"Hátul kilógatva még elmenne de nekem ott fal van.." Emiatt az ötlet miatt már megérte, hogy írtam. Pont nem jutott eszembe, pedig milyen egyszerű.
Viszont az igen, hogy a holtjátékok kivédésére lehet, hogy fel kellene szerelnem a keresztszánra egy levegős munkahengert, ami folyamatosan visszatolja a szánt. Vélemény?
Szvsz nem jó az átdugdosott dro. Rendkívül kényelmetlen, még akkor is ha spéci tartót és csatlakozót is készítesz hozzá. Egészen biztos hogy vennék 20eFt körül még egy kijelzőt.
A dro jól jönne esztergán is, de magam nem szereltem a gépre mert nem tudom úgy elhelyezni hogy valamennyire védett legyen és ne korlátozza a gép használhatóságát. A hossz léc még ok az ágyazat mögött. A keresztléc viszont vagy a szegnyeregnek lesz útban ( ütköző kell, mert úgyis nekicsapod egyszer ) vagy a másik oldalon a forgács és a munkadarab útjában lesz. Hátul kilógatva még elmenne de nekem ott fal van..
Nyilván az A B osztás négyszerese a felbontásnak, semmi értelme ennél finomabb skálát használni. Szerintem valamennyi olcsó kínai dro szimpla TTL A B jelet használ, nincs referencia, vagy negált jel, minden az olcsóságnak van alárendelve.
A marógépemre tavaly tettem dro-t, azóta alig használom a nóniuszt, pedig szép nagy két százados tárcsák vannak a gépen. A spéci funkciók közül még csak a osztókör került elő, és örültem hogy nem kellett a körasztalt emelgetni. Szóval marógépen tényleg nagyon jó a dro, esztergán viszont nem hiányzik, oda esetleg egyetlen lineáris skálát esetleg felteszek, mert nincs hossz nóniuszom.
a kis kínai marógépemre és az orosz esztergámra szeretnék felszerelni digitális útadót, célszerűen egy kijelzőt, és majd átdugom az enkóderek kábelét. 5 mikron felbontás nekem biztosan elég, illetve csak annyit kell tudnia, hogy x, y, z ben mér, sugárban és átmérőben az eszterga miatt, ABS és INC módban.
Találtam egy JCS900-3AE 3Axis digital readout DRO display névre hallgató kütyüt, meg vannak hozzá optikai útadók is.
Úgy látom készletben egy JING :) márkájú üvegléces kiolvasót ajánlanak hozzá.
Linear Glass Scales FeaturesLinear encoder resolution : 5micron /0.005mmOutput signal :TTL square wave (RS422 avalible for option)Accuracy: +-3/5/8um
Off topic:
Ha esetleg tudja rá valaki a választ: ezekben az üveglécen eleve 5 mikronos osztás van (ezt nehezen tudom elképzelni), és abból generál két 1/4 lépéssel eltolt négyszögjelet, vagy pedig valami nagyobb osztás, azt sin/cos-ban olvassa, majd abból generál a fejben lévő chip két darab, 1/4 lépésközzel eltolt 5 mikronos TTL szintű jelet?
És akkor ebből végül: bármilyen TTL-es jelszintű encoderrel működik egy kilyen kijelző?
Látom a leírásában, műanyaghoz is jó, teszek vele egy próbát. Egyébként is a kis gépen nem fogok nagyot :)) meg jobbára pici dolgokat csináltam eddig.
Csak azért kérdeztem, mert vettem egy kést ilyen betéttel (sárga) és szépen dolgozott vason, de csak 1 db volt vele. Szóval hogy milyet vegyek tartalékba...
Ez alumíniumra való inzert, de kis fogásokkal az erősen ötvözött szerszámacélt is nagyon szépen viszi. Erősen pozitív élszöge és nagyon finom (éles) éle van, ezért töredék a forgácsoló erő a direkt acélhoz való inzerthez képest.
A nevében a 04 a csúcsrádiusz (0.4mm). Van ugyanez 0.1, 0.2, és 0.8mm-es rádiusszal is (01, 02, 08).
Alapvetően én 3D-ben dolgozom így lehet hogy nem túl releváns a meglátásom.
Szerintem ha az ismerősöd dolgozott már bármilyen ilyen programmal akkor megszokás kérdése átállni egyikről a másikra. Kivéve ha ProEngineer-ről van szó mert ott más a metodika. Solidworks/Catia/Inventor kábé egy kaptafa, nagy az átjárhatóság.
Csak kifejezetten 2D-re nem tudok nyilatkozni mert nekem annyira más pl. egy AutoCAD kezelése hogy előbb megrajzolok bármit 3D-s programmal minthogy megtanuljam az AutoCAD-et. Nem áll rá a kezem.
Milyen ingyenes, vektoros rajzolóprogramot javasolnátok a vasas ismerosomnek amivel kb egy kerítést merethelyesen le tudna rajzolni némi gyakorlas után?
Nekem most a céges gepen Corel van, jobb hijan azzal rajzolok ilyesmit, sokat rajzoltam 2D ben ACADdal meg Solid Egde vel is. Megis mikor FreeCad et tettem fel próbából kb egy órát szántam ra, nagyon nem jott le az a filozófia bar valószínűleg mindent is tud. Azt nem javasolnám neki.
A "jahahülye rajzojjoninkabb péintben" t hagyjuk ki ha lehet.
A két köszörűkő a mellette lévő állványos köszörűhöz tartozik.
Kollégám sajnos elhunyt, a családja kért meg hogy derítsem ki, mit érnek ezek.
Háztartási gépek alkatrészeinek a megmunkálására használta a két gépet, forgórészek kommutátorának felszabályzásához, tengelyvég leszúráshoz, ilyesmi, én sajnos nem értek hozzá.
Akkor majd letakarítom és meghirdetik.
Sajnos így megy ez, egyik nap még dolgozunk, másnap meg már nem kelünk fel...
Sajnos eladósorba került 2 eszterga gép. A tanácsotokat kérném, hogy körülbelül mennyiért érdemes ezeket meghirdetni, hogy sem kótyavetye, sem aranyár ne legyen:)
Az egyik gép hajtása egy háromfázisú motor egy hozzáillesztett Fiat sebességváltóval, a másik gép (Makus) egyfázisú.
A lentebb linkelt képeken látható tartozékokkal: kések, kulcsok, forgócsúcs,stb.
Ötletet adnák én is,ha fel mész a facebookra,és a trükkös esztergályos csoportba belépsz,akkor megkeresed valamelyik hozzászólásom( Tóth István) a nevemre koppintasz,és az alatt megtalálod a feltöltött fényképek közt az emelő berendezést is a kis marógép mellett.
Hát emelni nem tudok segíteni, viszont egy ötlettel igen: csinálj a gépek fölé egy futómacskát! Egy idős mester műhelyében láttam ilyet, nagyon egyszerű volt, egy szál I-gerenda végig a mennyezeten, rajta kocsi egy kis láncos csörlővel. Ő azt mondta, nem szívesen emelget már, meg nem is tud, egy tokmányt is alig tud felrakni - ezzel mindent megold.