Szó sincs lebeszélésről... Nekem tetszik a sportline kormány, most már kezdek barátkozni az M-el is, de amennyiben a gyakorlat strapabíróbbnak mutatja az egyiket, akkor inkább azt fogom választani. Persze, én is vigyázok az autóra, ez alap.
Nem akartalak lebeszélni róla. Nekem "M" van mint írtam 1 éve fogdosom, vigyázok rá, (nem hasítok bele körömmel, nem viselek gyűrűt, melegbe aktiválom a klímát és fingelszívót (ne izzadjak). Teljesen újszerű a kormány. Szóval kis odafigyeléssel nincs vele baj. Meg amúgy vannak művész emberek akik a műanyag bakelit kormányt is le tudják lakni. Szóval azt vedd ami tetszik! Még annyit tennék hozzá, hogy az "M" azért az "M" : )
Így van, bőséges választék van minden méretosztályban és kategóriában.
Sedan, kombi, coupé, Gran Coupé, Gran Tourismo, X-modellek..sőt ma már akár a késésben lévők (már mint akik nem vették észre, hogy a kis egyterűek - ActiveTourer - népszerűségének csúcsa már pár évvel mögöttünk van :-P) is választhatnak BMW-t :)
Ilyen az enyém is, nem olyan vastag szerintem, mint pl. az E90 M kormánya volt. Izzadós tenyerűeknek nem ajánlom, szerintem azt hosszú távon nem tolerálja ez a bőr. A kormányfűtés is ajánlott!
Nekem eddig túl futurisztikusnak tűnt az F széria M kormánya, legalábbis egy nem M modellbe beleképzelve. A felár jelképes, azzal nincs gond. Volt M kormányos autóm, azt szerettem nagyon. Ma reggeltől viszont kezd tetszeni.
Hát igen, kinek mi a szempont...nekem azért elsősorban a mérete miatt esik ki a képből az 5-ös. (Na meg az ára miatt is, igaz most elég jó kedvezmények vannak rá.)
Biztosan van különbség kanyarvételkor és fékezéskor is a tömeg miatt, de mivel nem járok pályanapokra, a hétköznaponként pedig nem boyracer-kedem, ez nálam abszolút nem szempont.
Ha meg már az M modellek: az M5-öt inkább meghagynám azoknak, akik még nem nőtték ki a gyerekkori autóskártyás beidegződést, hogy a (katalógus)számokra gerjednek...100x inkább M4, vagy talán méginkább a közelgő M2.
@Srg_BMW: Toldi több mint 1 év használattal Toldi biztos nagyobb tapasztalattal bír az M-kormányról mint én, aki csak hosszabb-rövidebb ideig egy F36-ban és F33-ban próbálhatta, de: Nagyon-nagyon jó a fogása, és nem csak a bőr finomságára gondolok, hanem a kormány vastagságára is. Szerintem telitalálat...ha nem része annak a felszereltségnek, amivel szemezgetsz, szerintem mindenképp pipáld majd be a konfigurációd összeállításakor, pláne hogy nem is drágábbik extrák közül való ;)
Nem is a mérete a gond, inkább a plusz tömeg. S itt nem is a fogyasztásra gondolok, hanem a kanyar vétel ill. fékezéskor jelentkező hátrány. Szóval, ha sportosságról van szó inkább M3 mint M5, pedig bitang jó autó az M5.
Igen, ezt adom, hogy nem viccből cserélik le a motorokat. F10 témában pont ezt akartam írni, bármennyiért adhatják, nem vennék, hisz feleslegesen nagy. Többnyire egyedül vagy másodmagammal utazok.
Nekem az F36 az utóbbi idők egyik legszebb BMW-je...persze elfogult vagyok, ezért is szeretnék ilyet :)
Az F10-zel egy gondom van (bár ezt hülyeség gondnak nevezni): Egyszerűen nincs szükségem akkora autóra, mint amekkora egy F10-es, az igényeimnek megfelel az F30-F36 méretosztály.
Az F36 nagyon tetszik, elöl néhány mm eltéréssel akkora, mint egy F30-as, a hátsó üléssor fej és lábtere bár kisebb, de ahányszor (és amekkora távra) a hátsó üléssora szorul nálam az autóban, ez belefér...a csomagtartó pedig ugyanakkora, mint egy F30-as esetében, ráadásul mivel nem lépcsőshátú, dobálhatjuk bele a bőröndöket, mint az állatkerti elefánt szájába az almát.
@Srg_BMW: Azért bizonyára megvolt az oka a cserének (csak még nem tudunk róla), mert 7 lóerőért, és talán picivel kisebb fogyasztásért biztos nem cserélték volna le az egyébként elég pöpec 28i-t. Talán a károsanyag kibocsátása is kedvezőbb, és ez is szempont volt...nem tudom, csak találgatok.
Nem hiszem, hogy Európában differenciálnának így országok között, hogy ott (Németországban) nem lesz 28i, nálunk meg igen.
Egyedül a 3-as sorozat kapja meg egyelőre a 30i-t, semmi más.
Tehát megmarad egyelőre a _28i:
- az elég új 2-es sorozatban; ( a magyar autós weboldalak tesztjeiben is egy M csomagos 228i Cabrio volt)
- a testvérmodell 4-es sorozatban,
- ahogy az 5-ösben is (mondjuk ez érthető, hogy már nem piszkálnak bele a választékba, hiszen jövőre jön az új 5-ös)
- és az X3-X4-ben is...sőt, a Z4-ben is, pedig ahhoz is hozzányúltak most, igaz csak annyit, hogy kapott egy új választható színt :P
(És hogy még egy érdekesség legyen: a 3 Gran Tourismo-ban is marad a _28i, pedig végül is az is egy F30-as, csak a Kínában használatos hosszított alvázon alapszik :))
Érdekes, hogy nyomatékban nem lett erősebb. Egyre inkább nem értem az új motort. Amikor előzetesen olvastam róla, akkor még 255 le/380 nm volt, azt hiszem. Francba az egésszel, kéne már egy normális - hivatalos - leírás erről a 30i (B48) motorról, mert így csak találgatunk.
Mondjuk itt teljesen elvesztettem az értelmet, hogy a 4esben lesz 28i, ergo gyártják a motort, 3asban pedig nem. Létezhet, hogy nálunk lesz 328i, a németeknél pedig nem?
Persze, a logika azt diktálja, hogy ne legyen párhuzamosan a "régi" 28i és az új 30i, csak teoretikusan tettem fel a kérdést :)
Igaz, szerintem pusztán a logikára alapozva nem mindig célravezető a BMW esetén gondolkodni, mivel a logika (szerintem) azt diktálná, hogy a 3-es és 4-es sorozatnak (mint testvérmodelleknek) azonos legyen a motorválasztékuk. Még annak ellenére is, hogy a ciklusok nem esnek egybe, mivel a 4-es család a 3-as után került piacra. (Az F36 pl. tavaly nyáron jött csak ki, szóval ott még az LCI is messze van.)
Amúgy (ha volna rá mód) én is az újabbat választanám, de egyáltalán nem zavar, hogy az F36-ban marad a 28i. Nem régi motor, ugyanúg Euro6-os, a 7 lóerő érzékelhetetlen (bár te azt írtad, de mivel nekem meg csak lóerőben rémlett különbség, megnéztem:) a nyomaték ugyanúgy 350Nm, a fogyasztás adatok persze valószínű az újnál kedvezőbbek, de azok még úgyis csak PR katalógus-számok.
Szerencsére eddig elkerültek a "betegágy" autók, úgyhogy remélem ez majd mint leendő BMW (és egyben első német autó) tulajdonosként is így fog maradni, és mindketten majd csak annyit mindig max. annyit tudunk itt referálni, hogy pl. "Túl a 15 ezres kötelezőn, semmi egyéb :)" ;)
(Ahogy nézem, az LCI 330i olcsóbb lesz a németeknél (39.750 euro) mint eddig volt egy 328i (41.010 euro), ha csak az alapárakat nézzük. Ráadásul, a LCI modellnél már a minimál fapad verzióval nem is párosítható a 30i motor, csak a valamivel többet tartalmazó Advantage változattal, szóval így még többet is kapsz (pl. esőszenzor, hátsó parkoló radar stb.) kevesebbért. Bár 99,9%, hogy nálam az F36 lesz a befutó, azért kíváncsian várom majd a hazai F30 LCI árlistát :))
Számomra logikus, hogy nem futtatja párhuzamosan a két motort a BMW, hisz ebben az esetben a 28i-t csak jelentős kedvezménnyel lehetne eladni. Én arra gondoltam, hogy marad még a 28i, 30i pedig 2016/07-től lesz, hát tévedtem. Tulajdonképp az sem egy rossz húzás, hogy a facelift egyből hozza magával az új motort. Valószínűleg az új mellett voksolnék, de ez már eldőlt.
7 lóerővel erősebb, kicsit nyomatékosabb, hajszálnyival kevesebbet fogyaszt, eddig ennyit tudunk róla, és szerintem egyhamar nem is fogunk többet. Az elsők közt leszek, aki megtapasztalja az esetleges hibákat. Annyira nem tartok tőle. A 28i-ről sem tudunk semmit. Oké, bimmerposton sokan dicsérik a 35i-vel együtt. Nekem a releváns tapasztalat az lenne, ha itt fórumozna mondjuk 50 tulaj, aki 0-200 ezer km közt használta, megfelelően szervizelte. De ilyen nincs, nem is lesz. Illetve mindenki máshogy használja az autót, ezt tudjuk jól. Összességében nem gondolnám, hogy az új motor rosszabb lenne a réginél. Ha valami elromlik, ki kell cserélni, ennyi. Márpedig minden szériának van valami nyűgje, ami idővel előjön.
Viszont... neked lesz 28i, nekem 30i, így folyamatosan tudunk tapasztalatot cserélni, pár év múlva pedig egész sok infót állítunk össze az utókor számára.
Nyilván abból indul ki az ember, hogy az újabb jobb és modernebb...és persze - elenyésző mértékben, 7 lóerővel - erősebb. (Az árat nem tudom...illetve a német árakból már lehetne kalkulálni, de nem ismerem a facelift előtti németországi árakat, úgyhogy nem tudok hasonlítani.)
Ezzel együtt - ha lenne a két motor párhuzamosan - nem feltétlenül vágnám rá zsigerből jövően, hogy az újabb kell. A "régi" _28i előnye hogy ismert, vannak vele kapcsolatban tapasztalatok, illetve egyáltalán nem arról van szó, hogy egy már gyenge, "iszákos" elavult és pláne öreg erőforrás lenne, amit ideje volt már száműzni.
(Engem kicsit meg is lepett, hogy ilyen hamar leváltják.)