Na akkor még 1szer a te autódba nem volt se csatlakozó se magnó. most van gyári magnó amihez BMW-s csati van. +van egy ISO ccsatlakozó hozzá ami semmire se jó. Tudnál 1 képet mutatni a magnó háttuljáról?
Nem jól értelmezed... Sem magnó, sem csatlakozó nem volt az autómba. Vettem egy gyári BMW magnót, és kaptam hozzá egy ISO csatlakozót, aminek semmihez semmi köze... Ezért nekem most egy gyári BMW magnó csatlakozó kell. Amit te belinkeltél, az akkor lenne nekem jó, ha benne lenne a gyári csatlakozó és egy ISO csatlakozós magnóm lenne, akkor azzal át tudom hidalni. Annak a vége ugyanolyan, mint a magnóm-é, tehát nem lehet a magnóba beledugni, ez olyan mintha 2 csavart akarnál összecsavarozni egy csavar és egy anya helyett...
Ha jól értelmezem akkor neki eddig gyéri magnója volt. és a locsiban gyári csatlakozó van benne. az új magnó + szabvány csatis. megoldás tenni kell bele egy olyan csatlakozoót. ez kb 1000-1500Ft egy komplett hozzá. Nekem meg van még a wartburg hagyaték bol egy fél csatim. az a rész ami 2 csatlakozó és a műszerfal alatti vezetékekhez csatlakozik http://www.vatera.hu/fel_iso_csatlakozo_31876323.html
Tegnap este tovább maradtam bent hogy beszereljem a klímahűtőmet (Emelő nélkül ne állj neki!) Találtam is egy jó kis leírást a neten:http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=383641
Ez volt a kiinduló Hát Óriásit szoptam mert a kereszttartó amin a hűtő van az nem ott volt kilyuggatva mint ahol az eredeti úgyhogy lyukakat kellett furkálni. Hétfőn feltöltjük r134A val és kivi vok hogy ereszt-e vagy nem . Ki lett cserélve az összes tömítés a hűtő (kondenzátor) a cső a hűtő és a szárítószűrő között. A leírásban az van hogy minden esetben ki kell cserélni a szűrőt is ! Van-e valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
ha jól értettem, benne van a kulcs, és gyújtáson van. visszateszed az akksisarut, és mivel coupe, nem nagy kunszt egy hosszú pálcát az ablakrésen betolni, és megpöckölni vele az ablakemelő gombját...
Ma este ügyes voltam... Csinál néha olyat a Bömi, hogy mikor becsapom az ajtót, akkor lezár. Bezárt, kulcs benne, másik nincs, jár a motor, világít stb... Én meg nézem kintröl bután... Addig eljutottam, hogy kinyitottam a motorháztetöt és leállítottam, leáramtalanítottam, de arra számítottam, hogy ha rárakom újra az áramot, akkor a centrál kinyit, merthogy olyankor szokot ugrálni általában, legalábbis más autón. Valakinek van ötlete hogyan nyissam ki? Lehetöleg károkozás nélkül...
Szo se rola hogy van jo alaku uvegszal, gondoltam hogy erzekenyen erint majd mert ezzel foglalkozol.
Csak epp az a fonixtuningos cucc egy rakas szar. Alakra turheto, de pl a dekorcsikok nem szedhetok ki belole, es mivel uvegszal, nincs fekete muanyag szinuk. Telibe fujva meg erdekes hatas, lehet rogton az oldalso dekorcsikokat is fujatni hogy ne nezzen ki hulyen. Plusz ha neadjisten koccansz, jobban kijosz abs-szel mint uvegszalassal.
Egy szonak is szaz a vege, 30 ropiert szerintem rablas. Akkor inkabb 40-ert egy jo minosegu utangyartott plasztik.
Nem kell rinyálni az üvegszálas lökhárítótól, semmivel sem jobb a fröcsöntött. Egyszerüen a normális minöséget kell keresni... Én láttam már utángyártott vas sárvédöt, ami fél centivel hosszabb volt mint kellene... Nemrég gyártottam pár sárvédöt versenyautóra, a súly miatt, meg egyébként is fogyóeszköz, azt mondja a barátom, hogy jobban áll az autón, mint az eredeti sárvédö.
Sziasztok.Kellene 1kis segítség a gyönyörűségemen megadta magát a turbó.Ez a kicsike 1996-os 318tds 90le 66kw.AZ lenne a kérdésem hogy lehet e rá nagyobb turbót tenni egy kicsit tuningolni vagy nem éri meg ha van valakinek ilyen tapasztalata tanácsa szivesen venném.JA meg nem e tud valaki olyat hol lehetne 1 ilyen kicsikét felhajtani?Válaszokat előre is köszi.
Ma nem járt valamelyikőtök a Nyíregyről Debrecen felé?
Előttünk szállt elegy E46 316. Ment vagy százötvennel a hetvenes táblánál, a balfasz munkások meg a belső sávban álltak megkülönböztető jelzés nélkül. Jó hogy nem csapott el senkit, biztos kapott volna érte vagy 4 évet. A BMW eleje teljesen szétment, pördült vagy kettőt.
Mar igy elnezest a kozbekontarkodasert, de szerintem nem jarsz jol az uvegszalassal.. akkor mar inkabb erdemes lehet berendelni egy ilyen csomagot, ennyiert a hulyenek is megeri.. ha lenne ra keret, en is vennek amig akcios.
Üdv mindenkinek! Végre csatlakoztam a csapathoz egy 28-as limoval. Már vagy 3 hónapja olvasom a hsz-eket, nagyon sokat tanultam belőle. Nem mondom milyen autóról váltottam, mert leolvadna a monitor a savtól. :)
Nincs valakinek elfekvöben egy csatlakozója gyári BMW / Blaupunkt / magnóhoz? Ma bejártam az egész várost, az összes üzletet, de csak bután néztek rám. Sehol nincs tótiában ilyen bolhás csatlakozó...
nálam a rendberakás azt jelenti, hogy új gátló, új fék, inspectiot kiolvastatom és megcsináltatom, amit az mond, stb..(kötelező dolgokat már cseréltettem, megvétel után már gurítottam is a szervízbe) tuningtól én borzasztó távol állok, btw eladó a magnat, én ki is kötöttem, még a hangos zene se hoz lázba, csak a sorhat hangja.. ne szídjatok, igyekszem jó gazdája lenni! :)
fenntartása borzasztó, de minden kilométer egy életre szóló élmény, szóval megvan neki bocsájtva. fogyiról fogalmam sincs, még csak balatonra jöttem le vele, de nem is nagyon érdekel a dolog
Egyre jobban durrog, és úgy idegesít! Amúgy van vmi következménye, ha még 1-2 hétig így járok vele? Mert minden vmire való szerelő pont most van szabin :(
Szia.. látom automata váltós vagy Te is... az a kis fogaskerék váltóhibát jelent ami nem jelenti közvetlenül azt. hogy a váltó a bűnös lehet csak vészprogiban van... a lényeg keresd kendtamást..............
Ő megmondja a tuttit........hozzál vele össze egy talit és kiolvassa a hibakódot...
csak így sunyiban, nem akartam beharangozni, amig nem rakatom teljesen rendbe, van még mit a magnatos amúgy, igen, odavagyok érte teljesen! boardra még visszatérünk, ha a szerelő mondott végösszeget, de lehet addigra infarktust kapok :)
ez egy "tuning" kisházas. a kisházas szériahibája, hogy letörik az egyik fele, na most legyártattam hozzá a cuccot, amivel többet nem törik le... új lamellák vannak benne, új szimeringek és van hozzá 2 liter bontatlan olaj. tehát azt mondhatjuk, hogy 0km-es. 70ért adom, de ha nem jó tudok adni egy számot ahol adnak neked 45ért egy gyárti, amire 1 hónapon belül rákölthetsz még 55-t!!!
jahh-jahh, nagyon olcsón vettem,de bele kell ölnöm 200-250k-t, hogy minden csillogjon-villogjon :) ha már itt tartunk! nincs neked felesleges board computered(enyémnek szar a kijelzője), vagy jobb első padlókárpitod?
Tényleg nem megy esőben (autópályán) 180 nál többet nem mertem menni(nem kis esőben). csuszkálni is tudok vele ha akarok csak nem speer difi van benne:-(
Lenne hozzád kérdésem, mivel te vágod a szervizes dolgokat.
Szóval megvolt a gyertya csere. A hat hengerből egyedül a harmadikban nem BMW feliratos gyertya volt. Viszont még mindig köhög az autó továbbra is. Most sem indul pöccre, de az a legkevesebb.
Ami jobban idegesít, hogy indítás után kicsit 1000 fölé ugrik a fordulat, majd úgy 6-700 körül beáll, viszont ezután kicsit rázni kezd az autó. Nem dúrván, de az üvegen észre lehet venni, hogy rázkódik. Eddig alapjáraton semmit sem lehetett érezni.
A másik dolog, hogy magas fordulaton is beleköhög és durrog. Eddig ezt csak akkor csinálta, mikor megpörgettem és visszaállt 1000 körüli értékre. Valamint ez a köpködés 2 és 3 fokozat váltásnál is tapasztalható.
Röviden enniy lenne a probléma. Mi a véleményed róla?
Autó vásárlás elött állok és a tapasztalataitokra lenne szükségem. Délután fogok megnézni egy autót és érdekelne mire kell odafigyelnem. Mivel győri vagyok a környéken nézegetek. Ezt a gépet találtam belinkelem és várom a tanácsokat. Elre is köszönöm. 325tds
Ma este elemeire szedtem a motort, interhood cikkje alapján, sokat segített a leírás! Reggel berakom, és ha működik, örörmtáncot járok hajnalban a parkolóban! :-)
Nem baj, kell a jobbos, csak még azt nem tudom hogy fogok eljönni 11 és dél között, de majd megoldom. az mindegy, hogy coupe vagy limo motor?, mert nekem coupe motorja kell.
Akkor jó, csak mindig erről a két számról hallottam (6000 és 7000) soha nem volt szó 6500-ös fordúlatszámról. Tehát akkor a chipp csak plusz 500 fordúlatot ad a kocsinak? ebből kijön az a tizen valahány töblet lóerő?
Szerintem a kérdésedre a válasz, az hogy autómata az is-em és azért megy 1-esben 70-et.
Ezek az e36 cabrio-k 4 vagy 5 személyesek? Eddig képről csak 4 személyest láttam, de hasznaltauto.hu-n sokan írják ki szállítható főnek, hogy 5személyes.
Magnóm van már, csak csatlakozót szeretnék hozzá. Vagy 15 kerek lyuk van rajta és 4szög alakú... Kaptam hozzá, de az a szabvány magnó csatlakozó, 2 részes, 6 láb a magnó betáp és egyéb és 8 láb a 4 hangszórós kivezetésnek. Vadiúj, csomagban, csak nem tudom felhasználni. Ha van pluszban neked, akkor beszámítom az ablakemelö motorba. Néztem, ez szigorúan jobbos, szerintem nem jó a másik oldalra, most hogy jobban megnéztem...
Mi újság van a chipp-ről, mikor várható? Meg mondtátok, hogy 6000-nél tilt a kocsi és a chipp után 7000-ig fog pörögni. Megnéztem és nekem a gép most majdnem 7000-ig pörög. Ez normális? Akkor lehet hogy a chipp után 7000 fölé is menni fog? Csináltam egy videót és feltettem a videára, hogy meg lehessen nézni.
Neked van csatlakozód gyári magnóhoz? Mert, ha csak irogatsz, akkor rontást teszek rád és nem Shakira, hanem Kiszel Tünde fog ülni a szádon reggel, mikor felébredsz... :))
Nekem ma elkezdett köhögni a gépkocsim:( Pár napja már nehezen indul, legalább 5-6 másodpercig kell tekerni. Ma meg indítom, és mintha 1 henger nem menne, vmint a fordulat ingadozik 500 és 1000 között össze-vissza. Majd nyomtam egy dundit, de utána is ingadozott kicsit. Indulás után elég traktoros volt a hangja, de a 3. indításnál már nem csinálta. Ez a probléma orvosolható gyertya cserével?
igen, a csati megjött, de még nem volt min kipróbálni.
a bakkercskézés se volt komoly, jobban megnéztem a motorteret, és a légtömegmérő utáni vastag gumicső volt elrepedve, nem kicsit, nagyon :-)))) átmenetileg piros szigszallaggal orvosoltam...
Na mégegyszer... Lassan írom, hogy mindenki el tudja olvasni... Kellene nekem egy csatlakozó, gyári E36 magnóhoz. Adnék érte használt Playboy újságokat, vagy frissen generálozott guminöt, esetleg a "Piroska és a farkalók" videokazettát, megegyezés szerint...
na , van most mire rájönni. A következőt csinálja a paripa:
1-esben ha padlót nyomok, mint egy bakkecske úgy gyorsul, kb 4 megtorpanásból megy fel 5000ig, és ha tartom a gáz tövig, majd elveszem, kinyomom a kuplungot, akkor le is áll a kocsi egy pukkanás kiséretében. Ugyanezt mondjuk 2-esben nem tudom előhozni, csak 1-esben.. Olyan, mintha túl sok benzint kapna.. Valami ötlet?
atx808 ezért kár volt ennyit kutatni, inkább a topicot olvassd!!! (58342) na ennyi módosítás, és szerintem 10-ből 9 "nem bmw fanatic" nem ismeri fel, hogy mi ez..
Igen, megkaptam. Tetszik, de csatlakozót kár volt venned, ezzel nem tudom bekötni, talán majd egyszer egy másik autóba lehet jó lesz mert valami EU szabvány...
Csak nem megkaptad? Bocs, de a csati az valóban maradt az autóban, mert az új rádiót azzal kötöttük be. Remélem hamar sikerül megoldanod a fennakadást.
Ez hülye. Volt olyan nap, hogy 80 kört toltam le az enyémmel a ringen (kizárólag 6 és 8ezer közt, a normál 9 literes fogyi helyett 16 literessel). Mondjuk az motorikusan teljesen gyári volt.
125Le/l megoldható tartósan, de ahhoz érteni is kell ám...
Többen kérdezték már, hogy a sebbességmérő alján (220/240/260 km/h alatt a sarokban) lévő kis "lámpácska" mire szolgál. A site szerint ez egy fényérzékelő, ami az LCD erősségét állítja a beeső fényhez képest. (nem látom sok értelmét, mert van fényerő-állító gomb is)
Ami miatt azonban megkerestem az oldalt, az a "valós kilóméterállás megnézése a napi km-számláló nyomva tartása és a kulcs egyes állásba fordítása mellett" c. téma volt.
Eszerint a sorban megjelenő számok:
01 BMW Part No. 02 Code No. (Codierstecker) 03 K No. (Tacho Kennzahl) 04 letzten 5 zahlen von der Fahrgestellnummer 05 Software Version 06 Revision Index, Hardware No. 07 Kombi Test
Hali! Tegnap bementem boltba, leállítom a kocsit, beriasztom, minden OK. Megyek vissza, kiriasztom, indítanám, de a kulcs kb. 210°-ban ellenállás nélkül elforog, nincsenek fokozatok. Kattanást nem hallottam. Gyújtás nincs, csak a km. számláló világít. A kormányzár sem úgy zár ahogy kéne, kb. 70°-ban el lehet tekerni a kormányt oda-vissza. Indítani nem lehet, sem betolni.
Jó lenne ha nem kellene cserélni az összes zárat, kulcsot. Szerelőt már felhívtam, de csak holnap tudna eljönni. Nem tudjátok, hogy nagyjából mire számíthatok, mi lehet a gond?
igen, nagyon bénáznak ezzel az első lámpatest dologgal, lassan az első lámpák a hátsóajtónál fognak kezdődni és a jelvényig tartanak.tiszta kabaré. amin még vidulok ha 207-est látok, az a sárvédőív. van rajta egy hülye eltolás a kerékívnél, megtörik az ív és szögletesbe hajlik.hogy ez náluk milyen formai elemre rímel azt nem tudom, annyira béna hogy a 4 éves unokaöcsém jobbat csinál sógyurmából.
Azt a kilincset ugyan nem, acelbol van a bele, es 2 M8 fogja az ajto femreszehez. Azert mondom altalaban a felosoknek hogy abba kapaszkodjanak es ne a muanyag oh shit handle-be..
Ha nem gaz az alapjarat es a kornyezetvedelmi es jo erteket ad, akkor csak siman kifingott a cso. Alternativ cheapo megoldas lehet megbilincselni, akkor garantaltan nem rugja le.
van egy kis problémám a kocsival, néha (eddig egy év alatt 3szor) leköpi azt a légcsövet, ami az alapjárati motorból jön ki, és megy be a szívóházba (a szívóház felöli végén szokta leköpni szerencsére, mert ott sima ügy visszatenni a helyére). Ennek mi az oka? Lehet elég lenne azt a gumicsövet kicserélni, mert az van megfáradva? Amúgy alapjárattal semmi gond.
eddig csak képen láttam az új 3as coupét, múltkor volt hozzá szerencsém élőben is. Képen se teccett, de élőbe még rondább volt. ja, kell a változás, csak nekem az iránya nem teccik.
szerintem teljesen normális ez a változás, muszáj neki változni és nekem ez így teljesen tetszik is. de ha még mindig így néznének ki a cabriók, senki nem venné őket, nem mondom hogy csúnya, de a BMW-nek is a bevétel a lényeg.
szal akkor annyi az egész, hogy fogom a drótot és 9mp-re összekötöm a 2 pontot, cserébe nem kell 5-10k-ért wallisnál kiütni az inspekciót? jól hangzik :)
Eszembe jutott, hogy most volt pár hete a gép kormánymű javításon. Meló végén gyorsan el is vittem oda, ahól csinálták és mondtam, hogy nézzék már át a kormánnyal kapcsolatos alkatrészeket, és meg is találták a hibát. Egy alkatrészt rosszúl tettek be és az mondta fel a szólgálatot, garanciába megcsinálták. Úgyhogy most újra minden rendben van a kormánnyal szerencsére, mert itt elég rémisztő dolgokat olvastam, lehetett volna sokkal rosszabb.
Nemrég valaki írta, hogy van egy elfekvő coupe balos ablakemelő motorja. Ha megvan még az illetőnek, igényt tartanék rá!
Ja és köszönöm azoknak, akik segíteni próbáltak szervóval kapcsolatban!
en pont az ellenkezojet mondom. mivel ez egy bmw, konnyen lehet, hogy vehetsz uj szervoszivattyut. nekem melegen eleg nehez tekerni, es az olajcsere nem segitett rajta. a bardiautos felujitottat nem szivesen vennem meg 50-60ert..inkabb meg egy ideig hasznalom igy, aztan veszek egy mely lelegzete es megveszem a gyarit 100ert. idegeskedj! ez egy bmw!
Először tölts utána és ha utána is szar akkor menj szerelőhöz. Nekem a volvon nem gyengén nyígott és nehéz volt a kormány, utántöltöttem és fullra bekussolt, könnyű lett nem volt vele gondom eladásig.
Thx a választ. Valóban leírtad, csak kicsit késő volt már, fáradt és félig vak voltam így átsiklottam rajta,de azért elég lett volna, ha válaszba beírod a hsz számot és akkor én elég nagy hülyének érzem volna magam. Így megbizonyosodtam, hogy a modord még mindig a régi. :) Egyébként grat. az új szerzeményhez. Gyönyörű
alapon is van egy kis hangja, de ha tekerem, nagyon hangos. 1 éve van meg a kocsi, azóta én nem cseréltem benne olajat. meg most megnézte egy ember a otorteret, és a motor felső részéből észlelet valami szívó hangot. az hülyeség, hogy levegő kerűlt valamibe és azért van ez az egész?
Segítsetek légysz, visít a kormány mikor megyek vele, szerintem a szervó, és az alapjárata is ingadozó, érezni a kormányon hogy valami nincs rendben, ja meg a műszerfalon néha kivillan a a piros felkijáltó jel. Tudtok ajánlani pesten valakit, aki ért is az E36-hoz?
Üdv mindenkinek. Mostanság értem haza a nyaralásból és bepótolotam a lemaradásom. Végigolvastam 1500hsz-ást és kifolyt a szemem, de vagy 2X. Látom zajlik az élet és kvára sajálom,hogy nem voiltam itthon a velencei talinál.
Egyből egy kérdés :D E90 gyári kereke milyen gumival meg fel a paripára? 8X17 és 8,5X17 Köszi.
Coupe 3 az az első számsorozat tényleg a valós km vagy kamu. Kezdő vagyok ezen a téren :D (Nagyon)
Az frankó... Nem értem ezt a pénzpocsékolást a BMW-nél, miért nem jó ugyanaz a difi egy 3-asba és az 5-ösbe is, ha ugyanaz mondjuk a motor... Azt sem értettem, mikor az új veséhez új bajuszt gyártottak, szerintem a régi bajusz is jó lett volna a szélesebb, szebb vesével, azért az 1-2 mm eltérésért új présformát küszködtek ki stb...
Tudom, de nagyon nehéz eladni. Nemszívesen vesznek ma CD tárat az emberek, max ilyen rádiófrekvenciásokat, mert azt összelehet kötni a gyári rendszerrel.
ide kéri azt a kódot ugye amit írtam, de csak az a felhasználó tudja neki beírni, akit épp át akarsz a címemre iratni tehát be kell jelentkezni először a régi email címmel, és úgy lehet elfogadtatni az emailcím változást.. és még utána is kell majd nekem a jelszó még 1x kösz
Készülget lassan a weboldalam, csak érdekesség képpen nézzetek rá... :)) www.kitcar.hu/ferrarireplika/index1.html Egy cimborám csinálja, 4 diplomás Dr, meg minden, de tiszta elmebeteg...:)) Még nincsen fönt a tartalom, ezért Ö "cinált" párat, nézzetek rá pl az egyéb projektek, eladó dolgok, vagy a kapcsolat-ra... Apropó eladósorba került a hugom, ha valakit érdekel, itt egy kép róla.
Ha fenti link nem működik, akkor az alábbi címen az e-mail cím váltó kódot bemásolva is jóváhagyhatod a változást: http://iwiw.hu/pages/user/emailchange.jsp Email cím váltó kód: o6F1xFOFiO8IN06sLhpK
ezt csak te tudod
A csokit postázom, 4 nap alatt odaér, már nicns is olyan meleg :)
Bár most megnéztem, h autóval is és motorral is olcsóbb kimenni, bár motorral nem túl kényelmes 1000km két személlyel. Főleg, h ez egy 400-as robogó:))) viszont céges, és el tudom szamolni a benzint..:))
Tegnap a vevő szerelője lebuktatott, hogy 357861km van valójában a kocsiban, mert nyomott egy műszerfaltesztet és szerinte az 1. szám az a valós km :-)))))
na mindegy aki esetleg nincs vele tisztában akkor most leírom:
1 Tacho Teilenummer (erre hitte azt, hogy a km állás :-) 2 Code Nr. (Codierindex) 3 K Nr. (Tacho Kennzahl) 4 letzten 5 zahlen von der FGSTNR (alvázszám utolsó 5 számjegye igazábol e miatt érdemes megnézni, hogy volt-e cserélve a műszerfal....) 5 Software Version 6 Revision Index, Hardware No.
OK, ez jó hír. Ma két autó is jól áll, egy Peugeot 106 meg egy Micra a csajomnak, és lehet, h holnap vonatoznom kell a németekhez:)))))))))))))) (gondolom az a legolcsóbb utazási forma...)
Utána akkor csak E rendszámot kell kiváltani, és van fél évem, hogy eladjam, legalább papiron mondjuk a csajomnak?:) és a regadót a vevő fizeti, ha kell neki...
Ha jól értem:)) Mondjuk olyan áron van még mindkettő, hogy ha megmaradnak regadóstul, akkor sincs tragédia. Itthon 500.000 alatt nincs micra, kintről meg 7-800 euroert lehet venni, 1000 euro mar magas ár!:) és 1.0, Euro2 93-94
Tudna valaki segiteni E36 küszöb kellene,és sehol nincs.Minden más karosszéria elemet lehet kapni de küszöb nincs sehol.A szervizben meg 70-ropi lenne és egy 'kicsit'sokallom.
Na befejeződött a motorházbomlasztó projekt! Sajnálattal tudatom, hogy nem tudok képeket prezentálni a dunába lökés folyamatáról, mert nem kellett! Szerencsére nagyobb vót a füstje, mint a lángja a dolognak, ugyanis körülbelül 10perc alatt megvolt a nyitás... :-)
mint mondtam a bal lámpa tövében szakadt el a cuccos, ezért nem tudtam kihúzni sehogysem.. azonban ha aláfekszetek a gépnek, akkor egy kb: 30-40cm-es bitang csavarnyúzóval a zárszerkezet alján a nyitott zármechanizmust arrébb toljátok... javasolt az erős szerszám és a segítség, hogy amíg feszíted, a mocitetőt mozgassa picit valaki, úgy könnyebben kiugrik, mert egyszerre csak az egyik oldalát tudod nyitni...
tehát nem kellett csalódni a tervezőkben, gondoltak ilyen esetre is szerencsére..
a szerelést megkönnyítendő, hasznos leszedni a lököst meg a veséket (illetve a műanyagokat alulról..), de jó lyukérzékkel megoldható nélküle is...
amúgy sztem sose szakad el, de nekem a bowdenház tartó baszás le volt törve, ezért a géniuszok egy lemezdarabbal pótolták, ami nemigen kompatibilis hosszú távon a bowdennel.... :-(
mivel nem állt szándékomban egy teljes bowdenszettet venni 5rugóé', mert csak a bele volt rossz, ezért párszáz Ft-ért vettem (tudom, nem gyári jöhet a sav) minőségi bowdent, amit beletettem...majd egy állítható szemet tettem a végére, amivel a kinyúlás is megelőzhető (utánállítható), illetve mivel nem vágtam le, ezért ha szétesik a kilincsszerkezet a utastérben, van mód arra, hogy kinyissuk szenvedés nélkül.
Ellenben, ha a bowdenházat is cserélné valaki, akkor készüljön fel, hogy a házikó szereti a helyét, nehezen mozdul ki onnét...
fényképezni elfelejtettem sajna...
most megyek gyakorolni, mert szeretném a zárszerkezet-nyitás szintidejét 1perc alá szorítani... készülök az OKJ-s e36-tolvaj vizsgára.... :-)))))
Én ma cápáztam, nincs benne klima. 80-100 között még a szél is elviselhető, meg a hőség is, de holnaptól ujra motorozom, úgy sokkal jobb, stranddonor szerkóban:)))
És közben átiratni sem kell???? Azaz te nem is vetted a nevedre, csak adasveteli - E-rendszám, és ennyi? Az E-rendszám kivaltasanal azt mondod, h nincs pénzed befizetni a regadót, és kész???:))
Ajánljatok már nekem is valamilyen gumit 205/60 R 15-ös méretben....ha lehet árral mellékelve..........Jelenlegi Michelin Energy.........de már kopottas.........
a vevőnek nem volt elég pénze, úgyhogy regadó nélkül adtam el, majd ha lesz pénze befizeti, addig meg jár E rendszámmal (ami nem hülyeség, mert így addig nem kell átiratni, zöldkártyázni, súlyadót fizetni)
Megint kérdésem van, mivel mindig előjön vmi kis apróság az autón, mikor már azt hiszem, minden rendben. Kicsit idegesít!
Szóval jöttem hazafelé, és bekapcsoltam a klímát (digit). Fullra nyomtam, de egy cseppnyi fuvallat nem soki, annyi nem jött az utastérbe. Se klímával, se anélkül, se fél erősségen, sehogy:( Aztán egy fél óra múlva már tökéletesen működött.
nagyon ciki, mert reggel 10-re jön ide egy embör meg azapja, és egy szerelő :-), Borgasz, gyere át Te is 10-re, és licitálj rájuk, a hasznon felezünk :-)))) ezt most fényképeztem, mert nem vagyok józan :-)
Ezt kint fényképeztem.... sose fogom megérteni ezeket a hülye németeket, hogy mire jó ez a széthúzott gumi... nem is néz ki jól, nem is használható, és még a felni peremét is legyalázta a barom mikor leparkolt :-)
Leszedtem egy sisakot a padlásról, hátha valami vadabb autókázás lesz az este :-) Erre a kocsira is ráférne legalább egy eleje ültetés, de eladásra nem csináltatom meg...
Mosás még nem volt, mert érden locsolási tilalom van, és mikor kész lettem a pirossal, megérkezett a közterületfelügyelet, és le akartak tartóztatni, mert locsolok :-))))
tittadili: általában 3.15ösök a nagyházas sperr-ek.
Nekem 1-2-3-ban nincs gondom, alul is jól húz, nyomatékos... Csak amikor már elkezd bejátszani a légellenállás, meg a váltó áttétele is csökken, akkor szeretném kicsit hogy erösebb legyen, 4-5-ben... Ha felrakom a nagyobb kerekeket, akkor lehet pár centivel hosszabb utat fog megtenni egy átfordulással, tehát még lomhább lesz, ezért is erösíteném kicsit. De gondolkodom egy rövidebb diffiben is, nem tudom az ehhez való nagyházas sper mennyivel rövidebb... Én nem szoktam a végsebességet eröltetni, eddig kb 2x mentem vele 200 körül, inkább gyorsuljon...
nincs még :-) viszont a haveromnak 2 hete pont ugyanilyen csipszet rendeltünk, úgyhogy az imént én is megcsipáztam a cabrio-t, most már ez is majdnem 130 paci. Ezeknek a 4 hengeres bmw-knek nagyon kell a chiptuning... rendbeteszi 4000 alatt azt a lukat...
És ez jó ár egyébként? Nekem ennyiért van 4db V speiche 72 18-asok, nem tud vki rá vevőt? ET47 és 50. Csak a jobb első padkázott kicsit, de nem vészes.
Olyan kérdésem lenne, amely már biztos sokszor elhangzott, de én alapból hüle vagyok hozzá. Szal most 7Jx16 ET:46- os feeeerni van az autómon, ez a gyári.
A kérdés, hogy rá tudom-e installálni a 8,5x17 ET:13 és a 10x17 ET:15-öt.
Vagy melyik ET megy rá?
Amúgy ezt nézegetem. Mindig ilyet szerettem volna!
Elvileg ma veszek a cabriora kereket (brock b13 crome 18"), utána lemosom, és csinálok fényképeket! Azt hiszem, hozok megtartásra is egy cabrio-t, de az 20-as lesz...
nem tud valaki egy jó polirozós emberkét, aki még ma elvállalná a coupe-t? Mert eléggé matt, kellene neki egy teli polir, viszont holnap meg már jönnek rá érdeklődők.
OFF Atx, OKS: a chip meg van, jól van, magyarországon van, de csak hétfő dél fele tudom odaadni, viszont az már 100% :-)
Ja, a lenyegi valasz, megkukultam teljesen a melegtol.
Felmenni felmegy barmelyik e36 valto barmelyik e36-ra, a kardan a problema - nem mindegy milyen csillag van rajta elol hatul, illetve hogy milyen hosszu (nagyhazas-kishazas diffikhez is mas a kardan).
Meg persze elteroek a kuplungmeretek es a munkahengerek is, de elviekben barmelyik barmelyikhez..
Nem, a TDS valtoknak mas az attetelezese. Plusz a 316-318-ak, es a nagyon regi (92/9 elotti) 18is-ekben Getrag S5D 200G van (max 200 Nm), ennel ujabb 18is-ek es nagyobb motor mind S5D 250G, az attetel ugyanaz. Talan a 328-asban van meg masmilyen valto.
Az "átlagamerikai" megveszi a lakóautóját, felhajt az autópályára, bekapcsolja a tempomatot és hátramegy megsütni a hamburgert... Miután péppé törte magát meg az autót, akkor beperli a gyártót 1 millió dollárra, mert azt írták a kezelési utasításba, hogy ha bekapcsolja a tempomatot, akkor megy az autó magától...
Telefonon érdeklődtem az árakról, és kérdeztem, hogy nem tudnánk-e megoldani a holnapi nap a munkát, mert két hét szabira megyek, és értelmesen utolsó pillanatban jutot eszembe, hogy elég meleg van:)
A telefon másik végén udvarias, segítőkész úr azt igérte vissza hív...megpróbálja. Egy óra múlva csörgött a telefonom, és mondta, hogy most odakellene mennem akkor még ma megoldják.
Repültem. Azonnal elém tették a választható mintákat, minden féle fénymérővel végigpróbálgattuk , hogy melyik mit tud, mennyibe kerül. Felhívták a figyelmemet, hogy mi az engedélyezet, mi nem.Közben a cégvezető felajánlotta, ha meg kívánom várni,természetesen biztosít egy légkondis helységet, hűtött itallal.
Aggodalmamra, hogy mostanáig rakták az autóm kárpitjait,hogy ne zörögjön, elmondták, hogy ne aggodjak itt nem lesz kárpit le-fel...profi az illető aki fóliáz...így is van...tényleg gyors,szakszerű, profi...4 óra alatt gyönyörű lett az autó.
Ja és még valami, az összes felragasztott fólián ott vigyorgott a "3M" logó, amit, az autó átadásakor mostak le róla, hogy ügyfél lássa nem lett hintábatéve valami taiwani csodával, miközben 3M-et fizetett.
33.000Ft-ot fizettem...nagyon jó ár
Mindenkinek ajánlom...ezenkívűl komplett autófóliázást is csinálnak...gápháztető, ajtóélek stb.
Új autónál, komplett (akár más szinben is) befóliázzák az autót, azt ha tulaj eladáskor leveszi róla, szüz új vasat tud árulni:)))
Nortek Kft. 1047. Budapest, Fóti út 73. Tel.: 788 3607
Szerintem a lámpa nem fog kijönni, mert a motorháztető pont takarja a csavarokat. A vese tartó meg szintén nem fog kijönni, mert az meg a lápma alatt lévő csavarral van a lökhárítóhoz rögzítve. Ördögi kör.
a gond az, hogy kedd este mék horvátba addig jó lenne valamit alkotni... :-)
a zárhoz hozzáférek alulról, vannak benne csavarok, de azokat nem szívesen csavarnám szét, hátha szétugrik... pedig valamit muszáj tenni, ezért várok vkire aki szedte le a hűtőmaszkot, hogy pontosan hány csavar tartja és hol....
az a fránya lámpa kijöhetne valahogy alúlról.... .-(
hát úgy néz ki jól megszívtam, kiszórtam a veséket, és ott be tudtam nyúlni a bal lámpa mellé, oszt pont a zár szélénél van elszakadva a cumó...(bowden)
igazából egy nőgyógyászati fogóeszköz kéne, amivel be tudnék nyúlni, hogy a rojtokat megfogjam és kinyissam a tetőt...
vagy egy tolvaj... :-)
nem tudjátok, hogy az e36-ból a lámpát nem szokták kilopni? mert végülis csak az van útban, ha az kijönne, akkor már nem lenne gond...
tudja vki, hogy a vesetartó rácsot le lehet szedni alulról? (úgy értem tartja valami csavar felül is?)
Tulajdonképpen ez a "súlytábla", az kiváltság, hogy az amerikai egy öntapadó, az európai pedig alu tábla? Csak meg kell nézni a 80-as évek autóinak amerikai verzióit, mindegyiken 2x akkora lökhárító volt, vagy utólagosan szereltek fel pót ütközö gumikockákat a lökhárítóra, mert ott bolondok élnek, mennek egymásnak, mintha kötelezö lenne... :))
Tipikus, semmi lényeges nincs azon a táblán, szinte csak azért van ott, hogy ráírják az okos amerikai embereknek angolul, hogy ez egy személyautó... :))) Az alvázszám ki van téve a szélvédö aljára? Vagy a motortérben van a tüzfalon?
Én sunyi vagyok, mert tavasszal veszem a téligumit, s ősszel a nyárit. Sokkal olcsóbbak így, mert sok az árleszállítás. Bár én használt gumit kellene vegyek, elvégre ha minden jól megy újra egyetemista leszek:))
Nem gond, lassan fél éve járok így magnó nélkül. Nekem elég ha tekerek egy kis ablakot és hallgatom a motort... :)) Ezt a hangot csak a Lanciám Ferrari V8-asa tudja überelni, na az nem semmi hang ami abból kijön...
A kanyarodáshoz. A tegnap elkéstem egy tömegközlekedést, s az apámnál volt az autóm. Felhívtam, hogy jöjjön utánam, kb 50 km. Közben találkoztam egy ismerőssel, s elindultunk egy TDI Oktáviával. Próbáltam hívni az öreget, hogy ne jöjjön, de lemerült a telója. Figyeltük éjjel a rendszámokat, s ahogy megláttuk kézifékkel megfordultunk, s uzsgyi utána. 20 km-n keresztül üldöztük, mire elkaptuk. Az apám (aki két éve még 110nél szédült) 160akkal lőtte a kanyarokat, ahol mi a skodával 130nál estünk ki belőlük ESPstől mindenestől. Szóval a BMWnek kivételes futóműve van.
A rángatásról valaki sokat írt az E39en. Most olyan 4 hónapja. Valami kis lekopott bütyök okozza a lendkerék -kuplung környékén. Keressetek ott vissza. Nálunk is megvan az E39-ben, de kis csúsztatással nem érződik.
...Mindenkivel előfordult már, hogy arra alkalmatlan helyen és/vagy időben ellenállhatatlan székletürítési inger kerítette hatalmába. Amennyiben ez velem autózás közben történik, nem gondolkodom sokat,félreállok, előszedem az erre a célra rendszeresített kis diszperzites, nejlonzacsival bélelt vödröt az ülés alól, behúzom a függönyöket és nagyon kényelmesen (kedvem szerint akár üvöltve és rángatózva) ürítek. Majd, mint aki jól végezte dolgát -természetesen a matéria utastérből való eltávolítása után- diszkréten -mondhatni sunyin- tovább suhanok...
ujan lett a család elso komoly autoja. golf I,lada,stb... után. ezzel járunk a mai napig utazni,legtöbbször 4en vagy 5en. plussz csomagok,s a mai napig megfutja a gyári végsebességet.hiába no,honda.kevesebbbaj volt vele 14 év alatt,mint az astránkal 3ev alatt. kapott egy sportdobot,remek hangja lett,s joval a gyári végsebesség fölött teljesit.az eredeti 11év után jukadt ki,azért mert leért ezekre a kiválo utakra. csak nyáron nagy melegben,ha leallitom,nem mindig gyullad be mindig.de ezt ritkan csinalja. tokeletes a mai napig,igaz meg is lett vigyázva. szerviz kell neki rendszeressen,és jo olaj,s akkor nincs vele baj. éljen a honda!
Nagyon rendben van kisautóm, de még mindég van egy kis gondom.
Olyan a kuplung mint ha nem tudnék vezetni, nem tudok rántás nélkül váltani (hozzám kerülése óta)...ha nyomkodom a kuplungpedált, nyöszörgő hang jön alulról. Azt mondják kicsit "rozsdás " lehet a nyelestengely amin a kinyomócsapágy csúszik, de nem lehet kívülről hozzáférni...had ne vetessem le a váltót.
A jelenségről valaki valami véleményt...egyáltalán kuplung miatt, van ez a rángatós váltás.
Köszi
Nekem is csinál ilyesmit az E39 23I
főleg 1.-ből kettőbe váltásnál, utána már gyengébb a rángatás.
Mintha darabos lenne a benya, váltás után icipicit rá kell csúsztatni.
??? Van tippetek? a kuplung, és a lendkerék kurva drága
hat (: en tegnap nem ereztem tul kiralynak a bmwt a kanyarban.
egyszer volt itt szo kerekmeretrol gumimeretrol... listakat irtatok..engem az erdekelne, hogy ki milyenre fujja a kereket... eleg kemeny az autom minden kis godrot megerezni vele, de ha puhabbra teszem, akkor akanyarokat nem elvezem...
Multkor a haverom uj 530xd-jevel mentunk Splitbe. Felelmetesen jo futomuve van annak az autonak. Elotte A8-as Audi volt a cegautoja, most ez a BMW. Azt mondta, hogy innentol kezdve csak BMW-t akar :)
Na ja, ne vitassuk el a győztesektől a kupát, az más kérdés, h mi itt vitatkozunk a 18-21. hely között:)))))))))))))
(Suzukiban félek kanyarban:) Az 5-ös még a sima futóművel is a világ legjóindulatúbb autóinak egyike. Az M3 ahhoz képest tényleg egy idegbeteg, kiszámíthatatlan hujegyerek:))
Az E39 M5-nek az oldal G-je kb akkora, mint az E36 M3-nak, nagyobb tempónál az E36 M3-nak jobb, ezeket régen néztem, amikor felmerült, h tohonyább-e az E39. A Cooper mindkettőnél kisebb oldalG-t produkált, de két dolog számíthat: A Cooper kisebb, közvetlenebb autó, ezert gyorsabbnak érződhet, és mivel elsőkerekes, lehet, h a hozzank hasonló átlagsofőrnél gyorsabb is. Az M3 profi sofőrrel jobban fordul, mint akár az M5, akár a Cooper S. Persze újszerű és törésmentes autókról beszélve, a piroska azért nem teljesen ilyen. Sokat szamit a megfelelő gumi, a lengéscsillapotok (csak a hatsot cseréltem gyári ujra, és nagyságrendekkel kevesebbet hintazott a segge, az eleje még nincs cserélve, mert még nincs baja.)
Ja, és az M3-asnál ha nem gázzal fordul az ember, elég sokat lassit az alulkormanyzottsag, tehat enyhén tulkormányzott állapotban kell tartani, ami nem a mi szintünk, szerintem:)
A kuplungnak az a koze a fekfolyadekhoz, hogy kozos a hidraulikarendszer. Amikor a kuplungot nyomkodod, az is ugyanarra a folyadekra hat, csak epp a kiemelomunkahengert mukodteti. Talan nyelestengely csapagy, vagy a fasztudja. Amig a segged nem eri a foldet joaz.
E34-bol lattam mar parat futomuugyileg, de E39-hez sajnos kuka vagyok, autoszerelest meg azert csaknem az internetrol tanul az ember :
De a listara szivesen ranezek, emailem megvan adva.
Az nem számít bele. Ez a szlalom rész átlagsebessége, rajt meg minden nélkül. Nekifutnak a bójasornak és a lehet legnagyobb sebességgel abszolválják. Tulképp itt az a jó ha nagy a kanyarsebessége, merevsége és a tapadása az autónak (nem billeg stb)
De mindegy is csak nagyon érdekelt a téma, azért kutakodtam. Mindig is tetszett a Cooper S, de mostmá kiváncsi is vagyok rá...
a fuldat 40ert nem en vettem, hanem akitol a kocsit vettem/ akkor vegulis en is fizettem erte (:/. amikor vettem akocsit vadi ujak voltak rajta a gumik. orultem is nagyon neki. tegnapig.
de bucshernek igaza van itt ami igazan lenyeges, hogy az aszfalt hany fokos,.. amit en meg 60nal is tobbre tippelek. majd osszetorok rajta egy tojast, ha megsul, akkor bingo!
mentem ma a cabrioval 700km-t... azaz jöttem, most már csak 550km, hogy holnap hazaérjek.. de ahogy itt kinéz, esni fog holnap, nehogy már élvezetes legyen a dolog... nyelvtanilag ma nem vagyok a toppon, 7-kor keltem, vonatoztam 6 órát, majd vezettem ugyanannyit... remek volt :-)
Kölcsönautó volt, azt sem tudom hol vették, de új volt szinte... Vettem rá egy másikat, így jártam, örültem, hogy legalább az autót nem törtem össze...
Nekem van egy zsír ELADÓ könyöklőm! Amihez már fél éve hajtom a kézifék boxot, mert sajnos azt nem kaptam hozzá :s Valakinek esetleg egy fölös? Még mindig nincs? :((((
Nekem egy garnitúrám volt, de nem vagyok teszter. Az ára is árulkodó. A pzeroval viszont még nem volt gondom, nemsoká meglesz a második garnitúra is. Télleg szerencse, hogy nem lett bajod belőle! Gari volt?
Nekem hamarabb úszott fel az eagle f1 mint az fk451. Amúgy azóta ki nem állhatom a v mintás gumikat, igazán sosem tetszett. P zero, re05A én ezekre szavazok. Nem tudom a sport contact 2-t meg a michelin pilotot kipróbáljam-e majd. Igazából pirellit tudok olcsón és az jó is.
nekem elöl volt 6-7 éves falken, hátul vagy 8 éves gy eagle, így vettem. szárazon semleges kanyartulajdonságok, esőben durva alulkormányozottság. nem csak a minta számít, az anyag is.
Tessék, itt a jó kis Falken 451-es koreai fos. Ez kb 3-4 ezret futott, 8mm minta van rajta és egyszerüen leszakadt a felniröl. Még szerencse, hogy városban, 50-es tempónál és nem országúton 120-nál, mert akkor lehet odalett volna a 4,3M-es autó, de lehet az életem is...
Van olyan vízkiszorítása annak is mint az eagle f1-nek. Amúgy tényleg nem egy sztár gumi de jézusom barum 40-ért? Nekem a 225/40R18-as P zero nero lesz ennyibe!
köszi, de eddig működött, most dobta fel a talpát, a műanyag kar szabadon mozog, hallottam vmi reccsenést is vagy mi, még holnap megnézem, hogy lehet az purcant csak ki..(remélem)
Nekem a Goodyear F1 225/45/17 volt 37 darabja, de az meg is érte az árát, álomgumi :-)
Ma nagyon vírúl a fejem, kb 1 év könyöklő keresés után végre találtam egyet, és mindössze 5000 pénzbe lesz, most már nem fog csak úgy ficegni a bal kezem a kocsiban :-)))
Mikor megvettem a kocsit, nekem is nagyon nehezen nyílt a motorháztető, csak két ember tudta kinyitni, én a kart tökig felhúztam, a másik embrió meg a motorháztetőt elől 2 kézzel lenyomta, majd fel és akkor kiugrott a hejéről. Kitísztítottam a rugórészt és befújtam, azta nincs vele gond. Próbáld ki, hátha sikerűl.
szerintem ki tudnek belole harapni egy darabot, olyan puha. azt hittem, hogy mind a negy szettdurrant!! mint amikor a fasz gumis nem fujta fel es azt hittem baj van akocsival,....rakas szar!!! elado! erdekel valakit egy rakas szar? (:
Valahogy szedd szedd szét az elejét,löktok,boritások,stb.
Ha szerencséd van akkor fel tudsz nyulni a bal lámpa irányába,és keresd meg a bowdent.huzd meg ugy hogy valaki közbe lenyomja a géptetőt hogy ne feszüljön a zárrugó.
ez egy rakas szar. amugy 5000km van benne, szinte uj. 40eFt/db volt az ara. egy nagy fos. ezt mindennek lehet hivni, de nyariguminak nem! ezentul minden kanyar elott nezzek ra a homerore??? ez egy vicc.
gyerekek! majdnem osszetortem az egesz autot. 43 fokot mutatotta kocsi. bent 25 volt...el is feledkeztem a nagy melegrol, vettem egy kanyart 60nal, amit 100zal is be tudtam eddig venni...na olyat szlallomoztam, hogy szep latvany lehetett. fulda gumi 235/45r17. vaj puha az egesz kerek. micsoda fos!
Azt elfelejtettem irni hogy mér minden fokot,csak szerintem kicsit keveset,Bár télen mintha jól mért volna.Lehet hogy a lökös alatt 22 fok van :-) .Oda fekszek a 38 fok elöl.
lehet te tudsz nekem is segíteni: ha elszakad a motorháztető-nyitó bovdenje, hol lehet kinyitni? van valahol neki pótnyitója, mint ahogy a tankfedélnél?
Nálam is megvan ez a hang, kinyomott kuplungnál elkussol. Kicsit olyan sípolós. Egy éve és 10 ezer km-je cseréltem olajat mindenhol, s kb 8 ezerrel ezelőtt teljes kuplungot. Semmi nem változott. Szerelők azt mondták, hogy a kuplungnak valami köze van a fékolhajhoz, meg ilyesmihez, csövek, miegymás, és ne is foglalkozzak vele, ha nem akarok mindent kicserélni potyára, amí megkerül a hong oka. Azóta sem erősödött, s már nem érdekel.
Más: motorbak csere holnap, nehiszem, hogy túl nehéz legyen...
Megint más: E39 futómúvéhez mennyire értesz? A héten volt az oilservice és inspekció a márkaszervínél, s összeítak egy jókora listát, amit a futómúben cserélni kellene. Nem tőlük akarom megvenni, s ezért cikkszámokra fogok vadászni.
Mindig így járok a váltóolajakkal(motorozom is)már megszoktam,hogy ott sorakoznak a flakonok a polcon a megmaradt olajjal :-)Nem gáz,veszek 2 litert.Aknán fogom csinálni,ez sem jelent gondot,és igazából akkor fogok örülni,ha megszűnik ez a hang.
Én mióta lecseréltettem a váltóolajat, kisebb kereesgést hallok, meg azóta van az a minimális koppanás is a váltónál. Bár nem biztos, hogy köze van a kettőnek egymáshoz.
Sajnos csak literes kiszerelesben szoktak arulni, es a teljes cserehez egy picivel tobb mint 1 liter kell, tehat muszaj ket liternyit venni. Nem is baj, marad a szervoba utantolteni, mert abba is az kell.
Erdemes elotte bemelegiteni a valtot - amilyen ido van mostanaban, nem kulonosebb problema - legalabb 15 perc folyamatos haladassal, utana rogton fel a csapra. Eloszor a a felso, toltonyilas csavarjat kell kivenni, majd utana a leengedot. Szepen kicsopog a getva, utana also csavar visszateker. A Castrol olajokon okos kupak van, amit ha nem letekersz, hanem a felso butykos reszt kapod le, ott van egy kis szilikoncsor begyurve. Azt kihuzod, be a likba, aztan elkezded pumpalni, eleg egyertelmu a folyamat :)
Csontig kell tolteni, vagyis egesz addig amig el nem kezd kifolyni, akkor gyorsan vissza a csavart, meghuz, orul. Ja, es az autonak a vizszinteshez leheto legkozelebb allasban kell lennie, ha nagyon hatradol keves lesz az olaj, ha nagyon elore akkor pedig sok -> tehat felbakolva, jardaszigetre felhajtva nem lehet jol megcsinalni.
Tehát akkor cseréljem le a váltóolajat,és pontosan milyet is javasolsz,amihez semmi "tuning"nem kell,és elvileg megszűnik ez a hang?Mert valóban:én még ezen az autón nem cseréltem váltóolajat...
Kicsit meg van csavarodva a motorháztetőm, nem szeretném csináltatni, inkább újat vennék. Nem tudjátok, hogy milyen márkát érdemes venni, ha pl. a Láng-nál venném?
Vagy kinyomocsapagy (kis esely), vagy pedig mikor is csereltel utoljara valtoolajat?
Ha tul vekony, csoroghet tole a valto forgas kozben. Elvileg ugye dexron 3 kell, de dexron 2-t is lehet bele tenni, az egy kicsit vastagabb. Vagy hozza kell tolni 2-3 deci sperr olajat, attol garantaltan elkussol.
Muhely sajnos nincs, tavlati tervekben sem. De egy csap jolenne.. :)
Ha már témánál vagyunk,én pl pirosnál azt veszem észre,hogy üresben jár a motor,felengedett kuplungnál hülye,berregő(ha figyelsz,akkor hallod) hang jön előről.Ha a kuplungot visszanyomom,megszűnik..Ez mi?
OFF:
Remélem nem innen való az ember,aki ennyire szereti a dinnyét,és a kukoricát:
Nekem nincs a B oszlopon semmi, csak az ajtófalcban egy kerékméret és gumiabroncsnyomás táblázat. A biztonságiövön alul a küszöbnél van egy cetli, arról 2 másodperc alatt le lehet olvasni a dátumot. Bár érdekes, hogy nekem az egyik oldalon január 18, a másikon január 26 van... Ha nincs cetli, akkor valami cseles nepper lemabüszködte...
Akkor LuK-ot erdemes, a Sachs kiemeloszerkezetek kicsit kemenyebbek.
A kulso atmero 215, a belsot sajnos nem tudom fejbol. A tarcsavastagsagra erdemes meg ramerni, ott is van egy minimumertek aminek meg kell lennie. Ha klimas az autod, akkor sima, merev tarcsanak kell lennie, ha nem klimas akkor rugotanyerosnak. Erdemes kihasznalni az alkalmat tovabba az osszes kornyeken levo filleres alkatresz (muanyagpocok, rugosklipsz, lendkerekcsapagy, szimeringek, satobbi) kicserelesere.
Az a baj hogy az alapjan amit leirtal, millio mas helyen is lehet problema. Erdemes lenne ezt eloben latni, megmutatni igazi szerelonek, hogy mi a szakvelemenye rola. A hajtaslanc tobbi reszetol kezdve egesz a motortarto bakokig sokminden lehet. Csak egy ok a sok kozul pl.:
A BMW hajtaslancok nem egyenesek. Ez tudatos tervezes eredmenye, a lendkerek forgastengelye es a diffi behajtasa kozott osszesen korulbelul 3 fokos tores van. Ha nyomsz egy parkettat, es ramegy a nyomatek a cuccra, az egesz miskulancia befeszul, mert ugye a fotengely probalja csavarni, a kerekek meg ellanallnak. Eleg sok rugalmas pont van benne, igy kigyorsitasnal fix deformacio lep fel, mindig ugyanabba az iranyba.
A hajtaslancnak persze az a jo, ha szep egyenes, vagyis nulla fokos a tores. Nos, minden alkatresz ugy van megtervezve es kiszamolva, hogy a leheto legnagyobb terhelesnel pont igy tortenjen minden. Ha viszont szarul van pozicionalva a motor vagy a valto, ugrik az egesz, ami szepen lassan nyirja a hajtaslanc osszes alkatreszet. Eleg egy meggyengult elem valahol, es maris kattog, nyunyog, raz, recseg, ropog. Tehat nem csak a vibracio kiszurese miatt fontos, hogy prima allapotban legyenek a motor es valtotartok. Majd keszitek mindehhez abrat is paintbrush nevu rajzoloprogramomban :)
Ha kb realis a 230e km, akkor vagy mar elozoleg csereltek, vagy tenyleg nagyon kimelve volt az auto es mostanaban kezdi osszefosni magat. A kopas elso jelei ha relative magasan fog, es gavallerrajttal nem nyikkantja a kereket, csak csuszik.
A Sachsot mondtam volna fel evvel ezelott, de mostanaban ismerosi korben tomenytelen mennyisegu szopas volt vele. A gyari kuplung altalaban LuK, de ok sem teljesen makulatlanok. Minosegre mindket cucc rendben van, csak kicsit sok a felrecsomagolas mostanaban. Ha magad veszed, mindenkepp szet kell bombazni a bontatlan csomagot, es szepen lemeregetni hogy pl. a tarcsa kiadja-e a gyari mereteket.
En kb 35 ezret koltottem kuplungszettre ugy harom honapja kevlaroztatassal, de abban volt szep adag trukk :) Realis arban 50 korul kell lennie egy szettnek. Kulon ugyelj arra, hogy pontosan a sajatodhoz valo tipust vedd, es nezd azt is hogy klimashoz valo-e vagy sem.
A kettos tomegu lendkerek pofatlanul draga (klimas bmw-sek beware), ha a regiben kilagyult a csillapitas, le kell szarni. Marmint ha nem akarsz nagyon osszekapni a zasszonnyal :) Sajnos 6 jegyu osszeg, az egyeduli alternativ megoldas kicserelni valamilyen konnyitett, alu lendkerekre, de meg azok is 70e korul szoktak lenni, es a penztarcavekonyodason kivul mas gondokat is okozhatnak.
..hát városban elég nehézkes a közlekedés vele...meg inkább sajnálom, és féltem, hogy arángatásos váltások, a hardyt, a bakokat , a diffit...szőval mindent nyüstöl. Köszi a választ.
kb.500.000-ret költöttem az autóra, mult év novembere óta..tényleg gyári új szinte mindene...nem értem ,hogy lehetett így nem érezni a mindenféla apróbb hibát, azt mondta tulaj, hogy ő ezekből nem vett észre semmit...mindennel együtt tudott élni...én nem:))
..de kezdem ( nem is én, inkább az asszony-)) unni, hogy mindig valami előjön.
230.118 km van a vasban, érdemes-e a kuplungot kicserélni, ha igen, milyent vegyek bele (gyártmány?)?..lendkerékkel kell-e valamit kezdeni?
Hol érdemes megvenni...kb mekkora a reális összeg(lehetőleg ne a kétszereséért vásároljam meg)?
bucsher köszi, ez bíztató. Az már kevésbé ha a foncsor van kimattulva, nem hinném hogy újrafoncsoroztatom, az nagyon pepecs munka lenne, meg addig mivel világítok? :)
Ezzel kombinalva elkepzelheto ez a dolog. Konkretan nem a nyelestengelyen csuszik a kinyomocsapagy, hanem egy kulon huvelyen, ami a nyelestengely korul van. A kuplung kopasabol szarmazo port elobb-utobb szepen osszeszedi a zsir, a melegtol lassan ki is szarad, de csak azert szetszedni az egeszet valoban csacsisag. Eltorhetett tovabba a muanyag pocok is, amire a kinyomovilla felso vege tamaszkodik.
Ha egyutt tudsz elni vele, a kovetkezo kuplungcsereig el lehet huzni a dolgot, de ha hirtelen rosszabb lesz erdemes lehet elorebbhozni mindent
Nagyon rendben van kisautóm, de még mindég van egy kis gondom.
Olyan a kuplung mint ha nem tudnék vezetni, nem tudok rántás nélkül váltani (hozzám kerülése óta)...ha nyomkodom a kuplungpedált, nyöszörgő hang jön alulról. Azt mondják kicsit "rozsdás " lehet a nyelestengely amin a kinyomócsapágy csúszik, de nem lehet kívülről hozzáférni...had ne vetessem le a váltót.
A jelenségről valaki valami véleményt...egyáltalán kuplung miatt, van ez a rángatós váltás.
kézzel szedtem szét, semmi trükk nem volt. nem ragasztottam. nem kapirgáltam :) sajnos nagyrészt hiába mosod, mert a műanyag lencse van anyagában megbarnulva...