Keresés

Részletes keresés

maestro Creative Commons License 2003.03.14 0 0 89
Ennyi idő alatt biztos sikerült már összerakni, nem mesélsz kicsit, hogy ment?
Előzmény: maestro (88)
maestro Creative Commons License 2003.03.07 0 0 88
Küldtem egyet, a könnyebb esetek közül. De ha érdekel, vannak problémásabbak is... :-)
Előzmény: Rackerr (86)
maestro Creative Commons License 2003.03.07 0 0 87
Na hajítsd még el azt a vakut! Megoldható azért, csak több kell belőle, 3 vagy 4, körben az állvány tengelyére erősítve. Körben és felfelé szép képet ad. Persze, a föld felé néző kép ilyenkor is problémás lesz :-(
Előzmény: Rackerr (86)
Rackerr Creative Commons License 2003.03.07 0 0 86
Egy igazi éjjeli bagolyhoz híven ismét most kell gép elé ülnöm, és írnom. De most az átlaghoz képest rövid leszek: Az első gondololat ami felmerült bennem, hogy a panoráma képek készítésekor el is lehet dobni a vakut. Hiszen hiába van egy akarmilyen nagylatószögű optikánk, a vaku nem olyan nagy látószögbe vakuzik, de ha úgy vakuzna akkor sem lenne az jó. Gondolom én.. Esti képeket azért lehet csinálni? Mondjuk láttam már ilyen panorámát, ezért valószínüleg igen. Gondolom ha van természetes világítás (közvilágítás), akkor azt kihasználva, annak az erejéig. Különbözik ez a nappalitól valamiben?
Másik dolog ami számomra mint jó ötlet felmerült, remélem nektek is fog tetszeni :)) Mi lenne ha közületek néhányan küldenétek nekem a fényképezőgépből átcorgatott nyers fotókat? Mivel gépem nincs, így fényképezni és próbálgatni nem tudom, de ha küldenétek képet akkor kezdhetném az ismerkedést a panatools-al meg a ptguival... A mailboxomon nincs quota, és ha több levélben küldtök képet akkor meg is fog érkezni.
Örömmel várom a képeket...

Zsolt

maestro Creative Commons License 2003.03.05 0 0 85
Rackerr: Ha személyesen is amícionálod a dolgot, akkor persze csináld magad a panorámákat! Nem tartunk a konkurremciától :-) Eddig is lertam, amit tudtam, és gondolom mások is.

Keress rá a weben arra, hogy panorámafotó, és el fogsz ámulni, milyen igénytelen panorámákat van képük egyeseknek kirakni, és azokat 30-40 ezrekért készíteni (bár nem hiszem, hogy sok balekot találnának...). Szóval csak legyenek függőlegesek az oszlopok, meg vízszintes a horizont meg ilyesmik...

Nekem is van kint a weboldalamon pontatlanul illesztett panorámaképem, de azt egy épülő ház tetején, életem kockáztatásával késztettem három cirkuláris halszem képből, és csak ideiglenesen van kint, amg meg nem épül teljesen a ház. De a kész munkákról már csak saját magam miatt is profi képet próbálok készteni, még ha az átlag látogató soha nem is venné észre a hibákat. Elég, ha én látom.

A CP-995-öt nem is megvételre javasoltam, csak meséltem, hogy én eddig azzal dolgoztam. Újonnan az új változata, a 4500-as jönne szóba. De talán van ennél olcsóbb Coolpix is, amire adapterrel felmegy a halszem konverter. Végül is túl nagy felbontás nem kell, inkább aszerint válassz gépet, hogy ezen kvül még mire használnád.

Az az állványcsavaros dolog viszont szerintem csak a hozzá nem értésről árulkodik (mármint a cikkró részéről). A legtöbb állványon ugyanis eleve nincs az állványcsavar és a tengely egymás felett, de még ha úgy is lenne: az ember panorámát álló formátumban készít, akkor meg normál fejeken jóval arrébb kerül a nodális pont. Valamint a nodális pont nem csak oldalirányban, hanem előre-hátra is érdekes! És mivel kb. az objektív frontlencséjénél van, belátható, mennyit számít a csavarhely oldalirányú, kis excentrikussága...

Ezért így is, úgy is vagy az a szabályozható panorámafej kell, vagy pedig a gépedhez és a meglévő állványodhoz csináltatsz egy célszerűen meghajlított és kifúrt lemezkét, ahogy E-10 is írta. A legtöbb géphez különben meg lehet is találni a weben ilyen lemezkék beméretezett terveit.

Előzmény: Rackerr (82)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.05 0 0 84
>Ez nekem szamit? Vagy ezt az alvannyal egyebkent is lehet korrigalni

Attol fugg, ez leginkabb az olyan panoramakon tud gond lenni ahol vannak nagyon kozeli es tavoli dolgok is a kepen, mint pl a szobabelso. Persze kerdes mennyi a difi, par mm azert nem tragedia. Ha az allvannyal nem is de shift adapterekkel tudod ezt a hibat korrigalni (ilyen pl van a manfrotto kinalataban, de egyreszt jo draga, masreszt eleg terjedelmes, harmadreszt nehez, tapasztalatbol mondom:). Lehet hogy legeccerubb egy kis lakatos munkaval egy kifejezetten a kameradhoz passzolo kis fem lemezt csinal(tat)ni ami helyre teszi a kozeppontot, konnyu olcso es kompakt.

Egyebkent szerintem egy jol (profin, allvannyal) elkeszitett panoramaval nincs olyan sok gond, meg az egyszeru illesztok is szepen megcsinaljak. En a pf-et hasznalom es nagymeretu nyomtatasra kesz panoramakat tokeletesen tudom illeszteni vele. A pt-is jo progi de talan leginkabb a nagyon torzult es abberalt kepeknel mutatkozik meg az elonye (amiknek a nyomtathatosaga azert elegge korlatozott). En ammondo vagyok minel tobb es minel pontosab kepet kell csinalni a szep erdemenyhez (az igaz hogy en mindig nagymeretu nyomtatasaban gonolkozom nem a nehany cenyos qt-ben, emiatt termeszetesen masok a minosegi elvarasok is).

Előzmény: Rackerr (82)
msmks Creative Commons License 2003.03.05 0 0 83
Rackerr: miért, mit gondolsz, akik ma profik, azok hogy kezdték egykor? úgy mint te. szóval csak rajta. nem hinném hogy itt bárki elől is elszednéd a pénzt azzal hogy kísérletezel.

szerintem a javasolt gépekben az a közös, hogy tudnak 28mm-es fókusztávval fényképezni. profi panorámázáshoz olyat válassz, amelynél az állványcsavar-menet pontosan az optika forgástengelyében van. sajnos nem tudok gépet javasolni, azt tudom hogy az E-10nél így van. ez viszont alapból nem tud 28mm-t, csak 35-öt. azt nem írtad, hogy mennyi a kereted erre a célra. ha ezt tudnánk, nyilván bátrabban tudnánk okoskodni is.

Előzmény: Rackerr (82)
Rackerr Creative Commons License 2003.03.05 0 0 82
Ismet en :)

Koszonom a rengeteg epito jellegu hozzaszolast, reagalnek is.
Eloszor is, miert gondoltam azt hogy ez az egesz kerdes ego? Mert sok ember van itt, akinek sokkal tobb tapasztalata van, akik tudjak mar hogy mennyi szivas egy szobat belulrol fenykepezni, en pedig maximum hallottam rola. Esetleg nehanyan ugy gondoljak hogy azert hogy rontsam a szakma hirnevet, talan nem kellene belefognom. Tegyuk fel hogy rengeteget szivok, tanulok, a munkam x szazaleka meg sikerul is, de a maradek y szazalekot esetleg ujra kell csinalnom hogy az is jo legyen. Ez penz, ido, raadasul meg kellemetlenseget is okozhaz. Ez valljuk be magunknak, nem olcso mulatsag ez a fenykepeszet, azert hogy poenbol az ember belevagjon. A problema ott van, hogy a panoramafotozas engem erdekel, es igy meg kulonosen izgalmas is lesz, hogy olyat tanulok meg, amibol kicsivel kesobb meg penzem is lehet. Eppen ezert vagyok olyan onzo, hogy en szeretnem csinalni a kepeket.. :)
Az opel szalon ferde oszlopat en nem vettem eszre, mint hiba. Ha en csinaltam volna a kepet, valoszinuleg boldogan mutattam volna mindenkinek, hogy milyen tuti kepet sikerult megcsinalni, de szerencsere ezt csak a tudatlansagomnak lehetne betudni, es nem az arcomnak.
Megneztem az indexen a nikon cp995 leirasat, szep gep. Talan csak az erezheto rajta, hogy kicsit regi, a rola szolo leiras is 2001 juniusi. Arlisaban sem lehet ilyet latni, hasznaltan nem szeretnek gepet venni, olyat kell kineznem ami kaphato is. Az emlitett cp5000 leirasat megneztem az indexen, arlistaban is megtalaltam, kicsit draganak talaltam (vagy inkabb nem kicsit...). A leiras egyebkent erdekes volt, mert nem nyujtotta azt az elmenyt hogy nekem erre van szuksegem, pedig erdekes modon azt vartam hogy ha mar egy cikk megjelenik, akkor vasarlasra fog buzditani. Ilyet lehet olvasni a leirasban: "A gép alján található az állványcsavar rögzítésére szolgáló menet és az akkumulátornyílás. A fém menet a gép közepe táján van, így rögzítés szempontjából jó. A stabilitást segítik a menet körüli gumilapocskák is, amit a Nikon gépeken mindig is szimpatikusnak tartottam. A középső elhelyezés azonban nem segíti a panorámafelvételek elkészítését". Sok embernek termeszetesen ez nem jelent problemat, hogy nincs kozepen az a lyuk.
Ez nekem szamit? Vagy ezt az alvannyal egyebkent is lehet korrigalni?
Megneztem a cp5700 tesztjet is, ezt is erdekesnek talaltam. A cikk iroja itt is elegge erdekes osszesitot irt errol a geprol...

Zsolt

maestro Creative Commons License 2003.03.04 0 0 81
Gömbpanoráma és a halszem témához:
Alapvetően két fajta halszemobjektív van, ill. konvertereknél két féle zoomolási mód. Az egyiknél (circular) egy 180-183 fokos látószögű, kerek képet kapunk, amin kívül a kép többi része fekete. A másik a teljes képes (fullframe), ahol az átló irányában 180 fok a látószög, vagyis nincs fekete keret, de a látószög a két fő irányban 96 és 130 fok körül van.

Cirkuláris fotóból elméletileg kettő is elég, de ezt nagyon nehéz összeilleszteni, igen pontosan kell fotózni és az eredmény sem lesz túl jó minőségű. Három fotó, 120 fokos szögben ellőve már jobb, mert van elég átfedés, de a kép alja és teteje itt sem lesz igazán jó. Négy fotóval már profi eredményt lehet elérni, ha egy képzeletbeli tetraéder csúcsai felé fotózunk, azaz pl. egyet függőlegesen felfelé, hármat pedig körbe 120 fokban, de kicsit lefelé irányozva. Ezeket jellemzően lehet kézből is fotózni, elég egy függőón az objektívre kötve. Épülő házaknál, munkaközi fotókra szoktam csak ilyet használni.

Nagyobb felbontású képhez, illetve a megépült belső terek végleges fotóihoz jobb a fullframe mód, itt körben, a látószögtől függően 4-6-8 kép kellhet, és egy-egy felfelé és lefelé. Pontosabban lefelé kettő, az állvány kitakarása miatt. Ehhez már mindenképpen kell az állvány és a panorámafej.

maestro Creative Commons License 2003.03.04 0 0 80
Azért hadd védjem meg a PanoTools-t! Önmagában tényleg kicsit körülményes a használata, de egy jó grafikus felülettel (pl. PTGui) már egyszerű lesz.

Illetve... Azt öt perc alatt elmagyarázom valakinek, hogy kell összefűzni egy panorámát, de arra én is csak most, hónapok után kezdek ráérezni, hol és hány kontroll pontot kell felvenni, hogy gyorsan és jól rakja össze. Egy kis Photoshop utómunkát még így is igényel a dolog, de az eredmény tökéletes lesz.

Persze nem tudom, ki mennyire igényes: én mindenesetre nem tudtam, sírjak-e vagy nevessek egy olyan cég honlapján, akik kemény pénzekért csinálnak gömbpanorámákat, és közben az állvány látszik a képen, és a Hősök terén hullámzik a horizont!

Előzmény: Badmotorfinger (77)
maestro Creative Commons License 2003.03.04 0 0 79
Rackerr: azért ne az Opel szalon képeit tekintsd etalonnak: a függőleges oszlop görbül, a lefelé néző képkocka hiányzik, és legalább egy Auto Contrast ráfért volna a képre...

Ha ez csak egyszeri munka, akkor lehet, hogy jobban jársz, ha egy gyakorlott, profi felszereléssel is rendelkező, építészeti fotózásban jártas emberre bízod a dolgot (véletlenül tudok is ilyet ;-). Ha magad csinálnád, akkor viszont máris kezdj el gyakorolni, mert elfogadható szinten hamar megtanulható a dolog, de ha ezért fizetnek, akkor profi munkát kellene kiadnod a kezedből.

Elmondom, én mit használok: Nikon CP-995 fényképezőgép, halszem konvertettel. 'Full-frame' módban fényképezek vele, így 6 álló kép készül körben, egy felfelé, kettő lefelé. Körben éppen négy is elég lenne (96 fok a látószög), de akkor alig lesznek összefűzési pontok. Az állvány egy Manfrotto 191-es, és szintén Manfrotto QTVR fejjel. Ezt kimondottan panorámákhoz fejlesztették ki, beszintezhető, adott fokonként forgatható körbe, és a gép helyzete milliméterenként állítható (nodális pont!). Vakut általában nem használok, a meglévő fényekkel kell trükkösen operálni. Nagy kontrasztok esetén több, különböző expozíciójú kép kell egy-egy állásból, ilyenkor a távkioldó sem árt.

A fentiekből a masszív állvány alapkövetelmény, Hama felejthető, Manfrotto és hasonlók lesznek a jók. Az állványfej - főként, ha sok panorámát csinálsz - nagyon ajánlott, hogy az a Manfrotto QTVR legyen. Halszem előtét gyárilag a Nikon Coolpix gépekhez van, ezért a legegyszerűbb egy olcsóbb változat ebből, pl. a 4500-as, de egyéb noname előtét van Canonhoz és egyebekhez is. Ha komolyabban szeretnél épületeket fotózni, akkor a viszont a Nikon CP-5000 az egyértelmű választás. Szoftvernek a PanoTools-t javaslom, egyszer kell kiismerni, és akkor profi munkát tudsz vele csinálni. Egy grafikus front-end nem árt hozzá, oszt' király leszel :-)

Előzmény: Rackerr (75)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.04 0 0 78
Hat nem tom ha csak egyszeri esetrol van szo akkor nem biztos hogy erdemes gepet venni (meg allvanyt esatobb). Persze ha kesobb is hasznalni akarod akkor be kell ruhazni.
Ha csak az elso eset akkor szolsz nekem megcsinalom neked a kepeket, azt a szofverekkel elszoszmotolsz majd magad... Ha erdekel irj egy mailt.
Előzmény: Rackerr (75)
Badmotorfinger Creative Commons License 2003.03.04 0 0 77
Jól belecsaptál a közepébe ezzel a dologgal :)

A gömbpanoráma készítése a legeszközigényesebb, és némi gyakorlatot is feltételez. A panorámafotózásból engem is szinte kizárólag ez a rész érdekelt, de több sikertelen próbálkozás után letettem róla. Ugyanez belső térben az igazi.

Nem akarlak azonban elkeseríteni, fogjuk fel inkább kihívásnak a dolgot. Ha belső térben gömbpanorámát szeretnél csinálni, akkor az alábbi dolgokat javaslom:

- spórolj !
- spórolj !
- spórolj !
- a gép szinte a legkevesebb. Amit msmks leírt, azt jó ha tudja a gép. Néhány gépen van ún. panoráma mód. Ebben az esetben nem sokat ér, sőt semmit. Ez tehát ne legyen szempont. Ellenben legyen szempont, hogy a gép optikája elé konvertert lehessen tenni.
- ahogy alább volt; nagyon stabil, jó minőségű állvány, panorámafejjel. Az olcsóbb állványoknál reklámozott 3D-panorámafej funkció nem jó. Valódi panorámafej kell, célirányosan panorámafotózáshoz. Itt nagyon számít ! Egy hegytetőről a távoli tájat akár kézből is körbefotózhatos és aztán összeillesztheted, de egy 4*4 méteres szobában, gömbpanorámához kötelező a jó állvány és megfelelő fej. Milliméterek számítanak, ahogy cicamacska korábban leírta.
- halszem konverter nagyon ajánlott. Ideális esetben 3 képből, de ha igényesebb vagy 5-ből csinálhatsz teljes gömbpanorámát. "Sima" objektívvel rettenetesen macerás.
- persze nem utolsósorban, kell hozzá egy megfelelő szoftver is, ami gömbpanorámát képes összefűzni. Az itt nagyon népszerű (egyébként nagyon jó) PanoramaFactory erre nem képes tudtommal. Legjobb program erre a PanoTools, ráadásul ingyenes. Hátránya, hogy elképesztően nehéz kezelni, lényegében saját scriptnyelvet használ, így kell vele kommunikálni, úgyhogy szinte lehetetlenség egy sima felhasználónak a vele való munka. Van hozzá GUI, kicsit bonyolult (mert sok funkció állítható), de nagyon alapos. Ajánlani tudom a RealViz Stithcer programot is, nekem ez a kedvencem. Gömbpanorámára is alkalmas. Aztán vannak még ilyen nevek, hogy 3D Vista Studio, D Joiner, de ezeket nem ismerem.

Remélem nem tántorítottalak el, mert ha belejössz, akkor nem csak munkára, de hobbiként is nagyszerű lehet a panorámafotózás.

Ha valamit kihagytam, vagy rosszul mondtam cicamacska úgy is kiegészít. A részletekért is kérdezd őt, mert ő itt a spherical-boy :)

Előzmény: Rackerr (75)
msmks Creative Commons License 2003.03.04 0 0 76
Nem egészen, ez négy darab képből lett összeillesztve, szerintem egysoros. A hozzáállásod jó, így kell ezt, miért lenne égő valami újat megtanulni? Bátorításképpen itt van az első panorámám amit életemben készítettem. Nem olyan nehéz ez. Persze a profi munka nem ilyen.
Tulajdonképpen majdnem az összes fényképezőgép megfelel a célra. Kiindulásképpen mondjuk egy Canon A40. Még jobb ha olyat választasz, amelyiken van kézi fókusz. Mindenképpen legyen rajta kézi fehéregyensúly-állítási lehetőség, és teljes kézi beállítási mód (rekesz és záridő együtt). Szükséged lesz még egy állványra, lehetőleg vízszintezővel.
Hogy belső térben hogyan kell panorámázni, abban nem tudok segíteni, annyit tudok mondani hogy iszonyatos szívás, az biztos. Én próbáltam, de stabil állvány híján lemondtam róla.

Na lehet hogy kimaradt valami, majd kiigazítanak.

Előzmény: Rackerr (75)
Rackerr Creative Commons License 2003.03.04 0 0 75
Udvozletem!

Nagy faba vagtam a fejszemet, segitseget szeretnek kerni, mint teljesen kezdo :)
Alapvetoen webfejlesztessel foglalkozok, de mint ilyen ember sok minden massal is kapcsolatba kerulok. Most eppen egy szallodanak csinalom a lapjat, es itt kertek hogy keruljon a lapra panoramakep. Ugy gondolom, hogy a teljes munkaval kb. 30 kepet kellene elkesziteni. Elso dolog ami az embernek ilyenkor eszebejut, hogy ha nincs tapasztalatom, akkor inkabb ne is kezdjek bele, mert ugysem sikerul, egni fogok, stb. Nem, koszonom, az ilyen velemenyekbol nem kerek, csak epito jellegu hozzaszolasokat varok :) Ezekbol kesobb el tudom donteni, hogy mennyire gaz a munka, es elvallaljam-e vagy ne, de mindenkeppen objektiv velemenyeket varok, hogy donteni tudjak.
Tehat. Van itt egy oldal: http://www.opelmaxabo.hu/3d/ Ilyet szeretnek csinalni. Nagyon ugy nez ki, hogy ket darab felgomb kepet illesztettek ossze, ebbol csinaltak meg ezt a kepet: http://www.opelmaxabo.hu/3d/maxabo_s.jpg
A kerdes, hogy milyen fenykepezogepet illik egy ilyen feladathoz venni? Milyen tartozekok szuksegesek? Arat mar talan tudok keresni, de tipust egyenlore meg nem tudok. Abban biztos vagyok hogy digitalis gepre van szuksegem, mert szamitogepen lenne a kep feldolgozva.
A feladat termeszetesen az lenne, hogy sok kulonbozo elrendezesu viszonylag kicsi szallodai szoba es etterem, konditerem, uszoda, konferenciaterem, kavezo kepet elkeszitsem. Kulso kepeket is kellene csinalni, a szalloda kornyezeterol. Mit erdemes venni erre a feladatra?

Zsolt

perempe Creative Commons License 2003.03.01 0 0 74
Segítséget kérek! Hol található a magyar panorámafotó oldal? 1* már volt, de reinstall miatt nincs meg a kedvencekben.

Egy puszta táj volt rajta, és a technikai ismertetés az alapoktól.

Kérlek linkeljetek. Előre is köszönöm.

maestro Creative Commons License 2003.02.28 0 0 73
Használjatok PanoTools-t! Ingyenes és profi program.
pitman Creative Commons License 2003.02.28 0 0 72
A honlapjukon nézted a FAQ-ot? Ott írnak ilyesmiről.
Előzmény: GeRGelü (71)
GeRGelü Creative Commons License 2003.02.28 0 0 71
Igen azt ertem alatta. A QT termeszetesen fenn van, de megsem megy...
Előzmény: pitman (70)
pitman Creative Commons License 2003.02.28 0 0 70
A PF alatt a PanoramaFactory-t érted, mert akkor csak a Quicktime feltelepítésére van szükség és már működik is (legalábbis a honlapjuk szerint).
Előzmény: GeRGelü (68)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.27 0 0 69
>A PhotoStitch nevu progirol olvastam, es ra is kerestem a neten, de nem talalom

Ehhez a qt dologhoz nem tudok hozzaszolni (valahogy sosem erdekelt:) de ugy emlexem hogy a letoltheto photostitch telirakta a kesz kepet a sarga logojaval...

Előzmény: GeRGelü (68)
GeRGelü Creative Commons License 2003.02.27 0 0 68
Hali!

A PhotoStitch nevu progirol olvastam, es ra is kerestem a neten, de nem talalom. Letoltheto egyaltalan valahonnan?
PF-hez hogyan lehet a QT Still image-et beuzemelni?
Kosz.

Előzmény: GeRGelü (67)
GeRGelü Creative Commons License 2003.02.27 0 0 67
Sziasztok!

Uj vagyok ezen a forumon, es bemutatkozas utan rogton egy kerdessel inditanam.
Eddig egyszer csinaltam egy kisebb panoramat, akkor anno egy digit videokamera lelopott kepeibol. Kis meretben, es nem vmi jo felbontasban. De mindig csodaltam a szep panoramakepeket.
Nemreg probalkoztam ismet, mar egy tukorreflexes geppel, beszkennelve a diakat. A kepet ugyahogy meg ossze is sikerult raknom, a PF-vel, de a QTVR-t nem sikerult megcsinalnom, mert azt mondja hianyzik a QT Still Image micsoda.
Anno meg en a QT Authoring Studioval csinaltam a qtvr-t, de az meg mac volt, es man 3 eve...
Mivel lehet a kesz 360 fokos panoramakepet osszefuzni?
Elore is kosz a valaszokat.

GeRGelu:

maestro Creative Commons License 2003.02.24 0 0 66
A lefelé néző kép készítésére nincs valakinek jól bevált módszere?
maestro Creative Commons License 2003.02.24 0 0 65
A kommersz panorámaszoftverek nem, vagy csak részlegesen korrigálják a lencsetorzításokat. Próbáld ki a PanoTools-t, ez viszont tudja azt is. Free szoftver, és a legprofibb, amit eddig ismertem. Halszemobjektíves felvételeket (95x130 fokos látószög) is simán összefűzök vele!
Előzmény: msmks (64)
msmks Creative Commons License 2003.02.24 0 0 64
én is próbáltam szobabelsőt panorámázni, de azt tapasztaltam, hogy nem a fókusszal szokott lenni a probléma (használhatsz szűk rekeszt is), hanem a látószöggel. ha az 50°-ot próbálod megközelíteni, az egy 50-70mm gyújtótávolságot jelent, így csak egy keskeny csík látszik a szoba falából. nagylátószöggel fotózva meg lehetetlen összeilleszteni a szomszédos képeket a nagymértékű torzítás miatt. tény és való hogy szobabelsőnél szinte millimétereket sem szabad elmozdulni, ezért megfelelő állványom és panorámafejem nem lévén, lemondtam a szobabelső panorámázásáról (egyelőre).
Előzmény: maestro (63)
maestro Creative Commons License 2003.02.24 0 0 63
Persze, hogy nem lehetetlen! De szerintem nem mindegy, hogy összefűzés után 10 perc Photoshop korrekció van még (szín, kis retus), vagy 3 óra (egymást nem fedő részek összeretusálása, vagy odavarázsolása a semmiből).

Meg én olyan panorámákat szoktam csinálni, ahl lefelé és felfelé is lehet nézni. Ha csak körpanorámánát csinálsz, ott könnyebb kicsit csalni az összerakáskor.

Hangsúlyozom, mindez beltérben, ahol a géptől 3 méterre és 50 centire is vannak bútorok. Okos ember meg úgyis hegytetőn panorámázik, ott az sem baj, ha arrébb lép közben :-)

Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.24 0 0 62
Nekem az az erzesem hogy ezt a nodalis dolgot kicsit eltulzod. Aze lehet szepet csinalni anelkul is, fokent ha nincs megfelelo adaptered, esetleg allvanyod sem. Persze nagyon kell ugyelni es a leheto legpontosabban kell dolgozni (es nem art ha sok kepbol van osszerakva, nem csak epp a szeleket kell osszepasszitani hanem rendes atfedesbol lehet korrekciozni, vagni), de nem lehetetlen.
Előzmény: maestro (61)
maestro Creative Commons License 2003.02.23 0 0 61
Párat már próbáltam... :-)
Nem a perspektíva ott a gond, hanem az objektív nodális pontja nem esett a forgástengely fölé. Belső térben ennek milliméter pontossággal oda kell esni, különben órákat lehet szívni az utólagos korrekciókkal.
Előzmény: pragesz (60)
pragesz Creative Commons License 2003.02.23 0 0 60
Szevasztok
Probaltatok mar szobabelsot korbefotozni?
En tegnap csinaltam egy (kb: 7X3) szobat. A perspektiva allando valtakozasa rendesen meg*******tt az illesztgeteseknel.
udv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!