Nekem 6 naposak a fürjecskéim és még mindig nagyon aprók az mitől és miért van??? Amugy búza és kukorica darát etettem és most rátértem a búza, kukorica, szója, mészkőliszt, és premix keverékére amit én állítok ösze. Mit adjak még nekik ???
Hellotok... Most vettünk az "állatkertünkbe" fürjeket, és mintha az egyik fiatalka tojo beteg kezdene lenni... Kulon volt a tobbitol, a feje bevolt huzva, a szeme becsukva.... De most meg már mintha jobban nézett volna ki. Ez volt az egyik, a másik meg az, hogy a kakas most nemtudom hogy leirni, de mindha spermát ürítene a földre, az mi lehet?
Elolvastam. Nem tudom. Azota nem volt elhullas, ha megint megtortenne celtudatosan boncolok es jobban megnezem. Ami miatt azt gondolom, hogy nem hasvizkor az az hogy azt irja a tengerszinttol joval magasabban fekvo helyeken fordul elo. En az oceant az ablakombol latom, nem lakom "hegyen".
8.hetesek lesznek a fürjeim,amiből szeretnék eladni.A kakasok,már kurjognak,habosakat gyártanak-és próbálkoznak a párzással.
Miskolc mellett lakom,Nyékládházán,ha további jó kaján lesznek tartva,akkor egy-két héten belül tojni fognak.Ónodhoz pedig 6-km-re lakom.
(Problémák elkerülése végett,a Tápiófürjesektől való az állományom,amit kb.márc.-ba vettem)Lehet,hogy cserélte azóta a főállományát,de nem szeretnék beltenyészeti problémát okozni senkinek.
A váratlan hullások,nálam is megvoltak,szinte egy héten keresztűl mindennapra ok nélkül egy.-és ráadásul nem is a kicsik között volt a legtöbb,hanem az idősebb állománynál,-és azt hiszem le is írtam 1 órával előtte lent voltam náluk,megnéztem őket,semmi gond nem látszott,majd mentem,-és kész,páromék felboncolták-és semmit nem találtak.A hőségre is gyanakszom,annak ellenére,hogy nem napon vannak,de azért őket is rendesen megviseli a meleg-és lehet,hogy tényleg egy infarktus.
Sziasztok! Tegnap 10 db ( 2 kakas+8 tojó) boldog tulajdonosa lettem:-) Ma ebédfőzés mellett ( helyett) elkezdtem olvasgatni ezt a fórumot...:-)) Ez egy tegnapi kép, majd ma megpróbálok jobbat csinálni róluk:-)
Marha 1szerü a magyarázat:::A két utsó--amiből 1 tojás sem jó--jóóól átba....ot!!!!------------------Nekem most szóltak hogy 16-ból egysem kelt ki/tyúktoji/!!!!!Másnál mindenkinél jól--60-70%-- kelt !!!!Akkor ilyenkor mi van???:))))
Kotlós alatt? Azt nem tudom. Valahol azt olvastam, hogy a kotlós hatékonysága 50%, de ezzel vitatkoznék. Szerintem nem így van. Keltetésnél a tojások - és a keltető minősége is fontos, kb. 75-80%-ot emlegetnek több helyen. Az elfogadható állítólag. Hallottam már 260 tojásból 240 csibét is.
Érdekesség képpen: most keltetek fürjet és tyúkot vegyesen. 4 részről jött össze 48db friss "fias" tyúktojás, származási hely szerint a következő eredménye lett az első lámpázásnak: 1. helyről 20tojiból 19-ben élet van 2. hely 8db- ból 5 jó 3. 10ből 10 kuka 4.10ből 10 kuka.
Így 48 tojás fele kuka, vagyis 24 db, amiből 10-10 egy helyről van.
Bocsi, most is rohannom kell, de olvasd át ezt:(a googleban keress rá):A BROJLERCSIRKÉK HAS VíZKÓR-SZl N DRÓMÁJA, és keresd ezt a dokumentumot:miau.gau.hu/osiris/content/docs/baromfi/...2/2003_2_34_39.pdf
Lassan mar rendszerre valik, hogy hetente 1 tojom elousztul. Az oka ismeretlen. Az erdekessege az, hogy mindig mas ketrec, de csak azok a madarak, akiket egyszerre vettem allomany frissites miatt egy tenyesztotol. Az akkor 7-8 hetes madarak majd ketszer akkorak voltak mint az enyemek. Tegnap is megadta magat egy ok nelkul, felboncoltam. Mar dermedt volt amikor reggel megtalaltam. Ami nagyon furcsa volt nekem, amikor felvagtam a hasat ( nem sertettem meg a beleket) legalabb 1 deci viz folyt ki belole. Mi az? Mitol? A masik. Megfeledkeztem a keltetoben maradt tojasokrol ( vendegeink vannak Magyarorszagrol) es tegnap mentem ki rendbe tenni a keltetot, mert ma rakom be az ujabb adagot. A bentmaradt tojasok kozott 6 darab repedezett volt. Csorikak a 19. napon akartak kikelni. ( A 18. napon 5 kicsi kelt, a harmadik napig mind elpusztult. Ezen kivul 1 elhullasom volt a 124 furjecskebol. ) Osszesen 6 darab volt ami el sem indult, a tobbi mind az utolso napokban fulladhatott be. Meddig szoktatok a keltetoben hagyni a tojast?
Elviekben összeszokhatnak, főleg nagy helyen. A lényeg, hogy csak akkor csukd össze őket, ha méretileg hasonlók lesznek, mert a nagyobbak nagy valószínűséggel meggyepálnák a kisebbeket, főleg a kakasokat...
Értem, akkor nem méreteztem alul a terveimben:) Nekem annyian nem lesznek, de később talán sokasodnak majd. Vannak most 2 heteseim, akik 3 hetesek lesznek, mikor kelnek a többiek, elvileg összeszoktathatók, ahogy olvastam, érdemes ezt kipróbálni?
Volieres tartás esetén nincs gond a létszám miatt. Volt már 100 fölötti állományom is együtt, nem bántották egymást, a kakasok pedig tenni szokták a dolguk, nincs gond a keléssel sem.Csak legyen elég terük. A lényeg, hogy legyenek bent tereptárgyak, amik mögé, alá, mellé be tudjanak bújni a madarak, ha kergetik egymást.(nálam 14 m2 a kifutó, és 4,5 m2 az ólrész, itt kb.120-130 madár még kényelmesen megvan, mondjuk manapság kevesebben vannak...)
Köszönöm a válaszotokat! Volier/udvar készítés előtt állok, és nem tudom, hogy mekkora családban tartsam őket a kakasprobléma miatt. Nálatok hogy működik ez? Visszaolvasva láttam 30-as csortokat is(ivaréretteket).
A számukhoz igazodna az egész építés, légyszíves segítsetek!
Annyi kiegészítést tennék, hogy a vadas színnél 4-5 hetesen már válogathatók a nemek a mellük színezete alapján. Az emus topikban a 754 es hszban tettem fel fotókat a kakasokról és a tyúkokról.
6-8 hetesen tudod---meg ha figyeled a kakasoknak a széklet mellett habot fogsz látni....kakasoknak ha megnézed a kloákájánál felül egy piros duzzanat van--a tojónak nincs ilyen
Elképzelhető megoldás a rivalizálás is. Van, amikor a kakasok nyírják egymást a domináns pozícióért(ez a gyakrabb), ilyenkor csökkenteni kell a kakaslétszámot. Amikor viszont a tojókat is piszkálják, nincs jobb megoldás, mint lábasba tenni a támadót, mert sose fog megjavulni... Stegerénél bevált a szűrt fény, először próbáld ezt ki!