> A biokönyvek nem is nagyon díjazzák a kertásást
- ezt virágos kertnél még el tudom fogadni (pláne, hogy feleségemnek gyakran fogalma sincs, hogy mit hova rakott :)
- ha házikertnél is igaz, akkor hogyan veteményezel? Kapálás után?
-- nálunk tavasszal a szántott/felásott agyagos talaj ha kiszárad (böjti szelek), vetekszik a kövek keménységével. Kerti kapálógéppel ("Robi") sem túl egyszerű fellazítani, de ha nem lenne felásva, akkor egyszerű kapa helyett nyugodtan mehetnék neki csákánnyal.
Szia,Frint!A biokönyvek nem is nagyon díjazzák a kertásás,mondván a hasznos talajlakók elkeverednek és elpusztulnak,ha ez vigasztal./A férjem felásatta./Mint egyik kiskertész köszönöm és Nektek is békés,boldog ünnepeket kívánok!És egy kis enyhülést,mert elég a minyuszokból.Tozatu
Sziasztok! Néha-néha én is előfjordulok...nálunk Dél-Békésben is kemény mínuszok vannak, lassan két hete nem ment 0 fok fölé. ÉS NEKEM ILYENKOR NINCS FELÁSVA A KERTEM...most már nem próbálkozom.
Karácsonyig nem nagyon leszek hálóközelben, úgyhogy ezennel és ezúton kívánok minden kiskertésznek Áldott,Békés Karácsonyt !!!
Frint.
Demjengi,ez csudajó hangulatfokozó!A kánikulában valahogy nem gondoltam a télre,mint most fordítva.
Barnettó,egy fűtetlen kamrában tartom a leándereket és társait,némi fénnyel,most tettem függönyt fel,így még +1.A többit a sötét pincében.Jajj,de nem jön be,hogy locsogni fog karácsony!
Kopáncsi,hallom milyen veszélyes felétek a jég.Tozatu
Hétvégén Tatán jártunk vonattal. Fagyási tüneteket éreztem a vékony csizmámban, így kénytelenek voltunk hótaposót venni helyben a pályaudvaron, hogy tovább tudjunk várakozni. Küldök egy képet Neketek, hogy ne felejtsük el, milyen is volt a nyár valamikor.
Szegednél a Tisza fele-kétharmada befagyott. Egy helyi előrejelzésben olvasom, ha folytatódik a hideg idő, akkor elképzelhető, hogy karácsonyra teljesen befagyhat. Erre már igen rég volt példa. Ahogy jön a hideg, érdemes figyelni a madarakat. Tavaly nagyon sok szép-szines csontollú jött hozzánk, még a városban is ott ültek a fákon.
Hát nem.
Az orrodat a hidegben be kell dugni a gallér vagy a sál mögé,jól beliheged, aztán kidugod.
Durva hideg van, a napsütéses, 0-5 fokos napokon jó a szabadban.
Hol teleltetsz?
8-at alszunk és elkezdenek hosszabbodni a nappalok. Ez már jó. Aztán még 2 hónap és itt a tavasz. Ugye?
Mindenki téli álmot alszik, csak mi vagyunk ébren?
Sziasztok!Gondolom Délegyházán nem sok puci embert lehet látni ilyenkor.Az orrotokat hova dugjátok,hogy ne pottyanjon le?Döngetnek a minyuszok,lassan megfagynak a teleltetőmben is a leánderek. Tozatu
OutdownS, én is szeretek a fotelban melegedni, de ezek is jók.
Endru, nem vagyok fagyálló, mert a lékhorgászathoz mindig viszünk pálinkát, amit máskor sosem iszunk. Na meg a forraltbor a termoszból. A korit csak lehetőségnek írtam, nem művelem.
De, esténként járunk Pesten a Dunára menyhalat fogni, ha nagyon fázom, futok egyet. Ha mozogsz, nem fázol.
A meteo-hoz: a Délegyházi tavak be vannak fagyva, 8 cm-es jég van rajtuk. A párom ma mérte, én még ehhez gyáva vagyok, nekem vastagabb kell.
Sziasztok!Szerintetek ez a nagyon hideg elég arra,hogy gyérítse azt a sok fránya mindent,amikkel vesződünk a kertben?Mondjatok biztatót és máris derüsebben tekingetek kifelé.Azt gondoltam,hogy a naptárok téli részére inkább nyári képeket kéne tenni hangulatemelésre.Tozatu
Bocsánat, hogy itten kísérletezem, de újra van installálom alássan a gép, új a Necc, (jó kis bookmarkjaimat gy?jtögethetem újra!) és az el?bb egy rakás kérd?jelet láttam, ahol nem kellett volna...
És persze szenvedek az angol billenty?zettel - magyarra állítva - mert én nem vakon gépelek, hanem inkább vaktában, és örülük, ha megtalálok valamit. (Különösen ayt a fránza Z-t meg Y-t!)
Namármost, ami a hóesést illeti, az gyönyör? lenne, ha az ember ráérne gyönyörködni benne otthonról (barátságos, meleg szobából), még azt sem bánom, ha takarítani kell a járdánkat, (nálam ez a téli sport), csak azt nem szeretem, amivé a belvárosban lesz: utalatos, fekete latyakká, amiben caplathat az ember (embör?).
Ma enyhe reggelünk volt (csak - 6 fok), bezzeg tegnap, nem tudtam leolvasni, mert a jelz?folyadék összekucorodott a tartálykájában és nem ment fel a skála aljáig (ami - 12 lett volna).
Azt hallottam mostanában várhatjuk az év végi hidegrekord! Errefelé befagytak a tavak, sőt a Tiszán hétvégén láttam néhány nagyon vékony jégtáblát is úszni! De ezek még annyira vékonyak voltak, hogy még a madarak sem szálltak rájuk.
Az átválogatott és megmosott búzát vagy rozsot egy éjszakán át vízben duzzasztjuk. Rendszerint már másnap fehér pontok jelennek meg rajta, vagyis megindul a csírázás. Ekkor kétujjnyi vastagon deszkán szétterítjük, és vászonkendővel letakarjuk. Gyakran locsolgatjuk, nedvesen tartjuk. 4 - 8 nap múlva már 1 - 2 cm hosszú csírák és gyökerek nőnek ki a szemekből. Ezt az egészet összezúzzuk, és 3 - 4-szer annyi vízben elkeverjük. Egyórai állás után vászonruhán átszűrjük és kinyomkodjuk. A tejszerű folyadékhoz annyi lisztet keverünk, hogy híg tésztát kapjunk. Simára kavarjuk. Cserépedénybe öntjük és kemencében vagy sütőben megsütjük. Kb. 1 órai sütés után, miközben úgy forr, mint a lekvár, barna bőr képződik a tetején. Ekkor kész a karamellsárga csíramálé. A ragadós, édes ízű ételt frissen fogyasszuk el, mert könnyen megromlik. A hosszabb ideig sütött csíramálé tovább tartható el.
Málé (avagy prósza) az Ínyesmesterből
összekeverünk 1/2 kg friss kukoricalisztet, 10 dkg zsírt vagy vajat, 12 dkg cukrot és csipet sót. Leforrázzuk 4 - 5 dl tejjel, hogy folyékony legyen és vajjal kikent tepsiben pirosra sütjük.
Málélepény (A Nagyanyáink sütötték c. könyvből)
1 kg kukoricalisztet elkeverünk annyi aludttejjel, hogy sűrű legyen, hozzáadunk 1 dl olajat, 1 dkg élesztőt és kevés sót. Olajozott tepsibe tesszük és fél órát állni hagyjuk. Csendes tűzön sütjük.
Búzaprósza (A Somogy régi ételei-ből)
1 liter vizet vagy tejet, 1/2 kg lisztet, 3 tojást kevés sót habverővel jól összekeverünk. Kizsírozott tepsibe öntjük. Tetejére lehet cukros diót szórni, vagy kis csomócskákban lekvárt tenni.
Általában elmondhatjuk, hogy a máléfélék a szegény nép süteményei voltak, akik nemigen jutottak cukor formájában édességhez. (Talán jobban is jártak...) A fentiekből a legelső, macerás recept lehet a legigazibb, legősibb, amikoris a csírázáskor meginduló folyamatok alakítják át a gabonaszemek keményítőtartalmát édessé. A következő fokozat a kukoricaliszt használata. Később megjelennek a kevés élesztővel kelesztett, tojással dúsított, felvert tojásfehérjével lazított változatok, de ezeket lusta voltam leírni. Lényeg, hogy ez egy népes ételcsalád neve, és sokféleképpen csinálhatod. Azt valahol megjegyezték, hogy cserépedényben sütve jobb, mint vastepsiben. Tessék kísérletezni!
Tavaly vetettem buzat (Luca-napi vasarban vettem egy bogrenyit), bamulatos gyorsan kikelt. Miutan csak neztuk es nem ettuk, hamar eloregedett, es a komposzton vegezte.
Tozatu! Csiramale recepttel talalkoztam olvasmanyaimban, majd holnap elokeresem (most gepidom korlatozott, mert Rendszerur jatszxani akar).
Sziasztok!Brrr!Nagyon hideg van!A csiramálé receptjét nem tudja véletlen Walaki?Mamám mindig csíráztatott búzát és karácsonykor málét csinált,de magával vitte a receptjét.Széket farag valaki,hátha lát boszorkányt?/Egyet tudok szék nélkül is/Tozatu
Találó és aranyos a lépetlen hó.Nekem is a nagymamám mondta,hogy ha Katalin kopog,karácsony locsog és fordítva.Másik nagymamám megmosdatott minket a hóban,amit akkor eléggé nehezményeztünk.Most s.k. mosom a fiaimat,amit hógolyóval hálálnak meg.A férjem nem mosdik,szerinte elég szép már.Hát...Tozatu