Nem ma készült a kimutatás "alapja", de nem hiszem, hogy sokat változott volna az elmúlt napokban az adatbázis.
Tájegységenként szedtem össze, folyamatosan ellenőrzöm, de abszolút naprakészség nem várható el.
Vannak technikai problémák, hisz ha az útvonal 1 km-nél rövidebb, akkor méter pontos a statisztika, ha hosszabb, akkor km.
A darabszám (2 587) stabil, bár ez is torz, mivel a TUHU 27 tájegysége van kigyűjtve, és összesítve. Az útvonalak természetesen "átnyúlóak", ez 100 körüli nagyságrend.
Az országos útvonalakból is annyi van, ahány tájegység, szóval lehet vitatni. Eddig 2.000-et sikerült azonosítani, van tehát még teendő.
Az útvonalak hossza (18 884,51) se pontos, hisz ez csak a kilométer pontos útvonalak összesített adata, a táblázat alján a 30.516 méter a korrekció, de ezt technikai okok miatt nem tudom bontani (K/P/S/Z).
Az védhetőnek tűnik, hogy a 24.000 kilométerből mintegy 19.000 kilométer a nevezzük hagyományosnak, a többi zarándokút, körtúra, tanösvény, stb.
Eddig jutottam. Nem állítom, hogy hibátlan, de ha egy idő múlva előáll egy frissebb adat, akkor lehet viszonyítani.
Én is így vagyok vele, de ki emlékszik már ilyen régi dolgokra :)
Amikor másodszor mentünk, nekem is gyanús volt, hogy megváltozott az útvonal :D
Vissza kellene keresni a fényképeket és a tracklogokat, de most túl sok egyéb miatt nem akarom ezzel tölteni az időt.
A lényeg, hogy nekem 10 év távlatából, már szinte alig maradtak meg részletek az emlékeimben, csak a nagyon feltűnő dolgok maradnak meg ilyen hosszú ideig a fejemben.
Nem is szoktam indulni a fényképes kvízversenyen :)
Biztos nem én leszek aki az elsőt leadja, kisebb téli túrákat megyek most, márciusban kezdem el csak.
A hölgy azt mondta, hogy az első eladásra szánt csomag 210-től van nála. Amikor kiszálltam a liftből pont találkoztam egy kedves turatárssal, aki a 216-ost szorongatta a hóna alatt :)
Tegnap feltettem egy költői kérdést, vajon hová kerülhetett a 000001-es számú füzet? Megkérdeztem a szövetségben délután, azt válaszolták, hogy az első 200 füzet a repi keretbe került (onnan kaptunk mi is kettőt csg65-tel), azokat pedig elosztogatják. A szóbanforgó 1-es sorszámú füzetet a grafikus tervező kapta meg. Az eladás a 000201-es sorszámmal kezdődött állítólag ma 9-kor.
Kár, hogy hobobobo és Rakk Gyula jelenleg nincs közöttünk, ők megerősítenék (vagy cáfolnák), hogy régebben Bodajkról csak a Gaja-völgy legészakibb részét érintette a Kék, aztán Balinka felé tért, majd egy huszárvágással a Gaja-völggyel kb. párhuzamos úton tért be Isztimérre, onnan pedig - Bakonykúti érintése nélkül - Kisgyónba.
Nekem legalábbis ez rémlik az első teljesítésemből, amiből ez a szakaszt 1994 márciusában jártam be, ami nem tegnap volt. A tévedés joga fenntartva.
"...és ez a lényeg, hisz a kijelölt túraútvonal csak a keret, a lényeg ennél árnyaltabb."
Én hörpölinként tiszteletben tartom azt, hogy mást teljesítesz, nem a kijelölt kijelölt útvonalat, de tudom, hogy ezzel nem teljesítesz kevesebbet, mint a kiírás! Kockamami azonban tendenciózusan - az egészségi állapotára hivatkozva - kihagyta az Országos Kéktúra igazi erőpróbáit, megmérettetéseit. Legjobban azon akadtam ki nála, amikor leírta, hogy Füzérről átsétált egyszerűen a Bodó-rétre a K+ jelzésen, kihagyva a tényleg ikonikus Nagy-Milicet! Tehát kevesebbet teljesített, mint a kiírás!
Nincs könnyített Országos Kéktúra szívbetegeknek, mozgássérülteknek, kisgyerekeknek. Remélem, nem is lesz akadálymentesített kéktúra, vagy ha lesz is, akkor legyen más a díjazása. Addig pedig aki elindul rajta, az ne keressen kibúvókat a teljesítés nehézsége miatt, hiszen tudta mire vállalkozott!
Nem akarom elvenni Kockamamitól az erdőjárás élményét, ez mindenki számára adott jog, de azt elvárom, hogy a OKT teljesítése során ne sumákoljon, ne szemezgessen a szakaszok közül, hogy ez kell, ez meg nem kell, mert nehéz!
Igaz, hogy a "a legendás Kockamami" (aki akár egy fiktív ember is lehet), nem teljesítette az OKT kiírását, így nem is jogosult az oklevélre, de ettől még természetjáró ember.
Bár vicces a beszólás, de a nyereménye azért több a semminél, ...üres pince kulcsnál vagy egy ingyenes belépőnél a vasárnapi misére. Ő is járta a hegyeket, őt is megszólította a természet, ő is élvezte a szabad világot. Miért lenne ő kevésbé "gazdag" attól, amitől mi annak érezzük magunkat? ...és ez a lényeg, hisz a kijelölt túraútvonal csak a keret, a lényeg ennél árnyaltabb.
Bocsi! Tegnap ekerülte a figyelemem a rövid beírásod! Megmondom őszintén, én is nagyjából erre az időre teszem, mire beérkezik az első telepecsételt újfajta igazolófüzet! Elvileg az OKT-t akár egy hónap alatt is végig lehet futni, másfél alatt pedig végigtúrázni, de most jönnek az ünnepek, meg a hideg, szóval az én tippem árpilis 1. :-)
Ő nem ide,hanem egy másik fórumba írt és simán bevallotta,hogy hol kummantott(több alkalom is volt),aztán a birálaton simán átment a füzete.Senki nem ismerte.Egyébként akkor még nem a jelenlegi zellenőrök regnáltak!
Egyáltalán nem csökkenti, sőt jó érzés név szerint tudni, hogy egy (két?) többszörös teljesítő gratulált ;)
A hozzászólásaim egy részének (értsd itthoni igazolás vs. külföldi igazolási módok pro-kontra) helyén kezelése is árulkodott némi bölcsességről, szóval ez ezúton is megtisztelő.
Lassacskán én is azzá válok (vagy már az is vagyok? ezen még nem gondolkoztam), csak nem egy-egy mozgalmon, hanem többön egyszer. Hozzáteszem a Partizán út második bejárása küszöbön áll, ha nem lesz rossz idő, ezzel elsőre fogok teljesíteni kétszer egy mozgalmat teljesen, még ha az egy rövidke 21 km-es táv is.
Mielőtt rákaptam a külföldre azelőtt a Kék kör útvonalaiban [ebből kifolyólag van egy-egy megkezdett második OKT (darabokban van kb 200-250 km meg) és DDK (Írott kő-Őriszentpéter teljesen) teljesítésem is] meg pár más magyar témában gondolkoztam, de aztán rájöttem, hogy megy ez máshol is és azóta sem bántam meg :)
Én személy szerint nem tartom valószínűnek, hogy negyedszerre is belefognék az Országos kékbe (egyszer szép és jó volt, a második folytatása egyelőre nem prioritás), de épp ez a jó, hogy nem vagyunk egyformák, kinek mi a fontos és tetszetős, valamint elérhető. Ezúton is kívánok sok erőt egészséget a mostani és tervezett bejárásokhoz is!
Végigpróbáltam már pár sört, de per pillanat érdemben három maradt meg a repertoárban: Bud, Heineken, zöld Zlaty, ez egyben fontossági sorrend is :)
Tény, hogy a Budot elég kevés helyen lehet kapni, főleg normális áron.
Jut eszembe az új füzetben nincs valami kitétel hogy teljesítés esetén a teljesítő neve felkerülhet egy hivatalos listára? Olyan fura hogy a legpatinásabb mozgalmunk teljesítőiről nincs egy névsor.
Most elképzeltem, hogy pl. három hete, amikor vagy 80 füzet állt a bírálati asztalon (soha még ennyi!), a folyosón sorban állnak a személyes elbeszélgetésre várók, húzott sorszámmal vagy kinyomtatott internetes időpontfoglalással a kezükben...
Na jó, kettő már volt és abba a délutánba simán bele is fértek.
Állandóan propagáljuk, hogy mindenkit szívesen látunk egy kis elbeszélgetésre a füzet beadáskor, vagy a jelvény átadáskor, de valahogy mégsem tolonganak a kéktúra teljesítők az asztalunk mellett hétfő délutánonként! :-D
És ez most csökkenti, vagy növeli a szemedben a gratuláció értékét? :-)
Köszi a sörös tippet, de a Budweisertől eltérően a kedvenc Borsodim szinte mindenhol kapható a falusi késdobálókban kocsmákban! Így inkább maradok annál! De azért szeretem a Budweisert is!
múltkor Bodajk-Kisgyón szakaszra menet hozzánk csapódott egy hölgy aki a KDP-t csinálta, de előtte a Gaja-völgyben tett egy kis bemelegítést (együtt mentünk)
Azt hittem csak annyira szereti azt a részt hogy nem akarja egyszer sem kihagyni, aztán kiderült hogy még sosem járt ott. Aztán az is kiderült, hogy kéktúra teljesítő. Ő sem értette hogy is van ez. Én se. Még azóta se.
Mindenesetre jól tette hogy jött, mert gyönyörű volt :-)