Gábor Dénesnek volt egy kedvenc hasonlata: ha az 1880-as években előrejelzést készítettek volna a városi közlekedésről az jött volna ki, hogy a 20. században a városok utcáit 3 méter magasan fogja borítani a lócitrom. :-))
Szerintem a demográfia ezt is megoldja Európában, másutt meg úgyis tojnak a klímahisztire. Nyugat-Európában egyre kevesebb pénz lesz városi terepjárókra. Ahmed és Maki ugyanis nem fog annyit befizetni, mint egykoron a mai nyugdíjasok, vagy most a nyugdíjhoz közeledő ma még aktívak.
On topic: szerintem max 10-15 év kérdése, és kabinos bumm is leszálló ágba kerül, a nyugdíjasoknak a jelenlegi üzleti filozófiával előállított úszó szállodás utazásokra egyre kevesebb pénze lesz. A tartalmasabb, speciális utak előtérbe kerülnek majd.
No, tegnap egy kicsit tévútra mentem. Az (EU) 2016/1628 tárgyi hatálya alól az (EU) 2016/1629 tárgyi hatálya alá NEM tartozó hajók vannak kivonva. Szóval a belvízi hajókra mégiscsak az 1628-as érvényes, azon belül is az IWP motorkategória a főgépekre, az IWA pedig a segédgépekre (persze csak 19 kW felett).
A mező- és erdőgazdasági gépek másik tészta, mert a 167/2013/EU 3. cikk (8) alá tartozó mező- és erdőgazdasági gépekre nem érvényes a 1628-as, nem néztem utána, hogy ott alkalmazhatók-e az US EPA Tier-szabályai.
A tengeri hajók tekintetében a MARPOL Annex VI az érvényes szabályozás.
A nem közúti gépekre (pl. traktorok, markolók, harvesterek, kombájnok, stb) a TIER szabályozás vonatkozik. Jelenleg a TIER IV. a legerősebb.
Napi tapasztalat:
Erdészeti gépvásárlási pályázati kiírásban beírták, hogy meg kell felelni az EURO 6 szabályozásnak a gépnél.
Ekkor jött a bökkenő, hogy a szép elvű szabályozás csak azzal nem számolt, hogy ezeknél a gépeknél más a nemzetközi szabályozó norma.
Aztán - tk. mi is - szanaszét túrtuk a netet, hogy a TIER IV. mégis mit takar. Aztán elénk került egy angol nyelvű anyag, melyből kijött, hogy a TIER IV erősebb követelményeket követel, mint az Euro 6.
Jobb híján ezt adtuk le, végülis elfogadták.
Mint utólag kiderült a pályázók kb fele ezt adta le, a másik fele meg egy másik anyagot, ami ugyanezeket az adatokat tartalmazza, csak másképp.
Ebből felmerül bennem a kérdés:
Hajógépekre van-e ilyen TIER szabályozás.
(ne feledjük: Sokszor ugyanaz a gép lát el teljesen más eszközt energiával)
A tengeri hajózás szerintem más tészta. Ha jól tudom, a nagy hajók menetben nehézolajat fogyasztanak és annak a minőségi jellemzői igencsak mások.
OT
Még az 1980-as években volt a történet (tán igaz sem volt). Százhalombattán az erőműben mindig a szomszédos finomítóban a folyamat végén megmaradt pakurát égették el. Az olajválság után azonban folyamatosan fejlesztették a technológiát, egyre kevesebb pakura maradt meg a végén. Valaki aztán kiderítette, hogy ebben már annyira felgyűltek a nehézfémek, hogy valójában el sem szabad égetni, a füstöt szigorúan tilos kiengedni. Amíg a megfelelő szűrőket fel nem szerelték, átmeneti megoldásként dízelolajat kevertek a pakurához. Amit előtte pároltak le...
Talán azt lehetne megtudni, hogy a valóságban mit tankolnak a hajók (a Rajnán és nálunk), valamint hogy a valóságban milyen motor van bennük és annak ki és hogyan ellenőrzi a kipufogógáz-kibocsátását. Amúgy a német sajtóban is rugóznak néha a rajnai hajók kapcsán (kicsivel több megy, mint nálunk a Dunán), de csak hasonló, újságíró-mélységű szösszeneteket olvastam.
Végigolvasva ezt a dízelmotor-thread-et, szemet szúrt Lacibácsi megjegyzése az EURO-VI motorokról. Ez ugye közúti kategória. Megpróbáltam kideríteni, mi vonatkozhat a hajózásra (gondolva itt elsődlegesen a belvízi követelményekre).
1) kézenfekvő az (EU) 2016/1628 EP-ET rendelet a nem közúti mozgó gépekbe épített belsőégésű motorok károsanyag-kibocsátási határértékeiről, dehát ott a 2. cikk (1) f) pontja az (EU) 2016/1629 EP-ET irányelv alá tartozó hajókat kivonja a rendelet tárgyi hatálya alól.
2) a belvízi hajókra vonatkozó műszaki követelmények megállapításáról szóló (EU) 2016/1629 EP-ET-irányelv II. melléklete tartalmazza az 1., 2., 3. és 4. zóna belvízi útjain közlekedő vízi járművekre vonatkozó műszaki minimumkövetelményeket, a következők szerint: "A vízi járművekre alkalmazandó műszaki követelmények megegyeznek az ES-TRIN 2015/1 számú szabványban foglaltakkal."
3) az ES-TRIN 2015/1 szabvány 9. fejezete tartalmazza a dízelmotorok légnemű és szilárd károsanyag-kibocsátásának követelményeit, a 9.01. cikk 2. bekezdésében a következők szerint: "The engines shall comply with the requirements of Directive 97/68/EC or the Rhine Vessel Inspection Regulations. This compliance is established by means of a type approval certificate."
4) A 97/68/EK irányelvet az 1) pontban említett (EU) 2016/1628 rendelet hatályon kívül helyezte és új tartalommal felváltotta; csakhogy ez éppen nem szól a belvízi hajókról (l. 1) pont)
A kör bezárult. Szóval érdeklődnék szakértőktől: most akkor pontosan mi is határozza meg az EU-ban a belvízi hajókra gépeire vonatkozó károsanyag-kibocsátási határértékeket? (eltekintve az említett rajnai hajófelügyeleti szabályoktól)
Ami azt illeti, épp a személyszállítókon a legvastagabb a hulladékhő hőjének kiszippantása.
Ergo: a termikus hatásfok durván magas.
A másik dolog.
Lassabb fordulat, több idő az égésre, tisztább égês,
Hosszabb és hőszigetelt füstjárat, szabályozott hőléocsők, tisztább égéstermék.
Kéntartalom.
Nem tudom mikor esik le ezeknek a zseniknek, hogy az üzemóra-teljesítmény-élettartam-gép ár négyszögben a kéntartalomból keletkező kénsav és kénessav ennyire drága gépet baromira roncsol. Tehát a kén kerülendő. Úgy két évtizede hallgatom, hogy mennyi a kén tartalma a nehézolajnak. Gyanítom egy 40 éves adatra hivatkoznak, forrásismeret nélkül.
Amúgy meg ma már a kéntelenítés nem egy nagy vasziszdasz, ráadásul van piaci igény rá.
és mennyivel emelkednénk az eredeti videóban szereplő Euro6-os dízel és az ezeket üldöző villanyautó ára, ha a 102 eLE MAN-ok is Euro6-osok lennének és B7-est tankolnának.
Értem, h a 15 db közel 200 eT-ás hajó jól hangzik, de nem értem, h személyhajóból miért jóval több szennyez ennyit? Azok is bőven 100 eT felettiek, sztem kicsit nagyobb sebességgel, több gyorsítással és sokkal nagyobb segédüzemmel mennek (klíma, konyha, strand, szauna stb.) Itt biztos eléggé téved az eredeti videó infója.