Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Ezen buktam meg. Nálam 3 verzió van fenn, párhuzamosan. Mindegyik a personal.xls-t használja, az Ablak menüben valószínűleg ezért nem szerepel a Felfedés almenü.
Régebbi verziókban az Ablak menüben van a Felfedés almenü, ahol láthatóvá teheted a rejtett füzetet. Valószínű, hogy magasabb verzióknál is van rá mód, csak éppen nem találom. :(
Valaki egyszer segített nekem elrejteni azt a munkafüzetet, amiben a saját makrók vannak, hogy ne legyen folyton nyitva, ha excelezem. Na de most kéne, és már a nevét is elfelejtettem, meg hogy hol van...
Szerintem már ez sem fog makró nélkül menni....Mivel a betűket ciklussal kellene egymás mellé tenni. A 6 variációt a 3 betűből a cellaértékek egymás mellé fűzésével még meg tudod csinálni "kézzel is" . Excel függvényekkel való összerakás az már húzósabb játék.
Pl. 3 betű variációs képletei: 1. =E2&E3&E4, ez ugye maga az alapszó
2. =E2&E4&E3
3. =E3&E2&E4
4. =E3&E4&E2
5. =E4&E3&E2
6. =E4&E2&E3
És ezeket a képleteket írhatod mondjuk az L3-Q3 tartományba.
A 2 betűsekét pedig az L4-Q4 tartományba.
Ez működik minden 3 betűs szónál, a képleteket csak egyszer kell beírnod.
Ha változik a szó hossza, akkor persze ez már nem jó így. Erre írtam, hogy makró ez is.
Nos, a makrót későbbre hagynám. Először azt kéne megnézni, pl egy 3 betűs szóra hogy lehet azt a 6 lehetséges variációt a betűkből összekombinálni. Sehogy sem bírok ezen fogást találni. :(
Bocs, az előbb nem néztem és nem is törekedtem a teljes megoldásra, csak azt a részt ötleteltem, hogyan lehet megtudni, hogy egy szó értelmes-e.
A szó hosszát azt a hossz függvénnyel le tudod kérdezni, tehát csak a ha(hossz(szó)>x;"Túl hosszú a szó"; a te képleted) formát kell alkalmazni.
A szavak legenerálására ugye a betűket kellene egymáshoz rakni vagy az összefűz (&), vagy a közép függvénnyel, de az elég sok cella lesz....
Azt, hogy valódi szó e az, azt viszont csak makróval/saját függvénnyel tudod ellenőrizni....
Ami viszont fontos, hogy a makró tud az adott cellába más értéket is írni, a függvény viszont nem. Makróval megoldható, hogy csak az értelmes szavak jelenjenek meg, függvénnyel viszont vagy ott lesz az "értelmes" szó, vagy üres marad a cella, esetleg egy szöveg lesz ott (amit te határozol meg, pl. "mbe" nem értelmes szó.)
Olyat, hogy lehet csinálni, hogy van egy képlet által kiszámolt eredményem, és azt "beleégessem" a ccelléba, azaz ne a képlet jelenjen meg, hanem maga csak az eredmény.
Ez azért lenne fontos, mert van 140ezer sorom amiben az egyik oszlop képlettel van kiszámolva, de nem fog változni soha. Viszont amikor szűröm vagy bármi mást csinálom újra elkezdi ellenőrizni, hogy nem változott e, az meg eléggé időigényes.
Igazán rendes vagy hogy segíteni próbálsz, de nekem lövésem sincs hogy ebből mit és hova kéne beírni. A függvények = jellel kell kezdődjenek, nem ? jellel és ez alapból angol, a magyar excelben meg minden magyarul van.
expression A variable that represents an Application object.
Parameters:
Word Required String (used only with Application object). The word you want to check.
CustomDictionary Optional Variant A string that indicates the file name of the custom dictionary to be examined if the word isn't found in the main dictionary. If this argument is omitted, the currently specified dictionary is used.
IgnoreUppercase Optional VariantTrue to have Microsoft Excel ignore words that are all uppercase. False to have Microsoft Excel check words that are all uppercase. If this argument is omitted, the current setting will be used.
Return Value True if the word is found in one of the dictionaries; otherwise False.
Ha megadok egy hónapot / évet, akkor ezt számolja ki.
Még küzdök vele, mint írtam egy segédtűbla segítségével ki tudom számolni, kell hogy legyen egyetlen cellába képletként felállítható algoritmusa is ennek.
A problémám: a cellaértékek automatikuskiegészítése egy egyszerűenk tűnő táblázatomban össze-vissza működik! Az egyik oszlopban akármilyen távolságban is felkínálja a fentebb található tartalmat, a másikban nem.
Ahol nem működik, ott közvetlenül a már meglévő tartalom alatti cellában felkínálja, de mihelyt 1 üres sor van közöttük, már semmi!
Hónapok óta küszködök ezzel a problémával és sehol nem találok rá magyarázatot, vagy megoldást!
Most létrehoztam egy vadiúj, üres Móricka állományt. Beírtam egy cellába, hogy "Rendben". Az alatta lévő cellában felkínálja, ha lentebb megyek, ugyanaz a helyzet, mint leírtam: semmit nem kínál fel, ha végig írom a szöveget, akkor sem.
Természetesen a pipa az Eszközök -> Beállítások -> Szerkesztés fülön a "Cellaértékek automatikus kiegészítése" előtt be van állítva.
Ebben a Móricka táblában semmi más nem található, nem nyúltam a védelemhez, stb.