Ugye, nem a "reálgazdaságban" annak is a versenyszférájában dolgozol Laci? Ha ott dolgoznál, akkor magad is láthatnád mekkora pusztítást végzett ez a kúrmány, mekkora árat kellett fizetni ezért. Ha így folytatják, egy éven belül ebben az országban több százezres munkanélküliség fogja eszébe juttatni a hozzád hasonlónak, hogy mekkora ára van annak a "csökkentésnek". (akár, az is eljöhet, hogy egyedüli munkáltatók a "kormányzati itézmények" lesznek, vállalkozók meg a "haverikutyák" )
Te egy nagy varázsló vagy, a % %-ával - nem-e vagye-statisztikus-e?
-----------------------
Nem vagyok én itten varázsló, csak "mennyivel jobban" hangzik szerinted, hogy nem 40%-al nő, hanem csak 33%-al? Erre próbáltam volna utalni a magam módján. Volt akinek leesett.
Igen igazad van, a fórumozók rángatoznak, a brokerek csak idegeskednek. A korrektség kedvéért: Nem csak egy kis idegeskedés.
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt hétfőn telefonon Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök - jelentették be Moszkvában.Az orosz kormány sajtószolgálatának szűkszavú közlése szerint "a beszélgetés során a felek az Oroszország és Magyarország közötti kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok különböző kérdéseit vitatták meg".
Igen ezért nem csak egy kis rángás ez, ahogy Geo olvtárs reméli. Remélni remélem én is. Jobb híján. Bár hozzá kell tenni, hogy az inláció is ott van, abban a növekdésben. Nem volt olyan régen, amikor még negatív reálkamat volt a probléma.
Ha a jövő év a világgazdasági recesszió éve lesz, akkor mindenkinek kevesebb fog jutni. Milyen erkölcsi alapon, miféle jogon akarnak pont azok az inaktív rétegek ebből kimaradni, akik az eddigi ámokfutó eladósodás első számú haszonélvezői voltak - azok rovására, akik most is a hitelből nyugdíjemelés terheinek kitermelését nyögik?
Baló Gyuri bácsi fejszámolással mondta, hogy 40%-al nő, mármint a 8,5%-ról 11-12%-ra, erre mondta Veres Jani bácsi, hogy nem egészen csak egyharmaddal (33%) nő. S csak az idei évről beszéltek. S engem ez a 7% (40-33) számolási különbség rögtön megnyugtatott, hogy hú de jó nem 40, hanem csak 33%-al nő így hirtelenjében a kamat.
--------------------------------------- (Hatása nincs, de egy ilyen ideges rángás volt a fórum népében pl. a gk.elszámolás kérdése is. Aki rossz hírt akar hallani, az ki is hallja.) ---------------------------------------
Most megnyugtattál, hogy csak a rosszat hallottam ki a rosszból. Végül is nem ebben az országban élünk, hatása nincs ránk. Max csak annyi nekünk kell visszafizetni. Végül is ez semmi, s akko még el se kezdtünk itten rettegni, hogy mi lesz jövőre.
Ideges rángásnál kicsit többről van szó, ha nem lenne előzménye, akkor lenne igazad.
Azért, mert az első körbeni levitelt az adók felemelésével oldották meg, amitől ugyan a gazdaság beállt, mint a szög, de ez csak pár százezer munkaadói szavazat biztos elvesztését jelentette. Jórészt eleve nem szoci szavazóékat...
A továbblépéshez viszont már a kiadásokat is muszáj lenne érezhetően megnyírni, ami tényleg érzékenyen érintené az amúgy is rommá tépázott szoci szavazóbázist. Amúgy én sem értem, a jövő évi költségvetésben nagyságrendileg 800 milliárdos hiánnyal számolnak - ezt már simán le lehetne faragni. Csak a 13. havi bérek és nyugdíjak és a közszférában a bónuszok egyszeri visszatartásán lehetne fogni kb: 4-500 milliárdot simán. A többit meg lehet fogni a pazarláson - még alapvető reformok sem kellenek.
Persze, a béka alatti népszerűség már a litoszférába fog süllyedni - de hát már most sem gondolhatja komolyan ez a pojáca, hogy még egyszer az életben miniszterelnök lesz belőle...
azt meg tudja valaki mondani, hogy mitől olyan nagy probléma a hiány akár 0%-ra levitele?
ha 9-ről (vagy mennyiről) sitysutty levitték 3ra, úgy hogy a 13.havikhoz meg a segílyekhez hozzá sem nyúltak, akkor ez a maradék 3% bagatellnek tűnik...
Szegény Gróf Széchenyi István szombaton "ventillátorrá" változott a sírjában, látva mivé lett az a "Tudományos Akadémia", amelyet ő alapított. ( ezt a dzsemboli egy cirkusz porondján érdemesebb lett volna megtartani, a résztvevők teljesítménye inkább azt igazolta vissza (most áldom az eszem, hogy nem néztem )
2007. márciusban, a 15 éves lejáratú állampapír kamat 6,24% volt. 2008 márciusában 7,9% volt a 15 éves lejáratú állampapír kamata. Senkit nem zavart, hogy röpke egy év alatt több mint 1,5%-ot emelkedett a 15 éves lejáratú kötvények kamata? Ekkora "brutális" kamat emelkedés, egyértelműen egy válságot jelez.
"Az etikus befektetés nem üres romantika, komoly hozam műlhat rajta" ezt köllene már az eftársaknak megtanulni. Habár, ha hatvan év alatt erre nem jöttek rá, mire várunk még mindíg? Ennyi idő alatt, ha nem tanultak meg még ennyit sem, eztán sem fogják megérteni ennek a lényegét.
Azért ragaszkodnak annyira a hatalomhoz, mert ugyan azt akarják az országgal és az EU-s támogatásokkal is csinálni, amit a "Barnevállal" tettek. (azt az EU-s támogatást sem nekik kellett vissza fizetni, úgy vannak vele, hogy most felveszik , a visszafizetést majd oldja meg az aki utánnuk jön úgy, ahogy "tanulta". - ehhez nem sok ész kell, de úgy látszik, nekünk még ennyi sincs, hogy megakadályozzuk őket ebben- )
No megvan a töketlenkedés eredménye, a nemzeti csöcs nem mondott semmit, de azt furmányosan, csakhogy amég mindenki emelkedett, mi -2% forint esik... lehet még Izland itt is...
Igen. Veres Jani bácsi még aztat is mondta tegnap este Baló bácsinak, hogy ezt a devizahiteles támogatást nem költségvetésből fogják fedezni, mert lehetetlen, meg nincs rá pénz, meg sötöbö.
Mi a véleményed az olvtárs hsz-nek másik feléről, miszerint szarban az állampapír, plána annak fényében, hogy nem veszik + Veres Janai bácsi az idénre 11-12% kamattal számol?
Hát igen a fene egye meg a csúsztatását veresnek... 8,5x1,4=11,9
Tényleg nem negyven százalék, ha innen nézzük... Ami eddig 10 ben volt most már 14 ben lesz. Csodálkozunk, hogy állandóan pénzügyi kríziseket kell megoldania a PM-nek? Számolni kellene megtanulni elsőre nem hazudni! Ha már pénzügyminisztérium!
most ezért két nikken nem kellett volna válaszolni. de ha már itt tartunk, ezzel azt akarod mondani, hogy a zorbánsátán ellenzékben tartása bármit megér? :D