Közel legyen a fókusz, nyitva a rekesz, messze a háttér. Vagy pontosítsd mit csináltál és tégy be képet, mellé az EXIFet, hogy milyen gép, mekkora rekesz, satöbbi.
Én is ezt gondoltam, ameddig csak olvastam róla. Félre ne értsd, nem téged akarlak zrikálni.
Próbálj meg szembe fotózni a Nappal egy MC Pentacon objektívvel, vagy egy ezer éves bevonat nélküli anastigmattal, aminek gyakorlatilag "kint van" a frontlencséje.
De ott van az agyon hájpolt Helios 44-3 MC a mélyen ülő frontlencséjével, akkora hot spotja van, mint egy ház.
Az orosz obiknál is van szórás, úgyhogy ki kell próbálgatni a darabokat. Nekem egy fekete m42 11A van, most kezdem felfedezni, fullframe vázon használom mostanában kutyasétáltatás közben.
f2.8-on Tair a nyerő, f3.5-ön kicsivel jobb talán a J-37 (de lehet hogy van annyi szórás az obik között hogy simán egálban vannak), a Sonnar nálam a harmadik helyezett.
A J-37 (és a Sonnar) előnye a kisebb tömeg, így a könnyebb kezelhetőség. Azt is érdemes figyelni, hogy a preset mennyire teszi könnyebbé a használatot.