A kötést pedig többször átbandázsolják nem ragadó műanyag szalaggal, majd az egészet egy megfelelő méretű zsugorcsővel zárják le.
Ha csak a meghibásodott kötést kell felbontani, és nem kell szétszedni az egészet (ilyenkor ugye nem lehet új zsugorcsövet húzni a kábelre, mert félig-meddig folytonos marad, hisz nem szedik szét), akkor az ún. "cipzáros" zsugorcsövet húzzák rá, amely nyitott, rá lehet hajtogatni a kábelköpenyre, majd kapcsokkal összehúzzák, ezután benzinlámpával (hőlégfúvóval) összemelegítik, ezáltal a palást két vége a kapocs alatt is összeolvad.
Olyankor visszacsupaszolják egészen addig, ahonnan követhető az érnégyesek és pászmák elhelyezkedése -nem ritka, hogy emiatt akár jópár méteres szakaszt is kicserélnek, kábelaknától-kábelaknáig, ha az aknában már nincs tartalék.
A tartalékot úgy képzik, hogy a kábelaknában vagy -szekrényben (földalatti kábelről beszélünk) ráhagynak egy "hurkot" a kábelre.
Kezdem sejteni.Mi van akkor, ha valami véletlen elvágás miatt ez a kábelvég úgy néz ki, mint egy rakás kiborított makaróni?Kézzel kell kikeresgélni, melyik-melyik?
Az a kábel "eleje", ahonnan órajárás szerinti sorrendben látszanak az érnégyesek, illetve a pászmák. Föld alatt Qv kábelek szoktak lenni többnyire, ezek mind vazelintöltésűek.
Nem vannak azonos potenciálon. Minden érpár más áramkör, más beszélgetés (vagy adatfolyam vagy mifene) zajlik rajtuk.
Igazából ez így logikus is, mert ha a szürke-fekete színű vezetékek azonos potenciálon lennének, akkor nem kellene külön-külön vezetni, hanem egy közös vezetékkel megoldható lenne. (Az én paraszti felfogásom szerint...:) Legfeljebb akkor a keresztmetszetét kellene nagyobbra választani - bár ez sem biztos.
Na jó! Suszter maradjon a kaptafánál - mondom ezt magamnak....:(
Senkinek nem címeztem, csak érdekességként említettem, hogy míg a "pár" többesszáma a köznyelvben "párok", addig csodálkozva tapasztaltam, hogy a vezetékes távközlésben mindenki "érpárak"-at emleget.
Tulajdonképpen igen, az eltérő színű ér (piros...barna) különbözteti meg a pászmán belül az érnégyeseket egymástól, illetőleg a bekötési sorrendet is.
Homályos emlékeim között él még az is, hogy ha a "helyes" végéről nézi -és csupaszolja- az ember a kábelt, akkor az óramutató járásának megfelelően helyezkednek el az érnégyesek a pászmán belül a piros-fehér érpárral kezdődő érnégyestől.
Talán a pászmák is így következnek "emelkedő számsorrendben" vastagabb kábelnél.
Van az úgynevezett "vezérpászma", ez van a kábel közepén ennek a piros-fehér érpárja kell legyenaz elsőnek kifejtve a bordán/rendezőn/stb.
Ismét mondom, ha jól emlékszem a pászmák megkülönböztetése a következő: A kábel magjában lévő vezérpászma piros színű vékony műanyag szalaggal van bandázsolva, az utána következő pászma zöld, és így tovább. Ha több pászmából áll a kábel (10, 15, stb), akkor a hatodik pászmának azt hiszem megint piros szalagozásúnak kell lennie, de ez a pászma már a többin fekszik, a kábelköpenyhez egyre közelebb.
Lásd még "földalatti átkérő kábel" témája, ami -ha jól emlékszem- Belváros és Lipót távbeszélő üzemek közt volt (van) beépítve. Ez a kábel emlékeim szerint 1000x4 -es, azaz ezer darab ilyen érnégyes van benne. Az erek 0,8 mm vastag tömör bronz erek.
Ezen nevezetes kábel pászmái között, és a kábelköpeny alatt kitöltőrétegként ipari vazelin van, megakadályozandó a nedvesség beszivárgását.
(Aki ismeri a hivatalos megjelölését: Qv 1000x4/0,8)
De ha pontatlanul írtam, akkor pontosítást kérek. :o)
Senkinek nem címeztem, csak érdekességként említettem, hogy míg a "pár" többesszáma a köznyelvben "párok", addig csodálkozva tapasztaltam, hogy a vezetékes távközlésben mindenki "érpárak"-at emleget.
Kábel típus illetve gyártó válogatja, hogy milyen szinsort használ.
Mert van pl. kék,sárga,zöld,barna,szürke. Ez a switckábelek (géptermi kábelek) áltlános színsora. illetve ez a segédszinek sora, a vezérszinekre annyira nem emlékszem, mert amint kibontunk egy kábelvéget, az egyből adja magát. van vezérszínből vörös, fekete, és nem is tudom hogy folytatódik...
na ezeka kábelek lehetnek érpárosak, értercesek, és érnégyesek.
érpárasnál: első érpár vörös-kék, második: vörös-sárga, majd vörös-zöld, vörös-barna, vörös-szürke. folytatás: fekete-kék, fekete-sárga, fekete-zöld, fekete-barna, fekete-szürke, stb,stb.
terces kábelnél a két színhez hozzájön még egy világoskék ér. érnégyes esetén pedig még egy világoszöld is.
Az a fajta kábel, ami érnégyes, és szürke-fekete a 3-4. ér, az az a fajta, amit a földbe is behúznak.
Igen, a piros érnégyes az első, ez valójában piros-fehér-szürke-fekete. A zöld érnégyes a második, ez valójában zöld-fehér-szürke-fekete. A többpászmás, nagyobb érkeresztmetszetű kábelekben pedig a pászmák is be vannak csavarva színes jelzőszalagokkal. Ott is a piros az első, a zöld a második ...
Vagyis a pászmán belül így jönnek sorba az érpárak (és nem érpárok): 1 piros-fehér 2 szürke-fekete 3 zöld-fehér 4 szürke-fekete 5 sárga-fehér 6 szürke-fekete 7 kék-fehér 8 szürke-fekete 9 barna-fehér 10 szürke-fekete
Kezdesz az idegeimre menni. Rainman szava neked szentírás kell, hogy legyen.
Az is!!!!
De nem ártana megerősíteni valami kis bizonyítékkal...:(
Képzeld el, hogy a bolhapiacon azzal hőzöngök, hogy van két érfogóm, egy piros és egy feketenyelű, aztán véletlenül kiderül, hogy nem is érfogók, hanem szemfelszedő automaták....
Még belegondolni is rémisztő...:o) Mekkora blama lenne.
Nem teljesen automata, mert a fölösleges érvéget egy külön mozdulattal kell lecsípni, míg a fejlettebb változatai ezt a rászúrás során automatikusan megteszik.
A kihajtható kis horog a bekötött erek bontására használatos.
Szia rainman!
Ez hihetőnek hangzik! Mégis nincs valami bizonyító erejű dokumented?...:)
Vagy mar elfelejtetted, hogy nem Te nyitottad a topikot? :))
:o)))
Kdezső, kdezső! Lebuktattál!
Látom te figyelsz...:o)
(Akkoriban olyan hülye voltam a kompóthoz, vagyis a kompóterhez, - vagy komputer? - hogy meg kellett kérnem az egy emelettel feljebb lakó fiatalembert, hogy nyisson már egy topikot ilyen címmel. Ez a fiatalember éppen most hívott fel engem telefonon, hogy mit vegyen az anyja nevenapjára, aki történetesen az én feleségem.)
Nem teljesen automata, mert a fölösleges érvéget egy külön mozdulattal kell lecsípni, míg a fejlettebb változatai ezt a rászúrás során automatikusan megteszik.
A kihajtható kis horog a bekötött erek bontására használatos.
Sajnos nem gyakran, így lemaradtam az akkordciteráról. Pedig annyit megadtam volna. A magyar prímciterát viszont megvettem és használható állapotba hoztam. A bécsi koncertciterát nem is akartam megvenni, mert olyanom már van, de megvette más. Van egy régi gombosharmonika, de olyat nem sok mindenre tudnék használni. Amúgy egy barnabőrű nemzetiséghez tartozik az illető, van nála sok régi kacat.
Nekem van Zeger-gyűrű fogóm négy vagy öt darab. Azokkal lehet a szükséges erőt kifejteni, ezzel nem, ahhoz ez nagyon gagyi... Ettől föggetlenül ez egy német birodalmi szabadalom: D.R.P.
Van egy határoló a fogantyú végén, ami a nyitásnál rögzíti a szerszámot.
Rali! Már tapasztalhattad nálam, hogy nem könnyen hiszek el dolgokat. Gyakran visszacseng a fülemben az a szemrehányásod, hogy: "miért nem lehet ezt elhinni?"
Akkor egészen konkréten a dioptriamérőn vitatkoztunk itt. Azt gondolom, hogy neked valaki azt mondta, hogy ez egy dioptriamérő és te továbbítottad az infót. Így nekem kevés volt igazolásnak....:(
Akkor viszont már nem kételkedtem, amikor az optikustanulók könyvéből bemásoltátok a vonatkozó részt, és tisztázásra került, hogy a dioptriamérő egy bizonyos töréspontú anyagra vonatkoztatva ad helyes értéket, más töréspontú anyagokra át kell számítani.
Annyi tévhiedelem kering az emberek tudatában, hogy hihetetlen!!! Ilyen pl. a hűtőmaszk hasznossága a mi éghajlatunkon. (Már kevesebben hisznek benne talán (?), nem is találok autókat, amelyeken lenne ilyen. Vagy pedig megszűnt az a vállalkozás, amelyik ezt gyártotta, és ebből élt.)
Erdemes vegigbongeszni, az oldalt, mert valahol letoltheto egy program is, amit lefuttatva, megnezheted a meccseket.
Fantasztikus tudast, csapatmunkat, osszedolgozast igenyel, kulonbozo szakteruletek csapatmunkaja. Pl olyan meccsek is vannak, hogy 33:0... :)) es ott bizony, az ellenfel csapata is egy zsenialis muszaki csodat tett az asztalra...:)
Van egy mernokjatek, ahol robotfocistakkal kell focizni. Asszem van kulon liga az autonom es a kulso aggyal ellatott cuccoknak, de nagyon regen erdekelt es olvasgattam rola.