Közlekedési szakjogászoknak jogászoknak, leendő jogászoknak, közelekdésjoggal foglakozóknak (oktatók, pedagógusok, és a jog alanyai: szabálysértők, bűnelkövetők) részre nyitottam ezt a topikot.
Az a rendelet is egy őserdő, de már van törvény! Lehet egyszerűbb a rendszám alapján a tulajt megtudni, igaz még bizonyítani kell, hogy ő volt az okozó...
rémlett, hogy tortúrás az ilyen ügy...thx, talán a KGFB rendeletben szabályozva lehet...mondjuk, ha megvan a rendszám nem lesz ismeretlen az üzembentartó/tulajdonos sem...
Tudtommal nem, múltkor engem elhajtottak, de a honlapjuk szerint:
a káreseményt ismeretlen üzembentartó járművének üzemeltetésével okozták, de ez esetben csak a jogszabályban megállapított korlátozások és kizárások figyelembevételével,
Jut is eszembe Balázs, mennyire van előtted, a MABISZ mikor fizet, ha megvan a rendszám, de nincs vezető, helytáll?
A korábban ajánlott "kiskáté" könyvben mintha nem olvastam volna....Ne adj isten kerülhet az ember olyan szituációba, amikor csak egy rendszámot tud megjegyezni, nagy szerencsével....a "jóarcú" meg elrobog; kerékpáros, motoros eseteknél elég tipikus szokott lenni...
Én már csak abban tudok hinni, hogy útólag tanulnak az esetből, ha lelép legalább az utólagos hercehurcát ne sporólja meg.
A másik félnek-tipp, persze- meg tavaly nyár óta nem fizet a biztosító, mert a rendőrségi eljárás eredményét várja, stb.... Ebben a topikban csak te tartod a frontot, ahogy bele.bele szoktam nézni. :-)
57. § (1) A tanúvallomást megtagadhatja a) az eljárás alá vont személy hozzátartozója; b) az, aki magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben. (2) Nem lehet tanúként kihallgatni, aki foglalkozásánál, hivatásánál vagy közmegbízatásánál fogva titoktartásra köteles, ha a tanúvallomásával e kötelezettségét megsértené, továbbá azt sem, akitől testi vagy szellemi fogyatékossága miatt nyilvánvalóan nem várható helyes vallomás.
Ha szabálysértési eljárás akkor járművezetéstől eltiltást szoktak alkalmazni és/vagy 30-50 ezer Ft pénzbírság.
Amennyiben nincs ilyen határozat, akkor egy ritka eset forog fenn, amit bűncselekmények esetében szoktak alkalmazni, de mivel a rendőr a helyszínen elvette, akkor szünetel a vezetői jogosultság. Elvette hiszen ittasan kapta el, így ki is tölti a büntetést...
A vezetési jogosultság szünetel:
f) a vezetői engedély helyszíni elvételének, a szabálysértési eljárás megindításának napjától az eljárás jogerős befejezéséig, de legfeljebb három hónapra, ha az Szr. 42. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott ittas vezetés szabálysértése elkövetésének gyanúja miatt a járművezető ellen eljárás indult.
Természetesen a kérdéshez hozzászólni nem tudsz. Ha az asszony elnyom otthon, akkor menjél futni, ott levezetheted a frusztráltságodat, mert a neten, arc nélkül beszólógatás sem az a roppant korrekt kategória. Érted, "öreg"?
Kisebb közlekedési szabálysértés az eljárás. Persze, nem az a kérdés, hogy elismerem-e, ez nyilvánvaló, hogy igen, csak nem akarom, hogy az öcsémnek gondja legyen, tehát ott nem kötelezhetnek tanúként, hogy mégis ellene valljak? Illetve, ha nem tartozik az objektív felelősség körébe, akkor mire lehet számítani büntetésként? Mi vonatkozik rá?
Az eljárás lehet, hogy lefolyt, határozatot a rendőrségtől nem kapott. Így kifogással sem élhetett volna ellene. Pénzbírság sem érkezett. Csak az Okmányirodai papírt.
Amennyiben az okmányirodai papírban maximum 3 hónap szerepel, akkor március 21-én visszakapja a jogsiját?
Hogy adtak nema dtak róla elismervényt, utólag már mindegy. Az eljárás vélhetően lefolyt, szabálysértési határozatot kellett kapnia (elsősorban a rendőrségtől), aminek eltiltás lehetett az eredménye. Ez ellen lehetett volna kifogással élni, de akkor meg pénzbírság van általában. A jogosítványt le kell adni az okmányirodában, a vezetési jogosultsága pedig a határozat jogerejétől már szünetel.
Tudni kellene pontosan milyen eljárást indítottak. A tanúkénti kihallgatásod során fogyelmeztetni fognak a jogaidra és a kötelességeidre. De célszerű lenne elismerni a felelősséget legalább a károlsult felé, ha már megtörtént, a biztosító úgy is fizet helyetted.
Egy ismerősöm árokba csúszott, sajna a lökött egész éjjel ivott, de a vérvétel és a szonda "csak" szabálysértési érték alatt maradt.
A rendőr a helyszínen elvette a jogsiját, de erről semmi átvételi elismervényt nem kapott. Ez így szabályos? Mi van akkor, ha a rendőr kiejti a zsebéből? Helyszini jegyzőkönyv sem készült.
Viszont Okmányirodától kapott értesítést, hogy maximum 3 hónapra eltiltják a vezetéstől és a jogosítványát bevonják 3 hónapra.
még sosem történt velem ilyesmi, rendőrségen se jártam még soha, mi fog történni a következő esetben?:
egyik családtagom tavaly július közepén meghúzott egy parkoló autót, az enyémet vezette. Akkor az adatkérő lapra úgy nyilatkoztam, hogy megtagadom a tanúvallomást, mert hozzátartozómat vádolnám.
Most kaptam egy idézést, miszerint tanúként beidéznek. Olvastam az objektív felelősségről, de ott csak a következő esetek vannak felsorolva: * a megengedett legnagyobb sebességre, * a vasúti átjárón való áthaladásra, * a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire, * a járművel történő megállásra és várakozásra, * az autópálya leálló sávjának igénybevételére, * a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, * a természet védelmére vonatkozó előírások betartásra kerüljenek.
van rá esély/lehetőség, hogy a BKV sztrájk miatti kieső 5 nap árát visszatérítsék a havi/éves bérlet árából ? Nem az az 1500 forint, de fordított esetben (ha én nem teljesítem a szerződésben foglalt kötelességemet) ennyit már eladnak a behajtócégnek..