez a kisebbik rész), ÁFA, ez a nagyobbik, és a vám ügyintézés. Ezt kérdés ki és hogy fogja csinálni, de nagyságrendileg 5-8ezer forint között szokott lenni termékenként a vámügyintézőtől függően.
Sajnos elkerülte a figyelmememet az apró betűs "Without VAT" felirat :)
Az ÁFA-val, szállítással meg annak az ÁFA-jával a 36 cella, amiből a 18Ah-s 36V-os akksi kijönne, 275 euro. kb 85 eFt. Ehhez jön a BMS meg a töltő, az még 30 eFt, plusz a doboz meg csatik, az is legalább egy tizes. Így már 125 eFt-nél járok, és ráadásul nekem is kell összeszerelni.
kiszamoltam es 125W-tal pedalozva, 250W-s rasegitessel hozom a 21-s busz szintidejet (Moszkva ter - Normafa. 5.6km, 334m szintkulonseg. 375W eleg 20km/h-ra, amivel 17perc. busz 16perc)
200W-tal tekerve 750W motorral 37km/h jön ki es 9perc menetidö :-D
Köszi, de ezt így nem tudom felismerni. Még nem döntöttem el, hogy ezzel vagy egy Bafanggal kezdjem. Az akku pakk nov. végére elkészül, addigra beérkezik minden kacat hozzávaló. Addig az is kiderül, hogy hozok-e Kínából valami motort. Ha nem, akkor tax free beszerzés itthonról.
A TSDZ2-nél egy banándugó szerű csatlakozó, meg annak a fordítottja, egy hüvely van. De a valódi banándugónál vékonyabb és rövidebb. Viszont rá lehet majd forrasztani akármilyen csatlakozót :)
Az 53V-ot akkor szokták használni, ha 48V-os rendszert túl akarnak terhelni, pl. 1000W-ra. Én nem tenném, tisztelem a konstruktőr mérnököket, a gyári állapotot szeretem.
Látom, nem olvasgatod a linkeket, amit feltettem.
Az egyszerű megoldás = Aliexpress. Ha nem tudok aludni (öregszem), akkor veszek valamit az Aliexpressen, akár éjjel 3-kor. Na jó, néha az eBay-en is.
Vannak elképesztő jó megoldások a cellák tömbösítésre, pl.:
Az enyém hamarosan érkezik. Kezdő akkuépítőnek ideális.
Ponthegeszteni mindenképpen kell, mert a cellákat lágyforrasztó pákával melegíteni nem szabad. De pl. a Bp. XIII. Váci út 60. akkuszervíz vállalja, emberi áron, 1-2 rezsióradíj (6300 Ft).
Ugyanakkor Micah Toll árul olyan kiteket (US-ban, ide drága), ahol a párhuzamos cellákat egysorban ponthegesztve tömbösíti a 0.15X7 mm nikkel szalagokkal ponthegesztve, a többi munka lágyforrasztva mehet, csak nem ott, ahol a nikkel felfekszik a cellán, hanem kicsit távolabb. Ilyen tömbösítést az Akku-elem Kft. fentebb említett szervíze biztosan nagyon gyorsan tudna ponthegeszteni, rutin munka.
Kell még választani BMS és töltő eladót az Aliexpressen, Micah Toll ajánlást követve rendeltem mindkettőt.
megneztem guglimapsz-n es a "nagy/tartos" emeldonel 2500m-n van 75m emelkedes ==> 3%
ha a kreuzotter-n beadom a sulyokat (en+bringa) es a 3% emelkedest + 160W-t akkor 16km/h jon ki. Ennyit szokott mutatni az km-ra is :-) [ettol fuggetlenul megizzadok, amire felerek. bar van zuhan, de nincs kedves reggel es este is furodnom)
(a 110-120m 8km ugy jott ki, hogy ha egy hetig(2x5) bringaval jarok, akkor magassagmeros ora egy het alatt 1100-1200m-t mer)
"Arról nem is beszélve hogy elvileg 300W-ig kerékpár, afelett segédmotoros kerékpár, amihez típusvizsga meg bukósisak kell :)"
nem 250W volt? meg kgf-biztositas is kell mint a 50ccm-s robikra. meg kerekparutat nem lehet hasznalni... (akkor meg mar szinte ott vagyok mintha autoval jarnek)
"MTB célra persze elkelhet a plusz teljesítmény, de munkába járni szerintem nem kell több."
nem krosszmotorozni akarok, ha nem megy akkor tolom, ha jobban megy akkor tolom gyorsabban, ha mar az is megy akkor tekerek lassan. (sifelvonoval sem szoktam felvinni a bringat, hogy "lezuzzak")
Ettol fuggetlenul e-MTB-nek is megvan a helye, haveromek(haverom + öccse) mindig faterral jarnak bringazni. haveromek(32+26) meg jol birjak, faterjuk meg sok evi atlagot nezve kevesbe jol (azert sok embernel jobban :-) ), ilyen esetekben jo egy e-MTB
Valahol olvastam, hogy egy átlagos bicajos 150W konstans teljesítmény leadására képes.
Ha ehhez hozzáadod mondjuk a 350W-os motor teljesítményét, akkor már 500W-nál jársz, ami több mint háromszorosa egy átlagos ember teljesítményének...
Szóval már 350W-al is szupermennek fogod magad érezni :)
MTB célra persze elkelhet a plusz teljesítmény, de munkába járni szerintem nem kell több.
Arról nem is beszélve hogy elvileg 300W-ig kerékpár, afelett segédmotoros kerékpár, amihez típusvizsga meg bukósisak kell :)
Egy rendőr persze nem fogja tudni megkülönböztetni, mert kívülről nem lehet látni rajta hogy hány wattos (bár pl. a Bafang teljesítményadatait a rendőrök is ismerhetik, ők is olvasnak internetet :), viszont egy esetleges balesetnél, ha bevizsgálják, nagyot lehet vele bukni.
"53V, 1000 Wh legalább! Csak nem cicózol 250W 25 km/h géppel?"
munkabajarni kell! odafele is van benne kb 120m emelkedo meg visszafele is.(2x8km) arra pont eleg h leizzadjak. full bio uzemkent 35-40perc. kocsival 25perc (mas utvonal, epitkezes) es dieselt sem inditom be szivesen ekkora tavra.
(azt mar le sem irom, h nem tul eros V-fek van rajta. elol 20, hatul 24 küllö) ettol fuggetlenul a 750W-s motorban gondolkodom)
Már öt éve csak napenergiával töltöm a 2000Wattos Malaguti110' et,
Van egy olcsó 1000Wattos szünetmentesem, az a fajta ami nem tilt le magas akkufeszre, akár 32Voltnál is elindul hálózat és akku nélkül, Egyébként 2db 12voltos ólom aksi járna bele (24Volt)
Na erre van rákötve 2db 29Volt 8Amper napelem tábla, párhuzamosan kötve ,az XT60 csatival..
Hétvégén ment is a szigetüzem ezerrel, gondoltam ha már ilyen jól süt a nap, kiporszívózom az Aixamot is,
ingyen árammal , nagyjából ki is porszívóztam mikor leállt a raketta... Meg hallom bentről a szünetmentes sípolását.
Megyek be a szünetmenteshez, már az ajtóban érezni lehetett a büdös égett szagot, na mondom leégett a szünetmentes, nem bírta a ruszki porszívót :)
Szétszedtem a szünetmentest de sehol nem láttam égett panelt, trafót, alkatrészt ..Akkor vettem észre az
XT60 as csati úgy össze égett, azóta se tudtam szétválasztani , majd jól szétfűrészelem..
Kiiktattam az XT60 csatit, megy simán a 6Eft-os szinuszos szünetmentestáp napelemmel , akksi nélkül, viszi az egész házat 230Volt.. (Led világítás mindenhol, Led TV,) Upc modem, Vinyó nélküli laptop egész nap megy.:)
Meg is vettem ezt a jó 48V töltőt. Rábeszéltek az XT60 töltő csatira. Készségesek, Micah Toll jókat ajánl.
A cellák is itt vannak, szintén ő ajánlotta az eladót, még 10 -10 darabonként rendelgettem hozzá, mert bizalomgerjesztő a cella, tudja a névleges Ah-t (2600) egy darabon tesztelve, és egyformák a cella feszültségek szállított állaopotban. Most résen voltam, hogy ne kilós dobozokban küldje.
"nem, ezek úgy néznek ki, hogy a régi középcsapágy + hajtókar + lánckerék+ első váltó kuka, helyette jön a motor, saját csapággyal, hajtókarral és lánckerékkel"
- koszonom
- talaltam egy atszerelos videot YT-n, azon lattam
- ettol fuggetlenul a konkret kerdes: nekem 70mm szeles Hollotech II van ==> ehhez akkor jo? (en ugy olvasom h igen, de egy megerositest szivesen vennek)
"A másikat középre lehet felszerelni, nagyobb, több gomb van rajta, meg plusz USB csati (?), könnyebb elővarázsolni a gyári beállítások menüt is rajta."
1, koszonom a gyors valaszt
2, en alapbol a kisebb kijelzosben gondolkodtam (mert nem olyan nagy es talan kevesbe serulekeny), de akkor ezekszerint te a nagy kijelzoset javasolnad?
A TSDZ2-nél az akkutól érkező táp kábel végén milyen csatlakozó van?
És ugyanez milyen csatlakozó a Bafang BBS02-nél?
Építek egy 48V akku pakkot, még nem döntöttem el, melyik középmotort veszem előbb. A Bafang esetén a fékkarokat is adják, cserélni kell és csak bowdenes féket tud kezelni. Fel lehet javítani a V-féket pl. Kool Stop Salmon fékbetéttel. De két alkalmas Rock Machine MTB bringám van, az másik hidraulikus tárcsafékes, arra mehet a TSDZ2.
Az akku pakk töltő csatija XT60 lesz, erről megegyeztünk az eladóval.
nem, ezek úgy néznek ki, hogy a régi középcsapágy + hajtókar + lánckerék+ első váltó kuka, helyette jön a motor, saját csapággyal, hajtókarral és lánckerékkel és nem lehet rá tenni első váltót. a lánckerekeket lehet cserélgetni, több méretű csapágyszélességhez vannak méretezve, meg vannak távtartók, amikkel be lehet lőni a pontos szélességet.
Az értő olvasás hiánya inkább rád jellemző, haver.
"Nekem a te világlátásoddal van problémám, ami szerint, ha valaki drágább, mint a legolcsóbb senkiházi a piacon akkor az egy genya."
Ilyet én nem mondtam, ne beszélj ilyen szélsőségekben. Egyrészt az nkon talán nem is a legolcsóbb, de nem is senkiházi, másrészt utoljára írom le szerintem egyértelműen, hogy a 2-3-szoros áron nulla hozzáadott értékkel áruló magyar kereskedők viszont bármilyen kemény kritikát megérdemelnek. Aki így le akarja húzni a vevőket a tájékozatlanságukkal visszaélve, az az én szememben egy tolvaj, és eszem ágában se lenne tőle vásárolni, mert minek, nem vagyok a pénztárcám ellensége.
"Az ár ugyanis csak a többedik szempont egy vásárlásnál.
Sok más szempont is játszik."
Ezt fejtettem ki bővebben, amikor az extra szolgáltatásokról és a hozzáadott értékről beszéltem, de kinek mi a fontos. Csak hogy világos legyen, a lehúzás és az átbaszás nem tartozik az értékek közé, azok negatív szempontok.
"neked a szar is szar"
Még jó, hogy az!!! Mert neked a szar a habostorta? :)
Pontosan ezt csináltam én is! Szépen óvatosan elvágtam a lapokat, vigyázva,h ne zárjam rövidre. Kicsi forrasztózsír felvitele fülpucolóval, és úgy fut végig rajta,h öröm nézni! Én még alá tettem a nikkellapnak régi bankkártyából levágott csíkot,h minél kevesebb hőt vigyen át!
Csak notebook akkupakkot szedtem szét cellákra eddig, ezért lenne néhány kérdésem a gyakorlottakhoz:
Ti miként szoktátok szétszedni a ponthegesztett pakkokat? Ezeket olyan faxán odahegesztették, hogy minden egyes darabját kínszenvedés leszedni. Ráadásul akkora erő kell lehúzni a szalagot, hogy felpúposodik a cella érintkezője. Mi legyen az ottmaradó hegesztési sorjával? Egy dremmellel/mikromotorral próbáljam leszedni? Vagy inkább csak vágjam el valahogy a szalagot és a régi forrfülre is lehet forrfülezni? 300 cella vár rám, kicsit most félretettem a projektet, nehogy hülyeséget csináljak.
Keresek Bp-en olyan embert, aki majd vállal újra forrfülezést a kivett cellákon...
"Élj hát a jogaiddal, mert van rá lehetőséged, ha gondjaid akadnak!
Egy fórumon a monitornak puffogni viszont totálisan nem hatékony eljárás..."
Nekem nincsenek gondjaim, régóta leszarom ezeket a dolgokat, csak azért írtam, hogy nem kell mindent benyalni, ami papírra van írva. Én is amellett vagyok, hogy nem kötelező valamit megvenni és mindenki annyiért árul bármit, amennyiért akar, legfeljebb nem veszik meg. Ha meg akkora biznisz valami, akkor ott automatikusan meg fognak jelenni az új piaci szereplők. Ettől függetlenül amperhalásznak is joga van leírni a véleményét és ilyen módon befolyásolni a piacot.
"A szociálizmus már lassan úgy 30 éve véget ért nálunk is, észrevetted?"
Biztos vagy ebben?
Vegyük csak a dinnyét, amikor megszabják a minimum árat. Ez abszolút nem a kereslet-kínálat szabályai szerinti elv. Ha valahol túlkínálat van, azt a piacnak kellene lerendeznie. Ha túlkínálat van, akkor nem támogatni kéne a kínálati oldalt, mert a következő évben ugyanez fog megismétlődni. Ha nem éri meg termelni, akkor foglalkozzanak mással, a piac annyi szereplőt fog megtartani ezen a területen, amennyinek még megéri. Tehát a "ha nem tetszik a hazai ár" elved már meg is bukott, mert az említett esetben kiszorították a külföldi szereplőket.
Vagy mi van a vissza nem térítendő támogatásokkal, amiket óriási cégek kapnak, vagy mi van a pályázatokkal, ahol az nyer, aki többet visszaoszt. Ha tisztességes vagy, akkor ugyanazt tudod kínálni töredék áron, mégsem te fogsz nyerni. Vagy vegyük pl. a munkahelyteremtést. Nekem erről inkább jut eszembe a tervgazdálkodás, mint a kereslet-kínálat elve, de a végtelenségig lehetne sorolni...
A fórum egyik célja az, hogy kibeszéljük a forgalmazókat is. Miért ne? Egyáltalán nem biztos, hogy mindenki megtalálja mondjuk az nkon-t, és nem kell eltitkolni a tapasztalatainkat, erre való a fórum. Valaki kérdezett, hogy ismerünk-e megbízható akkuszállítót, én pedig javasoltam egyet, amely megbízható és olcsó is. Vicc, hogy te ezt problémának gondolod, és a te kedvedért nem fogok hallgatni róla.
Számomra egy EU-s forgalmazó még a kényelmes és biztonságos kategória, és ezért hajlandó is vagyok többet fizetni, mint a hosszú szállítási idejű és kétes eredetű kínaiért. Egy magyar webáruháznak az EU-shoz képest számomra nincs előnye két-háromszoros áron, de ezt persze mindenki eldöntheti...
Az a nagyon súlyos probléma ebben az országban, hogy a kapitalizmusnak nincs kultúrája, és a rendszerváltás óta felnőtt egy generáció, amely számára a vállalkozás az ügyeskedést, sunyiskodást, félrevezetést, hazudozást, manipulációt meg a be nem fizetett áfa visszaigénylését jelenti. De a normális vállalkozás nem ez, és érthető, hogy a magyar "létező kapitalizmus"-t látva a fiataloknak hányingere van a témától.
Jól működő kapitalizmusban alacsonyabb árral vagy jobb szolgáltatással lehet versenyezni, akkunál maradva például vállalhatsz x hónap cseregaranciát, gyors kiszállítást, ingyen akkucsomag összeszerelést, vagy bemérheted cellákat eladás előtt, amivel garantálod a kapacitást és hogy nincs köztük hibás darab. Ezek extra szolgáltatások, és a vevő minden információ birtokában eldöntheti, hogy kifizeti ezekért az magasabb árat, vagy nem.
De ha egy gátlástalan pszichopata kereskedő, aki semmilyen hozzáadott értéket nem szállít, csak 100-200% árrést, arra apellálva, hogy a vevő úgyis tudatlan és hülye, azt én teljes joggal minősítem csaló tolvajnak. Akinek nem inge, ne vegye magára.
A tomegember birkasaga nekem is idokiesest es anyagi kart okoz.
Mivel beveszi a maszlag szoveget en is kenytelen vagyok egy 100-200e Ft os jarmu vasarlasakor is fizetni 80000et kb. semmire. Penzt adok autoert. Hol itt a vagyonszerzes? 400000Ft os telefonra nincs...200000Ftos autora van:(
Eredetvizsgalat....ami annyira komolytalan hogy a harmadik tulajnal derul ki az alvazszam kulonbozosege...stb.
Ha valoban van hozzaadott ertek a nem tularazott termekben akkor realis az ara.
Ha veszek valamit 1000 fapetakert es 5000 ert adom nem fog e kisse duhos lenni ram az elado es vasarlo?
Tovabbgondolva az elozo mondatot lesz penztelen csoport, csalodott vasarlo csoport es fenyuzo csoport..aztan megunjak a fenyuzest es a tortenelem ismetli onmagat keleten es nyugaton. Jobb a normal haszon elegedett vasarlokkal akik visszajarnak holnap is.
A személyeskedést hanyagoljuk, a szabad piacot meg ne téveszd össze a szabad rablással, rendben?
Másrészt meg teljesen félreértesz engem és a szabad piacot is. Aki tanult közgazdaságtant, az tudja, hogy az a tökéletes verseny, amikor mindenkinek a rendelkezésére áll minden információ az árakról, ennek hiányában viszont nincs verseny. Pont ezért hívtam fel a figyelmet a holland webáruházra.
Ha vevő vagy, akkor ez neked is hasznos információ, de ha téged ez zavar, akkor vásárolj tolvaj kereskedőtől 2-szer annyiért.
Ha eladó vagy, és ezért prüszkölsz, arról nem én tehetek, versenyezz az nkon.nláraival, ha ők meg tudják csinálni, akkor te is.
akkor nem csodálkozok, hogy így kinyíródnak a cellák. ezek szerint nincs benne cellánkénti figyelés... és az egy dolog, hogy kinyírja, de elég veszélyes is így tölteni, 4.4-nél az a csoda, hogy nem durrant szét a cella.
Az egy dolog, hogy a benzin ára is abszurd, de az nem azt jelenti, hogy az akkut is indokolatlanul drágán kell vennünk.
Össze lehet hasonlítani mondjuk a li-ion.hu , intercell.hu -t, és az nkon.nl -t, főleg nagy tételben. Az áfára nem lehet fogni az árkülönbséget, abban csak 6% a differencia.
Igen. Gondolom a két zárlatos cella miatt többet engedett rá valamiért. A próba során minden bootoláskor sajnos 5 másodpercig tölt a szoftvere, amikor töltőn van ha kell ha nem...
Amikor láttam, hogy túltöltötte, akkor lemerítettem 2A-el 4,2V-ra, ne maradjon úgy.
Az endless-sphere fórumon, amit szoktak itt páran emlegetni, úgy láttam, hogy az nkon.nl a fő beszerzési forrás az európaiak számára, és különösebb panaszt nem láttam.
A másik az akkuteile.de, de az drágább.
A 100-200% árréssel dolgozó sefteseink talán szintén onnan vásárolnak. Erre amúgy nagyon dühös tudok lenni, mert a vevők információhiányával való ilyen mértékű visszaélés nem kereskedelem és nem piacgazdaság, hanem csalás. Pár darab esetén párezer Ft fogjuk rá, hogy nem számít, de 100-as tételben már nagyon nem mindegy, hogy 100 vagy 200ezer Ft-ba kerül az akksi.
Ali, ebay-t kizárom, mert biztos, hogy a piac tele van hamisítvánnyal. A hazai 'kereskedők' meg elképesztő 2-3-szoros áron árulnak az nkon-hoz képest, vagy ami olcsó, az meg ki tudja honnan származó bontott akksi.
Aba községben is árul fórumtárs 18650 cellákat a Jófogáson, kérdésed végének megfelelően. Próbáltam nála Flyer töltőmet megjavíttatni - tényleg szét volt égve, nem tudta. De azóta kiderült, hogy a XI. kerületben van kolléga, aki baráti áron tud készíteni Flyer (Panasonic 24V középmotoros rendszer) töltőt. Ha én ezt hamarabb tudtam volna...
Felnyitottam ma 5 db 3 éves aksicsomagot, melyek darabjában 2 készlet van. Mindkettő külön bms-el 15s2p LG DAME1 2100mAh (narancssárga) aksikkal.
Egyedül az A/B-s csomag volt töltve, a többi 4 fél éve biztos nem.
Kb. annyi esélyét látom annak, hogy tök külön eszközökben nagyjából ugyanúgy menjenek tönkre az aksik, mint a lottó ötösnek. Gyári számosak a cellák, közeli sorszámúak de össze vissza sorba tették be őket, ahogy jött.
Szerintem a bms-ek teszik tönkre őket, lehet az is, hogy a bms-ek már gyárilag hibásak.
Pár éve nekem is volt egy rollerem, én is csak álltam rajta! Olyan tempót tudott,h a lakásunktól 500m-re levő műhelyemig reggelente csak könnyes szemmel tudtam elérni, ha lett volna hajam még az is lobogott volna! :-)
Viszont van egy apró (?) gondom is. Segítsetek nekem!
Történetesen a BMS-sel állok hadilábon. Ugyanis nincs megjelölve rajta, hogy a töltő negatív szálát hova kössem ... A szokásos "C-" jelzés nincs a nyákon :( A tippem a "P-" csatlakozóval közösített pont lenne, csak kérdéses, hogy így a BMS felügyelné-e a töltést. Olyan nagyon mondjuk talán nem kell aggódom, mert a töltő egy notebook 20V 6A töltője és az utána kötött feszültség és áramkorlátos DC-DC konverter egybeépítve. Ez maga a BMS:
Eredetileg 2 zselés akku volt benne a 12V12AH kategóriájú. Sajnos ezek az akkuk méretben elég nagyok, és emiatt az eredeti taposólemez "púpos"...
... talán, ha az ember ül, akkor annyira nem is zavaró, de nekem ez a megoldás nem tetszett. Arról nem is beszélve, hogy nekem az ülve rollerezés sose jött be (Nagyon sokat mentem anno benzines rollerrel, egyszerűen nem tudtam megszokni az ülést...). Emiatt lemondok a régi burkolatról és a helyére egy 10mm rétegelt lemezből faragottat fogok felcsavarozgatni a keret tetejére. Az eredetiből levágom szépen a sárvédőt és a motort védő részt egyben (nagyjából az ülés mögötti részt) és ez visszakerül majd. Gondolkozom egy olyan megoldáson is hogy az akkufedelet leoperálom, és akkor a falemez fogja a teljes taposót lefedni, de akkor még festegetnem is kell az eredeti burkolatot. No az majd még eldől :)
Azt hittem a vezérlőt már nem fogod tudni felhasználni, de ezek szerint az is teljesen működőkepés. Nagyon tuti lett, és azért ez egy masszív darab masszív vázzal, szóval ha jól összekalapálod, sokáig használható lesz.
Nagyon élvezem az ilyen projekteket, szeretek rendbe tenni dolgokat!
Mint kiderült, hazahozok még egy jó MTB bicajt a fiamtól Angliából, így akár kipróbálhatom a Tongsheng és a Bafang középmotort is két Rock Machine MTB bringán,egyetlen akku pakk kell kezdetben.
Ami a rollert illeti, itt egy jó kis - bár szubjektív - cikk:
Lesz akinek ismerős lesz a történet ! Kb. másfél éve kaptam egy rollert. Pár túrórudiért hozzám került (Special Thanks Attila !). Aztán kb. egy éve kaptam pár (20db!) Li-Ion cellát(Special Thanks Laci!). Mostanában meg végre jutott rá idő, így - ha lassan is - de nagyjából összeállt a kis jármű :)
Egy kulcsos kapcsoló csere, BMS vétel, kormány hegesztés, markolat csere, fékkarcsere, fékérzékelő átalakítása (ez nagyon fontos volt, mint kiderüt!), hátsógumi csere, akkupack összerakás, összeállítás, próbaút. Most itt tartok :)
Ami még hátravan:Áram mérések, taposólemez kialakítása, első sárhányó átfaragása, akkuállapotjelző beépítése, km/h óra beépítése. Kb ennyi :)
Tömeg kb 10kg,
Sebessége 18 km/h
Akku 28V/10Ah Li-Ion cella (7S2P)
A vezérlése nagyon érdekes, mert optikai úton történik. Egy bovden mechanikailag elhúz egy egyre szélesedő rést egy optikai kapu előtt. Így az ezen a résen átvilágító LED jeléből dolgozik a vezérlő. A másik érdekessége a dolognak, hogy bekapcsolás után ( ilyenkor sűrűn csipogni kezd a kis édes ...) nem működik azonnal a roller (Szívatott is rendesen, mert csak csipogott, és az istennek se akart elindulni még a tesztelések alatt). Óriási szerencsémre megtaláltam a korabeli kezelési útmutatóját, és kiderült, hogy először a fékkart meg kell húzni majd elengedni, ekkor világítanak az üzemi LEDek, és innentől már szabad a gurulás.
Hát ennyi!
Még egyszer Lacinak és Attilának hatalmas köszönet, nélkülük ez a project nem valósulhatott volna meg!
Persze, tobb halozatnak is van eu-s raktara, ha onnan jon akkor nemjon ra semmi. De en is kb pont ezt irtam :-). A vond ha kintrol jon, mert ekkora akkupack mar nem csuszik at.
ezeket ilyen holland raktárral szokták megoldani. most rendeltem egy színuszos vezérlőt egy kínai bolttól, ezt is így küldik. ha végre lesz európában alibaba raktár, akkor ezek a problémák is megoldódnak.
Azért egy ekkora akkupack ritkán ér úgy ide, hogy ne álljon meg menet közben valahol és jöjjön még rá ez az. Illetve a bizonytalan eredetű olcsóbb akkupackkal vannak azért problémák, itt is előfordult már ilyen.
Ezt mindet megtaláltam, mert a Slinn könyv .pdf változatában az összes linket kipróbáltam, a legtöbb működik, elképesztően sok.
A Bafang csendesebb, de pl. sebváltásnál kézi gombos vagy automata motor kikapcsolót javasolnak, a fékkarhoz Y elágazó adapterrel bedugva, mert terhelés alatt a váltó recseg.
Vannak az Aliexpressen tax free akku pakkok is, 36V-ost találtam, 10 - 20 Ah, 60000 - 10000 Ft. Akár jó is lehet.
Akku témában a küldött dolgokat el kell olvasni feltétlenül.
Én is szeretek spórolni a melóval, ezért vettem féláron egy 25.2 V 18 Ah Panasonic középmotorhoz való akku pakkot az eBay-en, eredeti Derby Cycle (létezik kínai replacement is) 175 EUR lesz mire ideér, 5/5 a kapacitás kijelzője (tehát szinte teljes). Van egy 25.2 V 12 Ah, szintén 5/5 kapacitással. Van még egy ugyanilyen, de 2/5 kapacitással, abba kerül a 42 cella, ami már Budapesten dekkol. És még egy 25.2 V 10 Ah, 3/5 állapotban - na ebben nem 18650 cellák vannak, hanem laposak, ezt nem tudom felújítani.
Amikor erősen tekerek meredeken felfelé a Pansonic/Flyerrel, a nyomatékszenzor miatt a pedál körülfordulás során érezhetően ingadozik a motor leadott nyomatéka, lüktet. Egy Bafang ezt nem csinálná.
A Flyerek (kettő van) 25 km/h-nál nem problémáznak, az egyik különösen vad, most igyekszem 11-ről 10 fogasra cserélni a motor kihajtó lánckereket. Ma visszaküldtem 2 lánckereket, 1.84 mm vastagok voltak, a meglévők 2.12 mm, és ez elég ahhoz, hogy a 9 sebességhez való lánccal használhatatlanok. Van egy forrás, ahol 2.15 - 2.25 vastag kapható, azóta megtaláltam.
Nézegettem a Bafangot is, azok erősebbek, de csak ez a TSDZ2 volt olyan, ami nyomatékszenzoros és a monoblokk helyére egyszerűen betehető.
A nyomatékszenzor nagyon jó, a Bosch középmotorok ilyenek, de azokat csak bicajjal együtt lehet kapni, 500 eFt felett :)
A rendelésnél írták, hogy ha EU-ba rendelem, akkor ne az ingyenes shippinget válasszam, hanem volt egy kicsit drágább, és akkor nincs TAX, azt ők fizetik :)
Gondolom ez valamilyen EU-s raktárat jelent...
És tényleg így is volt, kifizettem 92 eFt-t, és egy hét múlva hozták a cuccot, semmi vám meg ÁFA :)
Itthon egyébként 157 eFt, úgy hogy előre átutalod a pénzt :)
Semmiképpen nem kell magas amperrel töltögetni, elég hosszú az éjszaka.
Nekem úton vannak 18650 celláim, az előbbi szerző által ajánlott Aliexpress eladótól.
Ha komplett kész akku pakkot rendelsz, áfa (tréfa) esélyes. Ha 10-esével rendeled a cellákat, külön a BMS-t, nikkel szalagokat, stb., és itt rakod össze, akkor mind 22 EUR alatti értéken átjön simán.
Sebességhez gondoltam én is, köszi, akkor leszigetelem és kész!
Csak a hátsó kerékből való első kerék átalakítás is elég macera volt, a féknyereg, tárcsafelfogatás, új tengely...
Közben remélhetőleg mindent megvettem az ali-n hozzá, már úton vannak! Érdekes egy próbálkozás lesz, azért remélem sikerül, mert eddig bármihez nyúltam mindig volt vmi olyan, amire előtte nem gondoltam!
Ha szerencsém lesz holnap vihetem a tandem vázat hegeszteni! :-)
A cellapakkokból hármat kötnék párhuzamba (igazából az már 6 cella, mert 2 párhuzamba kötött cella adja ki a 6 Ah-ás cellapakkot), így lenne 18 Ah, És ebből 12 db kell, hogy meg legyen a 36V.
Ez így töltővel kijönne kb 85 eFt-ből, plusz még csatlakozók, meg valami doboz.
A cellapakk adatlapja ezt írja (persze a párhuzamos kötés miatt ezt még hárommal kell szorozni):
Max discharge current (A) 18 (*3=54A)
Optimal discharge current (A) 3 (*3=9A)
Max charging current (A) 3 (*3=9A)
Optimal charging current (A) 1.2 (*3=3,6 A)
Ez alapján úgy gondolom a kiszemelt 15A / max 30A 36V BMS jó lesz a cellákhoz.
Maximális töltési áramnak 9A-t ír, optimálisnak 3,6 A-t.
Szerintetek a 36V 8A töltő folyamatos használatával rövidebb élettartamú lenne az akksi? Mivel az az optimálisnak több mint a kétszerese...
Vagy inkább vegyem a 2,5 A-es töltőt (ráadásul az majdnem feleannyiba kerül)
A másik kérdés, hogy a 350W 36V-os motor kb 10A-t vesz fel, ez egy kicsit több mint az optimális 9A, de gondolom ez nem olyan nagy különbség, pláne hogy a max. az 54A.
De ha tudtok jó beszerzési forrást LiFePO4 akkupakkra, az is érdekel, mert legjobb lenne készen venni, persze ha úgy nem kerül kétszer annyiba... :)
szerintem ez egy fordulatszám jeladó, szoktak olyat, hogy a kijelzőbe az egyik fázist kötik be, amiből lehet fordulatszámot -> sebességet mérni. nem kell bekötni sehova, csak szigeteld le.
Készül a hátsó kerékből az első kerék motor, és most nézem a tekercseknél van egy plusz fehér vezeték is, ami a motortekercsekkel össze van kötve. Pont 2,1 Ohm a tekercsekkel, mint a tekercsek közötti ellenállás is. Mi ez, és kell nekem? Az első kerék egy sima vezérlővel lesz meghajtva!
Az vezetékes endoszkóp nyilván nem jó, de a wifi-s simán, csak férjen el a villák között! Ezeknek kicsi a közelpontjuk, és saját fényük is van, eszméletlen jó lenne megnézni! Az egyetlen rizikó,h a kivezetés egyenes, lehet kellene egy kis barkácsolás a 90 fokos átalakításhoz!
ma töltöttem bele 10w-s spéci motorolajat, nem sokat, csak 1ml és sikerült még javítani a hőátadáson. most már nagyon gyorsan visszaesik a terhelés kikapcsolása után.
megírtam hozzá a programrészt is, szépen fokra pontosan kikapcsolta a gázkart, ahogy terveztem. :) de majd átírom úgy, hogy ne teljesen kapcsoljon ki, csak levegyen a teljesítményből, mert ez így elég hirtelen. azt hittem valami tönkrement, mikor megállt a motor. :D
sík úton, 5-600w teljesítménynél tartósan járatva (ez úgy 35km/h) megáll a belső tekercshőmérséklet 80 fokon. ugyanez a nem tuningolt aggyal és másik városi gumis bringával 100. :)
Nem nagy az árkülönbség az 1000W-os és a kisebbek között. Az nem világos, hogy milyen módon kapható ott a helyszínen. Az Aliexpress export hirdetéseket mutat. Lehet, hogy ott a helyszínen olcsóbb, de az is előfordulhat, hogy csak kínai leírás és menü rendszer van hozzá. Persze van kínai ismerős Budapesten is.
Ezt-azt legügyesebben úgy vettem ezelőtt, hogy egy ottani helyi web-shopból rendelte kínai kollégám, másnap hozta a futár, pénzt a szemközti bankban váltottunk.
Van egy Rock Machine masszív MTB bringám, akár arra is rakhatnám, mit kell lemérnem, átmérőt és cső hosszat? Szétszedni azért nem akarom a Truvatív csapágyazást és hajtókarokat most előzetesen.
Ez lehetne a (hegy) csúcsra járó bringám. Nem a duna parti bicikli útra.