Sebesség témához: a legtöbb városi helyváltoztatásom egy pedelec-cel történik, de sokszor kikapcsolom a villamos rásegítést, hogy ne felejtsek el pedálozni. Ezek 25 km/h-ig adnak rásegítést, utána marad a sajat erő. Mindkét üzemmódban, sok belvárossal, sok lámpával 20 km/h körüli az átlagom, az utazás kb. ötöde lámpánál várakozás.
Én külvárosban járok, nincs is lámpa az útvonalamon, a legutóbbi hazaútra 23,9 km/h-s átlagot ír a strava, ez azzal jár, hogy a hosszabb egyenesekben az utazósebesség bizony 25 km/h fölött van. Illetve legutoljára pont nem, mert olyan erős szembeszél volt a hídon, hogy nem ment még ez a sebesség sem. De én öreg és kövér vagyok, a fiatalok gyorsabbak.
Szia! Bicikliút. A 11. kerület (volt épületgyár melletti) Ill. pár száz m. -re az omw kúttól -tól kifelé. Látom nem új keletű a probléma :) Én nagyjából 2 hónapja kezdtem el leveleket írogatni. Első körben a Magyar Közútnak, Ők átpasszoltak a Budapesti közúthoz. Utóbbi nem is válaszolt. Majd a 11. kerületi képviselőnk az Újbuda app-ot tanácsolta. De mivel ennek a problémának a fele a 11 . kerület (volt épületgyár melletti szakasz), másik fele a 22 (omw - benzinkúttól kifelé)., így mindkettőnek kellett írnom. A 11. kerületi önkormányzat közölte, hogy nem az Ő hatáskörük, menjek a Fővárosi Csatornázási művekhez. Jelenleg itt tartok, várom a fejleményeket. Nagy reményt nem fűzök hozzá, de minél többen jelezzük, akkor talán valami megmozdul...Vicces, ahogyan pingpongoznak az emberrel. Ahogy mondani szokták gondnak-bajnak nincs gazdája. Persze, hogy lenne rá megoldás, de elmegy másra a pénz :)
-Azért a "kitettük a táblát" dolgon szakadtam :)) Micsoda briliáns logika :(
Jó erőben lévőnek mondhatom magam, évi 8 e km körül tekerek edzés jelleggel, de a napi munkábajárós távomon (2x13 km) a kb. 14 kilós agyváltós Merida fitnesbike-ommal nehezen megyek 20-21 km/h-s _átlag_ fölé, ahhoz szinte mindenhol tartanom kellene a 25 km/h fölötti pillanatnyi sebességet, ami városban (de főként a belvárosban) a rengeteg kereszteződéssel, lámpával nem megy annyira. Minden elismerésem azé, aki a városi 25+ átlagot hozni tudja, de gyanítom, ez csak egy kis része a commutereknek.
Csak a magam szempontjából írtam, hogy gáz :-) Szerintem az ismerőseim körében én vagyok az egyetlen, akinek nincs lépésszámlálója, okosórája és egyebek, amik folyamatosan figyelik az életemet, az alvásomat, a megtett távokat :-D (Pedig tech-orientált vagyok.) Nem szeretem a számokat, enyhén teljesítménykészeresként némileg stresszel, ha összehasonlítva rosszabb eredményt hozok ki magamról, így a Strava csak egy alap tájékoztatás, mennyit caplatok és tekerek. Kb. a Covid és a home office óta került jobban előtérbe, mivel akkor hirtelen megszűnt a napi munkábajárás kerékpárral. Ezen legalább követhettem, hogy élek. Na jó, azért az achievmenteket mindig ellenőrzöm egy nagyobb hétvégi csavargás után, kaja közben, az szent...
Jó kondícióban vagy. Én elég sokat járok a városban és úgy találom, hogy 25-tel igen kevesen mennek. A nagy többség 15 és 20 között teker. Nem csak a nagymamák.
Szerintem a testtömegből, a megtett kilométerekből és a szintemelkedésből viszonylag pontos számot lehetne kalkulálni. Egy fizikus ezt kb. két perc alatt talán fejben is kiszámolja. Ehhez képest a comp eléggé mellélőtt.
A sebesség kevésbé számít, mert az elvégzett munka ugyanaz, sőt, kisebb tempóban nagyobb a kalóriafelhasználás, aminek az a magyarázata, hogy nagyobb erőkifejtésnél hatékonyabb az energiafelhasználás (ezt nem én állítottam).
Érdekesség: egyszer egy túra végén kocsival mentem haza bringástul, a compot csak lenulláztam, de nem kapcsoltam ki. Lemérte az utat. Namost 440 kalóriát számolt arra az útra, amin tekerve 2200-at.
Persze, lehet, hogy a kocsi valamennyire árnyékolta az órát, de a többi adat nagyjából rendben volt. Km, szint, stb.
Akkor jó tekerèst neked:)Én majd felmegyek,ha tolnom is kell a végén ,egyik kedvenc helyem Budapesten:))Fent be szoktam dobni pár sört,és gyönyörködöm a kilátásban.
dhpage most nem tud jönni, én egyelőre fixen ráérek, vilard majd jelentkezik, egyéb - most már - törzsvendég xvi ker ismerősei meg majd szimplán megjelennek vele vagy nélküle:) Fishtaxnak még nem indult be a síszezon, de ő se a belvárosból jön, bár amiket biciklizik mostanság, nagyjából mindegy a távolság.
Azt nem tudom a Strava nekem mit számolna, mert az órám Cal adatát veszi át. Viszont a kerékpáros szegmenseken a Strava által saccolt és az egyoldalas Garmin Rally pedál által számított watt adatokat összevetve a Strava olyan 180 wattos tartományban 10-15 wattal alacsonyabb számokat generált az esetemben. Igaz nincs feljegyezve minden edzésnél az aktuális súlyom, lehet a strava felületen sem volt aktualizálva, a szélirányt, szélerősséget sem hasonlítgatom, de adott szakasz azonos vagy pár másodperces eltérésű teljesítéseinél azóta magasabbak az átlag watt értékek amióta a pedál számítja a wattokat.
Csak a súlyt kérte, a bicikli súlyát, meg talán az életkort. Ebből és a terep/sebességadatokból elvileg lehet számolni egy kb. értéket.
Sajnos lehet, hogy a kisebb érték lesz a hitelesebb, még ha kevesebb adatból dolgozik is. A hozzászóló kolléga is kb. ennyit mért. Ugyanis, ha igazak lennének ezek az adatok, már elvileg téglát kéne vinnem a zsebemben, hogy fel ne repüljek.
Miért lenne gáz a Strava használata? Szép lassan elhagytam a Bikemap-et és kilenc éve a Strava-ra töltök fel mindent.
Nemcsak arra használom, hogy visszanézzek egy-egy túrát (hány km-t, hány óra alatt, mennyi szinttel tettem meg), hanem nyomon követhetem, hogy egy-egy főbb alkatrész (lánc, sor, hajtómű, kerék, gumik, stb.) hány km-t teljesítettek felszerelésük óta.
Jók a kihívások is, arra késztetnek, hogy teljesítsek, ha már neveztem. Bár "kopnak". Régen a Gran Fondo csak télen volt 100 km, nyárra felvitték 150-re, a köztes időszakban 130 volt. Azt hiszem, a déli féltekén élők kifogásolták ezt😊. A havi 7500 m szintemelkedés is leolvadt 7000-re, mint jégsapka a nagy felmelegedésben. A havi összfutás 1250 km-e pedig teljesen eltűnt.
Viszont kaptuk ezt a lokális legendás lényes versengést (Local legend). Egy-egy szegmensen olyan sűrűn cserélődik a cím birtokosa, mint utcai harcokban egy lakóházi emelet ellenőrzője.
Jó a Strava. Ingyen is bőven többet ad a szükségesnél, de egyáltalán nem bánom, hogy "támogató" lettem. Csak ne nézzen engem senki versenyzőnek emiatt😊!
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton Pinyo(?)
250. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2024. október 17. (csütörtök)
Időpont: 18:30
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Ajánlott felszerelés: bicikli, bukósisak, első-hátsó lámpa, strandpapucs, fürdőlepedő, napszemüveg, strandlabda, jókedv, kacaj, meleg tea, stb.
Igazad lehet, valószínűleg az túloz. Mondjuk húzósan megyünk, dombra, és kb. 50-60 percet. De akkor is túlozhat. Abban csak reménykedni mernék, hogy a bringán számol kevesebbet, és igazolhatnám a közbeeső vagy utána következő nasik szükségességét :-D
Mamibájk, ez jó :-) Pont most akarom kikupálni a régi trekkinget, hogy ne a sporteszközként használt játékmontival kelljen lemenni a piacra :-)))
Ez a kalóriaszámolás egyébként tényleg tök érdekes. Lehet, hogy gáz, de én csak Stravát használok, és megfigyeltem, hogy a reggeli-esti kutyasétáltatásra alkalmanként hozzávetőleg annyi kalóriát számol mint egy rövid Pilisbe rohanós vagy gyorsabb leányfalui rájdon. Ami innentől nekem csak játék a számokkal, mert bringa után azért jobban elfáradok, mint az ebbel.