A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Mégvalami, mint ahogy írtátok és ebben 1000% igazat adok, nagyon függ a kávéfőzőtől is.
Pl amit most vettünk azzal ihatatlanok a kávék, és inkább megjavítattam a régi Arietemet, amivel nagyon finom forró, habos kávét csinál, ebből a koffeinmentesből is (mint írtam hál istennek nekem nem kell inni, mert nekem az arabikas LI**-s és robusztás 50-50% kávéhoz semmi más nem hasonlít) Ja azok is téglák, valami bellarum, vagy mi a nevük, most nem nézem meg a konyhában
Kóstoltuk mind a kettőt, és igen az Omnia karakteresebb, ez tény, viszont jóval többe is kerül.. A másik oldala, nem mindenki szereti a pörköltebb ízt.
De úgy gondolom, Te, egyiket sem kóstoltad meg, azért írod a "lefogadom" szót.
tehát Te (és nem szeretném kiforgatni a szavaidat) azt állítod (a saját tapasztalatod alapján), az instant, jobb izű, mint a téglás koffeinmentes kávéjuk?
Ha ez így van, és Te kipróbáltad ezt, akkor nagyon szívesen ki fogom próbálni, de azt hittem, az ilyen instant KV-kban minden féle foszfát, stb.. tartósitószer is van ami egy csomó mellék ízt is tartalmaz, mint pl a zacskós levesek vagy konzervek..
Amúgy ha 100% arabicát veszel abban nincs annyi koffein, mint a robusztásban => ismerjük, de az is félreverést okoz, 2-es szintű szívbillentyű betegsége van a feleségemnek, műteni fogják pár éven belül
Amúgy 1-2 presszó kávét nyugodtan lehet fogyasztani ugyanis jót tesz a szervezetnek hiába az érrendszeri betegség. 😉 => sajnos még az arabica sem megy neki, ahogy fentebb írtam.
Az említett 10 000Ft-os KV-t biztosan nem fogjuk (rendszeresen) megvásárolni, de pl névnap, szülinapra kipróbáljuk, és írok róla, hogy hét tényleg megéri a pénzét az olcsóhoz képest, ha úgy lesz.
Szerintem nem látod a lényegét. Ha azt vesszük, hogy ez egy kvázi technikai/creative hobbi fórum, akkor kifejted a véleményedet, mondjuk hogy a amaroy koffeinmentes tégla kávék nem érik meg a fél kilós 800Ft-os árukat, (szerintem - és ez is fontos) mert.....
De nem, nincs semmi érv, viszont van olyan, hogy sértegetitek a másikat, "Ahol szar van veréb is van", tehát kis szürke veréb és szart eszik, így vannak degradálva ezek az emberek ezen a fórumon.
A másik dolog, azt írtátok, hogy a koffein mentes kávé teljes mértékben élvezeti cikk, igen nem drog mint a rendes kávé a koffein hiánya miatt, viszont vannak emberek, akik olyan élethelyzetbe kerülnek, hogy szívbetegek lesznek, közben elvesztik állásukat, és valami alternativa kell, hogy a felvett 50+ eves szokásukat folytatni tudják..
Persze a Kávéológia fórumon nem kapnak segítséget, mert pl nem írtatok nekik jobb alternativát - szemelőtt tartva az árat is - ami überelné náluk a amaroy helyetti KV fogyasztást..
Vérzivataros időket élünk a covid miatt, 300-400 ezer ember vesztette el a munkahelyét, mégtöbben akiknek nincs/korlátozott a bevétele, szerintem egyáltalán nem jó szarozni és verebezni a mai időkben.
Az utolsó gondolatom meg az, közületek van-e, aki koffeinmenteset fogyaszt (esetleg kényszerből mint sokan mások) és esetleg kóstoltátok-e ezt a fajta kávét...
"Páran leírtátok már, hogy honnan indultatok. Ezt nem ártana szem előtt tartani..." épp ezt tartjuk szem előtt. Ha akkor nem lettek volna olyanok akik nem csak bólogattak kávézási szokásainkra ahelyett, hogy vezettek egy olyan úton amit ők már korábban végigmentek ma is a korábbi videóban lévőhöz hasonló hölgyekről hinnénk azt, hogy az a tuti amit ők mondanak. Meg lehet sértődni, le lehet nézni (sznobnak tartani) akik továbbléptek, de hidd el az itt fórumozók többsége végigjárta az utat a sárga Tchibo-tól a 10k+ árú specialty kávékig így van összehasonlítási alapja (és a többség nem keres milliókat hetente). Vannak költséghatékony módjai is a kávéfogyasztásnak, de a szupermarketekben lévő téglák egy Szarvasiból szerintem inkább képviselnek takarmány minőséget mint élvezeti cikket. Egy AVX, Pacificaffe stb szemes egy tizenx ft-ba kerülő darálóval és egy kotyogóval nem 200k és már élvezhető minőség.
Javarészt egyetértek veled. Bizonyosan sokak, akik itt vannak és remek kávékat főznek, mégis csapnivaló sajtot esznek, rémes teát készítenek, rossz a hifijük vagy a kedvenc öltönyük ment már rég ki a divatból. Mindez tök oké! Egyszerűen rövid az élet ahhoz, hogy mindenben a tökéleteset fogadjuk csak el. Csakhogy másnak a kávé az, ami "mindegy, csak szóljon".
"Ebből kellene kiindulni és nem szakmai fórummá tenni az egészet!" Ezzel viszont nem értek egyet. Kell legyen egy hely, ami (ebből a szempontból) elitklub, ahol békében beszélhet egymással, akinek ez a heppje. Csak tisztázni kell, hogy az is ember, aki Omniát iszik, de ez a fórum nem nekik szól.
Azért srácok, azt azért fogadja már el mindenki, hogy a "Trabant is autó"...
Minden specializált fórum a tökéletességre törekszik, ami sokaknak tök jó!
De néha már olyan szinten megy egy segítségnek szánt válasz is, hogy a földi halandó már kérdezni sem mer, mert valószínűsíti, hogy ilyen degradáló válaszokat fog kapni.
Szerintem simán meg lehetne úgy válaszolni egy ilyen kérdést, hogy az ő szintjén próbálj segíteni.
Nem fog holnap reggel 200eFt-os gépet rendelni csak azért, mert ezt sugalljátok, nem fog hirtelen 10eFt/kg kávét venni ugyanezért.
Leírta, hogy hol tart és mi a gondja. Erre ne csak az legyen már a reakció, hogy kifigurázzátok, ergo kinézitek a homokozóból...
Páran leírtátok már, hogy honnan indultatok. Ezt nem ártana szem előtt tartani...
"Én is próbáltam, bizony, amíg fiatal voltam és bohó" - ki nem :D kedvencem a zöld Jacobs volt, mert abban volt egy kis savanya is a keserű mellett. Persze cukorral, és kávétejszínnel (a gép megsaeco Poemia).
Tacsi: mivel élvezeti cikk (a koffeinmentes végképp) ezért talán nem ördögtől való a minőségre törekedni a mennyiség helyett. Egyébként a szemes is veszít minőségéből már napok alatt is, de kevésbé a téglánál.
Sok szó volt már itt téglákról, persze nem az eszpresszó kontextusában, hanem tényleg a Brikka és egyéb kotyogósok, French Press és más alacsony nyomású eljárásokkal kapcsolatban. Katóczi nyilván nem ezekre gondolt, hanem azokra az elvetemültekre, akik eszpresszót próbálnak előállítani belőle. (Én is próbáltam, bizony, amíg fiatal voltam és bohó, de reménytelen.)
Légyszives linkeljél a szívbeteg pórnép számára megfizethető koffein mentes kávé nevet és árat, ja és akkor legyen szemes, ha a tégla probléma mert megdöglik.
Eladóvá vált szeretett Rancilio Silvia V3-as kávégépem rengeteg extrával. A gép 2013-ban Milánóból lett rendelve, az első pillanattól kezdve szűrt vízzel használt, rendszeresen karbantartott. Fejtömítés és a fejtakaró műanyag frissen cserélve. Extrák: Digitális bojler hőmérő, gyári és nyitott szűrőtartó kar, 1-es és 2-es szűrőtartó kifolyó, IMS felső szűrő. A gyári szűrőkön kívül: IMF "The single" 9.5g, LaMarzocco 7g, 2db 3 adagos szűrő, vakszűrő, szűrőmagasító. 58,5-es és 41-es diófa tamperek, tamper tartó + 58-as Pal's Coffee Tech distributor.
Anyósomáknál is az van, néha a szüleimnél is. Mint ahogy használt német prémium autó is van 1 milla alatt a piacon, megvenni mégsem ajánlott (pedig a szomszédban van 3 is). Valami azt súgja, a kolléga nem a dobozos Illy-re gondolt (bár belátom ez részemről puszta feltételezés, mint ahogy az is, hogy ha egy feldolgozott termék olcsóbb a feldolgozás nélkülinél akkor az minimum gyanús. Saját tapasztalatom a sajtkrémmel van, de nem látom, hogy máshol miért működne másképp).
Én ezzel annyiban szállnék vitába, hogy megvan azért annak a helye, az olaszoknál is ott a tégla a boltokban, simán kotyeszoznak reggelente otthon. Az Illy gyárlátogatáson el is hangzott hogy az előredarált dobozosból a fentiek miatt igencsak szépen fogy.
Más kérdés h ilyen ún. “Kávéőrült” fórumon ahol szinte mindenki magának őröl sok esetben csúcs gépeken, meg agyon tuningolt főzőkkel készíti a kofit, fura előredarált téglákról pozitív értelemben diskurálni, de ettől még megvan a helye és a felhasználói köre a kávés társadalomban.:)